bebeğin emerken karnından ses gelmesi / Emzirirken bebeğin karnının guruldamasi-Diğer

Bebeğin Emerken Karnından Ses Gelmesi

bebeğin emerken karnından ses gelmesi

Bebeklerde Karın Guruldaması Neden Olur? Yenidoğanlarda Karın Gurultusu

Ebeveynlik sevincini yeni yaşayan biriyseniz, bebeğinizin karnından gelen gurultulu sesler sizi endişelendirmiş olabilir. Neyse ki, bebeklerdeki karın guruldamaları oldukça yaygındır ve genellikle ciddi bir sağlık sorununu işaret etmez ancak yinede bu konuda birkaç detayı bilmek isteyebilirsiniz.

Bebeklerin sindirim sisteminden çıkan sesler anne ve babalar için endişe kaynağı olsa da genellikle normal kabul edilir. Yaygın olarak görülen bu guruldama sesleri, siz duymasanız bile aslında doğumdan 1 saat sonra başlar ve bebeklerde herhangi bir rahatsızlığa veya ağrıya neden olmaz.

Bebeklerin Karnı Neden Guruldar?

Bebeklerin karın bölgesinden geldiğini zannettiğimiz guruldama seslerinin büyük çoğunluğu aslında mideden değil alt sindirim sisteminden (ince ve kalın bağırsak) gelir. Bağırsaklardan gelen bu seslere borborygmus veya borborygmi denir. Bunun nedeni, bebek acıktığında beyninden sindirim sistemine gönderilen sinyaller sonucu, sindirim sisteminin yemeğe hazırlık sürecinin başlatılmasıdır. Bir başka ifadeyle, borborygmi sesleri genellikle çocuğunuzun acıktığının işaretidir.

Diğer yandan, bebeğinizin karın guruldaması her zaman aç olduğu anlamına gelmez. Bebeklerin sindirim sistemi aktif olarak çalıştıkça, sindirim sürecinde guruldama sesleri çıkar. Sindirim sisteminde, anne sütü, mama veya gazı itmeye çalışan kasılmanın basıncı ne kadar yüksekse, guruldama sesi o kadar yüksek olur. Ayrıca, mide duvarındaki kasların kasılması sonucu mideden gurultu sesleri gelebilir. Bu guruldamaların tamamı normaldir ve bebek için herhangi bir ağrıya veya sancıya neden olmaz.

Bebeklerdeki karın guruldamasında neden olan bir başka faktör gaz birikmesidir. Yenidoğan bebeklerin sindirim sistemleri tamamiyle gelişmediğinden gazı dışarı atmakta zorlanabilirler. Bebeklerde gaz sancısının (kolik) yaygın belirtileri, sürekli ağlama, mızmızlanma, karın şişliği ve kıvranarak bacaklarını yukarı doğru çekmesidir. Bu belirtilere rağmen bebeğinizin gazı olup olmadığını kesin olarak anlayamazsınız. Bu durumda yapacağınız en iyi şey sırt ve karın bölgesine nazikçe masaj yaparak eğer varsa gazın çıkmasını sağlamaktır. Bakınız: Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler, domates, portakal ve diğer narenciye ürünlerinin yanı sıra süt ve soya ürünleridir. Ek olarak, bebeklerin hava yutması gaz birikmesine neden olan diğer etkendir. Bebeğin hava yutmasına neden olan faktörler ise biberonun emzik deliğinin fazla büyük olması, yanlış emzirme pozisyonları ve bebeğin uzun süre boyunca ağlaması olarak sıralanabilir. Ayrıca, anne her iki memesini kullanarak bebeğini 10 ila 15 dakika emzirdiğinde, anne sütünün %90’ını bebek içmiş olur. Uzun süreler boyunca bebeği memede tutarak emzirmek, bebeğin hava yutmasına ve gaz sorunlarına neden olabilir.

Sonuç:

Bebeklerdeki karın gurultusu sindirim siteminin çalıştığının bir işaretidir ve birçok yönden, guruldama olması olmamasından daha iyidir. Bu nedenle, bebeklerdeki karın guruldaması genellikle normal kabul edilir ve endişe yapmaya gerek yoktur.

Ayrıca, bebeğin acıkmış olabileceğinin veya gaz sancı olabileceğinin belirtisi olabilir. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey, aç olduğunu düşünüyorsanız beslemek veya gazını çıkarmak için yumuşak masaj hareketleri yapmaktır. Bebeğinizdeki karın guruldamasına, sürekli ağlamaklı bir hal, ishal, kabızlık veya yeşil kaka gibi farklı semptomlar eşlik ediyorsa bir çocuk doktoruna götürmeniz en doğru karar olacaktır. Tüm sağlık sorunlarınızda, en iyi ve yalnızca doktorunuzun size yardımcı olabileceğini unutmayın.

Bebeklerde Karından Ses GelmesiBebeklerde Mide GurultusuYenidoğan Bebekte Karın Guruldaması Normal mi?

Bebeğiniz emerken ses çıkarıyorsa

Haberin Devamı

Uluslararası sertifikalı emzirme danışmanı olan ABD'li Lisa Marasco, “Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkartıyorsa bu iyi değil, bu bebeğin annesinin memesini iyi ememediğini gösteriyor. Ayrıca memelerin kocaman olması da annenin sütünün bol olduğunu göstermiyor” dedi.

Acıbadem Maslak Hastanesi'nde düzenlenen “2010'da Anne Sütü ve Emzirmeye Dair Neler Biliyoruz- Bilimsel Bir Bakışla” sempozyumda deneyimlerini paylaşan Marosco, bazen bebeklerin damaklarındaki gizli yarıklardan ya da dil kökü bağlarından kaynaklanan sorunlarla memeyi iyi kavrayamadıklarını söyledi.

Aynı zamanda 2009’da yayımlanan ‘Sütünüzü Nasıl Artırabilirsiniz?’ adlı kitabıyla da tanınan Marasco, annelerden bunun gibi bir durumla karşılaştıklarında mutlaka doktora gitmelerini istedi.

Toplantıda açıklanan diğer sonuçlar şöyle:

Haberin Devamı

- Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiliyor. 
- Çok uzun süren stresli dönemler, vakumlu ya da kaşıklı (forsepsli) doğum, acil sezaryenler emzirmeyi olumsuz etkiliyor. 

Karpuz, lahana ve salata ödem söktürüyor

- Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden oluyor.Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek geliyor, ödem azaldıkça süt artıyor.Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi öneriliyor.
- Annenin yumurtalığında çok fazla kist olması, testeron oranını artırıyor. Bu durumda 2-3 hafta sonra süt gelebiliyor. Kistlerden kurtulmanın yolu ise doğum. 
- Bazen plasenta rahim kaslarına yapışıyor, geç atılıyor ve çok fazla kanamaya neden olabiliyor. Plasenta içerde kalırsa süt üretimi etkilenebiliyor. 
- Anne önceki bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse, çoklu gebelik varsa, süt üretimi gecikiyor. 
- Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor. 
- Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor.

Çok fazla su içmek sütü artırmıyor

- ‘Çok fazla su içersem sütüm bol olur’ anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor.Emziren anne susadıkça içmeli.
- Eğer dil bağı sorunu nedeniyle bebek ememiyorsa bu bağın kesilmesi bebeğin annesinin sütünü daha iyi almasını sağlıyor. Ancak bu bağın kesilme işleminin mutlaka, bir uzman tarafından yapılması gerekiyor.  
- Süt veremeyen annelerin memeleri kontrol edilmeli. İki meme arasında 3 parmaktan fazla aralık varsa bu anatomik bir bozukluğun göstergesi olabileceği için bir risk faktörü.  
- Gebelik sırasında memelerde damarların genişlemesi görülmeli.Damarsız memeden süt gelmeyebilir.

Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer?

Bebeklerde karın guruldamasının bilinen pek çok nedeni vardır. Bebeklerin yanlış pozisyonda emzirilmesi, kolik, süt alerjisi gibi nedenlerle guruldama yaşaması pek çok ebeveyni bir telaş içerisine sokmaktadır. Bu guruldamalar hafife alınmamalı her uzun süreli oluşuyorsa mutlaka bir doktordan destek alınmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis bu durumda da oldukça önemli bir hal alabilmektedir.

Bebeklerde Karın Guruldaması Ne Anlama Gelir ve Neden Olur?

Bebeklerde karın guruldamasının bilinen pek çok nedeni vardır. Bu nedenler arasında süt alerjisi, kolik, açlık, ishal, bebek reflüsü ve yanlış emzirme sayılabilmektedir. Karın guruldaması çoğunlukla sindirim sistemi nedeni ile oluşan bir problemdir.

Yanlış Emzirme: Bebeğin karın gurultusunun en büyük nedenlerinden bir tanesi yanlış emzirme pozisyonudur. Eğer anne yanlış bir şekilde emzirme tekniği kullanıyor ise bebek memeyi tam olarak kavrayamaz ve bu nedenle süt yerine hava yutar. Yutulan bu hava bebeğin bağırsaklarında hava boşluğu oluşmasına neden olur ve gaz yapmaya başlar. Oluşan gaz bebekte karın gurultusu şeklinde kendisini belirtir. Oluşan karın gurultusu bu nedenle oluyor ise bebeğin emzirme pozisyonunun değiştirilmesi gerekmektedir.

Süt Alerjisi: Bebeklerin süt ve süt ürünleri en başta olmak üzere birçok besin bebeklerin çoğunda gıda alerjisi oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu gıdalar içerisinde özellikle süt ürünleri ve süt bebeklerde ishale ve gaz oluşumuna sebep olabildiği için karın gurultusuna da sebebiyet verebilmektedir. Alerjiye neden olan gıda maddesinin kesilmesi bebekteki karın gurultusu problemini ortadan kaldıracaktır.

Kolik: Bebeklerde gözlemlenen karın gurultusunun en büyük sebeplerinden bir tanesi koliktir. Kolik; bebeklerde gözlemlenen ağlama krizleri, gaz sancıları ve huzursuzluk ile beraber gelen bir problemdir. Kolik bebekler sıklıkla gaz sancısı çekerler ve bu gaz sancıları oldukça şiddetli olabilir. Bu nedenle karın gurultusu yaşamaları son derece normal bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk 3 ay içerisinde karın gurultusu görülmesinin sebebi kolik olabilmektedir.

bebek reflüsü: Yeni doğan bebeklerin mide yapıları tam olarak gelişmediğinden dolayı tükettikleri besinler mideden yukarı çıkıp ağza gelebilmektedir. Bazı durumlarda bebeğin reflü nedeni ile çıkarmış olduğu besinlerin görülmesi kustuğunu düşündürebilir. Fakat bu durum bebeğin midesinin henüz gelişmemiş olmasından dolayı sindiremediği besinlerdir. Bu gibi durumlarda bebeklerde karın guruldaması meydana gelebilmektedir.

İshal: Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen ishal, diş çıkarma zamanlarında veya aşırı lif içerikli gıdalar tüketilmesi sebebi ile meydana gelebilmektedir. İshal durumu bağırsaklarda hareketlilik oluşturmasından dolayı bebeklerde karın guruldaması şeklinde kendisini gösterebilmektedir.

Açlık: Bebeklerde gözlemlenen karın guruldaması durumu her zaman bir sağlık problemi nedeni ile değil, tamamen bebeğin acıkmış olmasından kaynaklanabilmektedir. Herhangi bir rahatsızlıktan şüphelenilmiyor ise emzirme ile bebeğin karın gurultusu giderilebilmektedir.

Bebeklerde Karın Guruldaması Nasıl Geçer?

Bebeklerde Karın Guruldaması pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Genellikle guruldamaya neden olan sebep gaz oluşumudur. Bu nedenle bebeğe doktorun vermiş olduğu gaz damlası verilebilmektedir. 6 saatte bir 4 damla şeklinde uygulanan gaz damlasının verilmesinin ardından bebeğin karnına ılık bir havlu koyulması sancısını azaltacaktır. Bunun yanı sıra hafif bir şekilde masaj yapılması da etkili olabilmektedir. Bu işlemlerden sonra bebeğin dışkısında renk farklılığı ve koku mevcut ise doktora gidilmesi faydalı olacaktır.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır