elma hangi mevsimde olur / Elma Hangi Mevsimde, En İyi Nerede Yetişir? - Nefis Yemek Tarifleri

Elma Hangi Mevsimde Olur

elma hangi mevsimde olur

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Dünya&#;da en çok tüketilen meyvenin elma olduğu biliniyor. Günümüzde 4 mevsim marketlerde, manavlarda bulabileceğimiz elma aslında bazı aylarda taze taze tüketiyoruz. Bunun ayların dışında kalan aylarda elmalar mevsiminde buzhaneye konulan elmalardır.

Eğer taze taze elma yemek istiyorsanız; elma bir sonbahar meyvesidir. Sonbahar&#;da pazarlardan, marketlerden alacağınız elmalar tam mevsim elmalarıdır. Aylara göre bakacak olursak elma; eylül, ekim ve kasım aylarında yetişmektedir. Bu aylarda yetişen elmaların büyük bir kısmı buzhanelere konularak daha sonraki aylarda satılmaktadır.

Elma hangi mevsimde yetişir?

Elma sonbahar mevsiminde yetişmektedir.

Elma hangi aylarda yetişir?

Elma eylül, ekim, kasım aylarında yetişir.

Elma ağaçlarında oluşan meyveler eylül ayında toplanmaya başlıyor. Eylül ayında başlayan elma hasatı ekim ve kasım aylarında da devam ediyor.

Elma Hangi Mevsimin Meyvesidir Hangi Ayda Toplanır

Elma kokusu, lezzeti ekşi veya tatlı tadıyla her mevsimde keyifle tüketilen sağlıklı ve besleyici bir meyvedir. Yapılan araştırmalara göre dünyada en fazla tüketilen meyvenin elma olduğunu söylemişlerdir. Elmanın yaklaşık çeşidi vardır ve her bir çeşidi de vitamin ve minerallerle doludur. Genellikle kış aylarında vücuda direnç vermesi için yenilen elma içerisinde A,B6,C,E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfor gibi birçok mineraller barındırır. Ayrıca içerisinde çeşitli asitler, antioksidanlar, pektin, flavonoidler ve quercetin yönünden de oldukça zengindir. Kalorisi düşük ve lif bakımından yüksek olduğundan kilo vermek isteyenler için şahane bir meyvedir. Her gün büyük boy elma tüketmekle günlük alınması gereken lif miktarının %30’unu almış oluruz.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elma serin ılıman iklimlerde yetişseafoodplus.info sonbahar meyvesidir. Sonbahar ayları olan Eylül, Ekim ve Kasım aylarında manavlarda, pazarlarda satıştadır. Elma artık 4 mevsim satıştadır ancak bu bildirdiğimiz aylar hariç diğer aylarda satılan elmalar buzhane elmasıdır.

Elma Ülkemizde Orta Anadolu, Batı Anadolu, Ege, Batı Marmara, Doğu Marmara ve en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizin birçok yerinde çeşitli elma ağaçları görmek mümkündür. Kasım ayının ilk iki haftasından itibaren, Nisan sonun kadar elma ağacı fidanlarını ekilmektedir. Elmanın hasat zamanı, meyve kabuğunun sertliği, ve elmanın daldan kopma durumuna göre Eylül ve Ekim aylarında türüne göre hasat edilmektedir.  Sonbaharın girmesiyle beraber, Eylül ayında hasat edilen elma, Ekim- Kasım aylarında pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında yerini alır. 

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın içerisindeki E ve C vitaminleri antioksidan görevi gördüğünden vücudu güçlendirir, hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Elma diş sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Dilimlenerek tüketmektense elmayı ısırarak yemek dişleri güçlendirir, doğal diş fırçasıdır, dişlerin arasını temizler.

Elma içerisindeki potasyum sayesinde kas ve sinir sisteminin güçlenmesini sağlar.

Düzenli elma tüketmek cilde güzellik ve parlaklık verir.

Elma solunum yollarını rahatlatır böylece rahat nefes almayı sağlar.

Vücutta biriken toksinler karaciğeri olumsuz etkiler. Bu toksinler yediğimiz besinlerle birlikte vücuda girer. Düzenli elma tüketmek bu toksinlerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde kansızlığı giderir.

Elma içerisindeki lif sayesinde kolesterolün düşmesine yarımcı olur bu sayede kan şekerini dengeler. Düzenli bir şekilde elma tüketmek hatta elmanın yanında süt, peynir veya yoğurtla birlikte yemek kan şekerini daha iyi dengelemektedir.

Elma sindirim sisteminin güçlendirerek safradan kaynaklı susuzluğu geçirir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Elma içerisindeki zengin flavonoidler sayesinde meme, kolon, karaciğer ve pankreas kanser riskini azalttığı bilinmektedir.

Elma yüksek lif içerdiğinden kalp ve damar sağlığını korur. Damar tıkanıklığını önler.

Elma hamilelik sürecindeki kadınların mide bulantısını alır.

Mide rahatsızlıklarına şifa olan elma, geceleri uyumadan 1 saat önce tüketildiğinde mideyi rahatlatır.

Elmanın faydalı olduğu kadar çekirdekleri de faydalıdır. Sabah aç karnına elma çekirdeği tüketmek, bağırsaktaki kurtları vücuttan dışarı atar. Bu yüzden elmayı çekirdekleri ile birlikte tüketmek çok yararlıdır.

Elma yaprağının suyunu, akrep veya yılan gibi zehirli hayvanlar ısırdığı zaman içilirse, vücuttaki zehirli maddeyi dışarı atar. Ancak bu gibi durumlarda tıbbi yardım gerektiğinden hastaneye gidilmelidir.

Elmanın Zararları Nelerdir?

Elmayı ısırarak yerken dikkatli olmak gerekir. Diş hassasiyeti olan kişilerin, diş minesine ve diş etlerine zarar verdiği söylenmektedir.

 Elma şeker hastaları için zararlı bir meyve değildir. Ancak tatlı elma yerine yeşil ve ekşi olan elmaları tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Türkiye’de Elma Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

Dünyada neredeyse çe&#;idi olan elma, Türkiye’nin bereketli topraklar&#;nda kolayca yeti&#;ebilen bir meyvedir. Meyve tabaklar&#;nda ço&#;unlukla yer alan elma; vitamin de&#;eri bak&#;m&#;ndan oldukça zengindir. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmek isteyenlerin ara ö&#;ünde 1 elma tüketmesi, doktorlar&#;n önerileri aras&#;nda yerini almaktad&#;r.

Yeti&#;mesi kolay bir meyve a&#;ac&#; oldu&#;undan, birçok bahçe ve arazi sahibi elma yeti&#;tirebilir. Verimli &#;ekilde elma tar&#;m&#; ve üretimi yapmak isteyenlere; bu sat&#;rlarda elma yeti&#;tiricili&#;i hakk&#;nda bilgiler verece&#;iz.

Elma, su oran&#; yüksek antioksidan bir meyvedir. Lifli yap&#;s&#; sayesinde ba&#;&#;rsaklar&#;n rahatlamas&#;na destek olur. Kas ve kemik geli&#;imini de destekledi&#;i için her ya&#;ta tüketilmesi önerilmektedir. Türk mutfa&#;&#;nda meyve tabaklar&#;nda, meyve suyu yap&#;m&#;nda ve birçok tatl&#;da elma çe&#;itleri kullan&#;l&#;r.

Elma a&#;ac&#;n&#; yeti&#;tirirken dikkat edilmesi gerekenler bu yaz&#;m&#;zda ele al&#;nd&#;. Dallar&#;nda renk renk elma veren a&#;açlara sahip olmak istiyorsan&#;z; i&#;te üretiminize destek olacak bilgiler burada!

&#;lginizi çekebilir: Elma Suyunun Sizi &#;a&#;&#;rtacak 12 Faydas&#;

elma nas&#;l yeti&#;tirilir

Elma Hangi Mevsimde Yeti&#;ir?

Elman&#;n birçok türü vard&#;r. Rengi, kokusu, kabuklar&#;, boyutu ile çok farkl&#; isimlerle yeti&#;tirilmektedir. Elmay&#; verimli yeti&#;tirmek ad&#;na öncelikle elma hangi mevsimin meyvesidir bilmek gerekir. Her mevsim market reyonlar&#;nda dikkat çeken elma; asl&#;nda sonbahar meyvesidir.

Erkenci bölgelerde elma hasad&#; temmuz ortas&#;ndan bu ay&#;n sonuna kadar yap&#;labilir. Di&#;er bölgelerde ise a&#;ustos sonu ve sonbahar ba&#;lang&#;c&#;nda hasat yap&#;l&#;r. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunla&#;&#;r ve tam lezzetine ula&#;&#;r.

Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmay&#; yaz ve k&#;&#; reyonlarda görmek mümkündür. Depolanma süresi uzundur. Her ay tüketilen elmalar, farkl&#; ah&#;ap zamanlar&#;ndan toplanan elmalard&#;r. Sonbahar&#; simgelerinden biri olan elma meyvesi, yap&#;sal özellikleri sayesinde sa&#;l&#;kl&#; besinler grubundad&#;r.

Elma Nerede Yeti&#;ir?

Elma yeti&#;tirmek için uygun ko&#;ullar&#; bar&#;nd&#;ran konumlar&#;n seçilmesi önemlidir. Bu sebeple elma hangi bölgede yeti&#;ir sorusuna yan&#;t vermek gerekir. Elma nerede yeti&#;ir diyecek olursan&#;z; Türkiye’nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elman&#;n en çok yeti&#;ti&#;i bölge Akdeniz Bölgesi’dir.

Ayr&#;ca &#;ç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydo&#;u Anadolu Bölgesi de elma yeti&#;tiricili&#;i için elveri&#;lidir. Elma, &#;l&#;man veso&#;uk &#;l&#;man iklimlerde yeti&#;ir. Ege Bölgesi’nde m, Akdeniz ve Güneydo&#;u’da 80m yukar&#;s&#;nda yeti&#;ebilir. S&#;cakl&#;k 40 derecenin üzerine ç&#;kt&#;&#;&#;nda elman&#;n verimi dü&#;er; yüksek s&#;cakl&#;ktan ziyade sert k&#;&#; &#;artlar&#;na daha dayan&#;kl&#;d&#;r. Güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;nda rengi daha canl&#; olur.

Akdeniz illerinde yeti&#;en elmalar, ülkenin elma ihtiyac&#;n&#;n neredeyse %90’l&#;k pay&#;n&#; kar&#;&#;lar. Özellikle de elma hangi &#;ehirde yeti&#;ir sorusunun yan&#;t&#;n&#; ar&#;yorsan&#;z; misket elmas&#;yla Amasya ad&#;ndan çok s&#;k söz ettirir. Ni&#;de de kendine has elma çe&#;itleriyle öne ç&#;kar. Bu illerimizi Tokat, Burdur, Nev&#;ehir, Bursa ve Isparta takip eder.

&#;lginizi çekebilir: Elmada Hangi Vitaminler Var?

elma nas&#;l yeti&#;ir

Elma Kaç Ayda Yeti&#;ir?

Elma a&#;ac&#;, özenli bak&#;ld&#;&#;&#;nda yüksek verim al&#;nan bir meyve a&#;ac&#;d&#;r. Baz&#; konumlarda ev bahçelerinde ya da tarlada yeti&#;en elma a&#;açlar&#;ndan da bolca ürün al&#;nabilir. A&#;ac&#;n elma vermesi için fide döneminden ortalama y&#;l geçmesi gerekir. 2 y&#;l öncesinde dikilen elma fidesi, bu süre zarf&#;nda büyür ve dallar&#;n&#; güçlendirir. Ya&#;&#;&#;&#; ve serinli&#;i alan elma a&#;ac&#; 2 y&#;l sonunda meyve vermeye ba&#;lar.

Elma a&#;ac&#; 5. y&#;l&#; doldurdu&#;unda daha çok meyve verebilir; 5. y&#;ldan itibaren üretim düzenli bir orana ula&#;&#;r. &#;klim &#;artlar&#; ne kadar uygunsa ürünler de o kadar h&#;zl&#; geli&#;ecektir. Elman&#;n yeti&#;mesi için topra&#;&#;n humuslu ve mineralli olmas&#; daha etkili sonuçlar verebilir. Elman&#;n sulu olmas&#; ve meyvelerin büyük olmas&#; için sulama ihmal edilmemelidir.

&#;lginizi çekebilir: Ye&#;il Elman&#;n &#;lk Kez Duyaca&#;&#;n&#;z 10 Faydas&#;

elma yeti&#;tiricili&#;i

Elma Çe&#;itleri ve Hasat Zaman&#;

Türkiye’nin her bir kö&#;esinde elma yeti&#;tirmenin mümkün oldu&#;undan bahsetmi&#;tik. Bu farkl&#; bölgelerde yeti&#;en elmalar&#;n hasat süresi de farkl&#; zamanlarda olacakt&#;r. Elman&#;n birçok türü vard&#;r ve bu türler ülkemizde kolayca yeti&#;ebilir. Baz&#; elma çe&#;itlerinden ve hasat zaman&#;ndan bahsederek üretiminize destek olacak bilgileri sizlere burada sunal&#;m.

  • Red Chief: Sulu bir elma olan red chief, lezzetli ve iri bir türdür. Eylül ay&#;n&#;n sonunda hasat edilir.
  • Santana: Avrupa kökenli bir elma türü olan Santana, çok iri yap&#;l&#;d&#;r ve parlak k&#;rm&#;z&#; rengiyle i&#;tahlar&#; kabart&#;r. Pek çok bölgede yeti&#;ebilen bu elma cinsi; a&#;ustos ay&#;n&#;n son haftas&#;n&#; gördü&#;ünüzde hasat edilebilir.
  • Summer Red: Orta büyüklüktedir çok iri denilemez ve canl&#; k&#;rm&#;z&#; renge sahiptir. Tatl&#; ek&#;i bir aromaya sahiptir. A&#;ustos’un ilk haftas&#; hasat edilmeye uygundur.
  • Amasya Elmas&#;: K&#;rm&#;z&#; canl&#; bir renge sahiptir. So&#;uk &#;l&#;man iklimlerin meyvesi olarak bilinir. 25 Eylül Ekim tarihleri aras&#;nda hasat edilmeye uygundur. Amasya elmas&#;n&#; yatay &#;ekilde kesti&#;inizde içinde y&#;ld&#;z görünümlü çekirdekler dikkatinizi çeker.
  • Vista Bella: ABD kökenli bir çe&#;it elma olan Vista Bella, sar&#; ve ye&#;il renklidir. Mayho&#; ve sulu bir tad&#; veren bu tür; birkaç kez hasat edilir. Temmuz aras&#; hasat edilmesi uygun görülür.
  • Fuji: Japonya kökenli bir elma çe&#;idi olan Fuji, ye&#;il renkli görünümüyle i&#;tah açar. Tatl&#; aromas&#; vard&#;r ve hasat edildikten sonra ortalama 7 ay depolanabilir.
  • Granny Smith: Parlak ye&#;il tonunda bir renge sahip olan bu elmalar, hafif ek&#;i tat vermektedir. Eylül aras&#; hasat edildi&#;inde lezzetini tam manas&#;yla hissettirir.
  • Golden Delicious: Alt&#;n sar&#;s&#; bir rengi olan Golden Delicious, ABD elma cinslerinden biridir. Yüksek oranda kaliteli oldu&#;u bilinir. Eylül ay&#;n&#;n sonunda hasat edildi&#;inde tam tad&#;nda tüketilir.
  • Beacon Elmas&#;: Sa&#;l&#;kl&#; yap&#;da olan Beacon, çok verimli bir elmad&#;r. Koyu k&#;rm&#;z&#; rengiyle i&#;tahlar&#; harekete geçirir. Yap&#;s&#; sulu, sert, tatl&#; ve kokuludur. Temmuz sonu, a&#;ustos ba&#;&#; gibi hasat edilmesi daha yüksek verim sa&#;lar.
  • Royal Gala: Yeni Zellanda’da elde edilen tohumlardan büyüyen bir elma çe&#;ididir. K&#;rm&#;z&#; renkli olan royal gala, etli ve doyurucu bir türdür. Eylül ay&#;n&#;n ilk haftas&#;nda hasat edilmesi daha çok ürün kazand&#;r&#;r.
  • Starkrimson: Pek çok konumda yeti&#;en bir elma türüdür. En uygun hasat zaman&#; eylül sonudur.
  • Jerseymac: Geni&#; ve &#;i&#;kin meyveleri olan bir elma a&#;ac&#;d&#;r. Beyaz ve sulu elmalard&#;r. Hasat için temmuz ay&#;nda 2 defa toplama önerilir.
  • Braeburn: Tatl&#; ek&#;i ve aromas&#; i&#;tah açan bir elma türüdür. Ekim sonunda olgunla&#;mas&#;n&#; tamamlar ve hasat edilir.
  • Jonogored: Melez bir elma türüdür. Tatl&#; ve asit oran&#; biraz daha fazla elmad&#;r. Hasat için eylül ay&#;n&#;n sonu iyi bir zamanlama olacakt&#;r.
  • Pinova: Eylül sonunda hasat edilebilen bu tür; koyu k&#;rm&#;z&#; ve sulu bir elma cinsidir. Her bölgenin topra&#;&#;na kolayca uyum sa&#;lar.
  • Top Red: Eylül ay&#;n&#;n son haftas&#;na geldi&#;inde dallar&#;n&#; yere e&#;en ve toplanmay&#; bekleyen bu tür, k&#;rm&#;z&#; renkli ve parlak bir elmad&#;r. Tad&#; lezzetlidir.

&#;lginizi çekebilir: Elman&#;n Faydalar&#;: &#;lk Kez Duyacaks&#;n&#;z!

elma nerede yeti&#;ir

Elma Ne Zaman Kurutulur?

Elma hem ya&#; halde hem de kuru halde tüketildi&#;inde sa&#;l&#;k için say&#;s&#;z fayda sa&#;lar. E&#;er çok fazla say&#;da elma toplad&#;ysan&#;z ve y&#;l&#;n her an&#;nda kurutmak istiyorsan&#;z; nemli &#;ehirlerde elmay&#; do&#;al yolla kurutman&#;n zor oldu&#;unu bilmeniz gerekiyor.

Rüzgar ve hava ak&#;&#;&#;n&#;n oldu&#;u ayn&#; zamanda s&#;cakl&#;&#;&#;n devam etti&#;i bölgelerde, hasat zaman&#;ndan sonra kurutmak daha kolayd&#;r. Akdeniz ve Ege illeri d&#;&#;&#;nda temmuz ay&#;ndan sonra kurutmak daha iyi sonuç verebilir.

elma üretimi

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nas&#;l Yeti&#;ir?

Armut Hangi Mevsimde Yeti&#;ir, Ne Zaman Ç&#;kar?

Bezelye Hangi Mevsimde Yeti&#;ir, Ne Zaman Ekilir?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yeti&#;ir, Nas&#;l Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yeti&#;ir? Ne Zaman Toplan&#;r, Yenir?

Hangi Sebze Hangi Mevsimde Taze Olur?

Sağlıklı beslenmek sadece sebze ve meyve tüketmek sanıyorsanız, yanılıyorsunuz! Tüketeceğiniz sebze ve meyvelerin mevsimine uygun olması size tahmin edeceğinizden daha çok yarar sağlıyor. Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve tüketilmeli biliyor musunuz?

Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.

Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.

Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.

Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.

Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.

Haziran ayında tüketilmesi uygun olan sebze ve meyveler enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya, bamya, çarliston biber ve kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.

Temmuz ayı ise domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi, çarliston biber ve kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne tüketebileceğiniz bir ay.

Ağustos ayında domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber, çarliston biber ve kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm tüketebilirsiniz.

Eylül ayı içerisinde sebzelerde mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, çarliston biber, havuç, salatalık, sivribiber, taze fasulye tüketebilirken meyvelerde ise mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm tüketebilirsiniz.

Ekim ayında tüketilebilecek sebze ve meyveler ise mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, patlıcan, salatalık ve armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.

Kasım ayında ise balkabağı, kabak, beyaz lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı, mor lahanayı sebze olarak tüketirken meyve olarak ise eviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt tüketebilirsiniz.

Aralık ayında ise balkabağı, beyaz lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana, mor lahana ve elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir