harvard tıp mezunu türkler / Harvard’dan Mezun Olan Ünlü İsimler

Harvard Tıp Mezunu Türkler

harvard tıp mezunu türkler

kaynağı değiştir]

Harvard Hakkında 10 İlginç Bilgi

1636 yılında kurulan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski yüksek öğrenim kurumu olan Harvard Üniversitesinin ünü, yüzyıllardır faaliyette olmasından ve seçiciliğinden gelir. İlk olarak New College olarak adlandırılan Harvard University, Massachusetts’te yaşayan Püriten vatandaşlar için din adamlarını eğitmek amaçlı bir lisans okulu olarak ortaya çıktı. 

 

Harvard, adını bir din adamı olan ve üniversiteye 779£ ve 400 kitap bağışlayarak, bugün 15 milyondan fazla kitabı barındıran dünyaca ünlü kütüphanenin oluşmasına katkıda bulunan hayırsever John Harvard’dan alır. 49 Nobel Ödülü sahibi, rekor sayıda onur ve ödüle sahip Harvard Üniversitesi, bugün dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından biri olarak öğrenciler arasında popülerliğini korur. 

 

1. Harvard nerede?

 

Pek çok öğrenci için Harvard’a kabul almak ve Amerika’da eğitim almanın hayalini kuruyor. Peki, tam olarak Harvard Üniversitesi nerede? Harvard Üniversitesi, Massachusetts Eyaleti'nin Cambridge şehrinde bulunan özel bir Ivy League okuludur. Charles Nehri boyunca Boston'un kuzeybatısında, Middlesex County'de yer alan Harvard, güneydoğusunda bulunan Massachusetts Institute of Technology ile birlikte yaklaşık 100,000 öğrenci, akademisyen, araştırmacı nüfusuna sahiptir. 

 

2. Harvard, 3 kampüsten oluşur

 

Harvard hakkında bir diğer ilginç bilgi de üniversitenin toplam da 3 kampüsten oluştuğudur. 

 

 

3. Girilmesi zor olan dünyanın en saygın üniversitesidir

 

Harvard, dünyanın en kaliteli ve prestijli birkaç okulundan biri olarak yer alıyor. Haliyle bu da her yıl, Harvard Üniversitesine kabul edilen öğrenci sayısının azlığı ile ilgili haberleri gündemde tutuyor. Zira üniversite, başvuru yapan öğrencilerin ortalama %5.2’lik bir kısmını kabul ediyor. Yani 100 başvurudan 95’i red alıyor. Harvard Üniversitesi Yine Birinci, peki en çok hangi alanlarda?

 

Harvard Üniversitesine nasıl girilir, dediğinizi duyar gibiyiz! Birkaç önemli soru sizi bekliyor olacak;

 

 

4. Dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahiptir

 

Dünyanın en güzel kütüphaneleri arasında yer alan Harvard Kütüphanesi, aynı zamanda Amerika’daki en eski koleksiyona sahip dünyanın en ünlü üniversite kütüphanelerinden biridir. 100’den fazla dilde, neredeyse 3,5 milyon esere ev sahipliği yapan kütüphane 92 kilometrelik raftan oluşur. Harvard hakkında en ilginç bilgi, kütüphane binasına genişletme yapılamadığı için 4 kat yeraltına inildiğini biliyor muydunuz? 

 

 

Aynı zamanda Harvard Kütüphanesi, beşeri bilimler ve sosyal bilimler alanlarındaki kaynaklar, dünyanın en kapsamlı araştırma koleksiyonlarından oluşur. 79 birimden oluşan kütüphanenin en büyük bölümü, Widener Memorial odasıdır. Dünyanın En İyi Üniversite Kütüphaneleri ve Dünyanın En İyi Dijital Kütüphaneleri hakkında merak edilenler rehberimizde. 

 

5. Ünlü Harvard mezunları kimler?

 

Amerika’nın en eski üniversitesi Harvard hakkında, en popüler ilginç bilgiler arasında sayısız ünlü ismin bu salonlardan geçtiği gerçeğidir. Siyasi figürler, bilim insanları, film yıldızları, rock starları ve daha fazlası var. 

 

 

6. Ünlü Harvard Stadyumu, U şeklindedir

 

Boston’un Allston semtinde, nehrin hemen karşısında yer alan ünlü Harvard Stadyumu, aynı zamanda Amerika’nın en eski stadyumudur. 1903 yılında Yunan ve Roma mimarisinden esinlenerek yapılan stadyum, günümüzde atletizm, rugby, buz hokeyi gibi farklı hizmetler veren, çok amaçlı bir arena haline gelmiştir. 

 

7. Üç Yalan Heykeli nedir?

 

Harvard Yard’da bulunan Üç Yalan Heykeli, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler ve en çok fotoğraflanan üçüncü heykeldir. Ancak heykel, adını da aldığı üç yanlışı barındırıyor. Gelin, bu ilginç bilgiler hakkındaki gerçeklere biraz daha yakından bakalım!

 

  1. John Harvard’ın Harvard Üniversitesi’nin kurucusu olduğu sanılır. Aslında Harvard’a bağış yapmış ilk büyük hayırseverdi. 
  2. Harvard, 1638 değil 1636’da kurulmuştur.
  3. Heykel, John Harvard’a değil Harvard’da okuyan Sherman Hoar adında bir öğrenciye aittir. 

 

8. Film, fotoğraf çekmek yasaktır

 

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Harvard hakkında en ilginç bilgilerden biri de üniversitede, film ve fotoğraf çekmenin yasak olduğudur. Muhtemelen Harvard Üniversitesi hakkında  pek çok film izlemiş olabilirsiniz, ancak pek azı okulun sınırları içerisinde çekilmiştir. 1970’ten beri üniversite, öğrencilerinin dikkatinin dağıtılacağı düşüncesiyle katı bir politika izleyerek bu talepleri reddetmiştir. The Social Network, Good Will Hunting, Love Story gibi filmler bunlardan sadece birkaçıdır. 

 

9. Harvard’da okumanın maliyeti yüksektir

 

Hayır, öyle değildir demeyi çok istedik, ancak Harvard’da okumak gerçekten çok pahalıdır. Zaten Harvard hakkında, ‘’Harvard’a girmek için ya zengin ya da çok yetenekli olmalısın’’ bile denilir. Eğer yeteneğinizle giriyorsanız, Harvard Üniversitesi tüm dünyadan öğrencilere zengin burs imkanları sunuyor. Bugün, lisans öğrencilerinin %55’i Harvard’da burslu okuyabilirken, geliri düşük olan öğrencilere ihtiyaç temelli finansal destekler sağlanıyor. 

 

10. Dünyanın en zengin mezunlarının okuludur

 

Harvard Üniversitesi, prestijli ve zengin mezunlara sahiptir. Öyle ki 2018 yılında üniversite, 39,2 milyon bütçesi ile dünyanın en zengin okulları arasında ilk üçte yer almıştır. Dolayısıyla da üniversitede okuyan ve mezun olan birçok ünlü, Harvard mezunudur ve aralarında Mark Zuckerberg ve Bill Gates gibi 1.800’den fazla zengine sahiptir. Dünyanın En Ünlü CEO’ları Hangi Üniversitelerde Okudu? merak ediyorsanız yazımıza hemen göz atın!

 

Harvard Üniversitesi hakkında daha ayrıntılı bilgi için U.S. News: 2021 Yılı Amerika’nın En İyi Üniversiteleri Açıklandı, QS World University RankingsWhatUni Student Choice AwardsComplete University Guide League TablesTimes Higher EducationGuardian University Guide ve U21 Higher Education System sıralamalarına göz atabilirsiniz. 

Türkiye’nin gururu süper beyinler!

Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde 55 bin Türk öğrenci okuyor.

Sultan UÇAR

Yayınlanma: 05:00 - 05 Haziran 2020 Güncellenme:

Türkiye’nin gururu süper beyinler!

Dünyanın en prestijli üniversitelerinde yüzde 100 burs kazanıp, ABD’de okuyan Türk gençleri başarılarıyla gurur veriyor. MIT’de okuyan Ali Sinan Kaya, Harvard’daki Nil Çakırca ve 182 yıllık Duke’deki Derya Oktay…

Yüksek öğretimde en çok tercih edilen Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında 55 bin Türk genci, üniversite eğitimi için yurt dışında okuyor.

MIT’DEN HARVARD’A

Dünyada en iyi ilk bin üniversiteyi, Dünya Üniversite Sıralaması ( QS World University Rankings) her yıl ilan ediyor. 2019-2020’de, listede ilk sırada yer alan MIT’de, 3’üncü sıradaki Harvard'da ve 18’inci sıradaki Duke Üniversitesi’nde tam burslu okuyan Ali Sinan Kaya, Nil Çakırca ve Derya Oktay, SÖZCÜ‘ye konuştu.

Göğsümüzü kabartıyorlar

Öğrencilerinin uluslararası başarılarından gurur duyduğunu söyleyen Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Akın Süel, “FMV Işık Okulları’nda çağdaş, sorgulayan, araştıran, yaratıcı, bilimsel düşünen, Atatürk ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı etkin bireyler yetiştiriyoruz. Kendini ifade edebilen, okuyan, araştıran, soru soran mezunlarımız, dünyada kabul gören başarılarıyla göğsümüzü kabartıyor” dedi.

MIT'de yüzde 100 burslu

Türkiye'ye borcumu ödeyeceğim

Dünyanın en iyi üniversitesi MIT’de Bilgisayar Mühendisliği ve Ekonomi Bölümü'nde yüzde 100 burslu okuyan Ali Sinan Kaya (21), ABD’de mezun olunca, bir süre çalışıp Türkiye’ye döneceğini söyledi.

GELECEĞE ‘IŞIK’ OLACAK

Başarısını,”Önce iyi insan yetiştirme” hedefiyle Selanik’te 1885’te kurulan ve Atatürk’ün 1934’te ‘Işık’ adını verdiği FMV Işık Okullarındaki öğretmenleri, ailesi ve “ilham kaynağım” dediği Atatürk’e borçlu olduğunu düşünüyor.

“KIRMIZI ÇİZGİM ATATÜRK”

“Atatürkçü ruhumdan asla ödün vermem” diyen Ali Sinan, “Kişiliğimden asla ödün vermeyeceğim kırmızı çizgim, Atatürkçü ruhumdur. ‘Çok çalışkanım’ dersem, gün gelir az çalışabilirim, Atatürk'ün fikirlerine saygım ise sonsuza kadar değişmeyecek” dedi. 17 yaşında, “Davis United World Colleges” bursu kazanıp, ABD Taft School’da 2 yıl yatılı okudu. MIT’de yüzde yüz burs kazandığında, “Mutluluktan ağladım” diyen Kaya, MIT gibi dünyanın en iyi okullarını hedefleyen adaylara, “Hayallerinden vazgeçme, imkansız değil” diye seslendi. MIT Bilgisayar Mühendisliği ve Ekonomi Bölümünde 2’nci sınıfı bu yıl bitirdi. Amerika’da mezun olunca bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye döneceğini anlatan Ali Sinan Kaya, “Türkiye’ye dönüp, beni yetiştiren ülkeme borcumu ödeyeceğim. ABD’de ne kadar mutlu olursam olayım, dilimi ve kimliğimi kaybetmek istemiyorum” dedi.

Harvard'da yüzde 100 burslu

Türkiye'de teknoloji üreteceğiz

Harvard Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği ve Ekonomi bölümünde yüzde 100 bursla 3'üncü sınıfta okuyan Nil Çakırca 20), “Amerika’daki eğitim ve tecrübelerimle, ileride Türkiye’de teknoloji ekosistemi geliştirmeyi planlıyorum” dedi.

MANİSA’DAN AMERİKA’YA

Öğretmen anne babasıyla Manisa’da yaşarken, İzmir Amerikan Koleji’nden yüzde 100 ve yatılı tam burs kazanınca hayatı değişmiş. Uluslararası IB Diploması'yla mezuniyet şansı veren lise diploması Harvard’ın da kapısını aralamış. Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’ye dönen ve derslerini de online aldığını söyleyen Nil Çakırca, virüs sonrası ABD’ye döneceğini söyledi.

“DENEYİM KAZANACAĞIM”

Çakırca sözlerini; “ABD, teknolojinin kalbi. Mezun olunca, bir süre daha ABD'de kalmayı planlıyorum. Teknoloji devi firmalarda ve yaratıcı fikirleri destekleyen çalışmalara katılıp, deneyim kazanmak istiyorum. Çalışma sistemlerini, teknolojik yönlendirmeleri öğreneceğim.

TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ

ABD'de halen ablam da Google’da çalışıyor. Hedefimiz, ileride birlikte Türkiye'ye dönmek. Ülkemizin ihtiyaçlarına uygun teknolojiler üretip, Amerika'da edindiğimiz tecrübelerle Türkiye’deki teknoloji ekosistemini geliştirmektir” diye sürdürdü.

Duke'de yüzde 100 burslu

Tez konusu, BEYiN GÖÇÜ

Dünyanın en iyi ilk 20 üniversitesi içinde 18’inci sıradaki 182 yıllık tarihi Duke Üniversitesi’nden yüzde yüz tam burs kazanan Derya Oktay (20), Bilgisayar Bilimi ve Matematik bölümlerinde çift dalda okuyor. Duke Üniversitesi Türk Öğrenci Birliği Sekreteri de olan Oktay, “ABD’de iyi bir üniversitede okuma hayalim FMV Erenköy Lisesi’ndeki nitelikli eğitim sayesinde gerçekleşti. ABD’de bir profesörle şimdi ‘Beyin Göçü’ üzerine tez yazıyoruz. Uluslararası araştırma laboratuvarı Devlab’da asistanım. Ayrıca, ülkelerin istihdamdaki sosyal eşitsizliklerini de inceleyeceğiz” diyor. Oktay, siyaset ve ekonomi alanında ABD’de doktora yapacağını da bildirdi.

Dünyadaki en iyi ilk 10 Üniversite

1 – Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)

2 – Stanford Üniversitesi

3 – Harvard Üniversitesi

4 –Oxford Üniversitesi

5 – California Teknoloji Enstitüsü

6 – ETH Zurich Teknoloji

7 –Cambridge Üniversitesi

8 – UCL Üniversitesi

9 – İmperial College London

10 –Chicago Üniversitesi

ABDAlmanyaAmerikaanneAtatürkbeyinFransaGoogleİngiltereizmirKanadaManisaöğrenciSözcüTeknolojiTürkiye

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır