benzinle mazot arasındaki fark / Dizel ve Benzin Fiyat / Performans Karşılaştırması - Hedef Filo

Benzinle Mazot Arasındaki Fark

benzinle mazot arasındaki fark

TEK BELİRLEYİCİ PETROL YA DA KUR DEĞİL

Elbette akaryakıtın fiyatını petrol ve döviz kuru gibi iki temel etken belirliyor ama başka belirleyiciler de bulunuyor. Akaryakıt, yani benzin ve mazot doğada kendiliğinden bulunmuyor. Çıkan petrol, akaryakıta dönüştürülüyor. Bunun için elektrik ve stok maliyetlerine katlanılıyor. O halde, brent petrol ya da döviz kurları yukarı yönlü hiç hareket etmese bile akaryakıta zam gelebiliyor.

Bir de tabii, akaryakıtın lojistik maliyetleri var. Petrolü dışarıdan getirip burada mı işliyoruz ve akaryakıt elde ediyoruz? Yoksa, doğrudan akaryakıtı mı ithal ediyoruz? Bunlar da maliyeti belirliyor. Benzinde kullandığımız metot yurtiçinde işleme şeklinde. Yani petrol ithal eden rafineriler, burada petrolden benzin üretiyorlar. Fakat mazotta durum daha farklı. Mazotu, büyük oranda doğrudan ithal ediyoruz. Hal böyle olunca, Avrupa’daki enerji krizini de fiyatlayarak mazot satın almış oluyoruz. Bu nedenle mazot ile benzinin fiyatları farklı hızlarda yükseliyor.

DİZEL OTOMOBİL PAZARI DİPTE

Denebilir ki, mazot tüketimini azaltacak önlemler alalım. Madem ithal ediyoruz, enerji krizinin yarattığı maliyet artışlarından kaçınmış oluruz. Fakat, zaten piyasa kendiliğinden bu önlemleri alıyor. Otomobil Distribütörleri Derneği’nin verilerine göre, ’nin ocak-eylül arası 9 aylık döneminde dizel otomobillerin pazar payı yüzde 40 olarak kaydedilmiş. ’de bu oran yüzde 17’ye gerilemiş. Mazotun fiyatında benzinden çok daha sert görülen artışlar, dizel otomobil piyasasına da yansımış. Bu durumda mazotu yurtiçinde işlemek adına büyük rafineri yatırımları ne kadar gerçekçi şüpheli. Üstelik Avrupa, dizel otomobillerin önünü kapayan yeşil dönüşüme geçerken…

Yani, öyle ya da böyle, Ukrayna Rusya savaşının ve Türkiye’deki kur baskısının çocuğu olarak bir akaryakıt kriziyle yaşamak zorunda kalıyoruz. O halde toplumsal kesimlerin talebi ne olmalı?

PETROL ŞOKLARI DERS OLMADI

Muhalefet temsilcileri büyük oranda durumu teşhir etmekle yetiniyor. Halkın en temel sorununu yine halka anlatmaktan ibaret olan bu yaklaşım elbette yetersiz. Halbuki, önümüzdeki dönem yeni petrol şoklarına gebe. Petrol fiyatı, durgunluk beklentileriyle son ayda gerilemiş olabilir ama savaşın seyri tedirginlik veriyor. ’lerdeki 2 petrol şoku, Türkiye ekonomisini bertaraf etmişti. Bu iki şokun nedenleri de savaşlardı. İlk şok, Arap-İsrail savaşı, ikinci şok İran-Irak Savaşı. Her iki şokta da Türkiye’nin ekonomi yönetimi, petrol fiyatlarındaki yükselişin dış açıklarda yarattığı yükselişe dikkat etmedi. Sonuç, büyük ekonomik krizler oldu.

Şimdi de dikkat edilmiyor. Enerji fiyatlarındaki artış Türkiye’nin dış açığını sert şekilde artırıyor. Cari açık yıllık 43 milyar dolarla son 4 yılın rekorunu kırmış durumda. Üstelik Merkez Bankası rezervlerinde böyle bir açığı finanse edecek varlık bulunmuyor. Üstelik kış yaklaşıyor. Turizm gelirleri bitecek, enerji giderleri artacak. Türkiye’nin bir ödemeler dengesi krizinden tedirgin olmamak için hiçbir gerekçesi yok.

Tablo buyken, cari açığı frenleyecek adımlar atmak şart. Fakat bu da seçime giden Türkiye’nin büyümesini yavaşlatması anlamına geliyor ki iktidar için bu koltuğu kaybetmek demek.

Ancak, cari açığı kapatacak hiçbir adım atılmasa dahi, piyasa yine kendiliğinden açığı kapatmaya başlayacak. Enerji hariç ithalat yavaşlıyor. Büyümede seyri alarm veriyor. Avrupa’da talep zayıf seyrediyor. İSO’nun eylül PMI raporuna göre firmalar eylülde ilk kez çalışan sayısını azalttı. Stoklar tümüyle dolu. Demek ki, önümüzdeki dönem üretmek için istihdam artırılmayacak, üretim stoklardan karşılanacak. Bu nedenle ağustosta yüzde 9,6 olan işsizlik oranı, önümüzdeki 1 yılın en düşük oranıdır demek yanlış olmaz.

İşsizlik, önümüzdeki günlerin en temel gündemi olmaya hazırlanırken, maliyet enflasyonu da stagflasyonu gündemde tutuyor.

3 ÖNEMLİ GÜNDEM; ÇİFTÇİ, EKMEK, İŞSİZLİK

Mazot fiyatlarında bir haftada yüzde 23’lük artışın enflasyonu 0,4 puan etkileyeceğini söylemiştik. Fakat yalnızca bu değil. Ağır fatura çiftçinin üzerinde. Bir yılda 4 katına çıkan mazot fiyatlarına karşı, özellikle kuru tarım yapılan bölgelerdeki üretim aksayabilir. Ege, Akdeniz veya Trakya değil belki ama İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu çiftçisi için mazot fiyatları çok daha önemli. Ürün bazında değerlendirildiğinde ise mazotun en önemli girdi olduğu kritik ürün buğday. Fiyatların bu seviyesi ekmek fiyatlarını da yukarı yönlü baskılayacak.

Toplumsal muhalefetin çiftçiye daha fazla odaklanacağı, işsizliği gündemine alacağı, ekmek fiyatlarını takip edeceği yeni bir döneme giriyoruz.

Tüm Yazıları

Benzinli ve Dizel Araçlar Arasındaki 8 Fark

Benzinli ve Dizel Araçlar Arasındaki 8 Fark

Benzinli ve dizel farkı, araba satın alırken herkesin merak ettiği unsurlardan biridir. Benzinli ve dizel arasında seçim yapmak, sadece aracınıza yakıt alırken ödeyeceğiniz tutarla alakalı değildir. Ayrıca dayanıklılık, karbon emisyonu, tork kapasiteleri gibi birçok faktörü de ele almanız gerekmektedir. 

Bu yazımızda benzinli ve dizel araç seçiminize karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken farklardan bahsedeceğiz. 

Benzinli ve Dizel Araçlar Arasındaki Farklar 

akaryakıt pompaları

Benzinli ve dizel otomobil arasında seçim yapmak önemli bir karardır, ancak hangisinin sizin için doğru olduğuna karar vermek için bilmeniz gereken tüm faktörleri sıraladık.

İşte karar vermenize yardımcı olacak  benzinli ve dizel araç arasındaki 8 fark:

1. Motor Sistemleri

araba motoru görüntüsü

Hem benzinli hem de dizel motorlar içten yanmalı motorlardır. Bu motorlar, yakıtı küçük bir kapalı alanda bir oksitleyici ile birleştirir ve bu şekilde aracınıza güç sağlamak için yeterli enerjiyi üretir.

Benzinli ve dizel farkı, yanmanın meydana gelişinde görülmektedir. Benzinli bir motor, bujiler tarafından ateşlenmeden önce yakıtı hava ile birleştirir. Ancak dizel motorlarda buji ve karbüratör bulunmaz. Dizel motorda hava önceden sıkıştırılır. Bu sıkıştırma, bujideki gibi bir kıvılcım yerine yakıtı ateşleyen bir ısı üretir. Ardından yakıt bu havaya enjekte edilir.

Ayrıca motor sistemleri dışında aşağıda bahsedeceğimiz yakıt maliyeti ve emisyon konularıyla da yakından ilişkisi olan ısınma faktöründen de bahsedebiliriz. Dizel motorlar daha geç ısınırken, benzinli motorlar daha erken ısınabilir. Özellikle soğuk havalarda dizel motorların ısıtılması gereklidir.

Motor boyutu ve ağırlığı da her iki araçta farklılık gösterir. Dizel motorlar benzinli araç motorlarından daha ağır olabilmektedir. Öte yandan dizel araçlar benzinlilere göre daha az güç üretebilirler. Turbo sistemi kullanarak bunu düzenleyebilirler fakat bu, otomobilin hızlanmasını geciktirebilir.

2. Yakıt Maliyeti ve Verimlilik

benzin alan bir adam ve boş bir cüzdan

Bir benzin istasyonuna genellikle  dizelin benzinden daha ucuz olduğunu görürsünüz. Bunun yanı sıra dizel motorların ortalama yakıt tüketimi daha düşüktür.. Bu da verimliliklerinin benzinli araçlara göre daha yüksek olduğu anlamına gelir. Dizel araçlar daha uzun bir sürüş menziline sahiptir. Benzinliler bu konuda geride kalmaktadır.

Yılda km veya daha az araç kullanıyorsanız ve genellikle şehir içinde sürüyorsanız benzinli arabalar iyi olabilir. Ancak uzun yola çıkanlar ve şehirlerarası yolculuk yapanlar için dizel daha idealdir. Dizel yakıtın litre başına enerji üretimi benzine göre daha fazladır. Bu nedenle, aynı rotada seyahat etmek için benzinden daha az dizel gerekir.

Buna ek olarak, benzinli ya da dizel fark etmeksizin yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Bu konuda bilgi edinmek için Yakın Tasarrufu Nedir?Yakıt Tasarrufu için 8 Öneri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

3. Bakım Masrafları

araç tamir eden ve elinde ingiliz anahtarı olan bir kişi

Dizel bir arabanın bakımı benzinli bir arabadan daha pahalıya mal olabilir. Çünkü dizel araçlarda kullanılan motor yağı ve yedek parça gibi malzemeler her zaman daha pahalıdır. Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir.

Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür. Benzinli araçlar daha az bakıma ihtiyaç duyarlar ve bu bakımlar nispeten dizel araçlardan daha ucuzdur. 

Benzinli araçlar bakım masrafları konusunda önde görülebilir fakat unutulmamalıdır ki dizel aracın bakımları düzenli olarak yapılırsa benzinliye göre çok daha az arıza çıkarır.

Bu konuyla ilgili olarak aracınızın yıllık masrafları hakkında bilgi almak isterseniz Bir Aracın Yıllık Masraf Kalemleri Nelerdir? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

4. Tork ve Yük Kapasiteleri

akaryakıt pompası ve bir tır

Benzinli ve dizel araç farkı olarak söyleyebileceğimiz bir diğer unsur da tork güçleri ve buna bağlı olarak yük kapasiteleridir.  Torkun fazla olması performansı arttırır. Ancak çok az tork ve çok fazla beygir gücünüz varsa, arabanızın hızı daha yavaştır.

Bu noktada dizel motorların daha fazla torka sahip olduğunu ve daha ağır yükleri çekebildiğini söyleyebiliriz. Bu, düşük devirlerde güçlü bir şekilde çalışmalarını sağlar. Bu nedenle büyük kamyonlarda dizel motorlar kullanılmaktadır.

Bununla birlikte, dizel motorlar çok yüksek devir yapamazlar, bu nedenle ortalama olarak benzinli araçlardan daha az beygir gücü üretirler. Benzinli araçlar daha atiktir. Bu nedenle dizel motor, spor otomobillerde nadiren kullanılır. Öte yandan benzinli araçlarda devir daha çoktur ve bu daha fazla beygir gücü üretir.

5. Güvenlik ve Dayanıklılık

araç koltuğunda oturan iki çocuk

Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir. Bu yüzden dizel motorlar son derece güvenli ve dayanıklıdır. 

En önemli nokta ise dizel motorlu araçlarda yangın riskinin her zaman benzinli araçlardan daha düşük olmasıdır. Sizin ve sevdiklerinizin can güvenliği için dizel araçları tercih edebilirsiniz.

Son dönemlerde yeni teknolojilerle üretilen dizel motorları benzinli araç motorları ile hemen hemen aynı ağırlıkta yapılabilmektedir. Yine de söyleyebiliriz ki dizel araçlarda bujiler ve karmaşık elektrik aksamı gerekmediği için benzinli bir araçtan daha basit tasarlanırlar. Bu da herhangi bir aksaklık yaşandığında  bakım ve onarımlarının daha kolay olabileceği anlamına gelmektedir.

6. Gürültü Seviyesi

araba çalıştırma tuşuna basan bir el

Bir araca bindiğinizde, benzinli mi yoksa dizel bir araçta mı olduğunuzu görsel unsurlarla anlamanız pek mümkün değildir. Fakat dikkatli dinlediğinizde, dizel araçların daha sesli çalıştıklarını anlayabilirsiniz. Dizel motorlar benzinlilere göre daha fazla ses çıkarırlar.

Öte yandan benzinli araçlar ise çok daha sessiz çalışmaktadıseafoodplus.info de söyleyebiliriz ki modern teknoloji ile birlikte dizel araçlardaki gürültü sorunu da yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı.

7. Doğaya Karşı Duyarlılık

duman çıkaran araba egzozu

Dizel motorlar benzinlilere göre çok daha çevre dostu seçeneklerdir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi aynı miktar yakıtla %20’ye kadar varan bir oranla daha fazla enerji üretebilirler. Bu da karbon ayak izinizi büyük ölçüde azaltır.

Daha az yakıt kullanmak aynı zamanda daha az karbondioksit üretmek demektir. Bu da dizel araçları doğaya karşı daha duyarlı yapar. 

Karbondioksit emisyonundaki azlık dizeli benzine göre avantajlı kılsa da, dizel araçlar başka zararlı yan ürünler üretebilir. Egzozları, benzinle çalışan eşdeğer bir alternatiften alacağınızdan daha fazla partikülün ve nitrojen oksit gazı yayabilir. Bunlar da doğa için oldukça zararlıdır. 

8. Alış-Satış Fiyatları 

araba anahtar teslimi

Şu bir gerçektir ki, çoğu zaman benzinli bir araba almak dizel bir araba satın almaktan daha ucuzdur. Aynı segmentteki benzinli ve dizel araç arasında TL’den daha fazla fiyat farkı olabilir.

Dizel araçlar benzinli araçların ihtiyaç duymadığı ekstra donanımlar gerektirmektedir, bu da onları daha pahalı yapar. Dizel araçların satış değeri benzinli araçlara göre yüksektir fakat hatırlatmak gerekir ki dizel arabalar daha uzun ömürlüdür. Daha az ve daha yavaş değer kaybeden dizel araçların, ikinci el pazarına sunulduğunda fiyatları daha az düşer. 

Bu yazımızda sizlere benzinli ve dizel farkı hakkında bilgiler sunduk ve bu farklar hakkında önemli noktalara değindik. Dizel veya benzinli bir araç satın almadan önce, bu bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Son olarak, kararlarınızı vermeden önce mevcut aracınızın değerini öğrenmek için araç değerleme hizmetimizden faydalanabilir ve yeni otomobilinizi satın alırken otomotiv sektörünün öncü markası Tanoto markasına güvenebilirsiniz.

Bütçenize uygun araç seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmak için kampanyalara göz atabilir, aracınızı alırken size yardımcı olması için araç kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 



Diğer Blog Yazıları

ÖTV Muafiyeti Nedir? ÖTV Muafiyeti Nasıl Alınır?

ÖTV Muafiyeti Nedir? ÖTV Muafiyeti Nasıl Alınır?

Aracınıza En Uygun Kış Lastiği Nasıl Olmalı?

Aracınıza En Uygun Kış Lastiği Nasıl Olmalı?

Benzinli ve Dizel Araçlar Arasındaki 8 Fark

Benzinli ve Dizel Araçlar Arasındaki 8 Fark

Test Sürüşü Nedir? Neden Önemlidir?

Test Sürüşü Nedir? Neden Önemlidir?

Yakıt Tasarrufu Nedir? Yakıt Tasarrufu İçin 8 Öneri

Yakıt Tasarrufu Nedir? Yakıt Tasarrufu İçin 8 Öneri

Dizel mi, benzin mi?

Görsel: seafoodplus.info

Sıfır ya da ikinci el araba almaya karar verdikten sonra ikincil kararınız arabanızın yakıt türünün ne olacağıyla ilgilidir. Arabayı alacak ve kullanacak kişinin doğru ve ekonomik nedenlerle hangi yakıt türünde araç alması gerektiğine karar vermesi gerekir.

Araba sahibi olmaya karar vermiş bir tüketici, almayı düşündüğü arabanın fiyatı ve yakıt tüketimi gibi özelliklerine dikkat ederek karşılaştırmalar yapar. Bu özellikler ile farklar, bütçesine ve ihtiyacına en uygun tercihi yapmak isteyen tüketiciyi alacağı aracın benzinli mi yoksa mazotlu mu olması gerektiği konusunda ikileme düşürür.

Mazot, yani dizel ile benzin iki farklı yakıt türüdür. Aralarındaki en büyük fark, bu iki yakıtın motorda yanma şeklidir. Dizel motorlarda piston içinde sadece hava bulunurken benzinli motorlarda piston içinde hava ve sıkıştırılmış yakıt bulunur. Her ikisinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bunlar, aracın kullanım sıklığına ve kullanım alanı ile amacına göre değişkenlik gösterir.

Görsel: seafoodplus.info

Dizel Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Dizel araba modelleir  daha tasarruflu yakıt alma imkanı sunarlar ve benzinlilere göre %25 oranında daha az yakıt harcarlar. Buna karşılık satış fiyatları benzinli araçlara göre çok daha pahalıdır.

Dizel motorlu arabalar yapıları gereği daha güçlü torka sahiptirler. Tork; motordan tekerleğe olan itme kuvveti anlamına gelir. Halk arasında; arabanın çekiş gücü olarak bilinir. Kamyon, traktör, otobüs gibi araçların tork değeri daha yüksektir. Çünkü bu tip yük taşıyan araçlarda hızdan çok çekişe ihtiyaç duyulur. Dizel araçlar, bundan kaynaklanan düşük hız ve performans sebebiyle motor gücü daha yüksek olan benzinli araçlara nazaran sürücüsünün beklentilerini karşılamayabilir.

Dizel motorlarda periyodik bakım, benzinlilere oranla motor ömrü bakımından çok daha önemlidir. Ayrıca, kalitesiz yakıt kullanımı da dizel motorun ömrünü kısaltan bir etkendir. Daha fazla bakım gerektirmesi sebebiyle dizel motor bakımı benzinli motor ile kıyaslandığında daha pahalıdır.

Dizel motorlu bir otomobil, atmosfere daha çok sera gazı yayarak çevreye benzinli bir otomobile göre daha fazla zarar verir.

Görsel: seafoodplus.info

Benzinli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Benzinin litre fiyatı düşünüldüğünde dizele göre daha maliyetli olduğu söylenebilir. Fakat alım aşamasında tüketiciyi dizel araca göre daha memnun eder.

Benzinli araçların motor devir gücü, dizel araçlara göre daha fazladır ve motor performansı genel olarak daha iyidir. Torku düşük olduğundan yük taşıyan araçlar için uygun değildir.

Benzinli araçlar dizele göre daha az bakım gerektirir. Yani daha az masraf demektir.

Özetlemek gerekirse; dizelin kilometre performansı benzinden daha iyidir ve torku daha yüksek olduğu için uzun ve ağır yolculuklar ile büyük araçlar için daha uygundur.

Benzin ise hız ve motor gücü dolayısı ile daha atik, az gürültülü ve çevreye daha az zararlıdır. Şehir içi kullanım ve küçük araçlar için daha uygundur.

Çalışma teknolojisine bakıldığı zaman dizel motorlar benzinle çalışan motorlara kıyasla daha verimli çalışmaktadır. İki motor arasındaki verimlilik oranlarına bakıldığında dizel motorlardan %40 verim alınabilirken benzinli motorlardan %30 verim alınmaktadır. Bu oranlar da bize dizel motorların, aynı miktarda alınan benzine göre daha uzun mesafe kat ettiğini gösterir.

Önceki yıllarda benzin ve mazot arasındaki fiyat farkının daha da açık olması ve mazot fiyatlarının günümüzde de benzin fiyatlarının altında olması ekonomik açıdan mazot kullanımının çok daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Bu sebeple Türkiye’de kullanıcılar özellikle dizel motor tercih etmektedir.

Fakat dizel motorlar ile benzinle çalışan motorlu taşıtlar arasındaki fiyat farkı hiç de azımsanamayacak ölçüdedir. Özellikle araba kullanımında ortalama bir KM hesabı yapıldığında, ister sıfır ister ikinci el araç satın alırken ödenen fark yakıt alımında oluşacak fark kadar yüksek olmayabilir.

Özellikle son yıllarda üretilen yeni model benzinle çalışan otomobillerdeki yakıt performansı ciddi ölçüde dizel motorlar kadar tasarrufa geçilecek şekilde geliştirilmiştir. Son model araçlardaki yakıt performansı, aracın kullanım ömrü, kat edilen mesafe, şehir dışı kullanım sıklığı ve mazotlu araçlar ile benzinli araçlar arasındaki fiyat farkı değerlendirildiğinde dizel ya da benzinli motor arasında ekonomik anlamda keskin bir fark yaratmamaktadır.

‘’Benzinli mi, dizel mi?’’ sorusuna yanıt bulmak için, otomobilden nasıl bir performans beklenildiği, yıllık kat edilen yolun miktarı, aracın büyüklüğü ve kullanım amacı iyi değerlendirilmeli ve tüm özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Motorinde fiyat farkı ithalattan

Türkiye’de mazot ve benzin arasındaki fiyat farkı zaman zaman azalsa da son günlerde 7 TL’ye kadar çıktı. İki akaryakıt türü arasındaki fiyat farkının oluşma sebebi, Türkiye’de üretilen motorin miktarının talebi karşılamaması ve motorinin önemli bir kısmının ithal edilmesi. Dışarıdan alınan ham petrol, Türkiye’deki rafinerilerde işlenerek benzin ve motorin haline getiriliyor. Rafinerilerde işlenen benzin Türkiye için yeterli olurken işlenen motorin yeterli olmuyor. Motorinin benzinden pahalı olmasının nedenlerinden biri olarak ise ithal edilen işlenmiş motorin olarak görülüyor.

Bu yılın mayıs ayında, Türkiye’deki rafinerilerde işlenen benzin miktarı bin ton iken, aynı ayda ise benzin tüketimi bin ton oldu. Böylece Türkiye işleme maliyetlerini kendisi gerçekleştirdiği için benzinin ucuz kalması sağlanıyor. Büyük tarım araçları, kamyon, TIR ve iş makinelerinin tamamına yakını motorin ile çalışıyor. Yine bu araçların tamamı yüksek yakıt tüketimi değerlerine sahip makineler. Bu nedenle de motorinin kullanımı artıyor.

EPDK verilerine göre, bu yılın ocak ayında 1,2 milyon ton motorin Türkiye’deki rafinerilerde kullanıcıya sunulacak hale getirildi. Aynı ayda motorin tüketimi ise milyon tona ulaştı. Mayısta işlenmiş motorin arzı ise milyon tona çıktı. Aynı ayda tüketim ise milyon ton olarak gerçekleşti. Ocak ayından bu yana yaklaşık bin ton motorinin işleme maliyetini Türkiye gerçekleştirmediği için motorinin fiyatı döviz ve diğer nedenlerle benzinden yüksek kaldı.

Türkiye’de ciddi bir dizel açığı olduğunu belirten ANKASAM Enerji Uzmanı Dr. Cenk Pala, yılda 9 ila 11 milyon ton motorinin ithal edildiğini vurguladı. Pala şöyle devam etti:

  • “Benzinde üretim fazlamız var ancak motorin ithal etmek zorundayız. Döviz endeksli olduğu için de farklı fiyatlandırmalar oluyor. Türkiye’nin elinde benzin olduğu için daha hızlı fiyat düşüşleri yaşanabiliyor. Motorinin ithalatının düşürülmesi için yeni rafinerilerde üretim tesisleri kurulmalı ve üretim kapasitesi artırılmalı. Ayrıca bir diğer konu da Paris Anlaşması, iklim değişikliği ve yeşil mutabakat üçgeni. Avrupa yanıcı ve karbon salınımı yüksek olan yakıtlardan kaçıyor. Dizel araçların daha fazla havayı kirletmesi nedeniyle ilk önce dizel yakıtlı araçların üretimine son verilecek daha sonraki dönemlerde de benzinli araçlara son verilerek en kısa sürede elektrikli araçlara geçiş olacak.”

Benzinli araca yönelme var

Bu yılın ocak-temmuz döneminde satılan otomobiller arasında benzinli otomobiller bin 43 aded ve yüzde 70,8 payla en çok satılan tür oldu. Dizel otomobil satışları 54 bin adet ve yüzde 17,1 pay aldı. Hibrit otomobillerin payı ise 30 bin adetle yüzde 9,5 oldu. Otogazlı otomobillerin payı yüzde 1,8 olurken, toplam 2 bin adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Yüzde 62’si motorin tüketiyor

  • Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı, Temmuz sonu itibarıyla 25 milyon bin adet. Bu araçların yüzde 62’si motorin, yüzde 38’i ise benzinle çalışıyor. Türkiye’deki araçların 14 milyonunu otomobil oluşturuyor. Otomobillerin yüzde 26’sı benzinli, yüzde 27’si dizel, yüzde 25 LPG’li ve yaklaşık yüzde 1’i ise elektrikli-hibrit. Otomobil dışında kalan kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve motosikletlerde dizel kullanılıyor.

İKİ AKARYAKITIN ARZ TALEBİ FARKLI

Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Köksal Onur İnci, “Hem benzinin hem de dizel yakıtın ana maddesi ham petrol olsa da, motorin ve benzinde uluslararası piyasalarda kendi arz ve talep mekanizmaları içerisinde fiyatları belirleniyor. Uluslararası piyasalarda iki yakıt için de farklı fiyatlar oluşuyor ve oluşan fiyatlar dolar cinsinden alınarak ülkemizde fiyatlandırılıyor” dedi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir