özel hastane doğum parası geri alma / Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK (Fazla Ücret İadesi)

Özel Hastane Doğum Parası Geri Alma

özel hastane doğum parası geri alma

Özel Hastanelerde SGK Fark Ücreti Ödemeyin!

Türkiye'nin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik durum, hastaları önce sağlık ocaklarına daha sonrada devlet hastanelerine yönlendirmektedir. Elbette herkes en iyi hastanede en iyi doktorda tedavi olmak ister. Ancak özel hastanelerde ödenen SGK fark ücreti kişinin bütçesine büyük yük bindirir.

Oysa sağlık hizmetlerinin temel amacı; hastanın ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini istediği kalitede, istediği zamanda ve en düşük maliyetle sunmaktır. Ancak SGK anlaşmalı özel hastaneler fark ücreti olarak %'e varan ücretler talep etmektedir.

yılı itibari ile artık SGK'lı olan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastane fark ücreti ödemeden, istediği zaman ve istediği kalitede tedavi olabilmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastaneye giden kişi, sadece 15 TL'lik katılım payı ücretini ödeyerek hastaneden ayrılabilir.

Özel sağlık sigortasına başvuru yapın!

En uygun Özel Sağlık Sigortası için teklif çalışalım, sizi arayalım.

Yaşadığınız şehir

Hemen Teklif Al

Tamamlayıcı sağlık sigortasından bahsetmeden önce, SGK katılım payının ve özel hastanelerde ödediğiniz fark ücretinin ne olduğundan bahsedelim.

SGK Katılım Payı Nedir?

SGK Katılım Payı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda öngörülen ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından muayene işleminde ödenecek tutarı ifade eder.

Aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler gibi sağlık kurumlarında muayene olduğunuzda, SGK'nın karşıladığı masraflar ve fark ücreti dışında sizden ek olarak alınan 15 TL katılım payı ücretidir.

SGK Fark Ücreti Nedir?

SGK ile anlaşmalı özel bir hastanede muayene olmanız durumunda, masraflarınızın belli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. SGK'dan geriye kalan muayene ücretini ise cebinizden karşılarsınız. İşte, bu talep edilen tutara da SGK fark ücreti denmektedir.

Örnek vermek gerekirse; özel hastanede kadın doğum doktoruna muayene olmak için gittiniz. Muayene ücreti de TL olsun. SGK bu muayeneniz için 34 TL'lik bir ödemeyi hastaneye yapacaktır. Geriye kalan 66 TL'lik ödemeyi de hastaneye sizin yapmanız gerekmektedir. Yani kendi cebinizden ödediğiniz tutar, SGK fark ücretini oluşturmaktadır.

Özel Hastane SGK Fark Ücreti

PolikliniklerSGK'nın Hastane'ye Ödediği TutarAlınabilecek En fazla İlave Ücret TutarıAlınabilecek En fazla İlave Ücret Oranı(%)
Kadın Hastalıkları56,16 TL,32 TL%
Üroloji47,52 TL95,04 TL%
Kardiyoloji62,64 TL,28 TL%
Nöroloji52,92 TL,84 TL%
Beyin Cerrahi50,76 TL,52 TL%
Göz Hastalıkları42,12 TL84,24 TL%
Dermatoloji46,44 TL92,88 TL%
Göğüs Hastalıkları47,52 TL95,04 TL%
Kulak Burun Boğaz43,20 TL86,40 TL%
Genel Cerrahi51,84 TL,68 TL%
Ortapedi43,20 TL86,40 TL%
Fizik Tedavi46,44 TL92,88 TL%
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları55,08 TL,16 TL%
Plastik Cerrahi47,52 TL95,04 TL%
Tıbbi Onkoloji42,12 TL84,24%

Fark ücreti hesaplamakla uğraşmayın, bırakın tüm masrafınızı tamamlayıcı sağlık sigortası % ödesin!

Hemen Teklif Al

SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı?

SGK özel hastane ücretlerinin bir kısmını karşılar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi SGK'nın ödediği kısımdan geri kalan tutarı hastaneye siz ödersiniz. Eğer özel hastaneye gittiğinizde fark ücreti ödemek istemiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası sizin yerinize fark ücretini hastaneye ödeyebilir!

Birkaç soruda tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

Tamamlayıcı sağlık sigortası fark ücretini öder mi?

Tamamlayıcı sağlık sigortası; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi olmanız durumunda karşınıza çıkan fark ücretini ödeyen sağlık sigortası türüdür.

Kimler tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde fark ücreti ödemez?

yaş arası SGK'lı olan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Sadece aktif olarak çalışanlar değil; emekliler, ev hanımları ve öğrencilerde tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsadığı fark ücretleri nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası; yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatından oluşur. Yatarak tedaviler limitsizdir. Ayakta tedavi teminatı, seçeceğiniz sigorta şirketine göre 6, 8 veya 10 adet doktor muayenesinden oluşur.

Yatarak tedavi teminatı kapsamında; ameliyat, ameliyat öncesi ve sonrası tetkikler, mr, tomografi, ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbi malzeme, suni uzuv, kemoterapi, radyoterapi ve ambulans hizmetlerine ait giderler karşılanmaktadır.

Ayakta tedavi teminatı kapsamında; doktor muayenesi,  röntgen, laboratuvar tetkikleri, ileri tanı yöntemleri ve fizik tedavi gibi sağlık hizmetlerine ait giderler karşılanmaktadır.

“Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?” başlıklı yazımızdan tüm detayları inceleyebilirsiniz.

En iyi özel hastanelerde fark ücreti ödemeden hizmet almak için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırın, kendinizi güvende hissedin!

Sigorta Fiyatlarını Gör

Tamamlayıcı sağlık sigortası kullanarak hangi özel hastanelerde fark ücreti ödenmez?

Sigorta şirketinin ve SGK'nın anlaşmalı olduğu birçok özel hastanede tamamlayıcı sağlık sigortası kullanabilirsiniz. Liv, Medicana, Medipol ve Medical Park gibi Türkiye'de herkes tarafından bilinen anlaşmalı sağlık kurumlarında SGK fark ücreti ödemeden tedavi olabilirsiniz.

Ailecek tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılır mı?

Evet yaptırılır. Hatta ailecek tamamlayıcı sağlık sigortası almanız durumunda sigorta şirketi aile indirimi yapacaktır. Böylelikle daha avantajlı fiyata tüm ailenizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz.

“Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Alırken Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat olarak avantajlı mıdır?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının en önemli avantajlarından bir diğeri de özel sağlık sigortası fiyatlarına göre daha ucuz olmasıdır. Ödeyeceğiniz düşük primler ile sıra beklemeden istediğiniz özel hastanede ve doktorda tedavi olabilirsiniz.

Hemen teklif alın, Tamamlayıcı Sigorta yapan sigorta şirketlerinin fiyatlarını tek bir ekranda karşılaştırın!

Hemen Teklif Al

Tamamlayıcı sağlık sigortasının ortalama fiyatı nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları; cinsiyetiniz, yaşınız, ikametgah ettiğiniz il ve sağlık durumunuza göre belirlenir. Tam kapsamlı bir tamamlayıcı sağlık poliçesi almanız durumunda ödenecek prim tutarı,  TL ile TL arasında değişmektedir.

16 sigorta şirketinin tamamlayıcı sağlık sigortası için belirlediği fiyatları tek bir ekran üzerinde görmek ister misiniz? İnternet sitemizin teklif ekranından fiyatları görüntüleyebilir, karşılaştırma yapabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası başvurusu nasıl yapılır?

SGK tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak çok kolay!

Eğer SGK aktifliğiniz varsa 45 45 numaradan hemen bizi arayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile 16 sigorta şirketinden fiyat alabilir, sigorta danışmanlarımızın size vereceği bilgiler doğrultusunda kendiniz ve aileniz için en iyi sağlık sigortasını seçebilirsiniz!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 1 Kasım Perşembe

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Özel Hastanelerin Almış Oldukları Hukuka Aykırı Ücretlerin İadesi

Malumunuz üzere, sağlık denince akıl baştan gidiyor ve elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte daha iyi bir hizmet almak adına gitmiş olduğumuz hastaneler ise hastaların bu zayıflığını kullanarak kanuna aykırı şekilde SGK’nın belirtmiş olduğu bedellerin çok üzerinde fiyatlara muayene, testler ve ameliyatlar yapmakta. Peki ödemiş olduğumuz bu bedelleri iade almanın bir yolu var mı?

Hastaneler karşısında hastalar hizmet alan olarak tüketici sıfatındadır. Tüketici olarak kanuna aykırı olarak tarafımızdan tahsil edilen ücretlerin iadesi için bedeline bağlı olarak ilçe/il tüketici hakem heyeti ya da mahkemeye başvurma imkanımız vardır.

Hastalardan alınan ücretin fazla olup olmadığını ne şekilde anlarız, neye göre iade isteriz? Hastanelerin ilave ücret alması sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir.

MADDE (Değişik: 17/4//45 md.)Bu Kanuna göre sağlık hizmetleri, Kurum ile yurt içindeki veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşmeler yoluyla ve/veya bu Kanun hükümlerine uygun olarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından satın aldıkları sağlık hizmeti giderlerinin ödenmesi suretiyle sağlanır. Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin iki katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.(1) Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları Kurumca belirlenir.

Bakanlar Kurulu tavan miktarı belirlemeye yetkili olup, yılı itibariyle azami sınır belirlenen bedellerin 2 katıdır. İşbu kanun yanında sürekli değişen tebliğlerle her işlem bedeli belirlenmektedir. Sürekli değişkenlik göstermesi hastaların bilinçlenmesini engellese de, SGK kolaylık sağlayarak internet sitesinde ilave ücret hesaplama şeklinde bölüm geliştirmiş ve hastane, muayene olunan bölüm ve yapılan işlemlere göre alınabilecek en fazla ücreti hesaplamaktadır.

Sağlık Uygulama Tebliği de ilave ücreti bu hükümde düzenlemiştir.

SUT- - İlave ücret alınması

 (1) İlave ücret alınması uygulamasında;

a)Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilir.

İlave ücret ile muayene katılım payı karıştırılmamalıdır. Katılım payı, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutar olarak tanımlanmaktadır. Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı uygulamasına ilişkin usul ve esaslar SUT’un numaralı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre katılım payı uygulanacak sağlık hizmetleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

b) Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

c) Vücut dışı protez ve ortezler,

d) Yardımcı üreme yöntemi tedavileri

Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 (beş) TL öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.

Özel sağlık kurumlarında 12 (oniki) TL tutarlarında öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden, diğer kişiler için “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.

Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile ilk eczaneye müracaatında kişilerden tahsil edilir.

Birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda bu maddede belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (Beş) TL artırılarak tahsil edilir. Artırılan 5 TL’ lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.

Tüm bunlara göre, kafa karıştırmamak gerekirse, özel hastaneye gidildiğinde Sgk katılım payı adı altında hastalardan TL ücret alınmaktadır ve bu yasaldır. İlave ücret konusunda ise öncelikle Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’a göre hastaneler TL üzerindeki işlemler için ayrıntılı olarak fatura vermek zorundadır. Ancak özel hastaneler fatura verse de, faturaların içeriğini muayene hizmetleri, otelcilik hizmetleri ve işletme gideri, diğer sağlık hizmetleri ve laboratuar gibi ayrıntısız şekilde düzenlemektedir. Yine de fazla alındığını düşündüğünüz tüm işlemlerde fatura isteyiniz ve peşin yerine kartla ödemeniz ispat açısından daha faydalı olacaktır.

İşbu faturalara göre, tebliğ ve SGK’nın uygulamasından tüm işlemlerin alınabileceği en fazla ücret belirlenerek, sizden tahsil edilen miktardan çıkartarak geriye kalan bakiyenin iadesini talep edebilirsiniz.

Örneğin; Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması hükmünü düzenlemektedir.

- Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması

  1. Sözleşmeli/protokollü sağlık kurumları, asgari banyo, TV ve telefon bulunan; 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için SUT eki EK-2/B Listesinde kod ile yer alan “Standart yatak tarifesi”  işlem bedelinin 1,5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir. Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise en fazla SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan “Gündüz yatak tarifesi” işlem bedelinin 3 katına kadar ilave ücret alınabilir.

Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise en fazla SUT Ek-2/B Listesinde yer alan “Gündüz yatak tarifesi” işlem bedelinin 3 katına kadar ilave ücret alınabilir. SUT Ek-2/B listesi 8 sıra numaralı ve numaralı koda göre 24 saatten kısa süren yatarak tedaviler için yemek hizmetleri dahil olmak üzere işlem puanı 10,12’dir.

İşlem puanının bedele çevrilmesi hususunda SUT şu şekilde bir hüküm koymuştur;

- Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin sağlanma yöntemleri ve ödeme kuralları

(16) Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen Kurumca ödenecek bedeller SUT ve eki listelerde yer almaktadır. Ancak Komisyonca SUT eki EK-2/B, EK-2/C ve EK-2/Ç listelerinde yer alan işlemler için ödemeye esas puanlar ile katsayı (0,) belirlenmiş olup işlem bedeli ilgili puan ile katsayının çarpımı sonucu bulunacak tutardır.

Bu hükme göre hesaplama yapılacak olursa, gündüz yarım saatlik yatak hizmeti sağlanmış olduğundan işlem puanı 10,12 olmakla birlikte;

10,12 x 0, = 6,

6, x 3 = 18,TL

Bu miktar, azami sınır olmakla birlikte tarafınızdan tahsil edilen otelcilik hizmet bedelinin üzerinde ise hukuka aykırı olup, iadesi istenebilir.

İlave ücretin fazla alındığını düşündüğünüz zaman, öncelikle hastaneye ihtarname yada iadeli taahhütlü mektup yoluyla fazla alınan ücretlerin iadesini isteyiniz. Hastane olumsuz yanıt verdiği takdirde tüketici hakem heyetlerine yada tüketici mahkemesine dilekçe ile başvurabilirsiniz.

İlave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri de şu şekildedir;

a)Yoğun bakım hizmetleri,

b)Yanık tedavisi hizmetleri,

c) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),

ç)Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

d)Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,

e)Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

f)Hemodiyaliz tedavileri,

ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)

h) SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki P kodlu "Koklear implant yerleştirilmesi" işlemi.

İlave ücret alınmayacak kişiler ise; Otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere aşağıda belirtilen kişiler ile a, b ve c bentlerinde sayılan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ilave ücret alınamaz.

a) sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,

b) sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

c)Harp malûllüğü aylığı alanlar ile sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar,

ç) Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar.

İşbu belirtilen sağlık hizmetlerinden faydalanmışsanız yahut yukarıda sayılı sınıfa tabi olan kişilerdenseniz ilave ücret talep edilmemesi gerekmektedir. İlave ücret talebi halinde ise, ödenen miktarın tamamı iade istenebilecektir.

Ayrıca tüm bu haksız ve hukuka aykırı uygulamaları durdurmak adına, hastaneleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayet ederek, hastanelerin denetlenmesini sağlayarak para cezasına mahkum olmalarını sağlayabilirsiniz. Ancak SGK’na yapılan şikayet tarafınızdan tahsil edinen miktarların iadesini sağlamamaktadır.

Tüm bu süreçte uzman bir avukattan yardım almanız işlerinizi kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır.

Av. İrem GÜRBÜZ EREL

SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler Hakkında Tüm Merak Edilenler

SGK anlaşmalı özel hastaneler

Sağlık herkes için önem taşıyan bir konudur. SGK anlaşmalı özel hastaneler de SGK’lı kişilerin sağlık hizmetlerinden daha uygun fiyatlarla yararlanabileceği sağlık kurumları olarak oldukça merak edilmektedir. SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK’lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün. Yazımızdan SGK özel hastanelerde sağlık hizmetini karşılıyor mu, SGK anlaşmalı özel hastaneler nasıl öğrenilir, TSS ile anlaşmalı kurumlardan nasıl yararlanılır, ne kadar ilave ek ücret ödenir gibi merak edilen konuları öğrenebilirsin.

Tamamlayıcı sağlık sigortası özel hastanelerde geçerli mi konulu yazımızdan TSS her özel sağlık kurumunda geçerli mi, hangi şartlarda geçerli oluyor sorularının cevaplarını öğrenebilirsin.

SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler Nelerdir? 

Aşağıdaki tabloda İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illeri için SGK anlaşmalı özel anlaşmalı hastanelerin bir kısmını için listeledik. Listemizi inceleyerek SGK geçen özel hastaneleri öğrenebilirsin. 

İstanbul SGK Anlaşmalı Özel HastanelerAnkara SGK Anlaşmalı Özel Hastanelerİzmir SGK Anlaşmalı Özel HastanelerBursa SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler
Acıbadem HastanesiÖzel Ankara Magnet HastanesiÖzel Gazi HastanesiÖzel Cihangir Hastanesi
Alman HastanesiÇankaya Yaşam HastanesiÖzel İzmir HastanesiÖzel Ceylan International Hospital
Florence Nightingale Özel Lokman Hekim HastanesiÖzel Karataş HastanesiÖzel Esentepe Hastanesi
Medical ParkMedicana International Ankara HastanesiÇınarlı HastanesiÖzel Doruk Yıldırım Hastanesi
Memorial HastanesiÖzel Koru Ankara HastanesiAtakalp Özel Kalp HastanesiÖzel Medicabil Yıldırım Hastanesi
İstanbul Medipol HastanesiÖzel Eryaman HastanesiÖzel Tınaztepe HastanesiÖzel Medicana Bursa Hastanesi
Ersoy HastanesiÖzel VM Medical Park HastanesiBatı Anadolu Central Hospital HastanesiÖzel Jimer Hastanesi
Delta HospitalÖzel Orta Doğu HastanesiGazikent Tıp MerkeziÖzel Hayat Hastanesi
International HospitalÖzel Ankara Umut HastanesiÖzel Özen Top MerkeziÖzel Esentepe Hastanesi
Özel İstanbul Tıp MerkeziÖzel Ankara Memorial HastanesiBuca Tıp MerkeziÖzel Aritmi İnegöl Hastanesi

SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler Nasıl Öğrenilir?

SGK anlaşmalı özel hastaneler  için güncel bilgileri öğrenerek kendine en yakın ya da sağlık hizmeti almayı tercih edeceğin kurumları seçebilirsin. 

  • SGK anlaşmalı hastaneleri öğrenmek için SGK Sağlık Hizmet Sunucuları Hizmeti sayfası üzerinden anlaşmalı olup olmadığını öğrenmek istediğin hastanenin bulunduğu şehri seçmen gerekir.
  • Sonrasında gitmek istediğin hastane türünü seçmelisin. 
  • Bu seçimlerden sonra SGK özel hastane listesini görebilirsin.
  • Hastanelerin hangi bölümlerinin anlaşmalı olduğunu da hastaneyi seçtikten sonra öğrenebilirsin. 

SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı?

“Sigorta özel hastane masraflarını karşılar mı? ve SGK özel hastane masraflarının ne kadarını karşılar?” soruları özel hastanelerde tedavi görmek isteyen SGK’lıların merak ettiği bir konudur. Öyleyse bu soruyu şöyle yanıtlayalım. Başka bir hastaneden sevk ya da Acil Servis tarafından ambulansla özel hastaneye getirilme gibi durumlarda ise tedavi masraflarının tamamını SGK karşılar. Bu istisnai durumların haricinde SGK anlaşmalı özel hastane muayene fark ücretinin senin tarafından ödenmesi beklenir. Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL’lik kısmını karşılar yani 50 TL’lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir. SGK anlaşmalı özel hastane ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

SGK Özel Hastane Ameliyat Masraflarını Karşılar mı?

Ameliyatın gerçekleşeceği hastane SGK ile anlaşmalı ise masrafların belirli bir kısmını karşılar. Ameliyat ücretleri özel hastanelerin kendi fiyat uygulamalarına göre değiştiği için net olarak fiyat belirtmek doğru olmasa da SGK’nın karşılamadığı belirli bir fark ücreti çıkacaktır. Bu kısmı kendi bütçenden karşılaman gerekir. TSS poliçen var ise sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde yatarak tedavi kapsamında ameliyat masrafının geriye kalan fark ücreti de poliçen tarafından ödenir ve bu sayede kendi cebinden ödeme yapmadan hizmet alabilirsin. 

Tamamlayıcı sağlık sigortanı kullanarak SGK geçen özel hastanelerden hizmet alırken doktorların da SGK anlaşmalı gerektiğini hatırlatalım. Sağlık hizmeti almak istediğin doktorun SGK anlaşması olup olmadığı ilgili bilgi almak için hastane ile iletişime geçebilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar başlıklı içeriğimizden teminatlar hakkında bilgi alabilirsin.

SGK Muayene Katılım Payı Nedir, Ne Kadardır?

SGK muayene katılım payı; sigortalı, emekli kişilerin ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının karşılığında hastane, aile hekimi, sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarından aldıkları sağlık hizmetleri için ödedikleri ücreti ifade etmek amacıyla kullanılan bir kavramdır. Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı  yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir. Yani sigorta anlaşmalı özel hastanelerde muayene ya da tedavi olmadan önce 15 TL katılım payı ödemen gerekir. Özel sağlık sigortan veya tamamlayıcı sağlık sigortan varsa sadece katılım payı ödeyerek poliçendeki limitler dahilinde ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir konulu yazımızdan tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin.

  • İkinci basamak resmi sağlık hizmeti veren kurumlarda muayene katılım payı 6 TL, 
  • Üniversitelerle ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim-araştırma hastanelerinde katılım payı 7 TL,
  • Üniversite hastanelerine bağlı olan üçüncü basamak sağlık kurumlarında muayene katılım payı ise 8 TL’dir.

En Uygun Sağlık Sigortası Teminatları monash.pw’te!

Bütçene ve beklentilerine en uygun tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortasını bulmak için monash.pw üzerinden online teklifi alabilirsin. Dilersen monash.pw uzmanlarına 7/24 ulaşmak için ise 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattını arayabilirsin.

Özel hastanede doğum bedava

SGK yetkilileri doğum sürecine girmiş bir kadının ‘acil hasta’ statüsünde olduğunu söyledi.

Yayınlanma: - 31 Mart Güncellenme:

Özel hastanede doğum bedava

Buna göre bir kadın sigortalı olsun ya da olmasın özel hastanenin doğum fark ücreti almaması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Kanunu’nda yapılan yeni bir düzenlemeyle özel hastanelerde doğumun ücretsiz yapılabileceğini belirtti. Pekçok kadının bu konuda bilgisinin olmadığını belirten yetkililer “Hamile kadınlar sigorta borcu dahi olsa ‘analık sigortası’ kapsamında değerlendirilip sağlık hizmetinden yararlanabilir” dedi.

Mevzuata göre doğumsüreci acil kapsamında değerlendiriliyor. Hamile bir kadın sigortalı olsun ya da olmasın kendisine en yakın özel hastaneye gittiğinde, bu hastanenin durumu “acil” olarak görüp doğumu yaptırması ve hiçbir fark ücreti almaması gerekiyor.

ALINAN PARA İADE EDİLDİ

SGK yetkilileri, bununla birlikte uygulama sırasında bazı hastanelerin doğumiçin başvurmuş kadınları “acil hasta” saymayıp ya fark istediği ya da kamu hastanelerine yönlendirdiğini bunun ise yasalara aykırı olduğunu ifade ettiler.

Uygulamada bu tür yanlışları yapan hastanelerin uyarıldığı, ceza verildiği ya da hastadan doğumiçin alınmış paraların iade edildiği belirtildi.

4 KAT FAZLA ÜCRET ALIYORLAR

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir ailelerin haklarını bilmeleri gerektiğini söyledi. Demir, “Hiçbir gebe kadın sosyal güvencesi yok diye geri çevrilemez. Normal doğum için devletin özel hastaneye ödediği miktar liradır.

A sınıfı özel hastane de bu liranın yüzde 90’ına kadar ücret alabiliyor. Buda sezaryende , normal doğumda ise liradır. Tek kişilik oda için alacağı en yüksek ücret 97 liradır. Bütün bunlara rağmen özel hastaneler hastadan kat ücret alıyor.”

KUVÖZ HiZMETi BEDAVA

Erken doğumlarda, acilolarakkadınıhastaneyekabuledenbazıözelhastaneler doğumdan ücret almıyor. Ancak bebeklerin kuvözde tutulmasını normal tedavi kabul edipücretalıyor. Bu tür durumlarda kuvözdeki bebek için sunulan sağlık hizmetinin de yine “acil” kapsamında değerlendirilmesi gerek. Yani kuvöz hizmeti de ücretsiz.

HASTANE CEZA YER

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise şunları söyledi:”Neticede devletin hastaneye ödediği lira bir ücret var. Bunun en fazla yüzde 90’ı vatandaştan alınabilir. Onun dışında da yatak ücr eti alınır. Bütün bunlar lirayı geçmez. Fazla ücret alınır ve vatandaş ihbar ederse söz konusu hastane yıl bazında 1 milyon lirayı bulan cezalar yiyebilir.”

Bu ücretleri bilin

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde özel hastanelerin doğum için alacağı tavan ve taban fiyatlar belirlendi. Buna göre A sınıfı özel bir hastane normal ve müdahaleli doğum için, en fazla ,80 TL, epidural anesteziyle doğum için ,10 TL, suda doğum için ve sezaryen için en fazla ödenecek tutarın TL olacağı belirtildi. Uygulama kapsamında Epidural ile doğum ve suda doğum istisnai sağlık hizmetleri olduğu söz konusu özel hastane 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alınabiliyor. Bu da epidural anesteziyle doğumda lira, suda doğumda ise lira denk geliyor. (bugün)

BebekEkonomihamilehastaneKadınnormal doğumparaSağlıkSGKsigortasözuygulama

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır