karma rejim nedir / Hangi nehir karma Rejimlidir?

Karma Rejim Nedir

karma rejim nedir

Hangi nehir karma Rejimlidir?

İçindekiler:

  1. Hangi nehir karma Rejimlidir?
  2. Fırat Nehri Karma rejimli akarsu mudur?
  3. Fırat Nehri Karma rejimli mi?
  4. Düzenli rejimli akarsular nerede görülür?
  5. Karma rejimli akarsu ne demek?
  6. Sel rejimli akarsu ne demek?
  7. Ülkemizdeki akarsuların isimleri nelerdir?
  8. Sularını farklı iklim bölgelerinden toplayan akarsulara ne denir?

Hangi nehir karma Rejimlidir?

Yeşilırmak Nehri, Kızılırmak Nehrive Sakarya Nehribunlardandır. Sakarya Nehriİç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgesi'nden sularını aldığı gibi Karadeniz Bölgesi'nden de kısmen beslenir ve sularını kuzeydeki Depresyon'a boşaltır. Bunlar karma rejimlidirler.

Fırat Nehri Karma rejimli akarsu mudur?

Karma rejimli akarsular: Ülkemizdeki büyük akarsulardan Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Fıratve Dicle önemli karma rejimliakarsulardandır. bu tür akarsular, farklı iklim bölgelerinden beslenir.

Fırat Nehri Karma rejimli mi?

E) Karma RejimliAkarsular Uzun Boylu Akarsulardır, çok çeşitli Beslenme Kaynakları Vardır. Fırat, Dicle, Kızılırmak Gibi.

Düzenli rejimli akarsular nerede görülür?

Düzenli rejimli akarsu: Taşıdığı su miktarının yıl içinde fazla değişmeyen akarsuyunrejimidir. Yağışın düzenliolduğu ekvatoral iklim bölgesinde görülür.

Karma rejimli akarsu ne demek?

Karma rejimli akarsular, bir yandan yağmur sularıyla beslenirken diğer yandan da eriyen kar, buz suları ve kaynak sularıyla güçlenen akarsulardır. Kızılırmak, Yeşilırmak ve Fırat bunların başında gelir.

Sel rejimli akarsu ne demek?

İlkbahar yağışları ve kar erimeleri ile bol su taşıyan, yaz aylarında ise suları yok denecek kadar azlan akarsuların rejimtipidir. Örneğin ülkemizdeki İç Anadolu Bölges Akarsuyun aşınım sürecinde görülen şekiller; plato ve peneplendir.

Ülkemizdeki akarsuların isimleri nelerdir?

Türkiyede ki akarsular
  • gediz nehri. Gediz Nehri, Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur.
  • büyük menderes. ...
  • ceyhan nehri. ...
  • seyhan nehri. ...
  • sakarya nehri. ...
  • kızılırmak nehri. ...
  • yeşilırmak nehri. ...
  • fırat nehri.
Daha fazla öğe...

Sularını farklı iklim bölgelerinden toplayan akarsulara ne denir?

Karma Akarsu Rejimi: Farklı iklim bölgelerindengeçerek ilerleyen bir akarsu rejimidir.

Polybius’a göre şeklen Lycurgus’un karma rejimi

Bu yazıdan alıntı yapmak mı istiyorsunuz? Blogdan alıntı yapma kılavuzuna buyrun.Lycurgus_karma_rejim

Malumunuz ünlü yasa-koyucu Lycurgus (ya da Yunancasıyla Λυκούργος, Lukourgos) Sparta devletini karma rejim üzerine inşa etti. Polybius tarih metninin altıncı kitabında anakuklosis (ἀνακύκλωσις) yani siyasî rejimler döngüsü teorisini paylaşırken Lycurgus’u üç temel siyasî rejimin de (monarşi, aristokrasi ve demokrasi) varlığını kendi başına sonsuza dek sürdüremeyeceğini anlamış biri olarak betimler. (Konu için bkz. Polybius 6.10) Buna göre anladığı -evvelce blogda defalarca işlediğim üzere- monarşinin tiranlığa, aristokrasinin oligarşiye ve demokrasinin de çete yönetimine dönüşme riski taşıdığıdır. Dolayısıyla Lycurgus üç rejimin de en iyi yanlarını alıp bir karma rejim oluşturmuştur.

Burada elcaazımla sunduğum tablo bu rejimin genel hatlarını göstermektedir. Buna göre Lycurgus’un siyasî sisteminin tepesinde monarşinin temsili olarak kral bulunur. Kral aşağı kademedeki aristokrasi ve demokrasi temsilleri olan yaşlılar / soylular meclisi ile halkı adil bir şekilde yönetirken, iktidar alanını onlarla onların gücü doğrultusunda paylaşır. Bu sayede aristokratik ve demokratik unsurlar monarşik idareye diklenmez, isyan etmeyi düşünmez. Polybius öncelikle halkın kraldan rahatsızlık duymaması gerekliliğinden bahseder, zira onun metnin önceki kısmında (6.1-9) gösterdiği üzere diğer Yunan örneklerinde sık görülen, tek adam yönetimine öncelikle halkın itiraz edip ayaklandığıdır. Burada çizilen tabloya göre Lycurgus kral ile halkın arasına yaşlılar / soylular meclisini koyarak halktan krala doğrudan tepki yükselmesini engeller, meclis halkın korku ve saygıyla karşıladığı önemli bir kurumdur, zira üyeleri tek bir ölçüte göre seçilir: “Erdem”. Elbette “erdem” çok genel bir ölçüt, Sparta kültüründe cesaret, savaşçı karakter, dürüstlük, paylaşımcılık, vb. alt değer unsurları da var, ancak Polybius detaya girmeden bu sistemde halkın ilgili üst-erdem ölçütüne göre seçilmiş bir kuruma saygı duyduğunu varsayar.

Polybius metinde Sparta’da iktidarın nasıl paylaşıldığına ve diğer kurumların nasıl tesis edildiğine dair bilgi vermez. Ancak bu Sparta modelinin daha önce Yunan’da hiç görülmediği kadar uzun bir süre boyunca “bağımsız” kalabildiğini söyler. Gün gelip de Sparta’nın yıkılmış olması Lycurgus’un sonsuza dek yaşayacak bir sistem yaratma amacını boşa çıkarmıştır elbette, ancak bu Polybius için şaşırtıcı değildir. Zira o temel üç siyasî rejim gibi, Lycurgus’un karma rejiminin de zamanla “doğal olarak” aşındığını ve yıkıldığını varsayar, aynı durum Roma devlet için de geçerlidir. O Lycurgus’un devletinden daha iyi bir karma rejim üzerine kurulmuştur, ancak o da, Polybius’a göre, yıkımdan kaçamayacaktır, ki tarih Polybius’u haklı çıkarmıştır.

Bu yazıdan alıntı yapmak mı istiyorsunuz? Blogdan alıntı yapma kılavuzuna buyrun.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır