konsinye ne demek / Konsiye satış - Dünya Gazetesi

Konsinye Ne Demek

konsinye ne demek

Konsiye satış


Konsinye sat&#;&#;&#;, mallar&#;n mülkiyetinin devir edilmeksizin, di&#;er bir anlam&#; ile gönderilen mallar&#;n mülkiyetinin sat&#;c&#;da kalmas&#; kayd&#;yla, konsinye mal&#; alan durumundaki kimseye verilmesi olarak aç&#;klayabiliriz.

Konsinye i&#;lemi bir i&#;letmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün ko&#;ullar&#;na göre sat&#;lmak üzere di&#;er bir i&#;letmeye mal göndermesi i&#;lemidir.

Mal&#; gönderen tüccar veya i&#;letmeye konsinyatör, mal&#; satmak üzere teslim alan tüccar veya i&#;letmeye de konsinye denmektedir.

Mal&#;n konsinyeye teslimi sat&#;&#;tan çok bir emanet i&#;lemi niteli&#;indedir. Çünkü mal&#;n mülkiyeti, konsinye taraf&#;ndan sat&#;l&#;ncaya kadar konsinyatör üzerinde kalmaktad&#;r. Esas itibariyle konsinyenin görevi, mal&#;n sat&#;&#;&#;na arac&#;l&#;k yapmakt&#;r.

Katma De&#;er Vergisi Kanunu’nun “Vergiyi Do&#;uran Olay&#;n Meydana Gelmesi “ ba&#;l&#;kl&#; Maddesinin (d) bendinde “Komisyoncular vas&#;tas&#;yla veya konsinyasyon suretiyle yap&#;lan sat&#;&#;larda, mallar&#;n al&#;c&#;ya teslimi” ifadeleri bulunmaktad&#;r. Bundan ayr&#; olarak Yeni Borçlar Kanunu’nun – maddelerinde de (Eski Borçlar Kanunu – maddeler) konu hukuki boyutlar&#; ile incelenmi&#;tir.

Konsinye Sat&#;&#;larda dikkat edilmesi gereken noktalar&#; &#;u &#;ekilde belirtebiliriz.
Mal&#;n Sat&#;c&#; taraf&#;ndan konsinye mal&#; alana gönderilmesi s&#;ras&#;nda düzenlenen sevk irsaliyesinin üzerine “ Konsinye olarak sevk edilmi&#;tir” ifadesi yaz&#;larak mallar teslim edilecektir.

Konsinye mal&#; alan taraf bu mal&#; al&#;c&#;ya teslim etti&#;i tarihten itibaren 7 gün içinde faturas&#;n&#; kesecektir.

Bu durumda hem sat&#;c&#; firma ve hem de konsinye mal&#; al&#;p satan firma için gelir, mal&#;n al&#;c&#;ya konsinye mal&#; alan firma taraf&#;ndan teslimi ile ba&#;lam&#;&#; olmaktad&#;r.
Konsinye mall&#; veren firma da sat&#;lan mal&#;n faturas&#;na keserek konsinye olarak mal verdi&#;i firmaya gönderecektir.

Konsinye mal&#; alan firmada sat&#;lmayan konsinye mal var ise, bu mallar konsinye mal&#; veren firman&#;n stoklar&#;nda görünmektedir.
A&#;a&#;&#;ya iki adet özelge metni al&#;nm&#;&#;t&#;r.

&#;lgili Kanun : Vergi Usul Kanunu
&#;lgili Madde : Say&#;l&#; seafoodplus.info
&#;lgili Birim : &#;zmir Defterdarl&#;&#;&#; Denetim Koordinasyon ve Usul Gelir Md.
Özelge Tarihi :
Özelge Say&#;s&#; : BDEF/
Özet: Al&#;nan komisyon bedeli kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda fatura düzenlemesi gerekti&#;i.
Fatura sat&#;lan emtia veya yap&#;lan i&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda düzenlenen vesikad&#;r. Verilen hizmet için tahsil edilen miktar üzerinden fatura düzenlenmesi verilen hizmet için arac&#;l&#;k yapan &#;irkete verilen komisyon için ad&#; geçen &#;irket taraf&#;ndan komisyon miktar&#; kadar fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Dilekçenizde, firman&#;z&#;n pazarlamas&#;nda bir ba&#;ka &#;irketin arac&#;l&#;k etti&#;i, bu &#;irketin bulaca&#;&#; her mü&#;teri için komisyon alaca&#;&#;, bu hizmet kar&#;&#;l&#;&#;&#; firman&#;za komisyon faturas&#; kesece&#;i, bulmu&#; oldu&#;u mü&#;teriye ise firman&#;zca tahsilat&#;n yap&#;l&#;p fatura kesilece&#;i belirtilmi&#; olup, bu i&#;lemde Say&#;l&#; Vergi Usul Kanunu aç&#;s&#;ndan sak&#;nca bulunup bulunmad&#;&#;&#;n&#;n bildirilmesi istenilmektedir.

Say&#;l&#; Vergi Usul Kanunu'nun 'uncu maddesinde faturan&#;n tarifi sat&#;lan emtia veya yap&#;lan i&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda mü&#;terinin borçland&#;&#;&#; mebla&#;&#; göstermek üzere emtiay&#; satan veya i&#;i yapan tüccar taraf&#;ndan mü&#;teriye verilen ticari vesikad&#;r &#;eklinde tan&#;mlanm&#;&#; olup, 'uncu maddesinde faturan&#;n &#;ekli, 'inci maddesinde de faturan&#;n nizam&#; aç&#;klanm&#;&#;t&#;r.
Ayn&#; Kanunun 'nci maddesinde; "Birinci ve ikinci s&#;n&#;f tüccarlarla defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1- Birinci ve ikinci s&#;n&#;f tüccarlara;
2- Serbest meslek erbab&#;na;
3- Kazançlar&#; götürü usulde tespit olunan tüccarlara;
4- Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
5- Vergiden muaf esnafa.
Satt&#;klar&#; emtia veya yapt&#;klar&#; i&#;ler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.” Hükmü yer almaktad&#;r.

Yukar&#;dakiler d&#;&#;&#;nda kalanlar&#;n, birinci ve ikinci s&#;n&#;f tüccarlardan ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden sat&#;n ald&#;klar&#; emtia veya onlara yapt&#;rd&#;klar&#; i&#; bedelinin liray&#; geçmesi veya bedeli liradan az olsa dahi istemeleri halinde emtiay&#; satan&#;n veya i&#;i yapan&#;n fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktad&#;r.
Bu hükümlerden de anla&#;&#;laca&#;&#; üzere, fatura sat&#;lan emtia veya yap&#;lan i&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda düzenlenen vesikad&#;r.

Buna göre, mü&#;terilerinize vermi&#; oldu&#;unuz hizmet için tahsil etti&#;iniz miktar üzerinden fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

Ayr&#;ca mü&#;terileri bulan arac&#; &#;irkete vermi&#; oldu&#;unuz komisyon için, ad&#; geçen &#;irketçe bu komisyon miktar&#; kadar fatura düzenlemesi icap etmektedir.

T.C.
&#;STANBUL VAL&#;L&#;&#;&#;
Defterdarl&#;k Usul Gelir Müdürlü&#;ü
Say&#;: BDEF/ VUK-1/ 18/05/

Konu: Sat&#;c&#; ad&#;na arac&#; firman&#;n mü&#;teriden pos makinas&#; ile yapaca&#;&#; tahsilatlar&#;n kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda belge düzenlenip düzenlenmeyece&#;i hk.

&#;lgi: ……………….tarihli dilekçeniz.

&#;lgide kay&#;tl&#; dilekçenizde, ikinci el araba al&#;m-sat&#;m&#; yapmakta oldu&#;unuz, baz&#; araçlar&#; konsinye sözle&#;mesi yaparak komisyon kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda satt&#;&#;&#;n&#;z ve sat&#;&#; sonras&#; araç sahibinin al&#;c&#;ya sat&#;&#; faturas&#; kesti&#;i, firman&#;z&#;nda araç sahibine komisyon hizmetinden dolay&#; elde etti&#;i kazanç kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda komisyon faturas&#; kesti&#;i belirtilerek, araç sat&#;&#;&#; tahsilat&#;n&#;n &#;irketinizce pos makinas&#; kullan&#;larak taksitlere bölünmesi ve banka hesab&#;n&#;zdan araç sahibine transfer edilmesi halinde faturan&#;n &#;irketinizce kesilmeyecek olmas&#;n&#;n Vergi Usul Kanunu uyar&#;nca sak&#;ncal&#; olup olmad&#;&#;&#; hususunda görü&#; talep edilmektedir.

Bilindi&#;i üzere, konsinye i&#;lemi bir i&#;letmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün ko&#;ullar&#;na göre sat&#;lmak üzere di&#;er bir i&#;letmeye mal göndermesi i&#;lemidir.

Mal&#; gönderen tüccar veya i&#;letmeye konsinyatör, mal&#; satmak üzere teslim alan tüccar veya i&#;letmeye de konsinye denmektedir.

Mal&#;n konsinyeye teslimi sat&#;&#;tan çok bir emanet i&#;lemi niteli&#;indedir. Çünkü mal&#;n mülkiyeti, konsinye taraf&#;ndan sat&#;l&#;ncaya kadar konsinyatör üzerinde kalmaktad&#;r. Esas itibariyle konsinyenin görevi, mal&#;n sat&#;&#;&#;na arac&#;l&#;k yapmakt&#;r.

Bilindi&#;i üzere, say&#;l&#; Vergi Usul Kanununun ’ncu maddesinin 5 numaral&#; f&#;kras&#; uyar&#;nca, sat&#;lan mallar&#;n al&#;c&#;ya teslim edilmek üzere sat&#;c&#; taraf&#;ndan ta&#;&#;nd&#;&#;&#; hallerde sat&#;c&#;n&#;n, teslim edilen mal&#;n al&#;c&#;s&#; taraf&#;ndan ta&#;&#;nmas&#; veya ta&#;&#;tt&#;r&#;lmas&#; halinde de al&#;c&#;s&#;n&#;n ta&#;&#;nan veya ta&#;&#;tt&#;r&#;lan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve ta&#;&#;tta bulundurulmas&#; gerekmektedir.

Ayr&#;ca mal&#;n, bir mükellefin birden çok i&#;yerleri ile &#;ubeleri aras&#;nda ta&#;&#;nmas&#; veya sat&#;lmak üzere bir komisyoncu veya di&#;er bir arac&#;ya gönderilmesi halinde de mal&#; gönderen taraf&#;ndan sevk irsaliyesinin düzenlenmesi gerekti&#;i ayn&#; bentte hükme ba&#;lanm&#;&#;t&#;r.

An&#;lan bent hükmünden de anla&#;&#;laca&#;&#; üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.

Bu itibarla konsinye mal&#;n konsinyatör taraf&#;ndan konsinyeye gönderilmesi halinde sevk irsaliyesinin konsinyatör taraf&#;ndan, konsinyenin ta&#;&#;mas&#; veya ta&#;&#;tt&#;rmas&#; halinde ise konsinye taraf&#;ndan konsinye i&#;lemi ile sevk edildi&#;ine ili&#;kin aç&#;klama yapmak suretiyle tanzim edilmesi gerekmektedir.

Ayn&#; kanunun ’nci maddesinin 5 numaral&#; bendinde, “Fatura, mal&#;n teslimi veya hizmetin yap&#;ld&#;&#;&#; tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemi&#; say&#;l&#;r.” denilmektedir.

Öte yandan, konsinyasyon suretiyle sat&#;&#;&#;n&#;n yap&#;laca&#;&#; konsinyatör ile konsinye aras&#;nda yap&#;lan yaz&#;l&#; bir sözle&#;me ile belirlenen konsinye mal&#;n sat&#;lmas&#; halinde bu sat&#;&#; i&#;lemine ait belgenin, mal&#; satan konsinye taraf&#;ndan gerçek sat&#;&#; bedeli üzerinden mal&#;n al&#;c&#;s&#;na düzenlenmesi, konsinyatöründe konsinyeye kendi satt&#;&#;&#; bedel üzerinden fatura düzenlemesi ve yap&#;lan bu i&#;lemlere ili&#;kin kay&#;tlar&#;n Vergi Usul Kanununun ’ncu maddesinde belirlenen süre içerisinde kay&#;tlara intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Buna göre; konsinye sat&#;&#; yap&#;labilmesi için taraflar aras&#;nda (konsinyatör ile konsinye) yaz&#;l&#; bir sözle&#;me bulunmas&#;, konsinye mal&#;n sevki ve sat&#;&#;&#;n&#;n da yukar&#;daki aç&#;klamalar do&#;rultusunda yap&#;lmas&#; gerekmekte olup, konsinye sözle&#;mesi ile teslim ald&#;&#;&#;n&#;z ve sat&#;&#;&#;n&#; gerçekle&#;tirdi&#;iniz araçlar için konsinye olarak gerçek sat&#;&#; bedeli üzerinden mal&#;n al&#;c&#;s&#;na fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, mal&#;n sat&#;c&#;s&#;n&#;n ise gerçek usulde gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ya da gerçek usulde serbest meslek erbab&#; olmas&#; halinde konsinyatör olarak kendi satt&#;&#;&#; bedel üzerinden taraf&#;n&#;za fatura düzenlemesi gerekmektedir.

Konsinyatörün vergi mükellefi olmamas&#; halinde de, araç sat&#;&#;&#;ndan elde etti&#;i bedel üzerinden taraf&#;n&#;zdan düzenlenecek gider pusulas&#;n&#; imzalamak suretiyle sat&#;&#;&#;n belgelendirilece&#;i ve bu gider pusulas&#;ndaki tutara gelir stopaj ve katma de&#;er vergisi hesaplanaca&#;&#; tabiidir.

Ancak mal&#; teslim almadan arac&#; olarak yapt&#;&#;&#;n&#;z sat&#;&#;lar&#;n tahsilat&#;nda ise sadece firman&#;z&#;n ald&#;&#;&#; komisyon bedeli için fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, pos makinesinden konsinyatör ad&#;na yapt&#;&#;&#;n&#;z tahsilatlar için fatura düzenlemeniz gerekmemekte olup; sat&#;c&#;n&#;n gerçek usulde gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ya da gerçek usulde serbest meslek erbab&#; olmas&#; halinde sat&#;lan arac&#;n gerçek bedeli üzerinden al&#;c&#; ad&#;na fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ticaret yapan kişilerin sıklıkla kullandığı bir terim olan konsinye nedir biliyor musunuz? Konsinye, bir satıcının mallarını sattığı diğer bir satıcıya, dağıtıcıya veya komisyoncuya malların değerini satıldıktan sonra verdiği satış işlemidir. Kısaca veresiye satış olarak da adlandırılabilir. Konsinye satış özellikle otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde yapılmaktadır. Konsinyeli satışın amacı satılacak ürünü dönemin piyasa fiyatlarına uygun olarak satabilmektir. Konsinyeli satışlarda malın sahibine konsinyatör, alıcıya ise konsinyi denmektedir.

Konsinye kavramını açıkladıktan sonra bir de karşımıza konsinye araç kavramı çıkıyor. Peki konsinye araç nedir? Gelin sizlere konsinye aracın ne olduğunu ve konsinye araç satışının önemli noktalarını anlatalım…

konsinye araç

Konsinye Araç Nedir?

Konsinye yöntemi ile satışı yapılan araçlara konsinye araç denmektedir. Araç sahibi aracını satmak için bir aracıya emanet eder. Yani satış işlemini aracı kişi gerçekleştirir. Araç satın alındığında aracı vasıtasıyla araç sahibi ile iletişime geçilir. Ancak noterde araç sahibi ve alıcı ile işlemler yapılarak araç devredilir. Aracı ise satıştan komisyon alır. Konsinye araç satışını özetleyecek olursak, araç sahibi ile aracı satan kişinin farklı olduğu durumdur diyebiliriz.

konsinye araç

Konsinye Araç Satışının Önemli Noktaları

Hem aracını satacak kişi hem de alıcı için oldukça avantajlı bir işlem olan konsinye satış işlemi gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Araçların marka, model ve özellikleri değerlendirilerek dönemin şartlarına uygun fiyat aralığında satılmalıdır. Bunun için de güvenilir kişi ve firmaları konsinye olarak tercih etmek gerekmektedir.
  • Konsinye araç satış işlemi yapıldığında taraflar karşılıklı olarak bir anlaşma ya da sözleşme imzalamalıdır. Bunun sebebi ise her iki tarafın da haklarını korumaktır.
  • Satılacak aracın doğru fiyatlandırılması ve satış için uygun olup olmadığının incelenmesi için aracı detaylı ekspertiz kontrolünden geçirmek gerekmektedir. Ekspertiz sayesinde araçta gözle görülemeyen hasarlar ortaya çıkmakta ve alıcılar için daha güvenilir bir satış olmaktadır.
  • Son olarak konsinye araç satışı gerçekleştirildikten sonra aracın satıcı üzerinden işlemin satışını gerçekleştiren kişiye gönderileceği zaman sevk irsaliyesi üzerinde ‘konsinye olarak sevk edilmiştir’ yazısı bulunmalıdır.

Bana Araç Öner

2. El Araç İlanları

Elif Karakılıç

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Tutkunu olduğum otomobiller hakkında yazılarımı ve fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum.

Konsinye Ne Demek?

Konsinye kelimesi Türkçe'de "emanet" anlamına gelir.

Fransızca consigné "emanet" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca consigner "emanet etmek, devretmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince consignare "1. bir belgeyi mühürlemek, tasdik etmek, 2. mühür ve imzayla bir hakkı veya yetkiyi devretmek" fiilinden evrilmiştir. Latince fiil Latince signum "mühür" sözcüğünden con+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sinyal maddesine bakınız.

Konsinye kelimesi tarihte bilinen ilk kez "parası satıştan sonra tahsil edilmek üzere satıcıya emanet edilen mal" m () : kredili veya konsinye ithal talepleri dolar sahasına şamil değildirkonsinye afyon "?" [ c () : Mevcut Türk konsinye afyonları piyasayı kaplamıştır ] eserinde yer almıştır.

Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Konsinye kelime kökenini göstermek için tıklayın.

Konsinye kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.

Rastgele kelime göster

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir