engelli sağlık kurulu raporuna itiraz / Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz? | Nevzat Erdağ

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Itiraz

engelli sağlık kurulu raporuna itiraz

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Engelli Sağlık Kurulu raporuna yapılacak itirazlar, raporun verildikten sonra üzerinde hiçbir değişiklik yapılamamasına bağlı olarak şekillenmektedir. Engelli raporu, verildikten sonra üzerinde değişiklik yapılamayacak raporlar arasında yer almaktadır.

Bu bağlamda raporun resmi kayıtlara ve hastane sistemine işlenmesinden sonra, raporun verildiği hastane dahil üzerinde değişiklik yapamaz. Raporun değiştirilmesi, ancak Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz sürecinde gerçekleştirilmektedir.

Bu durumda kişilerin itiraz sebeplerini ortaya koymaları ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak yönlendirmelerde gönderilecek yeni hastaneden tekrar rapor almaları gerekecektir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraza Süreci

Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz basamakları, kişilerin bekledikleri sonuçları raporlarda görememesine bağlı olarak bir hata yapıldığını düşünmeleri ile başlamaktadır. Bu bağlamda kişiler, kurul raporlarını yenileme evresinde devlet hastanelerine başvururlar. Devlet hastaneleri tarafından rapor prosedürünce belirlenen tetkikler ve tahliller yapılır.

Yaklaşık 2 gün sürecek bu tahlil evresinin sonrasında kişilere rapor teslim edilir. Rapor incelendiğinde rapor sonuçları içerisinde, engel yüzdesi belirtilecektir. Genellikle %40 engel yüzdesinin üzerine destek ve yardımlardan yararlanma durumu olduğundan, rapor sonucunun % 37 civarında kalması durumunda itiraz gerçekleşmektedir.

Bunun yanı sıra beklenenden yüksek rapor oranı durumu da itirazlara neden olmaktadır. Kişilere, aldıkları engelli raporu sisteme işlendikten sonra verilmektedir. Bu nedenle değişiklik için resmi itiraz gerekmektedir. engelli Sağlık Kurulu raporuna itirazlar, birden fazla raporun alınması, gelir dairesine intikal eden raporların sorgulanması gibi durumlarda yapılabilmektedir.

Eğer yeni bir &#;engelli raporu&#; almak isterseniz, konumuzu detaylıca incelemenizi öneririz.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Basamakları

Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz adımları şöyle sıralanabilir:

  • İtiraz başvuruları İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılan itirazlar, Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz dilekçesinde resmileştirilir. İtirazın sahibi olan kişi, dilekçe örneğinde itiraz nedenlerini sıralamalıdır. Bu dilekçenin örneklerini internet üzerinden bulabilirsiniz.
  • Dilekçe değerlendirmeye alınır. Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş başka bir hastaneye gönderilir. Bu hastanede tüm işlemler tekrar yapılarak yeni sağlık kurulu raporu alınır.
  • Engelli Sağlık Kurulu raporlarının sonuçlarının aynı olması durumunda yeni bir itiraz kabul edilmez. Raporun doğruluğu tescillenir ve kişilerin resmi işlemlerinde bu raporu kullanmaları gerekir. Ancak ikinci hastanenin verdiği rapor, ilk rapordan farklı ise, kişi hakem hastaneye gönderilir.
  • Hakem hastanede tekrar test ve tetkikler yapılarak hangi raporun doğru olduğuna karar verilir. Seçilecek hakem hastanenin, kişinin ikamet adresine yakın olması gerekmektedir. ikamet adresi çevresinde en yakın hakem hastaneye kişi, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilir.

Gelir Dairesine İntikal Eden Sağlık Raporlarına İtiraz

Engelli kurul raporlarına gelir dairesi için itiraz etmek, gelir dairesinin belirli bir engel oranında sağladığı hizmetlerden yararlanmak istenmesi, ancak alınan raporun gerekli yüzdeye ulaşmaması durumunda olabilmektedir. Bu kapsamda alınan rapor, yeni değerlendirme için başka bir hastaneye gönderilir. Engel tanı ve bulgularının açıkça anlatılıyor olması, laboratuar sonuçlarının rapora işlenmesi gibi gereklilikler nedeniyle de itirazlar yapılabilmektedir.

Birden Fazla Engelli Raporu Varlığında İtiraz

İki ve daha fazla raporun varlığında itiraz etmek için raporda belirtilen bulgu ve engel yüzdelerinin farklı olması gerekmektedir. özellikle düzenli aralıklarla rapor yenilemesi gereken kişiler için bu itirazlar, raporun yeniden incelenmesi için yapılmaktadır.

Bu çeşit itirazlarda Sağlık Müdürlüğü, hakem hastane belirler ve raporlarla birlikte engelli raporu sahibi olan kişiyi hakem hastanelere gönderir. Hastane, raporları ve kişiyi değerlendirerek kesin sonuca ulaşır. Hakem hastaneye itiraz seçeneği bulunmamaktadır.

Engelli raporu alırken istenen &#;Tam Teşekküllü Sağlık Raporu&#; süreci için konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

Hangi Durumlarda Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Edilmelidir?

Engelli Sağlık Kurulu raporuna itirazı gerektirecek haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Engelli Sağlık Kurulu raporunun süresine ilişkin itirazlar: Engelli raporu sürekli olarak verilmişse, ancak kişinin engel durumunun değiştiğine yönelik bir tutum varsa, bu durumda rapora itiraz edilmesi gerekmektedir. Süresiz verilen engelli raporlarında kişilerin itirazları kapsamında, verilişin üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, rapora itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu durumda kişi, başka bir hastaneye gönderilerek yeni rapor alır. Raporda belirtilen engel durumu oranlarının çok farklı olması halinde hakem hastane devreye girer ve hakem hastanenin yapacağı değerlendirme sonucu kabul görür.
  • Raporda ağır engellilik durumuna ilişkin sorunun yanlış yanıtlanması durumunda rapora yapılan itirazlar değerlendirmeye alınacaktır. Örneğin raporda belirtilen oranın %85 olması durumunda, son bölümde yer alan ‘ağır engellilik var mı’ sorusunun Evet şeklinde yanıtlanması gerekmektedir. ancak bu soruya Hayır seçeneği işaretlenmişse, itiraz edilmelidir. Bunun yanında raporda belirtilen engel oranı %60 civarı ise, ağır engelliğe ilişkin soruya Evet yanıtı verilmişse de itiraz yerinde olacaktır.
  • Raporun iş başvurusu için alınmış olmasına rağmen, rapor içerisinde ‘Çalışabilir’ ibaresi yer almıyorsa, rapora itiraz edilmelidir. Bu tür itirazda İl Sağlık Müdürlüğü, kişileri, raporu aldıkları hastaneye geri gönderebilmektedir.
  • Vakıf maaşlarına başvuru yapan kişilerin sürekli engel raporunun Mart tarihinden önceki bir tarihte alınmış olması durumunda kişiler, rapor yenilemek için itiraz dilekçesi yazabilmektedir. Bunun nedeni Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün belirtilen tarihten önceki raporları dikkate almamasıdır.
  • Rapor ibarelerinin eksik yazılmış olması halinde rapora itiraz edilmelidir. Örneğin ağır ya da hafif olmak üzere engel durumu ile ilgili bilgi vermeyen raporlara, rapor süresini yazmayan hastanelere itiraz edilmelidir. Süresiz raporlarda dahi rapor süresi kısmına ‘süresiz’ ibaresi yazılmalıdır. Bunun yazılmaması halinde rapor geçerliliği tehlikeye girecektir.

Belirtilen durumlara ek olarak eğitim tedbiri raporlarında çocukların raporlarının içeriğinin okullara ve rehabilitasyon merkezlerine uygun olmaması durumunda yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Süresi

Engelli kurul raporu itirazları için süre bulunmamaktadır. Bu kapsamda kişiler, istedikleri zaman raporlara itiraz edebilmektedir. Rapor sürelerinin yıl olması halinde zaten 2 yıl sonra rapor yenilenecektir.

Ancak süresiz raporlarda itiraz süresi bulunmaz. Kişi, süresiz raporunun belirttiği ibarelerde değişiklik olduğunu düşünmesi halinde, istediği zaman itirazda bulunabilir.

Engelli Raporu İtiraz Sorgulaması

İtiraz ettiğiniz engelli raporunun sorgulama işlemini online olarak internet üzerinden yapabilirsiniz. Açılan ekrana &#;T.C Kimlik&#; numaranızı girmeli ardından &#;Güvenlik Kodu&#; alanına doğru kodu girerek sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Askeri Hastanelerden Alınan Engelli Raporuna İtiraz

Engelli raporunu askeri hastanelerden alanların itirazları, tıpkı diğer hastane itirazları gibi değerlendirilmektedir. Ancak son düzenlemelerde askeri hastanelerin kapatılması nedeniyle yapılacak itirazlarda kişiler tekrar askeri hastanelere gönderilemezler. Sivil hastanelere gönderilen rapor sahiplerinin yeni raporları, sivil hastane tarafından verilir ve hakem hastaneler de bu kişiler için kullanılabilir. Kişinin askeri hastane ile bağlantısı kalmaz.

TSK’da görev yapamaz’ ibaresi içeren askeri hastane engelli sağlık kurulu raporlarında itiraz da aynı şekilde gerçekleştirilir. Askeri görevler konusundaki sağlık kurulu raporlarına itiraz sürecinde, kişi direkt olarak hakem hastaneye yönlendirilir.

Engelli kurul raporu sahibi askeri personelin raporlarını yenilemesi söz konusu ise, Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan kurul raporu vermeye yetkili hastaneler listesine bakarak alınabilmektedir. Bu konuda TSK mensuplarının sivillerden farkı yoktur. Bu raporlara itiraz süreçleri de belirtildiği gibi, sivillerle aynı şekilde işler.

Sağlık Raporuna itiraz Etmeden Yeni Rapor Almak

Sağlık raporu itirazı olmadan yeni rapor talebinde bulunmak mümkün değildir. Alınan her kurul raporu, uluslar arası sağlık platformuna kaydedilmektedir. Bu nedenle kişilerin  Engelli Sağlık Kurulu raporuna itirazlarının olmaması halinde rapor geçerliliğini sürdürür. Kişinin seafoodplus.info numarası ile yapılacak sorgulamada, rapor kaydı bulunabilecektir.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Engelli Sağlık Raporu Vermeye Yetkili Hastaneler Hangileri?
Engelli Maaşı Kimlere Verilir, Şartları Nelerdir?

Malul Kime Denir?

Sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca; sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60' ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ ını veya vazifelerini yapamayacak şeklide meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malul sayılır.

Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. 

İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir. (Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır.)

Kamu görevlilerinin ise temin edecekleri raporu ve talep dilekçelerini çalıştıkları kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

Maluliyet Tespiti Kimler Tarafından Yapılır?

Maluliyet tespiti işlemi, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kaybı oranlarını, erken yaşlanma halini, vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücü kaybını ve malullük derecelerini belirlemeye yetkili hekimlerden ve/veya diş hekimlerinden oluşan Kurum Sağlık Kurullarınca yerine getirilir.

Kurullar bu değerlendirmeyi yaparken Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporları ve dayanağı tıbbi belgeleri, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirir.

Yapılan değerlendirme neticesinde maluldür, malul değildir kararları verilebileceği gibi ara karar da verilebilmektedir.

Ara Karar Nedir?

Sigortalının durumu değerlendirilirken, sağlık kurulu raporu veya dosyasındaki karara esas alınacak belgelerin, yetersiz veya eksik olduğu durumlarda; gerekli olan tıbbi bilgi ve belgelerin tamamlanarak daha doğru değerlendirme yapılabilmesi amacıyla verilen karardır.

Kontrol Muayene Şartı Nedir?

Kurum Sağlık Kurulunca malul olduğuna karar verilmiş olan sigortalı;

a) Kurumca yürütülen soruşturma nedeniyle,

b) Maluliyete ilişkin Kurumca verilen karar gereği,

c) Malullük, vazife malullüğü aylığı bağlanmış sigortalıların, malullük durumlarında artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduklarına ilişkin talepleri halinde,

ç) İhbar ve şikayet halinde,

kontrol muayenesine tabi tutulabilir.

Bu kontrol muayenesine ilişkin değerlendirme yine Kurum Sağlık Kurulunca yapılır.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde kendisine malullük aylığı bağlananlardan kontrol muayenesi gerek görülenlerce, kararın bildirildiği tebliğ yazısında belirtilen kontrol muayenesi tarihinden önce bağlı bulunulan kurum ünitesine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kurum Sağlık Kurullarının Vermiş Olduğu Kararlara İtiraz Edilebilir Mi?

Kurum Sağlık Kurullarının vermiş olduğu kararlara karşı en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/ Merkezlerince verilecek bir dilekçeyle itiraz edilebilir.

İtiraz, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca değerlendirilir. Yüksek Sağlık Kurulu bağımsız bir kurul olup;  dosyadaki tüm sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgeleri inceleyerek karar verir. Kurul kararları nihaidir.

Sürece İlişkin Bilgi Nereden Öğrenilir?

 Bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinden gerekli bilgi alınabilir, 

İşe Girildiği Tarihte Malul Olduğuna Karar Verilenlerin Durumu

Kurum Sağlık Kurullarınca haklarında işe girdiği tarihte malul olduğuna karar verilenler hakkında maluliyete ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu kişilerin durumu yaşlılık sigortasının koşulları çerçevesinde değerlendirilir.

Hangi Durumlarda Engelli Sağlık Kurul Raporlarına İtiraz yapılır?

1)    Engel durumunuzun değiştiğine yönelik bir düşünceniz varsa,

2)    Raporda ağır engellilik kısmında hafif engelli yazıyor ve kendisinin ağır engelli olduğunu düşünüyorsanız,

3)    Bir işe yerleşmeniz söz konusu ise ve kurum sizden yeni rapor almanızı istediyse,

4)    Raporunuzda ‘’çalışabilir’’ ya da ‘’…….işlerde çalışabilir/çalışamaz’’ ibarelerine ihtiyaç duyuyorsanız,

5)    Vakıf maaşına başvuru yapacaksanız ve raporunuz Mart tarihinden önce alınmış ise,

6)    Raporunuzda olması gereken ibareler eksik yazılmışsa (bunlar; süresi, ağır ya da hafif engellilik durumu, engel oranı gibi zorunlu ifadeler)

Neden Sağlık Raporuna İtiraz Etmek Zorundasınız?

            Alınan her engelli sağlık raporu, ulusal veri tabanına kayıt olmaktadır. Rapor aldığınız ilden başka bir ile başka bir hastaneye de gitseniz, TC Numarası girildiğinde raporunuz sistemde görülecektir. Raporunuzun geçerlilik süresi içinde itiraz etmeden yeni bir rapor almanız mümkün olmayacaktır.

Adana’dan alınmış engelli sağlık raporuna, ikamet ettiğim Ankara’da itiraz edebilir miyim?

Evet. Yönetmelikte; itirazın raporun alındığı yerleşim yerinde yapılması yönünde bir düzenleme olmadığından, İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgi dahilinde, rapora itirazı yaşadığınız yerden de yapılabilir.

Engelli sağlık raporuna itiraz sırasıyla şu şekilde gerçekleşir:

  1. Engelli sağlık kurulu raporuna; engelli birey,  velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.
  2. b. Elinizde itiraza neden olan raporun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunulan ilin sağlık müdürlüğüne başvurulur. Orada verilen dilekçe örneği doldurulur. İtiraz nedeni açıkça belirtilir.
  3. İl sağlık müdürlüğünce, engelli kişi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir.
  4. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir.
  5. Engelli sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

Bu bilgiler; Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin ‘’Özürlü Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz’’ başlıklı Maddesine göre düzenlenmiştir.

Ayşe SARI

SAHİMSEN

Gülhane Eğitim ve Araştırma Engelli Danışma ve Koordinasyon Birimi

Sorularınız için:aysegiresunlu&#;seafoodplus.info

Lütfen alıntı yaptığınızda kaynak gösteriniz.

&#;Engelli Sağlık Kurulu Raporları’na itiraz hakkı

Haberin Devamı

Engelli Sağlık Kurulu Raporları, “Özürlülük Ölçütü Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” usullerine göre, Sağlık Bakanlığı tarafından engelli raporu vermeye yetkilendirilmiş hastanelerden alınıyor. Bu raporlar, Sağlık Kurulu’nda onaylandıktan sonra Ulusal Veri Tabanı’na işleniyor.

Veri Tabanı’na işlenen Sağlık Kurulu Raporları üzerinde, rapor alınan hastanenin sağlık kurulu da dâhil olmak üzere, hiçbir kurum değişiklik yapamıyor. Veri Tabanı’na işlenmiş bir raporda değişiklik istenmesi durumunda, itiraz başvurusunun İl Sağlık Müdürlükleri’nden yapılması gerekiyor.

Rapor sonucuna ilişkin bir yanlışlık ya da eksiklik olduğu düşünülüyorsa, sağlık kurulu kararı Ulusal Veri Tabanı’na işlenmeden önce hastanenin başhekimliğine yeniden inceleme yapılması için müracaat edilmesi gerekiyor. Rapor tarihi ile raporun Veri Tabanı’na işlenme tarihi arasında –hastaneden hastaneye değişmekle birlikte- en fazla üç günlük bir süre oluyor. Bu da müracaatın üç gün içinde yapılmasının şart olduğu anlamına geliyor. Sağlık kurulu yetkilileri yeniden incelemeyi uygun görürlerse, rapor tekrar incelemeye alınıyor. Sonuçta raporda bir yanlışlık ya da eksiklik varsa düzeltiliyor ya da başvuru hiçbir değişiklik yapılmadan sonlandırılıyor. 

Eğer;

Haberin Devamı

- Engelli sağlık kurulu raporunuz ister sürekli ister süreli olsun, engel durumunuzun değiştiği yönünde bir düşünceniz varsa,

- Raporunuzdaki ağır engellilik kısmında ‘hafif ya da ağır’ engelli ibareleri yer alıyorsa ve siz bu durumun değiştiğini ya da yanlış yazıldığını düşünüyorsanız,

- Raporunuzda ‘çalışabilir’ ibaresi bulunmamasına karşın bir işe yerleşmeniz söz konusu ise ve ‘çalışabilir’ olduğunuzun incelenmesi için yeni bir rapor almanız gerekiyorsa,

- Vakıf maaşına başvuru yapacaksanız ve raporunuz Mart ’ten önce alınmış ise, (zira Vakıflar Genel Müdürlüğü bu tarihten önceki raporları işleme almıyor)

Haberin Devamı

- Raporunuzda olması gereken ibareler eksik yazılmışsa, (örneğin; raporun süresi yazılmamışsa, ağır ya da hafif engellilik durumunu belirtir hiçbir ibare bulunmuyorsa, engel oranı yazılmamışsa)

Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na itiraz edebilirsiniz.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na; engelli birey, velisi veya vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebiliyor. İlgililerin, itiraz dilekçesi ve ilk engelli sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte bulundukları ilin Sağlık Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü, engelli sağlık kurulu raporu alacak kişiyi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderiyor. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise, engelli sağlık kurulu raporu kesinleşiyor. Engelli sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda ise, kişi üçüncü bir hastaneye ‘Hakem Hastane’ ye sevk ediliyor. Hakem Hastane’nin Engelli Sağlık Kurulu’nun verdiği karar kesin sayılıyor.

Haberin Devamı

Engelli Sağlık Kurulu Raporları’nın kişinin başvuru tarihinden itibaren en geç 20 işgünü içinde tamamlanarak ilgiliye verilmesi gerekiyor. Bu süreyi aşan durumlarda hastanenin Hasta Hakları Birimi’ne müracaat edilebiliyor.

İstiyorum ki, kimse engelli sağlık kurulu raporu almaya ihtiyaç duymasın. Ve yine istiyorum ki, bu raporu almaya gerçekten ihtiyacı olanlar bu konuda fazla zorlanmasın…

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Not: Bu yazının hazırlanmasında “Özürlülük Ölçütü Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ten ve SAHİMSEN Engelliler Komisyon Başkanı Ayşe Sarı’nın konu ile ilgili 5 Eylül tarihli makalesinden yararlanılmıştır.

#Yazarlar#H&#;rriyet#Ayşeg&#;l Domani&#; Yel&#;e

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir