sol ayak parmakları neden uyuşur / Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve Tedavisi < Bilgiustam

Sol Ayak Parmakları Neden Uyuşur

sol ayak parmakları neden uyuşur



Morton Nöroma

Morton Nöroma Nedir?

Morton Nöroma, ayak parmakları arasındaki parmakların his duyusunu sağlayan sinirlerin ayak tarak kemikleri ile ayak parmaklarının eklem yaptığı düzeyde, iki tarak kemiğini bağlayan bağın sinire bası yapması sonucunda ortaya çıkan etkilenen parmaklarda ağrı, uyuşma ve yanma hissi gibi belirti ve bulguları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En sık olarak 3. parmak ile 4. parmak arasındaki sinirin sıkışması sonucu görülürken, ayağın başparmak dahil her parmağında görülebilir.



Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

  • Ağrı: Parmakların tarak kemikleri ile eklem yaptığı yerde yanıcı tarzda ağrı Morton Nöroması olan hastalar için karakteristiktir. Ağrı çoğu zaman parmaklara da yayılır. Morton Nöroması olan hastalar sanki taş üzerinde çıplak ayak ile yürüyorum ifadesini sıkılıkla muayenede söylerler. Ağrı istirahatte azalıp, aktivite ile artar. Özellikle sıkı, topuklu ayakkabı giyme sonrası, uzun yürüyüş sonrası ya da koşu gibi spor aktiviteleri sonrası ağrı artar. Hastalar ayaklarından ayakkabıyı çıkararak rahatlarlar. Morton Nöromada gece ağrısı olmaz.
  • Uyuşma: Etkilenen parmaklarda uyuşma olur. Hastalar bazen uyuşmayı tam ifade edemeyebilirler. Ayakta ve etkilen parmaklarda rahatsız edici bir hissiyat olduğunu ifade ederler.

Morton Nöroma En Sık Kimlerde Görülür?

  • Kadın Cinsiyet: Morton Nöromalı hastaların %80’i kadındır. Bunun en önemli nedeni yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giymektir. Bu tip ayakkabılar bütün vücut ağırlığının tek bir noktaya binmesine neden olur. Bu da sinir sıkışması, Morton Nöroma ile sonuçlanır.
  • Düz Tabanlık: Taban düşüklüğü olan insanlarda basma ve yürüme bozulduğundan Morton Nöroma oluşması olasılığı daha yüksektir.
  • Halluks Valgus: Halluks Valgusu olan hastalarda başparmak öteki parmakları sıkıştırarak Morton Nöroma oluşumuna yatkınlık yaratır.

Morton Nöroma Tanısı Nasıl Konulur?

Morton Nöroma çoğu zaman ayrıntılı hikaye sonrası muayene ile rahatlıkla saptanabilir. Parmak arasının elle sıkıştırılmasıyla Morton Nöroma kitle olarak hissedilebilirken, bu esnada ayak parmaklarında batıcı, yanıcı bir ağrı ortaya çıkar.

Manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile parmaklar arasındaki Morton Nöromayı saptamak mümkündür. Bazen bir ayakta birden çok nöroma olabilir.

Morton Nöroma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Morton Nöroma tanısını koyduktan sonra tedaviye ameliyat dışı yöntemler ile başlanmalıdır.

Ameliyat Dışı Yöntemler

  • Ayakkabı Değişikliği: Dar, yüksek topuklu ve tabanı sert ve ince ayakkabıları terk etmekle tedaviye başlanır. Eğer Morton Nöroma başlangıç aşamasında yakalanıp, hastada hızlıca tavsiyeye uyup, kendi ayağına uygun ayakkabı giyerse, Morton Nöromada oluşan sinir hasarı geri dönüp, bir daha tekrar oluşmayabilir.
  • Tabanlık Kullanımı: Kişiye özel yapılan tabanlıklar ile sıkışan sinir üzerindeki basınç azaltılarak, rahatlama hedeflenir. Tabanlık kullanımı kişiye özel de yapılsa kullanımı kolay değildir, çoğu hastada büyük ayakkabıya geçmek gerekebilir.
  • Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu: Ultrason altında Morton Nöroma enjeksiyonunda amaç sıkışan sinirin etrafına kortizol injeksyonu yaparak, sinirde rahatlama sağlamaktır.

Hangi Hastalar Morton Nöroma Ameliyatı Olmalıdır?

Ameliyat dışı yöntemler ile belirgin iyileşme sağlanamayan hastalarda ameliyat planlanmalıdır. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti yüksek olsa da, Morton Nöromanın ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme şansı % 80’dir.

Morton Nöroma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Morton Nöroma Morton Nöromanın ameliyat ile tedavisinde, sıkışan parmaktaki sinirin gevşetilmesi, sıkışmaya neden olan dokuların serbestleştirilmesidir. Ayrıca sinir dokusunda belirgin bir kalınlaşma ya da kitle oluşumu varsa, bu kitle de çıkartılır. Ameliyatta ayağın üst tarafında yaklaşık 2 cm’lik bir kesi ile yapılır.

Ameliyattan sonra klinik belirtilerde belirgin bir iyileşme görülür ve hastaların hepsi sonuçtan çok memnun kalırlar. Bu nedenle, yaşı ve hastalık evresi ne olursa olsun, ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme saptanamayan Morton Nöromalı hastalarda ameliyattan kaçınılmamalıdır.

Morton Nöroma Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?

Ameliyattan gün sonrasında yara yeriniz iyileşecektir. Bu süre zarfında su geçirmez pansuman malzemeleri ile duşunuzu alabilirsiniz. Ameliyattan sonra ilk 1 hafta yürürken üzerine çok yük vermemenizi, yürürken yükün çoğunluğunu topuğunuza vermenizi tavsiye ediyorum.

Sporcu hastalar yaklaşık haftalarda düşük yoğunluklu egzersizlere başlayıp, kademeli olarak antrenman artırılır. Tam spora dönüş 6 hafta civarındadır.





Copyright Utku Erdem Özer

Ayak Parmaklarının Uyuşması Neden Olur?

Ayak parmaklarındaki uyuşma bir hastalık değil, bölgenin çeşitli nedenlerden etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir semptomdur. His kaybı, karıncalanma veya yanma görülebilir. Ayak parmağı uyuşması çoğunlukla geçici ve zararsızdır ancak bazı durumlarda bir sağlık sorunun işareti de olabilir&#;

İnsan vücudu, dokunma hissini sağlayan karmaşık bir duyu sinirleri ağıyla çevrelenmiştir. Bu sinirlere baskı yapıldığında, hasar gördüğünde ya da tahriş oluştuğunda, uyuşma meydana gelebilir.

Makaleye Genel Bakış

Ayak Parmakları Neden Uyuşur?

Ayak parmağı uyuşmasının altında yatan nedenler oldukça fazladır. Uyuşukluk, parmağa baskı uygulayan bir ayakkabı veya parmakların soğuğa maruz kalması gibi nedenlerin yanı sıra, diyabet, periferik arter hastalığı ya da multipl skleroz gibi tedavi gerektiren kronik hastalıklardan da kaynaklanıyor olabilir.

Uyuşma, nedenine bağlı olarak sadece bir ayakta veya her iki ayakta da görülebilir. Ayak parmağı uyuşması kendiliğinden geçmiyor ve sürekli tekrar ediyorsa, bir doktora danışılmalıdır.

1 &#; Sıkı Ayakkabılar

Ayağı sıkan ayakkabılar, parmaklardaki kan dolaşımını engelleyerek uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir. Benzer şekilde; kemik hasarı veya yaralanma sebebiyle uygulanan sıkı alçı veya sargılarda parmak uyuşmasına neden olabilmektedir.

2 &#; Uzun Süreli Ağır Egzersizler

Uzun süreli koşu veya yürüyüşler, ayaklarda ve ayak parmaklarında uyuşukluk oluşmasına neden olabilir. Uyuşma, egzersize ara verildikten bir süre azalmalıdır. Ağır egzersizlerden kaynaklanan bu tür uyuşmalar, ayağa tam oturan ayakkabı tercihiyle önlenebilir.

3 &#; Ayak Parmaklarının Soğuğa Maruz Kalması

Soğuk kış günlerinde ayakların ıslanarak uzun süre soğuğa maruz kalması, parmaklarda uyuşma ve yanma hissedilmesine sebep olabilir. Bu tür durumlarda ayaklar mutlaka kurulanmalı ve ısıtılmalıdır. Aksi taktirde, parmaklarda kalıcı doku hasarı ve uzuv kaybı gibi ciddi hasarlar oluşabilir.

4 &#; Raynaud Fenomeni

Kişinin el ve ayak parmaklarındaki damarların soğuğa tepki olarak daralmasıyla birlikte ortaya çıkan Raynaud fenomeni, parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve renk değişikliğine neden olur.

Raynaud hastalığı olan kişiler, vücutlarını sıcak tutarak bu belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Ağır vakalarda ise kişinin ilaç kullanması gerekebilir.

5 &#; Ayak Başparmağı Çıkıntısı (Bunyon)

Bunyon, ayak başparmağının hemen üzerine büyüyen kemikli bir yumrudur. Oluşma nedeni ise ayak başparmaklarını ayakkabının içine doğru iten dar ayakkabılardır. Ortaya çıkan basınç, zamanla parmak üzerinde kemik deformasyonuna ve uyuşmaya yol açabilir.

6 &#; Ayak Parmaklarındaki Kırık ve Zedelenmeler

Ayak parmaklarında oluşan hasar veya kırık, karıncalanma veya uyuşma hissedilmesine neden olabilir. Ayak parmağında kaza, düşme ya da parmağı sert bir nesneye çarpma sonrası uyuşma meydana gelirse, kişi mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Olası bir kırık, kemiğin düzgün iyileşmesini engelleyerek ilerleyen dönemlerde yürümeyi zorlaştırabilir.

7 &#; Ayak Sinirlerinde Doku Kalınlaşması (Morton Nöroma)

Morton nöroma, ayakta bulunan bazı tarak kemiklerinin etrafındaki sinirlerde doku kalınlaşması durumudur. Ayak ve ayak parmaklarında uyuşma veya yanma görülebilir. Kişi, ayağının altında sanki çakıl taşı varmış gibi hissedebilir.

Bölgede doku kalınlaşması görülen kişiler, sinir üzerindeki baskıyı azaltan özel ayakkabıları tercih etmeli ve uzun süreli yürüyüşlerde sık sık mola vermelidirler.

8 &#; Şeker Hastalığı ve Ayak Parmak Uyuşması

Şeker hastalığının istenmeyen etkilerinden birisi de diyabetik nöropati denilen durumdur. Diyabetik nöropati, kan şekeri seviyesindeki yükselmeye sinirlere hasar verir. Bunun sonucunda da ayak parmaklarında uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkar.

9 &#; Periferik Arter Hastalığı (PAD)

PAD hastalığında arterlerde plak birikimi meydana gelir. Plak oluşumu, kan akışı düzeyini azaltarak bacaklarda, ayaklarda ve ayak parmaklarında ağrı ve uyuşmaya neden olur. Yüksek tansiyon, sağlıksız kolesterol seviyeleri ve diyabet, periferik arter hastalığının temel nedenlerindendir.

PAD&#;in kontrol altında tutulabilmesi için egzersiz yapılması, sağlıklı bir diyet programı ve sigara içilmemesi önerilmektedir. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise ilaç tedavisi veya ameliyata gerek duyulabilir.

10 &#; Multipl Skleroz (MS)

MS, beyne giden ve beyinden gelen sinyallerin bozulmasına yol açan kronik bir hastalıktır. Omurilik ve beyni etkileyen bu kronik hastalık, vücudun birçok bölgesinde uyuşma ve karıncalanma gibi birçok semptoma neden olmaktadır. Hastada yürüme, görme sorunları ve zihinsel değişiklikler ortaya çıkabilir.

11 &#; İnme

Beyne giden kan miktarında bir kesinti olduğunda ortaya çıkan inme, sinir hasarlarına yol açan ve hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Kişide felç sonrası üşüme, hissizlik ve ağrı hissedeme gibi durumlar belirir. Bunlar, sinir hasarının bir işareti olabilir.

12 &#; Omurilik Yaralanması

Omurilik, vücudun farklı bölgelerinin sinir yoluyla iletişim kurmasından sorumludur. Araç kazaları, sırt veya vücuda şiddetli darbeler ve kanser sonucu hasar gören omurilik, ayak parmaklarında uyuşmaya ya da his kaybına neden olabilir. Sırt, boyun ve baş bölgesinden şiddetli bir darbe alan kişiler, mutlaka bir doktora görünmelidir.

Ayak Parmağı Uyuşmalarında Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Ayak parmaklarında uyuşma kişide endişeye yol açabilir. Çoğunlukla yoğun egzersiz sırasında basit sinir sıkışmalarından kaynaklanır ve dinlenme sonrası ortadan kalkar. Belirgin bir neden olmadan gerçekleşir veya geçmezse, kişi uyuşmaya neyin sebep olduğunun belirlenmesi için doktora görünmelidir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ayak parmağı uyuşmasına eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım isteyin.

  • Gözlerden herhangi birinde görme zorluğu
  • Denge kaybı
  • Kas güçsüzlüğü
  • Yüzde sarkma
  • Bilinç kaybı
  • Şiddetli ve ani baş ağrısı
  • Vücutta titreme, seğirme veya sarsıntı
  • Vücudun bir yerinde ani his kaybı veya uyuşma

Ayak Parmağı His KaybıAyak Parmağında UyuşuklukAyak Parmakları Neden Uyuşur

Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve Tedavisi

Ayak uyuşması bir şeyin ayak parmaklarında normal kan akışı engellendiğinin bir işaretidir. Bazı vakalar hafiftir ve kendi başlarına düzelirken bazıları daha uzun sürebilir veya aniden oluşup düzelebilir. Uyuşukluk farklı insanlardan farklı hissedilebilir. Ayrıca uyuşukluk hissi, neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişebilir. Bir insan ayak parmaklarında uyuşma hissettiğinde, aşağıdakilerle karşılaşabilir:
• Karıncalanma hissi
• İğne batırılıyormuş hissi
• Dokunulduğunda sıcak veya soğuk hissetmeme durumu
Ayak parmaklarında uyuşmanın birçok nedeni vardır. Bazı insanlar ayakkabılarını değiştirir veya soğuk koşullara maruz kalmaktan kaçınırsa ortadan kalktığını görür. Bazı durumlarda ise uyuşukluk, diyabet, periferik arter hastalığı (PAD) veya multipl skleroz (MS) gibi tedavi gerektiren tıbbi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Ayak uyuşması nedenini bulmak ve gerekirse tedavi olması önemlidir. Aşağıda ayak parmaklarında hissedilen uyuşukluk nedenleri, olası tedaviler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Ayak Parmaklarında Oluşan Uyuşukluk Nedenleri

Ayak parmaklarında görülen uyuşukluğun hafiften şiddetli olmasında değişen birçok neden vardır. Parmak uyuşukluğu kendi kendine kaybolmazsa veya belirgin bir nedeni yoksa kişiler bir doktorla başvurabilir. Aşağıdakiler, bir kişinin ayak parmaklarında uyuşma hissetme nedenlerinden bazılarıdır.
Dar ayakkabı kullanmak
Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve TedavisiSıkı ayakkabılar ayak parmaklarında olası bir uyuşukluk nedenidir. Sıkı ayakkabı giymek ayak parmaklarındaki kan dolaşımı azaltabilir ve bu da karıncalanma veya uyuşukluğa neden olabilir. Benzer şekilde, bir ayak yaralanması için sıkı bir alçı ya da sargı kullanılması, ayak parmaklarına doğru dolaşımını engelleyebilir. Ayakkabıların uygun boyut ve genişlikte olduğunu kontrol edilmeli ve ayak yaralanması için alçıya veya başka bir korumaya ihtiyacı varsa, alçıda veya sargısı yerinde iken parmakların his durumu kontrol edilmelidir.
Ağır egzersizler
Uzun süre koşmak veya yürümek, geçici olarak ayak parmaklarında ve ayaklarda uyuşukluğa neden olabilir. Fakat bu uyuşukluk, egzersizi durdurduktan sonra azalmalıdır. Düzgün oturan ayakkabı giyilmesi, egzersiz sırasındaki uyuşukluğu en aza indirebilir. Amerikan Çocuk Spor Hekimliği Akademisi, yürüyüş ayakkabılarını her mil&#;de veya aşınmış görünmeden önce değiştirmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştur.
Soğuğa maruz kalmak
Soğuk havalarda dışarıda olmak, özellikle de ayakların ıslandığı durumlarda ayak parmaklarında uyuşukluğa neden olabilir. Bir kişi soğuk havalarda ayak uyuşması fark ederse, ısınmak için içeri girmelidir. Aşırı soğuğa maruz kalmak donmalara ve kalıcı doku hasarına neden olabilir ve amputasyona neden olabilir. Soğuk bir evde veya binada yalınayak dolaşmak, ayak parmakları tekrar ılınana kadar geçici uyuşukluğa neden olabilir. İçeride kalın çoraplar veya terlikler giymek, soğuk ayakların ısınmasına yardımcı olabilir.
Raynaud sendromu
Raynaud sendromu, bir kişinin kan damarları soğuğa ve strese çok fazla tepki verdiğinde meydana gelmektedir. Genellikle, durum parmak uçlarındaki kan damarlarını etkiler ve aşağıdaki sağlık koşullarına neden olmaktadır:
• Uyuşma
• Karıncalanma
• Soluk ve mavi renge dönen cilt rengi bir değişikliği
Raynaud&#;a sahip kişiler, vücudu sıcak tutmanın semptomları önlemeye yardımcı olabileceğini görebilir. Daha ciddi vakalarda, bir kişinin ilaca ihtiyacı olabilir.
Bunyonlar
Bunyonlu bir kişi doğru genişlikte ve büyüklükte ayakkabı giymelidir. Bunyon, ayak başparmağının dibinde büyüyen kemikli bir yumrudur. Kişiler, başparmağını içe doğru iten dar ve dar ayakkabılar giyerse bunyon alabilir ve zamanla, bu basınç kemik deformasyonuna neden olabilmektedir. Bunyon, ayağa oturan ayakkabıları bulmayı zorlaştırabilir. Ayakkabılar parmak uçlarında çok sıkı olabilir ve bu da uyuşukluğa neden olabilir. Bunyon şikayeti olan kişiler bir ayak ve ayak bileği uzmanını görmeli ve basınç veya rahatsızlığı önlemek için uygun genişlikte ve büyüklükte ayakkabı giymelidir.
Kırık ayak
Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve TedavisiBir ayak parmağı kırığı yada ayak kırığı, uyuşukluğa veya karıncalanmaya neden olabilir. Kırık ayak parmakları sıklıkla bir kişi bir kaza geçirdiğinde, düştüğünde veya ayak parmaklarını sert bir nesneye çarptığında meydana gelir. Bir kişi ayak parmaklarına zarar verirse ve uyuşukluk yaşıyorsa doktora görünmelidir. Bu kırık, kemiğin doğru şekilde iyileşmesini sağlamak için tedavi gerektirebilir.
Morton nöroması
Morton&#;un nöroması, ayak topundaki sinirlerden birinin etrafındaki doku kalınlaşmasıdır. Ayaklarda ve ayak parmaklarında yanma ve uyuşmaya neden olabilir. Ayağın altında bir çakıl taşı veya başka bir nesne varmış gibi hissedebilir. Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi, Morton Neuroma&#;sı olan kişilerin % 80&#;inin aşağıdakilerin bir kombinasyonu ile rahatlama sağlayabildiğini açıklamaktadır:
• Daha geniş ve sağlam olmayan ayakkabılar giymekten ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak
• Sinir üzerindeki baskıyı hafifleten özel ayakkabı ekleri ve pedleri kullanmak
• Şişme ve enflamasyonu azaltan steroid enjeksiyonlarına sahip olmak
Koşma gibi yüksek etkili sporlara katılan kişiler, mola vermenin Morton&#;un nöromasını hafifletmeye yardımcı olabileceğini görebilir. Ayağın iyileşmesine yardımcı olmak için yüzme gibi düşük etkili bir etkinlik denenebilir. Şayet yukarıdaki kolullar rahatlama sağlamazsa, doktor sinir üzerindeki basıncı azaltmak için ameliyat önerebilir.
Şeker hastalığı
Diyabetin komplikasyonlarından biri diyabetik nöropati denilen bir durumdur. Diyabetik nöropati, yüksek kan şekeri seviyelerinin sinirlere zarar vermesi, ayak parmaklarında ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma oluşmasına neden olabilir. Diyabet hastası kişilerin günlük ayaklarını kontrol etmeleri ve kan şekerini kontrol altında tutmak için sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışması gerekir. Ayrıca yalınayak gitmekten kaçınmalı ve uygun bir şekilde oturan ayakkabılar giymelidirler.
Periferik arter hastalığı
PAD, periferik vasküler hastalık (PVD) veya arterlerin sertleşmesi olarak da bilinir. Vasküler Cerrahi Derneği&#;ne göre, ABD&#;de 10 milyondan fazla insanı etkilemektedir. PAD, arterlerde plak birikimi olarak bilinen birikintiler olduğunda meydana gelir . Plak birikmesi kan akışını azaltır ve bacaklarda veya ayaklarda ağrı, güçsüzlük ve uyuşukluğa neden olabilir. Kişiler yüksek kan basıncı veya sağlıksız kolesterol seviyesinden PAD alabilirler ve diyabet ayrıca PAD&#;a neden olabilir. Doktorlar genellikle egzersiz, daha sağlıklı bir diyet ve PED&#;i kontrol etmek için sigara içmemelerini önerir. Bazı durumlarda, insanların ilaçlara veya ameliyatlara ihtiyacı olabilir.
Çoklu skleroz
MS, beyni ve omuriliği etkileyen ve beyinden sinyallerin bozulmasına neden olan kronik bir hastalıktır. MS, vücudun çeşitli bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olur. Ayrıca yürüme, görme problemleri, zihinsel değişiklikler ve diğer birçok semptomda zorluklara neden olabilir. Bir kişi MS semptomları olabileceğini düşünüyorsa, doğru tedavi için doktora görünmelidir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser için hayat kurtarıcı bir tedavi olabilir. Fakat kemoterapi vücudun bazı bölgelerinde görülen uyuşma ve karıncalanma dahil yan etkilere neden olabilir. İnsanlar kemoterapinin yan etkileri hakkında sağlık uzmanlarıyla konuşmalıdır.
Omurilik yaralanması
Omurilik vücuttan sinir mesajları göndermekten sorumludur. Omurilik yaralanmaları aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
• Araç kazaları
• Sırt veya vücuda şiddetli darbeler
• Artrit
• Kanser
Bir omurilik yaralanması ayak parmaklarında uyuşma veya sıcak veya dokunulduğunda his kaybına neden olabilir. Hasar ilk başta her zaman açık olmayabilir. Kişi, kafa, boyun veya sırttaki ciddi travmalardan sonra doktora görünmelidir. Birisi bir kazaya karışmışsa ve beyni veya omuriliği zarar görebilirse, bireyi hareket ettirmek ve acil durum servislerini aramamak önemlidir.
B Vitamini eksikliği
Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve TedavisiBir kişi yeterli B vitamini alamadığında, zararlı anemi gelişebilir. Bu olduğunda, vücut yeterince kırmızı kan hücresi oluşturamaz. Yeterli kırmızı kan hücresi olmadan, kişi kendini zayıf veya yorgun hissedebilir. Ayrıca uyuşukluk da dahil olmak üzere sinir problemleri olabilir. Doktorlar zararlı anemiyi B vitamin enjeksiyonları ile tedavi edebilirler. Et ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal gıdalar B vitaminini içerir. Veganlar, besin alımlarını dikkatli bir şekilde yönetmedikleri sürece, B vitamini eksikliği riski altında olabilirler.
İnme
Bir inme beyne giden kan arzında bir kesinti olduğunu ve hayatı tehdit eden acil bir durumdur. Bir kişi felç geçirdikten sonra, uyuşukluk veya soğuk algınlığı veya acı hissetmemek gibi kalıntı belirtiler fark edebilir. Bu semptomlar sinir hasarının bir işareti olabilir. İnsanların normal aktivite ve fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olmak için bir inmeden sonra rehabilitasyona ihtiyacı olabilir.
Vaskülit
Vaskülit, otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi sağlıklı kan damarlarına saldırdığında olur. Aşağıdakiler dahil olmak koşuluyla çeşitli hastalıklar ve hastalıklar vaskülite neden olabilir:
• lupus
• romatoid artrit
• Hepatit B
• Hepatit C
Vaskülit kan akışını engelleyebileceği için uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olabilir. Tedavi, duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Bazen, vaskülite neden olan hastalığın tedavisi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Diğer durumlarda, doktorlar kan damarlarındaki iltihaplanmayı azaltmak için steroid veya başka ilaçlar verebilirler.
Guillain-Barre sendromu
Guillain-Barre sendromu bağışıklık sistemi vücuttaki sinirlere saldırdığında nadir görülen bir hastalıktır. Bazı virüsler ve koşullar Guillain-Barre sendromunu tetikleyebilir, ancak nedeni genellikle bilinmemektedir. Guillain-Barre&#;ın ilk semptomlarından biri ayak parmaklarında, parmaklarda, el bileklerinde veya ayak bileklerinde uyuşma ve karıncalanmadır. Uyuşukluk vücuda yayılmaya ve hareket etmeye başlayabilir. Aynı zamanda yaygın bir zayıflığa, konuşma zorluğuna ve diğer koordinasyon problemlerine neden olabilir.
Guillain-Barre sendromu belirtileri olan kişilerin tanı almak için tıbbi testlere ihtiyacı olabilir. Bir hastanede tedavi ve daha sonra rehabilitasyon gerekebilir. Bir kişinin Guillain-Barre semptomları varsa, acil tıbbi bakım gereklidir. Guillain-Barre sendromu mortalite oranı % arasında olan ciddi bir durumdur. Aynı zamanda zamanla kalıcı güçsüzlüğe ve sakatlığa yol açabilir. Bununla birlikte, yoğun bir tedavi ile Guillain-Barre alan kişilerin % 70&#;i iyileşir.

Ne Zaman Doktora Müracaat Edilmelidir?

Ayak Parmağı Uyuşmasının Sebepleri ve TedavisiAyak uyuşukluklarında belirgin bir neden yoksa insanlar doktorlarıyla konuşmalıdır. Birçok insan, farklı ayakkabı, dinlenme veya sıcaklıkla ayak parmaklarındaki uyuşukluktan kurtulur. Ayak parmaklarındaki uyuşma belirgin bir neden olmadan gerçekleşirse veya kaybolmazsa, kişi doktorunu değerlendirme için görebilir. Bir doktor semptomlar, mevcut sağlık koşulları ve birinin alabileceği ilaçlar ve takviyeler hakkında soru sorabilir. Uyuşukluğun ana nedenini bulmak, başarılı bir tedaviye doğru atılan ilk adımdır.
Ayak parmaklarında uyuşma bir hastalık değildir, başka bir sağlık koşulunun belirtisidir. Bir doktor ayak uyuşması ve diğer ilgili semptomları tedavi etmek için altta yatan nedeni belirlemelidir. Kişiler ayak uyuşmasını görmezden gelmemelidir. Genellikle zararsız olmasına rağmen, bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bir doktora danışmak, herhangi bir sorunla başa çıkma konusunda en iyi şansı verebilmektedir.

Kaynakça:
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

BLOG

Prof. Dr. Alev Leventoğlu Logo

Anasayfa /Tedavi Alanları /El, Ayak Uyuşmaları

El, Ayak Uyuşmaları Nedir? Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Eğer el, ayak uyuşması şikayetiniz varsa ve ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir. Genellikle iğne batması hissi olarak da tanımlanan uyuşma veya karıncalanma, kolları, elleri, parmakları, bacakları veya ayakları etkiler. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. 

El, Ayak Uyuşmasına Ne Sebep Olur?

Genellikle iğnelenme hissi olarak tanımlanan uyuşma veya karıncalanma kol ve bacakları etkiler. Bazen sadece el yada ayak parmaklarında bazen de dudak çevresi yada vucudunuzun farklı bölgesinde hissedilebilir. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. Şikayetleriniz eğer ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir.

Uyuşma veya karıncalanmalar genellikle sinir hasarı, sinirin uyarılması veya basısından kaynaklanır. Tek bir sinirde hasar veya basılanma sonucu olabilir veya birkaç sinir veya sinir dalını etkileyen bir problemden kaynaklanabilir.

El, Ayak Uyuşması dört genel kategoriye ayrılmıştır:

  • Parestezi (ciltte hissedilen, ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi.) ya da iğne batma hissi.
  • Basınç ya da dokunuşun nasıl hissettiğine ilişkin algı değişiklikleri ile birlikte, disestezi ( bir kişinin ağrılı, kaşıntılı, yanma ya da kısıtlayıcı bir duyguya maruz kalması) ya da sinir boyunca yanma hissi.
  • Hiperpati veya ağrıya karşı artan hassasiyet
  • Anestezi veya ağrı ve sıcaklık dahil olmak üzere duyu kaybı

Genel olarak, uyuşukluk kollarınızda ve bacaklarınızda veya vücudunuzun tümünde hissedilebilir. Uyuşukluğun, beyin ve omurganızı da içeren merkezi sinir sisteminizdeki bir problemden kaynaklanması da başka nedenlerden dolayı olabilir.

Diğer semptomlar olmadan tek başına uyuşukluk hissi genellikle inme veya tümör gibi yaşamı tehdit eden bir bozukluğun belirtisi olmayabilir.

El, Ayak Uyuşmasının Olası Nedenleri Nelerdir?

Uyuşmanın altında yatabilecek çok sayıda sebep olabileceğinden Nöroloji doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgi içeren kapsamlı bir muayene gerçekleştirir. Bir elektromiyografik değerlendirme yani  sinir iletim çalışması ve diğer tanısal testler, kesin nedeni saptamaya yardımcı olmak için gerekli olabilir. Yapılan muayeneler sonucu nöropatinin durumu; 'tek sinir mi, çok sayıda sinir mi, bunlar iki taraflı yaygın mı yoksa asimetrik mi, sinirin akson dediğimiz yapısı mı yoksa siniri saran, koruyan kılıf olan myelin hasarı mı oluşmuş' gibi birçok soruna çözümü doktorunuz bulacak ve buna göre bir tedavi planı çıkaracaktır. 

El, Ayak Uyuşukluğuna neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Şeker Hastalığı
  • Karpal Tünel Sendromu
  • Siyatik Sinir Problemleri
  • Fıtık Omurga Diski
  • Travmatik boyun ya da sırt yaralanması
  • Vitamin eksiklikleri
  • Bazı ilaçlar
  • Guillian Barre Sendromu
  • Kronik inflamatuar demyelizan nöropatiler
  • Amiloid nöropati

El, Ayak Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarınız veya bacaklarınız uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra uyuşuyorsa pozisyon değişikliği gibi sık hareket etmek size yardımcı olabilir. Ancak sizin için doğru olan tedavi, sorunun kökenine bağlıdır. Bu nedenle olası hastalıkların değerlendirilmesi için mutlaka nörolojik muayene ve testler gerekir. 

MS Hastalarında Hamilelik

Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Hastalığın seyri, tedavi planı, doğurganlık, gebelik, doğum hatta emzirme süreçleri üzerinde etkili olabildiğinden MS

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

TÜMÜNÜ GÖR

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir