boyun düzleşmesi belirtileri / Boyun Düzleşmesi | Romatem

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

boyun düzleşmesi belirtileri

Boyun bölgesinde, omurgamız C şeklinde hafif kavisli bir yapıdadır. Bu kavisli yapı, boynumuzun doğru açıyla durabilmesini sağlamaktadır. Boyun düzleşmesi zaman içerisinde çeşitli nedenlerle C formundaki kavisli yapısının düzleşmesidir. Literatürde servikal lordoz (servical lordosis) olarak da bilinir.

Boyun düzleşmesi orta ve uzun vadede boyun fıtıkları ile birlikte seyrederek yaşam standartlarında düşüşlere ve hatta fizyolojik bazı problemlere de yol açabilir. Mekanik nedenlerle meydana çıkan bu sorun günlük hayatta yanlış alışkanlıkların değiştirilmesi ile birlikte, fizik tedavi egzersizleri ile tedavi edilebilir. Çok ileri aşamalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi problemleri ile karşılaşmamak için gerekli tedbirleri uygulamak en doğru yöntemdir. Boyun Ağrıları İçin Alınabilecek Önlemler başlıklı yazımızda alınabilecek önlemlerden bahsediyoruz.

Başlangıç safhasındaki boyun düzleşmesi vakalarında, problemin ilerlememesi için çeşitli egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilir. İlerleyen vakalarda ise hastaya verdiği olumsuzluğa bağlı olarak ameliyat kararı verilebilir. Ancak ameliyat son aşamada tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Günümüz insanının şehir ve iş yaşantısındaki rutin işleri bel ve boyun ile ilgili birçok probleme yol açabilmektedir. Sürekli masa başında çalışmak boyun kemiğinin düzenli ve devamlı eğilmesine neden olur. Örneğin sürekli bilgisayar başında iseniz, duruşunuzun öne doğru eğildiğini kolayca fark edebilirsiniz. Bu duruş süreklilik arz ettiğinde kafa öne doğru eğilerek boyun kemiğine baskı yapar. Bu durumda boyun kemiği açılır ve sürekli öne doğru eğilmiş bir yapı ortaya çıkar. Genel olarak boyun fıtıklarının ve boyun düzleşmelerinin sebebi bunun gibi duruş bozukluklarıdır.

Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesinin ortaya çıkmasında travmatik nedenler de söz konusu olabilir. Yapılan araştırmalara göre; boyun düzleşmesinde genetik faktörlerin etkisi de oldukça fazladır. Ancak her şeye rağmen boyun düzleşmesinin ortaya çıkması çoğunlukla fiziksel koşullardan kaynaklanmaktadır.

Boyun düzleşmesi ile ilgili olarak belirtilmesi gereken en önemli husus şudur: Boyun düzleşmesi fizyolojik bir hastalık olmadığından ilaçla tedavisi söz konusu olmamaktadır. Haricen kullanılan ilaçlar ve bazı enjeksiyon ilaçları boyun düzleşmesi nedeniyle ortaya çıkan ağrıların giderilmesi, kas ve eklemlerin rahatlatılması için kullanılır. Bir kemik düzleşmesinin ilaçla tedavisi mümkün olmadığı gibi yalnızca bitkisel kürler ile boyun bölgesinin tekrar C formuna kavuşması da mümkün değildir. Bu nedenle boyun düzleşmesi tedavisini şifacılarda değil, uzman hekimlerde aramanız çok daha doğrudur. Boyun düzleşmesinin tamamen ortadan kaldırılması bahsettiğimiz gibi söz konusu olmayabilir. Ancak henüz cerrahi gerektirmeyen vakalarda hayatın normal temposunda devam etmesini sağlayacak ve yaşam standartlarını yükseltecek tedbirler alınabilir.

Boyun Fıtığı ve Boyun Düzleşmesi Arasındaki Fark

Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi arasındaki fark boyun düzleşmesinde servikal omurganın fizyolojik olarak değişimidir. Boyun fıtığında fizyolojik bir değişiklik olmayabilir. Boyun fıtığı, boyun omurundaki sinirlerin baskılanıp zarar görmesi veya  işlevini kaybetmesi durumudur. Basıya bağlı ağrılar aynı zamanda hareket kısıtlılığı meydana gelir. 

Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi ile birlikte çok net biçimde gözlemlenir. Düzleşme ile meydana gelen fıtık sebebi ile kollara vuran ağrılar, uyuşmalar, baş ağrıları ve hatta görme ve bilinç kaybı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Boyun düzleşmesinin nihai sonuçlarından biri olarak kabul edilmiyor olsa da boyun fıtığı pek çok boyun düzleşmesi vakasının orta ve ileri safhalarında görülür. Hatta kimi kaynaklarda iki sorun birbiriyle bağlantılı olarak gösterilir.

Boyun fıtığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için Boyun Fıtığı Belirtileri ve Boyun Fıtığı Tedavisibaşlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi belirtileri arasında çoğu zaman ağrılar ve uyuşmalar vardır. Ancak bunun öncesinde çok fazla semptom vermeyen bir sağlık sorunudur. Boyun düzleşmesi belirtileri çoğunlukla orta seviyeden itibaren ortaya çıkar ve tedaviye başlanmaması durumunda artarak devam eder. En belirgini ise baş ağrısıdır. Birçok farklı nedenle ortaya çıkan baş ağrısıyla benzer hissiyatta olan boyun düzleşmesi ağrıları, kimi zaman ağrı kesicilerle geçmez hale gelir. Maddeler halinde semptomları sıralayacak olursak yaygın görülen boyun düzleşmesi belirtileri;

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Omuz ve sırt ağrıları
  • Sık boyun tutulması
  • Kollara vuran ağrılar
  • Kollarda uyuşma
  • Sırtta uyuşma
  • Çene ağrısı

Şeklinde sıralanırken, daha az görülen semptomlar ise;

  • Konuşma bozuklukları
  • Unutkanlık
  • Bilinç kaybı
  • Görme bozuklukları
  • Sinirlilik hali
  • Tansiyon
  • Boynu döndürmede zorlanma
  • Ayaklara kadar uzanan uyuşma ve karıncalanmalar

şeklinde sıralanabilir. Bunların dışında boyun düzleşmesi, vagus sinirine baskı yapacağından; iç organların çalışmasına dahi etki edebilir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesi tedavisi için başlıca yöntem, sorunun erken teşhis edilmesi ve fiziksel yöntemlerle kontrol altına alınmasıdır. Boyun düzleşmesinin temeli fizyolojik bir problem olduğu için fiziksel tedavileri söz konusudur. Fizik tedavi uygulamaları ve boyun egzersizleri gibi temel fiziksel terapiler, sorunun etkilerinin azaltılmasında ve belirtilerin seyrinin gerilemesinde etkilidir. Boyun düzleşmesi fizik tedavisi için uygulanan bazı egzersizlerin bulunduğu videomuzdan siz de faydalanabilirsiniz.

Size özel bir egzersiz programı oluşturulmasını istiyorsanız, hemen teste başlayıp MoovBuddy ile kişisel planınıza ulaşabilirsiniz.Hemen Başla


Yukarıdaki egzersizler boyun ağrılarınızı azaltabilir. Kendinize özel bir egzersiz programı için ise doktorunuz ya da fizyoterapistiniz size MoovBuddy üzerinden bir egzersiz programı oluşturabilir.

Ayrıca size özel bir egzersiz programına erişmek için hemen teste başlayıp MoovBuddy ile kişisel planınıza ulaşabilirsiniz.Hemen Başla

İlerlemiş vakalarda ise çoğu zaman tek tedavi cerrahi müdahale olacaktır. Protez bağlantılarla, kayan ve yer değiştiren boyun omurlarının uygun forma sokulması amacıyla gerçekleştirilen ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Uzman hekimler tarafından yapılan cerrahi müdahalelerde, hasta için uzun istirahat dönemleri öngörülmez ve hastanede yatış süresi oldukça kısadır.

Boyun düzleşmesi, hafife alınmaması gereken, ciddi sayılabilecek bir sağlık sorunudur. “Nasılsa herkeste var.” diyerek bu sorunu geri plana atmamalı ve vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Boyun Sağlığını Korumanız İçin 9 Öneri

  1. Ağır cisimleri asla yukarı doğru kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin.
  2. Boynunuzu sürekli öne doğru eğik ve aynı pozisyonda zorlayarak tutmayın.
  3. Çok alçak veya çok yüksek yastıklar kullanmayın. Boyun eğriliğini destekleyecek ortopedik yastıkları tercih edin.
  4. Çalışma şartlarınızı ve ortamınızı düzenleyin. Ekranların göz seviyesinde veya o seviyenin hafif altında olmasına dikkat edin.
  5. Çalışma esnasında boyun kaslarını esnetme ve germe egzersizleri yapın. MoovBuddy uygulaması belirli zaman aralığında size özel gönderilen hatırlatıcılar ve kısa egzersizlerle bu iş için size destek olacaktır.
  6. Arabada ve koltukta uygun bel – boyun destekleri kullanın.
  7. 15 dakikadan fazla aynı pozisyonda kalmayın.
  8. Sigara içmek boyundaki disklerin yapısını ve kalitesini bozar. Sigarayı bırakın.
  9. Düzenli spor yapın. Hayata bağlı kalın. Motivasyonunuzu arttırın.

Boyun Düzleşmesi

Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan boyun düzleşmesi, boynun kendine özgü kıvrımını kaybetmesi ve buna bağlı olarak gelişen bazı komplikasyonlar olarak bilinmektedir. Özellikle hareketsiz yaşam tarzı ya da sürekli masa başında çalışmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık tek başına bir hastalık olmasa da uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara da neden olabilmektedir. Erken dönemde ve hafif semptomlarla kendini gösterdiğinde egzersizler ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle tedavi edilebilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

33 omurdan oluşan omurganın 7 omuru boyunda bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerde bu omurlar C şeklinde, hafif kavis oluşturacak şekilde dizilirken bazı nedenlerle bu omurlar düz bir çizgi halini almaktadır. Servikal lordoz olarak da bilinen bu doğal eğriliğin çeşitli nedenlerle kıvrımlı yapısını kaybetmesi boyun düzleşmesi olarak adlandırılmaktadır. I şekline gelen omurlar bazı ileri seviye durumlarda ters yöne doğru da kıvrılabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesinin en önemli nedeni duruş bozukluğudur. Bu bozukluk, kişiler uyku halindeyken ya da gün içinde uyanıkken çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sürekli masa başında çalışmak, gün içinde yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak gibi nedenler duruş bozukluğuna yol açmaktadır. Özellikle kişilerin mesleki koşulları nedeniyle her gün uzun süreler boyunca yanlış postürde oturması önemli boyun düzleşmesi nedenleri arasında gösterilmektedir.

İleri yaş da boyun düzleşmesine neden olabilmektedir. Yaşla birlikte omurlar arasındaki disklerde zedelenme görülmekte ve bu diskler çökmeye başlamaktadır. Dejeneratif disk hastalığı olarak da bilinen bu zedelenme ve incelme hem boynun kavisini kaybetmesine hem de kişilerin dengede sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Yaşam tarzının yanı sıra çeşitli travmalar da boyun düzleşmesi nedeni olabilmektedir. Özellikle spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkan zedelenmeler ve kaza, düşme ve darbeler sonucunda boyun bölgesinde meydana gelen yaralanmalar travma yaratmaktadır. Omurgada meydana gelen bu değişiklikler, kırılmalar ve yırtılmalar da boyun düzleşmesine neden olmaktadır.

Bazı vakalarda ise çevresel etkiler nedeniyle değil doğuştan gelen boyun düzleşmesi görülmektedir. Konjenital boyun düzleşmesi, özellikle omur ve omurganın doğal yapısını kaybettiği servikal kifozla birlikte ortaya çıkmaktadır. Konjenital disk patolojileri de daha sonradan boyun düzleşmesine neden olabilmektedir.

Rahatsızlığın nedenlerinden biri de tümör ve enfeksiyonlardır. Boyun bölgesinde bulunan omurlara ve omurların çevresine baskı yapan tümörler ve bu bölgede şişlik oluşturan lezyonlar da boynun doğal yapısını kaybetmesine neden olmaktadır.

Boyun düzleşmesinin diğer nedenleri arasında hareketsizliğe neden olan obezite ve spinal cerrahi operasyonlarından kaynaklanan komplikasyonlar bulunmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Boyun düzleşmesi belirtileri rahatsızlığın altında yatan sebepler ve rahatsızlığın nedenlerine göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarda günlük hayatlarını çok fazla etkilemeyen hafif sendromlar görülürken özellikle servikal lordoza sahip bazı kişilerde ise daha şiddetli belirtiler gözlemlenmektedir.

Bu belirtilerin asıl nedeni ise omurgalarda yer alan ve esnekliği sağlayan disklerde görülen zedelenmelerdir. Omurga ve omuriliği koruyan bu disklerin sertleşmesi kaslar, kemikler, sinirler ve ligamentte sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların ve hasarların şiddetine göre de belirtiler hafiften şiddetliye doğru kendini göstermektedir. Boyun düzleşmesinin genel belirtileri şu şekildedir:

  • Omuz, kürek kemiği ve enseye yayılan ağrı,
  • Boyundan yukarı doğru çıkan baş ağrısı,
  • Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen katılık nedeniyle bazı hareketleri yapamama,
  • Boyun kaslarının gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan kas ağrısı,
  • Boyun omurlarının bağlı olduğu diğer omurlara ve dolayısıyla sırta yayılan ağrı,
  • Kas ve sinirlere baskı nedeniyle sinir sıkışması oluşması.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Boyun düzleşmesi tedavisi planlanırken öncelikle rahatsızlığın şiddeti ve nedeni dikkate alınmaktadır. Günümüzde çoğu boyun düzleşmesi vakası kişilerin yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır. Özellikle gün boyu, uzun saatler boyunca aynı yanlış postürle oturmak ya da hareket etmemek mekanik problemlerdir. Vücuda ve boyna doğal kavisli görünümünü geri kazandırmak için öncelikle duruş bozukluklarını düzeltmek ve sinir ve kaslar üzerindeki basıyı azaltmak gerekmektedir.

Boyun düzleşmesinin yalnızca omuz, boyun ve ense bölgelerini etkilediği ve henüz omurgaya ulaşmadığı vakalarda öncelikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri denenmektedir. Ağrılar için kullanılan ağrı kesici ilaçlar, boyunluk kullanmak ve fizyoterapi hafif semptomların tedavisinde etkili yöntemlerdir. Özellikle ağrıların bile görülmediği hafif vakalarda yalnızca egzersiz yapmak, doğru postürle oturmak gibi yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler yeterli olmaktadır.

Cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinin yeterli olmadığı ve bazı nörolojik arazların ortaya çıktığı durumlarda ise boyun düzleşmesi ameliyatı yapılmaktadır. Özellikle servikal lordozla birlikte omurgada oluşan bası ve sırtta ortaya çıkan şiddetli ağrılarda cerrahi operasyon son çare olarak değerlendirilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi?

Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastaların durumuna ve rahatsızlığın şiddetine uygun olarak yapılacak boyun düzleşmesi fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler sayesinde hem ağrı gibi semptomlar ortadan kaldırılmakta hem de boyun kavisi yerine getirilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?

Boyun düzleşmesi ağrıları omurganın etkilenen bölümlerine göre vücudun farklı bölgelerinde hissedilmektedir. Genel olarak boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana gelen boyun düzleşmesi hem boyun bölgesinde hem de omuz, kürek kemiği ve ensede ağrıya neden olmaktadır. Bazı hastalarda boyundan yayılan ağrı baş bölgesinde de hissedilmektedir. Genellikle hafif olan bu ağrılar ağrı kesiciler, egzersiz ve fizik tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerle kısa ya da uzun vadede ortadan kaldırılmaktadır.

Bazı durumlarda ise boyun omurlarından yayılan ağrı omurgayı da etkilemekte ve sırtta ağrılar ortaya çıkmaktadır. Servikal kifozla birleştiğinde daha da şiddetli hale gelen bu ağrılar için uzman doktorların planlamasıyla önce cerrahi olmayan yöntemler, daha sonra cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?

Öncelikle yaşam tarzından kaynaklanan ve hafif semptomlarla kendini gösteren vakalarda doğru yastık kullanımı, düzenli olarak yapılacak egzersizler, elle yapılan boyun germe hareketleri ve doğru postürle oturmak gibi önlemler etkili olmaktadır. Fizyoterapi uygulamalarından da yararlanılan ve doğru ve düzenli egzersizle desteklenen tedaviler boyun düzleşmesini geçirmektedir. Nadiren görülen ve çok şiddetli semptomlara neden olan vakalarda ise en son seçenek olarak ameliyat yapılmaktadır.

Günlük hayatta yapılacak bazı küçük değişiklikler ve alınacak önlemler hem boyun düzleşmesinin ortadan kalkmasına hem de bu rahatsızlıktan korunmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle gün içinde mesleki koşullar ya da farklı nedenlerle tekrarlayan hareketlerde bulunanların boyunlarını dinlendirmeleri ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.

Boyun ve ensede hissedilen ağrılar için boyunluk kullanılmaktadır. Bununla birlikte, boyunluğun mutlaka doktor kontrolünde ve birkaç günü geçmeyecek şekilde kullanılması gerekmektedir.

Özel olarak üretilen boyun yastıkları kullanmak boynun uyku halindeyken de doğru pozisyonda durmasını sağlamaktadır. Boyun yastıkları genellikle fizik tedavi sırasında da kullanılmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Nedir? Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Sizinle iletişime geçmemiz için lütfen formu doldurun.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Sorun Bildir

Özgeçmiş Güncelleme Modülü ile ilgili bize iletmek istediğiniz bir şey varsa lütfen bu formu kullanın.

Bölüm, Doktor, Hastalık

Aradığınız kelimenin birkaç harfini yazmanız yeterli.

Bir problem mi yaşıyorsunuz? Sizi arayalım.

Boyun Düzleşmesi Nedir? Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir ‘C’ gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir. Boyun ağrısı ise boyun düzleşmesinin öncelikli belirtisidir. Ayrıca boyun ağrıları, sırta ve omuza da vurabilir. Boyun ağrılarının önlenmemesi ve ilerlemesi durumunda boyun fıtığı gelişebilir.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon BölümündenUzm. Dr. İsmail Özturan, boyun düzleşmesi hakkında bilgi verdi.

 

Boyun Düzleşmesi Nedir? Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Boyun düzleşmesi nedir?

Boyun vertebral kemiklerin dizilim aksı, öne doğru kavisli açık bir ‘C’ gibidir. Bu aksın düzleşmesi halk arasında “boyun düzleşmesi” olarak tabir edilir.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin başlıca nedenleri arasında;

  • Postür (duruş) pozisyon bozukluğu,
  • Uzun süre uygun olmayan postürde kalmak,
  • Stres,
  • Gerilim,
  • Ani sıcak soğuk değişimleri,
  • Uygun olmayan yastık seçimi,
  • Demir, kalsiyum, magnezyum ve D vitamini eksikliklerine bağlı uzamış kas kasılmaları gösterilebilir.

Boyun düzleşmesinde kimler risk grubundadır?

  • Ofis çalışanları,
  • Banka çalışanları,
  • Uzun süre boynu eğik bir şekilde bilgisayar ekranı veya cep telefonuna bakanlar,
  • Demir eksikliği anemisi ve D vitamin eksikliği bulunan kişiler risk grubundadır.

Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinde ilk belirti boyun ağrısı olabilir. Boyun ağrısı sırta ve omuzlara vurabilir. Bazı vakalardaysa baş ağrısı ve baş dönmesi de görülebilir.

Boyun ağrısının önlenmemesi ve ağrının daha da ilerlemesi durumunda boyun kemikleri üzerindeki yük dağılımları değişerek boyun fıtığına neden olabilir.

Boyun fıtığı gelişmesi durumunda;

  • Kollarda ağrı,
  • Ellerde uyuşma ve güçsüzlük hissedilebilir.

Boyun düzlemesi tanısı nasıl konur?

Boyun düzleşmesi tanısı fizik muayene ve grafiler ile konulur .

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi tedavisinde risk faktörleri ve nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir. Boyun düzleşmesine neden olan faktörler ortadan kaldırılmazsa boyun ağrılarının sık tekrarlamasına engel olunamaz.

Boyun düzleşmesi tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşeticilerle öncelikle kas spazmı çözülmeye çalışılır. Fizik tedavi hem mevcut kas kasılmasının çözülmesinde hem de sonrasında yapılacak egzersizlerin öğrenilmesi ve yapılmasında çok faydalıdır.

Ağrıya dirençli vakalarda ağrıyı gidermede ve kas kasılmasının çözülmesinde,

  • Akupunktur,
  • Nöralterapi,
  • Kuru iğneleme gibi girişimler yararlı olabilir.

Boynun normal aksının kazanılması için uzun süreli postür, germe, kas güçlendirme egzersizlerinin yapılması ve boyun ağrısına neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gereklidir. Aksi halde sık tekrarlayan boyun ağrıları kaçınılmazdır.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 01-05-2023

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır