eskiden kullanılan takvim çeşitleri / Kullanılmış ve Kullanılmaya Devam Eden Takvim Çeşitleri

Eskiden Kullanılan Takvim Çeşitleri

eskiden kullanılan takvim çeşitleri

T&#;rklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler Ve &#;zellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler ve Özellikleri Nelerdir?

1) 12 Hayvanlı Takvim

 Türklerin tarihte ilk kullanmış olduğu takvimlerden bir tanesidir. Orta Asya'da ve Asya kıtasının diğer bölgelerinde de yaygın olarak kullanmış bir takvimdir. Türk halkları dışında, Japonlar, Koreliler ve Moğollar da yine bu takvimi kullandılar. Fakat bu diğer halkların kullanmış olduğu takvimler çok farklı olmamak ile birlikte daha değişik versiyonlardır. Bu takvime göre her hayvan bir yıla tekabül etmektedir. Bu takvimde bulunan hayvanlar ise şu şekildedir;

 - Sıçan

 - Ud

 - Pars

 - Tavşan

 - Lu

 - Yılan

 - Yunt

 - Kov

 - Biçin

 - Tabuk

 - Köpek

 - Tonguz

2) Hicri Takvim

 Türklerin İslamiyet'i kabul edişi ile kullanmaya başladıkları bir takvimdir. İslami takvim olarak da bilinmektedir. İslam'ın peygamberi olan Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç edişini başlangıç yıl kabul edilir. 

Haberin Devamı

3) Celali Takvim

 Hicri Şemsi takvimi olarak da bilinmektedir. Bu takvime göre Güneş yılı esas alınmıştır. Tarihte bu takvimi Ömer Hayyam bir kurul düzenleyerek seçmiştir. Selçuklu döneminde Celali takvim kullanılmıştır. İlk kez tarihte yılından itibaren kullanılmaya başlandı.

4) Rumi Takvim

 Osmanlı'da kullanılan bir takvimdir. Gregoryen takvimi olarak da bilinir. Tam olarak ise güneş yılını esas alır. Bu takvime göre de 1 yıl günden oluşur. 

5) Miladi Takvim

 Güne yılını esas alan bir takvimdir. Dünya'da en yaygın olarak kullanılan takvimlerdendir. Bu takvime göre 1 yıl gün 6 saatten oluşmaktadır. Hata oranı da en az olan takvimdir.

Dünyada kullanılmış ve kullanılmaya devam eden takvim çeşitleri

12 Hayvanlı Türk Takvimi Bu takvim Türk toplumunun kullandığı en eski takvimdir. Bu takvimde Güneş Yılı esas alınmıştır. Celali Takvim Celalı takvim Büyük Selçuklular tarafından hazırlanmıştır. Melihşahın hazırlattığı takvimde Güneş Yılı esas alınır. Hicri Takvim Başlangıcı Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti olan yılı esas alınır. Hicri takvimde Ay Yılı esas alınır. Rumi Takvim Rumi takvimde Güneş Yılı esas alınır. Rumi Takvim; Miladi &#; Hicri yılına kadar Hz. Muhammed&#;in Mekke&#;den Medine&#;ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan günlük Hicri Takvim sistemi üzerine, Miladi &#; Hicri yılından itibaren de dünyanın güneş etrafında dolanımını esas alan günlük Şemsi Takvim sistemi üzerine kurulmuş karma bir takvim sistemidir. Miladi Takvim Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvim. Başlangıç Hz. İsa’nın doğum tarihi 0 yılıdır. Milad&#;ı tarih başlangıcı ve Dünya&#;nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan gün 6 saatlik zamanı &#;1 yıl&#; olarak kabul eder.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir