burun üstünde çıkan sivilce / İltihaplı Sivilce Nedir, Nasıl Geçer? | Propia

Burun Üstünde Çıkan Sivilce

burun üstünde çıkan sivilce

Sivilce (Akne) nasıl geçer?

Çoğu insan hayatının bir bölümünde sivilce (akne) problemi yaşar. Çoğu zaman kırmızı renkte noktalar halinde olan ve acı veren bu cilt rahatsızlığı hem sağlık açısından hem de özgüven eksikliği yaratarak psikolojik açıdan ciddi sorun oluşturur. Sivilce (akne) çok yaygın bir problem olduğundan; nasıl tedavi edileceği ve tedavide hangi ürünlerin kullanılması gerektiği hakkında çok fazla bilgi vardır.

Yüzde çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer?

Dermatoloji bölümü öğretim görevlisi Joshua Zeichner, yağbezlerinin her saniye aktif olduğunu ve bu yağ bezlerinin toz, makyaj ve çevresel faktörlerin yol açtığı kirlilik ile birleşince çok daha zararlı hale geldiğini belirtiyor, bu sebeple yüzdeki sivilcelerin (aknelerin) geçmesi için önce bu durumu önlemek gerektiğini ifade ediyor. Spor yapan insanlar için durum daha ciddi oluyor. Zeichner, yağ bezlerinden salınan sebumun kir ve ter ile birleşip kıl follikülleri içinde birikip kalabileceğini söylüyor. Bu durumda duş alınamasa bile en azından temiz bir havluyla bölgeyi kurulamanın önemli olduğunun altını çiziyor. Yüzdeki sivilcelerden (aknelerden) kurtulmak için önce bu ilk basamak temizlik önlemlerini almak gerektiğini belirtiyor.

Tüm dermatologların uyardığı bir diğer konu ise yüzdeki sivilcelerin (aknelerin) geçmesi için sivilcelere (aknelere) asla el sürülmemesi ve sivilcelerin (aknelerin) patlatılmaması gerektiğidir. Çünkü eğer sivilce (akne) patlatılırsa, iyileşme süresi çok daha uzun olacaktır ve patlatılan sivilcenin (aknenin) yaraya dönüşme olasılığı da artacaktır.

Yanakta çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer?

Yanakta çıkan sivilcelerle (aknelerle) uğraşırken önemli önlemlerden biri yatılan yerde kullanılan çarşafları haftada en az bir defa değiştirmektir. Cildi temiz tutmanın en kolay yöntemlerinden biri de budur. Sivilce (akne) oluşumuna daha müsait olan ciltler için ise kullanılan yastığın üstüne temiz bir el havlusu yayıp kullanılması doktorlar tarafından öneriliyor. Bu havluyu her gün değiştirmek ve yastık kılıfını da sıklıkla yenilemek sivilce (akne) oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır. Uzun saç kullananların ise gece uyurken saçlarını bağlaması tavsiye ediliyor. Böylelikle saçlar yanaklara temas etmeyecek ve bu bölgelerin hava alması kolaylaşacaktır.

Bir diğer önemli nokta ise yüze dokunmamaktır. Sivilce (akne) ve yağ bezesi oluşumunu engellemek için yüze dokunmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Elleri sık sık sabunla yıkamak gün içinde ellerde toplanan kirin, tozun ve yağın cilde geçmemesini sağlar, bakterileri ve mikropları da öldürerek sağlığı korur.

Kullanılması gereken yüz temizlik ürünlerine gelince; cildi tahriş etmeyen, kurutmayan ve yağlandırmayan bir yüz temizleme ürünü gereklidir. Bu ürünün öncelikli amacı da yanaklardaki kiri ve yağı uzaklaştırarak yüzü temizlemektir. Cilt bakım ürünleri söz konusu olduğunda, komedojenik olmayan – yani gözenekleri tıkamayan – ve cildi tahriş etmeyen temizleyici ve nemlendirici ürünler kullanmak gerekmektedir.

Yanakta çıkan sivilceler (akneler) engellenemediğinde, sivilcenin (aknenin) üstüne makyaj yapılabilir fakat bu oldukça riskli bir şeydir. Sivilcenin (aknenin) üstünü kapatmak görünüş için yardımcı olabilir, ancak cildin hava almamasına ve sivilcenin (aknenin) büyümesine de sebep olabilir, bu durumda sivilceler (akneler) uzun zaman boyunca geçmeyebilir. Bunu engellemek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Spor yapmadan önce ve yatmadan önce her zaman yüz yıkanmalıdır,
  • Makyaj fırçaları düzenli olarak temizlenmelidir,
  • Komedojenik olmayan makyaj malzemeleri kullanılmalıdır.

Bu önlemler sivilce (akne) bölgesinin temiz kalmasına yardımcı olur ve yanaklardaki gözeneklerin tıkanması önlendiğinden yanaklarda çıkan sivilceler (akneler) kolaylıkla geçer.

Erkekler için yüzü tıraş etmek her zaman dikkatlice yapılması gereken bir şeydir. Çünkü erkeklerin sakalları gün be gün uzadığı için gözenekler daha kolay iltihaplanır ve sivilcelerin (aknelerin) geçmesi zorlaşabilir. Batık kılları ve sivilceleri (akneleri) geçirmek için şu adımlar dikkatle izlenmelidir:

  • Gözenekleri açmak için yüz ılık su ile yıkanmalıdır,
  • Cilt tipine uygun bir tıraş kremi araştırılarak bulunmalı ve kullanılmalıdır,
  • Çoğu cilt tipi için tek bıçaklı tıraş bıçağı gözeneklerin ölü deriler ile tıkanmasını önler, bu yüzden tercih edilmelidir,
  • Tıraş yapılırken her zaman kılın uzama yönüne doğru yapılmalıdır. Tıraşın ters yöne yapılması tahrişe sebep olabilir ve batık kıl oluşumunu artırabilir.
  • Yağlanma ve sivilce (akne) problemi yoğunsa sivilce (akne) önleyici temizleme jeli tıraş köpüğü olarak kullanılabilir.
  • Tahrişi azaltmak için jilet yerine elektrikli tıraş makinesi veya trimmer kullanımı tercih edilebilir.

Çenede çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer?

Geceleri her zaman makyajı yıkadıktan sonra uyumak, cilt tipine uygun olan nemlendiriciyi bulup kullanmak ve elleri yüzden uzak tutmak oldukça etkili önlemlerdir. Nokta tedavisi ise bu önlemler kadar etkili olabilecek bir başka sivilce (akne) engelleyici yöntemdir. Nokta tedavisinde kullanılacak malzemeler ise şunları kapsar: Benzoil peroksit sivilceye (akneye) sebep olan bakterileri öldürür, salisilik asit gözenekleri açar ve tıkanıklığı giderir, retinoidler ise hücre döngüsünü kontrol eder ve tıkanmayı önler. Bu yüzden nokta tedavisi özellikle çenede çıkan sivilceleri (akneleri) geçirmekte kullanılan etkili bir yöntemdir.

Çenedeki sivilceler (akneler) çok inatçı olabilir ve sadece düzenli bakım ve uygun ürünlerle geçmeyebilir. Bu nedenle düzenli bakım ile iyileşme olmuyorsa mutlaka dermatoloğunuza danışarak diğer medikal tedavi yöntemlerine geçin.

Burunda çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer?

Düzenli bir cilt bakım rutini sürdürmek, cildi temiz tutmanın ve T bölgesindeki fazla yağlardan arınmanın anahtarıdır. Bunların yanında burunda çıkan sivilceleri (akneleri) geçirmek ve önlemek için yapılacak ekstra adımlar da vardır:

  • Günde iki defa kaliteli bir yüz temizleme jeli ile yüz temizlenmelidir,
  • Fazla yağı ve kiri arındırmak için tonik kullanılmalıdır. İlaçlı tonikler normallerine ek olarak sivilceleri (akneleri) tedavi etmeye de yarar, bu yüzden tercih edilmelidir,
  • Cilt tipi için uygun olan nemlendirici kullanımı ile yağ bezelerinin oluşumu yavaşlar ve böylece sivilce (akne) oluşumu da azalır. Ancak burun en yağlı deri bölgesidir, kurutucu ürünler veya tedavilerle birlikte burunda kuruma kolay kolay oluşmaz. Bu nedenle sivilceli (akneli) ciltte bu bölgenin nemlendiriciye ihtiyacı çok azdır.
  • Haftada bir ya da iki kez kil maskesi yapılmalıdır. Böylece burundaki tıkanmış gözenekler kaybolur ve gözeneklerin daha küçük görünmesi sağlanır,
  • Maske kullanmayı tercih etmeyenler haftada bir ya da iki kez peeling uygulayabilir. Nazik partiküllü bir peeling cildi kurutmadan derinlemesine arındırır ve gözeneklerin küçülmesi sağlanır,
  • Her gün güneş koruyucu kullanılmalıdır. Güneşe maruz kalmak sadece cilt kanseri ve kırışıklık riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda cildi kurutabilir ve gözeneklerdeki yağ üretimini artırabilir. Bu risklerden cildi koruyan güneş koruyucular, önemli kurtarıcılardır.

Sırtta çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer?

Sırttaki sivilceleri (akneleri) geçirmek için spor alışkanlıklarına, saç modellerine ve güneşin zararlı ışınlarına dikkat edilmelidir. Eğer gerekli şekilde davranılırsa, sırtta çıkan sivilceler (akneler) kolaylıkla ortadan kalkabilir.

Spordan hemen sonra duş almak, sırtta oluşabilecek sivilceleri (akneleri) önlemenin veya oluşmuş olanlar varsa bunları geçirmenin en iyi yoludur. Sporda kullanılan kıyafetler de her egzersizden sonra yıkanmalı ve öyle kullanılmalıdır. Duş süngeri ile cildi temizlemek bir başka etkili yöntemdir. Duş süngeri ile cildi nazikçe temizlemek ölü deriyi yok eder ve cilde hava aldırır. Sırttaki sivilceleri (akneleri) geçirmek için bol kıyafetler giymek de bu süreç için iyi bir yöntemdir. Çünkü dar giysiler kirin ve terin vücuda yapışıp kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden gözenekler tıkanmış olur böylece sırtta daha fazla sivilce (akne) oluşur. Üste giysi giymeden spor aletleriyle egzersiz yapmak da bir o kadar zararlıdır. Bu yüzden spor süresince cilde nefes aldıran ve terlemeyi azaltan bol kıyafetler giyilmelidir.

Bir başka etkili önlem ise saçları toplayarak saçların sırta temasını önlemektir. Çünkü uzun saç tozu ve kiri sırta taşır, sivilce (akne) oluşumunu hızlandırır. Sivilcelerin (aknelerin) geçmesi için bu havasız ortamın önün geçilmelidir. Duş alırken şampuanın veya sonrasında saç kreminin sırta inmesi de engellenmelidir. Çünkü bu ürünlerdeki bileşenler gözeneklerin daha da tıkanmasına sebep olur. Kaliteli bir güneş kremi seçmek de yaz aylarında sırtta sivilce (akne) ve leke oluşumunu en aza indirmek için büyük önem taşır. Cildi zararlı güneş ışınlarından korumak çok önemlidir, özellikle sırtın çıplak olduğu durumlarda dışarıda bulunuluyorsa buna çok daha fazla dikkat edilmelidir. Ancak seçilen güneş kremi çok yağlı malzemelerden oluşuyorsa, bu durum sırttaki gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Bu yüzden cilt sağlığı için yağsız ve hafif ürünler seçilmelidir.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar?

Yüzünüzdeki sivilceler sadece tıkanmış gözeneklerden, hormonlardan ve bakterilerden kaynaklı çıkmıyor. Sivilcelerin çıktığı bölge genel sağlığınız hakkında çok şey söylüyor.

1. Alın ve burnunuzdaki sivilce (T Bölgesi)

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir.

215 tıp öğrencisinin katılımıyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yaklaşık % 67'sinde stres ile tetiklenen akne olduğu tespit edildi. Ayrıca alnınızdaki sivilceler, kötü beslenme ve saç ürünlerinde yer alan gözenek tıkayıcı bileşenlerden kaynaklı da olabilir.

2. Saç çizgisinde sivilce

Bazı saç bakım ürünleri, yağlı ve su bazlı kimyasallar içerir. Saç derinize bakım ürününü uyguladığınızda, alnınızı, özellikle de saç çizginize yakın kısmı tahriş eder. Eğer saç çizginizin yakınında tekrarlayan sivilceleriniz varsa, sebebi kullandığınız saç bakım ürünleridir.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

3. Kaş çevresinde sivilce

Kaşlarınızda akne varsa, tahriş olmuş bir saç folikülünden (kaş veya yüz makyajından veya saç bakım ürünlerinden) kaynaklanır. Kaş şekillendirme ürünleri kullanıyorsanız, gözenekleri tıkayan içerikli olmadıklarından ve aplikatörü sık sık temizlediğinizden emin olun. Tıraş, iple kaş alımı ve kaşların yol açtığı batık kıllar da sivilceye neden olabilir.

4. Yanaklarda sivilce

Kirli yastık kılıflarından makyaj fırçalarına, cep telefonlarından strese kadar, yanaklarınızda tekrarlayan sivilcelerin birçok nedeni vardır. Konuşurken, telefonu kulaklarımıza tutuyoruz ve ekran yanaklarımıza dokunuyor. Bir araştırma, cep telefonu ekran yüzeylerinin çoğunun mikrop ve bakteri barındırdığını ortaya koydu.

5. Çene ve çene hattında sivilce

Hormonlarınız çoğunlukla çene ve çene hattında akneye neden olur. Bir araştırma, hormonal aknenin esas olarak yüzün alt kısmında, yani çene ve çene hattınız yoğunlaştığını söylüyor. Başka bir deyişle, yüzünüzün bu kısmındaki sivilce, hormon üretimini düzenleyen endokrin sisteminizle ilgilidir. Genellikle, vücudunuzda aşırı androjen olduğunda yağ bezleriniz aşırı aktif hale gelir.

Ayrıca, adet döngüsü boyunca ve yalnızca progestin içeren doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız hormon üretimi artar. Hormonlarınız beslenmenizden de etkilenir. Çok sayıda süt ürünü içeren yüksek karbonhidratlı bir beslenme düzenine sahipseniz, hormon seviyeleriniz artacaktır.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

6. Kulaklarda sivilce

Bakteri birikmesi (temiz olmayan kulaklıklar kullanmak veya parmaklarınızı kulağınıza sık sık sokmak nedeniyle), stres, hormonal dengesizlik, gözenek tıkayan saç bakım ve kozmetik ürünleri gibi etkenler kulaklarda da sivilceye neden olabilir.

Akne oluşumunu önlemek için ipuçları

  • Yüzünüzü temiz tutun ve özellikle kirli ellerle sıkça dokunmaktan kaçının. Ayrıca, yüzünüzü yıkamak için sabun ve sert yüz yıkama malzemeleri kullanmayın.
  • Çok fazla işlenmiş yiyecek yeme alışkanlığından kurtulun. Beslenmenizde şekeri azaltın. Cipsler, kızarmış yiyecekler ve gazlı içecekler kan şekeri seviyenizi yükseltir ve vücut düzeninizi etkiler.
  • Süt ürünlerinin alerjik sonuçlara neden olduğunu tespit ederseniz tüketimini azaltın.
  • Bolca su için. Susuz kalan vücut daha fazla yağ üretir. Ayrıca, susuz kaldığınızda, hücreleriniz düzgün şekilde çalışamaz.
  • Gözenek tıkamayan ürünlere geçin. Pomad içeren saç bakım ürünlerini kullanmaktan kaçının.
  • Sivilceyi patlatmanın cazibesine direnmenin zor olduğunu biliyoruz, ama bunu yapmaktan kaçının. Bu, iltihaplanmayı kötüleştirir ve iltihap sonrası ciltte leke kalma riskini arttırır.
  • Stresin sivilceleri daha da kötüleştirdiğini bilmeyen yoktur. Stresi azaltmak için aktif önlemler alın. Yoga, meditasyon, bahçe işleri, aromaterapi veya sevdiğiniz diğer aktiviteleri deneyin.

MAHMURE ÖZEL

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır