nohut mayası yapmak / Nohut Mayalı Ekmek Tarifi, Nasıl Yapılır? (Resimli) | Yemek Tarifleri

Nohut Mayası Yapmak

nohut mayası yapmak

Evde Nohut Mayası(Tatlı Maya) Yapımı

").addClass("theiaStickySidebar").append(seafoodplus.infoen()),seafoodplus.info(seafoodplus.infoSidebar)}seafoodplus.infoBottom=parseInt(seafoodplus.info("margin-bottom")),seafoodplus.infogTop=parseInt(seafoodplus.info("padding-top")),seafoodplus.infogBottom=parseInt(seafoodplus.info("padding-bottom"));var n=seafoodplus.info().top,s=seafoodplus.infoeight();function d(){seafoodplus.infocrollTop=0,seafoodplus.info({"min-height":"1px"}),seafoodplus.info({position:"static",width:"",transform:"none"})}seafoodplus.info("padding-top",1),seafoodplus.info("padding-bottom",1),n-=seafoodplus.info().top,s=seafoodplus.infoeight()-s-n,0==n?(seafoodplus.info("padding-top",0),seafoodplus.infoSidebarPaddingTop=0):seafoodplus.infoSidebarPaddingTop=1,0==s?(seafoodplus.info("padding-bottom",0),seafoodplus.infoSidebarPaddingBottom=0):seafoodplus.infoSidebarPaddingBottom=1,seafoodplus.infousScrollTop=null,seafoodplus.infocrollTop=0,d(),seafoodplus.infoll=function(e){if(seafoodplus.info(":visible"))if(i("body").width()

Nohut Mayası Nasıl Yapılır ve Nasıl Saklanır?

Nohut mayası, ekmeklerin ve yoğurdun geleneksel malzemesi olarak tanınır. Anadolu mutfağının çok önemli ürünlerinden biridir. Türk tarihinde kullanılan ilk maya türü olarak bilinen nohut mayası, nohut ekmeği olarak da tanınır. Ekmeğin kabarmasını ve sütün mayalanmasını sağlar. Hazır mayalardan farklı olarak, ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Ayrıca ekmek daha fazla kabarır ve yoğurt daha hızlı mayalanır. 

Nohut Mayası Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 çay bardağı nohut
  2. 1 tutam tuz
  3. 2 bardak su
  4. 3 kaşık un
  5. Tahta kaşık
  6. Cam kavanoz

Yapılışı: Nohutlar bir gece önceden parça olacak şekilde ezilir. Ardından cam kavanoza alınır. Üzerine un ve tuz eklenir. Malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edilir. Malzemeler tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Maya, derece arasında beklemeye bırakılır. Mayanın tutması için, sıcaklığın düşmemesi veya çıkmaması gerekir. Ertesi gün köpüren mayanın nohutları süzülür ve köpüklü kısmı kullanılır. Nohut mayası, ortalama 1 gecede hazır hale gelir.

Nohut Mayası Nasıl Kullanılır?

Nohut mayası, ekmek yapımında veya süt mayalarken, hazır maya yerine kullanılabilir. Özellikle ekmek yapımında tercih edilen maya türlerinden biridir.

nohut mayası

Nohut Mayası Nasıl Saklanır?

  1. Nohut mayası, az dayanıklı olduğu için saklaması zordur.
  2. Ekmek veya yoğurt yapımında hemen kullanılmalıdır.
  3. Nohut mayası, cam kavanozda kapağı kapalı bir şekilde bir süre saklanabilir.
  4. Nohut mayasını buzdolabı veya buzlukta saklamak, mayanın sönmesine neden olacağı için doğru değildir.

Nohut Mayasıyla Yoğurt Nasıl Mayalanır?

  1. Tarife başlamadan önce maya süzülmeli ve nohut tanelerinden arındırılmalıdır.
  2. Bu esnada süt kaynatılıp pastörize edilir ve oda sıcaklığında bekletilir.
  3. Ardından maya sütün içerisine eklenir ve karıştırılır.
  4. Sütün kapağı kapatılır ve sıcak kalması için kalın bezle etrafı sarılır. saat arasında mayalanmaya bırakılır.

Nohut Mayasıyla Ekmek Nasıl Yapılır?

  1. Nohut mayasına 8 kaşık ılık su ve 8 kaşık buğday unu eklenir.
  2. Karışım homojen bir hal alana kadar karıştırılır.
  3. Hazırlanan karışım streç film ile kapatılır ve saat dinlenmeye bırakılır.
  4. Hazırlanan karışımın gözeneklerine bakarak hazır hale geldiğini anlayabilirsiniz.
  5. Göz göz olan mayayı, evde ekmek yapma adımlarını takip ederek yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Nohutun faydaları nelerdir?
  2. Nohut nasıl pişirilir?
  3. Nohut yemekleri
  4. Nohut yemeğinin yanına ne gider?
  5. Neden nohuta karbonat eklemeliyiz?

Nohut Mayası Nedir? Nasıl Yapılır?

Hazır mayaların mutfaklara girmesi ile neredeyse adını bile duymadığımız nohut mayası, faydaları ve doğallığı ile yeniden mutfakların gözdesi olmaya aday. Peki ekmeklerin ve yoğurdun geleneksel malzemesi olarak tanınan nohut mayası nedir? Bu maya temelde nohutun üzerine su, un ve tuz eklenerek fermantasyon sürecine tabi tutulması ile hazırlanan bir mayadır. Ekşi mayaya nazaran daha az dayanıklı olsa da ondan farklı bir kokuya ve tada sahip olduğu için ''tatlı maya'' olarak da bilinir.

Hazır mayalardan farklı olarak nohut mayası ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlar, gereğinden fazla kabarmasını da engeller. Aynı şekilde yoğurdun da daha hızlı mayalanmasını sağlar. Şimdi gelin nohut mayası nasıl olur, püf noktaları nelerdir birlikte inceleyelim: 

İhtiyacınız olan malzemeler her mutfakta olan şeyler. 1 çay bardağı nohut, 4 yemek kaşığı tam buğday unu, 1 bardak ılık su, yarım çay kaşığı tuz ve bir cam kavanoza ihtiyacınız olacak.

Nohut mayası yapımına başlarken ilk olarak nohutları hafif iri parçalar kalacak şekilde dövün. Kırmış olduğunuz nohutları cam kavanoza alın ve üzerine un ve tuzu ekleyin. Ardından suyu da ilave edip bir kaşık yardımıyla içerisinde un topakları kalmayana kadar iyice karıştırın ve kavanozun kapağını örtün.

Mayanın aktif hale gelmesi için sıcak bir ortamda bulunması gerekir. İdeal sıcaklık derece aralığıdır. Gerekli sıcaklığı sağladığınızda 12 saat sonra kavanozunuzdaki mayada hareketlenme başlar. İlerleyen saatlerde maya kabarır ve köpüklenir. Köpüklenme arttığında istediğiniz ilk malzemeyi elde etmiş olursunuz. Oluşan köpükleri tahta kaşık yardımıyla toplayıp farklı bir kapta biriktirin. Nohut mayası hazır!

Nohut mayasını kullanabilmeniz için ilk olarak bir ön maya hazırlamamız gerekir. Nohut mayasını yarım bardak ılık su ve yarım bardak tam buğday unu ile karıştırın. Üzerini streç film ile kapatıp saat boyunca mayalanması için bekleyin. Bu ön mayalama işleminin sonucunda nohut mayasından ekmek yapımına geçebilirsiniz. Evde ekmek yapımının detayları ise bir başka blog yazımızda :)

 

Nohut Mayası Nasıl Yapılır

Nohutları havanın içinde ya da blendırda, çok küçültmeden irili ufaklı parçalar haline getirelim. 

Kırmış olduğunuz nohutları orta boy bir kavanozun içerisine aktaralım. Üzerine unu ve el yakmayacak sıcaklıktaki suyu, tuzu ekleyelim. Bir kaşık yardımıyla içerisinde un topakları kalmayana kadar güzelce karıştıralım. 

Su; un, tuz ve nohut karışımının parmak üzerinde olacak şekilde eklenmeli.

Güzelce karıştırdıktan sonra kazanozun ağzını kapatalım ve evin sıcak bir yerinde muhafaza edelim. Eğer çok sıcak havalarda hazırlıyorsak, mayamızın taşma riskine karşı altına mutlaka bir tabak koyalım, serin havalarda maya hazırlamak istersek de evin en sıcak köşesini bulmaya çalışalım ya da kalorifer, soba, fırın gibi sıcak yerlerin yakınlarında bulunduralım.
Biz güneş alan kalorifer peteğinin yanına koyduk :)
Mayanın olması için ideal derece derece aralığında. Bu ısıyı kabın içinde yakaladığında oluşmaya başlayacaktır.

 

Üzerinden 12 saat geçtikten sonra gerekli sıcaklık sağlandığında mayanızda hareketlenmeler başlayacaktır. Yine el yakmayacak sıcaklıkta 3/4 çay bardağı kadar suyu ilave ederek dinlendirmeye bırakalım. Ertesi sabah mayanmızda köpükler ve ekşi, keskin bir koku gözlemleyeceğiz. Bunu gördüğünüz anda mayanız yaşıyor ve kullanılacak hale geldi demektir. 
Nohutları bir tülbent yardımıyla süzdürerek, üzerindeki koyu kıvamlı köpüğü kullanarak ekmek, bazlama, yoğurt vb. yapımına geçebilirsiniz!
Afiyet olsun!

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir