mide sol tarafında ağrı / Karın Ağrıları Giriş - İstanbul Ağrı Merkezi

Mide Sol Tarafında Ağrı

mide sol tarafında ağrı

Mide sol tarafında ağrı: olası nedenler ve ne yapması


Sağlık, daha büyük veya daha az ciddiyette bazı değişikliklerin varlığını gösteren rahatsızlık yaratmak için refahımızı artırabilecek ve artırabilecek çok sayıda değişken tarafından etkilenebilir.

Bunun bir örneği gastrointestinal düzeyde ağrı veya rahatsızlık görünümüdür. Genellikle bir tür geçici sindirim problemine uysa da, gerçek şu ki, bazen daha ciddi bir şey olduğunu gösteriyor olabilir.

Ayrıca, bazen bu rahatsızlıkların ya da ağrıların belirli bir kısımda ve yan taraftaki gibi genel bir seviyede meydana gelmemesi de mümkündür. Ağrı mide sol tarafında neden ortaya çıkabilir? Göz önünde bulundurmamız gereken bazı değişkenleri ve bunların ortaya çıkmasının bazı nedenlerini göreceğiz.


  • İlgili makale: "13 ağrı türü: sınıflandırma ve özellikleri"

Bir tarafta karın ağrısı

Mide ağrısı nispeten yaygın bir olgudur ve genellikle genellikle kötü sindirim veya gaz mevcudiyetinin neden olduğu rahatsızlıktan dolayı . Bu durum, bu tür bir ağrının, özellikle olağandışı karakteristiklere sahip olduğu zaman, bir tür yaralanma, iltihap ya da daha fazla anlamlılık ve hatta tehlikeli bir hastalık olduğunu göstermesi anlamına gelmez.

Ağrı lokalize olduğunda, midenin sol kısmında ağrı olduğu zaman, bu genellikle rahatsızlığın nedeninin aynı bölgede bulunan organlardan birinde bulunduğunu veya farklı bir problemin radyasyonuna maruz kaldığımızı gösterir. Bu tip bir ağrı oluşursa, bazı değişkenleri hesaba katmak tavsiye edilebilir. .


Göz önünde bulundurulması gereken değişkenler

İlk olarak ve acıya odaklanmak, hissettiğimiz acı türünü değerlendirmemiz gerekir, eğer bu çok keskin ya da afetli ise (bizi yanıyormuş gibi). Ayrıca, büyük alaka düzeyinin bir başka faktörü onun kesin konumu ve yoğunluk seviyesidir.

Aynı zamanda ne kadar uzun süre akılda tutulması da tavsiye edilir. sürekli bir şekilde kalırsa, gelir ve gider veya bazı durumlarda geçici olarak meydana gelir. . Bu anlamda, sürekli ya da çok sık mevcut olduğu gerçeği, bir tür problem olduğunu gösterebilir. İki gün sonra düzelme olmazsa doktora gitmeniz önerilir.

Bu acı ortaya çıktığında, aynı zamanda önemlidir; önemli bir çarpışmadan sonra meydana gelmişse dikkate alınmalıdır, yemek yerken ya da sonrasında ya da herhangi bir arka plan olmadan aniden ortaya çıkıyorsa . Örneğin, ani başlangıç ​​olağan değildir ve genellikle bir doktora danışılmasını tavsiye eder.


Son olarak, eğer biz olsak Bazı hastalık türlerinin varlığında, diğer semptomların eşlik ettiği ağrı için olağantır. (bazen kişi tarafından algılanmazlar). Midenin sol tarafındaki ağrı ile birlikte ortaya çıkabilen ve şüpheli bir hastalığa yakalanabilen bazı belirtiler çok yüksek ateş, kusma veya dışkıda kanama, aşırı ishal, hızlı kilo ve / veya enerji kaybıdır. solgunluk ya da sarılık, defekasyon veya bayılma yetersizliği.

Midenin sol tarafında ağrı nedenleri

Midenin sol tarafında ortaya çıkan birçok olası ağrı nedeni vardır; bunlar, kötü sindirimden kaynaklanan hafif rahatsızlıktan yoğun ve tekrarlayan ağrıya neden olan daha ciddi koşullara kadar değişebilir. Bazı örnekler aşağıdaki gibidir.

1. Gazların birikimi

Gastrointestinal düzeyde bir gaz birikmesi, hem genel hem de belirli bir tarafta (solda mide veya kolonda birikme için yaygındır) mide ve karın ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. ). Ağrının dakik olması yaygındır ve şişlik ve sık sık şişkinlik ya da geğirme sınır dışı edilmesinden sonra rahatsızlığı azaltıyor.

  • Belki ilgileniyorsunuz: "Çok fazla gazım var: Onları acı çekmenin 12 yolu"

2. Gastrit

Gastrit, midenin sol tarafında, karın ağrılı bir ağrıya neden olabilen bir iltihaptan muzdarip olan yaygın bir ağrı sebebidir. kanama, yanma, kusma ve gaz . Bazı hastalıklar da dahil olmak üzere birçok nedenden ötürü olabilir. Bazı gastrit, özellikle hemorajik tipte olanlar ölümcül olabilir.

3. İrritabl bağırsak

Karnın sol tarafında ağrı için bir başka olası neden, irritabl bağırsağın varlığı veya kolonda bir miktar değişikliktir. Özellikle ağrı sol tarafta görünecektir değişiklik, inen kolon etkilediğinde ve dışkıların boşaltılmasından sonra genellikle keskin ve rahatlamış olur. Ayrıca kabızlık, ishal ya da her ikiside görünme eğilimindedirler.

4. Divertikülit

Divertikülit divertikülün iltihaplanmasıdır, sindirim sisteminin büyük bir bölümünü oluşturan küçük keseye benzer yapılardır, ancak özellikle kolonda bulunur.

Ortaya çıkan acı genellikle yoğun, süreklidir ve zamanla gelişmez. Genellikle yüksek ateş, baş dönmesi, kilo kaybı ve ishal veya kabızlık ile birlikte görülür. . Farklı ciddi komplikasyonlar ve hatta perforasyonlar ve hatta peritonit gibi ölümcül potansiyellerle bile olabilir.

5. Splenomegali ve diğer dalak problemleri

Vücudun sol tarafında yer alan ve söz konusu yanda büyük bir acıya neden olabilen organlardan bir diğeri dalaktır. Bu organ, bağışıklık ve lenfatik sisteme katılmanın yanı sıra, kan miktarı için bir rezervuar ve kontrol sistemi görevi görür ve çeşitli hastalıklardan dolayı yaralanabilir veya etkilenebilir.

Bunlardan biri, bu organın büyüklüğünü büyük ölçüde arttıran splenomegali. Bu artış diğer organlara karşı kompresyon oluşturabilir Bu da ağrının, ağırlığın, kilo kaybının veya ateşin doğmasına neden olur. Cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Splenomegali ek olarak, ağrı da oluşturabilen kistler ve tümörler gibi değişiklikler ortaya çıkabilir. Bir başka olası sebep dalağın yaralanmasına neden olabilir. Bu, delinmiş ya da bazı travmatizm tarafından kırılmış, konunun yaşamı için büyük bir tehlikenin iç bir kanaması üretmektedir.

6. Pankreatit

Pankreasın çoğu vücudun sağ tarafında bulunurken, kuyruğu karnın sol tarafına gider. Bu yüzden iltihaplı hale gelirseniz, karnın sol kısmındaki ağrıyı ve yemekten hemen sonra doğan ya da kötüleşen mide yüksekliğinde, genellikle vücudun diğer bölgelerine doğru uzayan ve daha sonra ortaya çıkan bir ağrıyı algılayabilirsiniz. ateş, kusma, açıklanamayan kilo kaybı ve yağlı tabureler .

Pankreatit ölümcül sonuçlara yol açabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda hastaneye gitmek şarttır.

7. Böbrek ve diğer böbrek problemlerinde taşlar

Karnın sol tarafında, bazen midenin sol tarafında veya çevresinde algılanan bir ağrı türü oluşturabilen böbreklerden birini de bulabiliriz. Bu özellikle olur böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonları olduğunda .

Ağrıya ek olarak, idrara çıkmadaki zorluklar veya aşırılıkların ortaya çıkması yaygındır.

8. Mide veya kasık fıtığı

Midenin sol tarafında bir başka olası ağrı nedeni, bir fıtığın bulunması veya midenin bir kısmının başka bir bölgeye çıkmasıdır. Bu, içinde hiatus fıtığı durumudur. midenin bir kısmı göğüs deliğine doğru diyaframdan dışarı çıkar. .

İlişkili ağrının mide bölgesine yayılabildiği bu fıtığın yanı sıra kasık seviyesinde bir herni varlığı da vardır.

9. Yumurtalık kistleri ve adet sorunları

Kadınlarda ise, ilgili yumurtalıkta bir tür kistin (tek veya polikistik yumurtalıklarda olduğu gibi) varlığından dolayı ağrıların sol tarafta görülebilmesi de mümkündür. Bu durumlarda ağrıya ek olarak ortaya çıkma eğilimi gösterir. adet düzeyinde değişiklikler, yorgunluk ve baş dönmesi .

Bu kistlere ek olarak, menstrüel kramplar veya üreme sistemindeki diğer değişiklikler ile ilişkili ağrının ortaya çıkabileceği nispeten yaygındır.

Bibliyografik referanslar:

  • Longmore, M., Wilkinson, I., Baldwin, A. ve Wallin, E. (). Klinik Tıp Oxford El Kitabı. Oxford: Oxford Üniversitesi Yayınları.

Mide ağrısı ne zaman tehlikelidir? (Haziran ).


Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur? Karnın Solundaki Ağrı Nasıl Ge&#;er?

 Ortaya çıkan bu durum kesinlikle takıntı haline getirilmemelidir. Aynı şekilde kişinin kendi başına kendi kendini tedavi etmeye kalkışmaması gerekir. Bunun beraberinde karnın sol tarafında ağrı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Eğer bir endişeniz yahut sorununuz varsa dahi bu konuyla alakalı olarak yapılabilecek en doğru şey bir uzman doktora danışmaktır.

Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur? 

 Karnın sol tarafında ağrı ortaya çıkmasının pek çok sebebi olabilir. Bu durum kişileri çoğunlukla endişelendiren bir tabloya sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu ağrı sebebiyle bireylerin hayat kalitesi ciddi şekilde düşmektedir. Karnın sol tarafında ağrı ortaya ağrı sorunu, aynı zamanda da bireylerin günlük işlerini yapmalarını güçleştirebilmektedir. Bununla alakalı olarak bazı muhtemel sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün;

 - Pankreatit: Bu durum kendini çoğunlukla karnın sol tarafında şiddetli bir ağrı olarak gösterir. 

 - Divertiküloz: Şiddetli ağrıya sebep olan irinli yaraların oluşumuna sindirim sisteminde iltihap oluşmasıdır.

 - Çölyak hastalığı,

 - Böbrek taşları,

 - Yumurtalık kistleri,

 - Hazımsızlık sorunu,

 - Ortaya çıkan bağırsak tıkanıklıkları,

 - Gaz,

 - Laktoz intoleransı,

 - Aşırı stres,

 - Zona hastalığı,

Karnın Solundaki Ağrı Nasıl Geçer?

 Karnın solundaki ağrıyı geçirmek için uygulanabilecek bazı pratik çözümler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün;

 - Gazlı içecekleri tüketmekten kaçınmak,

 - 2 veya 3 litre kadar içme suyunun içine maydanoz ve limon koyarak içmek,

 - Ayakları ve karın bölgesini sıcak tutmak ve bunun içinde sıcak su torbası kullanmak ve aynı zamanda vücudu sıcak tutan kıyafetler giymek,

 - Karın bölgesine masaj yaparak karın bölgesindeki gazın dışarı atılmasını sağlamak,

 - Yemeklerden sonra limonlu maden suyu içmek,

 - Hafif ağrılarda bitki çayları içmek,

 - Zencefili salatalarda yahut çaylarda tüketmek.

 Ancak burada verilen uygulama yöntemleri söz konusu durumdaki karnın sol yanındaki ağrının azaltılması olmaktadır. Ancak bazı hallerde evde uygulanan tedavi edici yöntemler ortaya çıkan ağrının azaltılması için yeterli olmayabilmektedir Böyle bir durumun söz konusu olması halinde başvurulan tedavi yöntemleri sürdürmekten kaçınmak gerekir. Karnın sol yanındaki ağrı için yapılabilecek en doğru hareket alanında uzman bir doktora görünmek olacaktır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • monash.pw sitesine veya monash.pw adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “monash.pw” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK monash.pw monash.pw:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, monash.pw web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

KARIN AĞRISI NEDEN OLUR? NE İYİ GELİR, NASIL GEÇER?

Karın Ağrısı

Karın ağrısının, bazıları çok ciddi olabilen birçok nedeni vardır. Karın ağrısı hissi, karın bölgenizdeki hergangi bir organdan veya sindirim sisteminizin dışında bir kaynaktan geliyor olabilir. Karın ağrınızın sebebi açıklanamıyorsa, ağrı sürekli devam ediyorsa veya çok şiddetli ise tıbbi yardım alın.

Karın Ağrısı Nedir?

Karın ağrısı, karın bölgesinin herhangi bir yerinde – kaburgalarınız ve pelvisiniz arasında – oluşabilen rahatsızlıktır. Karın ağrısını genellikle “mide ağrısı” ile karıştırılır, ancak ağrı karnınızdaki başka organlardan da geliyor olabilir.

Karnınız aşağıdaki organlara ev sahipliği yapar:

  • Mide.
  • Karaciğer.
  • Safra kesesi.
  • Pankreas.
  • İnce bağırsak.
  • Kalın bağırsak.

Yukarıdaki organların hepsi sindirim sisteminizdeki organlardır, ancak ağrı karın duvarınızdan ya da karnınızdaki deri, kaslardan da kaynaklanabilir. Ve bazen karnınızda hissettiğiniz ağrı göğsünüz, pelvisiniz veya sırtınız gibi başka bir yerden geliyor olabilir.

Karın ağrısı birçok farklı şekilde oluşabilir ve birçok anlama gelebilir.

Yaşadığınız karın ağrısı aşağıdaki tipte olabilir:

  • Hafif veya şiddetli.
  • Donuk veya keskin.
  • Yanan veya ağrıyan.
  • Kramplı veya kolik.
  • Sabit veya aralıklı.
  • Yerelleştirilmiş (bir noktada) veya genelleştirilmiş (her yerde).

Sonuç olarak, karın ağrısı, yalnızca sizin tanımlayabileceğiniz öznel bir semptomdur. 

Karın ağrısı ne kadar yaygındır?

Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında karın ağrısı yaşamaktadır. Çoğu zaman, karın ağrısı ciddi değildir ve kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, karın ağrısı ciddi bir hastalık belirtisi veya hatta acil bir durum olabilir. Karın ağrısı, acil servis ziyaretlerinin %5'inden sorumludur.

Karın Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Karnınız birçok organa ev sahipliği yaptığı için, doktorunuz ağrıyı hissettiğiniz net olarak keşfederek ağrınızın türünü belirlemek isteyebilir. Doktorlar genellikle karnınızı dört bölüm şeklinde inceler. Ağrınızın aşağıdaki bölgelerden hangisinde olduğu önem taşır:

  • Karnın sağ üst tarafında ağrı
  • Karnın sol üst tarafında ağrı
  • Karnın sağ alt tarafında ağrı
  • Karnın sol alt tarafında ağrı 

Karın ağrısının yeri ağrı açısından ne gibi bilgiler verir?

Karın ağrısının yeri, tek faktör olmasa da karın ağrınızın tedavisi için önemli bir ipucudur. Hangi organların karın ağrısına neden olduğunu gösterebilir. Örneğin, karnın sağ üst kısmındaki ağrı, karaciğerinizde veya safra kesenizde bir sorun olduğunu gösterebilir.

Bununla birlikte, doktorunuz karın ağrınızın nasıl hissettirdiği, ne sıklıkta bu ağrıyı yaşadığınız ve karın ağrısının ne kadar şiddetli olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyecektir. Bu bilgiler doktorunuza ne tür bir problemle karşı karşıya olabileceğinize dair ek ipuçları verecektir.

Karın Ağrısı Nedenleri?

Karın ağrısının birçok nedeni vardır. Karın ağrısı sindirim, yaralanma, enfeksiyon veya hastalık ile ilgili olabilir. İçerideki bir organdan veya karın duvarınızdaki kaslardan, deriden kaynaklanabilir. Veya yakınlardaki başka bir yerden yayılmış olabilir.

Doktorunuz, karın ağrısının nedenini belirlemek için ağrınız hakkında size ayrıntılı sorular soracaktır. Ağrının ne kadar kötü hissettirdiği, her zaman ağrının nedeninin ciddi olduğunu göstermez. Bazı yaygın, geçici koşullarda karın ağrısı yoğun olabilir ve yaşamı tehdit eden bazı koşullarda ise ağrı hafif hissedilebilir.

Karın ağrısının en yaygın nedenleri nelerdir?

Karın ağrısının çoğu nedeni geçicidir ve ciddi değildir. Sindirim, menstrüasyon veya bir virüs enfeksiyonu sonucunda karın ağrınız oluşmuş olabilir. Örneğin:

Karın Ağrısına Neden Olabilen Sindirim Sorunları

Yemekten sonra oluşan karın ağrısı şunlardan kaynaklanabilir:

İltihaplanma ve Karın Ağrısı

Organlarınızdaki tahriş veya enfeksiyon geçici iltihaplanmaya neden olabilir, örneğin:

Adet Döngüsü Kaynaklı Karın Ağrısı

Adet dönemlerin, aşağıdaki sebepler nedeniyle ara sıra ağrı yaşayabilirsiniz:

Karın ağrısının daha ciddi nedenleri nelerdir?

Bazen karın ağrısı, tedavi gerektirecek ciddi bir tıbbi duruma işaret eder. Karnın farklı bölgelerindeki ağrı, farklı organların tutulduğunu gösterebilir. Örneğin:

Sağ Üst Karın Ağrısı

Sağ üst karnınız karaciğerinize, safra kesesine ve safra kanallarına ev sahipliği yapar. Sağ böbreğiniz de bu bölgede bulunur. İnce ve kalın bağırsağınızın ilk bölümleri de buradan geçer.

Sağ üst karın ağrısı büyük olasılıkla karaciğer hastalığı veya safra kesesi hastalığı ile ilişkilidir, örneğin:

Ayrıca oniki parmak bağırsağınızda, yükselen kolonda veya sağ böbreğinizde aşağıdaki gibi lokalize bir sorun olabilir:

  • Böbrek enfeksiyonu.
  • Böbrek taşı.
  • Oniki parmak bağırsağı ülseri.
  • Kalın bağırsak tıkanıklığı.

Sol Üst Karın Ağrısı

Sol üst karnınız midenize, pankreasınıza ve dalağınıza ev sahipliği yapar. Sol böbreğiniz karın boşluğunuzun arkasında, kalbiniz ve sol akciğeriniz ise hemen üstündedir.

Sol üst karın ağrısı şu anlamlara gelebilir:

  • Pankreatit (iltihaplı pankreas).
  • Pankreas kanseri.
  • Splenomegali (genişlemiş dalak).
  • Gastrit.
  • Mide ülseri.
  • Safra reflüsü.
  • Mide kanseri.
  • Böbrek enfeksiyonu.
  • Böbrek taşı.

Ağrı göğsünüzden kaynaklanıyorsa, aşağıdakiler sebep olabilir:

Alt Karın Ağrısı

Alt karnınız ince bağırsağınızın ve kalın bağırsağınızın büyük bir kısmını içerir. Buradaki ağrının büyük olasılıkla gastrointestinal hastalıklarla ilişkili olması muhtemeldir. Alt karın ağrısı ayrıca üreterleriniz, yumurtalıklarınız veya rahminiz ile de ilgili olabilir.

Karın bölgesiyle ilişkili alt karın ağrısının nedenleri şunlardır:

Pelvik organlardan kaynaklanan alt karın ağrısı şunlardan kaynaklanabilir:

Sol Alt Karın Ağrısı

Özellikle sol alt karnınızda olan ağrı, çoğunlukla kolonun divertikülozu ve divertiküliti ile ilişkilidir. Divertikül (bağırsak duvarında küçük çıkıntılar) kolonunuz boyunca oluşabilir, ancak genellikle sol alt kısımda gelişirler.

Sağ Alt Karın Ağrısı

Özellikle sağ alt karnınızda olan karın ağrısı, apandisit ile ilgili olabilir. Sağ alt karın ağrısının nedeni apandisit veya daha nadiren apendiks kanseri olabilir.

Genele Yayılmış Karın Ağrısı

Karın ağrısının diğer genel nedenleri şunlardır:

  • Stres (psikosomatik ağrı).
  • Viseral aşırı duyarlılık.
  • Karın şişkinliği.
  • Travmatik yaralar.
  • Kas gerginliği.
  • Zona hastalığı.

Akut karın ağrısı genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı (epizodik) olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir. Bazı kronik durumlar, zamanla giderek kötüleşen progresif (ilerleyici) ağrıya neden olur.

Akut Karın Ağrısı Nedenleri

Akut karın ağrısına neden olan çeşitli durumlara genellikle diğer semptomlar eşlik eder. Akut karın ağrısının nedenleri, herhangi bir tedavi olmaksızın çözülen küçük durumlardan ciddi tıbbi acil durumlara kadar değişebilir, bu nedenlerden bazıları:

  • Abdominal aort anevrizması
  • Apandisit
  • Kolanjit (safra kanalı iltihabı)
  • Kolesistit
  • Sistit (mesane iltihabı)
  • Diyabetik ketoasidoz
  • Divertikülit
  • Duodenit (ince bağırsağın ilk bölümünde iltihaplanma)
  • Ektopik gebelik (dış gebelik)
  • Fekal impaksiyon (atılamayan sertleştirilmiş dışkı)
  • Kalp krizi
  • Yaralanma
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Intususepsiyon (çocuklarda)
  • Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
  • Böbrek taşı
  • Karaciğer apsesi (karaciğerde irin dolu cep)
  • Mezenterik iskemi (bağırsaklara kan akışının azalması)
  • Mezenterik lenfadenit (karın organlarını yerinde tutan zarın kıvrımlarında şişmiş lenf düğümleri)
  • Mezenterik tromboz (bağırsaklarınızdan kan taşıyan bir damardaki kan pıhtısı)
  • Pankreatit (pankreas iltihabı)
  • Perikardit (kalp çevresindeki dokunun iltihabı)
  • Peritonit (karın zarının enfeksiyonu)
  • Plörezi (akciğerleri çevreleyen zarın iltihabı)
  • Zatürre
  • Pulmoner enfarktüs (akciğerlere kan akışının kaybı)
  • Yırtılmış dalak
  • Salpenjit (fallop tüplerinin iltihabı)
  • Sklerozan mezenterit
  • Zona hastalığı
  • Dalak enfeksiyonu
  • Dalak apsesi (dalakta irin dolu cep)
  • Yırtık kolon
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
  • Viral gastroenterit (mide gribi)

Kronik (aralıklı veya epizodik) Karın Ağrısı Nedenleri

Kronik karın ağrısının spesifik nedenini belirlemek genellikle zordur. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir, ağrı gelip gidebilir, ancak zamanla kötüleşmesi şart değildir. Kronik karın ağrısına neden olabilecek durumlar şunlardır:

Progresif (Gittikçe Kötüleşen) Karın Ağrısı Nedenleri

Zamanla sürekli kötüleşen ve genellikle diğer semptomların eşlik ettiği karın ağrısı genellikle ciddidir. Progresif karın ağrısının nedenleri şunlardır:

Karın ağrısı ile ilişkili daha ciddi durumlardan bazıları şunlardır:

  • Akut pankreatitüst karın bölgesinde genel, sürekli ve kötüleşen ağrıya neden olabilir. Bazen ağrı sırtın üst kısmına doğru hareket eder. Diğer olası semptomlar halsizlik, nefes darlığı ve mide bulantısıdır.
  • Apandisitsağ alt tarafa yerleşen genel karın ağrısı olarak başlar.
  • Biliyer koliksağ üst karında sabit bir ağrıya neden olabilir. Bazen ağrı sırtın üst kısmına yayılır. Hastalar ayrıca mide bulantısı ve kusma yaşayabilir.
  • Crohn hastalığı, apandisite benzer semptomlar gösterebilir. Bunlara sağ alt taraftaki ağrı ve kanlı ishal dahildir.
  • Divertikülit, karnın sol alt tarafında zamanla kötüleşen orta derecede ağrıya neden olabilir.
  • Safra taşları, karnın sağ alt kısmında şiddetli, kramp şeklinde ağrı üretebilir. Ağrı sırta yayılabilir.
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), yemek yedikten sonra yanma hissine veya rahatsızlığa neden olur. Bu, özellikle hasta yatarken veya eğilirken ortaya çıkar. GÖRH ayrıca göğüste hastayı geceleri uyandıran ağrı üretebilir. Diğer belirtiler kalp krizi belirtilerine çok benzer olabilir.
  • Hepatitsağ üst karında ağrı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
  • Pankreas kanseri, pankreatit ile aynı semptomları üretebilir.

Karın ağrısı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz size ağrınız hakkında ayrıntılı sorular soracaktır. Şunları bilmek isteyeceklerdir:

  • Karın ağrısı nerede hissediliyor?.
  • Ağrı nasıl bir ağrı?
  • Ağrı ne süredir devam ediyor?
  • Ağrının düzeni nasıl?
  • Ağrı kötüleşiyor mu?
  • Ağrının sabit mi hareketli mi?
  • Ağrıyı azaltani iyileştiren bir şey var mı?
  • Ek başka belirtiler var mı?

Cevaplarınızdan, doktorunuz acil tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemeye çalışacaktır. Bazen doktorunuz ağrınızın geçici olduğunu ve ciddi olmadığını hemen söyleyebilir. Bazen daha ciddi bir durumdan şüphelenebilirler ve bazı testler yapmak isteyebilirler. Ağrınız azalabilir veya daha fazla araştırma için geri dönmeniz gerekebilir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısının çok çeşitli nedenleri ve tedavileri vardır. Safra taşı veya apandisit gibi bazı durumlar ameliyat gerektirebilir. Ülserler veya enfeksiyonlar gibi diğer durumlar ise ilaçla hafifletilebilir. Ve bazen, karın ağrısı geçene kadar bir mide gribi veya böbrek taşı nöbeti atlatmanız gerekebilir.

Karın ağrınıza neyin sebep olduğunu bilmediğiniz durumlarda, özellikle karın ağrınız kendi kendine geçmiyorsa, nedeni keşfetmek önemlidir. Hafif vakaların bile ciddi nedenleri olabileceğini unutmayın. Ancak, karın ağrınızın sindirimle ilgili bir problemden kaynaklı olduğu konusunda bir fikriniz varsa, kendinizi aşağıdakilerle tedavi ederek başlayabilirsiniz:

  • Bağırsak dinlendirme. Yemek yemeyi bırakın veya sadece kraker, muz gibi sindirimi kolay yiyecekleri yiyin.
  • Sıvı alımı. Bol su için.
  • Sıcak tedavisi.Sıcak su torbasını karnınıza koyun veya sıcak bir banyo yapın.
  • Evde yapılan ilaçlar. Gaz için meyan kökü, hazımsızlık için zencefil veya bağırsak kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olması için nane tüketin.
  • Ağrıyı daha da kötüleştirebilecek kahve, çay ve alkol tüketimini azaltın.
  • Tekrar yemek yemenize izin verildiğinde, berrak sıvıları tüketerek yemeye başlayın, ardından kraker, pirinç, muz veya tost gibi hafif yiyeceklere geçin. Doktorunuz bazı gıdalardan kaçınmanızı tavsiye edebilir.
  • Bol bol dinlenin.
  • Bazı ağrı türlerini azaltmaya yardımcı olabilecek reçetesiz satılan antasitleri deneyin.
  • Parasetamol gibi hafif ağrı kesiciler alın. Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe aspirin veya iltihap önleyici ilaçlardan kaçının. Bu ilaçlar bazı karın ağrısı türlerini daha da kötüleştirebilir.

Karın Ağrısı Varlığında Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Karın ağrınızın nedeni açıklanamıyorsa, ağrı kalıcıysa, şiddetliyse veya hamileyseniz daima doktorunuza görünün.

Ayrıca, karın ağrınıza aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa doktorunuza görünün:

  • Sürekli devam eden yüksek ateş.
  • Kalıcı mide bulantısı veya kusma.
  • Dışkıda, idrarda veya kusmukta kan.
  • Karında şişme ve hassasiyet.
  • Sarılık (gözlerin ve cildin sararması).
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı.
  • Nefes darlığı veya eforla kötüleşen semptomlar.

Karın ağrısına o kadar çok şey neden olabilir ki, bu ağrıyı zaman zaman hepimizin yaşaması kaçınılmazdır. Gaz ve hazımsızlık, adet krampları ve hatta gıda zehirlenmesi, grip gibi yaygın nedenler anında fark edilebilir. Diğer nedenler ise daha gizemli olabilir. Bazı durumlarda karın ağrısı, şüphelenilmeyen veya ciddi bir durumun işaretidir.

Doktorunuz, özellikle nedenini açıklayamıyorsa, karın ağrınızla daha fazla ilgilenecektir. Karın ağrısının yaygın nedenlerin tedavisi genellikle kolaydır ve durumunuzun teşhis edilmesi rahatlama bulmanıza yardımcı olabilir. Karın ağrınız hiç hafiflemiyorsa, sürekli tekrarlıyorsa veya kötüleşiyorsa mutlaka doktorunuza görünün.

Karın Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır