dişe dolgu yapıldıktan sonra ne zaman yemek yenir / Dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli? Diş Dolgusuyla ilgili herşey

Dişe Dolgu Yapıldıktan Sonra Ne Zaman Yemek Yenir

dişe dolgu yapıldıktan sonra ne zaman yemek yenir

Diş Dolgusu Sonrası Yemek

  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Konu Sahibi
    Beyler geçen hafta kanal tedavisi yaptırmıştım. Bu hafta hafif bişeyler yaptı yaktı maktı bişeyler soktu sonrada dolgu yaptı işte metalik renkte olandan. Yarım saat oluyor yapılalı. Ne zaman yemek yemeye içmeye başlıyım? Doktorlar ruh allah cezalarını versin karı hiçbişi söylemiyo. Devlet hastanesi sonuçta.



  • Binbaşı
    1488 Mesaj
  • Teğmen
    106 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Binbaşı
    1488 Mesaj
    dur dur aman kafam karıştı ne 1 dakikası bir buçuk saaat sonra yedim ben 1 dk geçti ben konuşamyodum bile :D
  • Yarbay
    3535 Mesaj
  • Teğmen
    106 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: beat maker

    quote:

    Orijinalden alıntı: kroto

    1 saat sonra yemek yemeye başla ama ilk gün sıcak soguk olayına dikkat et

    Çay, dondurma falan sıkıntı yaratır mı? Biraz dikkat ederim o tarafa gidermemek için ama işte

    Valla ben sıcak yemek yediğimde acı hissetmiştim ilk gün ama sen bilirsin dene istersen
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: yaso3597

    Dostum bana dolgu yapıldı 1.30 dk snra yemek yedim pilav flan peki bn bişey sorucam benimde kanal tedavisi olmam lazımda dolgudan sonraa acıtıyormu
    ? :D

    Çürükleri temizlerken hafif sızlatıyo. Ama dişin içine girdiğinde öyle bazı noktalar var ki hoplatıyo seni resmen 2 3 defa hopladım. Sonra pek acı olmadı. 1 hafta geçici dolgu ile dolandım. Kanaldan sonraki ilk geçici dolgulu günde hafif ağrı oldu. Sonra hiç ağrı olmadı. Bugün geçici dolguyu aldı kanalı son kez yapıp temizledi içeriyi. Yaptı dolguyu. Bugün dolgu yapılırken acı olmadı.

    Özetle: Kanalda çürükleri temizlerken hafif sızılar oluyo çok etkilemiyo ama oluyo hafif sızısı. Dişin içerisinde bazı yerlere dokunduğunda 2 3 defa hoplatıyo. Çok hassas yerler oralar sanırım. Gidiceğin yeri iyi seçmelisin bence.




  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    2269 Mesaj
    Ne kadar az zorlarsan o kadar ömrü uzun olur ilerinde çekmek istemiyorsan 2 gün sabret bende daha bu sabah geri zekalı doktorun kanal tedavisi sırasında iltihap kaptırdığı dişi çektirmek zorunda kaldım.
  • Yüzbaşı
    963 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yüzbaşı
    329 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: 1mpossible

    Ne kadar az zorlarsan o kadar ömrü uzun olur ilerinde çekmek istemiyorsan 2 gün sabret bende daha bu sabah geri zekalı doktorun kanal tedavisi sırasında iltihap kaptırdığı dişi çektirmek zorunda kaldım.

    ben de bugün diş çektirdim, 2 gün sigara içme dedi doktor.

    sigara kullanuyor musunuz bilmiyorum ama size böyle birşey söyledi mi doktorunuz?
  • Yarbay
    3205 Mesaj
    Ben ozel doktorda oldum onun soyledigi ilk 2saat hic bisey yemiyosun 2gun boyuncada dolgulu tarafla yemiyosun. Soran arkadas icinde local anestezi uygulandigindan pek bisey hissetmiyosun
  • Dolgudan sonra hiç bir şey yeme o günü sadece su içerek geçiştir vaktin varsa uyumaya çalış 1 2 saat uyursan sonra bir şey kalmaz.

    ve 1 hafta boyunca sıcak soğuk birşey yersen acır.
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Konu Sahibi
    Bi arkadaşın yasağı olduğu için yazamıyo mesajdan belirtmiş.

    quote:

    Amalgam dolgu için 24 saat,
    Kompozit dolgu için 1 saat katı yemek yeme yasağın var.

    İçtiklerini de dolgu tarafına getirme.

    Sendeki dolgu eğer metalik renkse amalgam, yani 24 saat bir şey yemiyorsun, çorba içebilirsin.



    Beyler ben baya bişeyler yedim ağrı sızı hiç bi sıkıntı yok?
    Çay, açma, tost, makarna, dondurma, su ne varsa yiyip içtim allaha şükür ağrı sızı yok. Gerçi o tarafa hiç değdirmemeye çalıştım ama.
  • Yarbay
    4128 Mesaj
    Dostum metalik dolguyu bilmiyorumda ona lazer ışını tuttumu ? Eğer lazer ışık tuttuysa zaten anında taş gibi yapıyo, 1 saat sonrada dolguyla bile yersin elmayı dahi

    Bence metalik dolgu yaptırmasaydın, estetik olarak hiç güzel durmuyor ağızda. Bendede metalik dolgu vardı onları yavaş yavaş lazer dolguya çevirtiyorum

    Lazer dolgu diş renginde bu arada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -gg- -- 27 Nisan 2012; 17:43:31 >
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    4128 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Diş Dolgusu ve Diş Restorasyonu Sonrası – Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dolgu sonrası ağrı, çenede şişlik, diş uyuşturulur mu, anestezi ne zaman geçer ve daha birçok sorunun cevabını Dt. Hamza Keskin’in yazdığı bu yazıda. Diş dolgusu sonrası nelere dikkat edilmeli ve neler yapılmalıdır? Tüm detayları Keskin diş kliniği hekiminiz Hamza Keskin cevaplıyor. 

Diş dolgusu, ve diş restorasyonu farklı işlemlerdir. Dişin doğal yapısının bozulması ile çürük diş oluşur. Bu çürüğe kavite ismi verilir. Çürük dişin, kavitesinin temizlenmesi ve boşluğun diş restorasyonu için kullanılan materyallere diş dolgusu denir. Diş çürüklerinin aşınması, renklenmesi, hassas dişlerde, aralıklı dişlerde, kırık dişlerde, şekil, doku ve form bozukluğu olan dişlerin, hafif çapraşıklıkların tedavisini gerçekleştirmesi işlemine diş restorasyon tedavisi denir. Bu tedaviler için ışıklı beyaz dolgulardan, porselen dolgulardan (inley-onley), fiber uygulamalarından, beyazlatma yöntemlerinden, hassasiyet gidericilerden, lazer teknolojisi ve lamina uygulamalarından faydalanılmaktadır.

Diş Dolgusu ve Diş Resterasyonu

Diş Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ? 

İçindekiler

Diş dolgusu diş hekimliğinde herhalde en çok yapılan tedavilerin başında gelmektedir. Sizlerediş dolgu sonrasıneler olabilir? diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler?diş dolgusu sonrasında ağrı olur mu? gibi ana soruların cevaplarını yazacağımız gibi ”diş dolgusundan sonra alkol, sigara alabilir miyim?” gibi sorularında cevaplarını vermeye çalışacağız.

🔹 Diş dolgusuyapılmadan önce dişiniz uyuşturulduysa 3-4 saat yemek yememeniz gerekmektedir.Diş dolgusu uyuşukluğunasıl geçerveya diş dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli? derseniz sadece bekleyerek geçer. Dolgu sonrası başınız dönüyor ya da kendinizi çok halsiz hissediyorsanız uyuşuk olan bölgenizdeki dudağınızı ve yanağınızı ısırmamaya dikkat ederek yemek yiyebilirsiniz. Siz yine de bir süre sıvı gıdalarla beslenin.

🔹 Dolgu sonrası ağrıolabilir. Bunun için dolgu sonrası doktorunuzun yazdığı veya evde daha önce kullandığınız bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.  Ağrı kesiciyi günde 3 taneden fazla içmeyin. Dolgu yapılan dişağrıyor ise veyadolgu sonrası ağrılarağrı kesici içtiğiniz halde geçmiyorsa dolgunuz yenilenmesi veya dişinizekanal tedavisiyapılması gerekebilir. Doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.Dolgu sonrası yemek yerken ağrıoluyorsa yine yukarıda yazdığım kuralları dikkate alabilirsiniz.

👉 Kanal tedavisiyle ilgili en kapsamlı bilgiler için tıklayın.

🔹 Beyaz dolgu yani Kompozit dolgusonrasında uyuşturma, anestezi işlemi yapılmadıysa hemen yemek yiyip içebilirsiniz. Asitli yiyecek ve içeceklerden bir gün uzak durursanız daha iyi olur.

🔹 Dolgu yüksek oldu, dolgu yüksekliği nasıl anlaşılır? gibi sorunlarınız varsa ya da dolgu yapılan diş bölgesinde yemek yerken gariplik hissediyorsanız bu aslında normaldir. Ağız içine yeni bir işlem yani diş dolgusu yapıldığı için size garip geliyor olabilir. 2-3 gün içinde bu duruma alışacaksınız. Bu duruma alışamayacak gibiyseniz doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir. Merak etmeyin doktorunuz için bu işlem çok kısa bir işlem olacaktır.

🔹 Dolgu sonrası sızı ve sızlama,dolgu sonrası soğuk hassasiyeti olabilir. 2-3 hafta kadar devam edebilir. Hassasiyeti azaltmak için hassasiyet giderici diş macunlarını ve gargaralarını kullanabilirsiniz. Diş dolgu sonrası hassasiyet devam ediyorsa ağrı kesici alabilirsiniz. Diş dolgusu sonrası ağrı kesiciden sonrada ağrınız geçmiyorsa doktorunuzdan randevu isteyebilirsiniz.

🔹 Doktorunuz derin bir diş dolgusu yaptığını söylemiş ve dişinizin kanala gitmeden kurtulmasını istemiş ve kuafaj denilen bir işlem yapmış olabilir. Bu durumda biraz sabırlı olmak gerekir.Derin dolgu sonrası ağrıolabilir ve yine ağrı kesici içmeniz gerekebilir. Ağrılarınız artarak devam ediyorsa doktorunuzdan randevu alabilirsiniz dişinize büyük ihtimalkanal tedavisi yapılacaktır. İlerleyen zamanlarda ”Neden kuafaj tedavisini tercih etmeliyiz?” adlı bir yazı yazacağım. 

Dolgu Sonrası

🔹 Diş dolgu sonrası dolgu yapılan diş yüzeyinde pürüzler olabilir. Kullandıkça alışacaksınız, 3-4 gün içinde alışmazsanız bir sonraki randevunuzda doktorunuza söyleyin tekrardan ufak bir cila işlemi yapacaktır.

🔹 Ön bölge estetik dolgularıyla ısırma işlemi yaparken dikkatli olun çok sert yiyecekleri ısırmamaya dikkat edin. Burada bahsettiğimiz fındık fıstık yiyebilirsiniz ama fındık ve fıstık kabuklarını dişinizle kırmayın:)

🔹 1-2 gün çok renkli yiyecek içeceklerden uzak durun. Özellikle ön bölge estetik dolgularında renkleşmeye en açık olduğu zamanlar ilk günlerdir. Örnek olarak vişne, çilek, çay, kahve, sigara vb. verilebilir.

Yukarıda maddelerle anlatmaya çalıştığım durumlar hiç başınıza gelmeyebilir. Bunlar nadir olarak karşımıza çıkar endişelenecek bir durum yoktur. Dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenler hekiminiz tarafından sizlere bildirilecektir. Hekiminizin verdiği talimatlara uyduğunuz takdirde bir problem yaşanmayacaktır.

Dolgu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Sorulabilecek Soru & Cevaplar

⚡ Dolgudan sonra yemek ne zaman yenir?

Diş dolgusu sonrası yemek yemek için uyuşukluğun geçmesini beklemenizi tavsiye ederim. Dolgudan sonra yemek yemek için uyuşukluğun geçmesini beklemelisiniz. Ağzınız uyuşukken yemek yemek ağız içinde yaralanmalara sebep olabilir. Uyuşuk bölgeyi farkında olmadan ısırabilirsiniz.

Dolgudan sonra su içilir mi?

Dolgudan sonra su içilir mi?evet dolgudan sonra su içebilirsiniz. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenleriçecek konusunda sadece su içmeniz tavsiye edilir. Kola veya asitli içecekler, sıcak soğuk içecekleri içmenizi tavsiye etmiyoruz. 

Emziren annelere diş dolgusu sonrası ne tavsiye edersiniz?

Normal diş dolgu sonrası dikkat edileceklerinizin aynısı hamilelik ve emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenlerle aynıdır. Ekstra bir durum yoktur.

Hamile ve Emzirenlerde Diş Bakımı, Ağrısı, Çürümesi, Merak Edilen Her Şey için tıklayın.

Dolgu kırılır mı?

Evet dolgunuz kırılabilir. Nasıl kendi dişiniz kırılabiliyorsa hekiminizin yaptığı dolgu da kırılabilir. En kısa sürede kırılan yerin onarılması gerekmektedir. Kırılan dolgunun büyüklüğüne göre kaplama da yapılabilir. Korkmayın sadece 1 dişiniz kaplanacak ve diğer dişlerinize zarar verilmeyecektir.

Tek diş kaplama olur mu? Detaylı bilgi için tıklayın.

Diş uyuşukluğu ne zaman geçer?

Yapılan anestezinin miktarına göre diş uyuşukluğu  2-4 saat arasında geçer.

Dolgumun rengini beğenmiyorum, ne yapabilirim?

Kompozit dolgularuzun yıllar içinde renkleşebilir ve bu durum sizi rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kanal tedavili dişlerde daha fazla olabilir. Bu durumun 2 çözümü vardır, ya endobleaching dediğimiztek diş beyazlatmaya da dişinizezirkonyum kaplamayapmaktır.

Zirkonyum kaplamalarla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Dolgu yaparken diş uyuşturulur mu?

Bu durum dolgunun derinliğine göre değişmektedir.
Dişi uyuşturmadan dolgu yapılır mı? Evet yapılır.
Siz anestezi yapılsın isterseniz doktorunuz yapacaktır. Ama bazı dolgular yüzeysel olmakta ve dişin sinirine çok uzak olmaktadır bu yüzden gereksiz anestezi alınmasına gerek yoktur. illa dişinizin uyuşturulmasını istiyorsanız doktorunuz sizi kırmayacaktır:)

Dolgu sonrası ağrı nedenleri?

Öncelikle aşağıda sıraladığım nedenlerin bir ihtimal olabileceğini, dolgulu diş ağrısının sebepsiz de olabileceğini ekleyerek maddelere başlayayım:) Dolgu ağrı yapar mı? veya diş dolgusu ağrı yapar mı? Evet dolgu sonrası ağrılar meydana gelebilir. Diş dolgusu ağrısınedenleri;

🔹 Yüksek yapılmış dolgu

🔹 Derin çürüklü dişe yapılan derin dolgu sonrası ağrı meydana gelebilir. Diş dolgu sonrası dişin sinirine çok yakın yapılan dolgu bazı durumlarda ağrı yapabilir.

🔹 Çok sert yiyecek  tüketmek.

🔹 Anestezi yapıldıysa iğne yerleri ağrı yapabilir.

🔹 Dolgunun diğer dişe yapışmasını engellemek için yerleştirdiğimiz kama benzeri aparatın yaptığı baskı sonrası uyuşukluk geçince, geçici olarak dolgu yapılan diş ağrısı sebebi olabilir.

20lik dişlere dolgu yapılır mı?

Şartlara göre yirmilik dişlerediş dolgusudakanal tedaviside yapılır.

Hangi durumlarda 20lik dişlere neler yapılır öğrenmek için tıklayın.

Diş dolgusu düştü ağrısı nasıl geçer?

Dolgunun düştüğü yere karanfil yağını pamukla birlikte koyarsanız bir ihtimal ağrınız geçecektir. 

Dişlerinizi fırçalamakta biraz rahatlama sağlayabilir.

Doktorunuzun önerdiği ya da daha önce kullandığınız bir ağrı kesici içebilirsiniz. En kısa sürede doktorunuzdan randevu alınız.

Diş dolgusu neyden yapılır?

Diş dolgusu kompozitdenilen diş minesinin sertliğine çok yakın ve ışıkla sertleşen bir materyalden yapılır. 

Dolgu sonrası çene ağrısı neden olur?

Diş dolgu sonrası çene ağrısının aklıma gelen birkaç sebebi;

🔹 Anestezi yapılan yerin ağrıması, iğne batırılan yerlerin ağrıması
🔹 Zor bir dişinize dolgu yapılmış ve çenenizi uzun süre açmak zorunda kalmış olabilirsiniz.
🔹 Dolgu sırasında aşırı stres yapıp çene kaslarınızı kasmış ve onları aşırı yormuş olabilirsiniz.

Dolgu sonrası ağrıya ne iyi gelir?

Dolgudan sonra ağrı olur mu, dolgudan sonra diş ağrır mısorularınızı detaylı olarak inceleyelim. 

Dolgu sonrası ağrıiçin öncelikle dişinizi fırçalayıp, diş ipi ile dolgu yapılan bölgeyi iyice temizleyin. Diş dolgu sonrası şiddetli ağrı devam ediyorsa ağrı kesici alabilirsiniz. Diş dolgusu sonrası ağrıgeç saatlerde ve açık diş kliniği bulamadıysanız acile gidip kalçadan ağrı kesici iğne yaptırabilirsiniz.

Diş dolgusu sonrası çenede şişlik olur mu?

Böyle bir durum çok çok nadir ve genellikle çok derin dolgulardan sonra meydana gelebilir. Ama diş dolgusu yapıldıktan hemen sonra olmaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda şişlik gerçekten sizin hissettiğiniz gibi var ise büyük ihtimalkanal tedavisi yapılması gerekecektir. Doktorunuzdan randevu almanız gerekir. Diş dolgu sonrası çene ağrısışikayeti çok nadir rastlanan bir durumdur. Diş kökünün yapısı, derinliği gibi durumlar tamamen vakanın ağız yapısına bağlıdır.

Dolgu sonrası ağrı ne zaman geçer? 

Diş dolgusundan sonra ağrı olur mu veya dolgu sonrası ağrı ne zaman geçer soruları da aklınızı karıştırmaktadır. Diş dolgusonrası ağrı olabilir. Eğer oluşan ağrı şiddetli değil ise hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçlarını kullanabilirsiniz. Dolgu sonrası oluşan ağrı bir iki saat içerisinde kaybolacaktır. 

Diş dolgu sonrası şişlik ne zaman geçer?

Diş dolgu sonrası şişlik ne zaman geçer ya da şişlik olur mu soruları da merak konusudur. Dolgu yaptırdıktan sonraçenede ya da yanaklarda şişme olması nadir görülmektedir. Dolgu sonrası şişlik çok fazla ve ağrı yapıyorsa mutlaka hekiminize bildirmelisiniz.

Geçici dolgu sonrası ağrı

Geçici dolguyu genellikle kanal tedavisi 1. seansından sonra yaparız. Geçici dolgu fırçalanır mıdiye sorarsanız geçici dolgu çok bastırmadan yumuşak uçlu diş fırçaları ile fırçalayabilirsiniz. Diş fırçalama rutininizi bozmanıza gerek yoktur. Geçici dolgu sonrası ağrı oluşması da diş yapısına ve kök zedelenmesine bağlı olarak oluşabilir.

Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilir konumuza yönlendirmek için buraya tıklayın

Dolgu sonrası su içilir mi? Dolgu sonrası yemek yenir mi?

Anestezi yapılmadıysa ve dolgunuz beyaz yanikompozit dolguise dolgu sonrasında hem su içip hem de istediğinizi yiyebilirsiniz. Ama 1. gün asitli ve çok renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Dolgu sonrası yükseklik ağrı yapar mı?

Diş dolgusonrası yükseklik diş dolgusu ağrısı yapabilir. Ama burada hassas olan yükseklik ağrısıyla diş ağrısını birbirine karıştırmamaktır. Dişinize yapılan dolgunun yüksek yapıldığını bir şey yerken ilk olarak dolgu yapılan dişiniz karşısındaki dişe değiyorsa anlayabilirsiniz. Bu durumda doktorunuzdan randevu almanız gerekmektedir.  

Diş dolgusundan sonra sigara içilir mi?

Sigara içen bireyler için en çok merak edilen diş dolgusundan sonra sigarakullanımı. Diş dolgu yapıldıktan sonra sigaraiçmek için uyuşukluğun geçmesini beklemelisiniz. Çünkü ağzınızın bir kısmı uyuşuk olacağı için hemen içseniz bile pek bir şey anlamayacaksınız.

Dolgudan sonra sigara kullanımıhakkında diş hekiminizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Diş hekiminizin dolgu sonrası sigarakullanımı ile ilgili vermiş olduğu talimatlara uymanız önerilir. Dolgudan sonra sigara içmekdiş hekimleri tarafından önerilmemektedir. Çünkü ağız içerisinde bakteri oluşmasına sebep olabilir. Diş dolgu sonrası sigara kullanımı için hekimlerimiz sorularınızı cevaplamaktadır.

🔹 Dolgudan sonra sigara içilir mi? Aslında hiç kullanılmamasını önersek de diş dolgusu yapıldıktan sonra sigara içebilirsiniz. Ancak ağız içerisindeki uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.

🔹 Sigara dolguya zarar verir mi?Dolgudan sonra sigara içmekdolgularınıza zarar vermez. Fakat dolgu işlemi yapıldıktan hemen sonra içmeniz önerilmez. Ağız içerisinde işlem yapıldığı için bakteri oluşumuna müsait durumdadır. Bu nedenle dolgudan sonra sigara kullanımı için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

🔹 Dolgudan kaç saat sonra sigara içilir? Diş dolgusu yaptırmanız durumunda dolgunun türüne, uygulanması durumunda yapılan kanal tedavisine ve genel anlamda ağız ve diş sağlığınıza bakarak doktorunuzun verdiği tavsiyelere göre 2 ila 48 saat arası diş dolgusundan sonra sigara içmemelisiniz. Bu durum bahsi geçen kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de en az 2 saat sigara içilmemesi önerilir.

🔹 Dolgu yapıldıktan sonra sigara içilir mi?Diş dolgusundan sonra sigara ilk gün sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz. Ancak isteğe bağlı olarak bir iki saat sonra içilebilir. Diş dolgusu yaptıran vakalarda sigara içen hasta oranı fazla görülmektedir. Bu hastalarımızın dolgudan önce sorduğu soru dolgu yaptırdıktan sonra sigara içilir mi? Diş hekimleri bu konu ile ilgili bilgileri sizlere mutlaka verecektir.

Kısaca dolgudan sonra sigara içmekdolgularınıza zarar vermez. Dolgu sonrası sigara kullanabilirsiniz. Ancak bir iki saat beklemeniz önerilir. Dolgusonrası diş hekiminizin verdiği talimatlara uymanız halinde hasarlı bölgenin iyileşmesi çok kısa sürecektir.

Dolgu sonrası alkol kullanılır mı?

Dolgu sonrası alkoltüketimi için belirli bir süre beklenmesi gereklidir. Ancak dolgudan sonra alkoltüketimi de herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Diş dolgusu işlemlerini yaptıran kişiler yalnızca o gün için sigara ve alkol kullanımını kontrollü olarak gerçekleştirmek zorunda olurken sonrasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yani diş dolgusu sonrası alkol alınır mı sorusunu diş hekiminize yönlendirin ve doğru adımları takip ederek dolgu sonrası alkoltüketimine başlayın.

Dolgu sonrasında diş fırçalanır mı? Ne zaman fırçalanır?

Diş dolgu sonrası dolgulu diş fırçalanır mı veya dolgu yapılan diş fırçalanır mısoruları merak konusudur. Evet dolgudan sonra dişlerinizi hekiminizin belirttiği gibi fırçalayabilirsiniz. Dolgudan sonra diş fırçalanır mı sorunuzu detaylı olarak cevapladık.

Dişinize dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalamaişlemi dolgunun cinsine göre değişir. Dolgu yapıldıktan sonra diş fırçalanır mı sorusunu diş dolgusu türüne göre cevaplayalım. Dolgudan sonra diş fırçalama, beyaz yanikompozit dolguyapılmış ise hemen fırçalayabilirsiniz. Kompozit diş dolgular siz koltuktan kalkmadan önce sertleşmelerini tamamladıkları için hemen kullanılabilirler. Ama amalgam yanisiyah dolguyapıldıysa, dolgunun sertleşmesi için 2-3 saat gibi bir süre geçmesi gerektiğinden dolgu sonrası diş fırçalama için 3-4 saat beklemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca dolgudan sonra ağrışikayetiniz var ise ilk olarak dişlerinizi fırçalamanızı öneririz.

Dolgu Sonrası

Dolgulu diş ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer?

Dolgu sonrası diş ağrısıiçin doktorunuzun size söylediği ağrı kesici içebilirsiniz. Karanfil çiğneyebilirsiniz. Hassasiyet giderici diş macunu ile fırçalayarak diş dolgusundan sonra ağrı problemini geçirebilirsiniz. 

Dolgudan sonra diş ağrısı için ayrıca sıcak ya da soğuk uygulamak iyi gelebilir. Bazı dişlere soğuk iyi gelirken bazılarına sıcak iyi gelecektir, denemelisiniz.

Bu bahsettiklerimiz diş dolgusu ağrısısadece kısa süreli geçireceğinizi unutmayın. En kısa zamanda hatta ağrılı gecenin sabahında doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin.

Dolgudan sonra diş sızlaması olur mu?

Eğer dolgunun bir kenarı dişe tam yapışmamışsadolgu sonrası sızlamaolduğu söylenir. Kalıntı ve tükürük buradan dişin içine sızar ve bu da çürüme, renk değiştirme, hassasiyete yol açar.Dolgudan sonra diş sızlamasıhem amalgam hem de kompozit dolgularda olabilir. Kompozit dolgu sonrası oluşandolgudan sonra sızlamazamanla yok olur. 

Doktorum dişim çürümesin diye dolgu yerine fissür örtücü yapalım dedi? Siz ne dersiniz?

Fissür örtücüuygulamasını kesinlikle tavsiye ediyorum. Özellikle dişlerinin kıymetini bilmeyen, anlayamayan 6-12 yaş arasındaki çocuklarımız için.Fissür örtücü nedir? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Yukarıda cevabını bulamadığınız her dolgu sonrası sorununuzu bu yazının altındaki yorum bölümüne sorabilirsiniz. En kısa sürede sorularınızı cevaplayacağım. Mail adresinizi doğru yazarsanız dolgu sonrası sorunuzu cevapladığım zaman size bilgilendirme maili gelecektir.

Yazımızı Değerlendirin

[Toplam: 40 Ortalama: 4.7]

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve dolgu sonrası ağrı, dolgu sonrası çenede ağrı, dolgu sonrası nelere dikkat edilir’ te etiketlendi.

Kanal Tedavisinden Ne Kadar Sonra Yemek Yenir?

Diş hekimini ciddi şekilde enfekte olmuş bir dişle ziyaret ederseniz, kanal tedavisi görme ihtimaliniz vardır. Bununla birlikte uygulanan prosedür dişi hassas ve hasara eğilimli hale getirir, bu nedenle birkaç gün için ekstra dikkat önemlidir. Peki kanal tedavisinden ne kadar sonra yemek yenir?

Bir diş kendini iyileştiremez; tedavi edilmezse enfeksiyon çevredeki dişlere ve diş etlerine yayılarak başka ağız sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle diş hekimi enfekte bölgeyi veya pulpayı dişin içinden çıkaracak, temizleyip ve ardından yapıyı kapatmak için dolgu kullanacak. Diğer hususlarla birlikte, kanal tedavisinden sonra yemek yerken oldukça dikkatli olmalısınız.

Kanal tedavisinden ne kadar süre sonra yemek yiyebilirim?

Kanal tedavisi sonrası yemek yemek yeni işlem uygulanmış dişinize zararlı olacaktır. Tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.Sonrasında seçenekler mevcuttur temel kural, yumuşak olması ve fazla çiğneme gerektirmemesidir. Cips veya fındık gibi sert veya gevrek yiyecekler zarar verebilir.
Şeker gibi yapışkan yiyecekler, tedavi edilen bölgede enfeksiyona dolayısıyla artan hassasiyete ve ağrıya neden olur. Ayrıca, yine hassasiyeti etkilediği için çok sıcak veya soğuk şeyler tüketmeyin. Örneğin sıcak çorba yerine ılık olmasını tercih etmelisiniz.

Kanal tedavisinden sonra ne yenilmemelidir?

Tedavi ve iyileşme sürecini zorlaştıracağından bu yiyecekleri işlem sonrası bir süre tercih etmemelisiniz.

  • Badem ve çekirdek gibi sert ve kabuklu kuruyemişler.
  • Elma, armut, havuç ve bakla gibi sert meyve sebzeler.
  • Kalın et tabakasınsa sahip biftek ve burgerler.
  • Sert şekerli tatlılar.
  • Kutu meyve suları, gazlı ve alkollü içecekler.

Kanal tedavisinden sonra neleri yiyebilirim?

  • Haşlanmış patates, muz ve mango gibi yumuşak ve çiğneme gerektirmeyen meyve ve sebzeler. Havuç gibi sert sebzeleri smoothie halinde karışımlarla kullanabilirsiniz. Bu şekilde vitaminler ile iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Shake'ler de harika bir seçimdir; çilek gibi meyveleri sütle karıştırmak sadece harika bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda sütteki kalsiyum dişler için harikadır. Ancak ağız hijyenini bozabileceğinden çok fazla şeker eklemeyin. Protein içeceği de yemek yerine sağlıklı bir alternatiftir.
  • Çorba, erişte, yumuşak tahıl ve yulaf ezmesi iyi bir seçenektir sadece hassasiyeti tetikleyecek kadar sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Yoğurt, mükemmel bir kalsiyum kaynağı olduğu için tedaviden sonra iyi bir seçimdir.
  • Protein, lif, fasulye ve mercimek hatta sahanda yumurta harika bir seçenektir.

Anlayacağınız üzere kanal tedavisi sonrası yemek yemek sorun değil; sadece biraz bakıma ihtiyaç var. 

 

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler neler? Ağız ve diş sağlığı büyük bir öneme sahiptir. Eğer gerekli özen gösterilmezse dişlerin zarar görmesi, çürümesi, eski işlevini yerine getirememesi durumları yaşanır. Bu gibi durumlarda da dişe dolgu uygulanmaktadır. Hekim bundan önce gözlem, çürük boyası, röntgen, çatlak-kırık dişlerin varlığı gibi hususlar üzerinden değerlendirme yapmaktadır.

Diş hekimleri burada ilk olarak çürümüş dişin dokusunu temizlemekte, ardından da dolgu malzemesi ile doldurmaktadır. Böylece çürüyen dişin daha fazla ilerlememesi de sağlanır. Eğer yaptırdığınız dolgunun güçlü olmasını ve uzun süre kullanmayı istiyorsanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği de bilinmelidir.

­Bir diş dolgusu ne kadar dayanır genellikle 10-15 yıl sürebilmektedir. Ancak dikkat edilmezse kısa sürede olumsuzlukların yaşanması muhtemeldir.

Dolgu Ardından Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler diş hekiminiz tarafından size belirtilecektir. Buna dikkat etmeniz en büyük şarttır. Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir.

İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir. Hassasiyete yönelik olarak diş hekimi tarafından verilen ilaçlar da doğru şekilde kullanılmalıdır.

Bunların yanı sıra mandalina, portakal, şarap ve greyfurt gibi asit özelliği bulunan yiyecek-içeceklerden uzan durulmalıdır. Çiğneme işlemleri, dolgunun olmadığı tarafla gerçekleştirilmelidir.  Dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalama da merak edilmekle beraber fırçalama, ile temizlik, gargara yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş dolgusu yaptırmak istiyorsanız, diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler kadar bilmeniz önerilen bazı noktalar da vardır. Amalgam ya da kompozit dolgular ardından, 1-2 hafta süresince sızlama şeklinde ağrılar meydana gelebilir. Çürük ve dolgu ne kadar derinse, hassasiyetin süresi de uzayacaktır.

Ancak diş hekiminiz tarafından verilen ilaçlarla buna çözüm bulmanız mümkündür. Dolgu olan diş neden şişer incelendiğinde ise farklı nedenler görülmektedir. İki diş arasında, uzun süre yemek artığı birikmesi, ergenlik ya da hamilelikte hormon dalgalanmaları, ilaca bağlı diş eti şişmesi başlıca nedenler arasındadır.

Amalgam dolguda yemek yenebilecek sertlik iki saatte elde edilmektedir. Tam sertlik ise 24 saatte oluşmaktadır.

Diş Dolgusu Ardından Hangi Yan Etkiler Görülür?

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yan etkiler de incelenmektedir. Diş dolgusu, lokal anestezi ile beraber gerçekleştirilmektedir. Bu durum geçtiğinde bazı hisler meydana gelebilir. Bunlar ana hatlarıyla,

  1. Dişleri sıkarken ağrı oluşması,
  2. Diş etlerinde hassasiyet,
  3. Diş fırçalarken, diş ipi kullanırken ya da yemek yerken ağrı gibidir.

Bunların görülmesi farklı durumlardan dolayı meydana gelebilir. Özellikle dolgu tamamlandıktan sonra doktorun belirttiklerine uymamak, sorunların artmasına neden olur.

Estetik diş dolgusu ve dermal dolgu sayfalarımıza da göz atabilirsiniz.

Category: GenelBy adminLeave a comment

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır