safer ayı nedir ne yapılmalı / Safer ayı nedir? Safer ayında neler yapılır? Safer ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Safer Ayı Nedir Ne Yapılmalı

safer ayı nedir ne yapılmalı

Safer Ayı Ne Zaman? Safer Ayı Önemi ve Anlamı Nedir? Safer Ayı'nda Okunacak Dua ve Sureler

Haberler

Gündem

Safer Ayı Ne Zaman? Safer Ayı Önemi ve Anlamı Nedir? Safer Ayı'nda Okunacak Dua ve Sureler

İslam aleminde kaza ve musibet ayı olarak değerlendirilen Safer Ayı konusunda araştırmalar başladı. Hicri takvimde yer edinen ve Müslümanların başına en sık bela geldiği şeklinde nitelendirilen Safer Ayı'nda neler yapılmalı merak edilen konular arasında. Peki Safer Ayı nedir? Safer Ayı önemi ve anlamı nedir? Safer Ayı ne zaman? Safer Ayı'nda hangi dualar okunmalı? İşte detaylar

Safer Ayı Nedir?

Safer Ayı Nedir?

Safer Ayı Önemi ve Özellikleri Nedir?

Safer Ayı Önemi ve Özellikleri Nedir?

Safer Ayı Ne Zaman?

 Safer Ayı Ne Zaman?

Safer Ayı'nda Okunacak Dua ve Sureler

Safer Ayı'nda Okunacak Dua ve Sureler

Safer Ayı İle İlgili Hadisler

Safer Ayı İle İlgili Hadisler

HZ. Muhammed'in Safer Ayı'nda Ettiği Dua

HZ. Muhammed'in Safer Ayı'nda Ettiği Dua

Safer Ayı'ndan Bahsedilen Ayetler

Safer Ayı'ndan Bahsedilen Ayetler

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

 

     İçinde bulunduğumuz safer ayının bela ve musibet ayı olduğu yönünde (teşe’üm-uğursuzluk) söylentileri vardır halk arasında. Bu söylentiler doğru mudur? Safer ayı bir bela, musibet ayı mıdır? Söylendiği gibi bu ayda hastalıklar yağmur gibi yağar, bela ve musibetler fırtına gibi savrulur mu?

      Bilindiği üzere İslam’da bir tefe’ül anlayışı vardır, bir de teşe’üm yorumu söz konusudur.

-Tefe’ül, herhangi bir gün ve vakitten, olay ve görüntüden iyi manalar çıkarmak, hayırlı sonuçlar gelebileceği yolunda ümit dolu yorumlarda bulunmaktır…

-Teşe’üm ise bunun tam aksinedir. Olaylara ve görüntülere kötülük getireceği yolunda yorumlarla bakmak, hayırsız şeylere işaret olduğunu söyleyerek ümitsizlik ve uğursuzluk duygusu yaymak..

    Ağaca güvercin konarsa iyilik manasına alıp o gün ümitle işine devam etmek, baykuş konarsa kötülük geleceğine işaret sayıp o gün yapacağı işten vazgeçmek gibi..

    Ancak, güvercini iyiliğe işaret saymakta bir mahzur olmadığı halde baykuşu kötülüğe işaret saymakta mahzur vardır. Çünkü iyilik yorumları yapmak bir tefe’üldür. Tefeül ise caiz görülmüştür.

Kötülük ve uğursuzluk yorumları yapmak ise, bir teşe’ümdür. Teşe’üm ise caiz görülmemiştir.

Bu sebeple safer ayını bela musibet ayı olarak yorumlamak bir teşe’ümdür. Teşe’üm ise caiz değildir.

 

    Öyle ise safer ayından korkarak bela ve musibetlerin musallat olacağı endişesine kapılmaya hiç gerek yoktur. Çünkü Allah hiçbir ayı, bir günü uğursuz şekilde ve kötülük için yaratmamıştır. Uğursuzluk ve kötülük, insanların o vakit içinde işledikleri kendi günah ve isyanlarının karşılığını görmelerinden ibaret bir adalet tecellisi olur. Bu sebeple aya, güne, kurda kuşa, herhangi bir olaya bakarak uğursuzluk ve ümitsizlik manası çıkarmak İslami bir yorum sayılmaz, isabetli bir görüş olarak görülmez.

 

   Bununla beraber, zayıf rivayetlerin kuvvetliliğini düşünerek bu ayda bela ve musibetlerin gelebileceği endişesini taşıyanlar olursa, onlar bildikleri duaları okurlar, ibadetleri yaparlar, hayır hasenatlarından geri kalmazlar. Bunda da bir mahzur söz konusu olmaz. Çünkü bu bir teşe’üm değil aksine bir tefe’ül kabul edilir. Çünkü bu yaptıklarında bir kötülük yok, iyiliğe teşvik ve uygulama vardır, diye düşünülür.

 

   Evet, teşe’üm İslam’dan önceki cahiliye devri insanlarından kalma batıl bir anlayıştır. Mesela o günkü cahiliye devri insanları evlerinin çatısında bir baykuş öterse, evlerinin yakında harap olup, başlarına bir belanın geleceğinden korkmaya başlarlar. Özellikle elleriyle havaya saldıkları bir güvercin sağa uçarsa hayra, sola uçarsa şerre işaret kabul ederler. Safer ayının uğursuzluğuna da bu anlayış içinde inanmışlardı. Halbuki, geçmiş asırların içinde isyan ve itaatsizlikte bulunan kavimlerin başlarına Allah yangın, sel, deprem, rüzgâr gibi belalar musibetler vermişti. Bu bela ve musibetler onlara safer ayından değil, işledikleri günahlardan gelmişti. Ama onlar safer ayında uğursuzluk olduğunu iddia etmekte ısrar etmişler, günümüze kadar bu anlayışın gelmesine sebep olmuşlardır..


 Hadisi şerifte

Kişinin en uğurlu ve en uğursuz organı iki çenesi arasındaki dilidr.

buyrularak, asıl uğursuzluğun, yalan yanlış sözlerle insanları yanlışa yönlendirmekte olduğuna dikkat çekilmiştir.
Nitekim safer ayında yapılan nikâhların uğursuz olduğu, bu ayda doğacak çocukların hayırsız olacağı yolundaki söylentiler de cahiliye devrindeki insanların bu türlü sözleriyle geçmiştir Müslümanlara. Bundan dolayıdır ki, bu ayda yapılan nikâhların uğursuz olduğunu iddia edenlere Hz. Aişe validemiz uyarılarda bulunarak, “Benim nikâhım da, evliliğim de bu devrede olmuştur.” diyerek bu tip batıl iddialara inanılmaması gerektiğini hatırlatmıştır insanlara.

 

 

Sözün özü: Rabb’imizin yarattığı ay ve günlerde uğursuzluk yoktur. Her ay ve günde hayır ve uğur vardır. Ay ve gün içinde hayır işleyen hayra ulaşır, şer işleyen de şerre maruz kalır. Demek sorumluluk insanın kendi davranışındadır. Ay ve günde, zaman ve mekânda değil.

 






Keywords:

<< Other posts

Safer Ayı Nedir?    

Hicri takvime göre yılın ikinci ayı olan Safer ayı nedir ve Safer ayı ne zaman bitiyor? “Safer ayı nedir?” sorusu da dahil olmak üzere tüm sorularınıza ve Safer ayının önemine dair bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bir araya getirdik. 

Safer Ayı, Müslüman dünyası için mübarek sayılan aylardan biridir. Safer Ayı, İslami takvimde ikinci aydır. Bununla birlikte halk arasında uğursuz olduğuna inanılan Safer ayına özel bir ibadet şekli ise bulunmamaktadır. Yine de diğer pek çok ayda olduğu gibi bu ayda da belalardan korunmak için günahlara bolca tövbe etmeli, istiğfar çekmeli ve kaza namazı kılınmalıdır. Aynı zamanda sadaka verilmeli ve salavatlar getirilmelidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadisleriyle Safer ayına dair uğursuz olduğu yönündeki batıl inançları engellemeye çalışsa da günümüzde hala bu düşünce yaygındır. Safer kelimesi bazı kaynaklara göre &#;rüzgarın ıslığı&#; anlamına gelir ve bu da ismini yılın en rüzgarlı zamanından aldığı inanışını açıklamaktadır. Çoğunlukla İslami aylar, hava koşullarından sonra adlandırılır. 

Safer ayına dair bilinmesi gereken şeylerden biri de “Safer ayı ne zaman?” sorusunun cevabının her yıl değişiyor olduğudur. Mesela geçtiğimiz yıl Safer ayı &#;de 7 Eylül gecesi başlamıştır. Peki Safer Ayı ne zaman? Saferayı  yılında 28 Ağustos günü başlayıp, 26 Eylül  tarihinde sona erecek.

Hicri Takvime göre Safer Ayı, 12 aylık İslami Hicri Takvimin İslami Takvimdeki en kutsal aylardan biri olan Muharrem ayı sonrasında gelen ikinci ayıdır. Tüm İslami tarihlerde olduğu gibi, Hicri Takvimin güneş Gregoryen Takviminin aksine bir ay takvimi olması nedeniyle tarihler her yıl farklıdır. Safer ayının adını aldığı olaya dair ise yine pek çok söylenti yer almaktadır. Cahiliye dönemindeki yaygın bir inanışa göre muharremin ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı için böyle adlandırıldığı söylenirken; yine cahiliye devrinden başka kaynaklara ve inanışlara göre veba salgınının bu aya denk gelmesiyle bu aya dair uğursuzluk söylentilerinin başladığı söylenmektedir. 

Câhiliye devrinde Safer ayına dair inanışlar, çeşitli uygulamaları da beraberinde getiriyordu. O dönemde Safer ayı uğursuz sayıldığından umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Safer ayı ile ilgili bir başka yanılgı da, bu ay içerisindeyken hayatımızda iyi bir şeye başlamamamız gerektiğidir. Eğer başlanırsa bu işin sonuçsuz kalacağına veya korkunç bir kayıp yaşanacağına inanılmıştır.

Bu nedenle, birçok insan, Safer sırasında nikâh veya evlilik yapmamaya, Safer sırasında bir iş kurmamaya veya açmamaya ve hayattaki önemli adımlarını Safer ayı bitene kadar ertelemeye önem verir. Oysa ki bunun yerine, İslami kurallara göre nikah ve evlilikler diğer aylar gibi yapılmalıdır. Safer ayının uğursuz olması; bu aya özel olarak belaların sıkça görülmesi inanışı Cahiliye dönemine ait bir hurafeler arasındadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur.

Safer Ayının Önemi   

yıllık İslam tarihinde önemli bir yer tutan Safer ayı; belaların fazlaca yaşandığı bir ay olarak bilinir. Safer ayları, Allah tarafından seçilen aylardan biridir. Ne yazık ki çoğu insan Safer ayını bela ayı zannetmektedir çünkü Safer ayında pek çok bela ve imtihanın yeryüzüne indiği düşünülür. Nitekim meydana gelen tüm felaketler Safer ayından dolayı değil, insanların kendi yaptıklarının bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Bu inanışların Cahiliye dönemi anlayışı olduğuna ve hurafe olduklarına inanılıyor.

Safer ayının diri ve ölü insanlar için zor bir ay olduğu konusunda yaygın bir yanılgı vardır. Bu yanılgı, Kuran&#;da ve sahih Hadis külliyatlarında hiçbir dayanağı yoktur ve tamamen temelsizdir. Araplar Muharrem ayından sonra savaşlar ve akınlar yaptılar, bu nedenle para ve sosyal düzenin kaybolması nedeniyle insanlar ve toplum için birçok zorluk yaratmıştır. Zorluk ve meşakkat imajının Safer ayına bağlanması; ayın uğursuz olduğuna dair inancı teorinin kökeninden habersiz olan gelecek nesillere aktarmıştır. Dolayısıyla bu aya nispet edilen “zorluk” asla kötü bir ruhtan değil, insanların kendi kötü amellerinden ve haksızlıklarından kaynaklanmaktadır.

İslam&#;da Safer ayında tavsiye edilen belirli bir amel yoktur ve bu aya bağlı özel bir fazilet veya fazilet yoktur. Safer ayında da Hz. Peygamberin yaptığı günlük dua ve ibadetleri yapabilir; sadaka verebilirsiniz. Müslümanlar arasında Safer ayı ile ilgili pek çok yanlış anlama olduğu için, bu batıl inançlardan ve şirklerden uzak durmaya ve insanları bilinçlendirmeye özen göstermeliyiz.

Safer Ayı Ne Zaman Başlıyor?  

En çok araştırılan ve merak edilen aylardan biri olan Safer ayının tarihi her yıl değişmektedir. İslami takvim bir kameri takvimdir ve aylar, hilalin ilk hilalinin görülmesiyle başlar. İslami kameri takvim yılı güneş yılından 11 ila 12 gün daha kısa olduğundan, Safer ayı da mevsimler boyunca göç eder yani değişir. Bu yıl Safer ayı 28 Ağustos  günü başlayacak. 

Safer Ayı Ne Zaman Bitiyor?

Hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayı Safer ayı bu yıl 26 Eylül tarihinde sona erecek.

Safer ayının önemi! Safer ayı bela ve musibet ayı mı? Safer ayı duası ve ibadetleri

Safer ayının önemi! Safer ayı bela ve musibet ayı mı? Safer ayı duası ve ibadetleri

Bela ve musibet ayı olarak inanıldığı için en çok korku duyulan aylardan biri olan Safer Ayı, bugün itibariyle başlasa da dinimizce de kesinlikle bu ayın diğer aylardan bir farkı yoktur. Boş yere korku duyulan Safer ayında yapılması faziletli olan bazı ibadetler gerçekleştirilebilir. Peki Safer ayı duası nedir, Safer ayında hangi önemli olaylar gerçekleşti?

Hicri takvimde yılın ikinci ayı olan Safer ayı ile ilgili toplumumuz içerisinde bela ve musibetlerin art arda geldiği uğursuz bir ay olduğu bilinmektedir. Ancak kulaktan dolma bilgilerle hareket edilerek günümüze kadar ulaşan bu bilginin dinimizce bir doğruluğu yoktur. Bu inanışın temeli Cahiliye Dönemindeki insanlara ait olan bir hurafeden ibarettir. Safer ayının diğer aylardan herhangi bir farkı olmadığını buyuran Peygamber Efendimiz (SAV) bu anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19). Yapılması her zaman helal olan bir ibadet olan umreyi, Cahiliye Dönemi Arapları Safer ayında haram olarak görmektedir.

Lugat anlamında “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık” gibi manası olan Safer ayının bu şekilde adlandırılmasının nedeni, evlerin eşyalarından ve varlıklarından boşaltılmasındandır.  

SAFER AYI NE ZAMAN, SAFER AYININ ÖNEMİ NEDİR? SAFER AYINDA NE OLDU? SAFER AYINDA GERÇEKLEŞEN OLAYLAR

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Diyanet takvimine göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci ay olan safer ayı bu sene 28 Ağustos tarihinde başlayacak. 26 Eylül tarihinde ise sonlanacak ve 27 Eylülde sıradaki ay olan monash.pw ayı başlayacak.

İslam tarihine baktığımızda birçok önemli olayın gerçekleştiği Safer Ayında Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), yakın dostu Hz. Ebubekir (r.a) ile beraber Sevr mağarasına sığınmış, Veddân Gazvesi, Recî‘ ve Bi’rimaûne faciaları, Hayber seferi gerçekleşmiş ve Hz. Zeyneb (r.a) vefat etmiştir. 

SAFER AYI DUASI NEDİR? SAFER AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Safer ayına özel kesinlikle okunması gereken bir dua ya da ibadet şekli yoktur. Ancak Efendimiz (SAV)'in günlük hayatında uyguladığı ibadetler ve dualar bu ayda da yapılabilir.

SAFER AYINDA OKUNABİLECEK DUA! SAFER AYI DUASI

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

Safer ayı duası nedir? Safer ayında hangi dua okunur?

SAFER AYI DUASININ ANLAMI:

“Ey Allâh! Kulun, Nebîn ve Rasûlün olan Ümmî Peygamber olan Efendimiz Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine ve sahâbesine salât eyle, bereketler yağdır ve selam eyle.

Ey Allâh! Muhakkak ki ben bu ayın ve bu günün şerrinden ve senin bu ayda yarattığın her bir belâ ve musîbetten Sana sığınırım.

Ey Ezelî! Ey Bâkî! Ey Kadîm! Ey Mevcûd! Ey Sâbit! Ey Hakk! Ey (varlığının) başlangıcı olmayan! Ey sonu olmayan! Ey her şeyi yoktan yaratan! Ey her şeyi tekrar diriltecek olan! Ey celal ve ikram sahibi! Ey ulu Arş’ın sahibi! Sen dilediğini yaparsın!

Ey Allâh! Hiç uyumayan kudret gözünle beni, canım, malım, birliktelikleriyle beni imtihana tâbi tuttuğun çocuklarım, dînim ve dünyam hakkında muhafaza eyle. İyi ve hayırlı kullarının hürmetine bu duamı kabul eyle! Rahmetinle muamele eyle!

Ey yüce! Ey günahları bağışlayan! Ey (kullarına karşı) cömert (olan)! Ey günahları örten! Ey acıyanların en merhametlisi rahmetinle muamele eyle!

“Ey kuvvetleri güçlü ve azâbı şiddetli olan Allâh!

Ey Kendisi çok güçlü olan! Ey ululuk sahibi! Ey iyilik sahibi! Ey büyük! Ey yüce Allâh! İzzetinle bütün yaratıklarını zelîl kıldın. Bana kâfî gel, mahlukātına karşı bana kâfî gel!

Ey güzellik veren! Ey yaptığını güzel yapan! Ey güzelleştiren! Ey fazl-u kerem sahibi! Ey in‛am eden! Ey ikram eden! Ey Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan! Ey acıyanların en merhametlisi!

Safer ayı ne zaman başlıyor?

Safer ayı ne zaman başlıyor?

Ey gökleri ve yeri yaratma lütfunda bulunan Latîf. Kazâ ve kaderinde bize lütufta bulun. Belandan bize âfiyet ver. Senin yardımın olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabul buyur.

Allâh bize yeter. O ne güzel vekildir. O pek yüce ve çok büyük Allâh’ın yardımı olma­dan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey Allâh! Hasen ile kardeşinin, dedesi ile babasının, annesi ile oğullarının sırrı hakkı için; bugünün şerrine ve bugünde inecek olan belaların şerrine karşı bana kâfi gel! Ey mühim sıkıntılara kâfi gelen ve ey belâları kaldıran!

Onlara karşı muhakkak Allâh sana kâfi gelecektir, O hakkıyla işiten ve hakkıyla bilendir!

Allâh Te‘âlâ, Efendimiz Muhammed’e, Ehl-i Beyti’ne ve Ashâbının tümüne salât eylesin!

Ey Allâh! Safer ayında bize bereket ver. Mutluluk ve galibiyetle bitirmemizi nasîb et. Âmîn!

Konuşamayan çocuğa okunacak en tesirli dua! Kekeme ve konuşma zorluğunda dilin bağını açan dua

İLİŞKİLİ HABER

Konuşamayan çocuğa okunacak en tesirli dua! Kekeme ve konuşma zorluğunda dilin bağını açan duaGiyim tarzlarına göre moda akımları!

İLİŞKİLİ HABER

Giyim tarzlarına göre moda akımları!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır