kanıksama nedir örnek / One moment, please...

Kanıksama Nedir Örnek

kanıksama nedir örnek

Yazdır!

Kanıksama nedir

Kanıksama nedir

ensonhaber.com

Sözlü ve yazılı dilde insanların oldukça sık kullandığı ifadelerden biri olan kanıksama, insan psikolojisini kapsayan terimlerden biridir.

Anlamı sebebiyle birçok noktada doğru kullanımı sağlanabilecek olan kanıksama nedir sorusu, oldukça basit cevaplanabilir.

KANIKSAMA NEDİR?

Kanıksama, bir insanın herhangi bir durumu kabullenmesi, sürece ayak uydurması ya da benimsemesi olarak tabir edilir.

Kanıksamanın anlamı, sürekli tekrar içerisinde olan şeylerin kabullenilmesi ya da insanın maruz bırakıldığı duruma tepkisizleşmesi olarak da görülebilir.

Kanıksama nedir

KABULLENME SÜRECİ

Bir noktada duyarsız hale gelmekle aynı anlama varan kanıksama, bir durumun devam etmesi halinde ortaya çıkması beklenen tepkiden ziyade kabullenme sürecidir.

Kanıksama tıpkı, koronavirüs pandemisi sürecine girildiğinden itibaren başlarda tüm ülkelerin maske takmasını garipsemek, ancak zamanla bu durumu benimseyerek normal karşılamak gibi basit bir örnekle anlatılabilir.

Kanıksama nedir

KANIKSAMA KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI

Kanıksamaya örnek verilebilecek cümleler arasında, "Her sabah bana çiçek alması artık beni heyecanlandırmıyor. Maske takmayı artık sorun etmiyor. Her gün bir iğne olmak, artık onun için rutin haline geldi." yer alabilir.

Aynı şekilde bu cümlelere kanıksama kelimesi yerleştirildiğinde de aşağıdaki gibi bir cümle ortaya çıkar ve anlam değişmez:

"Her sabah bana çiçek almasını kanıksadım, artık beni heyecanlandırmıyor.

Maske takmayı kanıksadı, artık sorun etmiyor.

Her gün bir iğne olmayı kanıksadı, artık onun için rutin haline geldi."

Google News ile Takip Et

Kanıksama Nedir?

kanıksama nedir, cümleleri

Kanıksama kelimesinin anlamı, “sık tekrar edilen şeylere alışma” tanımıyla özetlenebilir. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bu kelime, insanların sıklıkla birkaç kelime kullanarak ifade ettiği anlamı karşılamak üzere kullanılır olmuştur. Kişilerin bir konuda maruz kaldıkları olumsuz etkilere karşı, artık tepki gösterememe durumunu anlatmaktadır.

Kanıksamak, aslında bir “duyarsızlaşma” olarak kabul edilmelidir. Çevremizde hoşumuza gitmeyen şeyler olabilir veya doğrudan bize yönelen olumsuz uyarıcılar ortaya çıkabilir. Önce tepkimizi ortaya koyarız, refleks olarak kabullenmeyiz bazı şeyleri. Fakat tepkilerimizin işe yaramadığını gördüğümüzde veya bu etkiye maruz kalmak zorunda olduğumuzda artık tepki gösteremez hâle gelir, duyarsızlaşırız.

Örneğin ülkemizde yaşanan şiddet olayları yüzünden, son günlerde sıkça bu tür haberleri televizyonlarda görüyoruz. Bu tür olaylar karşısında insanlar ilk başlarda çok ciddi tepkiler verip, ülke olarak bunu yapanlar karşısında bir tepki ortaya koyuyor olsak da, her gün bu tür haberler görmenin acı sonucu olarak ne yazık ki milletimiz şiddet olaylarını kanıksayıp, artık bunlar karşısında eski duyarlılığını yitirmeye başlıyor ne yazık ki.



Kanıksama, aslında bir psikolojik savaş veya algı yönetim tekniğidir. Çünkü toplumun ahlak değerlerini, manevi duygularını veya hassasiyetlerini değiştirmek için önce küçük uyarıcılarla onu alıştırır, sonra tepki göstermeyecek hâle getirirler. Artık bu durumu kanıksamaya başlayan bireyler, oltaya düşmüştür. Toplumun refleksi böylece yavaş yavaş ele geçirilmektedir.

Kurbağa hikâyesini hepimiz biliriz. Bir kurbağayı, kaynayan suyun içerisine attığımız zaman aniden uyarılır ve tencerenin dibine kadar inip ani bir refleksle zıplayarak yanmaktan kurtulur. Fakat kurbağayı içerisinde soğuk su bulunan bir tencereye koyup, yavaş yavaş suyu ısıtmaya başlarsak… Kurbağa ani bir tepki ortaya koymanın gereksiz olduğunu düşünür, suyun ılıklığı onu sakinleştirir ve reflekslerini öldürür. Su ısındıkça kurbağa gevşer ve bir süre sonra istese de kaçıp kurtulamaz, ölür.

Günlük hayatta kullandığımız kanıksama cümleleri, işte tam da buna benzer olayları özetlemektedir. Şimdi onlara birkaç örnek vererek konuyu bitirelim:

– Halk benzin fiyatlarına zam gelmesine artık tepki göstermiyor.
– Çocuk her gün dayak yediği için, dayaktan korkmuyor.
– Öğrencilik yıllarımızda makarnayı kanıksamıştık.
– Zayıf almayı kanıksamış, sınıfın en düşük notunu aldığı hâlde hâlâ gülüyor.
– Her zamanki gibi yalan dolanla iş halletmeye çalışmasını kanıksamıştık.
– İşten çıkarmalar karşısında duyarsızlaşmaya başladık.
– Türkçenin itibarını zedeleyen bu hareketlere artık alıştık.
– Kanıksadık insanlara her fırsatta çamur atmaya çalışmasına.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.