hiperaktif mesane sendromu / Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) cinsel hayatı bitiriyor - Sağlık Haberleri

Hiperaktif Mesane Sendromu

hiperaktif mesane sendromu

Aşırı Aktif Mesane Semptomları (AAM)

Mesane nedir?

Mesane böbreklerden üretilen idrarı depolayan organdır. Kas yapıdan oluşur, kese şeklindedir ve yaklaşık 500 cc idrar depolayabilir.

Aşırı aktif mesane nedir?

Mesaneyi çepeçevre tabakalar şeklinde saran mesane düz kaslarının çoğu zaman bilinen bir neden olmaksızın bütünüyle kasılarak mesane içi yüksek basınç yaratması ve kişide aniden işeme hissinin gelmesiyle karakterize bir hastalıktır.

Aşırı aktif mesane sıkışma tipi idrar kaçırmanın eşlik ettiği  ya da etmediği ani sıkışma hissi, genellikle artmış idrar yapma sıklığı ve gece idrara çıkma olarak tanımlanır.
 

Aşırı aktif mesane semptomları nelerdir?

•    Ani idrar yapma ihtiyacı ve bunun erteleyememe sıkıntısı
•    İstemsiz idrar kaçırma
•    Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
•    Gece idrar yapma ihtiyacı ile uyanma
 

Toplumda görülme sıklığı nedir?

İnsanlar %10-20’si hayatlarının bir döneminde çeşitli derecelerde bu şekilde şikayetlerden yakınırlar.
 

Tanısı nasıl konulur?

AAM’li hastanın değerlendirilmesi öykü, muayene ve laboratuvar incelemelerinden oluşmaktadır. Birçok AAM hastasına sadece hikaye ile tanı koymak mümkündür ancak kesin tanı için ürodinami denilen özel bir test yapılarak, mesane kasındaki istemsiz kasılmaların gösterilmesi gereklidir. 
 

Tedavi nasıldır?

Aşırı aktif mesanede birçok tedavi seçeneği bulunmakla birlikte öncelikle hayat tarzı değişikliği, pelvik taban egzersizleri ve davranış tedavileri verilir. Bu tedavilere ek olarak ilaç tedavisi ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara mesane botox uygulamaları sinirsel iletimi azaltmak için cerrahi girişimler ve sinir uyarıcıları hatta mesane büyütme operasyonları yapılabilir.

Birçok hasta ilaç tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte davranışsal tedavilerin desteklenmesi de başarı oranlarını önemli oranda artırmaktadır. Ayrıca dirençli olgularda kapalı yöntemle (endoskopik) de tedavi alternatifi bulunmaktadır.

Davranış Tedavisi: İdrar tutucu kas egzersizleri, sıkışmayı baskılama teknikleri, idrar söktürücü ilaçların alınma zamanını değiştirmek ve hastayı kilo verme konusunda yönlendirmekten oluşur.

İlaç Tedavisi: Tedavide ilaçlar yaygın olarak kullanılmakta olup, etkinlik ve güvenilirliği kanıtlanmış ilaçlardır. 

Endoskopik tedavi: İlaç tedavisine dirençli aşırı aktif mesane hastalığı varlığında ve şikayetleri nedeniyle hayat kalitesi bozulan hastalarda idrar torbası içerisine botilinum toksin uygulaması yapılabilir. Etkisi 6-8 ay aralığındadır. Bu nedenle tedavinin tekrarı gerekebilir.
 

AAM ile yaşamak

AAM semptomları hayatı tehdit edici olmamasına ani idrar yapma hissi veya sık idrar yapma gibi semptomlar yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yapar. AAM semptomları olan kişiler evi terk etmeden önce tuvalet yerlerini belirleme ihtiyacı hisseder ve toplu aktivitelerden kaçınabilir. Aynı zamanda gece idrar yapma ihtiyacı nedeniyle uykusuz kaldığından enerji seviyesi düşer ve günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır. İdrar kaçırma ile sonlanan ani idrar hissi atakları utanç vericidir ve özgüveni azaltır. 
Semptomları kontrol altında tutmak için çeşitli yollar vardır. Bu semptomlar ilişkilerinizde mutlu olmanızı ve toplumunuzdaki sosyal kültürel ve ekonomik hayata katılımı engellememelidir. Semptomlarınız size rahatsız ederse hekiminize başvurmanız önemlidir. 
 

Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) cinsel hayatı bitiriyor

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS), genellikle mesane kontrolünün kaybı olarak tanımlanıyor. Sık idrara çıkma ve idrar kaçırmaya yol açan sorun, her 5 kadından ve her 7 erkekten birinde görülüyor.

19.05.2016 - 09:47

Son Güncelleme : 19.05.2016 - 09:49

Haberler - ntv.com.tr

Aşırı aktif mesane sendromunun risk faktörleri arasında obezite, sigara, dolaşım sistemi hastalıkları, genetik yatkınlık, menopoz, böbrek hastalığı ve diyabetin bulunduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Gülpınar, “Aşırı Aktif Mesane Sendromu sıkışma hissi, sık sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe ve altına kaçırma korkuları ile kendini gösteriyor. Çoğunlukla kadınları etkilemekle birlikte, erkekleri de ilgilendiren sorun, cinsel, fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki açıdan yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor” dedi.

AŞIRI AKTİF MESANE BÖREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

“Aşırı Aktif Mesane” olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini belirten Doç. Gülpınar, “Aşağıdaki soruların en az birine ‘evet’ cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir” diye konuştu.

• Aniden sıkışarak tuvalete gidiyor musunuz?
• Gittiğiniz her yerde tuvalet arıyor musunuz?
• Geceleri tuvalete gitmek için uyanıyor musunuz?
• Zamanında yetişemeyip idrar kaçırıyor musunuz?

"40 YAŞ ÜSTÜNDE CİNSEL HAYATI BİTİRİYOR”

Aşırı Aktif Mesane Sendromunun; işten ayrılma, erken emeklilik ve depresyon sebebi olabildiğini, genç yaşta ise okul başarısını etkilediğini aktaran Gülpınar, “İdrar kaçırma 40 yaş üstünde cinsel hayatı bitiriyor. Represyon riski diğer insanlara göre 3 kat fazla. Erken emekli olmaya zorluyor, seyahate çıkmayı engelliyor, insanları sosyal hayattan koparıyor. Tuvalete yetişemeyeceğim kaygısı ile hareket eden hastalarda düşme riski %26, kırık riski %34 daha fazla. Toplumun neredeyse 6’da birini etkiliyor ama hekime başvurma oranı oldukça düşük” dedi.

Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) cinsel hayatı bitiriyor - 1

İDRAR KAÇIRMA SORUNU OLANLAR BUNLARA DİKKAT

Bazı önlemler ve koruyucu tedavi yöntemleriyle bu sorundan kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Gülpınar, “Tedavide birinci basamak aşırı aktif mesaneye neden olabilecek kafeinli, asitli, baharatlı ve alkollü içeceklerin kısıtlanması. Sıvı alımının dengelenmesi, işemeyi belli saatlerde yapma ve pelvis taban egzersizleri idrar kaçırmaya karşı alınacak önlemler arasında sayılabilir” diye konuştu.

Doç. Gülpınar, sorunla yaşayanların yapması gerekenler ise şu önerilerde bulundu:

Pelvis taban egzersizleri yapın: Pelvis taban egzersizleri, doğru kasların düzenli bir şekilde kasılması hekim tarafından hastaya öğretilirse kontrolsüz kasılmaların ortadan kaldırılmasında sıklıkla başarılı sonuçlar vermektedir.

Sigara içmeyin: Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için yardım alın.

Daha çok lif tüketin: Beslenmenize daha çok lifli gıda eklemek ya da lif takviyeleri kullanmak, idrar tutamama için bir risk faktörü olan kabızlığın önlenmesinde yardımcı olabilir. Doktorunuz, bir önlem olarak, mesane sorununuza bağlı olmak üzere, daha az ya da daha fazla su içmenizi önerebilir.

Kilo verin: Diyet ve egzersizle kilo vermenin idrar kaçırmayı azalttığı çalışmalarda gösterilmiş.

“İDRAR KAÇIRMAYA TOKSİNLİ ÇÖZÜM”

Basit günlük alışkanlıkları değiştirerek ya da ilaçla tedavi olunamayan durumlarda enjeksiyon tedavisinin etkin sonuçlar verdiğini belirten Gülpınar, “20 dakika gibi kısa bir uygulama ile mesane kasına botulinum toksin enjeksiyonunun yapıldığı uygulama son yıllarda etkin sonuçları aldığımız bir tedavi yöntemidir. Yöntemin etkisi hastalar arasında değişebilmekle birlikte, ortalama 6 ay sürmektedir. Tedavinin hasta üzerindeki etkisi geçtiği zaman yeniden enjeksiyon yapılabilir. Böylece soruna neden olan mesanedeki istemsiz kasılmalar azaltılmaya çalışılır. Birçok tıbbi çalışmada, bu yöntemle idrar kaçırma sıklığının azaldığı, hastanın yaşam kalitesinin yükseldiği rapor edilmiştir” dedi.

SAĞLIK HABERLERİ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir