oto ekolayzer ne işe yarar / eko yardımm !!! | DonanımHaber Forum

Oto Ekolayzer Ne Işe Yarar

oto ekolayzer ne işe yarar

En İyi Ekolayzır Ayarları: Kesin Kılavuz

Bir miksaj mühendisi olarak, şarkılarınızın dinleyicilerin kullandığı herhangi bir çalma cihazında iyi ses çıkarmasını sağlamak sizin işinizdir. Bu nedenle, türe ve enstrümana bağlı olarak müziğin nasıl EQ edileceğini bilmek çok önemlidir. Başlamak için mükemmel bir yer, farklı türler ve enstrümanlar için en iyi ekolayzır ayarlarına bakmaktır.

Çeşitli türler ve enstrümanlar için en iyi EQ ayarlarını keşfederken bizimle birlikte dalın!

EQ Nedir?

Dalış yapmadan önce, EQ hakkında temel bir anlayışa sahip olduğunuzdan emin olmak istiyoruz.

Bir sinyaldeki farklı ses frekanslarının ses seviyesini değiştirmek için bir ekolayzır (EQ) vardır. Bu ses frekansları, insan işitme aralığı olan 20 ila 20.000 Hz arasındadır.

EQ ve karıştırmada nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, buradaki makalemize göz atın.

Farklı Türler için En İyi Ekolayzır Ayarları

Frekans aralıklarını anlamak, tartışmak üzere olduğumuz EQ ayarlarını kullanmak için çok önemlidir . İşte farklı frekans aralıklarının hızlı bir dökümü:

  • Sub Bass (20-60Hz) - Bunlar kick davullarda ve sub-baslarda bulunan bas frekanslarıdır. Bu frekansları duymak için iyi bir çift kulaklığa veya bir subwoofer'a ihtiyacınız var.
  • Düşük-Ortalar (60-250Hz) - Bunlar, bir karışımda dolgunluk ve sıcaklık sağlayan düşük frekanslardır. Bu frekans aralığında bas ve tekmenin yanı sıra gitar, vokal, synth ve klavyelerdeki düşük frekansları bulacaksınız.
  • Mids (250Hz-1.5kHz) - Çoğu enstrüman gitarlar, piyanolar ve vokaller dahil olmak üzere orta aralıklı frekanslarda oturur. Orta menzilli frekanslar bir karışımı doldurabilir ve gerekli eti ekleyebilir.
  • Üst Ortalar (1.5-6.6kHz) - İnsan kulağı, üst-orta aralık frekanslarını başka herhangi bir yerden daha fazla alır, bu nedenle onlarla ilgilenmek incelik gerektirir. Varlık için gereklidirler, ancak çok fazla varsa kolayca sert gelebilirler.
  • Highs (6.6-20kHz) - Burada, vokallerin, zillerin, akustik gitarların ve çok daha fazlasının tepelerinde bulunan parıldayan parlaklığı bulacaksınız. Herhangi bir karışımda parlaklık önemli olsa da, çok fazla sert gelebileceğinden özen gerektirir.

Akustik/Halk Müziği

Akustik-Halk Müziği için EQ Ayarları

Akustik müzikle çalışırken, sesi doldurmaya ve sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olmak için bas enstrümanlarına küçük bir itme gücü vermek iyi bir fikirdir. Genellikle 32 ila 125 Hz arasında herhangi bir yerde artırmayı severim .

Ayrıca sık sık vokallere biraz varlık kazandırmak için üst ortaları güçlendirmeyi ve ayrıca karışımdaki herhangi bir akustik enstrümana biraz hava ve ışıltı vermek için üst düzey olanı güçlendirmeyi seviyorum.

Akustik müziği karıştırırken dikkat edilmesi gereken bir aralık düşük-ortalardır. Akustik parçalar dolgunluk ve sıcaklık için düşük ortalar gerektirirken, çok fazlası birikebilir ve sizi çamurlu, bulanık bir karmaşa ile bırakabilir. Her zaman 250 ila 500Hz arasında çamur olup olmadığını kontrol edin ve tadı ayarlayın.

PRO İPUCU : Akustik ve halk müziğinin mümkün olduğunca doğal gelmesi gerektiğinden, ekolayzır ayarlarınızla kolay gitmenizi öneririm.

Hip Hop Müzik

Hip hop müzik için EQ ayarları

Hip-hop son birkaç on yılda büyük ölçüde değişti, ancak aynı kalan tek şey, gövde çıngıraklı düşük uçlara duyulan ihtiyaçtır. Hip-hop için en iyi ekolayzır ayarları, özellikle tekmeyi öne çıkarmak istiyorsanız, 64Hz bölgesindeki güçlendirmeleri içerir.

Hip-hop'ta şarkı sözleri de çok önemlidir, bu yüzden 1-2kHz'den herhangi bir yere de destek vermenizi öneririm. Üst düzey gelince, pek çok hip-hop şarkısı buna güvenmiyor, bu yüzden genellikle tarafsız bir ortamda bırakıyorum.

Elektronik Müzik

Elektronik müzik için EQ ayarları

Elektronik müzik dinleyen herkes bas sesinin ne kadar önemli olduğunu bilir. Bas için en iyi ekolayzır ayarlarını doğru yapmak çok önemlidir , bu yüzden 32 ila 125Hz aralığındaki artışlara çok dikkat ediyorum.

Genellikle 1 ila 3kHz bölgesinde öncü çizgilere biraz destek vermeyi severim, böylece dinleyici için daha fazla kullanılabilir hale getiririm. Yüksek frekanslı sesler, miksajınızın sesini genişletmek için gerekli yayılmayı oluşturdukları için eşit derecede önemlidir. Bunları da artırmak genellikle iyi bir fikirdir.

Kesmeye gelince, genellikle 250 ila 500Hz arasındaki orta aralıkta bakmayı seviyorum, özellikle de bu bölgede çamur yaratan tonlarca parçam varsa.

Klasik Müzik

Klasik müzik için eq ayarları

Klasik müzik hakkında bir şey biliyorsanız, seslerin kayıtlardan geldiğini bilirsiniz. Bu nedenle, kayıtların doğal seslerinin gelmesine izin vermek için her şeyi mümkün olduğunca düz tutmak önemlidir.

Tabii ki bu, en iyi EQ ayarlarının dinleme cihazınıza ve dinleme ortamınıza bağlı olduğu anlamına gelir. Biraz denemek isterseniz, düşükleri 32'den 250 Hz'e ve yüksekleri 4'ten 16kHz'e yükseltmenizi öneririm.

Pop Müzik

Pop Müzik için EQ ayarları

Pop müzik HEPSİNİN vokallerle ilgilidir, yani dışarı çıkmaları için yer açmanız gerekir. Tabii ki, pop müzik her zaman değişir, bu nedenle ses ayarları gerçekten şarkının kendisine bağlıdır. Günümüzde çoğu pop müziğin abartılı alçak ve yüksek seviyeleri vardır, bu nedenle bu düşük ve yüksek noktaları vurgulamak için 60 ila 200Hz ve 8 ila 16kHz arasında herhangi bir yerde artırmak iyidir.

Vokali biraz daha zorlamak için 1 ila 3kHz aralığına bakmanızı öneririm.

Rock Müzik

Rock Müzik için EQ ayarları

Rock müzik de tamamen alçaklar ve yükseklerle ilgilidir ve tipik olarak herhangi bir korna veya çamur eklemeden ihtiyaç duyduğu gücü vermek için hafif bir gülümseme EQ kullanmayı severim. Yani esasen, orta frekanslarla ilgili her şeyi güçlendirerek başlayacağım. Neden bahsettiğimi daha iyi anlamak için aşağıdaki rock müzik ekolayzır ayarlarını kontrol edin.

Farklı Enstrümanlar için En İyi Ekolayzır Ayarları

Davul

Tekme Davulları

  • Alt Bas (40-60Hz) - Tonu veya kabuk yankılanmasını bulacaksınız. Canlı tekme davulları genellikle burada çok fazla gürlemeye sahip olabilir, bu yüzden bu aralığa dikkatle yaklaşın.
  • Thump (60-100Hz) - Bu, tekmenin göğsünüze yumruk atacağı aralıktır.
  • Gövde (100-200Hz) - Burada tekme tamburundan biraz et alabilirsiniz, ancak bas veya diğer düşük kaliteli enstrümanlara müdahale etmemesine dikkat edin.
  • Halka (200Hz-2kHz) - Bu aralıkta genellikle çok fazla çamur, halka veya kutucukluluk bulacaksınız. Diğer enstrümanlara yer açmak için kesilecek yerler için süpürülmesini öneririm.

Çırpıcı (2-4kHz) - Tekme tamburunuzda daha fazla 'thwack' almanız ve çırpıcıyı geliştirmeniz gerekiyorsa, burada küçük güçlendirmeler yapmaya bakın.

Tuzak Davulları

  • Alt / Vücut (200-400Hz) - Çoğu tuzak bu aralıkta temel frekanslara sahiptir, bu nedenle burada yükselmek tuzağınıza ihtiyaç duyduğu vücudu verebilir.
  • Boşluk (400-800Hz) - Bu aralık, birçok canlı tuzakta duyulan içi boş halkayı bulacağınız yerdir. Bu aralığın küçük bir kısmını çıkarmayı düşünebilirsiniz, ancak tuzağınızın hayatını kaybedeceğiniz için çok fazla kesmeyin.
  • Saldırı (2-4kHz) - Tuzak çatlağı veya kafaya çarpan çubuğun sesi burada bulunabilir.

Toms

  • Alt / Gövde (100-300Gz) - Temel frekans, tom'un boyutuna ve ayarına bağlı olacaktır, ancak bu aralık, sesinize biraz daha fazla "boom" eklemeniz gerekiyorsa bakmak için iyi bir yerdir.
  • Saldırı (3-4kHz) - Tom'larınızın kafasına çarpan sopadan daha fazlasını elde etmek için bu aralığa biraz saldırı ekleyebilirsiniz.

Zili

  • Clank (200-300Hz) - Bu aralıkta sinyalin gövdesini veya "çene" sesini bulacaksınız. Bu özellikle hi-hat'larda geçerlidir. Bu aralığı genellikle daha yoğun karışımlarda zayıflatabilirsiniz, ancak daha seyrek karışımlar bazen daha fazlasını ister.
  • Parıltı/Cızırtı (6kHz+) - Zillerinizin "tsss" sesini vurgulamak için, onları 6kHz veya daha yüksek bir yüksek rafla aydınlatabilirsiniz. Bunu yapmak, herhangi bir zil seline güzel bir hava katabilir. Dinleyicinizin kulaklarının kanamasını istemediğiniz sürece çok fazla artırmamaya dikkat edin.

Bas

  • Alt Uç (40-80Hz) - Bas gitarlarda bulunan en düşük frekanslar, basın ayarlanmasına bağlı olarak 32 ila 40 Hz arasındadır. Bu aralığın tekmenizin alt ucunu maskelememesine dikkat edin.
  • Temel Bilgiler (80-200Hz) - Basınızın temellerini ortaya çıkarmak için genellikle bu aralıkta artırmak isteyeceksiniz. Bununla birlikte, basınızın çok boomy olduğunu tespit ederseniz, 180 ila 200Hz arasında herhangi bir yerde kesmeyi düşünün .
  • Overtones (200-600Hz) - Basınızın miksinizi kesmesini sağlamakta zorlanıyorsanız veya basınızın daha küçük hoparlörlerde kesilmesini istiyorsanız, bu aralıkta güçlendirmeler yapmak isteyeceksiniz.
  • Growl (800Hz-1.6kHz) - Özellikle rock müzikte hırıltı ve saldırıyı vurgulamak için bu frekans aralığına bakmayı seviyorum.
  • String Noise (2-5kHz) - Bu aralıktaki hafif bir artış, basınızın karışımı kesmesine yardımcı olmak veya daha fazla gerçekçilik kazandırmak için iyi olabilir.

Elektrik Gitarlar

  • Çamur (90Hz ve Altı) - Yoğun bir karışımla uğraşıyorsanız, bu aralığın altındaki herhangi bir şeyi kesmek için genellikle yüksek geçişli bir filtre kullanabilirsiniz. Burada gürültü ve gümbürtü dışında çok yararlı bir şey bulamazsınız.
  • Kalınlık (150-200Hz) - Bu aralıkta elektro gitarların kalınlığını ve etini bulacaksınız. Bu bölgeyi soloları veya kurşunları güçlendirmek için kesinlikle otomatikleştirebilseniz de, basa nefes alması için biraz yer açmak için evcilleştirmeyi düşünebilirsiniz.
  • Yaşam (300Hz-1kHz) - Burası elektro gitarın can damarını bulacağınız yerdir. Diğer düşük-orta enstrümanlarla savaşıyorsa, bu aralığın alt ucunu zayıflatabilirsiniz, ancak karışımlarınızda bu aralığın üst ucunu ele geçirmesine izin vermelisiniz.
  • Honk (1-2kHz) - Elektro gitarınız sert veya honky geliyorsa, bu aralığı geniş, küçük bir kesimle düzeltmenizi öneririz.
  • Parlaklık ve Varlık (3-8kHz) - Elektro gitarınızın karışımı kesmesine yardımcı olmak için, bu aralıkta hafif bir destek kullanmayı deneyin. Ancak, elektro gitarınızın vokallerinizin önüne geçmediğinden emin olun. Gitarlarınız bozulma kullanıyorsa, genellikle bu aralığın üzerinde bir düşük geçişli filtre kullanmayı denemenizi öneririm, çünkü 8kHz'in üzerindeki herhangi bir şey genellikle gazlı ve gürültülüdür.

Akustik Gitarlar

  • Body and Boom (100-200Hz) - Bu aralıkta, kötü kaydedilmiş akustik gitarlarda yaygın olan miksinizi devralıyorlarsa zayıflatabileceğiniz birçok boomy frekansı bulacaksınız. Bununla birlikte, solo bir akustik gitarla uğraşıyorsanız, dolgunluk ve sıcaklık vermek için bu aralıkta biraz artırmak iyi bir fikirdir.
  • Odunsuluk (200-400Hz) - Bu aralıkta oldukça fazla kalınlık ve gövde bulacaksınız. Burada çok fazla kesim yapmamaya çalışın, çünkü akustik gitarınızın hayatını hızla kaybedersiniz.
  • Sertlik ve Tanım (2kHz) - Akustik gitarlarda bu aralıkla başa çıkmak zor olabilir, çünkü çok fazla agresif veya sert hale getirebilir, ancak çok azı toplama ve akorlardaki hafif karmaşıklıkları duymak için gerekli saldırıyı ve varlığı ortadan kaldırabilir.
  • Sparkle (7kHz +) Burada hafif bir yüksek raf kullanmak, akustik gitarınızı açabilir ve miksin üzerine çıkması için gereken havayı verebilir.

Piyano/Klavyeler

Tamamen farklı ton niteliklerine sahip olabilen birçok piyano ve klavye çeşidi vardır. Bir kuyruklu piyano, Rodos klavyesinden farklı bir ses kalitesine sahip olan dik bir piyanodan farklı bir ses kalitesine sahiptir.

Karışımınızı aşırı kalabalık olmadan doldurmalarını istiyorsanız, bu tam frekans aralıklı cihazlarla ilgilenmek inanılmaz derecede önemlidir.

  • Boom ve Bottom (100-200Hz) - Solo bir piyano veya klavye ile uğraşıyorsanız, buraya biraz alt uç eklemek sıcaklık sağlayabilir. Bununla birlikte, yoğun bir karışımda bir piyano veya klavye kullanıyorsanız, burada bazı çevrelerden kurtulmak iyi bir fikirdir.
  • Presence (3kHz+) - Piyanonuz veya klavyeniz biraz karanlık hissediyorsa, bu frekans aralığını kullanarak onları aydınlatabilirsiniz. Tabii ki, her zaman olduğu gibi, bu aralıkta, dikkatli bir şekilde ilerlediğinizden emin olun. Bu aralığın çok fazlası amortisörleri ortaya çıkarabilir ve size istenmeyen bir çekiçleme sesi verebilir.

Vokal

  • Rumble (20 ila 100Hz) - 100Hz'in altındaki vokaller için gerçekten yararlı bir bilgi bulamazsınız. Çoğu klima gürültüsü, zemin titreşimleri veya gürlemedir. Ondan kurtulmak için yüksek geçirgen bir filtre kullanın.
  • Bom (100-250Hz) - Bu frekans aralığında genellikle bu boomy "kafa soğuk" sesini bulacaksınız. Erkekler için, alt uçta bulacaksınız, ancak kadın sesleri için biraz daha yüksek görünün.
  • Nasallık ve Netlik (800Hz-1.5kHz) - Vokalleriniz çok anlaşılır değilse, bu aralıkta artırmayı düşünün. Bununla birlikte, bu aralığın çok fazlasına sahipseniz, işler çok nazal bir şekilde ses çıkarmaya başlayacaktır.
  • Presence (2-4kHz) - Vokal sesinizi daha açık hale getirmeniz ve miksin üzerine oturması için gereken enerjiyi vermeniz gerekiyorsa, bu aralıkta artırmak iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, bu aralığın çok fazlası çok pokey olabilir ve dinleyicinin çok hızlı bir şekilde yorulmasına neden olabilir.
  • Sibilance (4-8kHz) - Herhangi bir sert sibilansı evcilleştirmek için buraya genellikle bir de-esser yapıştırmak isteyeceksiniz, ancak evcilleştirmek için otomatik EQ'yu da kullanabilirsiniz!
  • Hava (10kHz +) - Vokalinizi açmak ve ona "pahalı" bir ses vermek istiyorsanız, 10kHz ve üzeri bir yüksek raf ekleyin. Sadece denize girmemeye dikkat edin, çünkü işleri sert hale getirmek kolaydır!

Son Düşünceler - Bu Ekolayzır Ayarlarını Müziğinizde Kullanma

Artık emrinizde en iyi ekolayzır ayarlarına sahip olduğunuza göre, denemeye gitme zamanı! En iyi neyin işe yaradığını görmek için bu EQ ayarlarını birden fazla oynatma sisteminde test ettiğinizden emin olun. Hangi EQ ayarlarının özel kurulumunuz ve kulaklarınız için en iyi şekilde çalıştığını öğrendiğiniz an, müzik yapmaktan daha da keyif alacağınızı garanti ediyoruz!

Ekolayzer nedir ve ne işe yarar? Ekolayzer ayarları hakkında bilgi

Haberin Devamı

Özellikle seslerde değişiklik yaratan ve özel efekt imkanı sağlayan ekolayzer, birçok değişik müziğin kulağa güzel şekilde gelmesine olanak vermektedir. Bu doğrultuda farklı alanlarda kullanılan ekolayzer hakkında bilgileri alalım ve ayarlarını öğrenelim.

Ekolayzer Nedir?

 Belirli frekansların yüksekliğini ayarlayan yazılım ve donanım filtrelerine ekolayzer denmektedir. Özellikle kelime anlamı açısından bakıldığı zaman dengeleme ve eşitleme şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün. Bu yönden bakıldığı zaman da zaten ekolayzerın asıl ve ne şekilde kullanıldı daha iyi anlaşılır. Özellikle frekans açısından insan kulağına gelen en yüksek sesleri etkin bir dengeleme şeklinde ele alır ve kullanılır.

Ekolayzer Ne İşe Yarar?

 Ekolayzer ev sinema sistemleri ile beraber televizyonlarda ya da birçok amfi tiyatronun yanı sıra farklı müzik alanlarında sesi dengeleme ya da eşitlemeye yarar. Özellikle seslerin cızırtılı çıkmaması ve kulağı rahatsız etmemesi için, etkin bir şekilde dengeleme oluşturur.

Haberin Devamı

 Diğer yandan belli bir frekans değer aralığı içerisinde bulunan sesin, gücünün artırılması ya da azaltılması konusunda önemli bir göreve sahiptir. Ayrıca karışmış olan ses sinyalleri üzerinden frekansların doğru noktaya gelmesine fırsat vermektedir. Bu da birçok farklı müzik aletinin elektronik cihazlara bağlandığı zaman, düzgün bir şekilde ses çıkarmasına imkan tanımaktadır.

Ekolayzer Ayarları Hakkında Bilgi

 İnsan frekans açısından 20 kHz üzerini herhangi bir şekilde duymaz. Özellikle ilk doğum ile beraber bu sesin üzeri duyulabilir ancak yaş geçtikçe artık duyma yetisini önemli oranda düşer. Fakat yine de bu sesin üzerine hissetme şansı bulunmakta. Bunu etkin bir sistem altında ekolayzer kullanılarak gerçekleştirmek mümkün. Bu konuda herhangi bir müzik programı üzerinde soldan sağa gidilir 20 hz ile başlanılır.

 En sağda ise 20000 hz, yani 20 kHz bulunmaktadır. Böylece bas sistemler, low mid, üst midler ya da tizler gibi birçok farklı unsur üzerinden ele almak mümkün. Bu ayarlamalar ile beraber Ekolayzer kulağa duyulmayacak seslerin daha etkili bir şekilde gelmesine fırsat vermektedir. Yani ses frekansını alçaltarak ya da yükselterek ayarlama yapar ve buna göre birçok değişik ses duyma imkanı elde edilir. Bu yüzden farklı alanlarda kullanım için ekolayzır müzik sistemleri adına büyük bir öneme sahiptir.

eko yardımm !!!

Benzer içerikler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır