kaç haftalık hamileyim / Kaç Haftalık Hamileyim | Kıbrıs Amerikan Tüp Bebek Merkezi

Kaç Haftalık Hamileyim

kaç haftalık hamileyim

Kaç Haftalık Hamileyim

Anne adayının son adet tarihinin ilk günü dikkate alınarak gebelik tarihi hesaplanmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok anne adayı gebelik hesaplamasını yaparken internetteki gebelik hesaplama cetvellerini kullanmaktadır. Anne adayının en önemli hekim kontrollerinin hangi tarih aralığında olduğu, gebelik haftasının ve doğumun yapılacağı tarihin hesaplanması, gebelik hesaplaması yapıldığında gebelik hesaplama cetvelinde otomatik olarak çıkmaktadır. Anne adayları, gebelik hesaplama cetvelinde gebelik tarihini hesaplarken de son adet geçirdiği tarihi baz alarak bu hesaplamayı yapmaktadır.

Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak hizmet vermenin yanı sıra bu tür faydalı bilgiler de paylaşarak, hamilelik sürecinizin her aşamasında yanınızda olmaya çalışıyoruz.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Bazı gebelikler gebe kalınmasından itibaren 38 hafta sürerken, birçok gebelik ortalama 40 hafta sürmektedir. Bu nedenle hamilelik hesaplaması yapılırken doğumun gerçekleşeceği tarihin doğru olarak hesaplanabilmesi için anne adayı kısa adı SAT olan son adet tarihinin ilk gününden başlayarak 40 hafta, diğer bir deyişle tam gün saymalıdır.

Anne adayının kaç haftalık gebe olduğunu hesaplamasının bir başka yöntemi de son adet döneminin ilk gününden üç ay çıkarılması ve bu sonucun üstüne yedi gün eklenmesidir. Örneğin anne adayının son adet döneminin 10 Mart itibariyle başlaması halinde bu tarihten 3 ay çıkarıldığı zaman 10 Aralık tarihine denk gelecek ve bu sürenin üstüne de yedi gün eklenecektir. Bu hesaplamaya göre anne adayı 17 Aralık tarihinde gebe kalmıştır.

Anne adayının gebelik sürecini takip eden hekimde doğumun gerçekleşeceği yani gebeliğin biteceği tarihin hesaplamasını yaparken muhtemelen doğruluk oranı çok yüksek olan bu yöntemi kullanacaktır. Ancak anne adayının gebelik hesaplamasından çıkan tahmini doğum süresinden bir ya da iki hafta evvel ya da sonra doğum yaparak bebeğini dünyaya getirmesinin olağan bir durum olduğunu endişelenmemesi için unutmaması gerekir.

Güvenilir Tahminle Gebe Kalma Tarihi

Anne adayının gebelikten önceki adet döngüsü düzenliyse son adet tarihinin ilk günü dikkate alınarak yapılan gebe kalma tarihinin hesaplaması yüzde 95 gibi yüksek bir oranla doğru sonuç vermektedir. Fakat anne adayı gebelikte evvel düzensiz bir adet döngüsüne sahipse, SAT yani son adet tarihi dikkate alınarak yapılan hesaplama genellikle doğru sonuç vermez.

Gebelik bitiş tarihinin güvenli bir tahminle hesaplanması oldukça önemlidir. Bu nedenle anne adayı ve hekim, gebelik bitiş tarihini hatırlamaktansa anne adayının gebe kaldığı tarihi kullanmalıdır. Tahmini gebelik bitiş tarihinin hesaplanması içinde gün eklenmesi gerekmektedir.

Ultrason Muayenesi

Anne adayı gebe kaldığı tarihi kesin olarak tespit edemese dahi, son adet döneminin tarihini unutsa ya da yumurtlamanın ne zaman gerçekleşmiş olduğundan emin olamasa bile ilk doğum öncesi randevusundan evvelki diğer ipuçları gebelik tarihinin bitişinin belirlenmesinde anne adayına ve hekime yardımcı olabilir.

Erken bir ultrason sayesinde gebe kalınan tarih daha doğru olarak belirlenebilmektedir. Bu nedenle erken dönemde ultrason muayenesi bazı hekimler tarafından rutin olarak yapılsa da birçok hekim erken ultrason muayenesine anne adayı 35 yaş ve üstündeyse, anne adayı düzenli bir adet dönemine sahip değilse, anne adayının düşük ya da gebelik komplikasyonları öyküsü bulunuyorsa, gebelik tarihinin bitişi fiziki muayene ve son adet tarihine göre tespit edilemiyorsa başvurmaktadır.

Doğumun gerçekleşeceği ve gebeliğin biteceği tarihin doğru olarak belirlenip belirlenemediği hakkında 7 ya da 8’inci haftada ilk defa duyulan bebeğin kalp atış sesleri ile daha erken ya da sonra olabilse de genellikle 18 ila 22’inci hafta arasında hissedilen bebeğin ilk fetaş hareketleri önemli ipuçları vermektedir.

Yine anne adayının kasık kemiğinden rahmin üst kısmına kadar yapılan ölçüm ile belirlenen fundal yüksekliğini doğum öncesi her muayenede hekimin kontrol etmesi gerekmektedir. Çünkü fundal yüksekliği de gebeliğin bitiş tarihiyle ilgili önemli ipuçları vermektedir.

Anne adayının ilk defa yaptırdığı dahili gebelik muayenesinde rahim boyutunun not edilmesi de doğumun gerçekleşeceği tarihin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

Doğum Tarihi Planlanabilir mi?

Bayanlar, yaz mevsimini en iyi şekilde değerlendirmek için genellikle yaz ortasında hamile kalmayı tercih etmedikleri gibi bir anne olarak küçük çocuğuyla zaman geçirmeyi en üst seviyeye çıkarmak isteyebilirler. Gebelik bitiş tarihini planlamak isteyen bayanlar, daha önce gebe kaldığı zamanları deneyerek gebelik tarihini planlayabilirler.

Anne adayı planladığı tarihte gebe kalmayı başarsa dahi doğumun gerçekleşeceği haftanın veya ayın kesin olarak planlanan tarihte olmayabileceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Doğumun Gerçekleşeceği Tarih Değişir mi?

Anne adayı ve hekim tarafından planlanan gebelik bitiş tarihinin gerçekleşme ihtimali her zaman vardır. Ayrıca anne adayını endişeye sevk edecek kesin bir durum olmasa da gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bir takım nedenlerden ötürü hekim tarafından doğumun gerçekleşeceği tarih değiştirilebilmektedir.

Doğumun gerçekleşeceği tarihin değişmesine neden olabilen başlıca faktörler arasında anne adayının periyodlarının düzensiz olması, erken ultrason randevusunun kapalı olması ve ilk ultrason muayenesinin ikinci trimester döneminde yapılması yer almaktadır.

Yine anne adayının fundal yüksekliğinin anormal seviyede olması, bebeğin ürettiği bir tür protein olan AFP yani alfa-fetoprotein düzeylerinin normal değerlerinde olmaması da doğumun gerçekleşeceği tarihin değişmesine neden olmaktadır. Anne adayının herhangi bir problemi bulunuyorsa ya da endişeleniyorsa hekimine mutlaka danışmalıdır.

Gebelik Hesaplama nedir?

Gebelik tarihi hesaplama özellikle anne adaylarının oldukça ilgisini çeken bir konudur. Gebelik süresi gün ya da 40 haftadır. Bu süre genel olarak 9 ay 10 gün olarak bilinse de hesaplama kolaylığı sebebiyle haftalık olarak hesaplanır. Hamileliğin süresi hesaplanırken son regl gününün ilk günü temel alınır. Hesaplamanın anne adayının henüz gebe kalmadığı regl tarihinin ilk gününe göre yapılıyor olmasının nedeni hamileliğin tam olarak hangi gün başladığından yani döllenmenin net olarak ne zaman olduğundan emin olma zorluğudur.

Örneğin 28 günde bir regl olan anne adayı için son regl olduğu tarihin ilk gününe göre hesaplama yapıldığında, bu tarihin iki hafta sonrasındaki döllenme tarihi baz alınır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplanırken uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Son adet görülen tarihe göre ya da gebe kalma tarihine göre yapılan hesaplamalar en çok kullanılan hesaplama yöntemleri arasındadır. 

Düzenli adet gören kadınlarda son regl olma dönemine göre hesaplama yapmak daha doğru bir sonuca götürebilir. Son adet döneminin ilk gününden 40 hafta ileriye gidildiğinde doğum tarihine ulaşılabilir. Bununla beraber gebe kalındığı düşünülen tarihe göre de hesaplama yapılabilir. Fakat bu yöntem tarih konusunda fazla güvenilir olmadığı için hata payı daha yüksektir. 

Düzensiz regl döngüsüne sahip olan kadınlar için ise regl tarihine göre hesaplama yapmak yanlış sonuca götürebilir. Bunun gibi durumlarda en garanti seçenek doktorunuzla birlikte ultrason ya da rahim ölçüsüyle gebelik haftasını hesaplamaktır.

Gebelik Kaç Hafta Sürer?

Normal koşullarda gebelik süresi yaklaşık gün ya da 40 hafta sürmektedir. Erken doğum (prematüre) durumunda ise bebeğin doğumu gebeliğin haftasından daha erken olabilir.  

  • Çok erken doğum: Doğumun hamileliğin haftasında gerçekleşmesi
  • Orta sürede doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Prematüre doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Normal süreli doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi

Enfeksiyon, yüksek tansiyon, çok zayıf ya da kilolu olmak, rahmin çok gerilmesi, diyabet hastalığı, alkol kullanımı, stres, sigara ve uyuşturucu kullanmak, iki hamileliğin arasındaki sürenin kısa olması gibi durumlarda erken doğum yaşanabilir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Kaç aylık hamile olduğunuzu merak ettiğinizde bunu öğrenmeniz için birçok yöntem vardır. Bunlar arasında son regl olunan tarihin ilk gününe ya da gebe kalınan tarihe göre yapılan hesaplamalar en popüler olanlarıdır. Bu yöntemlere bağlı kalarak oluşturulan gebelik hesaplama araçları vardır. Bunlara ek olarak da sizi en doğru sonuca götürecek olan yöntem doktorunuzun uyguladığı ultrason ve rahim ölçüsü kontrolleridir.

Gebelik Hesaplama Aracımız Nasıl Kullanılır?

Gebelik haftası hesaplamasında aracımız, son adet döneminin ilk gününü ya da gebe kalma tarihini baz alır. Sayaç üzerinden bu tarihleri girip regl döngünüzün süresini eklediğinizde yaklaşık olarak doğum yapacağınız tarihe ulaşabilirsiniz.

1- Son Adet Döneminin İlk Günü

Gebelik haftası hesabı hamilelik sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir. Doğum tarihinizi hesaplamak, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden en çok tercih edilenlerden biri de regl tarihine göre hesaplamadır. Bu hesaplamada son adet görülen dönemin ilk günü baz alınır. 

Gebe kalınan tarihe göre hesaplamalar net bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda son adet olunan tarih daha güvenilir bir kaynak olabilir. Bu yönteme göre son regl olunan dönemin ilk gününe 7 gün ekleyip 3 ay çıkartıp 1 yıl ileriye gidildiğinde bebeğin doğum tarihine ulaşabilirsiniz. Ancak adet düzensizliği görülmekte ise ya da o ay yumurtlama olmadıysa bu hesaplama doğru sonuç vermeyebilir. Bu durumda doğru bilgiyi ultrason kontrollerinde doktorunuzdan alabilirsiniz.

2- Gebe Kalma Tarihi ile Gebelik Hesaplama Cetveli Ne İşe Yarar?

Son adet tarihinizin ilk gününe göre doğum yapacağınız tarihi hesaplamak, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için doğru sonuç verir. Ancak, döngünüz düzensizse, bu yöntem sizin için doğru sonuç vermeyebilir. Tahmini gebelik bitiş tarihinizi hesaplamak için gün ekleyebilirsiniz. Gebelik hesaplama cetveli ise bu durumu sizin için kolay bir hale getirmektedir. Son adetinizin ilk gününü baz alarak size bir sonuç sunar.

Ay Ay Gebelik Hesaplama: Gebelik Ayı Hesaplama

Gebelik, bebeğin gelişimini kontrol etmek için hafta hafta hesaplanır. 

  • haftalık gebeliklerde, 1 aylık denir.
  • hafta bittiğinde, 2 ay bitmiştir.
  • hafta bittiğinde, 3 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 4 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 5 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 6 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 7 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 8 ay bitmiştir.
  • 36 hafta bittiğinde, 9 ay bitmiş, son haftaya girilmiştir.
  • 40 hafta bittiğinde, 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmıştır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre hamilelik hesaplama için iki haftalık süreç dikkate alınmaktadır. Gebe kalmadan önceki 14 günlük dönemde döllenmenin gerçekleşmesi mümkündür. Fakat, kadın doğum uzmanları tarafından gebelik hesaplamalarında döllenme tarihinin yerini son adet tarihi belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. İlişki tarihi üzerinden gebelik haftası belirlenmesi zor bir durumdur. Bu durumda ilişki tarihine göre 3 haftalık hamile olduğunu düşünen bir anne adayının, aslında 5 haftalık hamile olduğu hesabını yapması gerekir. 14 günlük son adet döneminin de hesaplamada kullanılması gerekmektedir.

Tahmini Doğum Tarihim Ne Zaman?

Gebelik hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan bilgi, son adet tarihinin gün ve ay bilgileridir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için ise son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemeniz gerekmektedir. Adet gününe göre hamilelik hesaplamasına örnek vermek gerekirse, son adet döneminin ilk günü 10 Ekim olan anne adayı, ekim ayından 3 ay geriye giderek temmuz ayına ulaşır. 10 sayısına 7 ekler ve bu sonuç doğum yapacağı tarihi gösterir. Bu hesaplamayla bebeğin doğacağı tarih 17 Temmuz olacaktır. Fakat bu hesaplamalar bir tahminden ötesi değildir. Doğumunuz, hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebiyle, gebelik takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir.

Gebelik Hesaplama Aracı Güvenilir Midir?

Yeni anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri kaç haftalık hamile olduklarıdır. Bu sorunun cevabı doğuma kaç gün olduğunun da ortalama olarak cevabını vermektedir. Hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğu hesaplanırken son adet dönemi baz alınır. Bunun sebebi ise döllenme tarihini tam olarak bilmenin mümkün olmamasından kaynaklanır. Bulunduğunuz tarihte kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplamak için, son adet tarihinden bu yana kaç hafta geçtiğini hesaplamanız yeterli olacaktır. Hamileliğin tamamının 40 hafta olduğu yani 9 ay 10 gün olduğu düşünülür ve her 13 haftalık döneme hamilelikte trimester denir. Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmek bebeğin gelişimini takip etmeniz açısından da önem taşır. Bunun için gebelik hesaplama aracını bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.

Çin Takvimi ile Gebelik Hesaplamak Güvenilir Midir?

Çin takvimi, Çinlilerin uzun yıllar önce kullandıkları bebeklerin cinsiyetlerini önceden gösterdiği iddia edilen tamamen batıl inançlara dayanan bir takvimdir. ​​Bu cinsiyet hesaplama işlemlerinde kullanılan takvim, günümüzde kullanılan miladi takvimden daha farklıdır. Bu takvimde bazı aylar 30, bazı aylar ise 29 günden oluşmaktadır. Çin takvimi en erken 18, en geç 45 yaşındaki anne adaylarının bebeklerinin cinsiyetlerini tahmini bir şekilde hesaplamak için kullanılırdı. Çin takvimine göre, erkek bebeklerin en fazla görüldüğü yaş 18’dir. Eğer Ocak ve Mart aylarında hamile kalındıysa bu durumda kız çocuğu olma olasılığı yüzde 10 iken, diğer aylarda erkek olma olasılığı yüzde 90’dır. Doğacak olan bebeğin kız olma olasılığının en sık görüldüğü yaş ise 21’dir. Ocak ayının dışındaki aylarda hamile kalınması durumunda bu ayların tamamı kız çocuğuna sahip olunacağını göstermektedir. 

Özetle Çin takvimine göre; Ocak, Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım aylarında doğan bebeklerin erkek; Nisan, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında doğan bebeklerin ise kız olması beklenir. Bebeğin cinsiyeti, döllenmenin meydana gelmesini sağlayan sperm hücresinin X kromozomu mu yoksa Y kromozomu mu taşıdığıyla alakalıdır. Bu durumda hesaplamanın doğru çıkma ihtimali de yine %50’dir.

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda bitiş tarihinizi belirlemenize yardımcı olabilir:

Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken bir ultrason. Bazı doktorlar erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir, ancak çoğu zaman sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya bitiş tarihi fizik muayenenize ve SAT'a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (değişse de 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetaş hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir ve bitiş tarihinizi doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında not edilecek rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi saptamak için bir faktör olabilir.

Gebelik Hesaplama

GEBELİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Gebelik hesaplama işlemlerinde genellikle son adet döneminin başlangıç tarihi, hamileliğin de başlangıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla hamilelik hesabı için en son adet döneminin başladığı gün baz alınır. Bu bağlamda gebelik haftası hesaplamak için bugünün tarihinden son adet tarihi çıkartılır ve sonuç yediye bölünür. Elde edilen sonuç gebelik haftasını temsil eder. Örneğin çıkan sonuç 9 ise anne adayı gebeliğin 9. haftasında demektir.

HAMİLELİK HESAPLAMA MANTIĞI

Hamilelik haftası hesaplama aracının çalışma mantığı şu şekildedir:

Şu anki tarih – Son adet döneminin ilk günü / 7 = Hamilelik haftası

GEBELİK HESAPLAMA CETVELİ

Hamilelik haftalık, aylık ve trimester olarak üç farklı dönemde gerçekleşir. Bir bebek anne karnında ortalama hafta, 9 ay, 3 trimesterde gelişimini tamamlar. Hamilelik 3 trimestere ayrılır ve her trimester bebeğin gelişiminde farklı rollere sahiptir. İşte gebelik sürecinin tasnifi;

Kaç Haftalık Hamileyim?Kaç Aylık Hamileyim?Hangi Trimester?
1 - 4 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?1 Aylıkmonash.pwter
5 - 8 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?2 Aylıkmonash.pwter
9 - 13 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?3 Aylıkmonash.pwter
14 - 17 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?4 Aylıkmonash.pwter
18 - 21 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?5 Aylıkmonash.pwter
22 - 26 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?6 Aylıkmonash.pwter
27 - 30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?7 Aylıkmonash.pwter
31 - 35 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?8 Aylıkmonash.pwter
36 - 40 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?9 Aylıkmonash.pwter

DOĞUM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Doğum hesaplama işlemini iki farklı yöntemle yapmak mümkün. "Ne zaman doğum yapacağım?" diye merak eden anne adayları, bu iki yöntemden bir tanesini uygulayıp elde ettikleri sonuca göre muhtemel doğum tarihini öğrenebilirler.

Yöntem 1: Son adet döneminin ilk gününden itibaren gün sayılır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihini ifade eder.

Yöntem 2: Gebelik hesaplama cetveline göre yapılan doğum hesaplama işleminde ise son adet döneminin ilk gününden 3 ay geriye gidilir. Çıkan sonuca 7 eklenir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır