depremde raylı sistem / Raylı binalar depreme dayanıklı! Raylı sistem ve deprem izolatörü nedir? İşte ayrıntılar…

Depremde Raylı Sistem

depremde raylı sistem

Deprem izolatörü nedir? Raylı sistem bina nasıl olur? Sismik izolatör deprem sarsıntısını önlüyor!

Deprem izolatörü ile ilgili sorulara kullanıcılar tarafından yanıt arıyor. 7.7 ve 7.6'lık iki büyük deprem ile sarsılan Kahramanmaraş ve çevre illerde can kaybı en son 20 bin 213, yaralı sayısı ise 80 bin 52 olarak açıklanmıştı. Deprem afetinden etkilenilmemesi için çözümler araştırılmaya başlandı. Bu sebeple 'deprem izolatörü nedir? Raylı sistem bina nasıl olur? Sismik izolatör ne işe yarar?' gibi soruların cevapları aranıyor.

DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?

Yapıda uygun olan kata veya zeminde yer alan kolonlara yerleştirilen yatay hareket eden sismik izolatörler, depremin şiddetinin azalmasına yardımcı oluyor.

ezgif.com-webp-to-jpg (17)

Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.

RAYLI SİSTEM BİNA NASIL OLUR?

Japonya'da oldukça sık kullanılan raylı sistem binalar Kahramanmaraş depremi sonrası bir kez daha gündeme geldi.

0x0-deprem-izolatoru-nedir-deprem-izolatoru-nasil-yapilir-kim-buldu-sonradan-takilir-mi-1676062327367

Raylı sistemli binalar, rayların üzerine inşa ediliyor. Deprem esnasında ise binalar, yer kabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket ediyor. Bu sayede bina ray üzerinde sağa sola sallanırken, sallantının şiddeti de azalmış oluyor.

SİSMİK İZOLATÖR NE İŞE YARAR?

Sismik izolatörler, sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltıyor. Kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı da korunaklı ve ortalama 60 yıl kullanılabiliyor.

Sismik izolasyon yönteminde amaç zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji elemanları yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasıdır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Raylı sistem nedir? Raylı sistem çeşitleri nelerdir, binalarda raylı sistem nasıl kullanılır?

6 Şubat Kahramanmara'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem sonrası yapıların sağlamlığı ve jağonyanın kullandığı raylı sisteme söz konusu oldu.

RAYLI TEMEL SİSTEMİ NEDİR?

Binaların rayların üzerine inşa edilmesini söyleyen sistem, binaların deprem esnasında yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket etmesine olanak tanıyor.

JAPONYA'DAKİ DEPREME DAYANIKLI EVLER NASIL İNŞA EDİLDİ?

1995 yılında Japonya'da yaşanan felaketin ardından ülkede eski binalara güçlendirme yapılırken, yeni binalar da yeni sistem doğrultusunda inşa edildi. Binaların yüksekliklerine göre koruma sistemleri değişiyor. Üç katlı binalarda duvarların güçlendirilmesi ve temelin levhalar ile korunması şartı konuluyor. Orta yükseklikteki binalarda daha fazla önlem alınıyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır