excel anket veri girişi / Öğretici: Excel'e Veri Aktarma ve Veri Modeli Oluşturma - Microsoft Desteği

Excel Anket Veri Girişi

excel anket veri girişi

Anket verilerini Excel'de nasıl analiz edebilirim?

Aşağıda gösterildiği gibi bir çalışma sayfasında anket verilerinin bir listesi varsa ve bu anketi analiz etmeniz ve Excel'de bir anket sonuç raporu oluşturmanız gerekiyorsa, nasıl yapabilirsiniz? Şimdi anket verilerini analiz etme adımlarından bahsediyorum ve Microsoft Excel'de bir sonuç raporu oluşturuyorum.


Excel'de bir anket verilerini analiz edin

Bölüm 1: Anketteki her türlü geri bildirimi sayın

Bölüm 2: Tüm geri bildirimlerin yüzdelerini hesaplayın

3. Bölüm: Yukarıda hesaplanan sonuçlarla bir anket raporu oluşturun


ok mavi sağ balon Bölüm 1: Anketteki her türlü geri bildirimi sayın

Öncelikle, her sorudaki toplam geri bildirim sayısını saymanız gerekir.

1. Boş bir hücre seçin, örneğin Hücre B53, bu formülü yazın = COUNTBLANK (B2: B51) (B2: B51 aralığı, 1. sorudaki geri bildirim aralığıdır, bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz) içinde ve Keşfet klavyedeki düğmesine basın. Ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin, burada B K53 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:


2. Hücre B54'e bu formülü yazın = COUNTA (B2: B51) (B2: B51 aralığı, soru 1 ile ilgili geri bildirim aralığıdır, bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz) içine ve Keşfet klavyedeki düğmesine basın. Ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin, burada B K54 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:


3. Hücre B55'e bu formülü yazın = TOPLA (B B54) (B2: B51 aralığı, soru 1'deki geri bildirim aralığıdır, istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz) içine girin ve klavyede Enter düğmesine basın, ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin , burada B K55 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:


Daha sonra her soru için Kesinlikle Katılıyorum, Katılıyorum, Katılmıyorum ve Kesinlikle Katılmıyorum'un sayısını sayın.

4. Hücre B57'e bu formülü yazın = EĞERSAY (B2: B51, B $ 51 $) (B2: B51 aralığı, soru 1'deki geri bildirim aralığıdır, $ B $ 51 hücresi saymak istediğiniz kriterdir, bunları ihtiyaç duyduğunuz şekilde değiştirebilirsiniz) ve Keşfet düğmesine tıklayın, ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin, burada B K57 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:


5. Tip = EĞERSAY (B2: B51, B $ 11 $) (B2: B51 aralığı, soru 1'deki geri bildirim aralığıdır, $ B $ 11 hücresi saymak istediğiniz kriterdir, bunları ihtiyaç duyduğunuzda değiştirebilirsiniz) B58 hücresine girin ve Keşfet düğmesine tıklayın, ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin, burada B K58 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:


6. Her sorudaki her geri bildirimin sayısını saymak için 5. veya 6. adımları tekrarlayın. Ekran görüntüsüne bakın:


7. Hücre B61'de bu formülü yazın = TOPLA (B B60) (B2: B51 aralığı, 1. sorudaki geri bildirim aralığıdır, bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz) toplam geri bildirimi toplamak ve Keşfet düğmesine tıklayın, ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin, burada B K61 aralığına dolduruyorum. Ekran görüntüsüne bakın:



ok mavi sağ balon Bölüm 2: Tüm geri bildirimlerin yüzdelerini hesaplayın

O zaman her soru için her geri bildirimin yüzdesini hesaplamanız gerekir.

8. Hücre B62'de bu formülü yazın = B57 / B $ 61 (B57 Hücresi, numarasını saymak istediğiniz özel geri bildirimi gösterir, B $ 61 hücresi toplam geri bildirim sayısını gösterir, bunları ihtiyaç duyduğunuzda değiştirebilirsiniz) toplam geri bildirimi toplamak ve Keşfet düğmesine tıklayın, ardından doldurma tutamacını bu formülü kullanmak istediğiniz aralığa sürükleyin. Ardından sağ tıklayarak hücreyi yüzde olarak biçimlendirin> Biçimler Hücreler > yüzde. Ekran görüntüsüne bakın:


Bu sonuçları, seçip ve tıklayarak da yüzde olarak gösterebilirsiniz. % (Yüzde stili) içinde Numara üzerinde grup Ana Sayfa sekmesi.

9. Her sorudaki her geri bildirimin yüzdesini hesaplamak için 8. adımı tekrarlayın. Ekran görüntüsüne bakın:



ok mavi sağ balon 3. Bölüm: Yukarıda hesaplanan sonuçlarla bir anket raporu oluşturun

Artık bir anket sonuç raporu oluşturabilirsiniz.

10 Anketin sütun başlıklarını seçin (bu durumda A1: K1) ve sağ tıklayın> kopya ve ardından sağ tıklayarak başka bir boş çalışma sayfasına yapıştırın> Transpoze (T). Ekran görüntüsüne bakın:


Kullanıyorsanız Microsoft Excel , bu hesaplanmış yüzdeleri boş bir hücre seçerek yapıştırabilir ve ardından Ana Sayfa > makarna > aktarmak. Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakın:


11 Başlığı istediğiniz gibi düzenleyin, ekran görüntüsüne bakın:

12 Raporda görüntülemeniz gereken bölümü seçin ve sağ tıklayın> kopyave sonra yapıştırmanız gereken çalışma sayfasına gidin ve Cell B2 gibi bir boş hücre seçin, bir tıklama Ana Sayfa > makarna > Special yapıştırmak. Ekran görüntüsüne bakın:


13 içinde Special yapıştırmak iletişim, kontrol et Değerler ve Devrik içinde Yapıştır ve Sırasını Değiştir bölümleri ve tıklayın OK bu iletişim kutusunu kapatmak için. Ekran görüntüsüne bakın:

İhtiyacınız olan verileri kopyalayıp yapıştırmak için ve adımları tekrarlayın ve ardından anket raporu oluşturulmuştur. Ekran görüntüsüne bakın:


Not: Şu anda bu özelliği güncelleştirmeiyoruz ve değişiklikleri alıyor ediyoruz, bu nedenle aşağıda açıklanandan farklı bir deneyimle karşılaşabilirsiniz. Microsoft Forms ile form oluşturmakonusundaki yaklaşan işlev geliştirmeleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Anketler, diğer kişilerin listenizi (kayıt formu veya anket sayfası gibi) doldurmasını sağlar ve tümünü aynı çevrimiçi konumda görebilirsiniz. OneDrive ve İş veya okul için OneDrive 'da anketinizi oluşturma:

İş veya okul için OneDrive’te

Anket oluşturmaya başlamak için şu adımları izleyin:

  1. Okul veya iş kimlik bilgilerinizle Microsoft 'te oturum açın.

  2. Yeni'ye tıklayın ve sonra Excel için formlar 'ı seçerek Anketinizi oluşturmaya başlayın.

    Web için Excel 'de Excel için Form Ekle seçeneği

  3. Anketiniz için bir ad girin ve Oluştur'u tıklatın.

  4. Ankete yeni soru eklemek için Soru Ekle 'ye tıklayın. Seçim, Metin, Derecelendirme veya Tarih soruları eklemeyi seçebilirsiniz.

    Not: Anketiniz siz oluştururken otomatik olarak kaydedilir.

    Form için görüntülenen seçim, metin ve derecelendirme soru türleri.

  5. Seçim soruları için, soru olarak görüntülenmesini istediğiniz metni ve seçimlerden her birini girin.

    Seçenekleriyle gösterilen bir form seçim sorusu

    Daha fazla seçim mi eklemek istiyorsunuz? Varsayılan iki seçimden fazlasını eklemek için Seçenek Ekle'ye tıklayın. Diğer metnini görüntüleyen bir seçenek eklemek için “Diğer” Seçeneğini Ekle'ye tıklayın. Bir seçimi kaldırmak için, seçimin yanındaki çöp kutusu düğmesine tıklayın. Ayrıca, sorunun altındaki ayarlarda değişiklik yaparak bir sorunun zorunlu olmasını seçebilir veya birden çok seçime izin verebilirsiniz. Anket kullanıcılarına görüntülenen seçeneklerin sırasını Microsoft Forms rastgele karıştırmak için, Ellipses düğmesine () tıklayın ve sonra da karıştırma seçenekleri'ne tıklayın.

    İpucu: Soruya bir alt başlık eklemek için üç nokta düğmesine () tıklayın ve sonra da Alt Başlık'a tıklayın.

    Bazı seçim soruları otomatik önerileri tetikler.

    Soru için önerilen yanıt seçenekleri

    Seçim olarak eklemek istediğiniz önerilen seçeneklere tıklayın. Aşağıdaki örnekte Pazartesi, Çarşamba ve Cuma seçilmiştir.

    Soru için önerilen yanıt seçeneklerinden bazıları

  6. Anketinize daha fazla soru eklemek için Soru Ekle 'yi tıklatın. Soruların sırasını değiştirmek için, her sorunun sağ tarafındaki Yukarı veya Aşağı oklarına tıklayın. Metin soruları için, ankette daha büyük bir metin kutusu görüntülenmesini istiyorsanız uzun yanıt seçeneğini belirtin.

    Form üzerinde gösterilen bir metin sorusu

    İpucu: Bir soruyu kopyalamak için, o soruyu seçin ve sağ üst köşedeki soruyu Kopyala düğmesini Soru kopyala düğmesi tıklatın.

  7. Metin soruları, yanıtın sayılardan oluşması gerektiği durumlarda kısıtlamalar ayarlamanıza da olanak tanır. Üç nokta düğmesine () tıklayın ve sonra da Kısıtlamalar'a tıklayın. Büyüktür, Küçüktür, Arasında gibi daha birçok seçenek arasından seçim yaparak sayıları kısıtlamayı seçebilirsiniz.

    1 ile 6 arasında bir sayı kısıtlamasıyla gösterilen metin sorusu

  8. Anketiniz bilgisayarda nasıl görüneceğini görmek için tasarım penceresinin en üstünde Önizleme 'ye tıklayın. Anketinizi sınamak istiyorsanız, önizleme modunda soruların yanıtlarını girin ve ardından gönderme'ye tıklayın.

    Sınıf anket formu için bilgisayar önizleme modu

  9. Anketiniz mobil cihazda nasıl görüneceğini görmek için Mobil 'i tıklatın.

    Sınıf anket formu için mobil cihaz önizleme modu

    Anketinizin önizlemesini bitirdiğinizde geri 'ye tıklayın.

OneDrive’da

Önemli: Excel anketi yakında devre dışı bırakılıyor. OneDrive > Excel anketiaracılığıyla oluşturduğunuz mevcut anketler yine de beklendiği gibi işe yaramazsa, yeni anket oluştururken Microsoft Forms kullanın.

Ekranın üst kısmında Oluştur'u ve Excel anketi'ne tıklayın.

Excel anketi oluşturma

Anketinizi oluştururken size yol gösteren bir form elde edersiniz.

Excel anketi oluşturma hakkında ipuçları

  • Varolan bir çalışma kitabına anket ekleyebilirsiniz. Çalışma kitabınız Web için Excel 'da açıkken, giriş 'e gidin ve Tablolar grubunda anket >anket 'i tıklatın. Çalışma kitabınıza bir anket çalışma sayfası eklenir.

  • Başlık girin ve Açıklama girin alanlarını doldurun. Başlık veya açıklama istemiyorsanız yer tutucu metni silin.

  • Formdaki sıralarını değiştirmek istediğiniz soruları yukarı veya aşağı sürükleyin.

  • Alıcılara tam olarak ne gösterileceğini görmek için Kaydet ve Görüntüle'yi tıklatın. Anketi Düzenle'yi tıklatarak düzenlemeye dönün. Bitirdiğinizde, Anketi Paylaş'ı tıklatın.

  • Kapat'ı tıklatırsanız, Web için Excelgiriş > ankete giderek forma düzenlemeye ve görüntülemeye geri dönebilirsiniz.

    Anket komutu

  • Anketi Paylaş’a tıklanması, formunuza bağlantı oluşturma işlemini başlatır. Bağlantıyı oluşturmak için Oluştur’a tıklayın. Bağlantıyı kopyalayıp bir postaya, iletiye veya gönderiye yapıştırın. Bağlantıyı açan herkes formunuzu doldurabilir, ancak siz izin vermediğiniz sürece sonuçları içeren çalışma kitabını göremez.

Form sorularının sizin için çalışmasını sağlama

Formunuza soru eklediğinizde, her sorunun Excel çalışma sayfasındaki bir sütuna karşılık geldiğini unutmayın.

Anket soruları çalışma sayfasındaki sütunlara karşılık gelir

Sonuçta elde edilen çalışma sayfasında bilgileri nasıl kullanacağınızı düşünün. Örneğin, kişilerin yanıtları yazmalarını istemek yerine onlara bir seçenek listesi verirseniz, yanıtları sıralayabilir ve filtreleyebilirsiniz.

Seçenek listesinden seçim yapmak, sıralamayı ve filtre uygulamayı kolaylaştırır

Bunu ayarlamak için, Giriş> Anket> Anketi Düzenle'ye gidin ve düzenlenecek soruyu tıklatın. Yanıt Türü olarak Seçim'i seçin ve Seçimler kutusunda her seçimi ayrı satıra yerleştirin.

Seçim alanı

Diğer yanıt türlerini de deneyin.

  • Tarih veya Saat, sonuçları kronolojik olarak sıralamanızı sağlar.

  • Sayı yanıtları, toplam ve ortalama gibi değerleri bulmak için matematik işlevleriyle hesaplanabilir.

  • Kimin kabul ettiğini, kimin etmediğini görmek için Evet/Hayır yanıtlarına hemen filtre uygulayabilirsiniz.

Not: Siz anket formuna sorular ekledikçe, elektronik tablodaki sütunlar oluşturulur. Anket formunda yaptığınız değişiklikler elektronik tabloda güncelleştirilir; ancak bir soruyu sildiğinizde veya formdaki soruların sırasını değiştirdiğinizde güncelleştirilmez. Söz konusu durumlarda elektronik tabloyu kendiniz güncelleştirmeniz gerekir: Sildiğiniz soruların sütunlarını silin veya sıralarını değiştirmek için sütunları kesin ve yapıştırın.

Ayrıca Bkz

Form veya anket sonuçlarınızı kontrol etme

SPSS'e GİRİŞ - SPSS'te Database Oluşturulması-

SPSS'e manuel ya da otomatik Veri Girişi Yapılması

Bu derste temel olarak, SPSS program panelinin nasıl olduğunu göreceğiz. SPSS'e veri girişinin nasıl yapılacağı, data base oluşturmayı, nasıl değişken tanımlanacağını ve SPSS'e toplu veri aktarımının nasıl yapılacağını aşama aşama ekran görüntüleriyle açıklanmaktadır. 

SPSS istatistik programını bilgisayarınıza kurduğunuzda ve çalıştırdığınızda aşağıdaki şekilde bir panelle karşılaşacaksınız. 

Panelde sol altta Data view ve Variable view kısımları bulunmaktadır. Variable view kısmında değişkenleri tanımlarken, data view kısmında SPSS'e veri girişini yapıyoruz. Data view sayfasında sütunlar değişkenleri ifade etmektedir. Variable view sayfasında ise data base oluşturulmaktadır. Bu sayfada ise değişkenler satırlarda  gösterilmektedir. Sütunlarda ise değişkenlerle ilgili özellikler yer almaktadır. 

 

Dolayısıyla SPSS'e veri girişi yapmaya başlamadan önce verilerin tanımlanması için variable view sayfası açılarak değişkenler tek tek tanımlanmaktadır. Burada bir örnek üzerinden giderek durumun  anlaşılmasını kolaylaştıracağız. 

Data view sayfasından veri girişi yapılırken, veriler üzerinde bir değişiklik yapılması gerektiğinde ilgili verinin üzerine çift tıklanarak veri düzeltilebilir, silinebilir. Sonradan bir veri eklemesi yapılması gerektiği durumlarda da yeni satır ya da sütun eklenmesi mümkündür. Bunlar için komutlarımız ilgili satır ya da sütunun üzerine gelip sağ tıklayıp insert cases ya da insert variables seçilerek yapılmaktadır. İnsert variables yeni bir değişken eklenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bir değişkeni bulmak istediğinizde go to variable kısmı açılarak değişken bulunmaktadır. Bir kişiyi bulmak için de benzer şekilde go to cases seçilmektedir. Aradığınız bir veriyi bulmak için menüdeki dürbün işaretini yani find'ı kullanarak da istediğiniz veriyi bulabilirsiniz. 

SPSS'te Veri Tabanı (Data Base) Oluşturma İşlemi

SPSS'te bir analiz yapılmaya başlandığında ilk iş veri tabanı oluşturulması işlemidir. SPSS'te veri tabanının oluşturulması Variable view kısmından yapılmaktadır. Bu sayfa açılınca satırlara değişkenlerimiz yazılır. Sütunlara ise bu değişkenlerimizin özellikleri girilmektedir. Bir değişkenimizi girdiğimizde onunla ilgili olarak 11 adet özellik girmemiz mümkündür. Şimdi bu özellikleri inceleyelim:

1. Name

Bu kısma değişkenlerin ismi girilmelidir. Mümkün oldukça kısa olmasını ve Türkçe karakter kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. 

2. Type

Type kısmına verinin tipi girilmektedir. Programda bu kısım otomatik olarak "numeric" şeklinde işaretlidir. Çünkü numeric tipi verilerin çok büyük bir kısmını kapsayabilmektedir. Numeric işaretlemesini değiştirmeden bıraktığınızda bu sayısal değerleri kapsayan ve genişliği de 8 karakter olarak tanımlanmıştır. Tabi bununla ilgili değişiklikleri de yapmanız mümkündür.  Buradaki diğer veri tipleri ise;

 

comma, dot, scientific notation, date, dollar, custom currency, string, restricted numeric'tir. Kısaca comma binlik gösterimleri virgülle ayırmaktadır. dot ise yüzelik ayırmayı virgülle, bindelik ayırmayı ise nokta kullanarak yapmaktadır. scientific notayion üslü ifade kullanımlarında işe yaramaktadır. date tarih kullanıldığında seçilir. dollar para birimi girişi yapılacağı zaman, custom currency ise özel para birimi girişi yapılacağı zaman seçilmektedir. string ise analizde sayısal bir veri olarak kullanılmayacak şekilde olan örneğin harf içeren veriler için seçilmektedir. restricted numeric ise bilimsel veriler için kullanılmaktadır. Gelen değerin önüne sıfır koymaktadır. 

3. Width

Genişliktir. Otomatik olarak 8 karakter tanımlanmıştır. Girilecek verinin sayı büyüklüğüne göre arttırılıp azaltılması mümkündür. 

4. Decimals

Virgülden sonra kaç basamak olmasıyla ilgilidir. Eğer virgülden sonraki kısım ihmal edilebilirse tam sayı olarak yani virgülden sonraki kısmın 0 (sıfır) şeklinde belirtilmesi tercih sebebidir. 

5. Label:

Değişkene dair detaylı açıklama yazabileceğiniz kısımdır. Değişken isimleri kısa yazılmaya çalışıldığı için bu kısımdaki etiketler değişkene dair bilginin hatırlanmasına katkı sağlayabilmektedir. 

6. Values: 

Data views bölümündeki isimlere sayısal değerler atanması yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse 1:kadın 2:erkek olarak tanımlanabilmektedir. 

7. Missing:

Anket doldurma sırasında katılımvılar tarafından boş bırakılan sorular için kullanılmaktadır. Herhangi bir şey işaretlemezseniz bu kutucukta varsayılan olarak no missing values işaretli olarak kalmaktadır. 

 

8. Allign:

Girmiş olduğumuz değerlerin data views kısmında sağa yaslı, ortalı ya da sola yaslı olarak görülme seçeneklerini seçebiliyoruz.

9. Measure:

Girilen verinin ölçüsü yani ölçü tipi seçilmektedir. Aşağıdaki seçenekler bulunmaktadır. Bunların anlamı da şu şekildedir:

Scale: yaş, ağırlık gibi eşit oranlı verilerdir. 

Ordinal: Ölçekler sonucunda elde edilen verilerdir. Tutum, tatmin vb.

Nominal: Kategorik ya da sınıflama olarak adlandırılan verilerdir. Eğitim seviyesi, gelir düzeyi vb.

Role: 

Bu kısım input olarak bırakılır çoğunlukla. inputlar bağımsız değişkenler iken, "target" lar bağımlı değişkenlerdir. "both" ise hem bağımlı hem bağımsız değişkenleri göstermektedir. "none"ın bağımlı ya da bağımsız değişken rolü bulunmamaktadır. 

SPSS panelinin data view ve variable view kısımlarının ve linklerinin ne işe yaradığını öğrendikten sonra şimdi bir örnek üzerinde bu bilgilerimizi kullanalım.

Örnek: Banka çalışanları üzerinde yapılan bir araştırmada bu kişilerle ilgili olarak 4 farklı değişken için veri toplanmaktadır. Bu veriler sırasıyla:

1. İsimleri

2. Görev yaptıkları süreler

3. Çalıştıkları kademe (memur, orta düzey yönetici, üst düzey yönetici)

4. Mesleki tatmin'dir.

 

  

 

 

 

 

 

 

Verilerimizin tanımlanmasını variable view kısmına şekilde görüldüğü gibi giriyoruz. name kısmına mümkün oldukça kısa ve türkçe karakter kullanmadan giriş yapıyoruz. Bu verinin açıklamasını da label kısmına uzun bir şekilde yapabiliyoruz. Örneğin, seafoodplus.infoğişken tatmin olarak girilirken bunun label kısmındaki açıklaması çalışanların tatmin düzeyleri olarak girilmiştir. Değişkenin isim olması sebebiyle harf gireceğimiz için veri tipi yani type kısmını numericten string'e çeviriyoruz. Diğer değişkenlerin tamamı numeric olarak kalıyor. 

Bankacıların memur, orta düzey yönetici ve üst düzey yönetici olmalarına göre de values kısmında değer ataması yapıyoruz. 3 numara= memur, 2 numara= orta düzey yönetici ve 1=üst düzey yönetici olarak tanımlanıyor. Benzer şekilde çalışanların mesleki tatminleri de 5li Likert ölçeğiyle ölçüleceği için onlar için de tanımlama yaptık. 1=hiç katılımıyorum, 2=katılmıyorum, 3=kararsızım, 4=katılıyorum ve 5=kesinlikle katılıyorum şeklinde values kımında tanımlama yaptık.

Bir diğer önemli kısım ise verilerin measure kısımlarının seçilmesidir. seafoodplus.infoğişken tatmin düzeyi sıralı bir değişken olduğu için "ordinal" seçilir. seafoodplus.infoğişken görev yaptıkları süre sürekli bir değişken olduğu için "scale"  seçilmektedir. 3. değişkenimiz ise kategorik bir değişken olduğu için "nominal" olarak seçilmekte, 1. değişken isimler olduğu için onu da varsayılan şekilde nominal olarak bırakabiliyoruz.

 

VERİ TABANINI OLUŞTURDUK ŞİMDİ SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİYORUZ:

Topladığımız verilerin SPSS'e girişini ya da otomatik aktarımını yapmak. SPSS'te veri girişi data views sayfasından yapıldığı için öncelikle bu sayfayı açıyoruz. Ve aşağıdaki şekilde verilerimizin isimlerinin otomatik olarak sütunların başlarına yazıldığını görüyoruz. 

Ve bu değişkenlerin hangi tür değişkenler olduğu isimlerinin yanındaki şekillerde gösterilmektedir. Nominal, scale vb. olması gibi. Bu sayfaya yani SPSS'e manuel veri girişi yapabilmek için satırlara bilgileri yazmamız yeterlidir. Banka çalışanının ismi, görev yaptığı süre, hangi kademede göre aldığı ve son olarak mesleki tatmin düzeylerinin ne olduğu tek tek girilmektedir. Ya da verilerinizi excel formatında hazırladıysanız SPSS'e doğrudan exceli de yüklemeniz mümkündür. 

SPSS'e excelle veri yükleme

Exceldeki verilerimizi SPSS'e direkt aktarabiliyoruz. Hatta bu yöntem, yani önce excele verileri girip sonra SPSS'e aktarmak direkt SPSS'e veri girişi yapmaktan daha kolay bir yoldur. Çünkü SPSS'e veri girişi yapılırken program hatası alma olasılığınız olabilmektedir. Exceldeki verileri SPSS'e sorunsuz olarak aktarabilmek için satır ve sütunların tıpkı SPSS'te olduğu gibi düzenlenmesi gerekmektedir. Excelimiz hazır olduğunda boş bir SPSS sayfası açarız. Bu sayfadan sol üstten file seçilir, sonra read text data seçilir. Ve buradan file yani excel dosyamızı seçip yükleyebiliriz. SPSS 26 sürümünde bu yükleme file sçeneğinden sonra import data kısmından excel seçeneğinin seçilmesiyle kolay bir şekilde yapılmaktadır. 

Etiketler: SPSS nasıl kullanılır , SPSS'e veri girişi , SPSS'e excelden veri aktarımı , SPSS analizi , SPSS kullanımı, SPSS indir , SPSS analizi nedir , SPSS analizi yapan yerler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir