gebelikte 3 lü test aç karnına mı yapılır / Üçlü Tarama Testi

Gebelikte 3 Lü Test Aç Karnına Mı Yapılır

gebelikte 3 lü test aç karnına mı yapılır

Gebelikte İkili ve Üçlü Tarama Testi

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte yapılan halk arasında zekâ testleri olarak bilinen 2’li ve 3’lü (ya da 4’lü) testler kromozom bozukluklarını tespit etmek için kullanılan testlerdir. 2’li test ilk trimester tarama testi olup haftalar arasında, 3’lü test ise ikinci trimesterde haftalar arasında yapılır.

Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.

Gebelikte İkili ve Üçlü Tarama Testi

Gebelikte 2’li Tarama Testi

2’li test gebeliğin erken döneminde haftalar arasında Down sendromu (trizomi 21), Edward sendromu (trizomi 18) riskini hesaplamak için yapılır. Ayrıca nöral tüp defektleri için de bize bilgi verir.

Test iki basamakta yapılır.

1- Anne kanında PAPP-A (gebeliğe bağlı plasma protein A) ve hCG

2- Ultrason ile ense kalınlığı ve CRL (baş-popo mesafesi) ölçümü ve burun kemiği tespiti

2’li test ile hamileliğin erken döneminde kromozomsal risklerde yaşa göre artış olup olmaması değerlendirilerek daha ileri düzeyde tanı testi yapıp yapmamaya karar vermemize yardımcı olur. Test PAPP-A, hCG, ense kalınlığı, anne yaşı, gebelik haftası ve burun kemiği olup olmaması değerlendirilerek bebeğin kromozomal risk oranını verir. Eğer test 1/ üzerinde ise tanı testleri yapılması gerekir. (+) test bebeğin sakat olduğu anlamına gelmez; sadece sakatlık riskinin arttığını gösterir.

2’li test artık rutin olarak yapılmakta ve testi yaptırmanın ne anneye ne de bebeğe bir zararı var. Test için özel bir duruma da ihtiyaç yok. Ultrason yapıldıktan sonra kan alınarak risk hesaplaması yapılır. Test ile anne kanındaki PAPP-A, hCG değerleri ultrason ile bebeğin CRL ve ense kalınlığı ölçümü, bebeğin burun kemiğinin olup olmadığı tespiti, anne yaşı ve son adet tarihi değerlerine göre risk hesaplaması yapılarak çıkan sonuç annenin yaşına göre olan sakatlık riski ile karşılaştırılarak tanı testi yapmaya gerek olup olmadığı değerlendirilir. Eğer riskimiz düşük ise herhangi bir şey yapmaya gerek olmaz, yüksek ise tanı testi yapılır.

PAPP-A bebeğin eşi tarafından üretilen bir protein olup gebelik haftası arttıkça değeri artar. hCG de yine aynı şekilde plasenta tarafından üretilip hafta civarlarında en yüksek değerlere ulaşıp haftaya kadar belli bir değere düşüp doğuma kadar aynı seviyelerde devam eder.

Ense kalınlığı ultrason ile ölçülür. Ensede cilt ile omurlar arasındaki sıvı ölçülür. Ölçüm için ultrason yapan doktorun deneyimi, uygun cihaz, bebeğin pozisyonu önemlidir. Doğru ölçüm yapılmazsa hatalı sonuç olur.

Eğer ikiz gebelik varsa PAPP-A ve hCG değerleri daha yüksek olacağı için risk olması gerekenden daha yüksek çıkar.

Gebelikte 3’lü Tarama Testi

Gebelikte 3’lü ve 4’lü tarama testi ideali haftalar arasında yapılır. Test için bakılan değerlendirmede:

1- Anne kanında hCG , E3 (estriol), AFP (alfa feto protein)

2- Ultrason ile BPD (kafa da 2 parietal kemik arası mesafe)  tespiti

3- Anne kanında İnhibin (4’lü test için)

3’lü veya 4’lü tarama testi Down Sendromu, Edward sendromu, Patau (trizomi 13) ve nöral tüp defekti için risk artışı olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Testin doğruluk değerinin artması için ultrason ölçümü iyi yapılmalı, gebelik yaşına uygun zamanda test yapılmalı. Çoğul gebeliklerde bebeğin eşinden salınan hCG, E3 ve inhibin değerleri daha yüksek olacağı için olması gerekenden daha yüksek risk verecektir.

Risk yüksek çıkarsa kesin sonuç için yine tanı testlerini yapmamız gerekir.

CVS (Korionik Villus Örneklemesi)

CVS haftalar arasında ultrason eşliğinde bir iğne yardımı ile bebeğe zarar vermeden plasentadaki korionik villus hücrelerinden örnek alınarak yapılır. İşlem yaklaşık 20 dakika sürer. İşlem sırasında çok az ağrı olabilir. İşlem sonrası düşük oranı %1 bile değildir.

Örnekleme ile alınan hücreler kültür ortamında çoğaltılarak kromozom yapısı incelenir. Çok nadiren iğne ucunda anne hücreleri de olabilir. Bu hücrelerden elde edilen kromozomların incelenmesi bize bebek hakkında bilgi vermez. Nadiren bebeğin sağlıklı olmasına rağmen plasentadan elde edilen hücrelerde anormallikler olabilir (mozaizim).

CVS bize erken dönemde kromozomal bozukluklar ile ilgili bilgi verir.

cvs korionik villus - örneklemesi - karından

cvs korionik villus - örneklemesi - rahim ağzından

Amniyosentez

haftalarda ultrason eşliğinde karından bir iğne ile bebeğin amniyon kesesi içine ulaşılarak bebeğe herhangi bir zarar vermeden amniyon sıvısı alınır. İşlem yaklaşık 20 dakika sürer. Amniyon sıvısı içindeki bebek hücrelerinden kromozomlar elde edilerek bebeğin kromozom yapısı incelenir.

Amniyosentezde ki en önemli sorun sıvı kaybı ya da enfeksiyona bağlı olarak düşük olma ihtimali olup bu oran ancak 1/ gibi çok az bir ihtimaldir. Bebeğin kromozom yapısı hakkında bize kesin sonuç vermesi ise en önemli avantajıdır.

amniyosentez nedir

Fetal DNA Testi (NIPT)

Fetal DNA testi anneden alınan kanda bebeğe ait hücreler tespit ederek bu hücrelerde kromozom yapısının araştırılmasıdır. Fetal DNA testinin en önemli avantaji bebeğe hiçbir müdahale yapmadan alınması; böylece düşük riskinin olmaması ve 9. haftadan itibaren yapılabildiği için amniyosenteze göre çok daha erken tanıya olanak vermesidir.

Fetal DNA testi bütün kromazomların incelenmesi için henüz yeterince hassas değildir. Ancak bizim için özellikle ileri yaşta en büyük sorun olan trizomi 21 (Down sendromu), trizomi 18 (Edward sendromu) ve trizomi 13 (Patau sendromu) için düşük ihtimali olmadan % ’e yakın kesin sonuç vermesi çok oldukça tercih edilen özelliğidir.

Etiketler:amniyosentezamniyotik sıvıikili tarama testi fiyatıtarama testiüçlü tarama testi fiyatı

kaynağı değiştir]

Üçlü test hamileliğin ile haftaları arasında yapılabilir. En iyi sonuçlar ile haftaların arasında yapılan incelemelerde elde edilmetedir.

Testin değerlendirilmesi[değiştir

Üçlü tarama testinizi yaptınız, doktorunuz müjdeyi verdi, sonuç kesin. Hamilesiniz! Peki, şimdi ne yapmanız gerekiyor? Nelere dikkat etmeli, bu süreçte neler yapmalısınız?

Tabii ki kadın doğum uzmanınız sizi bu konuda doğru bir şekilde yönlendirecektir ama bir anne adayı olarak hamilelik döneminizde size yeni gelen her şeyi ve nedenini sorgulamanız da kaçınılmazdır. Hamilelikte yapılacak testler de bunlara dahildir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren sizin ve bebeğinizin sağlığı, gebelik sürecinizde yapılacak bazı testler ve muayeneler ile yakından takip edilir. 3’lü tarama testi de bu testlerden biridir.

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne İşe Yarar?

Üçlü tarama testi; trizomi 21 (down sendromu), trizomi 18 (edwards sendromu) ve nöral tüp defektlerinin bebeğinizde görülme olasılığını hesaplayan bir tarama testidir. &#;Üçlü Test&#; veya &#;Triple Test&#; olarak da adlandırılan bu test, doğacak bebeğinizde görülme ihtimali olan bazı hastalıkları doğum öncesi tespit etmeye çalışarak önlem alınabilmesine yardımcı olur.

3’lü Tarama ile Tespit Edilebilen Hastalıklar ve Anlamları

Trizomi 21

Diğer adıyla ‘Down Sendromu’ veya ‘Mongolizm’ olarak bilinir. Kalıtsal bir hastalıktır ve kromozomun iki adet yerine üç adet olmasından kaynaklanır. Tedavisi yoktur.

Bu bebeklerde bazı fiziksel sorunlarla birlikte zekâ geriliği görülmektedir.

Trizomi 18

Diğer adıyla ‘Edwards Sendromu’ olarak bilinir. Kalıtsal bir hastalıktır ve kromozomun iki yerine üç adet olmasından kaynaklanır. Bu sendromun görüldüğü bebeklerin yaşama olasılığı çok düşüktür.

Anne karnında veya doğum sonrası ölümlerin yaşanması yüksek ihtimaldir.

Trizomi 21 ve trizomi 18 hastalıkları benzer özellikler taşımakla birlikte Down Sendromu&#;na yaklaşık binde bir olasılıkla rastlanırken Edwards sendromuna rastlanma olasılığının çok daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Nöral Tüp Defektleri (NTD)

Bebeklerde karşılaşılan bazı anomaliliklerdir ve başlıca iki çeşit olarak sınıflandırılır.

Anensefali: Bebekte gelişmeyen beyin dokusu oluşumuyla tanımlanır ve ölümcüldür.

Spina Bifida: Bebeğin omurilik dokusu oluşmuş ancak omurga kemikleri gelişimi tam tamamlamadığı için omurilik dokusu kemiklerin arasından taşmıştır. Diğer nöral tüp defekti gibi ölümcül olabilmekle beraber ameliyat ile tedavi olasılığı da vardır.

seafoodplus.info

Üçlü tarama testleri, bu hastalıkların karşılaşılma olasılığını hesaplayarak risk durumunun yüksek çıkması halinde anne ve bebeğin sağlığı açısından gerekli önlemleri alabilmek için olanak sağlamaktadır. Sonucun pozitif çıktığı durumlarda amniyosentez işlemi de uygulanabilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki, tüm bu hastalıkların görülme sıklığı çok düşük olmakla beraber yaptıracağınız üçlü tarama testinin sonucunda çıkacak risk oranları da bir o kadar düşüktür.

amniyosentez

3’lü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır? Nasıl Uygulanır?

Üçlü tarama, genellikle gebeliğin ve haftaları arasında yapılır. Ancak doktorunuzun uygun gördüğü bazı özel durumlarda, gebeliğin ve haftaları arasında da testin uygulanması mümkün olabilmektedir.

Üçlü tarama testinin öncesinde hamilelere ikili tarama testi yapılır. İkili test sonuçlarından emin olunamadığı durumlarda, sonuçların netlik kazanabilmesi için üçlü testin uygulanmasına ihtiyaç duyulur. Çünkü Down sendromu ve Edwards sendromu gibi genetik bozukluklarda ikili testte gözden kaçabilen durumlar olabilmektedir. Bu nedenle üçlü test yardımıyla risk analizi netlik kazanmaktadır.

Üçlü testin uygulanması çok kolaydır. Bir çeşit kan testi olan 3’lü tarama için anne adayından kan örneği alınması yeterlidir. Bu sebeple, bu testi yaptırırken korkmanıza ve endişelenmenize hiç gerek yoktur. Üçlü testlerin, bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak bir durumu da bulunmamaktadır.

Triple Testte İncelenen Değerler Nelerdir?

Uygulanan üçlü testin temelinde, Down ve Edwards sendromlarıyla NTD’nin tespit edilmesi yatmaktadır. Hastalıkların tespitinde, her hastalık için bazı kan değerleri incelenir ve bu değerlere göre eşik değerin altında veya üstünde çıkan değerler sonucu risk olasılıkları saptanır. Bu değerler,

  • AFP (alfa feto protein)
  • HCG
  • uE3 (serbest estriol)

olarak sıralanır.

  • HCG değeri normalin üzerinde seyrederken, AFP ve uE3 değerlerinin normalin altında olması durumunda Down Sendromu olasılığı yüksektir.
  • HCG değerinin 1,,00 den yüksek olması durumunda yine Down Sendromu risk oranı artmaktadır.
  • AFP değerinin 2,00 den yüksek olması durumunda da NTD risk oranı artış gösterecektir.

3’lü Tarama Testi Normal Değerleri Nasıldır?

Triple testlerde dikkate alınan kan değerlerinizin ölçümü, her bir hastalığın tespiti için farklılık göstermektedir.

Down Sendromu için, kan değerlerinin eşik değeri 1/ dir. Bu değer ve üzerinde çıkan oranlar için test sonucu pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Edwards Sendromu için, kan değerlerinin eşik değeri 1/ dir. Bu değer ve üzerinde çıkan oranlar için test sonucu pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Nöral Tüp Defekti için, AFP değeri normal değerin iki katından fazladır. Bu durumda test sonucu yine pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Bu sınır değerlerinin dışındaki değerler, 3’lü tarama testi normal değerleri olarak görülür.

Gebelik hakkında bilgiler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Üçlü Tarama Testi Sonuçlarını Değerlendirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3lu-taramaTest sonuçları değerlendirilirken göz önüne alınması gereken önemli faktörler vardır;

  • Anne adayının yaşı
  • Anne adayının vücut ağırlığı (kilosu)
  • Sigara tüketimi
  • Anne adayının diyabetik durumu
  • Son adet tarihinin doğruluğu
  • Varsa gebelik geçmişi

Bu faktörler, test sonucu üzerinde büyük rol oynamaktadır.

  • Örneğin, 35 yaş üzeri anne adaylarında down sendromlu bebeklere rastlanması daha olasıdır. Yani yaşınız test sonucunuzla birlikte değerlendirilecek ve ona göre bir oran çıkarılacaktır.
  • Son regl gördüğünüz tarih ve ultrason değerleriniz arasında uyum olması gerekmektedir. İkisi arasındaki uyumsuz sonuçlar, test sonucunuzu da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da gereksiz yere size endişe verebilir.
  • Ayrıca bu etkenlerden biri bile göz ardı edildiğinde veya yanlış bilgi verildiğinde test sonuçlarınızın eşik değeri olumsuz etkilenebilir ve risk grubunda olmamanıza rağmen test sonuçlarınız yüksek çıkabilir. O nedenle, doktorunuzla net bilgiler paylaşmaya özen göstermelisiniz.

Gebelikte smear testi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayın!

Üçlü Tarama Testi Sonuçları Neyi Gösterir?

Çıkan sonuçları doktorunuz değerlendirecektir. Ancak yine de bilinmelidir ki, üçlü tarama testi sonuçları size kesin bilgi vermez, sadece bebeğinizde doğum öncesi bazı kromozom bozukluklarının ve hücresel anormalliklerin çıkma olasılığının tespit edilmesi için risk taraması yapar. Sonucu pozitif olan testler için kesin olarak bu hastalık mevcuttur denemez.

Örneğin, down sendromu olasılığı yüksek olan, test sonucu pozitif çıkmış bir bebeğin downlu olmayabileceği gibi, test sonuçlarında herhangi bir risk belirtisi olmayan bir bebekte de down sendromu görülebilmektedir.

Araştırmalar, 23 pozitif testten sadece birinin down sendromlu çıktığını göstermektedir ki triple testinizin ardından amniyosentez işlemi uygulanarak bu testin sonuçlarını bertaraf edebilmek de mümkün.

Amniyosentez işlemi, bebeğinizin etrafını saran amniyon sıvısından belli bir miktar alınması ve anne karnından alınan bu sıvının incelenerek bebeğinizin kromozomlarında herhangi bir rahatsızlık bulunup bulunmadığının tespit edilebildiği bir işlemdir. Yani tüm testlerin ardından son tanının konulmasında yol gösterici olur.

Tüm bu test sonuçlarınızın en iyi değerlendirmesini doktorunuzun yapabileceğini unutmayın.

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir