rot ayarı nedir / Rot Balans Ayarı Nedir / Nasıl Yapılır? - Yolcu360 Blog

Rot Ayarı Nedir

rot ayarı nedir

Rot nedir, ne işe yarar? Arabada rot ayarı nasıl yapılır

Arabası olan kişiler tarafından rot ayarı merak konusu olmaktadır. Bu ayar arabanın tekerlekleri ile ilgili bir durumdur. Tekerleklere yön veren ekipmanlar rot balans kısmına bağlanmaktadır. Bu sebeple de bu ayarların yapılması son derece önemlidir.

Rot Nedir? Ne İşe Yarar?

 Rot ayarları, araçlar için son derece önemlidir. Araçlarda direksiyonların çevrildiği zaman tekerleklerin de aynı yöne dönmesini sağlayan ayar rot ayarıdır. Böylelikle direksiyon ne tarafa çevrilirse araç da o yöne doğru hareket edecektir.

 Balans ayarı ise araçtaki tekerlerin hepsinin aynı doğrultuda hareket etmesini sağlamaktadır. Balans ayarı ile araçların tekerleklerinin senkronizasyonu sağlanmış olur.

Rot Ne İşe Yarar?

 Araç hareket ederken küçük engellerden çok fazla etkileniyorsa, titreme çok fazlaysa, araç bir yöne çok daha fazla çekiyorsa o zaman aracın rot balans ayarlarında sıkıntı olduğu anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda araç sürücüsüne güven vermez. Zaten aracın bu şekilde sürülmesi de son derece tehlikelidir.

 Rot balans ayarlarının 5 bin 10 bin kilometre arasında kontrol edilmesi son derece önemlidir. Aracın çok sert kullanılması, hızlı bir şekilde bir tümsekten ya da çukurdan geçilmesi araçların rot balans ayarlarının bozulmasına neden olabilmektedir.

 Rot ayarı, araçlarda sürüşün doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için son derece önemlidir. Rot balans ayarı sayesinde tekerlekler arasındaki senkronizasyon farkı da ortadan kalkmış olur. Araçlarda ayarın bozulması nedeni ile direksiyonda titreme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu titremelerin ortadan kaldırılması için bu ayarların muhakkak yapılması gerekmektedir.

Arabada Rot Ayarı Nasıl Yapılır?

 Arabanın rot ayarının bozulması durumunda vakit kaybetmeden bu ayarların yapılması gerekmektedir. Rot balans ayarı olmayan araç ile trafiğe çıkmak son derece tehlikelidir. Bunun için öncelikle ayarın yapılacağı istasyona arabanın çekilmesi gerekmektedir.

 Teknik eleman araçtaki problemin rot ayarından mı yoksa farklı bir durumdan mı kaynaklandığını kontrol eder. Rot ayarının bozuk olması durumunda aracın tekerlek istasyonunun olduğu kısım bir takım sensörler bulunan rot programının olduğu bilgisayara bağlanmaktadır. Bilgisayar sayesinde rot bozuklukları tespit edilir.

 Ardından tekerlekler birbirine paralel bir şekilde ve direksiyon hakimiyetine geçmesi ile birlikte rot ayarı yapılmış olur. Rot balans ayarları aracın tekerleklerine yüklerin eşit bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Rot balans ayarı bozuk olan araçlarda titreme meydana gelmektedir.

False

ROT BALANS NEDİR? NE İŞE YARAR?

Araç bakım ve tamiri ile alakalı sık karşılaşılan kavramlardan biri de rot balans ayarıdır. Bu içerikte rot balans nedir, rot ayarı ve balans ayarı nasıl yapılır gibi sorulara detayları ile yanıt verilmiştir. Rot balans ayarı hakkında merak edilen soruların cevapları içerikte yer almaktadır.

Rot balans nedir?

Rot balans ayarı, iki farklı ayarlamayı ve düzeni ifade etmektedir. Rot ayarı ve balans ayarı olarak ayrı ayrı yapılan bu işlemler, benzer işlevlere yönelik oldukları için beraber anılırlar. Rot İngilizce Rotation (dönme) kelimesinden türetilirken Rot ayarı, direksiyon ile tekerlerin yönlerinin örtüşmesine yönelik olan işlemdir. Balans İngilizce Balance (denge) kelimesinden türetilirken Balans ayarı ise araç tekerlerinin doğrultularına ve açılarına yönelik yapılan bir ayardır.

Temel olarak her iki ayar için dengeli araç kullanımı için olmaz ise olmaz ayarlar demek yanlış olmayacaktır. Bir aracın stabil şekilde hareket etmesi ve kullanım açısından zorluk çıkarmaması için rot balans ayarı düzgün olmalıdır.

 Yanlış rot balans, sadece araç kullanım konforunu etkileyen bir faktör değil ayrıca kimi zaman kazalara sebebiyet verebilen bir faktör olabilmektedir. Bu sebeple araç kullanıcılarının düzenli aralıklar ile titiz bir biçimde rot ayarı ve balans ayarı yaptırması önerilir.

Rot balans ne işe yarar?

Detaylandırmadan önce soruya direkt olarak şu cevabı vermek gerekir; sürüş hakimiyetine ve araç sağlını korumaya yarar. Bir aracın rot balans ayarı düzgün olur ise dönüşlerde ve farklı zeminlerde araç aksamı sebebi ile sorun yaşama ihtimali en aza indirgenir.

Rot ayarı başlı başına direksiyon ve lastik arasındaki koordinasyona yönelik olduğu için araç için en temel eylem olan sürüşü direkt etkiler. Kötü ayar sebebi ile oluşan gövde salınımı, sağa sola çekme gibi sorunları yanlış rot ayarı yapılması halinde gözlemlemek mümkündür.

Balans ayarı ise aracın zemine olan açısını direkt etkiler. Tekerlerde oluşacak farklı açılar sebebi ile aracın sağlıksız ilerlemesi ciddi kazalara yol açabilmektedir. Doğru balans ayarı ile beraber araç kontrolü sağlanırken, titreme gibi sorunlar da kolay kolay rastlanılabilir sorunlar olmaktan çıkar.

Rot balans nasıl yapılır?

Giriş kısmında da bahsedildiği gibi rot ayarı ve balans ayarı farklıdır. Bu sebeple her iki ayar da farklı adımlar izlenerek gerçekleştirilir. Aşağıda ayrı ayrı ayarların nasıl yapıldığı detaylandırılmıştır.

Rot Ayarı

Rot ayarı yapmadan önce ilk olarak analiz için araç istasyona konumlanır. Özel ekipmanlar ve bilgisayar sayesinde mevcut rot ayarına dair veriler elde edilir. Doğru ekipmanların kullanımı bu adımda oldukça önemlidir. Elde edilen veriler ışığında tekerler ayarlanarak birbirlerine ve direksiyon yönüne paralel hale getirilir. Paralellik elde edildiğinde rot ayarı yapılmış olur.

Balans Ayarı

Balans ayarı için ilk olarak aracın tekerleri sökülmelidir. Balans ayarı yapılacak kısım içerisine lastikler yerleştirilerek lastik basıncı ve jant kontrolü yapılır. Herhangi bir dengesizlik veya arıza var ise bu kısımda halledilir. Cihaza bağlı olan tekerler deneme amacı ile döndürülürken balans ayarına yönelik veriler elde edilir. Balans ayarı yapmak için bozukluk derecelerine göre ağırlık yerleştirilir ve ayarlama tamamlanır.

Rot balans ayarı kaç yılda bir yapılır?

Rot balans ayarı için genel olarak kilometreye bağlı olarak plan yapılması tavsiye edilir. 15 bin km’de rot balans ayarı yapılması önerilirken, bu miktar yaklaşık olarak bir senelik araç kullanımına da denktir.

Kimi araç kullanıcıları 15 km veya 1 senenin dolmasını beklemeden rot balans ayarı yaptırmaktadır. Bu sayede sürüş esnasında daha güvenli ve konforlu bir biçimde seyahat edilebilir. Eğer sık sık teknik servise gidilmiyor ise en az senede 1 defa olmak üzere balans ayarı yaptırmak araç ve sürücü sağlığına fayda sağlayacaktır.

Rot balans neden bozulur?

Rot ayarı ve balans ayarı bozulmaları aşağı yukarı birbirlerine benzerlik gösterirler. Rot balans ayarı bozulmasındaki en temel sebep araç kullanımında karşılaşılan çevresel etmenlerdir. Kaldırım taşına çarpmak, kazaya karışmak veya çukura girmek başlıca rot ayarı bozulma sebebi denilebilir. Balans ayarı ise genellikle lastiğin hasar alması, eskimesi, jant hasarı ve çevresel şartlardan bozulmaktadır.

Bunların dışında aracın uzun süreli kullanımlarda da rot balans ayarları bozulabilmektedir. Bu sebeple yukarıda da ifade edildiği gibi belirli aralıklar ile bakım yaptırma oldukça faydalı olacaktır. 

Rot balans çekişi etkiler mi?

Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir. Daha ileri seviye ayar hatalarında ise gövde salınımı ile karşılaşılması muhtemeldir. Bu da özelliklerde virajlardaki hakimiyeti büyük oranda azaltır.

Bunlara ek olarak dönüşlerde çamurluğa sürtme veya açı kaynaklı teker ve jant kısmından sesler de gelebilir. Yanlış rot ayarına sahip araçlarda lastik ve jantlar ile beraber yürüyen aksam ve direksiyon sistemi ciddi tehlike altında kalır.

Araç kullanıcılarının rot balans ayarı üzerine olan hassasiyetlerinin temelinde de bahsi geçen durumlar yer almaktadır. Araç hakimiyetini kaybetmemek ve virajlarda güvenli dönüşler yapabilmek için sağlıklı bir rot ayarı ile balans ayarı gerekir. Oldukça kısa sürede yapılan bu işlem hemen hemen tüm teknik servislerde makul fiyatlar ile sunulmakta.

Rot balans fiyatları nedir?

Her tamir ve bakım hizmetinde olduğu gibi rot balans ayarı için de model ve araç tipi bazında farklı ücretlendirmeler ile karşılaşılmaktadır. Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.

Fiyatlar kesin olmamak ile birlikte ekonomik şartlar ve ilgili araç tipine göre bahsedilen miktarlardan farklı ücretler ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda alternatif işletmelere yönelmek oldukça akılcı bir çözüm olabilir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

Araçların yürüyen aksamlarını ilgilendiren çok önemli iki ayrı ayar bulunmaktadır. Bu ayarlar genellikle rot-balans olarak tek bir isim altında birleştirilerek söylense de aslında iki farklı işlem içerir.

Rot ayarı sıklıkla toe, kamber ve kaster açılarının tamamının ayarlanması olarak düşünülse de aslında sadece toe ayarının yapıldığı bir işlemdir.

Rot ayarı yapabilmek için öncelikle araç kriko ile kaldırılır. Her iki tekere de rot ayarını yapacak olan elektronik ölçüm cihazı bağlanır. Tıpkı mengene gibi lastiğe sabitlenen bu elektronik cihazlar bir bilgisayara bağlanır ve verileri bilgisayardaki arayüze aktarır.

Aracın rot ayar vidası ayarlanmak suretiyle tekerin açısı değiştirilir ve bilgisayar ile iki teker arasındaki mesafe ayarlanır. Rot ustası daha sonra elindeki manuel yada lazer metre ile kendisi de ölçüm yaparak bilgisayardaki sonucu kontrol eder. Her iki teker de birbirine paralel hale getirildiğinde işlem tamamlanır.

Rot ayarı bozuk bir araç seyir halindeyken sağa yada sola çekme eğilimindedir. Eğer lastik basınçları eşitse ve araçta hala bir yöne doğru çekme eğilimi varsa, rot ayarının yapılması gerekir. Sağa yada sola çekmenin yanı sıra bozuk rot ayarlı araçta tekerleklerin iç veya dış kısımlarında haddinden fazla derecede aşınmalar görülebilir. Bir süre yol aldıktan sonra lastiğe dikkatlice bakıldığında rengin eşit olmadığı tespit edilirse yine rot ayarının bozuk olduğundan şüphelenilebilir.

Aracın lastikleri yol ile düzgün bir şekilde örtüşmediğinden dolayı, viraj girişlerinde ve ani hareketlerde araçta kontrol kaybına yol açabilecek hatalı rot ayarı, aslında basit bir sorun olarak gözükse de bir an önce tamir ettirilmesi gereken önemli bir arızadır.

Ön takımın sert bir çukura girmesiyle veya yüksek bir kaldırımdan iniş esnasında aracınızın rot ayarı bozulabilir. Ancak yazlık kışlık lastik değişiminde, eğer düzgün bir işçilikle yapıldıysa, sadece balans ayarının yenilenmesi yeterlidir.

Rot ayarı yapan servisler genellikle rot kontrolünü ücretsiz olarak yapar. Rot kontrolü sonucunda bozuk ayarın düzeltilmesi ucuz bir bakım olsa da, bu kontrol ön takımda ortaya çıkabilecek pahalı sorunların önüne geçecektir.

Rot kontrolü sırasında otomobilin genel olarak ön takımdaki parçaları da kontrol edilir ve yürüyen aksamda düzgün çalışmayan parçaların da değiştirilmesi önerilebilir.

Dolayısıyla araçta yapılan rot kontrolü neticesinde hem aracın düz bir çizgide gidebilmesi sağlanır hem de yürüyen sistemin parçalarının kontrolü yapılarak sürüş güvenliği artırılır. Genellikle 10 bin km’de bir (herhangi bir çekme yaşanıyorsa) yapılacak olan rot ayarı ile aracın yürüyeninin de uzun bir süre sağlıklı çalışması sağlanır.

Etiketler:Balans, Kamber, Kaster, Rot, Rot Ayarı, Toe

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır