sözel ders meslekleri / Sözel dersleri nelerdir? Sözel bölümü sınavlarında hangi dersler var? - Son Dakika Eğitim Haberleri

Sözel Ders Meslekleri

sözel ders meslekleri

Sözel meslekler, liselerin sözel s&#;n&#;flar&#;ndan mezun olan, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) sözel a&#;&#;rl&#;kl&#; sorular&#; cevapland&#;ran ya da Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) sözel puan türünün s&#;navlar&#;na giren ö&#;rencilerin meslekleridir. Türkçe, co&#;rafya, tarih ve edebiyat gibi alanlar sözel bölümlerde okumak isteyen ki&#;ilerin, ba&#;ar&#;l&#; olmas&#; gereken konulard&#;r. Sözel meslekleri, say&#;sal mesleklere göre daha az problem çözme yetene&#;i ancak daha kuvvetli bir ezber yetene&#;i gerektirir.  Sözel mesleklere sahip olmak için, sözel puan türüyle al&#;m yapan, sözel e&#;itim a&#;&#;rl&#;kl&#; bölümlerden mezun olmak gerekir.

Sözel Meslekler Nelerdir?

Sözel meslekler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  1. Co&#;rafya ö&#;retmeni
  2. Tarih ö&#;retmeni
  3. Sosyal bilgiler ö&#;retmeni
  4. Türk dili ve edebiyat&#; ö&#;retmeni
  5. Türkçe ö&#;retmeni
  6. Okul öncesi ö&#;retmeni
  7. Animasyoncu
  8. Sanat tarihçisi
  9. Bas&#;n ve yay&#;n eleman&#;
  10. &#;mam
  11. Hatip
  12. &#;leti&#;im uzman&#;
  13. &#;leti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;
  14. Gazeteci
  15. Muhabir
  16. Özel e&#;itim ö&#;retmeni
  17. Televizyon habercili&#;i ve programc&#;s&#;
  18. Azerice dil bilimci
  19. Ça&#;da&#; Türk lehçeleri dil bilimci
  20. Çerkezce dil bilimci
  21. Film yazar&#;
  22. Görsel ileti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;
  23. Görüntü yönetmeni
  24. Halkbilimci
  25. Halkla ili&#;kiler uzman&#;
  26. Reklamc&#;
  27. Hititolog
  28. Kurgu yönetmeni
  29. Radyo program&#; yap&#;mc&#;s&#;
  30. Spiker
  31. Rekreasyon yöneticisi
  32. Sümerolog
  33. Tiyatro ele&#;tirmeni
  34. Türkçe dil bilimci
  35. Zazaca dil bilimci
  36. Yeni medya ve ileti&#;im sistemleri uzman&#;
  37. Avukat katibi
  38. Katip
  39. Aktivasyon eleman&#;
  40. Bas&#;n dan&#;&#;man&#;
  41. Arama motoru optimizasyonu (SEO) uzman&#;
  42. Anaokulu ö&#;retmeni
  43. Edebiyat ö&#;retmeni
  44. Rekreasyon uzman&#;

1. Co&#;rafya Ö&#;retmeni

Sözel alan meslekleri aras&#;nda yer alan co&#;rafya ö&#;retmeni; ö&#;rencilerine co&#;rafi yap&#;, çevre, toprak ve iklim gibi faktörlerin ne anlama geldi&#;ini anlatarak bu faktörlerin nüfus ile ili&#;kisini aç&#;klayan e&#;itimcidir.

Co&#;rafya ö&#;retmeni, ders sürecinde görsel araçlardan faydalan&#;r ve gereken durumlarda alan gezileri planlar. Bir co&#;rafya ö&#;retmeninin çe&#;itli seminerlere ve konferanslara kat&#;lmas&#; da mesleki alanda ya&#;anan geli&#;meleri takip etmesini sa&#;layarak ö&#;rencilerine aktaraca&#;&#; bilgilerin verimlili&#;ini artt&#;r&#;r.

2. Tarih Ö&#;retmeni

Tarih ö&#;retmeni, müfredata uygun olarak ö&#;rencilerinin Türk ve dünya tarihi alan&#;nda bilgi edinmesini sa&#;layan e&#;itimcidir. Bir tarih ö&#;retmeni, ders içeri&#;ini belirlerken ö&#;rencilerinin seviyesini göz önünde bulundurmal&#;d&#;r. TS meslekleri aras&#;nda yer alan tarih ö&#;retmeni, çe&#;itli ders içi etkinlikler ile ö&#;rencilere aktard&#;&#;&#; bilgilerin peki&#;mesini sa&#;lamal&#;d&#;r.

3. Sosyal Bilgiler Ö&#;retmeni

Sosyal bilgiler ö&#;retmeni, tarih ve co&#;rafya alan&#; hakk&#;nda gereken bilgileri ö&#;rencilerine sunan ve onlar&#;n bu alanda geli&#;imini takip eden e&#;itimcidir. Sözeldeki mesleklerden biri olan sosyal bilgiler ö&#;retmeni, ders plan&#;n&#; ö&#;rencilerin ya&#; grubunu ve bilgi birikimini dikkate alarak haz&#;rlamal&#;d&#;r. Bir sosyal bilgiler ö&#;retmeni hem ilk hem de ortaö&#;retim kademesinde görev yapabilir.

4. Türk Dili ve Edebiyat&#; Ö&#;retmeni

Türk dili ve edebiyat&#; ö&#;retmeni, görevini sürdürdü&#;ü e&#;itim kurumunda müfredata uygun olarak Türk dili ve edebiyat&#; ders konular&#;n&#; ö&#;rencilere aktaran e&#;itimcidir. Sözel alan meslekleri aras&#;nda bulunan Türk dili ve edebiyat&#; ö&#;retmeni, yapaca&#;&#; ders içi etkinlikler ile ö&#;rencinin konulara hakim olmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Ayn&#; zamanda ders içeri&#;iyle ilgili s&#;nav sorular&#; haz&#;rlayan ve ö&#;rencilerini s&#;nava tabi tutan Türk dili ve edebiyat&#; ö&#;retmeni, s&#;nav sonuçlar&#;na göre ö&#;rencilerin geli&#;imini takip eder.

5. Türkçe Ö&#;retmeni

Türkçe ö&#;retmeni; müfredata uygun olarak Türk dilinin içeri&#;i, yap&#;s&#; ve yaz&#;m kurallar&#; ile ilgili bilinmesi gerekenleri ö&#;rencilerine sunan e&#;itimcidir. Türkçe ö&#;retmeni, ders plan&#;n&#; ö&#;rencilerin haz&#;rbulunu&#;luk durumlar&#;na göre haz&#;rlamaktad&#;r ve derslerini ö&#;rencileri zorlamayacak etkinliklerden yard&#;m alarak sürdürmektedir. Bir Türkçe ö&#;retmeni hem devlet okullar&#;nda hem de özel kurumlarda görev yapabilir. 4 y&#;ll&#;k okumay&#; gerektiren Türkçe ö&#;retmenli&#;i, en çok tercih edilen sözel meslekler aras&#;nda yer al&#;r.

6. Okul Öncesi Ö&#;retmeni

Okul öncesi ö&#;retmeni, okul öncesi ça&#;&#;nda bulunan çocuklar&#;n e&#;itimi ile ilgilenen e&#;itimcidir. En iyi sözel alan mesleklerinden biri olan okul öncesi ö&#;retmeni; çocuklar&#;n duygusal ve sosyal aç&#;dan geli&#;imine katk&#; sa&#;lamaktad&#;r. Bir okul öncesi ö&#;retmeni, e&#;itim sürecini çocuklar&#;n geli&#;im seviyesine göre planlamal&#;d&#;r ve çocuklar&#;n ya&#; grubuna uygun olan materyaller kullanmal&#;d&#;r. Okul öncesi ö&#;retmenli&#;i, dört y&#;ll&#;k sözel bölümler aras&#;nda s&#;kl&#;kla tercih edilen bir meslektir.

7. Animasyon Sanatç&#;s&#;

Animasyon sanatç&#;s&#;; film, televizyon ve video oyunlar&#;nda bulunan görüntüleri çizip olu&#;turan ki&#;idir. Animasyon sanatç&#;s&#;, üretti&#;i fikirleri animasyon programlar&#; arac&#;l&#;&#;&#;yla animasyona dönü&#;türür ve filmler için karakter olu&#;turur. TS meslekleri aras&#;nda bulunan animasyon sanatç&#;s&#;, tasar&#;m&#;n&#;n son halini mü&#;terisinin onay&#;na sunar ve gereken durumlarda düzenleme yaparak teslim eder.

 

Ücretsiz Temel Seviye After Effects E&#;itimi ile yeni bir tasar&#;m program&#; ö&#;renin, CV'nizi güçlendirin!

 

8. Sanat Tarihçisi

Sanat tarihçisi, sanat eserlerini inceleyerek onlar&#; anlayan ve yorumlayan ki&#;idir. Sanat tarihçisi sanat eserleri ile birlikte sanatç&#;y&#; da incelemeli ve anlamal&#;d&#;r. Bir sanat tarihçisi; sanat merkezinde, kütüphanede, müzede, ar&#;ivde ve mimarl&#;k &#;irketinde görev alma &#;ans&#;na sahiptir. 4 y&#;ll&#;k Sanat Tarihi okuyan ki&#;iler, sözel mesleklerden biri olan sanat tarihçili&#;ini yapabilir.

9. Bas&#;n ve Yay&#;n Eleman&#;

Bas&#;n ve yay&#;n eleman&#;, önceden belirlenmi&#; kurallar çerçevesinde içerik haz&#;rlayan ve bu içerikleri okuyucuya ula&#;t&#;ran ki&#;idir. Bas&#;n ve yay&#;n eleman&#;; bas&#;n i&#;letmesi, matbaac&#;l&#;k, bas&#;n pazarlamas&#; ve yay&#;mc&#;l&#;k gibi pek çok sektörde görev yapabilir. Bas&#;n ve yay&#;n eleman&#; olmak için &#;leti&#;im Fakültesi’nde 4 y&#;ll&#;k e&#;itim al&#;nmal&#;d&#;r, mezuniyetin ard&#;ndan sözel meslekler aras&#;nda en çok tercih edilen bu meslek icra edilebilir.

&#;mam

&#;mam; camilerde vakit, bayram, teravih ve cuma namazlar&#;n&#; k&#;ld&#;rmak ile görevli olan ki&#;idir. Sözel alan meslekleri yer aras&#;nda imam, isteyen bireylere cami içerisinde Kur’an-&#; Kerim okumay&#; ö&#;retir ve dini bilgiler verir.

Hatip

Hatip, topluluk önünde ilgili konularda konu&#;ma yapmakla görevli olan ki&#;idir. T&#;pk&#; imaml&#;k gibi sözel alan mesleklerinden olan hatip, bayram ve cuma namazlar&#;ndan önce camilerde hutbe okur.

&#;leti&#;im Uzman&#;

&#;leti&#;im uzman&#;; görev yapt&#;&#;&#; i&#; yerindeki ileti&#;im süreçlerini yönetmekle ilgilenen, &#;irketler aras&#; ve &#;irketin di&#;er ki&#;iler ile kurdu&#;u ileti&#;imin sa&#;l&#;kl&#; bir biçimde gerçekle&#;mesini sa&#;layan ki&#;idir. Sözel alan mesleklerinden olan ileti&#;im uzman&#;, marka etkinliklerini yürütür ve çal&#;&#;t&#;&#;&#; i&#; yerinin rekabet ortam&#;nda avantaj elde etmesi için çal&#;&#;malar gerçekle&#;tirir.

 

&#;&#; Hayat&#;nda Etkili &#;leti&#;im Kursu ile yetkinli&#;inizi artt&#;r&#;n!

 

&#;leti&#;im Tasar&#;mc&#;s&#;

&#;leti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;, estetik ögelerden faydalanarak görsel ögelerin daha güçlü bir hale gelmesini sa&#;lama amac&#;yla çe&#;itli tasar&#;mlar yapan ki&#;idir. Bir ileti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;, görevini sürdürürken hem teorik hem de teknolojik bilgilerden faydalanmaktad&#;r. &#;leti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;; gazeteler, radyo kanallar&#;, televizyon kanallar&#; ve medya ajanslar&#;nda görev yapma &#;ans&#;na sahiptir.

Gazeteci

Gazeteci; dürüst, tarafs&#;z ve ahlaki kurallar çerçevesinde haber niteli&#;i ta&#;&#;yan yaz&#;lar yazan ve konu ile ilgili görsellerden yararlanarak ortaya kaliteli bir içerik ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;layan ki&#;idir. En iyi sözel meslekler aras&#;nda yer alan gazeteci; uzmanl&#;k alan&#;na göre kültür-sanat, spor ve birçok farkl&#; alanda içerik üretme &#;ans&#;na sahiptir.

Muhabir

Muhabir, ya&#;anan olaylar&#;n haberle&#;mesini sa&#;layan ve bu haberleri kamuya ula&#;t&#;ran ki&#;idir. Bir muhabir; spor, sava&#;, magazin, gündem, siyaset, kültür-sanat gibi çe&#;itli alanlarda haber yapabilir. Televizyon, dergi, haber ajans&#; ve gazete gibi pek çok sektörde görev yapma &#;ans&#; olan muhabir; yasalara ve gazetecili&#;in etik kurallar&#;na uymal&#;d&#;r.

Özel E&#;itim Ö&#;retmeni

Özel e&#;itim ö&#;retmeni, özel gereksinime ihtiyaç duyan bireylerin e&#;itim sürecinde yer alan e&#;itimcidir. Özel e&#;itim ö&#;retmeni; sab&#;rl&#;, ilgili ve &#;efkatli olmal&#;d&#;r. Ö&#;rencilerine her türlü deste&#;i sunan özel e&#;itim ö&#;retmeni; e&#;itim sürecinde ö&#;rencilerin fiziksel engellerine uygun olan materyaller kullanmal&#;, veliler ile ileti&#;im halinde olmal&#; ve ö&#;rencilerinin hem davran&#;&#;lar&#;n&#; hem de geli&#;imlerini de&#;erlendirmelidir. Özel e&#;itim ö&#;retmenli&#;i, 4 y&#;ll&#;k sözel meslekler aras&#;nda en çok tercih edilenlerden biridir.

 

Online çocuk geli&#;imi e&#;itimleri ile mesle&#;inizde en iyisi olun!

 

Televizyon Habercisi ve Programc&#;s&#;

Televizyon habercisi ve programc&#;s&#;, ya&#;anan olaylar&#; ve geli&#;meleri yaz&#;l&#; bas&#;n d&#;&#;&#;nda yer alan mekanlar arac&#;l&#;&#;&#;yla sunan ki&#;idir. Sözeldeki meslekler aras&#;nda bulunan televizyon habercisi ve programc&#;s&#;; özel televizyon kanallar&#;, devlete ba&#;l&#; televizyon kanallar&#;, haber ajanslar&#; ve belgesel yap&#;m &#;irketlerinde görev yapma &#;ans&#;na sahiptir.

Azerice Dil Bilimci

Azerice dil bilimci, Azeri Türkçesi alan&#;nda çe&#;itli dil bilimi ara&#;t&#;rmalar&#; gerçekle&#;tiren ki&#;idir. Ayn&#; zamanda bu ara&#;t&#;rmalar&#; yay&#;mlayarak bireylerin Azeri Türkçesi hakk&#;nda bilgi sahibi olmas&#;n&#; sa&#;layan Azerice dil bilimci, dan&#;&#;man ya da tercüman olma avantaj&#;na sahiptir. Sözel meslekler aras&#;nda pek tercih edilmese de Azerice dil bilimci olarak çal&#;&#;mak için 4 y&#;ll&#;k üniversite okuyan pek çok ki&#;i vard&#;r.

Ça&#;da&#; Türk Lehçeleri Dil Bilimci

Ça&#;da&#; Türk lehçeleri dil bilimci, ça&#;da&#; Türk lehçeleri hakk&#;nda çe&#;itli ara&#;t&#;rmalar yürüten ve bu ara&#;t&#;rmalar&#; ilgili kurumlarla ya da bireylerle payla&#;an ki&#;idir. Ça&#;da&#; Türk lehçeleri dil bilimci, yay&#;nevlerinde ve ilgili kurumlarda çal&#;&#;ma &#;ans&#;na sahiptir.

Çerkezce Dil Bilimci

Çerkezce dil bilimci, Çerkez dili üzerine ara&#;t&#;rmalar yapan ki&#;iye verilen mesleki unvand&#;r. Çerkezce dil bilimci; Çerkezce metinlerin tercümesini gerçekle&#;tirir ve Çerkez kültürünün tan&#;t&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. Çerkezce dil bilimci; dil çal&#;&#;malar&#; gerçekle&#;tiren kurumlarda, ar&#;ivlerde ve kütüphanelerde görev yapabilir.

Film Yazar&#;

Film yazar&#;; televizyon, film ve tiyatro yap&#;mlar&#;n&#;n metnini yazan ki&#;idir. Film yazar&#;; bu yap&#;mlar&#;n kurgusunu haz&#;rlar, diyaloglar&#; ve karakterleri belirler. Var olan metinlerin senaryoya dönü&#;türülmesi konusunda da görev alma imkan&#; olan ve en iyi sözel meslekler aras&#;nda yer alan film yazar&#;, olu&#;turdu&#;u senaryonun dramatik yönlerini belirtmeli ve karakterlerin psikolojisini do&#;ru bir biçimde yans&#;tmal&#;d&#;r.

Görsel &#;leti&#;im Tasar&#;mc&#;s&#;

Sözeldeki mesleklerden bir di&#;eri de görsel ileti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;d&#;r. Görsel ileti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;, çe&#;itli medya i&#;letmeleri ve web siteleri için en uygun tasar&#;m&#; olu&#;turma sorumlulu&#;una sahip ki&#;idir. Görsel ileti&#;im tasar&#;mc&#;s&#;, tasar&#;m&#;n&#; olu&#;tururken tasar&#;m yapaca&#;&#; konu ile ilgili ara&#;t&#;rmalar yaparak çe&#;itli görselleri düzenler ve ortaya en güzel sonucu ç&#;karmak için çabalar.

Görüntü Yönetmeni

Görüntü yönetmeni; görsel ögelerin öne ç&#;kt&#;&#;&#; dizi, reklam ve foto&#;raf gibi çe&#;itli videolar&#;n çekim sürecinde kamera kullan&#;m&#;n&#; yöneten ve gereken &#;&#;&#;k düzenlemelerini gerçekle&#;tiren ki&#;idir. Görüntü yönetmeni, çekim esnas&#;nda sanatsal dilin verimli bir biçimde kullan&#;labilmesi için görsel içerik ve senaryo uyumuna dikkat etmelidir. Ayn&#; zamanda görüntü yönetmeni, kostüm ve dekor ekipleriyle birlikte çal&#;&#;mal&#; ve görsel uyumun korunmas&#;n&#; sa&#;lamal&#;d&#;r.

Halkbilimci

Halkbilimci; Türk tarihinin ögelerinden olan halk oyunlar&#;, halk müzi&#;i, Türk edebiyat&#;, gelenekler, görenekler ve inançlar&#; inceleyerek çe&#;itli çal&#;&#;malar yürüten ki&#;idir. Halkbilimci, bu çal&#;&#;malar&#; yürütürken bilimsel yöntemlerden faydalan&#;r. Hem özel kurumlarda hem de devlete ba&#;l&#; kurumlarda görev yapma &#;ans&#; bulunan ve sözel alan mesleklerinden olan halkbilimci, pek çok sektörde mesle&#;ini sürdürebilir.

Halkla &#;li&#;kiler Uzman&#;

Halkla ili&#;kiler uzman&#;, görevini sürdürdü&#;ü kurumun geli&#;imine katk&#;da bulunan ve kurumu di&#;er &#;irketler kar&#;&#;s&#;nda temsil etme sorumlulu&#;unu üstlenen ki&#;idir. Halkla ili&#;kiler uzman&#;, görev yapt&#;&#;&#; kurum ile ilgili çe&#;itli bas&#;n bültenleri ve bro&#;ürler haz&#;rlayarak kurumsal kimli&#;in güçlenmesini desteklemektedir.

Bir halkla ili&#;kiler uzman&#;, pazarlama stratejisi olu&#;turmakla ve mü&#;terilerle ileti&#;im kurmay&#; sa&#;lamakla da görevlidir. 4 y&#;ll&#;k &#;leti&#;im Fakültesi mezunu olmay&#; gerektiren bir meslek olan halkla ili&#;kiler uzmanl&#;&#;&#;, s&#;kl&#;kla tercih edilen sözel mesleklerden biridir.

Reklamc&#;

Sözel alan meslekleri aras&#;nda yer alan reklamc&#;, çe&#;itli yöntemler ile ürünlerin ya da hizmetlerin tan&#;t&#;m&#;n&#; gerçekle&#;tirmekle görevli olan ki&#;idir. Sözeldeki meslekler aras&#;nda yer alan reklamc&#;, hedef kitleye hitap edecek reklam kampanyalar&#; olu&#;turur ve bu reklam kampanyalar&#;n&#;n yay&#;m sürecini kontrol eder.

 

Facebook ve Instagram Reklamc&#;l&#;&#;&#; E&#;itimi ile sosyal medya reklamc&#;l&#;&#;&#;n&#;n inceliklerini ö&#;renin!

 

Hititolog

Hititolog, Hitit Uygarl&#;&#;&#;’na ait olan yaz&#;l&#; belgeleri inceleyen ve bu belgeler yard&#;m&#;yla çe&#;itli çal&#;&#;malar yürüten ki&#;idir. Hititolog, Hitit Uygarl&#;&#;&#;’na ait metinlerin çevirisini gerçekle&#;tirir ve Hitit Uygarl&#;&#;&#;’n&#;n kültürünün anla&#;&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. Hititolog, ilgili konferanslarda ve etkinliklerde bilirki&#;ilik de yapabilir.

Kurgu Yönetmeni

Kurgu yönetmeni, çekim s&#;ras&#;nda kullan&#;lacak araçlar&#;n haz&#;rlanmas&#;n&#;, ses ve görüntünün kurguya uygun bir biçimde düzenlenmesini sa&#;layan ki&#;idir. Sözel mesleklerden olan kurgu yönetmeni, çal&#;&#;maya ba&#;lamadan önce tüm süreci planlamal&#; ve fikirlerini yönetmene aç&#;klamal&#;d&#;r.

Radyo Program&#; Yap&#;mc&#;s&#;

Radyo program&#; yap&#;mc&#;s&#;, radyo ve televizyon programlar&#;n&#; düzenleyerek yay&#;mlanmaya haz&#;r hale getirme sorumlulu&#;u olan ki&#;idir. Radyo program&#; yap&#;mc&#;s&#;; program için tavsiyelerde bulunur, program plan&#;n&#; yapar ve yay&#;n&#; denetler.

Spiker

Spiker, radyo ve televizyon programlar&#;nda haberleri ve güncel bilgileri sunmakla görevli olan ki&#;iye verilen mesleki unvand&#;r. En iyi sözel mesleklerden biri olan spikerler, gerçekle&#;tirece&#;i yay&#;n öncesinde sunmas&#; gereken metni incelemeli ve yay&#;n esnas&#;nda kullan&#;lacak teknik araçlar&#;n çal&#;&#;&#;p çal&#;&#;mad&#;&#;&#;n&#; kontrol etmelidir.

Rekreasyon Yöneticisi

Rekreasyon yöneticisi, turizm ve e&#;lence alan&#;nda gerçekle&#;tirilen etkinliklerin organizasyonundan sorumlu olan ki&#;idir. TS mesleklerinden olan rekreasyon yöneticisi, ki&#;iye ve topluma kültürel fayda sa&#;lanabilmesi için oldukça önemli bir meslektir. 

Sümerolog

Sümerolog, çok eski dönemlerde kullan&#;lan çivi yaz&#;s&#; ve çivi yaz&#;s&#;n&#; kullanan toplumlar hakk&#;nda ara&#;t&#;rmalar yürüten ki&#;idir. Sözeldeki meslekler listesinde bulunan sümerolog, çal&#;&#;malar&#;n&#; kültür, tarih, din ve dil gibi çe&#;itli konularda gerçekle&#;tirir. Müze, ar&#;iv ve kütüphane gibi kurumlarda görev yapma &#;ans&#; olan sümerolog; tarih alan&#;nda ara&#;t&#;rmalar yürüten kurumlarda dan&#;&#;man olarak da görev yapabilir.

Tiyatro Ele&#;tirmeni

Tiyatro ele&#;tirmeni, tiyatro metinlerini yorumlay&#;p de&#;erlendiren ve tiyatro eserlerinin daha bütünsel olmas&#; için çe&#;itli fikirler yürüten ki&#;idir. Tiyatro ele&#;tirmeni, tiyatro metninin yazar&#; ve tiyatro oyuncular&#; ile tüm süreç boyunca etkile&#;im halindedir.

Yazar ile oyun hakk&#;nda fikir al&#;&#;veri&#;i gerçekle&#;tiren tiyatro ele&#;tirmeni, gerçekle&#;tirilen prova esnas&#;nda eksik gördü&#;ü noktalar&#; yönetmene iletir. En iyi sözel meslekler aras&#;nda yer alan tiyatro ele&#;tirmeni ayn&#; zamanda dergilerde ve gazetelerde tiyatro eserleri le ilgili yaz&#;lar yazar.

Türkçe Dil Bilimci

Türkçe dil bilimci, Türkçenin kökenleri ve Türkçe konu&#;an toplumlar hakk&#;nda ara&#;t&#;rmalar yürüten ki&#;idir. Türkçe dil bilimci, Türkçenin çözümlenebilmesi için çe&#;itli incelemeler yapar. Sözel alan meslekleri aras&#;nda yer alan Türkçe dil bilimci; kütüphanelerde, ar&#;ivlerde, dil üzerine ara&#;t&#;rma yapan kurumlarda çal&#;&#;ma olana&#;&#;na sahiptir.

Zazaca Dil Bilimci

Zazaca dil bilimci; Zaza dilini anlayan, yorumlayan ve Zaza dili hakk&#;nda çal&#;&#;malar yürüten ki&#;idir. Sözel alan mesleklerinden olan Zazaca dil bilimci, Zaza dilinin kökenlerini de ara&#;t&#;rmaktad&#;r. Ayn&#; zamanda Zazaca dil bilimci, yapt&#;&#;&#; ara&#;t&#;rmalar&#; ve sürdürdü&#;ü çal&#;&#;malar&#; çe&#;itli etkinliklerde ve kongrelerde sunmaktad&#;r.

Yeni Medya ve &#;leti&#;im Sistemleri Uzman&#;

Yeni medya ve ileti&#;im sistemleri uzman&#;; kameraman, yap&#;mc&#;, yönetmen, editör, metin yazar&#;, reklamc&#;, gazeteci ve sosyal medya uzman&#; gibi pek çok görev üstlenme &#;ans&#;na sahip ki&#;idir. En iyi sözel mesleklerden biri olan yeni medya ve ileti&#;im sistemleri uzman&#;; dijital ortamda içerik olu&#;turur, çe&#;itli tasar&#;mlar yapar, reklam kampanyalar&#; düzenler ve hem özel sektörde hem de kamu kurumlar&#;nda görev yapma olana&#;&#;n&#; elde eder.

Avukat Katibi

Avukat katibi; avukata yard&#;mc&#; olmak amac&#;yla avukat&#;n davalar&#;n&#; takip eden, dosyalar&#; inceleyen ve çe&#;itli dava i&#;leriyle ilgilenen ki&#;idir. Avukat katibi; avukat&#;n randevular&#;n&#; düzenler, avukat&#;n ileti&#;ime geçmesi gereken ki&#;iler ile ileti&#;im kurar ve evrak i&#;lerini yönetir. Avukat katibi, avukata pek çok konuda yard&#;mc&#; olur.

Katip

Katip; davalarda, duru&#;malarda ve kay&#;t al&#;nmas&#; gereken farkl&#; yasal i&#;lemlerde görev alarak ifadeleri birebir bir &#;ekilde kaleme alan ki&#;idir. Katip, ses ve video kay&#;t cihaz&#; gibi araçlar kullanarak ifadeleri metne en do&#;ru biçimde dönü&#;türür. TS mesleklerinden olan katip, i&#;itme engelli bireyler için i&#;aret dili bilmeli ve çeviri yapmal&#;d&#;r.

Aktivasyon Eleman&#;

Aktivasyon eleman&#;, &#;irket kurallar&#;n&#; göz önünde bulundurarak mü&#;terinin istedi&#;i ürünün aktivasyonunu gerçekle&#;tiren ya da reddeden ki&#;idir. Aktivasyon eleman&#;, mü&#;terileri aktivasyon çal&#;&#;malar&#; ile ilgili bilgilendirir ve bir sorunla kar&#;&#;la&#;&#;ld&#;&#;&#; takdirde mü&#;teriye yard&#;mc&#; olur. Ayn&#; zamanda mü&#;terilerin bilgilerini belgelendiren aktivasyon eleman&#;, mü&#;teri gizlili&#;ini sa&#;lamal&#;d&#;r.

Bas&#;n Dan&#;&#;man&#;

Bas&#;n dan&#;&#;man&#;, kurumlar&#;n veya bireylerin medya araçlar&#;ndan faydalan&#;larak kamu imaj&#;n&#;n olu&#;mas&#;n&#; sa&#;layan ki&#;idir. Sözel alan meslekleri aras&#;nda yer alan bas&#;n dan&#;&#;man&#;, mü&#;terilerin ihtiyaçlar&#;na yönelik çal&#;&#;malar planlar ve gerekti&#;i durumlarda toplant&#;lar düzenler. Ayn&#; zamanda bas&#;n dan&#;&#;man&#;; dergi içeri&#;i, haber metinleri ve bas&#;n bülteni haz&#;rlama sorumlulu&#;una da sahiptir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Uzman&#;

Arama motoru optimizasyonu (SEO) uzman&#;, bir web sitesini ziyaret eden bireylerin say&#;s&#;n&#;n artmas&#;n&#; ve web sitesinin arama motoru sonuçlar&#;nda üst s&#;ralarda yer almas&#;n&#; sa&#;layabilmek için çe&#;itli teknikler kullanan ki&#;idir. En iyi sözel mesleklerden olan arama motoru optimizasyonu (SEO) uzman&#;, kulland&#;&#;&#; tekniklerin güncel olmas&#; için algoritmay&#; sürekli takip etmeli ve web sitesinin s&#;ralamas&#;n&#;, arama terimlerini s&#;k s&#;k denetlemelidir.

 

SEO Uzmanl&#;&#;&#; E&#;itimi ile ba&#;ar&#;n&#;z&#; kan&#;tlama &#;ans&#; elde edin!

 

Anaokulu Ö&#;retmeni

Anaokulu ö&#;retmeni, okul öncesi ça&#;&#;nda bulunan çocuklar&#;n e&#;itim sürecini yöneten e&#;itimcidir. Anaokulu ö&#;retmeni, çocuklar&#;n öz bak&#;m ve motor becerilerinin geli&#;mesinden sorumludur. Anaokulu ö&#;retmeni, ö&#;rencilerini do&#;ru tan&#;mal&#; ve ders içi materyallerini çocuklara uygun olarak seçmelidir. Ö&#;rencilerini daha iyi tan&#;yabilmek için aileler ile görü&#;me gerçekle&#;tiren anaokulu ö&#;retmeni, çocuklar&#;n sahip oldu&#;u özel durumlar&#; ve hastal&#;klar&#; ailelerinden ö&#;renerek kaydetmelidir.

Edebiyat Ö&#;retmeni

Edebiyat ö&#;retmeni, belirlenen müfredat kapsam&#;nda Türk dili ve Türk edebiyat&#;n&#;n yap&#;s&#; ile kurallar&#; hakk&#;nda ö&#;rencilere bilgi veren e&#;itimcidir. Edebiyat ö&#;retmeni, ö&#;rencilerinin ileti&#;im becerileri ile ele&#;tirel dü&#;ünme becerilerini geli&#;tirmek için ders içeri&#;ini ö&#;rencilerine uygun olarak düzenlemelidir. Edebiyat ö&#;retmeni ayn&#; zamanda ö&#;rencilerine kitap tavsiyelerinde de bulunur. Edebiyat ö&#;retmenli&#;i, sözel alanda bulunan meslekler aras&#;nda en çok tercih edilenlerden biridir.

Rekreasyon Uzman&#;

Rekreasyon uzman&#;, turizm ve e&#;lence sektöründe gerçekle&#;en etkinliklerin organizasyonu ve planlamas&#; ile ilgilenen ki&#;idir. Rekreasyon uzman&#;; sosyal, zihinsel ve fiziksel sa&#;l&#;&#;a hizmet edecek çal&#;&#;malar yapar.

Sözel Mesleklerin Avantajlar&#; Nedir?

Sözel mesleklerin avantajlar&#; &#;unlard&#;r:

  • Üniversite s&#;nav&#;nda bu alanda daha az ö&#;renci s&#;nava girmektedir.
  • Üniversite s&#;nav&#;nda ba&#;ar&#;l&#; olmak içi say&#;sal zekaya sahip olmaz gerekmez.
  • Sözel bölümler, okumas&#; keyifli, genel kültür seviyesini yükselten bölümlerdir.

Sözel Mesleklerin Zorluklar&#; Nedir?

Sözel mesleklerin zorluklar&#; &#;unlard&#;r:

  • Ezber yetene&#;i gerektirir.
  • Sürekli tekrar ve okuma yapma zorunlulu&#;u bulunur.
  • Meslek çe&#;itlili&#;i fazla de&#;ildir.

Sözel Mesleklerde Ortalama Emeklilik Ya&#;&#; Nedir?

Sözel mesleklerde ortalama emeklilik ya&#;&#; kad&#;nlarda 58, erkeklerde 60’t&#;r. 8 Eylül 'dan sonra i&#;e ba&#;layan kamu çal&#;&#;an&#; erkekler 25 y&#;l, kad&#;nlar 20 y&#;l prim ödediklerinde, istedikleri zaman emekli olmaktad&#;r. Sözel meslekler için ortalamadan daha erken ya da daha geç bir emeklilik ya&#;&#; bulunmaz. Sözel mesleklerin emeklilik ya&#;&#;, say&#;sal meslekler ve e&#;it a&#;&#;rl&#;k meslekleri ile ayn&#;d&#;r.

Sözel Meslekler için Maa&#; Ortalamas&#; Nedir?

Sözel meslekler için maa&#; aral&#;&#;&#; TL ile aras&#;ndad&#;r. Sözel meslekler için alt ve üst limit maa&#; aral&#;klar&#; a&#;a&#;&#;dad&#;r: 

  • Sözel mesleklerden okul öncesi ö&#;retmenler için maa&#; aral&#;&#;&#; TL ile TL’dir.
  • Sözel mesleklerden edebiyat ö&#;retmenleri için maa&#; aral&#;&#;&#; TL TL’dir.
  • Sözel mesleklerden reklamc&#;lar için maa&#; aral&#;&#;&#; TL TL’dir.
  • Sözel mesleklerden gazeteciler için maa&#; aral&#;&#;&#; TL TL’dir.
  • Sözel mesleklerden tarihçiler için maa&#; aral&#;&#;&#; TL TL’dir.

Sözel bölüm mezunlar&#; için maa&#; aral&#;klar&#;, tecrübe sürelerine göre de&#;i&#;mektedir. Tüm sözel meslekler için maa&#; aral&#;&#;&#; özel ve kamuda çal&#;&#;ma durumuna ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;iklik göstermektedir. Kamudaki maa&#; ortalamas&#;, özel sektöre göre daha yüksek olmaktad&#;r.

Sözel Bölümler (TS) ve Sözel Bölüm Meslekleri

Öğretmen Tercihim

 "Sözel bölümler hangileridir? En iyi sözel bölümler hangileridir? Sözel meslekler nelerdir? Sözel bölümünde hangi bölümler var? " gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını verdik. 

Kısaltması TS yani Türkçe- Sosyal Bilimler olarak bilinen sözel, YKS sınavında bulunan bir puan türüdür. Bir TS öğrencisi, bu alanda iyi bir derece elde etmek için şu derslere ağırlık vermelidir:

  • Coğrafya
  • Tarih
  • Felsefe
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Türkçe
  • Matematik
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Sosyal Bilimler-1
  • Sosyal Bilimler-2

Yukarıdaki dersler hem TYT hem de AYT birlikte verilmiştir. Çoğu TS bölümü öğrencisi matematik dersinin öneminin farkında değildir. Bu yüzden matematiğin üzerine gitmemektedirler. Bu da matematiği yapamayarak matematikten daha da soğumalarına neden olmaktadır. Ancak TS grubu içerisinde matematik yapanların oranı düşük olduğu için puan getirisinin fazla olduğunu unutmayın.

Sözel Meslekler Nelerdir?

Bir önceki paragrafta bahsedilen dersler ile hangi fakültelere girebilirsiniz onlara bakalım.

Devlet memuru olmanın rahatlığını yaşamak isteyenlerin "ataması olan sözel bölümler nelerdir?" sorusunu son zamanlara göre cevaplandırabiliriz. Bu meslekler arasında;

  • Halkla İlişkiler
  • İlahiyat
  • Büro Yönetimi
  • Çocuk Gelişimi

Örneklerini gösterebiliriz. Her ne kadar bu örnekleri versek de garantisi olup olmadığı hakkında kesin bir şey söyleyemeyiz.

sözel bölüm meslekleri

4 Yıllık Sözel Bölümler

YKS' nin 1. oturumu olan TYT sınavından sonra yapılan AYT sınavı ile 4 yıllık fakültelerden kabul görebilirsiniz. İşte 4 yıllık sözel bölümleri sizin için sıraladık.

  • Arkeoloji
  • Animasyon ve Oyun Tasarımı
  • Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
  • Basın-Yayın
  • Coğrafya
  • Coğrafya Öğretmenliği
  • Çerkez Dili ve Edebiyatı
  • Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
  • Çizgi Film ve Animasyon
  • El Sanatları
  • Film Tasarımı
  • Fotoğraf
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Gazetecilik
  • Görsel Sanatlar
  • Görsel İletişim ve Tasarımı
  • Gürcü Dili ve Edebiyatı
  • Halkla İlişkiler
  • İletişim
  • İlahiyat
  • İletişim Tasarımı ve Yeni Medya
  • İletişim Tasarımı ve Yönetimi
  • İslami İlimler
  • Kültür ve İletişim Bilimleri
  • Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetmeni
  • Kürt Dili ve Edebiyatı
  • Medya ve İletişim
  • Medya ve Görsel Sanatlar
  • Özel Eğitim Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • Radyo, Televizyon ve Sinema
  • Reklamcılık
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Sanat Yönetimi
  • Sanat Tarihi
  • Sinema-Televizyon
  • Sümeroloji
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  • Tarih Öğretmenliği
  • Tarih
  • Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Türkçe Öğretmenliği
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Yeni Medya ve Gazetecilik

sözel bölüm meslekleri

2 Yıllık Sözel Bölümler

YKS' nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testine girerek sadece ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Sizin için sözelden tercih edebileceğiniz ön lisans programlarını sıraladık.

  • Aşçılık
  • Adalet
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Basın-Yayın
  • Çocuk Gelişimi
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • Fotoğrafçılık
  • Görsel İletişim
  • Geleneksel El Sanatları
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • İlahiyat
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Medya ve İletişim
  • Reklamcılık
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
  • Turizm Animasyonu
  • Turist Rehberliği
  • Uygulamalı İspanyolca-Çevirmenlik
  • Uygulamalı İngilizce-Çevirmenlik
  • Yerel Yönetimler
  • Uygulamalı Rusça-Çevirmenlik

Yukarıda sizin için sıraladığımız ön lisans bölümlerinden hayalinizdeki üniversite için sıkı bir çalışma düzeni belirlemelisiniz. Bunun için bir ders çalışma programı hazırlamanız son derece önemlidir.

özel ders bul

Sözel Derslere Nasıl Çalışılır?

TYT, AYT ve KPSS gibi sınavlarda yer alan sözel derslerde en iyi sonuçları elde etmeniz için 6 taktikten bahsedeceğiz.

  1. Sözel derslere çalışırken mutlaka not alın. Not alırken hikaye gibi yazmak yerine Kavram Haritası gibi hızlı not tutma yöntemlerinden yararlanın. Böylece zaman kayıplarının önüne geçebileceğinizi unutmayın.
  2. Düzenli tekrar yapın. Özellikle sözel dersleri unutulmaya yatkın derslerdendir. Bundan dolayı sık sık hem notlarınıza göz gezdirerek hem de soru çözümleri ile tekrarlarınızı yapmayı ihmal etmeyin.
  3. Konuları hikaye haline getirerek kendinize veya çevrenizdekilere anlatın. Bu sayede eğlenceli hale getirdiğiniz sözel dersleri çalışırken hem sıkılmaz hem de unutmazsınız.
  4. Zamanı verimli kullanın. Her gün sözel derslerinize vakit ayıracak şekilde zaman planı yapın. Planınıza her gün soru çözümleri eklemeyi unutmayın.
  5. Bol deneme çözün. Sözel derslerde ne kadar çok soru ile karşılaşırsanız o kadar farklı bilgileri öğrenebilirsiniz. Çünkü konu anlatımlarında detay bilgilere çok fazla yer verilmemektedir.
  6. Zorlandığınız konular için özel ders alabilirsiniz. Böylece alanında uzman eğitmenler ile zorlandığınız veya anlamadığınız konuları aradan çıkarın. Bunun için en iyi öğretmenlere sahip Öğretmen Tercihim' den özel dersalabilirsin

online özel ders

Bu içerikte sade anlatım ile Sözel Bölümlerden bahsettik. Merak ettiğiniz veya aklınıza takılan şeyleri aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel Dersleri ve Meslekleri Rehberi

Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel Dersleri ve Meslekleri Rehberi; Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler hakkında güncel bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ederken bugün lise eğitimimizde duyduğumuz bazı kavramların içeriğini ele aldık&#; Eşit Ağırlık Dersleri nedir? Eşit Ağırlık Meslekleri Hangileridir? Sayısal Bölüm Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölüm Meslekleri Hangileridir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda&#;

Ülkemizdeki öğrencilerin 12 yıllık zorunlu eğitim sürecinin son aşaması olan lise döneminde alan seçimi yapması gerekmektedir. Yapılan alan seçimi sonrasında öğrencilerin sınıfları yeniden belirlenir ve her öğrenci seçtiği alana ait derslerin ağırlıkta olduğu müfredata tabii tutulur.

Lise eğitimi sırasında yapılan bu alan seçimi üniversite giriş sınavlarıyla doğrudan ilgili olduğu için aslında oldukça önemli bir konudur. İki aşamadan oluşan üniversite giriş sınavının ilk oturumu olan TYT&#;de (Temel Yeterlilik Testi) tüm öğrenciler aynı konulardan ve derslerden sorumludur. Fakat sınavın ikinci oturumu olan AYT (Alan Yeterlilik Testi) aşamasında öğrenciler seçtikleri alanların derslerinden sorumlu tutulurlar ve yerleştirmede esas alınan mesleki puanlar bu oturuma göre hesaplanır. Bu nedenle öğrencilerin lise alan tercihi dönemi öncesinde bölümlere göre meslekler hakkında bilgi edinmesi ve bunun sonucunda istedikleri meslekleri kapsayan alana yönelmesi oldukça önemlidir.

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Nasıl Başvurulur? (7 Soruda Anlatım)

Lisede Hangi Alanlar Seçilebilir?

Lise eğitimi gören öğrencilerin seçebilecekleri, birbirinden farklı üç temel alan vardır. Bazı okullarda yoğunluğa bağlı olarak yabancı dil bölümü de açılabiliyor. Fakat biz en çok tercih edilen bu üç temel alana yoğunlaşacağız. Söz konusu alanlar şu şekildedir:

  • TM: Türkçe–matematik olarak bilinen eşit ağırlık alanı
  • MF: Matematik–fen olarak bilinen sayısal alanı
  • TS: Türkçe–sosyal olarak bilinen sözel alanı

Lise eğitiminde Sınıfın sonuna gelen öğrenciler yukarıda verilen alanlardan istediği mesleğe uygun olanı seçer ve son iki yılında bu doğrultuda bir eğitim alır. Örneğin hukuk okumak isteyen bir öğrenci eşit ağırlık alanını seçer ve matematik ve Türkçe derslerinin ağırlıkta olduğu bir programa dahil edilir. Diğer yandan mühendislik eğitimi almak isteyen bir öğrenci sayısal alanı seçer ve fen bilimleri üzerine yoğunlaşan bir eğitim programına alınır.

Gelin şimdi bölümleri ve meslekleri ayrıntılı olarak birlikte inceleyelim.

Eşit Ağırlık (TM) Bölümü

Eşit ağırlık, isminden de belli olduğu üzere, sayısal ve sözel derslerin eşit oranda yer aldığı bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler lise eğitimlerinin son iki yılında tüm bölümlerin gördüğü ortak derslerin yanında TM dersleri üzerine yoğunlaşırlar. Türkçe matematik bölümünü seçen öğrenciler üniversite sınavının ikinci aşamasında bu derslere ait sorulardan sorumlu tutulurlar.

Öğrenciler geleceklerini belirleyen bu kararı alırken birçok parametreyi göz önünde bulundurmalıdır. Eğer bir öğrenci TM bölümünü seçmeyi düşünüyorsa ilk olarak kendine “Eşit ağırlıkta hangi dersler var? Bu alan kapsamında verilen dersler benim ilgi alanıma giriyor mu?” diye sormalı, TM bölümleri ve meslekleri hakkında detaylı araştırma yapmalıdır.

Eşit Ağırlık Dersleri Nelerdir?

Eşit ağırlık bölümünde yer alan dersler matematik ve Türkçe ağırlıklıdır. Bu bölüme ait seçmeli dersler ve ders saatleri okul yönetimi tarafından belirlenir.

Lisede eşit ağırlık bölümünü seçen öğrencilerin sorumlu olabileceği dersler şu şekildedir:

  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Seçmeli Türk Dili ve Edebiyatı
  • Dil ve Anlatım
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Tarih
  • İnkılap Tarihi
  • Coğrafya
  • Felsefe
  • Sosyoloji
  • Mantık
  • Matematik
  • Geometri
  • İleri Matematik
  • Yabancı Dil
  • Beden Eğitimi ve Spor
  • Görsel ve İşitsel Sanatsal

Eşit ağırlık bölümü öğrencileri için en kritik dersler matematik ve Türkçe ağırlıklı olanlardır. Çünkü öğrencilerin üniversite giriş sınavı sonucunda hesaplanan eşit ağırlık puan türüne en büyük katkıyı bu iki ders grubu yapar.

Elbette isteyen öğrenciler eşit ağırlık lise dersleri kapsamında olmayan derslere ilişkin soruları da yanıtlayabilirler. Fakat sayısal ve sözel ağırlıklı bu derslerin eşit ağırlık katsayısı düşük olduğu için sınav sonucuna çok fazla etkisi olmaz.

 eşit ağırlık bölümleri: 4 yıllık ve 2 yıllık üniversite eşit ağırlık (ea) meslekleri ve bölümleri nelerdir? - en son haberler - milliyet

Eşit Ağırlık Meslekleri Hangileridir?

Üniversiteye giriş sınavından başarılı bir sonuç elde eden öğrenciler aşağıda listelenen TM meslekleri arasından kendisine uygun olanı seçerek eğitimine devam edebilirler.

  • Avukat
  • Savcı
  • Hakim
  • İdari Hakim
  • Müzeci
  • Psikolog
  • Rehber Öğretmeni
  • Psikolojik Danışman
  • Sigortacı
  • Matematiksel İktisatçı
  • Ekonomist
  • Kaymakam
  • Uluslararası İlişkiler Uzmanı
  • Sosyal Hizmetler Uzmanı
  • Pazarlamacı
  • Sağlık Birimleri Yöneticisi
  • Çalışma Ekonomisi Uzmanı
  • Seyahat İşletmecisi Yöneticisi
  • Restorasyon Uzmanı
  • Turizmci
  • İşletme Yöneticisi
  • Finansçılık
  • Emlak Danışmanlığı
  • Sivil Havacılık Yöneticisi
  • İnsan Kaynakları Uzmanı
  • Muhasebeci
  • Uluslararası Lojistik Yöneticisi
  • Beden Eğitimi Öğretmeni
  • Grafik Tasarımcı
  • Takı Tasarımcı
  • Kuyumcu
  • Felsefe Öğretmeni
  • Tıbbi Ürün Pazarlamacısı
  • Tapu ve Kadastro Uzmanı
  • Aktüer
  • Bankacı
  • Otel İşletmecisi
  • Uluslararası İşletmeci
  • Uluslararası Ticaret Uzmanı
  • Sosyoloji Öğretmeni
  • Psikoloji Öğretmeni
  • Mantık Öğretmeni
  • Denetmen
  • Moda Tasarımcısı
  • Sınıf Öğretmeni
  • Tekstil Tasarımcısı
  • Çocuk Gelişimi Uzmanı
  • E-ticaret Uzmanı
  • Spor Yöneticisi
  • Akademisyen
  • Antropolog
  • Arkeolog
  • Avrupa Birliği Uzmanı
  • Kütüphane Sorumlusu

Formal Eğitim ile İnformal Eğitim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sayısal (FM) Bölümü

Sayısal bölümü öğrencilerin ağırlıklı olarak matematik, geometri, kimya, biyoloji ve fizik derslerine odaklanması gereken, nispeten yoğun bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler özellikle son senelerinde sözel içerikli konulardan uzaklaşarak tamamen sayısal dersler üzerine yoğunlaşırlar.

Sayısal alanında eğitim görmek kimi öğrenciye çok kolay ve eğlenceli gelirken, kimi öğrenci için oldukça zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu nedenle hem lise hem de üniversite eğitiminde matematik ve fen bilimleri üzerine yoğunlaşan sayısal bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin alanlara göre meslekler konusu üzerinde kapsamlı bir araştırma yapması önerilir.

Sayısal Bölüm Dersleri Nelerdir?

Tercihini fen-matematik bölümünden yana yapan öğrencilerin akıllarında “Sayısalda hangi dersler var? Üniversite sınavında en çok puanı hangi testlerden alabilirim?” soruları oluşur. Eğer sizde sayısal dersleri ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıda verilen listeyi inceleyebilirsiniz.

Sayısal bölümünü seçen bir öğrencinin sorumlu tutulabileceği dersler şunlardır:

  • Matematik
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • İleri Matematik
  • İleri Fizik
  • İleri Kimya
  • İleri Biyoloji
  • Astronomi ve Uzay Bilimleri
  • Bilgi Kuramı
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Dil ve Anlatım
  • Felsefe
  • İnkılap Tarihi
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Yabancı Dil
  • Beden Eğitimi ve Spor
  • Görsel ve İşitsel Sanatsal

Yukarıda da görüldüğü gibi sayısal alanına ait zorunlu ve seçmeli derslerin çoğu matematik ve fen bilimleri doğrultusundadır. Bölüme ait temel dersler ve tüm liselerde uygulanan ortak dersler dışında kalan seçmeli derslerin içeriğine ve ders saatine ise okul yönetimleri karar verir.

Sayısal alanında eğitim gören öğrenciler üniversite sınavında en çok puanı matematik testlerinden alır. Sayısal ağırlıklı puan türünü yüksek tutmak isteyen öğrenciler matematiğin yanında fizik, kimya ve biyoloji testlerini de mutlaka çözmelidir.

Sayısal öğrencilerinin üniversite sınavının ilk oturumunda çözeceği Türkçe, coğrafya, tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe dersleri puanlarının artmasına yardımcı olsa da katsayıları oldukça düşüktür.

sayısal meslekler nelerdir? sayısal bölüm okunduğunda seçilebilecek meslekler hangileridir? - pratik bilgiler

Sayısal Bölüm Meslekleri Nelerdir?

Genel olarak matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji dersleri ile haşır neşir olan ve çift aşamalı sınav sistemin iki aşamasında da bu derslerden iyi sonuçlar elde eden öğrenciler aşağıda verilen MF meslekleri ile ilgili üniversite bölümlerine yerleşebilirler ve üniversite eğitimi sonrasında hayallerindeki mesleğe kavuşabilirler.

  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni
  • Biyoloji Öğretmeni
  • Fen Bilgisi Öğretmeni
  • Matematik Mühendisi
  • Matematik Öğretmeni
  • Bilgisayar Bilimleri Uzmanı
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Alanında Elemanı
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlamacısı
  • Fizik Öğretmeni
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
  • İlköğretim Matematik Öğretmeni
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Uzmanı
  • Su Ürünleri Mühendisi
  • Zooteknik
  • Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Uzmanı
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı
  • Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi
  • Biyolog
  • Kimyager
  • Ebe
  • Eczacı
  • Genetik ve Biyomühendis
  • Hemşire
  • Kimya Öğretmeni
  • Odyolog
  • Doktorluk ve Doktorluk Birimleri
  • Beslenme ve Diyetetik Uzmanı
  • Biyokimyager
  • Dil ve Konuşma Terapisti
  • Diş Hekimi
  • Veteriner
  • Adli Bilişim Mühendisi
  • Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi
  • Bilgisayar Mühendisi
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi
  • Deri Mühendisi
  • Dijital Oyun Tasarımcısı
  • Elektrik Mühendisi
  • Fizik Mühendisi
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisi
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi
  • Biyomedikal Mühendisi
  • Biyomühendis
  • Biyosistem Mühendisi
  • Gemi ve Yat Tasarımcısı
  • İmalat Mühendisi
  • Jeoloji Mühendisi
  • İnşaat Mühendisi
  • Geomatik Mühendisi
  • Gıda Mühendisi
  • Harita Mühendisi
  • Havacılık ve Uzay Mühendisi
  • Hidrojeoloji Mühendisi
  • İç Mimar
  • Nanoteknoloji Mühendisi
  • Nükleer Enerji Mühendisi
  • İşletme Mühendisi
  • Jeofizik Mühendisi
  • Mekatronik Sistemler Mühendisi
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Meteoroloji Mühendisi
  • Mimar
  • Optik ve Akustik Mühendisi
  • Kimya ve Süreç Mühendisi
  • Kimya-Biyoloji Mühendisi
  • Pilot
  • Makine Mühendisi
  • Polimer Mühendisi
  • Raylı Sistemler Mühendisi
  • Uçak Mühendisi
  • Uçak ve Uzay Mühendisi
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisi
  • Petrol ve Doğalgaz Mühendisi
  • Peyzaj Mimarı
  • Ulaştırma Mühendisi
  • Uzay Mühendisi
  • Yazılım Mühendisi
  • Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarı
  • Kimya Mühendisi
  • Maden Mühendisi
  • Akademisyenlik
  • Şehir ve Bölge Planlamacılığı
  • Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisi
  • Tekstil Mühendisi
  • Tıp Mühendisi
  • Lif ve Polimer Mühendisi
  • Orman Endüstrisi Mühendisi
  • Orman Mühendisi
  • Otomotiv Mühendisi

Eğitim Türleri: Örgün, Uzaktan, İkinci, Açık Öğretim Nedir?

Sözel (TS) Bölümü

Sözel bölümünde öğrenciler sosyal bilimler alanında kapsamlı bir eğitim alırlar. Özellikle son senelerinde neredeyse hiç sayısal bölümüne ait dersi olmayan sözel bölümü öğrencileri zamanlarının büyük bir kısmını beşeri bilimler üzerinde çalışarak geçirirler. Sözel bölümü sosyal bilimlere yatkın, okuma alışkanlığı gelişmiş, ezberi kuvvetli öğrenciler için oldukça uygun bir alandır.

Sözel Bölüm Dersleri Nelerdir?

Sözel bölümünü seçen öğrencilerin akıllarındaki “Sözelde hangi dersler var?” sorusunun ilk ve en önemli cevabı Türkçe&#;dir. Üniversite sınavının her iki oturumunda da en çok puanı getiren Türkçe&#;yi sosyal bilimlerin ağırlıkta olduğu dersler takip eder.

Türkçe-sosyal alanında eğitim gören bir öğrencinin sorumlu olabileceği dersler şu şekildedir:

  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Dil ve Anlatım
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Tarih
  • İnkılap Tarihi
  • Coğrafya
  • Felsefe
  • Sosyoloji
  • Mantık
  • Psikoloji
  • Bilgi Kuramı
  • Matematik
  • Yabancı Dil
  • Beden Eğitimi ve Spor
  • Görsel ve İşitsel Sanatsal

Sözel bölümü öğrencileri Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden alacakları puanlar ile hedeflerine daha çok yaklaşabilirler.

Bu bölümün öğrencileri matematik, geometri, kimya, biyoloji ve fizik dersleri ile iki aşamalı üniversite sınavının ilk aşamasında karşılaşırlar fakat bu derslerin katsayısı diğer derslere oranla daha düşük olduğu için etkileri de daha azdır.

 sözel bölümleri (ts) ve sözel meslekleri - unirotam

Sözel Bölüm Meslekleri Hangileridir?

Türkçe, coğrafya, tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi sözel derslerin ağırlıklı olduğu türkçe sosyal bölümü öğrencilerinin aşağıdaki mesleklere ilişkin bölümlere yerleşmeleri mümkündür.

  • Sanat Tarihçisi
  • Basın ve Yayın Elemanı
  • Coğrafya Öğretmeni
  • Türkçe Öğretmeni
  • Halkbilimci
  • Hakla İlişkiler Uzmanı
  • Gazeteci
  • Muhabir
  • Reklamcı
  • Hititolog
  • Kurgu Yönetmeni
  • Görüntü Yönetmeni
  • Radyo Program Yapımcısı
  • Spiker
  • Görsel İletişim Tasarımcısı
  • Özel Eğitim Öğretmeni
  • Ses Yönetmeni
  • Okul Öncesi Öğretmeni
  • Çerkez Dili Dil Bilimcisi
  • Film Tasarımcısı ve Yazarlık
  • İmam
  • Hatip
  • İletişim Uzmanı
  • İletişim Tasarımcısı
  • Animasyonculuk
  • Oyun Tasarımcılığı
  • Sosyal Bilgiler Öğretmeni
  • Türk Dili Dil Bilimcisi
  • Tarih Öğretmeni
  • Rekreasyon Yöneticisi
  • Sümerologluk
  • Tiyatro Eleştirmenliği
  • Zaza Dili Dil Bilimcisi
  • Yeni Medya ve İletişim Sistemleri Uzmanı
  • Akademisyen
  • Televizyon Haberciliği ve Programcılığı
  • Azerbaycan Türkçesi Dil Bilimcisi
  • Çağdaş Türk Lehçeleri Dil Bilimcisi

Açık Lise Kaç Kredi İle Bitirilir? 

Yılı Üniversite Sınav Tarihi Nedir?

Oturumlar için Ödenecek Olan Sınav Parası Ne Kadar?

Her oturum için TL ödenecektir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir