rüzgar eken fırtına biçer atasözünün açıklaması / Rüzgâr Eken Fırtına Biçer Atasözünün Anlamı Ne Demek? - NTV Haber

Rüzgar Eken Fırtına Biçer Atasözünün Açıklaması

rüzgar eken fırtına biçer atasözünün açıklaması

R&#;zgar Eken Fırtına Bi&#;er Atas&#;z&#;n&#;n Anlamı Nedir? Kısaca A&#;ıklaması Ve &#;rnek C&#;mle…

Rüzgar Eken Fırtına Biçer Atasözünün Anlamı Nedir? 

Rüzgar eken fırtına biçer atasözü herhangi bir konuda öfke ile davranan ve sonucunda ise zarar gören kişiler için kullanılan önemli bir atasözüdür. Rüzgar eken fırtına biçer atasözü nasihat olarak kişinin daha sakin ve serin kanlı olarak olaylar karşısında bir tutum edinmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu atasözüne benzer bir atasözü de öfke ile kalkan zarar ile oturur şeklindeki atasözüdür.

Rüzgar Eken Fırtına Biçer Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümleler 

Rüzgar eken fırtına biçer atasözünde bir durumu başlamakta veya bir işe başlarken daha olumlu ve yapıcı etkiler ile başlamak gerektiği hangi hal ve hareket ile bir işe girişilir ise sonucunda aynı hareketin çoğalma etkisi ile karşılaşmak yer almaktadır. 

Rüzgar eken fırtına biçer atasözü ile ilgili örnek cümleler;

 Sonunda o adamı apartmandan atacakları belliydi rüzgar eken fırtına biçer. 

 Barışçıl yollar bularak rakipleri kızdırmamak haksız rekabet etmemek gereklidir. Çünkü rüzgar eken fırtına biçer sonunda zarar eden biz oluruz. 

 Çocuklarına sürekli bağıran annelerin sonunda sürekli şikayet eden ve mutsuz nesilleri olmaktadır. Rüzgar eken fırtına biçer. 

 Çok sinirli iken araba kullanmamalısın. Rüzgar eken fırtına biçer sonunda daha çok sinirlenebilirsin. 

 ​​​​​​

 ​​​​​​

Rüzgar Eken Fırtına Biçer Atasözünün Anlamı Nedir? TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Örnekler

Her milletin yaşam biçimi farklıdır ve bu sebeple edinilen tecrübeler de farklılık gösterir. Bu tecrübelerden hareketle oluşturulan atasözleri, kültürümüzde geniş bir yer tutmaktadır. Maddi ve manevi anlamda çeşitli tavsiye ve öğütleri içeren bu atasözleri arasında, "rüzgar eken fırtına biçer" atasözü de yer alıyor. Toplumun değer yargılarından hareketle oluşturulan bu özlü söz, rüzgar eken fırtına biçer atasözünün anlamı nedir sorusuyla araştırılıyor. Bu atasözünün TDK açıklaması, kısa ve uzun anlamı ve cümle içinde örnek kullanımı haberimizde.

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "rüzgar eken fırtına biçer" atasözü; "tepki çekecek bir iş yapan kimse sert tepkilerle karşılaşır." Anlamına gelir. Etrafında bulunanlara her zaman kötülük yapan kimseler sonunda mutlaka büyük kötülükler ile karşılaşırlar. Yapılan kötülükler ve düşünülmeden yapılan hareketler kişiye muhakkak dezavantaj olarak döner.

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER NE DEMEK?

Bir eylemin nasıl bir sonuç vereceği önceden hesaplanmalıdır. Sonucu öngörülemeyen her olay kişiye zarar olarak döner. Dolayısıyla başkalarına zarar vermek adına hareket eden kişi günün sonunda kendisi de zarar görecektir. Bu durumu ifade etmek üzere "rüzgar eken fırtına biçer" atasözü kullanılmaktadır.

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER BENZERİ ATASÖZLERİ

Öfkeyle kalkan zararla oturur.

Ne ekersen onu biçersin.

Rahvan at kendini yorar.

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER ÖRNEKLERİ

Oyuncaklarını dağıtırken üstüne basıp düşebileceğini düşünmeliydin. Rüzgar eken fırtına biçer.

Bu öfkenin sonunda sen zarar göreceksin. Rüzgar eken fırtına biçer.

Rüzgar Eken Fırtına Biçer ne demektir, açıklaması, atasözü ile ilgili kompozisyon, Rüzgar Eken Fırtına Biçer atasözünü açıklayan yazı örneği.

Rüzgar Eken Fırtına Biçer

RÜZGÂR EKEN FIRTINA BİÇER

Atasözleri: herkesin zarar görmesine yol açacak işler yapan kimse, çok sert tepkilerle karşılaşır ve sonunda en büyük zarara kendisi uğrar

ANAFİKİR : Başkasının küçük bir kötülüğünü düşünen en büyük kötülüğe kendisi uğrar.

Kötülük yapan kişi hiç kimse tarafından sevilmez. Özellikle yapılan kötülük topluma yönelik bir kötülük olduğu zaman toplumun bütün fertleri kötülük yapana karşı bir bütün halinde karşı koyar. Kötülük düşüneni, düşündüğü kötülükten daha kötü durumlarda bırakır. Bütün bunları bilen kişi ne başkasının ne de toplumun kötülüğünü ister; huzur içinde yaşamak için herkesle iyi geçinmeye, toplumun huzurunu sağlamak için çalışmaya yönelir.

Kötülük yapan, kötülüğün daha fazlasıyla karşılaşır. Bu sözle, kötülük yapmak isteyenler, ya da o eğilim içinde olanlar, uyarılmak istenmiştir.

Yapılan kötülük, yapıldığı yerde kalmaz, daha büyük şekilde geri döner. Kötülükten zarar görenler, bir köşeye çekilip uslu uslu oturmazlar. Kendilerine gelip toparlandıkları zaman daha şiddetli, daha ağır biçimde karşılık verirler. Çünkü öfke içindedirler, ne yaptıklarını bilmezler. Kötülük yapan, daha büyük zararlara uğrar.

Sözgelimi Orhan, Ali&#;nin kalemini kırdı. Hiçbir neden yokken kalemi kırılan, bundan büyük üzüntü duyan Ali, olayı sessizce karşılayacak mıdır? Uğradığı zararın doğurduğu öfkeyle o da Orhan&#;ın çantasını kıramaz mı? Böylece Orhan daha büyük zarara uğramaz mı?

Diyeceksiniz ki, Ali&#;nin davranışı da yanlıştır. Orhan kadar, Ali de suçludur. Ali&#;nin yaptığı da yanlıştır ama, yanlışlığa yol açan Orhan&#;dır.

Yapılacak kötülüğe, daha büyük kötülükle karşılık verilebileceği bilinmeli; davranışlar ölçülü olmalıdır. Kötü sonuç verecek davranışlardan kaçınılmalıdır.

Rüzgar İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Fırtına

Fırtına; esiş hızı yaklaşık olarak saniyede 21 m olan rüzgâr ve bu rüzgârın denizde ya da kum çöllerinde yarattığı dalgalanmadır. Rüzgâr hızlarını değerlendiren Beaufort ölçeğine göre fırtınalar 8, 9 ve 10 gücünde esen rüzgâr olarak sınıflandırılır. 8 şiddetinde fırtına, ağaç dallarını kırar, yürümeyi güçleştirir. Saniyedeki hızı m arasındadır. 9 şiddetindeki fırtına baca ve dam örtüleri üzerinde zararlı olur. Denizde yüksek dalgalar ve köpükler oluşturur. Deniz kıyısında rüzgârla sürüklenen su damlacıkları görüş uzaklığını azaltır. Yerden 10 m yükseklikte saniyedeki hızı m arasındadır.

10 şiddetindeki fırtına ağaçları sökebilecek güçte olup denizde ve deniz kıyılarında görülür. Denizde çok yüksek dalgalara yol açar, aşırı köpüklenme nedeniyle deniz yüzeyi beyaz bir görünüm alır ve görüş uzaklığı oldukça azalır. Yerden 10 m yükseklikte saniyedeki hızı m arasında değişir. Fırtına yüksek basınç merkezlerinden (antisiklon) alçak basınç (siklon) merkezlerine doğru büyük hızla oluşan hava akımları olarak ortaya çıkmaktadır.

Türkiye&#;de görülen en belli başlı fırtınalar ve yaklaşık tarihleri: Zemheri (8 Ocak), kocakarı (17 Mart, kırlangıç (8 Nisan ve 18 Ekim), sittci sevr (23 Nisan), gündönümü (22 Haziran, 22 Aralık), koçkatımı (4 Ekim), bağbozumu (21 Ekim), Ülker (29 Ekim).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir