iç bölgeler / Relation: ‪Central Anatolia Region‬ (‪‬) | OpenStreetMap

Iç Bölgeler

iç bölgeler

İç Anadolu Bölgesinde Gezilecek Yerler

İç Anadolu Bölgesi Yedi Coğrafi bölgemizden biridir. Bölgemizde toplam 13 il bulunur. Bunlar Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Niğde ve Karaman‘dır. Bölgemizde gezilip görülecek sayısız tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur. Bunların içinde bazı yerler var ki mutlaka görmeniz gerekir. İşte İç Anadolu Bölgesinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken 10 yer.

1-Anıtkabir

Ankara ilimizin Merkezi ilçesi olan Çankaya’da bulunur. Burada Türkiye cumhuriyetin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Anıttepe’de bulunan anıt mezarıdır. Buraya yıl içerinde yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmektedir. Yolunuz Ankara’ya düştüğünde gideceğiniz ilk yer burası olmalıdır.

2-Harikalar Diyarı

Ankara ilimizin Sincan ilçesinde yer alan Harikalar Diyarı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük bir park olarak hizmete açılmıştır. Avrupa’nın en büyük kentsel parklarından biri olan Harikalar Diyarı Sincan ilçesinin turizm açısından gelişmesini sağlamıştır. Harikalar Diyarı Parkında; spor alanları, piknik alanları, kültürel alanlar, yeşil alanlar, nikah salonu ve masal adası gibi rekreasyon alanları bulunmaktadır. Sincan ilçesinde bulunan masal gibi bir yer olan Harikalar Diyarını ziyaret edebilir ve burada sevdikleriniz ile eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.

3-Kapadokya Balon Gezisi

Kapadokya Bölgesi, Nevşehir ilimizde bulunan en harika yerlerinden biridir. Bu bölge çok harika bir bölgedir. Her köşesini görüp fotoğrafını çekip ölümsüzleştirebilirsiniz. Bu bölgeyi Balon turu yaparak gezebilirsiniz. Balon turunda eşsiz güzellikte bulunan vadi ve peribacaları izleyebilirsiniz. Balon turu rehber eşliğinde yaklaşık 45 dakika veya bir saat geçmektedir. Bu harika tura mutlaka katılın.

4-Gümüşler Manastırı

Niğde ilimizin Gümüşler kasabasında bulunur. il merkezine yaklaşık 9 km uzaklıktadır. Büyük bir kaya içinde oyulmuş bu manastır. Kapadokya bölgemizde korunarak günümüze gelmeyi başarmıştır. Bölgeden en büyük manastır olarak bilinir. Bizans dönemine ait olunduğu söylenen bu manastır yıllında koruma altına alınmıştır. Bu harika yapıyı görmeden geri dönmeyiniz.

5-Mevlana Müzesi ve Türbesi

Konya’nın Karatay ilçe merkezde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Sözleri ve yaşamı ile tarihimizin önemli şahsiyetlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ile tüm dünyanın gönlünü fethetmiş bir kişidir. Gel ne olursan ol yine gel diyen Mevlana tüm dünya tarafından saygı ile anılmaktadır. Bundan dolayı Mevlana türbesi her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. Kente farkı bir hava veren Mevlana Türbesi büyük bir bahçe içinde yer almaktadır. yılında Mevlana’nın vefatı üzerine yapılan türbe zamanla eklemeler yapılar bugünkü halini almıştır. Türbe içinde Mevlana ve ailesine ait mezarlar bulunmaktadır. Mevlana müzesi ise türbenin hemen yanında yer almaktadır. Bu müze içinde Selçuklu döneminden eserler el yazması Kuran Kerimler ve dervişlerin hayatını anlatan heykeller ve objeler bulunmaktadır. Büyük bir alanda huzur veren bir yapıya sahip olan Mevlana Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


6-Meke Gölü

Konya’nın Karapınar ilçe sınırlarında yer almaktadır. Karapınar-Ereğli kara yolunun 8 km ötesinde yer alan Meke Gölü iki zamanlı volkanik bir krater göldür. Meke Gölü yağmur suları ve yer altı suları ile beslenmektedir. Gölün içerisinde bulunan adalar ile göl tıpkı bir nazar boncuğuna benzemektedir. Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Meke Göl doğal sit alanı ilan edilerek koruma altın alınmıştır. Meke Gölünün muhteşem güzelliğini görmenizi tavsiye ederim.


7-Ihlara Vadisi

Aksaray İlimizin Güzelyurt ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Hasandağı Volkanından püskürtülen lavların dış kuvvetlerin etkisi ile burada muhteşem bir kanyon oluşmuştur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu eşsiz güzelliği görmelisiniz. Burada birçok kilise ve manastır’da bulunur.


8-Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir de Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Madam Tussaud Müzesi’nin Ülkemizdeki ilk ve tek örneğidir. Bu müze Eskişehir ilimizin Odunpazarı Semtinde bulunur. bu müze Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen katkıları ile yıllında ziyaretçileri ile buluştu. Öncelikle Balmumu Heykel hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Balmumu: canlı görünümlü heykeller yapmaya müsait bir malzemedir. Bu malzemeden yapılmış ilk heykel müzesi yıllında Londra’da açılan Madam Tussauds Müzesidir. Daha sonra bu heykel müzesi dünyanın çeşitli yerlerinde de görülmeye başladı. yıllında ise ülkemizde açıldı.Bu müze de başta Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi olmak üzere toplamda heykel bulunmaktadır. Bu heykeller, kurtuluş savaşı yıllarında kahramanca savaşan komutanlar, bugüne kadar Türkiye cumhuriyeti devletini yöneten devlet adamları, dünyaca ünlü siyasetçiler, spor ve sanat camiasında önemli kişilerin heykelleri de bulunmaktadır. Bu heykeller 5 farklı bölümde oluşmaktadır. Her bölümde fotoğraf çekebilme şansına sahipken Salon D bölümünde Fotoğraf çekmek ücretlidir. Burada fotoğraf çekmek 7 lira gibi bir ücret ödemek gerekir.


9-Erciyes Kayak Merkezi

Kayseri il merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Sönmüş volkan dağın üzerinde bulunan Erciyes Kayak Merkezi görmeye değer bir yerdir. Buraya gelen bir daha gelmek istiyor. Konaklama yerleri de bulunuyor. Mart ayına Kadar hizmet veriyor.


Divriği Ulu Camii

Sivas’ın en önemli tarihi yapısıdır. Muazzam bir taş işçiliğine sahiptir. İslam Mimarisinin başyapıtı konumundadır. Mengüçoğullarından Turan Melek Şah tarafından yapılmıştır. Yapılı tarihi; yıllarıdır. Igımbat Dağının eteklerinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlıdır. Caminin en dikkat çeken yönü kapılarda ve sütunlarda işlenen motiflerdir. Caminin güneyinde ve bitişiğinde Darüşşifa bulunmaktadır. Darüşşifanın taç kapısı işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Divriği Ulu Camii ve bitişiğinde bulunan Darüşşifa görkemli yapısı ile görülmesi gereken önemli tarihi yapılarımızdandır.

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesinin Önemli Yeryüzü Şekilleri


Coğrafi Konumu

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe­biyle "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü km² olup bu alan Türkiye praklarının %20'sini kaplar. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşseafoodplus.infoı zamanda ülkemizde "tahıl ambarı" olarak da anımsanır.

İlleri

İç Anadolu Bölgesi İl merkezleri baz alındığında İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer alan iller şunlardır: Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Çorum'un Sungurlu ilçesi

Bölümleri

İç Anadolu Bölgesi dört bölüme ayrılır:

Konya Bölümü

Bölgenin ortasında geniş bir kapalı havza vardır. Bura­da büyük ovalar, plato düzlükleri, Tuz Gölü, Akşehir ve Eber gölleri ile Karacadağ ve Karadağ volkanik dağları bulunur. Türkiye'nin en kurak bölümüdür. Nüfus bakımından bölgenin en tenha bölümüdür. Halk tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Ülkenin en önemli tahıl alanlarından birisidir. Konya, Aksaray ve Karaman bölümde yer alan illerdir. Tuz gölü burda bulunmaktadır. Derinliği az olup yazları kurak olduğu için daha da azalmaktadır. Ülkenin tuz ihtiyacının önemli kısmı buradan karşılanır.

Yukarı Sakarya Bölümü

Bölgenin kuzeybatı kısmını meydana getirir. Orta Kızılırmak boylarından İçbatı Anadolu'ya kadar uzanır. Yer şekilleri daha engebeli, iklimi biraz daha nemlidir.

Yıllık yağışlar mm civarındadır. İklim ve ula­şım koşullarının elverişli olması nedeniyle, böl­genin en yoğun nüfuslu bölümüdür. Bölge nüfusunun yarıya yakını bu bölümdedir.

Batı Anadolu'yu iç bölgelere bağlayan yolların geçtiği önemli bir yerdedir. Bölümde Eskişehir ve Ankara illeri yer alır. Bölümde Köroğlu,Sivrihisar,Elmadağ,Sündiken ve İdrisdağı yer alıseafoodplus.info yakınlarında Eymir ve Mogan gölleri vardır.

Bölümde karasal iklim görülür. Kışları çok soğuk yazları ise sıcak ve kurak geçer.Bölümde yetiştirilen ürünler,şeker pancarı,arpa,buğday,baklagiller,sebze ve meyveyetişseafoodplus.infoı zenginliği ise linyit ve bor mineralleridir.bölümde küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılır. bölümün turzim değerleri,Çankaya köşkü,Yunus Emre türbesi, eski TBMM binası,Anıtkabir,Atatürk Orman Çiftliği(AOÇ),Anadolu Medeniyetleri Müzesi,Gordion

Orta Kızılırmak Bölümü

İç Anadolu'nun, Çankırı'dan Toroslar'a kadar uzanan, içine Kızılırmak yayını alan kısmıdır. Alan bakımından bölgenin en büyük bölümüdür. Kuzey kesimi daha engebelidir. Güney kesiminde plato ve ova düzlükleri yaygındır. Ortada ise geniş Kızılırmak platosu bulunur. Erciyes volkanik dağı bu bölümde yer alır.

Tarım alanlarının oranı verimli volkanik topraklarla kaplı güney kesimden daha yüksektir. İç Anadolu'da kırsal nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölümdür. Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Kırıkkale bölüm içinde yer alan illerdir.

Bölüm İç Anadolu Bölgesi'nin orta kesiminde yer alır.Güneyinde Hasan, Erciyes, Merlendiz sönmüş volkanlar bulunur.Bölümde kuzey daha engebelidir.Bölümde bozok platosu geniş yer seafoodplus.info bölümde nüfus yogundur orta kızılırmak bolumunde karasal ıklım etkılıdır yazlar sıcak ve kurak kıslar ise soguk ve kar yagıslıdıseafoodplus.infoikle bu bölüm bozkırlarla kaplıdır.Kızılırmak bolumun en önemli seafoodplus.info bolumde Kayseri en büyük yerlesim seafoodplus.infoıca bu bolumde halı, seker, meyve suyu, sucuk ve pastırma fabrikaları seafoodplus.info önemli ekonomık gelir tarımdıseafoodplus.info keçisi ve koyun besiciligide yaygındır

Yukarı Kızılırmak Bölümü

Bu bölüm Kızılırmak'ın, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu arasına sokulan yukarı çığırını kaplar. İç Anadolu'nun en küçük, en engebeli bölümüdüseafoodplus.infoma yükselti metre arasındadır.

Dağlarla kuşatılmış bir havza görünümündedir. En­gebeli olduğu için tarım alanlarının oranı daha düşüktür. Nüfusu sık, kentleşme oranı yüksektir. Bölgenin kışın en soğuk bölümü burasıdır. Bölümde Sivas ili bulunmaktadır

Bölgenin Genel Özellikleri

Bölge, yeryüzü şekilleri bakımından sade bir görünüme sahiptir. Yer şekilleri çeşitlilik göstermez. Engebe­li araziler fazla olmadığı için, kara ve demiryolu ulaşı­mına oldukça elverişlidir. Bölgenin çoğu yerinde ge­nellikle m yükseltiye sahip düzlükler bulunur. En alçak yerleri olan Sakarya ve Kızılırmak vadilerindeki yükselti m civarındadır.

Bölgenin güneyinde Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağlar volkanik kökenli dir. Başlıcaları; Hasandağı, Karacadağ, Karadağ, Erciyes Dağı ve Melendiz Dağları'dır. Bölgedeki kıvrım dağları ise doğuda geniş bir alan kaplar. En önemlileri, Ak dağlar, Hınzır Dağı, Tecer Dağı ve Yıldız Dağları'dır.

Platolar en fazla bu bölgemizde yer alır. Batıda Haymana ve Cihanbeyli, güneyde Obruk, doğu­da da Bozok (Kızılırmak) plâtolarıyla, Ege Bölgesi sınırı boyunca Yazılıkaya (Bayat) ve Doğu Anado­lu Bölgesi sınırı boyunca da Uzunyayla gibi platolara sahiptir. Tuz Gölü çevresi Türkiye'nin en büyük kapalı havzasıdır.

İç Anadolu'nun bazı ovaları oldukça geniştir. Konya ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Eski bir göl tabanıdır. Geniş ovalardan diğeri Tuz Gölü'nün gü­neyindeki Aksaray Ovası'dır. Haymana platosunun batısındaki Yukarı Sakarya Ovası da geniş alan kaplar. Küçük ovalar olan Eskişehir, Ankara, Kay­seri ve Develi ovaları, platolar arasındaki çukurluklarda yer almaktadır.

İç Anadalu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümü geniş çaplıdır. Bu bölgedeki dağlar sönmüş yanar dağlardandır. Kışın yağışlı yazın ise sıcaktır. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştirlir.

Kırıkkale'de Orta Doğu Petrol Rafinerisi bulunmaktadır.

Akarsu ve Gölleri

İç Anadolu Bölgesi'nin en önemli akarsuları Kızılırmak, Sakarya Nehri, Porsuk ve Delice çayları­dır. Bu bölge akarsuları kapalı havzada akan sel rejimli akarsulardır. İlkbahar yağışlarıyla taşar, ya­zın kuruyacak hale gelir.

İç Anadolu Bölgesi'nin güney kesimleri sularını deniz­lere gönderemez. Bu nedenle kapalı havzalar geniş bir alan kaplar. Kapalı havzaların geniş olanları, Kon­ya Ovası, Tuz Gölü ve Akşehir - Eber gölleri çevre­sinde yer alır. Seyfe Gölü, Sultan Sazlığı (Yaygölü) gibi küçük kapalı havzalar da bulunmaktadır. İç Ana­dolu Bölgesi'nin büyük bir bölümü sularını Kızılırmak, Sakarya ve Yeşilırmak'ın kolu olan Çekerek suyu sa­yesinde Karadeniz'e gönderir. Güneydoğusundaki Uzunyayla yöresi, sularını Seyhan'ın kolu olan Zamantı suyu sayesinde Akdeniz'e gönderir. Sel rejimli akarsuların en fazla bulunduğu bölgedir.

Bu göl buharlaşmanın etkisiyle yazın büyük ölçüde kurumakta­dır. Tuz Gölü, tektonik oluşumludur. Derinliği fazla de­ğildir. Gölün alanı kışın ve ilkbaharda fazla alan kapla­dığı halde, yazın buharlaşma ve beslenme yetersizli­ğinden dolayı kapladığı alan azalır. Tuz ihtiyacımızın %30'unu karşılar. Diğer önemli gölleri ise Akşehir, Eber, Ilgın (Çavuşçu), Tuzla, Seyfe, Mogan ve Sultanısalak-i mekip gölleridir. Sakarya nehri üzerinde ise Sarıyar ve Gökçekaya barajları bulunur.

İklim ve Bitki Örtüsü

Bölgenin çevresi yüksek dağlarla çevrili olduğundan, denizlerin nemli ılıman havası bölgeye sokulamaz. Bu nedenle bölgede, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklim hakimdir. Bölge­de, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasallık derecesi artar ve kış sıcak­lıkları çok düşük değerlere ulaşır.

İç Anadolu, ülkemizin en az yağış alan bölgesi­dir. Ortalama yağış mm civarındadır. Bölge, en fazla yağışı ilkbahar aylarında sağanak halinde alır. En kurak mevsim yazdır. Yazların kurak olması ve yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar. Bölgenin ve ülkemizin en az yağışlı yeri Tuz Gölü çevresidir( mm).

Yağışların azlığı bölgenin deniz etkisine kapalı olmasından kaynaklanmaktadır. Denizden gelen nemli hava kütlesi, nemini, dağların denize bakan yamaçlarında yağış halinde bırakır. İç Anadolu Bölgesi'ne doğru eserken artık kurudur.

Bölgede görülen yağışlar konveksiyonel ve cephe­sel kökenlidir. Kırkikindi adı da verilen konveksiyonel yağışlar İlkbaharda yaygındır.

Bozkır, ilkbahar yağmurlarıyla yeşeren, birkaç ay yeşil kalan, yaz sıcaklığı ile sararan ot topluluğudur.

İç Anadolu Bölgesi ülkemiz ormanlarının %7 sini kaplayarak bölgeler arasında 6. sırada yer alır. Ovaları şunlardır: Kayseri, Konya, Ereğli, Aksaray, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Develi, Nevşehir, Kırşehir, Sivas.

Tarım ve Hayvancılık

Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır. Ekili - dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada yer alır. Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır.

Türkiye'nin en önemli tahıl üretim bölgesidir.

İklimin yarı kurak karakterine rağmen, çok geniş alanlar tarıma ayrılır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir, iklim yarı kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur. Tarımın en önemli problemi sulamadır. Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir. Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır. Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır.

Bölgede küçük baş hayvancılık ön plandadır

Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kapla­ması makineli tarımı kolaylaştırmıştır.

Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğ­de gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır.

İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur. Türkiye'nin tahıl ambarıdır. Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının ge­niş olmasına yol açmıştır. Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir. Alan bakımından nadasa bı­rakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir.

Yeraltı Zenginlikleri

Bölgenin önemli yeraltı zenginlikleri, linyit, krom, lületaşı, tuz ve bor mineralleridir.

Krom : Sivas, Eskişehir ve Kayseri'de çıkarılır.
Kayatuzu : Kırşehir ve Çankırı dolaylarında çıkarılır.
Linyit: Sivas'ta çıkarılır.
Çinko ve Demir: Sivas ve Ereğli'de çıkartılır.
Civa: Konya Sarayönü'nde çıkartılır.
Tuz:Tuz Gölü'nden elde seafoodplus.infoıca: Sivas ve Tunceli dolaylarında çıkartılır.
Lületaşı:Eskişehir'de çıkarılmaktadır. Hediyelik eşya yapımında kullanılır.
Bor mineralleri:Neredeyse bütün bölgede çıkartılmaktadır.

Sanayi

Sivas'ta: Lokomotif, besin, motor, çimento ve inşaat malzemeleri sanayii ile devlet demir yollarının tren, vagon imalatı yapan TÜDEMŞAŞ fabrikası vardır. Uşak'ta:şeker fabrikası bulunur.

Ankara'da : Dokuma, besin, tarım araçları, çimento ve mobilya sanayii,

Konya'da : Tarım araçları, besin, motor, çime nto, süt ürünleri ve inşaat malzemeleri sanayii, Çumra Şeker Fabrikası(tam teşekküllü)

Kayseri'de : Halıcılık, meyve suyu, pamuklu dokuma, pastırma ve sucuk üretim merkezleri

Kırıkkale'de : Orta Anadolu petrol rafinerisi, silah fabrikası, demir-çelik endüstrisi

Eskişehir'de : Besin, yem, çimento endüstrisi ile devlet demir yollarının bakım tesisleri bulunur.

Nüfus ve Yerleşme

İç Anadolu Bölgesi, nüfus sayımına göre yaklaşık 10,5 milyon kişilik nüfus büyüklüğüyle Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırayı alır. Bu bölgenin nüfus yoğunluğu 64 kişi/km² dir. ( yılına göre, Türkiye'nin ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişi/km² İç üfusu, bölgenin doğal koşulları­nın etkisine bağlı olarak, daha çok komşu bölgelere yakın yerlerdeki dağ eteklerinde yoğunlaşır. Bunun nedeni, sözü edilen kesimlerin daha yağışlı olması ve su kaynaklarının bol olmasıdır.

Bölgedeki ovaların aldığı yağışın az olması, nüfuslanma ve yerleşmeyi engellemiştir. Düz ovalık ke­simde nüfus yoğunluğu dağ eteklerine göre azdır.

Bölgede Toplu yerleşme görülürNedeni su kaynaklarının yetersiz olması ve tarım arazilerinin çok geniş alan kaplaması

Toplu köy niteliğindeki kırsal yerleşme birimleri ile kentler dağ etekleri boyunca dizilidir. Bölge nüfusu­nun %62'si, nüfusu 'den fazla olan ve kent sayılan yerleşme birimlerinde yaşamaktadır. Tarım alanları geniş olmasına karşın nüfusun %38,44'ü kırsal kesimde yaşar. Tarım alanlarının geniş olması, tarımsal nüfus yoğunluğunun düşük olmasına yol açar. Nüfusun dağılışı, yağış dağılışına benzerlik gösterir.

Bölgede en fazla nüfuslanmış bölüm, Yukarı Sakarya'dır. Bu bölümün yoğun nüfuslanmasında, endüstri faaliyetleri ile Ankara'nın başkent olması önemli rol oynar. Konya ve Tuz Gölü civarları nüfus yoğunluğunun az olduğu yerlerdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir