pmyo başvuru formu nasıl doldurulur / Pomem Sağlık Yönetmeliği , Pomem Başvuru Şartları, Polislik Şartları, Sağlık Şartları

Pmyo Başvuru Formu Nasıl Doldurulur

pmyo başvuru formu nasıl doldurulur

İdari Dava-Emsal Karar

Polis Akademisi’ne bağlı okullarda (Paem, Pmyo, Pomem) eğitim-öğretime başlayabilmek ve  mezun olabilmek için sağlık şartlarından “Polis Öğrencisi Olur” raporu almaları gerekir. Paem, Pmyo ve Pomem sağlık şartlarının değerlendirilmesi 3 Ocak ’de yürürlüğe giren “Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği” hükümleri uyarınca yapılır. Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği kapsamında adayların polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmaları için yeterli sağlık şartlarına sahip olup olmadıkları hususa bakılır. Paem-Pmyo-Pomem sağlık nedeniyle elenme durumunda idari dava açılmalıdır.

Polis Akademisi’ne bağlı okullarda (Paem, Pmyo, Pomem) öğrencilerin sağlık raporlarının olumsuz olması sonrası ilişiklerinin kesilerek mağdur edilme durumları ile çokça karşılaşılmaktadır. Ülkemizde yer alan polis meslek eğitim merkezleri;

  • Afyonkarahisar Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Akyurt Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • seafoodplus.info Okkan Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Aksaray Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Arnavutköy Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Balıkesir Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Bayburt Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Bilecik Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Bitlis Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Bursa Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Elmadağ Şehit Mustafa Büyükpoyraz  Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Hatay Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Kayseri Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Karabük Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Karaman Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Kırşehir Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Konya Ereğli Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Mersin Şehit Altuğ Verdi Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Merzifon Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi,
  • Yozgat  Polis Meslek Eğitim Merkezi

Bu eğitim merkezlerinde eğitim gören polis adayları hakkında sağlık kurul raporları tanzim edilmekte ve sağlıktan eleme gerçekleştirilebilmektedir. Paem-Pmyo-Pomem sağlık şartları nedeniyle elenme ve idari dava sürecini ele aldığımız yazımızda genel olarak Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği hakkında bilgi verildikten sonra Paem-Pmyo-Pomem sağlık raporundan elenenler ne yapmalı sorusunun yanıtı verilecektir.

pomem saglik nedeniyle elenme yurutme durdurma

Paem-Pmyo-Pomem Sağlık Kontrolü

Paem-Pmyo-Pomem sağlık şartları nedeniyle elenme günümüzde polis ve komiser yardımcısı öğrencisi olmak isteyen adayların muzdarip olduğu bir konu olup bu elenmeler okula girişte yaşanabileceği gibi eğitim sırasında devam eden sağlık uygulamalarında yahut okulu bitirirken de ortaya çıkabilmektedir. 60 günlük idari dava açılması zorunluluğu Paem Sağlık Şartları Nedeniyle Elenme konusunda da geçerlidir.

Adaylar kurum sınavlarına girmeden önce ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü, Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır. Ön sağlık kontrolü komisyonu adaylar hakkında “Öğrenci Adayı Olur” veya “Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilir. Hakkında “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, sınav aşamalarına geçemezler.

Kurumlara kesin başarı listesine göre planlanmış asıl adayların geçici kayıtları yapılır. Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları incelenmek üzere Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir. İlgili daire başkanlığı inceleme sonucuna göre raporunda eksiklik görülen adayların eksikliklerini tamamlatır. Gerekirse öğrenciyi yeniden muayene edebilir veya ettirebilir. Sağlık Yönetmeliğine göre öğrenci olup olamayacağına ilişkin karar verir ve bu kararı, gereği yapılmak üzere Başkanlığa bildirir. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca “Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve kurumlara gereği yapılmak üzere bildirilir.

  • İntibak Eğitimi ve Kesin Kayıt

Kurumlara geçici kaydı yapılan adaylar intibak eğitimine tabi tutulurlar. Bu süre içinde Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümlerine göre sağlık kurulu raporları aldırılır.

Sağlık kurulu raporu sonucu olumlu olan adayların kesin kayıtları yapılır. Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, adayların dosyaları işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir.

  • Sağlık Nedeniyle İlişiği Kesilenler İyileşmeleri Halinde Bir Yıl İçinde Tekrar Başvurabilir

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca haklarında &#; Öğrenci Adayı Olamaz&#; kararı verilen adaylar ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları sağlık durumunun düzeldiğini belirtir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması halinde, tekrar Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilir. Yeniden aldırılan sağlık kurulu raporunun Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca adayın o anki mevcut sağlık durumuna göre Sağlık Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda hakkında &#;Öğrenci Adayı Olur&#; kararı verilenlerin diğer nitelikleri taşıyor olmaları halinde ilk başlatılacak eğitim öğretim dönemi için planlamaları yapılır.

POMEM Sağlık Raporu

Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği 3 Ocak Çarşamba günü yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik; 4/6/ tarihli ve sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 4 üncü maddesine, 25/4/ tarihli ve sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesine, 14/7/ tarihli ve sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yönetmeliğin amacı; okullara alınacak öğrencilerde, Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalarda, öğrencilikten veya memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşlerde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına açıktan yapılan atamalarda ve naklen atamalarda, öğrencilikte veya memuriyette hastalanma durumlarında, malullük ve vazife malullüğünde, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme durumunda ve hizmet sınıfı değişikliklerinde aranacak sağlık şartlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği; okullara öğrenci alımında, öğrencilikte, Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalarda, öğrencilikten veya memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşlerde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına yapılan açıktan atamalarda ve naklen atamalarda, memuriyette, malullük ve vazife malullüğünde, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme durumunda, hizmet sınıfı değişikliklerinde aranacak sağlık şartlarını, giriş raporu ve son durum-dilim belirtir sağlık kurulu raporu alınmasını, bu raporların ayrıntılarını ve bu raporlara göre yapılacak işlemlere ilişkin hususları düzenler. Polis Akademisi bünyesinde eğitim veren, Paem, Pmyo ve Pomem öğrenci alınırken bu yönetmelik kapsamında sağlık değerlendirilmesi yapılır.

pomem saglik nedeniyle elenme idari dava

PMYO Sağlık Raporu Hakkındaki Tüm Sorular

  • Paem, Pmyo ve Pomem’e alınacak polis öğrenci adayları için düzenlenecek giriş raporları, okulların denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılır. Tam teşekküllü hastaneler, giriş raporlarını yönetmeliğe uygun olarak düzenler. Özel hastane veya sağlık ocağından alınan raporlar okula girmek için kullanılamaz.
  • Raporda teşhis ve karar haneleri boş bırakılamaz. Bir hastalık tespit edilmesi halinde, teşhis hanesine, hastalıkla birlikte hangi dilimde olduğu da yazılır, hastalığı olmayanlar için teşhis hanesine &#;Sağlam&#; yazılır. Karar hanesine “Öğrenci Olur” ya da “Öğrenci Olamaz” kararı yazılır. Laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olamaz.
  • Polis Akademisi bünyesinde eğitim veren, Paem, Pmyo ve Pomem’e alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenler öğrenci olamazlar. Bu durumda okula alınmazlar veya geçici kaydı yapılışsa ilişiği kesilir.
  • Öğrenci adayı hakkında bulgu ve teşhis varsa raporu Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. Sağlık Dairesi Başkanlığı, öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlıkla ilgili diğer belgeleri, sağlık komisyonu tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda; rapordaki laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olmayan durumlarda, öğrenci adayı hakkında tek raporla, “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilebilir.
  • Aksi durumda bulgu, teşhis ve dilim yönünden, verilen kararın bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığının tespiti halinde; rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı başka bir tam teşekküllü hastaneye bulgu, teşhis, dilim ve karar ile ilgili sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere sevk edilebilir.
  • Fakat birçok polis öğrencisi bu süreçlerden geçirilmeden ilişiği kesilmekte ve mağdur edilmektedir. Son olarak Paem, Pomem, Pmyo yönetmeliklerinde yapılan değişiklikle sağlık kurulu raporu olumsuz olan adaylar, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde &#;bir defaya mahsus olmak üzere&#; devlet hastanelerinden alacakları &#;sağlık durumunun düzeldiğine&#; ilişkin rapor ile başvurmaları halinde, sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere tekrar hastaneye sevk edilecek.

Paem-Pmyo-Pomem Genel Sağlık Raporundaki Bölümler Neler?

  • Dahiliye Bölümü tüp kan veriyorsunuz. Burada bakılanlar daha önce kullandığın uyuşturucu uyarıcı maddeler, karaciğer yağlanması, açlık ve tokluk şekeri, kan değerleri, enfeksiyon gibi şeylere bakılıyor. Sonuçların hepsi olumlu ise sorun olmuyor. Sağlam alıyorsunuz. Bu aşamalar her yerde aynı olmayabilir.
  • Göz Bölümü gidiyorsunuz. Doktor  bakmadan ilk olarak bir makine içerisinde küçük eve bakıyorsunuz göz derecesi çıkarılıyor. Sonra doktor muayene ediyor. Renk körlüğü testi burada tekrardan yapılıyor. Göz dereceleri için uzaktan harfler okutuluyor doktor inceleme yapıyor. Göz muayenesinde doktor sayı olarak not yazıyor. Çıkan gör derecesini rapora yazıyor. Belli dereceye kadar göz derecesi öğrenciliğe engel değildir
  • KBB Bölümünde ise kulağınızdaki kulak zarının yırtık olup olmadığına bakılıyor. Ses testi yapılıyor ses testi için bir odaya giriyorsunuz hiç ses gelmiyor makineden bir ses elinde elinizde bulunan butona basıyorsunuz kulak duymasını ölçüyor. Burun konusunda ise et sorun olmuyor ancak konuşmanızda bir farklılık göstermiyorsa.
  • Kardiyoloji Bölümü ise EKG çekiliyor ilk olarak onlara bakılıyor eğer sorun çıkmadıysa ayrıntılı inceleme yok kalbiniz dinleniyor. Yapılan diğer tahlilleri inceliyor.
  • Üroloji Bölümü ise idrar tahliline bakılıyor böbrekler inceleniyor. Daha önceden dışarıdan yapılan bir ameliyat var mı o inceleniyor. Böbrek yapısına ve taş olup olmadığına bakılıyor. Ayrıca burada erkek adaylar sadece olduğundan yumurtalara bakıyorlar iki tane olup olmadığına bir de varikosel olup olmadığınızı kontrol ediliyor. Sağlık şartları yönetmeliğine uygunluğu araştırılıyor.
  • Nöroloji Bölümü ise beyin için inceleme yapılıyor. Bazı hareketler yaptırılıyor dengeye bakılıyor, sorular soruluyor.
  • Psikiyatri Bölümü ise en çok inceleme burada yapılıyor. Adayın sistemden geçmişine dönük ilaçları ve tanıları inceleniyor. Kullandıkları ilaçlara bakılıyor orada sordum sadece psikiyatri alanına giren ilaçlara bakılıyormuş. Psikiyatri konuşuyor sorular soruyor bazı adaylara test yapıyor. Kişilik testi sorun olmuyor. Eskiden ilaç kullanmışsanız sorun teşkil edebiliyor.
  • Göğüs Bölümü ise göğüs, karaciğer filmlerine bakılıyor.
  • Diş Bölümü ise adayın dişlerine bakılıp ön dişlerinden eksilik varsa onu inceliyorlar. 5 taneden fazla ise sorun oluyor ancak ön dişlerde eksiklik yoksa sorun olmuyor. Dolgular ve eksik diş sorun teşkil etmiyor.
  • Cildiye Bölümü ise adayın vücudu inceleniyor kollarınıza ellere yüze bakılıyor. Benler büyük değilse sorun olmuyor. Sivilce izlerinde de aşırı derece oyuk değilse korkmayın bir şey olmuyor.

Sonrasında adaya POMEM Genel Sağlık Raporu formları tamamlandıktan sonra hastanenin sağlık heyetine sunuluyor oradan geçtikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Daire Başkanlığına yollanıyor. Oradan gelen kesin kararla sağlık raporları onaylanıyor.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği okullara alınacak öğrencilerde, Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalarda, öğrencilikten veya memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşlerde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına açıktan yapılan atamalarda ve naklen atamalarda, öğrencilikte veya memuriyette hastalanma durumlarında, malullük ve vazife malullüğünde, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme durumunda ve hizmet sınıfı değişikliklerinde aranacak sağlık şartlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir

Polis Akademisi bünyesinde eğitim görecek Paem-Pmyo-Pomem öğrencileri okula alınırken ve mezun olurken emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği kapsamında hastanede kontrolden geçirilirler. Sevk edildikleri hastanelerden  A dilimi sağlık raporu almak zorundadırlar.

Öğrenci adayları için düzenlenecek giriş raporları, okulların denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılır. Özel hastane, sağlık ocağı veya tam teşekküllü olmayan hastanelerden alınan raporlar dikkate alınmaz. Paem-Pmyo-Pomem sağlık şartları nedeniyle elenme durumunda idari dava açılmalıdır.

Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin, adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Bu tür tedavi ve operasyonlar için muayene tarihinden sonra hiçbir şekilde süre verilemez. Yani okula başlamadan ameliyat olmuş ve tedavinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde tedavi için aday öğrenciye süre verilmez.

A B C D Dilimi Sağlık Şartları Nedir?

Okullara (POMEM PMYO PAEM) alınacak öğrencilerde, aranacak sağlık şartlarına ilişkin usul ve esaslar Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılır ve öğrenci adayları A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenler öğrenci olamazlar.

Aday, mevcut sağlık durumu ile değerlendirilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin, adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Öğrenci adayları için düzenlenen giriş raporları, öncelikle okullar tarafından usule uygunluğu yönünden incelenir. Okul tarafından yapılan bu incelemede eksiklik tespit edilmesi halinde, rapor aynı hastaneye iade edilir ve eksiklikleri tamamlattırılır.

Öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlıkla ilgili diğer belgeleri, sağlık komisyonu tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda; rapordaki laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olmayan durumlarda, öğrenci adayı hakkında tek raporla, “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilebilir.

Bulgu, teşhis ve dilim yönünden, verilen kararın Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığının tespiti halinde; rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı başka bir tam teşekküllü hastaneye bulgu, teşhis, dilim ve karar ile ilgili sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere sevk edilebilir. Sevk edilen hastaneden alınan sağlık kurulu raporundaki veya iade dönüşü gelen giriş raporundaki bulgu, teşhis, dilim ve karara göre öğrenci olup olamayacağına karar verilir. Çelişkili durum devam ediyorsa, giriş raporu veya danışman hastane raporu aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı hakkında netlik oluşana kadar danışman hastanelerin görüşüne başvurulabilir. Bulgu, teşhis, dilim ve karar yönünden bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan sağlık kurulu raporuna göre karar verilir.

Sağlık komisyonunun gerekli gördüğü durumlarda, öğrenci adayı Daire Başkanlığına çağrılarak, sağlık komisyonunca değerlendirilir. Daire Başkanlığına çağırılan öğrenci adayının, tebliğ tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde sağlık komisyonuna gelmesi şarttır. Bu değerlendirme sonucunda veya hiç çağırılmadan hastanelere sevk edilenler, aynı ilde sevk edildi ise, tebliğ tarihini takip eden bir sonraki mesai günü bitimine kadar, il dışına sevk edildi ise tebliğ tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde sevk olunan hastaneye müracaat etmek zorundadırlar. Hastanelere müracaat etmeyen veya müracaat etmelerine rağmen işlemlerini yarıda bırakarak ayrılan öğrenci adaylarının, adaylık hakları okul yönetimince sona erdirilir.

Öğrenci adayı hakkındaki kesin karar, inceleme tarihindeki mevcut sağlık durumuna göre verilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Bu tür tedavi ve operasyonlar için inceleme tarihinden sonra hiçbir şekilde süre verilemez. Öğrenci adayı hakkındaki “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklindeki nihai kararlar sağlık komisyonu tarafından verilir.

Paem-Pmyo-Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme Durumunda Ne Yapmalı ?

Öncelikle belirtmek gerekir ki okula girdiğiniz zaman “Öğrenci Olur” raporu almış fakat bir teşhis konulmuşsa Emniyet Sağlık Dairesi Başkanlığı sizi Ankara’da danışman hastanelerden birine sevk etmek zorundadır. Ankara’da bu konuda Numune, Ankara Hastanesi, Atatürk Hastanesi ve Gazi Hastanesi danışman hastanedir. Bu kurumlardan birinden “Öğrenci Olur” raporu alındığı takdirde öğrenciliğe devam edilir. Aksi yönde karar verilirse 3. Heyet hastaneye sevkiniz sağlanır. 3. Heyet hastanenin vereceği rapor doğrultusunda karar verilir ve bu rapor nihaidir, itiraz edilemez.

Sağlık raporunun iptali ile okula geri dönmek için İdare Mahkemesi’ne, 60 gün içerisinde, yürütme durdurma talepli iptal davası açılmalıdır. Açılacak idari davada, yürütme durdurma veya iptal kararı verilirse 30 gün içerisinde okula kaydınız gerçekleştirilecektir. İdari davalar spesifik davalar olup, idare hukukunda uzman avukatların takip etmesi davanız açısından hayati öneme sahiptir.

Paem-Pmyo-Pomem Sağlık Davaları

Yukarıda detaylı bir şekilde açıklandığı üzere polis okullarına girebilmek için Yönetmeliğin 3 numaralı ekinde belirtilen A dilimi sağlık şartlarının karşılanması gerekmektedir. Bu durumun tespiti için öğrenci adayları okullar tarafından tam teşekküllü devlet hastanelerine sevk edilmekte ve sağlık kurulu raporu aldırılmaktadır. Raporlar sağlık komisyonları tarafından değerlendirilerek aday hakkında nihai karar verilmektedir. Öğrenci olur kararı verilenler için süreç devam ederken öğrenci olamaz kararı verilenlerin okulları ile ilişikleri kesilmektedir.

Sağlık şartları nedeniyle de olsa öğrenci olamaz kararı ile ilişik kesme işlemi idari bir işlem olup idari yargı denetimine tabidir. Yani sağlık nedeniyle ilişik kesme işlemine karşı iptal davası açılabilir.

Sağlık şartlarının tespiti ve değerlendirilmesi farklı bir uzmanlık alanıdır. Bu nedenle dava sürecinde Mahkemeler genellikle kişiyi, daha doğrusu davacıyı farklı bir devlet hastanesine sevk ederek buradan gelen rapora göre karar vermektedirler. Bununla birlikte sağlık şartlarının tespiti ve değerlendirilmesinde hastaneler de hata yapabilmektedir. Yanlış ya da hatalı teşhis ve tanılar konulabilmekte ya da Yönetmelik ekinde yer alan dilimlerde hatalar yapılabilmektedir. Farklı devlet hastanelerinden alınan raporlarda çelişkiler olabilmektedir. Bu nedenle rapor süreçleri ve işlemlerin mevzuata uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığı konuları titizlikle takip edilip Mahkemeye uygun bir şekilde izah edilmelidir.

Bir diğer önemli konu da şudur: Rapor ve değerlendirme süreçleri uzayabilmekte ve bu süreçte aday eğitimini tamamlayabilmektedir. Eğitimin tamamlayan aday için ise artık öğrenci adaylığı değil, memur adaylığı söz konusudur. Öğrenci adayları için memur adaylarına göre daha sıkı sağlık şartları aranmaktadır. Yani bir kişi sağlık şartları açısından öğrenci olamayabilir ancak memur olabilir. Bu bakımdan şayet öğrenci eğitimini tamamlamışsa artık onun sağlık şartları açısından öğrenci olup olamayacağı değil, memur olup olamayacağı değerlendirilmelidir. Bu durum da dava dilekçesinde açıklanmalıdır.

İlişik kesme işleminin tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesinde Emniyet Genel Müdürlüğüne karşı yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılmalıdır. Rapor ve işlem süreçlerindeki hukuka aykırılıklar ve ilişik kesme işlemi nedeniyle maruz kalınan maddi ve manevi zararlar açıklanmalıdır. İlişik kesme işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali ile birlikte mahrum kalınan maddi ve özlük haklarının iadesi de istenmelidir.

Sağlık Raporundan Elenenler İçin Yürütme Durdurma Kararı

Yürütmenin durdurulması konusunda temel düzenleme Anayasanın maddesinin 5.fıkrasıdır. Anılan fıkrada; “İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir” hükmü düzenlenmiştir. sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununu maddesinde, yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için 2 şartın birlikte gerçekleşmesi gereklidir. Bunlar;

  • İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve
  • İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olmasıdır.

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulması kararı verebileceği kabul edilmiştir. Yürütme durdurma kararı 2 şekilde verilir. Birincisi idarenin savunması alındıktan sonra bu kararın görüşülmesi şeklinde gerçekleşirken, ikincisi idarenin savunması alınmadan yürütme durdurma kararının verilmesi halidir. Savunma alınmadan verilen yürütme durdurma kararı davanın açılmasından itibaren gün içinde çıkan hızlı bir karardır. Savunma alındıktan sonra verilecek yürütme durdurma kararı ise yine davanın açılmasından itibaren ayı bulmaktadır. Avukat Umur Yıldırım; “Polis okulu sağlık davalarında, idare mahkemelerinin savunma almadan yürütme durdurma verebildiklerini” ifade etmektedir.

Savunma alınmadan yürütme durdurma kararı verilebilmesi hususu İYUK maddede düzenlenmiştir. Bu madde kapsamında; “Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.”

Pomem sağlık sebebiyle elenme davalarında savunma alınmadan yürütme durdurma kararı:

“Öğrenci olan davacının Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünden ilişiğinin kesilmesine ilişkin olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği ve uygulanmakla etkisi tükenebilecek nitelikte bulunması nedeniyle, davalı idarenin savunması alınıp ya da savunma süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, sayılı Kanunun maddesinin 5. fıkrası uyarınca dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının aslı veya onaylı bir örneğinin idarenin savunması ile birlikte Mahkeme Başkanlığına gönderilmesi gerektiğinin davalı idareye duyurulmasına, savunma verilebilmesi için davalı idareye (15) gün süre tanınmasına, ../../ tarihinde oybirliğiyle  karar verildi.”

Polis okulu öğrencisinin devre kaybetmemesi için yürütme durdurma kararının erken alınabilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple idari davanın titizlikle ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gereklidir.

Paem-Pmyo-Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme Emsal Kararlar

Ankara İdare Mahkemesi Esas No: /, Karar No: /

  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği
  • Pomem Sağlık Davaları &#; Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme

Yukarıda aktarılan mevzuatta, polis meslek eğitim merkezlerine geçici kayıtları yapılacak olan adayların sağlaması gerektiği sağlık şartları belirlenmiş ve bu şartları sağlamadığı sağlık kurulu raporlarıyla tespit edilenlerin adaylıkla ilişiğinin kesileceği düzenlenmiştir.

Bakılan davada; davacının, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene edildiği ve bu hastanenin sağlık kurulunca, öğrencilerde aranan sağlık şartlarını taşımadığının tespit edildiği görülmektedir.

Olayda; davacının, anılan sağlık kurulu raporunun teyidi amacıyla Mahkememizin tarihli ara kararıyla hakem hastaneye sevk edildiği, hakem hastane olarak belirlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tarih ve sayılı sağlık kurulu raporunda: &#;davacıda huzursuz bacak sendromu hastalığının bulunmadığı&#; tespit edildiği ve davacının öğrenci olacaklarda aranan sağlık şartlarını taşıdığının belirtildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda; davacının, polis meslek eğitim merkezi öğrencisi olmak için aranan sağlık şartlarını taşıdığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yukarıda anılan raporuyla anlaşıldığından,  adaylıkla ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Ankara İdare Mahkemesi Esas No: /2, Karar No: /

  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği
  • Pomem Sağlık Davaları &#; Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme

Mahkememizce, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi&#;nin 20/03/ tarihli kaldırma kararı uyarınca, günlü ara kararıyla davacının, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EKI-A bendinde aranan sağlık şartlarına haiz olup olmadığı hususunun tespiti amacıyla ek rapor alınmak üzere Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi&#;ne sevki üzerine adı geçen hastane tarafından düzenlenen, gün ve sayılı sağlık kurulu raporunda &#;Total bilirubin düzeyi, direk bilirubin düzeyi, indirek bilirubin düzeyi: karaciğer fonksiyon testleri normal olup Ek a 6/a bendinde belirtilen sağlık şartlarına uyar (hepatolbiliyer sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi < %3 mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir) Polis Meslek Yüksekokulu Öğrencisi Olur.&#; ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

Davalı idarenin rapora yapmış olduğu itirazlar yerinde görülmeyerek Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu raporunun karara esas alınabilecek nitelikte olduğu anlaşılmıştır.

Bu duruma göre, hakem hastane olarak belirlenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu raporuna göre Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EKI-A bölümünde öngörülen sağlık şartlarına uyduğu, Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olmasını engelleyen herhangi bir sağlık durumu bulunmadığı anlaşılan davacının ilişiğinin kesilmesi yolunda tesis olunan davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Ankara 7. İdare Mahkemesi Esas No : /

  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği
  • Yürütmenin Durdurulması &#; Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme

Bu durumda, yukarıda anılan mevzuat hükümleri ile dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden; dava konusu işlemin davacıda bulunduğu ileri sürülen  &#;diabetes mellitus+miyopi&#; tanılı hastalık nedeniyle tesis edildiğinin anlaşıldığı, Mahkememizce davacıda mevcut bulunduğu ileri sürülen hastalığın infaz ve koruma memurlarının yapacağı görevler de dikkate alınarak, infaz ve koruma memuru olarak görev yapmaya engel olup olmadığının tespiti için  Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildiği, anılan Hastane tarafından davacının muayene edilmesinden sonra düzenlenen ve tedavi ve kontrollerinin düzenli yapılması koşulu ile tıbben infaz ve koruma memuru olarak görev yapmasında herhangi bir sakınca bulunmadığına yönelik raporu dikkate alındığında, davacının infaz ve koruma memurluğu yapamayacağına yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Öte yandan, dava konusu işlemin, kamu hizmetine ilk defa girmeye ilişkin olduğu ve uygulanması durumunda  telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkabileceği açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden sayılı Kanun&#;un maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi&#;ne itiraz yolu açık olmak üzere 20/10/ tarihinde oybirliğiyle  karar verildi.

Danıştay 8. Dairesinin tarihli ve / E,  / K

  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği
  • Pmyo Sağlık Davaları

Dava, davacının &#; Polis Meslek Yüksekokulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin tarih ve … sayılı Polis Akademisi Başkanlığı işlemi ile işlemin dayanağı Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EkI-A maddesinin 1. fıkrasındaki &#; hematoloji&#; ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.

maddesi gereğince dosyasının işlemden kaldırılarak okuldan ilişiğinin kesilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı, anlaşılmaktadır.

Polislik mesleği, gece-gündüz, ağır şartlarda görev yapılan silahlı bir meslek olup, söz konusu meslek mensuplarının yasal şartlar oluştuğunda silah kullanma zorunlulukları da bulunduğundan, bu meslekte görev yapanlarda, sağlık açısından bazı şartların aranması ve bulunması gerektiği kuşkusuzdur.

Bu durumda, ülkede güvenlik ve asayişin sağlanması görevini yürütecek olan personelin görevi gereği özel olarak seçilmesi ve yetiştirilmesi bir zorunluluk olup, polislik mesleğinin özelliği nedeniyle, polis okulu öğrencilerinde, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EkI-A maddesinin 1. fıkrasında sayılan istisnalar dışında &#;hematoloji&#; yönünden sağlam olmayanların kabul edilmemesine ilişkin olarak mesleki yönden sınırlama getirilen düzenlemede; hukuka ve hizmetin gereklerine aykırılık görülmemektedir.

Davacının, Polis Meslek Yüksekokulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemine gelince;

Davacı tarafından, &#;talesemi taşıyıcılığı &#; nın, hastalık olmadığı ve polislik mesleği bakımından sakınca doğurmadığı; öne sürülmüştür.

Dairemizce, bakılan bazı dava dosyalarında çeşitli hastanelerden alınan sağlık raporlarında &#;talesemi taşıyıcısı&#; olan ilgililerin Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi olamayacağı, bazılarında ise Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi olabileceğinin belirtildiği görülmüştür.

Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı … Numune Hastanesi tetkik ve raporu ile &#; Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Nakli Konsey Raporu uyarınca &#;talesemi taşıyıcısı&#; olduğu belirlenen davacının tanısının;

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EkI-A maddesinin 1. fıkrasındaki; &#;hematoloji&#; hastalığı yönünden tam ve sağlam olacaktıseafoodplus.infogi bir operasyon geçirmiş olmayacaktır. Bu sistemlere ait konjenital anomali, kronik ve ilerleyici hastalığı bulunmayacaktır.&#; ibaresi kapsamında mı;

Bahse konu EkI-A maddesinin 1.fıkrasında ki,&#;ancak&#;ibaresi ile başlayan istisnalar arasında &#;tedavi edilebilir anemi taşıyıcılığı öğrenciliğe engel değildir &#; çerçevesinde mi,

Yoksa EkI-D maddesinin 1. fıkrasında; &#;Evre III-IV remisyona girmeyen hematolojik maligniteler, ağır koagülasyon ve hemostaz defektleri, homozigot hemoglobinopatiler ve diğer iyileşme sağlanamayan kan hastalıkları öğrenci adaylığına kabul edilmez&#;&#;&#; kuralı getirildiğinden, sayılan istisnalar kapsamında mı;

bulunduğu hususunda bilgi istenilmesi ve belirtilen görüş doğrultusunda davacının &#;Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencisi olup olamayacağı; konusu, ve tarihli ara kararları ile .. Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bölümünden ve aynı Üniversite Prenetal Tanı Merkezinden sorulmuştur.

Dairemizin ara kararlarına gelen cevaplardan, &#;talesemi taşıyıcılarının hiç bir şekilde bir tedavi gereksinimi duymadıkları gibi, bir hastalık belirtisi göstermedikleri; ilerleyen teknoloji ve yeni yöntemler ile herkeste bir çok hastalığın taşıyıcılığının bulunabileceği; bunlardan en kolay tesbit edilenin talesemi taşıyıcılığı olduğu; bu nedenle, Yönetmelikte tam ve sağlam olma şartının sağlam olmak şeklinde değiştirilmesi gerektiği; talasemi taşıyıcılığı bir hastalık olmadığı için &#;iyileşme sağlanamayan kan hastalıklarından&#; kabul edilemeyeceği; her hangi bir rahatsızlık oluşturmadığından Emniyet Mensubu olmalarında sakınca bulunmadığı&#; hususlarının belirtildiği, anlaşılmıştır.

Bu bakımdan, Dairemizde bulunan bazı dava dosyalarında çeşitli hastanelerden alınan sağlık raporlarında &#;talesemi taşıyıcısı&#; olan ilgililerin Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi olamayacağı, bazılarında ise Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi olabileceği yönündeki sağlık raporları ile Dairemizin yukarıda belirtilen ara kararları cevaplarının birlikte değerlendirilmesinden, bir hastalık olmayan ve iyileşme sağlanamayan kan hastalıklarından kabul edilmeyen &#; talesemi taşıyıcısı &#; durumunda olan davacının, bu nedenle okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle; Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EkI-A maddesinin 1. fıkrasındaki &#; hematoloji&#; ibaresinin iptali isteminin reddine, davacının &#; Polis Meslek Yüksek Okulu ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemin iptaline; dava kısmen ret, kısmen iptal ile sonuçlandığından, kararın verildiği tarihte yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca &#;-TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacı vekiline verilmesine; …TL. yargılama giderinin yarısı olan …TL. nin davacı üzerinde bırakılmasına; diğer yarısı olan &#;TL. nin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, gününde oybirliği ile karar verildi.

Paem-Pmyo-Pomem Sağlık Nedeniyle Elenme Hakkında Sık Sorulan Sorular

POMEM sağlık yönetmeliği ismi nedir?

POMEM sağlık şartları Emniyet Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca yapılır.

POMEM sağlık raporu elenenler ne yapmalı?

Pomem sağlık raporu elenenler 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesine yürütme durdurma istemli iptal davası açmalıdır.

Pomem on sağlık kontrolü nasıl yapılır?

Pomem ön sağlık kontrolü bir heyetin karşısında yüzeysel yapılan ön taramadır.

Son Güncellenme:

eğitim öğretim yılında Polis Meslek Yüksekokullarına, polis memuru olarak yetiştirilmek üzere () erkek, () kadın aday olmak üzere toplam () asıl aday alınacaktır. Peki PMYO başvurusu nasıl yapılır?

Haberin Devamı

PMYO SINAV BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Adaylar başvuru işlemlerini,  seafoodplus.info adresi üzerinden e-devlet kapısı hesapları ile başvuruda bulunacaklardır. E-devlet kapısı şifresi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz edilerek yurt içinde PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir. E-devlet kapısı şifresi, yurt dışında elçilik ve konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir. seafoodplus.info adresine giriş yapan adaylar iletişim bilgilerini eksiksiz doldurarak başvuru yapacaklardır.

UYARI: İnternet ortamında doldurulması gereken ilgili zorunlu hanelerin doldurulmaması, öğrenim durumu, yaş, YKS puanı, Emniyet Teşkilatı personelinden şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocukları vb. bilgilerde eksiklik, yanlışlık, tutarsızlık olması, başvuru işleminin sonuçlandırılmaması, başvurunun belirtilen tarihlerde yapılmaması ve ön başvurunun internet haricinde posta-kargo veya başka bir yöntemle yapılması, Başvuru ve Sınav Merkezlerinde yapılacak incelemeler sonucunda adayın gerekli giriş koşullarını taşımadığının tespit edilmesi durumunda başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Haberin Devamı

PMYO SINAV BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK?

Adaylar, PMYO Giriş Sınavına Ağustos tarihleri arasında başvuru yapabilecek.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

İnternet üzerinden ön başvuru yapan ve şahsen başvuru ve sınav için çağrılan adayların beraberinde getirmesi gereken belgeler;

a) Nüfus Cüzdanı (Başvuru yapan adaylar başvuru esnasında nüfus cüzdanlarının aslını ibraz etmek zorundadır)

b) Sınav başvuru dilekçesi, (Sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, sınav başvuru dilekçesi seafoodplus.info adresinden indirilebilecektir.)

c) Aday Sağlık Bilgi Formu, (Sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, aday sağlık bilgi formu seafoodplus.info adresinden indirilebilecektir.)

ç) Adayların Fiziksel Yeterlilik Sınavı Parkuruna Katılmasına Engel Sağlık Probleminin bulunmadığına dair beyanı, (Sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, söz konusu evrakı seafoodplus.info adresinden indirilebilecektir.)

d) Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf

e) Kendisi ve evli ise eşinin sabıka kaydı olmadığını ifade eden yazılı beyanları, (Sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısı ile kendisinin ve evli ise eşinin sabıka kaydı durumunu yazacaktır.)

f) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğin bulunulmadığına dair yazılı beyanı, (Sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısıyla askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı belirtecektir.)

g) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi, (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, yaş düzeltmesi yaptıran adaylar için yaş düzeltme belgesi)

ğ) Emniyet teşkilatı şehit veya vazife malulü olanların eş ve çocuklarından, Personel Dairesi Başkanlığınca verilen şehitlik veya vazife malullük belgesinin Kurumca onaylı örneği,

h) Sınav Giriş Belgesi, (seafoodplus.info adresinde yayınlanacaktır)

UYARI: Aranılan nitelikleri taşıyan ve istenen belgeleri getiren adayların şahsen başvuruları alınır. Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır.

Haberin Devamı

ÖN SAĞLIK KONTROLÜ

Adaylar PMYO sınavlarına girmeden önce ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yapılır.

Ön sağlık kontrolü komisyonu adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilir. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler ve başvuru dönemi içinde başka bir sınav komisyonuna başvuramazlar.

UYARI: Erkek adayların ön sağlık kontrolüne sakal tıraşlı olarak gelmeleri gerekmektedir.

FİZİKSEL YETERLİLİK SINAVI

Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, fiziksel yeterlilik sınavına alınırlar. Fiziksel yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçme işlemini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar. Fiziksel yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur.

Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.

UYARI: Fiziksel yeterlilik sınavında adayların tabi tutulacağı parkur ve talimatı seafoodplus.info adresli internet sayfasından duyurulacaktır.

Adayların Fiziksel Yeterlilik Sınavında yanlarında spor hareketlerine uygun kıyafet ve ayakkabı getirmeleri faydalarına olacaktır.

MÜLAKAT SINAVI

Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.

Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın;

a) Konu hakkında bilgi düzeyi,
b) Kendisinden istenileni kavrama,
c) Özgüveni,
ç) İfade etme yeteneği,
d) Beden dilini kullanma becerisi,

olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.

SORU -1 Polis okullarında geçen 6 aylık, 9 ay ve 1 yıllık hizmet süreleri emeklilikten sayılıyor mu?

CEVAP-1 yılları arasında Polis Okullarında geçen 6 ay, 9 ay ve 1 yıllık süreler Polis mesleğine hazırlamaya yönelik kurs niteliği taşıdığından hizmetten sayılmamaktadır. Hizmetten sayılabilmesi için sayılı kanunun ve maddeleri gereğince memuriyetinin başlangıcında ilk emekli keseneğinin yapılması gerekmektedir. Polis Okullarında geçen sürelerde Sosyal Güvenlik Başkanlığına emekli keseneği kesilmediğinden bu sürelerin hizmet süresine eklenmesine imkân bulunmamaktadır.

SORU-2 Emekli olmak için nereye müracaat etmeliyim?

CEVAP-2 Aktif olarak çalışan personel emekli olmak için çalışma süresini ve emeklilik yaşını doldurmuş ise en son çalıştığı aktif kadrosunun Personel İşlemlerini yürüten bürosuna müracaat etmesi gerekmektedir. Ayrıca Teşkilatımızdan ilişiği kesilen personelin emeklilik işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yürütüldüğünden ilgili kuruma doğrudan başvuru yapması gerekmektedir.

SORU–3 Görevden uzakta geçen sürelerin hizmetten sayılabilmesi için ne yapılması gerekir?

CEVAP–3 Görevden uzaklaştırılan personelin açıkta geçen sürede 2/3 oranında maaş alıp 1/2 oranında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına emekli keseneği kesildiğinden bu sürelerin yarısı hizmetten değerlendirilmektedir.  Ancak göreve iade edilip kalan 1/3 maaşı ve 1/2 emekli keseneği tam ödendiğinde açıkta geçen sürelerin tamamı hizmetten değerlendirilmektedir. Aylıklarını ödeyen kadronun, son aktif kadrosuna 1/3 maaşı ve 1/2 emekli keseneğinin tam ödendiği bildirdiğinde bu sürelerin tamamı personelin personel şubesince hizmetine eklenmektedir. 

SORU–4 Meslekten ihraç olup Mahkeme kararı ile göreve iade edilenlerin meslekten ayrı kaldığı sürelerin hizmetten sayılabilmesi için ne yapılması gerekir?

CEVAP–4 Meslekten ihraç olup, Mahkeme kararı ile göreve iade edilen personelin meslekten ayrı kaldığı sürelere ait özlük hakları Mahkeme kararına istinaden kendisine ödenmiş ise bu sürelerin tamamı personelin aktif kadrosunun personel şubesince hizmetine eklenmektedir. Şayet ödenmemiş ise bu süreler hizmetten değerlendirilmemektedir.

SORU–5 Emeklilikte ilişik kesme süresi ne kadardır?

CEVAP–5 İsteğiyle ve malulen emekliliği onaylanan kişinin sayılı kanunun maddesinde “…  emekliye ayrılmak isteyenler için istek tarihinden itibaren 1 aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır.” hükmü uyarınca emeklilik talep tarihinden itibaren en geç bir ayın sonunda meslekten ilişiği kesilmektedir. 

SORU–6 Ayın 15’inde görev maaşı alıp emeklilik için ilişik kesersem görev maaşımı geri alırlar mı?

CEVAP–6 sayılı Devlet Memurları Kanununun maddesinde “….Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.” Hükmü gereğince ayın 15’inde ödenen görev aylığı emeklilik için ilişik keserken geri alınmamaktadır. Ayrıca sayılı Kanunun maddesinde “….Emekliye ayrılanların ay sonuna kadar olan hizmet aylığı geri alınmaz.” hükmü amirdir.

SORU–7 Dul ve Yetimler için aylık bağlanma şartları nelerdir?

CEVAP–7 Teşkilatımızdan Şehit (Terör Örgütlerince şehit edilen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca sayılı kanun kapsamına alınan), Görev Esnasında Vefat eden( Toplumsal Olaylar, Asayişe Müessir her türlü Olay, Sosyal Güvenlik kurumunca sayılı kanun kapsamında işlem yapılan)  Görev Harici Vefat, İntihar, gibi olaylar neticesi ilişiği kesilen personelin geride kalan dul ve yetimleri için olayın meydana geldiği kadro personel birimleri tarafından portal üzerinde belirtilen tüm evrakları hazırlanarak Personel Başkanlığına gönderilir.
Vefat (Görev Harici ve Eceliyle, İntihar)  eden personelin Teşkilatımızdaki Hizmet süresi en az 5 yıl olması halinde dul ve yetimlerine maaş Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanır. 5 yıl hizmeti dolmayan vefat eden personelin eksik kalan hizmet süresi yakınlarınca fakülte veya yüksekokul veya askerlik yapmış ise bu süreler borçlanılarak 5 yıllık sürenin tamamlanması halinde maaş bağlanabilmektedir. ( sayılı Kanunun maddesi)
sayılı Kanuna göre Şehit ve sayılı Kanuna göre görevi esnasında vefat olaylarında yıl süresi aranmamaktadır. Bir günlük hizmet süresi bulunsa bile dul ve yetimlerine 30 yıl üzerinden maaş bağlanmaktadır.

SORU–8 ve sayılı Kanunlara göre Vazife Malulü olan personel hem görev yapıp hem de nasıl emekli oluyor?

CEVAP-8 sayılı yasanın Geçici 14’üncü maddesinin (d) fıkrasının ve sayılı Kanunun Maddesi gereğince personel hem görev maaşı hem de vazife malulü emekli maaşı almaktadır.

SORU–9 Yaş tashihi yaptıranlarda emeklilik için hangi yaş geçerli?

CEVAP–9 sayılı Kanunun maddesinde “….Nüfus hüviyet cüzdanlarındaki doğum tarihleri ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihleri arasında fark varsa, nüfus kayıtlarındaki tarih ve birden fazla nüfus kaydı bulunanların bu kayıtları arasında fark varsa, tarihi eski olan kayıt; sonraki kayıt idare veya kaza mercilerinden verilmiş bir karar ile yapılmış veya düzeltilmiş ise, kararlar nüfus kayıtlarına henüz geçirilmemiş olsa bile iştirakçiler için bu karar 18 yaşın doldurulmasından evvel alınmış olmak şartıyla bu kayıt esas olur.” hükmü gereğince 18 yaşından sonra yapılan yaş tashihi geçerli değildir. 

SORU–10 PBS Portalımdaki göreve başlama tarihi neden yanlış yazılmış?

CEVAP–10  01/10/ tarihinden önce memur maaşları ve emekli kesenekleri her ayın 1’inde yapılıyordu, 01/10/ tarihinden sonra memur maaşları ve emekli kesenekleri her ayın 15’inde yapıldığından, sayılı Kanunun 15 ve maddeleri gereğince ilk alınan kesenek tarihten itibaren hizmet hesabı başlangıç tarihi dikkate alınmaktadır. Bu nedenle göreve başladığı tarihten bir sonraki ilk maaş tarihi olarak belirtilmiştir.

SORU–11 PBS Portalımdaki hizmet hesabı doğrumu?

CEVAP–11 Göreve başlama tarihi, askerlik bilgileri varsa SSK, Bağ-Kur ve Geçmiş Hizmetleri bilgileri doğru ise hizmet hesabı da doğrudur.

SORU–12 Malulen emeklilikte maaş bağlama şartları nelerdir?

CEVAP–12 sayılı Kanunun maddesinde;Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

1- 25'inci maddeye göre malul sayılmasına

Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

2- En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın gün prim ödemiş olma şartı aranmaktadır.

SORU–13 Vazife malulü emekli olup görevinden ilişiği kesilmeksizin çalışmaya devam eden personelin emeklilik şartları nelerdir?

CEVAP–13 ve sayılı Kanunlar kapsamında vazife malulü kabul edilerek sınıf veya görev değişikliği yaparak çalışmaya devam edenler hakkında;
sayılı Kanuna “(Ek cümle/3//6 md.) aylık bağlandığı tarihten sonra geçen çalışmaları esas alındığından en az 20 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla talepleri halinde ayrıca yaşlılık aylığından yararlanırlar.” hükmü eklenmiştir.     

SORU–14 Personel Bilgi Sisteminde bulunan emekli maaşı ve emekli ikramiye hesabında yanlışlık varmı?

CEVAP–14 Personel Bilgi Sisteminde bulunan emekli maaşı ve emekli ikramiye hesabı bilgilendirme amaçlı olup, kesin hesap emeklilikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yapılmaktadır.

SORU–15 Ne zaman emekli olurum?

CEVAP–15 seafoodplus.info hizmet hesabı modülü üzerinden emeklilik tarihi bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

SORU: Askerlik hizmetimi, ücretsiz iznimi veya öğrenim süremi (ön lisans lisans) borçlanabilir miyim? Borçlanmam halinde zorunlu hizmet süreme ve emeklilik tarihime etkisi ne olur? Nasıl borçlana bilirim?

CEVAP – Personel Askerlik hizmetimi, ücretsiz iznimi veya öğrenim süremi (ön lisans lisans) borçlanabilir. Bu borçlanma işlemleri personele göre farklılık arz etmektedir. Borçlanılan süre toplam hizmet süresine eklenir. Emeklik tarihinin ise değişip değişmeyeceği personelin ilk sigortalılık giriş tarihine göre belirlenmektedir. Personelin (08/09/ tarihi ve öncesi sigorta girişi yok ise emeklilik tarihi hiçbir şekilde değişmemekle birlikte borçlanılan süre yalnızca toplam hizmet süresine eklenir. 08/09/ tarihi öncesinde sigorta girişi var ise toplam hizmet süresine eklenir, emeklilik tarihini öne çekip çekmeyeceğinin belirlenmesi için hesap yapılması gerekmektedir. (Bu hesap işlemi büromuzca yapılmaktadır)

SORU: Polis Okullarının Borçlanması ve Hizmet Hesabına Eklenmesi Nasıl Yapılır.

CEVAP: - yılı ve öncesi Polis Okulu (9 aylık) mezunlarının eğitim süreleri kurs mahiyetinde olduğundan sayılı Kanunun Maddesi kapsamında olmadığı için borçlanılması kanunen mümkün değildir. 

- yılı dahil Polis Meslek Yüksek Okul (iki yıllık) mezunlarının okul sürelerini borçlanmaları halinde toplam hizmet süresine eklenir ancak emeklilik tarihini değiştirmez.

- yılı ve sonrası Polis Meslek Yüksek Okul (iki yıllık) mezunlarının kesenekleri okul tarafından yatırıldığından hizmetten sayıldığı için ayrıca bir borçlanma yapılamaz.

- yılı ve öncesi Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM- 6 aylık) mezunlarının eğitim süreleri kurs mahiyetinde olduğundan sayılı Kanunun Maddesi kapsamında olmadığı için borçlanılması kanunen mümkün değildir. 

- yılı ve sonrası Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM- 6 aylık) öğrencilerinin kesenekleri okul tarafından yatırıldığından hizmetten sayılmakta olup ayrıca borçlanılması mümkün değildir.

SORU 1- e devlete yeni eklenen çalışma hayatım bölümünde hizmete başlama tarihim görünmesinin sebebi nedir?

CEVAP: :Biriminiz 3 nolu kullanıcı yetkisine sahip personelince Hizmet Takip Programı ve 4/1-c (Devlet Memurları) Tescil İşlemleri Entegrasyon Uygulaması / Tescil İşlemleri sayfasından memuriyet giriş tarihi alanın kontrol edilmesi varsa hatalı bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir. Ayrı personelin hatalı ise SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına bilgi verilmesi gerekmektedir.

SORU 2- Emeklilik hesaplamasında yıpranma süresinin tamamının değil de yarısının hizmetten sayılmasında herhangi bir hata var mıdır?

CEVAP: 8/9/ tarihinden önce sigortalılığı başlayanlar hakkında sayılı Kanunun geçici ’inci maddesine, 8/9/ tarihinden sonra sigortalılığı başlayanlar hakkında ise sayılı Kanunun mülga 39 uncu maddesine göre işlem yapılmaktadır. Bu itibarla almış olduğunuz yıpranma süresinin 3 yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaşınızdan düştüğünden herhangi bir hata bulunmamaktadır.

SORU 3- HİTAP bilgilerinin seafoodplus.info Sistemi ile uyuşmaması halinde ne yapmalıyım?

CEVAP: SGK HİTAP yetkiliniz tarafından KONTROL sayfasında bulunan verilerin aktarılmasının sağlanması, düzelmemesi halinde ise numaralı telefonla iletişime geçebilirsiniz.

SORU 4- Tüm bilgilerimde hata olmamasına rağmen HİTAP emeklilik tarihi, PBS emeklilik tarihinden farklı bir tarihi göstermesinin nedeni nedir?

CEVAP: seafoodplus.info Hizmet hesabında çalışacağınız varsayılarak emeklilik tarihi hesaplaması yapılırken HİTAP sisteminde görüntüleme yapıldığı tarihe göre hesaplama yapılmaktadır. Dolayısı ile personel çalıştıkça tarihler seafoodplus.info sistemi ile aynı olacaktır.

SORU 5- HİTAP sisteminde FHZ Süresi (Yıpranma) eksik görünmesinin nedeni nedir?

CEVAP: Teşkilatımızda çalışmakta iken hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan veya herhangi bir ilişik kesme sonrasında iade-i memuriyet yapılan personelin ayrı geçen sürelerinin SGK Kesenek modülüne veri giriş işlemlerinin mutlak suretle yapılması ve SGK HİTAP / Açık Süre sayfasından bu bilgilerin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler mevcut olduğu halde hata var ise HİTAP İşlemleri Büro Amirliği ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

SORU 6- Hizmet Takip Programında hizmet sürem ve emeklilik tarihi hesaplanamamaktadır?

CEVAP: HİTAP sisteminde hizmet hesaplanamamasının başlıca nedeni hizmet çakışmasından meydana gelmektedir.

Başlıca yapılan hatalar;

a) Personel fasılalı sigorta bilgilerinin fasılasız olarak seafoodplus.info girişinin yapılması,

Çözümü: Personelin sigorta bilgilerinin sigortanın yapıldığı ilgi sigorta müdürlüğünden talep edilerek seafoodplus.info veri girişinin fasılalı olarak yapılması,

b) İade-i Memuriyet sonrası mükerrer mahkeme kararı gereğince başlama kaydının girilmesi,

Çözümü: HİTAP İşlemleri Büro Amirliği ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

c) Görevden uzak personelin ihraç edilmesi durumunda ihraç tarihi ile görevden uzak bitiş tarihinin aynı olması durumunda,

Çözümü: Görevden uzak devam ederken ihraç edilen personelin EDİP programında veri girişleri esnasında yanlış alana veri girişinin yapılması, EDİP girişinin kontrol edilmesi ve fazla kaydın HİTAP İşlemleri Büro Amirliği personelince silinmesi için yazı ile bilgi verilmesi gerekmektedir.

SORU -7 Hizmet Takip Programı ve 4/1-c (Devlet Memurları) Tescil İşlemleri Entegrasyon Uygulaması üzerinden yanlışlıkla HİTAP naklini aldım. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: HİTAP İşlemleri Büro Amirliği ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

SORU -8 HİTAP memuriyet başlama tarihi ile seafoodplus.info memuriyet başlama tarihi hatalı olmasının nedeni nedir?

CEVAP: Memuriyete başlama tarihinin tespitine yönelik olarak; 1-) Kamu idarelerinde belirli bir süre Sayılı Kanuna tabi olarak fiilen çalışmış olanların ilk göreve başlama tarihinin, (istisnalar hariç 18 yaşını doldurmuş olması kaydıyla) 2-) / Maddesine tabi açıktan vekil olarak atananların (vekil öğretmenlik, vekil imamlık) açıktan vekil olarak atandığı tarihin, (18 yaşını doldurmuş olması kaydıyla) 3-) Askerliğini yedek subay olarak asteğmenliğe nasp edilmek suretiyle yapanların asteğmenliğe nasp (yedek subay okulundan mezun olunan tarihtir.) edildiği tarihin, 4-) tarihinden itibaren Polis Akademisi ile Polis Meslek Yüksek Okullarında (Kanunun çıktığı tarihte eğitime devam edenler için de tarihi) ve tarihinden itibaren de Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin okula giriş tarihlerinin, Harp okulları ile fakülte ve yüksek okullarında, Türk Silahlı Kuvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adayların eğitime başladıkları tarihlerin, Bu maddede belirtilen okulları tamamlamadan ayrılanlar ile bu okulları tamamlamalarına rağmen göreve başlamadan ayrılanların, bu eğitimde geçen süreleri sigortalılıktan (memuriyetten) sayılmaması, 5-) veya Sayılı Kanunlara göreve  vazife malullüğü aylığı bağlanarak görevine devam edenler için aylığın bağlandığı tarihlerinin, ( statüsünde çalışmaya devam ederken tarihi sonrasında veya sayılı Kanunlar kapsamında vazife malulü aylığı bağlanarak görevine devam eden personelin işlemlerinin statüsünden yapılması) memuriyet başlama tarihi olarak esas alınması gerekmektedir. Bu itibarla geçmiş hizmet, askerlik ve emeklilik (vazife malulü ) tarihlerinin kontrol edilerek doğru kaydın girilmesi gerekmektedir.

SORU 9- Okul Süreleri hangi tarihleri kapsamaktadır.

CEVAP: tarihinden itibaren Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarında, tarihinden itibaren Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde (POMEM) eğitime tabi tutulan ve başarılı bir şekilde mezun olan personelin okulda geçen süreleri kanunen hizmete eklenmiştir. Bu tarihten önceki süreler hizmete eklenmemektedir.

SORU tarihinden itibaren Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarında, tarihinden itibaren Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde (POMEM) geçen başarılı sürelerim HİTAP hizmet cetvelinde görünmüyor ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Personelin mezun olduğu okula müracaat ederek Öğrenci İşlemleri Modülü üzerinden veri girişi işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

SORU:İstifa işlemi süresi nasıl işlemektedir?

CEVAP:İstifa etmek isteyen personel neticesini bekleyerek ya da neticesini beklemeden istifa etmek istediğine dair dilekçesini bağlı bulunduğu birimin idari büro amirliğine vererek memuriyetten çekilme işlemini başlatır.

SORU:İstifa talebi ne kadar sürer?

CEVAP:Personelin istifa etmek istediğine dair dilekçesi Başkanlığımıza ulaştıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

SORU: Senelik izinde ya da ücretsiz izinde olan personel istifa edebilir mi?

CEVAP:Senelik izinde ya da ücretsiz izinde olan personel istifa etme hakkına sahiptir.

SORU: İstifa etmek isteyen personel dilekçesini senelik iznini geçirdiği ilden verebilir mi?

CEVAP:İstifa dilekçesini senelik iznini geçirdiği ildeki emniyet müdürlüğü aracılığıyla gönderebilir.

SORU: Yardımcı hizmetler sınıfı personelin istifa işlemi Başkanlığınız tarafından yapılmakta mı?

CEVAP:Yardımcı hizmetler sınıfı personelin istifa işlemi çalışmış oldukları iller tarafından gerçekleştirilmektedir.

SORU: Neticesini bekleyerek ya da neticesini beklemeden memuriyetten çekilme işlemleri arasında ne fark bulunmaktadır?

CEVAP:Neticesini bekleyerek memuriyetten çekilmek isteyen personel Bakanlık Makamının onayının kendisine tebliğine kadar çalışması gerekir. Bakanlık Makamının tebliğ edildiği tarih itibariyle memuriyetten ilişiği kesilir. Ayrıca PBS kayıtlarında istifa olarak işlenmekte olup, 6 ay süreyle memuriyete atanamaz.
Neticesini beklemeden memuriyetten çekilmek isteyen personel dilekçesini verdiği tarih itibariyle kimliği ve tabancasını teslim ederek görevini bırakabilir. PBS kayıtlarında Müstafi personel olarak görünür ve 1 yıl süreyle memuriyete atanamaz.

SORU: Aynı zamanda göreve başlayan çalışma arkadaşlarının asaleti tasdik olduğu halde neden kendisinin asaletinin tasdik olmadığı?

CEVAP Sayılı Devlet Memurları Kanununun 54’üncü maddesi “…aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz”, 58’inci maddesi “Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.” hükmünü amirdir.

Kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere aday memurların asalet tasdik işlemleri bir yıldan az olamaz iki yılı da geçemez. Her personel için yetkili disiplin amirinin (İl Emniyet Müdürünün, Daire Başkanının veya eğitim öğretim kurum müdürünün) asalet teklifin yapılması gerekir.

Her birim farklı tarihlerde teklifte bulanabildiği gibi, devam eden disiplin soruşturması vb nedenlerle de bir personel özelinde farklı tarihte teklifte bulunabilir.

SORU: Adaylık süresi içinde farklı kadrolarda görev yapan personelin asalet teklifinin hangi kadro tarafından yapılması gerekir?

CEVAP:Adaylık süresi içerisinde geçici görevlendirme veya atama gibi nedenlerle birden fazla kadroda görev yapan personelin asaletinin tasdik edilmesi teklifi hangi kadroda daha fazla görev yapmışsa o kadro tarafından yapılması gerekir.

SORU: Herhangi bir mazereti bulunmadan 10 gün işe gelmeyen personel hakkında ne gibi bir işlem tesis edilir?

CEVAP:Devlet Memurları Kanunu 94’üncü maddesi gereğince geçerli bir mazereti bulunmaksızın kesintisiz 10 gün göreve gelmeyen personel hakkında memuriyetten ayrılma (müstafi) işlemi tesis edilir.

Soru - Hamile bayan memura gece nöbeti yazılabilir mi?

CEVAP: Yazılamaz. Hamileliğinin ncü haftasından itibaren ve doğumdan sonra 2 yıl süresince gece nöbeti ve gece vardiyası yazılmaz. DMK

Soru - İzinler kanuni bulunduğu yer tarafından mı geçici görevle bulunduğu yer tarafından mı verilir ?

CEVAP: Tüm izinler geçici görevle bulunduğu yer tarafından verilir. (senelik izin, mazeret, doğum, ölüm vb.)(EGM Genelge No: /81)

Soru - Bir personelin hastaneye gitmeme veya sağlık kurulu raporu almama gibi bir dayanağı var mı?

CEVAP: Olamaz, Emniyet Hizmetleri Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Maddesinde; “Yönetmelik hükümleri doğrultusunda sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilmelerine rağmen, idarece kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın buna direnen veya geciktirme yoluna gidenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.” denilmektedir.

Soru - Ataması yapılan memur mehil izninde iken aldığı raporun bitiminden sonra hemen göreve başlamak zorunda mıdır?

CEVAP: Ataması yapıldığından dolayı mehil izninde rapor alan memurun rapor süresi bittikten sonra eğer kullanmadığı mehil izni varsa bu iznini kullandıktan sonra göreve başlar.

Soru - Ataması çıkan bir personelin Dr. Raporlu olması halinde gıyabında ilişiği kesilebilir mi?

CEVAP: Ataması çıkan personelin Dr. Raporu alması halinde gıyabında ilişiği kesilebilir.

Soru - Tatil günleri il dışına çıkılabilir mi ?

CEVAP: Personelin bir üst amirinden yazılı veya sözlü izin almak suretiyle mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde il dışına çıkılabilir. (16 mayıs tarih ve /28 sayılı genelge)

Soru - Süt İzni kaç saattir ve nasıl kullanılır?

CEVAP:Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibarenilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. (DMK 6 Nolu tebliğ.)

Soru - İdari Polis görevlerinde çalışan personel nerelerde ve hangi şartlarda çalıştırılır?

CEVAP:Emniyet eş. Sağ. Şart. Yönetmeliğinin maddesinde açıklanmıştır.

Soru - Devlet Memuru Yıllık İzin kullanmayı ne zaman hak eder?

CEVAP:  Devlet Memuru 1(Bir) yıllık hizmetini doldurduğunda Asalet tasdik onayını beklemeden Yıllık İzin kullanabilir. (DMK  Madde)

Soru -  Devlet Memuru 30 gün yıllık izni ne zaman hak eder?

CEVAP:  Devlet Memuru Memuriyette 10 hizmet yılını doldurduğunda 30 gün yıllık izni hak eder. Bu izin için onay almaya gerek yoktur.

Soru - Devlet Memurunun yıllık iznini yurt dışında geçirebilmesi için onay alınması gerekli midir?

CEVAP:  Devlet memurunun yıllık iznini yurt dışında kullanabilmesi için onay alınmasına gerek yoktur. Personelin izin kağıdında yurt dışı adresini belirterek izne ayrılabilir. (Bazı ülkeler Vize işlemleri için bu onayı talep ediyorlar.)

SORU: Nakdi Tazminat İle ilgili Mevzuat Nelerdir?

CEVAP: Sayılı Nakdi Tazminat Ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayalı olarak çıkartılan Yönetmelik hükümleridir.

SORU: Nakdi Tazminat Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

CEVAP:Nakdi tazminat talep dosyasında asılları ve aslı gibidir onaylı olarak bulunması gereken evraklar,

 

Ø Olay Tutanağı, Müşteki ifade tutanağı,

Ø  Olay trafik kazası ise, Trafik Kazası Tespit Tutanağı,

Ø  İlk müdahale raporu,

Ø  Kadrosu tarafından sevk edildiği sağlık kuruluşundan alınan sağlık raporu yapılan yazışmaya ilişkin ve üst yazılar,

Ø  Görev belgesi,

Ø  Daimi arama kararı, iddianame veya Kovuşturmaya Yer Yok kararı,

Ø  İddianame düzenlenmiş ise Gerekçeli Mahkeme kararı,

Ø  Nakdi tazminat talep dilekçesi,

Ø  Personelimizin vefat ettiği durumlarda; Veraset ilamı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ölü muayene ve otopsi tutanağı gerekmektedir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir