5 metre led kaç watt / Şerit Led Enerji Tüketimi | Kontrol Kalemi Forumları

5 Metre Led Kaç Watt

5 metre led kaç watt

Şerit LED Amper Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Şerit LED alırken en önemli faktörlerden biride çalıştırmak için kullanacağınız adaptör tipi ve gücüdür.

Şerit LEDler genel olarak 12 Volt veya 24 Volt ile çalışır. Pixel LED’ler 5 V ile çalışır.

Peki kaç metre şerit LED’i kaç amper ile çalıştırırız? Detaylıca bunu açıklayalım;

Piyasada kolayca bulabileceğiniz şerit LEDler genel olarak tek chip LED ve üç chip LED olarak satılmaktadır. 8 Chipli ve 10 chipli LEDler de yeni yeni piyasaya çıkmıştırlar.

Peki bu şerit LEDleri doğru bir şekilde çalıştırmak için kaç amper adaptör (sürücü veya driver) kullanmalıyız bunu açıklayalım;

Şerit LED bağlantısında  amper hesaplaması yaparkendikkat etmemiz gereken önemli unsur; mutlaka gerekli amper değerinden fazlasını kullanmaktır. 2 Amper gerekli ise ve 4 saat üzeri çalışacak ise veya 3 amper bir adaptör daha sağlıklı sonuç verecektir.

Kesinlikle gerekli olan amper değerinden düşük bir adaptör ile besleme yapmayınız!

Gerekenden daha düşük değerli bir adaptörlerde şerit LEDinizi çalıştırabilirsiniz fakat bu sizi yanıltmasın.Yetersiz adaptör bir süre sonra hem LED de, hem de kendisinde arıza çıkartacaktır.

Tek chipli ledler 1 metrede amper akım çeker. 5 metre tek çipli şerit ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mXA = 2 Amper’dir. 

Üç (3) chipli ledler 1 metrede amper akım çeker. 5 metre Üç (3) çipli ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mXA = 6 Amper’dir.

Bu değerler minimum olması gereken değerlerdir. Siz bu değerleri % üzerini tercih ederseniz şerit LEDleriniz ve adaptörleriniz sorunsuz bir şekilde uzun süre çalışacaktır.

Bu durumda;

5 metre 3 chip led için ,5 amper 

5 metre tek chip led için 2,5 amper 

Adaptör kullanmanız en doğru seçim olacaktır.

Tabi bu değeler ortalama ve ortalamanın altı kalitede, bir çok elektrikçide bulabileceğiniz  LEDler için geçerli. Çok fazla sayıda LED üreticisi olduğu için çeşitli değerlere ve kaliteye sahip LEDleri piyasada bulmak mümkün. Bazı LEDler süslemeler için kullanılıyor bazıları ise aydınlatma amaçlı. Almış olduğunuz LED paketlerinin üzerinde harcadığı Watt değeri mevcuttur. Bundan yola çıkılarak şu formül ile LEDinizin çekeceği amperi hesaplayabilirsiniz;

Güç=Akım*Gerilim

 Güç : 8 W 

Gerilim : 12 V

Akım=? 

Akım= 8/12= 0,66 Amper eder.

Amper hesaplaması yaparken bir diğer önemli unsur ise adaptörden LED’e kadar uzanan ve 12 v u taşıyan + – kablolarınızın uzunluğudur. Bu kabloyu ne kadar uzun tutarsanız o kadar voltaj ve amper kaybı yaşarsınız.

şerit led trafo bağlantısı

Örnek verecek olursak;

5 Metre 3(üç) chip şerit ledi çalıştırmak için elinizde 12v 7,5 A bir adaptörünüz var. Adaptörden LED’e giden kablonuz ise 10 metre ve üzerinde. Bu metraj şerit LEDin kendinden bile uzun olduğu için ve piyasada bulunan 0,50 lik kablo kullandığınızı da varsayarsak, enerji LED’e ulaştığında hem Voltaj hemde Amper kaybı yaşayacaktır. (Kablo tercihinde araç ses tesisatlarında kullanılan kalitede kablo kullanmanız bu kaybın kablodan kaynaklanan kısmını minimuma indirecektir)

Bu durumda varsa bir voltmetre yardımı ile 10 metre kablonun sonunda çıkan değeri ölçmeniz ve adaptör üzerinde bulunan potans yardımı ile voltaj değerini 12 V  seviyesine getirmelisiniz. 

Doğru Şerit LED / Adaptör bağlantısı için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

doğru adaptör led bağlantısı

Bunlara ek olarak; yukarıda belirttiğimiz % lik amper tölerans değerini % seviyelerinde tercih etmeniz durumunda ( 7 amper yerine 8,5 amper) en sağlıklı ve sorunsuz şekilde bağlantıyı yapmış olacağınızdan şüpheniz olmasın.

Şerit LEDler ve diğer LED ürünleri ile olan makalelerimize de göz atınız.

Şerit LEDler ve LED Aydınlatma ile daha fazla bilgiyi LED Aydınlatma sayfamızda bulabilirsiniz.

kaynak:seafoodplus.info

5 Metre Şerit Led Kaç Amper Çeker?

Şerit Led, 5 metre uzunluğu bulunan esnek bir düzeneğe dizilerek aydınlatma görevi üstlenen araçlardır. Tek çipli veya 3 çipli seçenekleri bulunur. Bu çeşitlerin amper çekimleri de farklılık göstermektedir. Bundan dolayı 5 metre şerit led kaç amper çeker sorusunun cevabı da bu çeşitlemelerde farklılık gösterecektir.

Günümüzde şerit Led’lerin kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Cep yakmayan, fazla enerji sarfiyatı bulunmayan bu ürünler yılından günümüze kadar sürekli olarak gelişime uğramıştır. Şuan piyasalarda ise tek çip, 3 çip, silikonlu veya silikonsuz modelleri bulunmaktadır.

Çeşitlerine Göre 5 Metre Şerit Led Kaç Amper Akım Çeker?

Kredi Kartı ile Satın Almak İçin Tıklayınız

Şerit Led Kaç Amper Çeker

Şerit Led Kaç Amper Çeker

Şerit Led’ler hem aydınlatma açısından hemde ekonomik özellikleri sayesinde diğer ampul çeşitlerinden bir hayli ileride bir teknolojiye sahiptir. Buna bağlı olarak normal bir ampul ’den yaklaşık olarak 10 kat daha az amper çektiği bilinmelidir.

  • Tek Çipli Şerit Led: Bu şerit Led çeşitlerinin geneli 0,4 amper akım ile çalışmaktadır. Metrede 0,4 amper ise 5 metrede 2 amper akım çekebilme kapasitesine sahiptir.
  • 3 Çipli Şerit Led: Bu şerit Led kendi arasında 2 grupta incelenmektedir. Bu gruplarında amper çekim değerleri farklıdır.
    • Metresinde 30 adet Led bulunan şerit Led, 0,7 amper akım çekmektedir. 5 M uzunluğunda ise bu değer 3,5 ampere eşittir.
    • Metresinde 60 adet Led bulunan şerit Led ise 1,5 amper akım çeker. Bu değerde 5 metre için 7,5 amper akıma eş değerdir.

Normal ampuller bu kadar akımı neredeyse tek başlarına tüketirler. Ancak bu durum Led’lere geldiğinde 5 metre bir şerit led içerisinde tam adet Led bulunur. Tüm tüketim değerleri bu adet Led için geçerlidir. Yani 5 metre şerit led kaç amper çeker sorusunun cevabına normal ampullere oranla 10 kat daha düşüktür diyebiliriz.

Şerit Led, hangi hesaplamaları yaparsak yapalım dünyadaki en uygun fiyata sahip olan aydınlatma aracı olarak karşımıza çıkar. Estetik ve dekor unsurları da göz önüne alındığında kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Her türlü süsleme, kıvrımlı yüzeylere uygulanma gibi farklı özellikleri bulunur. Bunun dışında cam, plastik, alüminyum gibi maddelere yapışabilmesi de ayrı bir avantajdır. Ayrıca bir ampulün ömrüne kıyasla şerit Led’lerin ömrü daha uzun olduğundan dolayı satın alım miktarı da bir o kadar azdır.

ŞERİT LED TRAFO HESABI

Dekoratif aydınlatmanın en önemli parçalarından olan şerit led uygun değerde trafo ile çalıştırılmazsa led trafosu zarar görebilir. Şerit led trafo hesaplayabilmek için öncelikle kullanmak istediğiniz şerit ledin çalışma gerilimini (V - volt) ve akım (I - amper) veya güç (P - watt) değerini bilmelisiniz. Bu bilgileri şerit led paketinin üzerinde bulabilirsiniz. Eğer paket üzerinde yazmıyorsa o zaman şerit ledi satın aldığınız firmadan öğrenebilirsiniz.

- TEK ÇİPLİ ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESAPLAMA

12V ile çalışan Tek çipli şerit led için, üretici farklı değer belirtmediyse, 1 metrede A akım tüketimi üzerinden (6W) hesap yapabiliriz. Bu durumda 5 metrelik tek çipli şerit led, 12V A trafo - adaptör ile çalıştırılabilir. Bu noktada 12V 2A adaptör ile 12V 3A adaptör kullanımı arasında kararsız kalabilirsiniz.

Genel olarak daha yüksek akım kapasiteli adaptörün tercih edilmesi doğru olacaktır. Ancak 5 metre tek çipli led için 12V 2A adaptör tercih edilebilir.

3 ÇİPLİ ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESABI

12V ile çalışan 3 Çipli Şerit lediçin üretici farklı değer belirtmediyse, 1 metrede A akım tüketimi üzerinden hesap yapılırsa (W) 5 metre 3 çipli şerit led için 12V 6A trafo kullanmamız gerekir. Fakat piyasada çoğunlukla 12V 5A trafo ve 12V A trafo satılmaktadır.

Bu senaryoda şerit ledin kesintisiz çalışma süresi ve trafonun kalitesi belirleyici olmaktadır. Eğer şerit led aralıksız olarak saatlerce çalışacaksa (dükkan, mağaza aydınlatması) o zaman 12V A trafo tercih edilmelidir. En fazla saat çalışacaksa ve trafonun kalitesine güveniyorsanız bu durumda 12V 5A trafo tercih edilebilir.

RGB ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESAPLAMASI

RGB Şerit Led trafo hesaplamasında da 3 Çipli Şerit Led de olduğu gibi 1 metrede A hesaplayabiliriz. RGB şerit led maksimum akım tüketimine 3 renk (Kırmızı-Yeşil-Mavi) aynı anda yanarken ulaşmaktadır. Renklere göre akım tüketimi (Turuncu, mor, turkuaz, beyaz vb.) değişiklik göstermektedir fakat trafo hesabı yapılırken en yüksek değeri baz alarak hesap yapılmalıdır.

ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESABI

12V ile çalışan şerit led trafo hesabında üretici farklı değer belirtmesiyle 1 metrede A akım tüketimine göre hesap yapılabilir. Bu durumda 5 metre şerit led için 12V A trafo gerekmektedir. En yakın üst değer olan 12V A trafo kullanılabilir.

Şerit led bağlantısında maksimum parlaklığı almak için Çubuk Led - Bar Led Nasıl Bağlanır makalesinde belirttiğimiz gibi ek besleme yapılmalıdır. Şerit led montajı yapan kullanıcı ve elektrikçilerin büyük çoğunluğu hem kablo maliyetini azaltmak hemde montaj süresini daha kısa tutmak için şerit ledi tek taraftan besleme yaparak çalıştırmaktadır. Bu durumda şerit ledin son metresinde parlaklık azalmaktadır. Tek renkli şerit ledlerde (kırmızı, yeşil, mavi, beyaz, gün ışığı, amber, pembe) parlaklıktaki bu düşüş fazla dikkat çekmediği önemsenmemektedir. 

Fakat söz konusu renk değiştirebilen RGB Şerit Led olduğunda ara renkler ve beyaz renkte aşağıdaki fotoğrafta göründüğü gibi ton farklılığı kaynaklı sorun oluşmaktadır.  


RGB Şerit Led Setleri yapılırken kullanılacak malzeme seçimi ve kablo bağlantıları çok önemlidir aksi halde renk sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. 

Halojen, CFL, LED vb. aydınlatma sistemleri için en önemli parametrelerden biri Lümen/Watt değeridir.

Yani 1W güç tüketerek elde edilen ışık akısı (Lm) belirtilmektedir. Örnek olarak 10W güç tüketimi gerçekleştiğinde lm ışık akısı (parlaklık) elde edilen led aydınlatma sisteminde yetersiz besleme sebebiyle 5W güç tüketmesi durumunda <lm ışık akısı elde edilebilir.

Bu durumda tüketici aydınlatma sistemini tam kapasite ile kullanamadığı için ödediği ücretin karşılığını alamamaktadır.

Bu makale web site linkimiz kaynak olarak belirtilmek şartıyla paylaşılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir