idrar tahlili ne kadar sürede verilmeli / Hastalara Öneriler

Idrar Tahlili Ne Kadar Sürede Verilmeli

idrar tahlili ne kadar sürede verilmeli

*Önemli Not:

  • Aşağıda verilen prosedür basamakları rutin idrar analizinde sediment inceleme içindir; İdrar incelemesiyle ilgili olarak 24 saatlik idrar analizi, mikrobiyolojik direkt bakıda ...vb prosedür basamakları farklıdır.
  • Aşağıda verilen prosedür basamakları kendi tecrübelerimize göre laboratuvarımızda uyguladığımız prosedürlerdir.

Laboratuvar hatalarının %60-70 sebebi preanalitiktir, yani henüz örnek laboratuvara gelmeden önce çeşitli nedenlerle oluşan bir aksaklıktan dolayı laboratuvar analizi sonuçları hatalı çıkmaktadır. Kısaca idrar örneklerinin doğru olabilmesi için en başta yapılması gereken, uygun şekilde idrar toplanması ve laboratuvara ulaştırılmasıdır. Bu nedenle örnek toplanması ve kabulü idrar analizinde önemli bir basamaktır. İdrar örneği toplamada aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir:

İstek formu [Başa Dön]

  • Merkez laboratuvarı istek formu olmadan örnek kabul edilmemeli ve incelemeye alınmamalıdır.
  • İstek kağıdındaki hasta adı soyadı, protokol no'su, servisi, tarihi  resmi işlemleri açısından; hasta yaşı, cinsiyeti, öntanı/ tanısı değerlendirme açısından tam doldurulmalıdır. Bu konuda eksiklikler personel, hemşire ve doktorlar uyarılarak önlenmeye çalışılmalıdır; laboratuvar çalışanlarının net tavrı ile bu davranış şekli benimsenecektir.

Toplama kabı  [Başa Dön]

  • İdrar temiz bir kaba alınmalıdır.
  • 100mL'lik bir kap (plastik bardaklar) olmalıdır.
  • İdrar kaplarına idrar sedimenti incelemesi istenen hastanın isminin bulunduğu etiket yapıştırılmalıdır.

Toplama şekli  [Başa Dön]

  • İdrar sedimenti incelemesi istenen hasta WC'de verilen kabı kendi idrarıyla doldurur.
  • Özellikle kadın hastalarda dış genital temizliği sonrası orta idrar verilmelidir. Bu özellikle vaginal kontaminasyona bağlı sedimentte görülen bakteri ve epitelleri elimine eder. Bu kadın doğum ve üroloji polikliniklerinden sık istenen örnek toplama şeklidir. Dış Genital temizlik şu şekilde yapılır:
    • Kadında:
      • İdrar yapmadan önce dezenfaktanlı (zefiranlı) gazlı bezle dış genital organlar önden arkaya silinerek temizlenir.
      • Aynı bölge sadece su ile ıslatılmış gazlı bezle aynı bölge tekrar silinir.
      • Genital bölge açık tutularak idrarın başlangıç kısmı tuvalete yaptıktan sonra, orta kısmından bir miktar idrar kaba yapılır, kalan idrar yine tuvalete yapılır.
    • Erkekte:
      • İdrar yapmadan önce dezenfaktanlı (zefiranlı) gazlı bezle penisin baş kısmı silinerek temizlenir.
      • Aynı bölge sadece su ile ıslatılmış gazlı bezle aynı bölge tekrar silinir.
      • İdrarın başlangıç kısmı tuvalete yaptıktan sonra, orta kısmından bir miktar idrar kaba yapılır, kalan idrar yine tuvalete yapılır.

Örnek türü [Başa Dön]

  • İdrar sedimenti incelemelerinde taze sabah idrarı tercih edilir. Bu idrar yüksek ozmolaritede ve asid pH'dadır; bu da içindeki hücre ve şekilli elemanları daha iyi görebilmek için  en uygundur. Ayrıca beklemiş idrarda silendirlerin dağılması, hücrelerin hemoliz olması nedeniyle de taze idrar en uygunudur.
  • İdrar maksimum 2 saat içinde incelenmelidir. Bu süreden daha uzun süre bekletilerek getirilmiş idrar örneği kabul edilmemelidir.

Örnek miktarı  [Başa Dön]

  • Rutin idrar analizinde hem kimyasal hem de sediment incelemesi yapılacağından, ayrıca çıkabilecek sorunlarda (santrifüjde tüp kırılması gibi) tekrar kullanılabilmesi için yeterli hacimde örnek gerekmektedir. Aynı örnekten kimyasal ve sedimet incelemesi birlikte yapılacaksa bu miktar minimal 10mL kadardır.
  • Hastanın yaptığı tüm idrarını getirmesi istenir. Bu idrar hacmi sonuç kağıdına not edilir, bu klinisyenin hastanın idrar çıkışı hakkında fikir sahibi olmasında önemlidir.

Saklama  [Başa Dön]

İdrar 2 saat içinde incelenemeyecek, daha sonra incelenecekse uygun şartlarda saklanmalıdır. Bunun için şunlara dikkat edilir:

  • Koruyucu eklenir: pH'ı düşürmek için  50mL idrara 6N HCl solusyonundan 3-4 damla damlatılır. Bunun için ticari borik asit tabletleri de kullanılabilir.
  • Soğutulur:  4C'de buzdolabında saklanabilir.
  • Ağzı kapatılır: İdrar kapaklı bir kapta saklanır veya cam tüpler parafilmlenir.

 

Organik Sediment [ Hücreler   Silendirler  Mikroorganizma ve Parazitler  Diğerleri ] İnorganik Sediment [ KristallerDiğerleri ]

[Anasayfa] [Giriş] [Böbrekler ve idrar] [İdrar Örneği Toplama] [Sediment Hazırlama] [Sediment İnceleme] [Tüm Foto İndexi]

[İlginç Olgular] [Tanıyabildiniz mi?] [Kendinizi Test Edin] [Referanslar] [Katkısı Bulunanlar] [Atlas Hakkında]

 

Aşama Aşama İdrar Tahlili


A- İDRAR ÖRNEĞİ TOPLAMAK
1-Toplama kabı:

İdrar temiz bir kaba alınmalıdır.

100mL'lik bir kap (plastik bardaklar) olmalıdır.

İdrar kaplarına idrar sedimenti incelemesi istenen hastanın isminin bulunduğu etiket yapıştırılmalıdır.

2-Toplama şekli:

İdrar sedimenti incelemesi istenen hasta WC'de verilen kabı kendi idrarıyla doldurur.

Özellikle kadın hastalarda dış genital temizliği sonrası orta idrar verilmelidir. Bu özellikle vaginal kontaminasyona bağlı sedimentte görülen bakteri ve epitelleri elimine eder. Bu kadın doğum ve üroloji polikliniklerinden sık istenen örnek toplama şeklidir.

Dış Genital temizlik şu şekilde yapılır:

Kadında:

İdrar yapmadan önce dezenfaktanlı (zefiranlı) gazlı bezle dış genital organlar önden arkaya silinerek temizlenir.
Aynı bölge sadece su ile ıslatılmış gazlı bezle aynı bölge tekrar silinir.
Genital bölge açık tutularak idrarın başlangıç kısmı tuvalete yaptıktan sonra, orta kısmından bir miktar idrar kaba yapılır, kalan idrar yine tuvalete yapılır.
Erkekte:

İdrar yapmadan önce dezenfaktanlı (zefiranlı) gazlı bezle penisin baş kısmı silinerek temizlenir.

Aynı bölge sadece su ile ıslatılmış gazlı bezle aynı bölge tekrar silinir.

İdrarın başlangıç kısmı tuvalete yaptıktan sonra, orta kısmından bir miktar idrar kaba yapılır, kalan idrar yine tuvalete yapılır.

3- Örnek türü:

İdrar sedimenti incelemelerinde taze sabah idrarı tercih edilir. Bu idrar yüksek ozmolaritede ve asid pH'dadır; bu da içindeki hücre ve şekilli elemanları daha iyi görebilmek için en uygundur.

Ayrıca beklemiş idrarda silendirlerin dağılması, hücrelerin hemoliz olması nedeniyle de taze idrar en uygunudur.
İdrar maksimum 2 saat içinde incelenmelidir. Bu süreden daha uzun süre bekletilerek getirilmiş idrar örneği kabul edilmemelidir.

Rutin idrar analizinde hem kimyasal hem de sediment incelemesi yapılacağından, ayrıca çıkabilecek sorunlarda (santrifüjde tüp kırılması gibi) tekrar kullanılabilmesi için yeterli hacimde örnek gerekmektedir. Aynı örnekten kimyasal ve sedimet incelemesi birlikte yapılacaksa bu miktar minimal 10mL kadardır.

4- Örnek Saklama:

İdrar 2 saat içinde incelenemeyecek, daha sonra incelenecekse uygun şartlarda saklanmalıdır. Bunun için şunlara dikkat edilir:

Koruyucu eklenir: pH'ı düşürmek için 50mL idrara 6N HCl solusyonundan 3-4 damla damlatılır. Bunun için ticari borik asit tabletleri de kullanılabilir.

Soğutulur: 4C'de buzdolabında saklanabilir.

Ağzı kapatılır: İdrar kapaklı bir kapta saklanır veya cam tüpler para filmlenir.

Kimyasal inceleme
1- Normal idrarda bulunan azotlu organik maddeler;

Üre; Kreatinin; ürik asit; Kreatin; hippürik asit; İndikan; Ürobilinojen; Ürobilin; amino asitler; Enzimler; Pürinler; azotlu hormon ve vitaminler; hidroksiprolin

2- Normal idrarda bulunan azotsuz organik maddeler

Glukuronik asit; oksalik asit; sitrik asit; laktik asit Fenoller; Krezoller; Vitaminler; steroidler ve diğer hormonlar

3- Patolojik idrarda bulunan azotlu organik maddeler

- inorganik maddeler
nitritler

- organik maddeler
protein; amino asitler; bilirubin
hemoglobin; porfirinler

4- Patolojik idrarda bulunan azotsuz organik maddeler

Glukoz; Laktoz; Pentoz; safra asitleri; keton cisimleri

1- İdrar Glukozu :

Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz. (proksimal tubuler reabsorbsiyon) Normal renal fonksiyonlu hastalarda plazma glukoz konsantrasyonu >180 mg/dl olunca glukozüri gözlenir. DM, tirotoksikoz, Cushing Sendromu, akromegali, tubuler hasarda; idrarda glukoz artar. Normal glukoz düzeylerine rağmen idrarda glukozun varlığı; Renal glukozüriyi gösterir.

2- İdrar Proteini :

Normal bir idrarda rutin arama yöntemleriyle belirlenemez ve pratik olarak idrarda protein yok kabul edilir. Aslında idrarla günde 70-100 mg kadar protein çıkarılır ve bu miktar 150 mg/24 saate kadar normal kabul edilir. Sağlıklı bir ürogenital sisteme sahip kişinin idrar tahlilinde protein negatiftir. Glomerüler hasar-Azalmış tubuler reabsorbsiyon Spot idrarda protein pozitifliği 24 saatlik idrarda protein ölçümünü gerektirir. Hafif zincirler ve bazı düşük molekül ağırlıklı proteinlerin bu yöntemle saptanamaz.

Yanlış pozitif sonuçlar,

Alkali idrarda (pH> 7.5) dipstick uzun süre içeride tutulduğunda,

Yüksek konsantrasyonlu idrarda,

Ciddi hematüride,

Penisilin, sulfonamid veya talbutomid gibi ilaçların kullanımında,

Meni ve vajinal salgılarla kontaminasyon

Yanlış negatif sonuçlar;

Dilüe idrarda (dansitesi<1015)

Protein içeriğinin albumin olmadığı veya düşük moleküler ağırlıklı proteinler olduğu durumlarda

Mikroalbüminüri

Günlük albümin atılımının 30 ile 300 mg arasında olduğu durumlardır. Renal hastalıkların tanımlanmasında proteinüriden daha duyarlıdır. Diabetes mellitusda nefropatinin en erken bulgusudur. Kardiyovasküler olaylar yönünden bağımsız risk faktörüdür.

24 saatlik idrarda protein

İdrarda artmış miktarda protein varlığı böbrek hastalıkları için önemli bir belirteçdir. Normalde<150 mg/gün, 150-600 mg arası takip Bazal membran hasarı,BM elektriksel yük değişimi, glomerüler kapiller basınç artışı patolojik sebeptir. Daha çok albumin atılır.Terminolojik olarak proteinüri kavramı = albuminüri Büyük moleküllü globülinlerin atlımı fazlaysa(MPGMN) kötü prognoz işaretidir.

3- İdrar Ürobilinojen :

Bozulmuş karaciğer fonksiyonlarının ve hemolizin en duyarlı göstergelerindendir.

4- İdrar Bilirubin :

Normalde idrarda negatiftir. Hemolizde negatif, biliyer tıkanmada pozitiftir. Hepatik hasarda pozitif negatif olabilir.Safra yollarının tıkandığı hallerde azalır. idrarda direkt bilirubin formunda, hepatitlerde ve safra yollarının tıkandığı durumlarda böbrek eşiği aşıldığında saptanır.
Hepatitlerde çay renginde idrar karakteristiktir.
İdrarda bilirubin, Rosin yöntemi, Gmelin yöntemi, Fouchet yöntemi gibi çeşitli yöntemlerle aranır.

5- İdrar Ketonu :

İdrar keton pozitifliği = ketonüri (diyabetik ketoasidoz, uzamış açlıkta). Bu yöntemle aseton varlığı tespit edilmektedir. Glisemi yüksekliği, asidoz, gebelikte ketonüri takibi gereklidir.

6- İdrar Nitriti :

Pozitif nitrit testi anlamlı miktarda bakteri varlığıdır. E.coli gibi gram negatif bakteriler pozitif sonuç verebilirler. Duyarlılığı sınırlıdır.

7- İdrarda Kan :

Aşırı hemoliz durumlarında idrarda saptanır ve bu durum hemoglobinüri olarak tanımlanır.
Hemoglobinüri, idrarda miyoglobin bulunması durumu olan miyoglobinüriden ve eritrosit bulunması durumu olan hematüriden farklı bir durumdur.

Tagler: Idrar,  Idrar Analizi

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış

İdrar Örneği Alma

Çocuklarda böbrek ve idrar yolları hastalıklarının araştırılması ve tanısında idrar incelemesi gerekir. İdrar incelemesi ve kültürü için uygun koşulda idrar elde edilmelidir. Özellikle bebeklerde uygun idrar örneği alma kolay bir iş değildir.


Çocuklarda dört yöntemle idrar elde edilir:

1) İdrar torbası takarak

2) Orta akım idrarını alma

3) Sonda (kateter) ile

4) Enjektör (suprapubik aspirasyon) ile idrar elde etme



1) İdrar torbası yöntemi

İdrar kontrolü henüz başlamamış bebeklerde ve küçük çocuklarda, özellikle de ayaktan takip edilen hastalarda başvurulan bir yöntemdir. İlk idrar incelemesi için (tam idrar tetkiki) için torba ile idrar alınabilir, ancak idrar kültürü almak almak için güvenilir bir yöntem değildir. Çünkü, dışardan bulaşan mikroplar (kontaminasyon) nedeniyle, gerçek enfeksiyon olmadığı halde %60 oranında yalancı mikrop üremesi olur. Bu nedenle, hastanın şikayet ve bulguları ile tam idrar tetkikinde idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimali çok yüksek olan küçük bebeklerde idrar kültürü için sonda veya enjektör yöntemi ile idrar kültürü alınması daha doğrudur. Sonda ve enjektör yöntemi ile idara kültürü alınma koşullarının olmadığı ve idrar torbası yöntemine başvurulmasının zorunlu olduğu hallerde bazı kurallara uyulması kültür doğruluğu olasılığını artırır.


Bu kurallar;
  • Öncelikle idrar torbası takacak kişi ellerini sabunla uygun şekilde yıkar. Havada kendiliğinden ellerin kuruması beklenir.
  • Bebek uygun bir yerde sırt üstü yatırılır. Steril gazlı bezler (petler) ile sabun ve su ile önce genital bölgeler, deri kıvrımları ve makat ve çevresi yıkanır ve silinir. Kendiliğinden havada kurumaya bırakılır.
  • İdrar torbası koruyucu kılıfından çıkartılır. Yapışkan kısmının üstündeki parça, yapışkan kısmından kaldırılır. Kız çocuklarında deri kıvrımları gerilerek vajen görünür hale getirilir. İdrar torbasının yapışkan kısmı ilk olarak vajen-makat arasından başlanarak, idrar torbasının dar parçasının vajen ve makat arasına yapıştırılmasına dikkat edilerek, önce burası yapıştırılır ve daha sonra da torbanın diğer kısımları aşağıdan yukarıya doğru yapıştırılır. Erkek çocukta ise tam tersi yukarıdan aşağıya doğru, çocuğun penisi torbanın içinde kalaçak şekilde yapıştırılır.
  • Bebekler, idrar torbası takıldıktan sonra dik pozisyonda tutulmalıdır.
  • İdrar torbası takıldıktan sonra 30 dakikada idrar elde edilmez ise torba daha fazla bekletilmemeli ve değiştirilmelidir.

2) Orta akım idrarını alma:

İdrar kontrolü olan çocuklarda tercih edilen yöntemdir. Doğru uygulandığında güvenirliliği yüksektir. Sabun ve su ile kız ve erkek çocukların genital bölgeleri iyice temizlenir. Alınacak idrarın genital bölgede deriye veya herhangi bir yere değmemesi gereklidir. Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.


3) Sonda (kateter) ile idrar elde etme:

Bebeklerde ve idrar kontrolü başlamamış küçük çocuklarda kullanılan bir yöntemdir. Doğruluk oranı çok yüksektir. Dışarıdan mikrop bulaşma oranı çok düşüktür. Deneyimli kişilerce uygulanır. Seçilmiş hastalarda tanının doğrulanması için de kullanılır. Torba kültüründe şüpheli üreme olanlarda veya enjektör (suprapubik aspirasyon) ile idrar elde etme tercih edilmeyen veya bu yöntemin uygulanma koşulu olmadığı durumlarda uygulanan bir yöntemdir.


4) Enjektör (suprapubik aspirasyon) ile idrar elde etme:

Doğruluk oranı en yüksek yöntemdir. Yenidoğanlar ve küçük bebeklerde, özelliklede hastanede yatanlarda kullanılan; uygulaması basit ve nispeten ağrısız bir yöntemdir. Damar girişiminden daha ağrılı değildir. Mümkünse ultrosonografi ile idrar torbasısı içinde idrar olup olmadığı değerlendirilir.

Cevap-Bul.com

  • Yönergeler
  • İçindekiler

    Idrar tahlili ne kadar sürede hastaneye verilmeli?

    Ayrıca beklemiş idrarda silendirlerin dağılması, hücrelerin hemoliz olması nedeniyle de taze idrar en uygunudur. İdrar maksimum 2 saat içinde incelenmelidir. Bu süreden daha uzun süre bekletilerek getirilmiş idrar örneği kabul edilmemelidir.

    Orta akım idrar nasıl alınır?

    Sadece penisin ucu temizlenmelidir. İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.

    24 saatlik idrarda protein kaç olmalıdır?

    Proteinüri değerlendirilmesinde 24 saatlik idrarda protein düzeyinin bakılması (> 300 mg/24 saat) altın standart olarak kabul edilir.

    İdrarda Mikroalbümin kaç olmalı?

    İdrarda günlük albumin atılımı fizyolojik ko- şullarda 30 mg’ın altındadır. 24 saatlik idrar örneğinde 30-300 mg albumin bulunması mikroalbuminüri (MAU) olarak tanımlanır (1).

    İdrar en fazla kaç saat tutulur?

    İdrarınız başlıca üre ve sudan oluşur, ayrıca bazı diğer atık kimyasalları da içerisinde barındırır. Bunlar ise idrar kesenize, böbreklerden süzülen sıvı olarak gelirler. İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.

    Idrar tahlili ne kadar bekletilir?

    İdrar testi incelemelerinde alınan idrarın miktarı oldukça önemlidir. İncelemeler için en az 12 mililitre idrar toplanması gerekir. Bebeklerde ise 5 mililitre ya da daha az miktarda idrar, testin yapılması için yeterli olur.

    İdrar kültürü sonucu ne zaman çıkar?

    İdrar kültürü sonuçları ne zaman çıkar sorusu idrar kültürü testi yaptıran hastalar tarafından sıkça sorulmaktadır. İdrar kültürü sonuçlarının hazırlanması üreme olup olmadığı ile bağlantılı olduğu için 1-3 gün içinde sonuçların çıkması mümkündür.

    İdrarda protein kaç olmalıdır?

    Normal bir idrar örneğinde protein değerleri negatif olmalıdır yani bulunmamalıdır. 24 saatlik idrarda ise 1-150 mg arası protein miktarı çıkması normal karşılanır ve bunun üstünde yer alan değerler laboratuvar incelemesi gerektirir.

    İdrarda protein spot kaç olmalı?

    Normalde idrarda günde 150 miligramın altında protein bulunabilir. 24 saatlik idrarda bunun üzerindeki miktarlarda protein olmasına proteinüri (idrarda protein kaçağı) denir. Ancak klinik olarak hastalık kabul edilen ciddi protein kaçakları günlük 1 gramın üzerinde olan idrar protein değerleridir.

    Spot idrarda albümin kaç olmalı?

    Albumin referans aralığı kan düzeyinde yetişkinlerde 3.4 ile 5.4 g/dL iken, idrarda normal albumin değeri 0 ile 8 mg/dL’dir.

    Mikroalbumin kreatinin kaç olmalı?

    Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL’dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir