eşek zeytini yapımı / Kalamata Zeytin Nedir? Özellikleri Nelerdir? - Uyar Zeytincilik

Eşek Zeytini Yapımı

eşek zeytini yapımı

Kalamata Zeytin Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kalamata Zeytin genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Geçmiş dönemlerde Yunanlıların yemeklerinde kullandıkları önemli bir lezzet olmuştur. Yunanistan&#; da insanlar Kalamata zeytinini oldukça fazla tüketmektedirler.

Kalamata Zeytin Hikayesi

Kalamata zeytin Yunanistan&#; da insanlar tarafından sofralarında günlük olarak tercih ettikleri bir lezzet olmuştur. Bu zeytin türü Yunanistan&#; ın Mora Yarımadası Kalamata kasabasında yetiştirilmektedir. İsmini de bu kasabadan almıştır.

Kalamata Zeytin Özellikleri Nelerdir?

Kalamata zeytin mor, yeşil ve siyah renge sahip bir zeytin türüdür. Lezzet yönünden diğer zeytin türlerine göre oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Boyut olarak da günümüzde tüketilen siyah ve yeşil zeytinlere göre daha büyük boyutta, dolgun bir yapıya sahip bir zeytin türüdür. Genel olarak zeytinyağında ya da salamura suyunda saklanmaktadır.

Ülkemizde İzmir Ödemiş ve Tire bölgelerinde, Manisa Akhisar bölgesinde, Kocaeli bölgesinde, Bursa bölgesinde, Gebze ve Gölcük bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu bölgelerde Karamürsel olarak bilinmektedir. Rengi siyahtır.

Tescilli Kalamata Zeytini

Avrupa Birliği Kalamata zeytinini yılında tescillemiştir. Kalamata zeytinleri lezzet bakımından diğer zeytin türlerine göre farklıdır. Etli ve büyük bir yapıya sahip bir zeytin türüdür. Kalamata zeytini tescillendiği zaman sadece Kalamata bölgesinde yetiştirildiği bilinse de, yılında Messinia bölgesi olarak değiştirilmiştir.

siyah kalamata zeytin

İçerdiği Vitaminler ve Mineraller

Kalamata zeytini birçok önemli vitamin ve mineralleri içermektedir. Bunlar;

  • Kalsiyum
  • Demir
  • E vitamini
  • A vitamini
  • Sodyum
  • Bakır

Kalsiyum

Kalsiyum insan sağlığı için oldukça önemlidir. Kemik sağlığı, diş ve dişeti sağlığı, kalp sağlığı ve kasların düzgün bir şekilde çalışması için gereklidir. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar arasında süt, peynir, balık, yoğurt, fındık, ıspanak, mercimek, nohut, lahana, bamya ve brokoli gibi gıdalar yer almaktadır.

Demir

Demir minerali içerisinde yer alan hemoglobin, akciğer sağlığı açısından oldukça önemli bir mineraldir. Akciğerden dokulara oksijen aktarılmasını sağlamaktadır.

E Vitamini

E vitamini dolaşım sistemi, göz, beyin ve cilt açısından önemli bir vitamindir. Avokado, kırmızı biber, mango, kabak, badem, ayçiçeği, buğday, kara lahana, zeytinyağı ve yer fıstığı E vitamini açısından zengin besinlerdir. Antioksidan savunma sisteminin önemli bileşenlerindendir. Yağda çözünebilen bir vitamindir. Kalamata zeytinlerinde yer alan yağ asitleri için taşıyıcı görevi görür.

A Vitamini

A vitamini özellikle bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli bir vitamindir. Görme ve cilt sağlığı açısından da önemli vitaminler arasındadır. Yağda çözünebilen bir vitamindir. Hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. İnsan vücudunda yer alan yumuşak dokular, diş, mukus zarları, kemik ve cilt sağlığının korunmasında etkin rol oynar. Anne adayları için de sağlıklı bir hamilelik ve anne sütü için önemli bir vitamindir. Beyaz peynir, tereyağı, yumurta sarısı, böbrek, tavuk ciğeri, peynir, sür, balık yağı A vitamini açısından zengin besinlerdir.

Sodyum

Kalamata zeytinleri sodyum açısından zengin bir zeytin türüdür. İnsan sağlığı için yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Çok fazla tüketildiği zaman çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Sodyum, insan vücudunda sinirlerde ve vücudun su dengesinin sağlanmasında etkin rol oynar. Sodyum, yemeklerde ve sofralarda sürekli olan tüketilen tuz içeriğinde yer almaktadır. Günlük olarak bir çay kaşığı tuz tüketimi insan sağlığı açısından yeterli olmaktadır.

Bakır

Kalamata zeytinlerinin içeriğinde yer alan bakır, enerji üretimi için gerekli bir mineraldir. Vücutta yer alan dokuların yenilenmesi, kemik yapısının güçlenmesi ve enerji üretilmesinde etkin rol oynar. Bakır minerali vücutta eksik olması durumunda kansızlığa neden olur. Ayrıca saç ve deri sağlığı açısından da oldukça önemli bir mineraldir. Günlük olarak bebeklerde mg, çocuklarda 1 &#; 2 mg, yetişkinlerde mg bakır ihtiyacı vardır.

Zeytin, ceviz, üzüm, brokoli, bal, pancar, fasulye, kuzu ciğeri, fındık, badem, arpa, portakal, pekmez ve bezelye besinlerinde bulunmaktadır. Bu gıdalar tüketilerek günlük bakır ihtiyacı karşılanabilir.

Kalamata zeytinleri vücutta istenmeyen hastalıkların oluşumunun engellenmesinde etkin bir rol oynar. Günlük olarak öğünlere eklenerek çeşitli rahatsızlıkların oluşumuna engel olunabilir. Hafıza kaybı (Alzheimer), beyinde iltihap oluşumu, bilişsel bozukluklar, vücudun çeşitli yerlerinde yağ birikmesi gibi sorunların da önüne geçilebilir.

Kalamata Zeytinlerinin Hasat Zamanı ve İşlenmesi

Mora Yarımadası Kalamata bölgesinde yetiştirilen Kalamata zeytini Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilmektedir. Elle toplanan bir zeytin türüdür. Zeytinlerin morarmasını önlemek amacı ile elle toplanmaktadır. Zeytinler toplandıktan sonra ayıklama işlemi yapılır. Zarar görmüş olan zeytinler sağlam olanlardan ayrılır. Acı olan bu zeytinler, kürleme işlemi ile acılığının giderilmesi sağlanır. Su, sirke, tuz, küllü su ve şarap kullanılarak kürleme işlemi uygulanır.

Kalamata zeytinleri salamura yapılarak bir hafta bekletilir. Daha sonra sirke, tuzlu su, limon ve zeytinyağı ile paketleme işlemi gerçekleştirilir. Sofralarda tüketilmeye hazır hale getirilir. Bazı işletmeler zeytinleri uzun süre tatlı suda bekleterek doğal yolla kürlenmesini sağlamaktadır. Bu yolla da zeytinlerin acılığının giderilmesi sağlanmaktadır. Acılığı giderildikten sonra zeytinyağı, tuz ve sirke ilave edilerek paketleme işlemi gerçekleştirilir.

kalamata-yesil-zeytin

Kilo Vermede Yardımcı Bir Besindir

Zeytin kilo verme konusunda harika bir besin kaynağıdır. Fakat bilinçli tüketilmelidir. Kilo vermek amacı ile fazla tüketildiği zaman farklı rahatsızlıkların da önünü açabilirler. 3 &#; 5 adet Kalamata zeytini yaklaşık olarak 45 kaloriye sahiptir. Çeşitli yemeklere ve salatalara eklenerek tüketilebilir.

Kalamata zeytinleri, vücutta bulunan yağ dokularına antioksidan iletimini sağlayarak iltihap oluşmasını önlemektedir. Vücutta fazla yağların birikmesini önlemede etkin rol oynar. Yağ birikmesini önlediği için fazla miktarda kilo alımı da söz konusu olmaz. Zeytin içeriğinde yer alan yağlar da vardır. Fakat bu yağlar insan sağlığı için faydalı olan yağlardır. Gerekli miktarlarda tüketildiği takdirde kalp sağlığını da korumaktadır.

Kalamata zeytinlerini tüketirken tek başına yendiği gibi peynir ve meyve ile de tüketilebilmektedir. Pizza sevenler de, pizzalarına kalamata zeytini ekleyerek hem daha lezzetli hem de sağlıklı bir pizza tüketebilir. Genellikle Akdeniz bölgesinde peynir ve zeytin marine edilerek tüketilmektedir.

Sarımsak, biberiye ve biber ile marine edilerek daha lezzetli bir tüketim sağlanmaktadır. Spagetti severler için de hazırlanan spagetti içeriğine kalamata zeytini eklenerek daha lezzetli ve sağlık bir yemek olması sağlanabilir.

Kalamata Zeytinlerinin Fazla Tüketimi

Çok fazla miktarda kalamata zeytini tüketimi sağlık açısından fazla yan etkilere sahip değildir. Ölümcül olabilecek herhangi bir besin içeriğine sahip değildir. Salamura olarak tüketilen Kalamata zeytinlerinin içeriğinde fazla miktarda sodyum yer alsa da, fazla miktarda yağ asidi içermemektedir.

Kürlenmiş olarak tüketilebilir. Ancak hipertansiyonu olan kişiler Kalamata zeytinlerini tüketirken dikkatli olmalarında fayda vardır. Yüksek miktarda sodyum içerdikleri için sağlık rahatsızlığını tetikleyebilmektedir.

Normal bir insan için günlük sodyum alım miktarı mg&#; dir. Kalamata zeytinlerinin her bir porsiyonunda ise mg sodyum bulunmaktadır. Günlük olarak 4 &#; 5 adet Kalamata zeytini tüketmek insan sağlığı açısından yeterli bir miktar olacaktır.

Bir önceki yazımıza seafoodplus.info linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eşek Zeytini (Kalamata) Nasıl Kurulur?

Eşek (Kalamata) Zeytini Nasıl Kurulur?

Karantinada 1 ayı devirdim sanırım. Geçtiğimiz sonbaharda yaptığım ama yemeyi bile unuttuğumuz zeytin tarifimi yazıyorum. Ama bekleyince daha bir lezzetli olmuş. Yapan olursa aklında olsun; Unutun bir süre 🙂 Karantina bahane, zeytin sevenler için şimdiden sonbahara hazırlık olsun bu tarif.

Tam bir zeytin delisiyim. Hatta parmağımda zeytin sevdam yüzünden oluşmuş bir yanık izim de var ama eşek zeytinini (kalamata) ilk yediğimde hiç sevmemiştim. İzmit&#;te tuzsuz ve acı olarak yemiştim çünkü. Ben tam tadında bol yağlı ve limonlu severim zeytini. Ancak eşim eşek zeytinini çok seviyor. O yüzden gördüğümde alıp hemen kurdum. Oldukça zaman geçti tabi. Şimdi iri çekirdekli, bol etli ve lezzetli bir zeytin oldu; soframızda yerini aldı.

Eşek Zeytini (Kalamata) Kurmak için Malzemeler

  • 2 kg kalamata cinsi zeytin
  • Kg başına ortalama gr kaya tuzu (Bu ölçü ile orta tuzlu bir salamura suyunuz olacak)
  • Limon dilimleri (sanırım 2 limon kullandım)
  • sızma zeytinyağı
  • İçme suyu

Zeytinlerin çürükleri varsa ayıklayın. İyice temizlendiğine emin olana kadar yıkayın ve süzün. Her zeytine derin çizikler atın. Çaprazlama 2 ya da 3 çizik atabilirsiniz. Çekirdeğe ulaşın 🙂

Ben 3 litrelik 2 tane plastik süt şişesi kullandım. Siz uygun bir kaba koyabilirsiniz. gün kadar her gün zeytinleri çalkalayın ve hafif kapağını açarak gazını çıkartın. günde birde suyunu tazeleyin. Her su yenilemede rengin değiştiğini görebilirsiniz. Bu işlemle zeytinin acısını çıkartıyoruz.

Eşek (Kalamata) Zeytini Nasıl Kurulur?

Ben günün sonununda tadına bakarak süreye karar verdim. Sanırım ilk etapta gün kadar bekledi ve sonrada unuttum. Son açtığımda ilk açtığımdan daha lezzetliydi 🙂

Acısı çıkan zeytinleri süzün ve cam kavanoza alın. Ben yine 2 tane 3 litrelik cam kavanoz kullandım. Zeytinleri arasına limon dilimleri gelecek şekilde yerleştirin. En üstünü de limonla kapatın. Kavanoz kapağı ile zeytinler arasında boşluk kalmasına dikkat edin.

Salamura suyunu 2 litre zeytin için yaklaşık gr kaya tuzunu ve 1,5 litreden az temiz suda eriterek hazırlayın. Daha az tuzlu ya da daha çok tuzlu yapabilirsiniz. Damak tadınıza göre ayarlayın.

Eşek (Kalamata) Zeytini Nasıl Kurulur?

Salamura suyunu zeytinlerin içerisine koyun. Üzerini limon ile örttüğünüz zeytinler tamamen kapansın. En üste 2 parmak kadar zeytin yağı dökün ve kavanozların kapağını kapatın. En iyi sonuç için 1 ay kadar bekletin. Ancak gün arasında eşek (kalamata) zeytinleriniz yenmeye hazır olacaktır.

Afiyet Olsun

Bilgi Paylaşıldıkça Çoğalır :

çizik zeytineşek zeytinietli zeytiniri zeytinkalamatakarantinayeşil zeytinzeytin nasıl kurulur

bahareli

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir