berat orucu niyeti / Berat Kandili orucu hangi gün tutulur? Nasıl niyet edilir? Berat Kandili sahur ne zaman?

Berat Orucu Niyeti

berat orucu niyeti

Berat Kandili'nin önemi ve ibadetleri - Berat Kandili orucuna nasıl niyet edilir?

Berat, Arapça bir kelime olup kişinin yükümlülükten kurtulması ve yükümlülüğü üzerinden atarak azat olmasını ümit etme anlamına gelmektedir. Mübarek üç ayların ikincisi olan ve Ramazan ayından bir önceki Şaban ayının gecesine verilen isimdir.

Rahmet gecesi, mübarek gece, kurtuluş gecesi gibi farklı isimlerle anılan Berat gecesi, günahlardan ve hatalardan istiğfar ederek Allah’ın affına ve bağışlanmasına sığınılan gecedir. Bu geceyi sabaha kadar ibadetle geçirmek ve özellikle gecenin son saatlerine kadar sabahlayarak, seher vaktine kadar dua ve ibadet etmek Müslümanlar arasında adet haline gelmiştir.

Berat Gecesi Neden Önemlidir?

Rivayet edilir ki, Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır”. Rivayetlere göre Peygamber efendimizin (sav) ruhaniyeti Şaban’ın gecesinde dünya semasına tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları adedinden fazla insanın bağışlanması için dua eder. (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāme”

Başka bir rivayete göre ise Peygamber efendimizden (sav) nakledilen hadise göre; “Şabanın 15’inde gündüz oruç tutunuz ve geceyi ibadetle geçiriniz. Şaban ayının gecesi olan Berat Kandili Gecesi Allah rahmetini fecir vaktine kadar dünya seması üzerine yayar ve “Benden af isteyen yok mu, benden rızık isteyen ve bağışlanma isteyen yok mu, musibetlere uğrayan yok mu?” der.

Rivayetlere göre Berat gecesini önemli kılan etkenlerden birisi de Müslümanların kıblelerinin Ka’be olarak tayin edildiği gece olmasıdır. Daha önce 13 ay boyunca Mescid-i Aksa’ya yönelerek namaz kılan Müslümanlara Şaban ayının gecesi Ka’be’ye yönelerek namaz kılmaları emredilmiş ve bu tarihten sonra Müslümanların kıble olarak Ka’be’yi kabul etmeleri istenmiştir.

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’dan, Mekke’de bulunan Ka’be’ye yöneliş gecesi olan Berat gecesi, bu gecenin faziletini artırdığına ve geceye ayrı bir önem kazandırdığına inanılmaktadır. Peygamberimizden (sav) aktarılan rivayetler ve Şaban ayının Pegamberimizin (sav) ayı olması münasebetiyle alimler bu gecenin faziletinden faydalanmak, af ve bağış istemek için Kur’an okumayı, namaz kılmayı ve dua etme tavsiye etmişlerdir.

Berat Kandili’ne Özel İbadet Şekli Var Mı?

İslam dininde ve Kur’an’da özel gece ve özel ibadet kavramı birçok alim tarafından kabul edilmemektedir. Bazı günlerin özel kabul edilip kutsanması, diğer günlerde insanların başıboş hissetmeli bir gevşeklik ve sorumluluk bilincinden uzaklık olarak kabul edilmektedir.

Dünya hayatının geçici olduğunun bilincinde olmak, dünya hayatının geçilen bir yol olduğunun ve yaşamın ebedi olduğunun bilincinde olmak, sadece özel günlerde değil her günü özel gün bilip ona göre yaşamak ve ona göre davranmak her Müslümanın sorumluluğudur. Berat kandili ya da diğer kandil günleri Allah’ın rahmetini ve bağışını yeryüzüne yaydığı günlerdir ancak Allah’ın affına ve bağışına nail olabilmek için kişinin Allah’ın yasakladığı şeylerden uzak durmak, emrettiği şeyleri ise yapmakla kazanılır.

Berat kandiline ait özel ibadet şekli diye bir şey söz konusu değildir ancak bazı alimler bu gece Allah’ın affını cezbetmek ve Allah’ın affına nail olmak amacıyla bazı tavsiyelerde bulunmuşlardır. Bu tavsiyeleri emir gibi telakki etmemek gerekir. Şu kadar sayı, şu kadar rekât namaz gibi rakam vermek ancak bir tavsiye olabilir. Çünkü emir ve itaat yalnız Allah’a olur alimlere değil. Alimler ancak kendi icazetleri gereği tavsiyede bulunabilirler.

Berat Kandili’nin Faziletleri

Berat gecesine Berat Kandili denilmesinin nedeni, Mevlid, Regaip, Mi’raç ve Kadir geceleri Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde () camiler ve minareler kandiller yakılarak aydınlatıldığından bu ismi almıştır. Peygamber efendimiz bu ayda oruç tutar ve orucunu Ramazan ayı orucu ile birleştirirdi. Berat kandilinin bazı faziletleri şöyledir: 

  • Kader ve rızıklar bu gece taksim edilir
  • Rahmet ve mağfiret gecesidir
  • Bağışlanma ve af gecesidir
  • Peygamberimizin (sav) şefaat gecesidir

Berat Kandili Orucu Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Bu yıl Berat Kandili 7 Nisan Salı gününe denk gelmektedir ve kandil gecelerinin gündüzü oruçla gecesi ise ibadet ve zikirle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Kandillerde tutulan oruçlar, Ramazan ayı orucu gibidir. Genellikle bir gün öncesi ve bir sonrası beraber olmak üzere üç gün şeklinde tavsiye edilmekle beraber tek başına da tutulabilir.

Şaban ayının gecesini geceye bağlayan gece arasındaki zaman dilimi Berat Kandili günü olarak kabul edilir. Peygamberimizden (sav) bugün için: “Gündüzünde oruç tutun, gecesinde namaz kılın” şeklinde rivayet bildirilmiştir. Oruç tutmak, duaların kabulü için vesile sayılmaktadır bu yüzden gündüzü oruçlu geceyi ibadetle geçirmek duaların kabul olması açısından önemli kabul edilmektedir.

Berat Kandili Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Niyet etmek, yapılacak işe karar vermek demektir. Niyet etmenin önemi bir işe kastetmek açısından değer taşır. Peygamberimizden (sav) bildirilen hadiste “Ameller, niyetlere göredir” diye buyrulmuştur. Yapılacak olan işe niyet edilirken amaç kişinin neyi yaptığını Allah’a hatırlatmak ya da bildirmek değil, kendine hatırlatmaktır.

Kişinin yapacağı ameli sabit tutmak ve kararlık göstermek demek olan niyet sayesinde bir çeşit kendiyle akitleşmesi demektir. Bu akit sayesinde yapacağı amele riayet eder ve kararlılık gösterir. Ramazan orucu tutulurken yapılan niyet gibi Berat Kandili günü oruç tutmak isteyenlerin de gece sahurdan sonra niyet etmesi gerekir. 

Berat Kandili gecesi oruç tutmak için niyetlenen birisinin amacı Allah’a yaklaşmak olmalıdır. Berat Kandili için oruca niyet edilirken isim vermeye, şu gün, bugün demesine gerek yoktur. Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya demesi yeterlidir. Yapılacak işin bilincinde olması gereken kişinin kendisidir, haşa Allah’a hatırlatma için niyet edilmez. Niyet, kişinin kendisine vermiş olduğu bir sözleşme olarak kabul edilmelidir.

-
seafoodplus.info altında yayınlanan yazıların tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi yazıların tamamı izinsiz kullanılamaz.

Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur? Berat Kandili Orucu Fazileti

Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Berat Kandili’nde oruç tutmanın fazileti nedir? Berat Kandili orucuna nasıl niyet edilir? Kameri ayların 13, 14 ve yani “eyyam-i biyz” denilen günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti nedir? Berat gecesinin gündüzünde oruç tutmanın fazileti ile ilgili hadis

Şaban ayının gecesiBerat Kandili’dir. Allah dostları bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesini namazla eda etmiştir. Berat Kandilinde oruç tutmak müstehaptır. Berat kandilinde tutulan oruç nafile bir ibadettir.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in Ramazan'dan sonra en çok oruç tuttuğu vakit, ay Şaban ayıdır.

Zeyd oğlu Üsame -radıyallahu anh- şöyle anlatıyor: “Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”  (Nesai, Savm, )

Berat, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir.

BERAT KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Berak Kandili Şaban ayının gecesidir. Bu günü oruç tutarak geçirmek isteyen Şaban ayının ve günü oruç tutabilir. Berat gecesinin gündüzünde oruç tutmak Hak dostları tarafından müstehap olarak görülmüş, tutulursa Allah tarafından mükafatlandırılacağı bildirilmiştir.

Hadiste şöyle buyurmaktadır:

“Şaban ayının gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim” der. (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, ( I, ) Hadis No)

Berat gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: )

BERAT KANDİLİ ORUCU NİYETİ

Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir. Berat kandili orucu niyeti “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir. Niyet, yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.

HİCRİ AYLARIN 13, 14 VE GÜNLERİNDE (EYYAM-I BİYZ ) ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Kameri ayların 13, 14 ve günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.

Nitekim Hz. Hafsa -radıyallahu anh- diyor ki:

“Dört şeyi Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce’nin ilk on gününün oru­cu, her ayın 13, 14, günlerinde oruç ve bir de sabah farzından ön­ce iki rek’at namaz…” (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54), “Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur.” (Tirmizî, Savm, 54, III, ) ve “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu’s-Sagir, 1/66 H. No: ) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı – İslamveihsan

İslam ve İhsan

Berat Gecesi Yapılacak İbadetler

Berat Kandili Nedir? Berat Gecesinin Önemi ve Fazileti

Şaban Orucu Nedir? Şaban Ayı Orucunun Fazileti

Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Gecesi Okunacak Dua

PAYLAŞ:                

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Erkam Medya © islam&ihsan

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur." (İbn Mâce)

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Ramazan ayında tutulan farz orucu dışında en kıymetli oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır. Recep ve Şaban ayının tamamında oruç tutmak farz ya da vacip olmasa da bu kıymetli ayların mümkün mertebe oruçla geçirilmesi çok kıymetli ve faziletlidir. Hz. Aişe'ye göre Hz. Muhammed (s.a.s) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir ancak Beraat kandili ve onun gibi kıymetli günlerde oruç tuttuğu ayrıca aktarılmaktadır.

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, ). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, ; Müslim, Sıyâm, ). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

ARKADAŞINA GÖNDER

Berat Kandili orucuna nasıl ve ne zamana kadar niyet edilir? Berat Kandili orucuna nasıl niyet edilir?

SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir