el muksit ne demek / El-muksit Ne Demek? | İslam ve İhsan

El Muksit Ne Demek

el muksit ne demek

El-Muksi̇t ne demek? Allah'ın isimlerinden El Muksi̇t esmasının faziletleri nelerdir?

El- Muksit, Allah'ın en güzel isimlerinden bir tanesidir. Bu ismin zikredilmesi, dinimizce pek çok fazilete sahiptir.

EL-MUKSİ̇T NE DEMEK? 

Allah'ın 99 güzel isminden biri olarak bilinen El-Muksit; her işi birbirine denk olan, adil olan, her işini yerli yerinde yapan, birbirine uygun yapan anlamına gelir. Allah, yarattıklarına hiçbir zaman zulüm etmez ve adalet ile hükmeder. O da, adalet gününde adalet terazisini kurandır. Mümin kullarının mükafatını ise, adaletle takdir eden ve veren de odur.

Dünya içinde dost ve düşman ayrımı gözetmeden, bütün kullarının hak ettiği rızıklarını eşit olarak verir. Bu doğrultuda ise, gerçek kullar Ahirete yaptıklarını fazlası ile alırken; düşmanlar da sadece yaptıklarının karşılığını ahirette ceza olarak alır.

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EL MUKSİ̇T ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Muksit esmasının zikredilmesi çok makbuldür. El-Muksit adının zikir günü ise, perşembe olup; zikir sayısı ise dur. El-Muksit zikrinin vakti ise müşteridir. El-Muksıt pek çok farklı fazileti ile birlikte Esması üzerinden insanların hayatlarında olumlu bazı etkiler sağlar.

Bu faziletleri bu sayede öğrenebilir ve farklı sayılar üzerinden gün içinde İsmi Şerifi tekrar edebilirsiniz. El-Muksit zikrinin en bilinen faydaları ve faziletlerinin bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

El-Muksit esmasına sürekli devam eden kişinin vesvesesi kısa zaman içinde yok olur.

Düşmanları kendinden uzak tutmak için de El-Muksit esmasını günde defa okumak gerekir.

El-Muksit zikrine devam eden kişiler ise, eğer borçluysa bu borçlarından Allah'ın kısa zaman içinde kurtulurlar.

Hapiste yatan kişiler bu ismi Zikri ile birlikte tekrar eder ve adalet yerine gelir ve özgürlüklerine de kavuşur.

Bu ismi zikr etmek sureti ile yeniden ederek okumaya devam eden kişiler borçlarından kurtulur.

Aşırı bir şekilde hırsızlık ve yaramazlık yapan çocuklar için ismi şerif 66 defa okunarak çocukların üzerine asılırsa, onların aşırılıkları ve yaramazlıkları sona erer.

Tüm bunların yanında 5 vakit namazdan sonra tekrar etmek sureti ile dünyevi yaşam ilçesindeki bütün hak ve adaletten yararlanmak da mümkün olur.

EL-MUKSİT ESMASI TÜRKÇE ANLAMI

El-Muksit esmasının Türkçe anlamı ise şöyledir; bütün işlerini belli bir düzen içinde yürüten, bütün işlerini denk ve birbirine uygun ve yerli yerinde yapan ve adil olan. Adaletten şaşamayan, yarattıklarından hiçbirine haksızlık, cefa, eza eziyet ve zulüm etmeyen olarak bilinir.

El-Muksit esması Kuran'da pek çok yerde geçer. Kur'an-ı Kerim'de de "El-Muksit" esmasının geçtiği bazı ayetler vardır. 

"yarattıklarımızdan, daima hak ile doğru yolu bulan ve onunla adil davranan bir ümmet vardır" ( Araf Suresi; Ayet )

"ey iman edenler. Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun" ( Maide Suresi; Ayet 8 )

EL-MUKSİT

Değerli kardeşimiz,

“Mazlumun hakkını zalimden alan.”

“Haksızlıkları düzeltip hakkı yerine getiren.”

“Kullarına muamelesi, tam adalet ve merhamet üzere olan.”

Allah, zulme uğrayan bir kulunun hakkını zalim kulundan alırken, o zalimin hukukuna da riayet eder. Ona da kıl kadar olsun zulmetmez.

İnsanların bu mânâda bir adalet tesis etmeleri oldukça zordur. Meselâ bir insan diğer bir insana on birim zarar vermişse, zarar verene on iki birim ceza vermek zulümdür.

Maddî hukuka tecavüzde, bu bir derece gerçekleştirilebilir. Ama manevî hukukta, insanoğlu işin içinden çıkamaz. Bir kul ne ölçüde rencide edilmişse, karşıdaki adama da o kadar ceza vermek yahut her ikisini de memnun edecek bir yol bulmak, insan takatinin çok üstündedir.

Allah, Muksit ismiyle adaleti öyle tesis ve temin eder ki sonuca zalim de razı olur, mazlum da.

Bunun sonsuz misalleri ahirette, hesap gününde tahakkuk edecektir.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

El-muksit Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir