bağa otu / Faydalarını bilseniz evinizden eksik etmezsiniz! Bu otu hala kimse bilmiyor... - Sağlık Haberleri

Bağa Otu

bağa otu

Sinir otu nedir ve ne işe yarar? Sinir otunun faydaları nelerdir?

Sinir otu birçok uzman tarafından kullanılması önerilen şifalı bir bitkidir. Sinir otu faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da ifade edilir. İçeriğinde bulunan allantion isimli kimyasal madde e özellikle yaralar üzerinde sağladığı iyileşme nedeni ile ilaçlarda sıklıkla kullanılır. Sinir otu pek çok vitamin ve mineralli de içerisinde barındırdığı için sağlık için doğanın mucizevi bitkileri arasında ilk sırada yer alır. İşte, sinir otu ne işe yarar? sorusunun cevapları.

Sinir Otunun Faydaları

Sinir otunun cilde, mideye ve şekere faydaları saymakla bitmez. İşte sinir otunun faydaları:

  • Yaraların, çıbanların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Siğilleri iyileştirdiği için kimi kişiler tarafından siğil otu olarak da adlandırıldığı görülmektedir.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Öksürüğe, bronşite ve nefes darlığına çözüm sağlar.
  • İdrar söktürücü olarak kullanılır. Parazitleri düşürür.
  • Böcek sokması durumlarında iyileştiricidir. Ayak parmaklarında meydana gelen şişlikleri iyileştirir.
  • Nasır tedavisinde iyileştirici özelliği bulunur.
  • Damar tıkanıklığına iyi gelir.
  • Rahim kanseri olan hastaların kullanması önerilir.
  • Şeker hastalarına iyi gelir.

Sinir Otunun Zararları

Şifalı olarak bilinen her bitkide olduğu gibi sinir otunun da fazla tüketimi zarar verebilir. Bu yüzden tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir. Eğer alerjen hassasiyetiniz var ise sinir otunun doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlıkları bulunan, hamile olan ve emzirmeye devam eden kadınların da sinir otunu kullanmaması gerekmektedir. Alerjen hassasiyeti olan kişilerde sinir otu kaşıntıya, deride pullaşma ve döküntüye yol açabilir.

Sinir Otunun Cilde Faydaları

Kozmetik ve ilaç sektörü için vazgeçilmez şifalı bitkilerden biri olan sinir otu cilt bakımında da oldukça faydalıdır. Bu yüzden sinir otu sivilce için nasıl kullanılır? sorusu kişiler için merak konusu olmaya devam etmektedir. Sinir otunun yaprakları cilt sorunları için kullanılabilir. Düzenli ve dikkatli kullanıldığında akneler, siyah noktalar ve sivilcelerin iyileşmesi için kullanılır.

Sinir Otu Nasıl Kullanılır?

Sinir otu tüm aktarlarda kolaylıkla temin edilebilen bir bitkidir. Sinir otunun en yaygın kullanımı çay olarak tüketilmesidir.

Sinir otu çayı yapmak için 2 ya da 3 yaprak sinir otu ile bir fincan kaynar su yeterlidir. Çayı demlemek için daha önce kaynattığınız su içerisine sinir otunu atın ve ağzı kapalı bir şekilde demlemeye bırakın. Şekerli bir tat ile tüketmek isterseniz içerisinde bal ekleyebilirsiniz.

Cilt için kullanmak isterseniz bir pamuk yardımı ile sorunlu bölgelere sürerek 10 ila 20 dakika arasında bekletebilirsiniz.

Sinir Otu Basura İyi Gelir Mi?

Sinir otu içerisinde allantoin maddesi bulunur. Bu madde iltihap, enfeksiyon, deride şişlik ve bakterilere karşı iyi gelir. Bu yüzden hemoraid sorunu çeken kişiler tarafından da sinir otu kullanılabilir. Sinir otu çayını demledikten sonra bir pamuk yardımı ile hemoraid soununun olduğu bölgeye gün içerisinde 2 ya da 3 kez sinir otunu sürebilirsiniz. Düzenli kullanım ile basura iyi geldiği bilinmektedir.

Sinir otu nedir? Sinir otunun faydaları nelerdir? Sinir otu ne için, nasıl kullanılır?

Sinir Otu, geniş yapraklara sahip bitki türüdür. Tohumlu kısmı yaprak bölümünden daha çok uzayan Sinir Otu, İstanbul, Elazığ, Bingöl, Sakarya, Kar ve Kahramanmaraş illerinde sıklıkla yetişebiliyor. A ve K vitaminlerini ihtiva eden bitki, dünyanın hemen her yerinde kendiliğinden yetişebiliyor. Hemen tüm ortamlara ayak uydurabildiği için değerli bitkiler arasında bulunuyor.

Sinir otu nedir?

Sinir Otu, dünyanın her yerinde yetişebilen, tohum kısmı yapraklarını geçebilen, dünyanın hemen her alanında yetişebilen özellikleri olan bitki türüdür. Alternatif tıpta sıklıkla ismi dillendirilen Sinir Otu, potasyum, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengin bir bitkidir.

Meralarda, sıcak havalarda, sulak alanlarda, yol kenarlarında, mezarlıklarda ve kırsal alanlarda Sinir Otuna rastlanabilir. İltihap kurutucu etkileri olan Sinir Otu, insan sağlığı için önemli faydalara sahiptir. Eski dönemlerden beri kullanılan bitkiler arasında ilk sıralarda kendisine er edinmiş olan bu ot türü, çağımızın da vazgeçilmezleri arasındadır. Sinir Otunun faydalarına gelin birlikte göz atalım.

Sinir otunun faydaları nelerdir?

Sinir içerisinde bol miktarda mineral, vitamin ve besin bulunuyor. İşte sinir otu faydaları;

- Kış aylarında sıklıkla görülen grip, nezle ve soğuk algınlıklarının önüne geçici özelliği bulunan Sinir Otu, bu faydaları sayesinde yıllardır kullanılıyor.

- Kişide var olan hastalıkların hız şekilde iyileşmesine katkı veriyor. Vücudun direncini ve gücünü arttırıcı etkisi olduğundan buna katkısı olduğunu söyleyebiliriz.

- Balgam söktürücü etkisinden dolayı, kış ayalarında bu amaçla tüketilebiliyor. Bitki uzmanları tarafından bu rahatsızlığı yaşayan kişilere sıklıkla önerildiğini söylemek doğru olur.

- Kronik, yani hiç bitmeyen öksürüğün sonunu getirebilecek maddelere sahiptir. Düzenli ve doğru kullanılırsa, öksürüğü kesici olabilir.

- Göğsü yumuşatıcı etkisi vardır. Nefes almanın daha kolay hale gelmesine katkı sağlar.

- Çıban benzeri cilt problemlerinden kurtulmak için Sinir Otu kullanılabilir. Bu rahatsızlık yaşanıyorsa, uzmanlardan bilgi alınabilir.

- Damar tıkanmalarına karşı geldiğinde, özellikle kolesterol ve tansiyon rahatsızlıklarını gideriyor. Kalp sağlığına olumlu anlamda birçok fayda veriyor.

- Kalp krizi, inme ve felç gibi aniden gelişebilecek rahatsızlıkların önüne geçici özelliği bulunuyor. Sinir Otu tüketiminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi, uzmanlara danışıldıktan ve tavsiye alındıktan sonra tüketilmesi gerekliliğidir.

Sinir otu ne işe yarar?

Sinir otu, insan sağlığında önemli katkılarıyla dikkat çekiyor. Ancak her bitkide olduğu gibi doz miktarının ayarlanması ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Aşırı tüketim bağırsakları etkileyebilir.

Kalbi sağlıklı tutar

Kalp rahatsızlıkları çağımızın temel problemlerinden birisi gibi görünüyor. Yeme alışkanlıklarının değişmesi, yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış, kalbi olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Sinir Otu tüketilerek kalp sağlığı korunabilir.

Kansere karşı korur

Sinir otunun çok az bilinen yararlarından birisi de kansere karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Serbest radikalleri vücuttan uzak tutmada yardımcı görevi olan Sinir Otu, kanseri dolaylı olarak engelleyebiliyor.

Sinir otu ne için kullanılır?

Sinir otu, insan sağlığının sürekli sağlam kalabilmesi için pek çok amaçla tüketilebilir. Bakterilerin uzaklaştırılmasından, sinirlerin yatıştırılmasına kadar her anlamda kullanılabiliyor.

Yaraları hızlıca iyileştirilmesi için kullanılıyor

Vücutta meydana gelen yaralar, bazı insanlarda tam anlamıyla probleme dönüşebiliyor. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen yaralar, estetik anlamda da sıkıntı yaratabiliyor. Sinir Otu tüketerek yaraların hızlıca iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Sivilceleri bitirmek için kullanılabiliyor

Sinir otunun en önemli faydalarından birisi bakteri ve mikropları vücuttan uzaklaştırıcı etkisinin olmasıdır. Sivilceler, bakteri ve mikro etkili olduklarından, uzun süre vücutta kalabiliyorlar. Sinir Otu tüketilerek, sivilcelerin yok edilmesi sağlanabilir.

Sinir otu nasıl kullanılır?

Sinir otu aldıktan sonra en çok merak edilen kullanımın nasıl olacağıdır. Sinir Otu tıpkı diğer bitkiler gibi kolay kullanıma sahiptir. İlk olarak kendinize göre sıcak su hazırlamalısınız. Bunun 1 su bardağı olduğunu düşünelim. Kaynadıktan sonra, içerisine bir tutam kadar Sinir Otu atabilirsiniz. Demlenmesi için ortalama 8-10 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

Sinir otu hamile kadınlara ve emziren annelere zarar verebilme ihtimali olduğundan önerilmiyor. Tüketmeden önce uzmanlara danışmalısınız.

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

sinirliot.gif

Diğer İsimleri : Yara otu , Çıban otu, Pişik otu, Ayak otu, Plantago lanceolata

Botanik Bilgi : Sivri Sinirli ot 10-50 cm boyunda çok yıllık, kökleri saçak şeklinde ve dikine yükselen bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır. Çiçekleri  bir sap üzerinde bir silindir veya küre şeklinde çiçek demeti bulunur.  Meyveleri 3-4mm büyüklüğünde yumurta şeklinde içinde iki adet tohumları bulunur ve tohumları uzunca ve de siyahımsı renktedir.Büyük Sinirli otun farkı yapraklarının geniş olmasıdır, takriben 8-12cm uzunluğunda,5-9cm eninde yumurta şeklinde kenarları hafif dalgalıdır. 

Yetiştirildiği Yerler : Hemen her yerde yetişen sinirli ot, tohumları ile çoğalır.

Toplanması - Saklanması : Sinirli otun yaprakları, özellikle taze yaprakları ezilmeden Mayıs’tan Ekim’e kadar toplanır, havalı, kuru yerlerde kurutulur. Nemlenmeyecek bir yerde kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.

Faydaları :

Nefes yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar.

Öksürük, tahrişli öksürük, bronşit, nefes darlığında  kullanılır.

Ciğerden gelen kanı keser.

Göğüs ağrısına karşı kullanılır.

Kullanım Şekli - Çay : Bitkiden 1 çorba kaşığı yaprak 0,5 litre kaynar su ile haşlanarak 10-15 dakika demlendirilir ve süzülerek içilir.

Sivrisinek, Arı ve benzeri böceklerin sokmasına karşı etkilidir.

Ayak parmakları arasındaki pişiklere iyi gelir.

Parmak arasındaki iltihaplı dolamaya karşı kullanılır.

Kullanım Şekli : Sinirli ot yaprağı ezilerek sorunlu yere bağlanılır. Ya da özsuyu çıkartılarak sürülebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Faydalarını bilseniz evinizden eksik etmezsiniz! Bu otu hala kimse bilmiyor...

Sinirli ot, ülkemizde pek çok farklı isimle bilinmektedir. "Yara otu", "sinirli yaprak", "bağa yaprağı" ya da "ateş yaprağı" gibi isimlerle de bilinen sinirli otun dar yapraklı ve geniş yapraklı olarak iki çeşidi bulunur. Kendi kendine yetişen bu faydalı otu, bahçe ve parklarda çimenlerin arasında, kır yollarında, çimenli tarla kenarlarında bulabilirsiniz. Bilimsel olarak faydaları saymakla bitmeyen sinirli ot, A ve C vitamini bakımından çok zengindir. Kış şartlarına dayanıklı olan sinirli ot, bilimsel olarak kanıtlanan antibiyotik özelliğine sahipti.

Özellikle solunum sistemi organları ile ilgili hastalıklarda oldukça etkili olan sinirli otun birçok faydasını saymak mümkün. Genellikle çay olarak ya da lapası hazırlanarak kullanılır.

SİNİRLİ OTUN BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ FAYDALARI

  • Vücuttaki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Sinirli ot çayının tansiyonu düşürücü etkisi bulunur.
  • Böcek sokmaları nedeniyle oluşan şişliklere ve ayak pişiklerine iyi gelir.
  • İdrar söktürücü ve ödem attırıcı özelliği nedeniyle tercih edilir.
  • Metabolizmayı güçlendirir.
  • Kış aylarında soğuk algınlığına karşı korur ve çabuk iyileşmeyi sağlar.
  • Yaprakları sivilce, siyah nokta ve akne gibi cilt sorunlarını giderir.
  • Solunum yollarında meydana gelen öksürük, bronşit ve nefes darlığı şikayetlerinin giderilmesinde kullanılır.
  • Göğüs ağrılarına karşı da etkisi bilinir.
  • Balgam, boğmaca, akciğer astımı ya da tüberkülozu gibi rahatsızlıklar üzerinde iyileştirici etkisi bulunur.
  • Kanı, karaciğeri ve mideyi doğal bir şekilde temizler.
  • Şeker hastalarına da iyi geldiği bilinir. Ancak doktor gözetiminde kullanmaları tavsiye edilir.
  • Vücuttaki irinin atılması ve nasırların iyileşmesine destek olur.
  • Diyet programları ile birlikte düzenli olarak tüketilirse zayıflamayı kolaylaştırır.
  • Siyatik şikayetine iyi geldiği bilinir.
  • Kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa ağız yaralarını ve diş eti şikayetlerini iyileştirir.
  • Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Aynı zamanda gastrit ve ağrısını yatıştırır. Siğilleri iyileştirir.
  • Damar tıkanıklığına karşı etkilidir.
  • Egzama ve benzeri cilt sorunlarına iyi gelir.
  • Tümörlü hücreleri onarıcı etkisi bulunur.
  • Rahim kanseri tedavisi görenlere kullanımı önerilir.

SİNİRLİ OT NASIL KULLANILIR?

Sinirli ot hem kurutularak hem de taze olarak kullanılır. Çay için bir bardak suya bir tatlı kaşığı kıyılmış sinirli ot koyulur ve kaynatılır. Sonrasında 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Süzülerek tüketilir.

Düzenli tüketim ile yukarıda sayılan faydaları görmek mümkün. Lapası ise daha çok cilt şikayetleri için kullanılır. Taze sinirli ot, ezilerek lapası ya da suyu şikâyetin olduğu yere sürülür. Ardından yarım saat kadar bekletilir. Böylece cilt sorunlarına karşı kısa sürede iyileştirici etkisini gösterir. Sinirli ot ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta ise şudur: Tansiyonu düşürdüğü için düşük tansiyon şikâyeti olanların kullanmaması önerilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir