diş çekildikten sonra gargara yapılır mı / ÇEKİM SONRASI OLUŞAN AĞRILI ÇEKİM BOŞLUĞUNUN NEDENLERİ

Diş Çekildikten Sonra Gargara Yapılır Mı

diş çekildikten sonra gargara yapılır mı

Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır. Tam anlamıyla iyileşmek ve her türlü komplikasyonu önlemek için dikkatli davranmalı ve tüm operasyon sonrası iyileştirici talimatları takip etmelisiniz.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Bakımı

Academy of General Dentistry’ye göre dişçiler her yıl milyonlarca Amerikalının yirmi yaş dişini çektiğini söylemektedir. Ameliyattan sonra bazı geçici kanama, rahatsızlık, şişlik ve morarmalar görülse de çoğu hasta kısa sürede iyileşmektedir. Bununla birlikte, kuru soketin (iyileşmeyen diş yuvası) en yaygın önlenebilir cerrahi komplikasyon olduğunu bilmeniz gerekir.

Soket içerisinde henüz oluşan kan pıhtısı yerinden oynatıldığında veya çözüldüğünde, kemik ve sinir uçlarının açığa çıkmasıyla kuru soket oluşur. Mayo Clinic’in de belirttiği gibi iyileşmeyen diş yuvasının, şiddetli ağrının yanı sıra ağız kokusu, ağızda hoş olmayan bir tat, yuva içinde görülen kemik, boğaz bölgesinde şişmiş lenf bezleri ve düşük seviyede ateş gibi belirtileri vardır.

Yirmilik dişler çekildikten sonra muhtemel problemlerin önüne geçmek için işte size çekim sonrası iyileştirici tüyolar:

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Şişliği, morarmayı veya her türlü ağrıyı en aza indirmek için aralıklı olarak iki güne kadar (20 dakika uygulayıp 20 dakika ara vererek) buz küpünü ağzınızın dışına uygulayın. Çekim öncesi eğer dişiniz enfekte olduysa diş hekiminiz sizden buz yerine ılık, nemli kompres yapmanızı isteyebilir.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Kanama olması doğaldır. Operasyon sonrası diş çekilen bölge üzerinde 30 dakika boyunca gazlı bez tutun. Conestoga Oral & Maxillofacial Surgery, daha ağır kanamalarda gazlı bezi 30 dakika boyunca ısırmanızı ya da parmakla bastırmanızı önermektedir. Diğer bir seçenek ise aynı süre boyunca ıslak çay poşeti kullanmaktır. Çay içerisindeki tannik asit damarları daraltarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur.

Ağız Bakımı

Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenin. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamayın. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçının. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayabilirsiniz. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durun.

Beslenme

Kanama durduktan sonra, susuz kalmamak için bol miktarda ılık veya soğuk içecekler için. Reading Oral Surgery Group’un da tavsiye ettiği gibi düzenli şekilde beslenmeli, berrak içecekler ve yumuşak besinlerle başlamalısınız. Bir blender içerisinde sıvılaştırılan sebzelerin, et ve meyvelerin yanı sıra puding, yumurta, patates püresi ve pişmiş tahılların tercih edilmesi daha uygundur. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için gazlı içeceklere ve ağız içinde parçacık bırakabilecek patlamış mısır, yer fıstığı ve makarna gibi yiyeceklere karşı dikkatli olunmalıdır.

İlaçlar

Tam olarak diş hekiminizin belirttiği şekilde enfeksiyon için reçetelendirilmiş ağrı kesici ilaç ve antibiyotikler alın. Uyuşturucu etkisi güçlü bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız, araba veya makine kullanmamanız ve alkollü içeceklerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Ne Zaman Diş Hekimini Aramalı?

Yaşadığınız ağrı ve şişliğin her geçen gün azalması gerekir, ancak aşağıdakilerden herhangi birisini yaşarsanız hemen diş hekiminizi arayın:

  • İyileşmesi gerekirken tam tersine daha da kötüleşen şişlik.

  • Basınçla azalmayacak derecede aşırı kanama.

  • Ameliyattan sonra üç ila dört gün boyunca şiddetli zonklama şeklinde ağrı.

  • İnatçı yüksek ateş.

İster yirmilik dişinizin bir tanesini isterseniz dördünü birden çektirmiş olun, diş hekiminizin zorlanmadan nasıl bu sorunun üstesinden geleceğini bildiğini unutmayın. Olgunlaşmayı simgeleyen bu dişlerle olgunlukla baş edin.

ÇEKİM SONRASI OLUŞAN AĞRILI ÇEKİM BOŞLUĞUNUN NEDENLERİ

Genel olarak diş hekimleri diş kaybının yaşanmaması bakımından sorunlu dişi tedaviye çalışırlar. Dişin tedaviye cevap vermemesi durumunda, son çare olarak dişin çekilmesine karar verilir.


Hasta Doktor İletişimi:

Bu tedavi yönteminin uygulanması esnasında, hastanın doktoruyla çekinmeden konuşabilmesi, hastanın rahatsızlığını ve kullandığı ilaçları bildirmesi, tedavinin seyri bakımından önemli bir husustur.


Müdahale Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar:

Müdahale öncesinde, ağzın antiseptik bir gargara ile çalkalanması veya dişlerin iyice fırçalanmış olması, çekim sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları azaltacaktır.

Anestezi uygulanıp diş uyuşturulduktan sonra ve çekimden önce ağız son bir kez çalkalanması, çekimden sonra da en az yarım saat süre ile çalkalanmaması gerekmektedir. Çünkü diş çekiminden sonra gargara yapmak kan pıhtısının oluşmasını ve dolayısıyla çekim yapılan bölgenin iyileşmesini engelleyecektir. İyileşmeyen bölgedeki ağrı Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri arasındadır diyebiliriz.

Çekimden sonra, hastanın, diş doktorunun tavsiyelerini dinlemesi ve diş hekiminin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar bulunduğu yerde sıkıca ısırması ve sonrasında atması gerekecektir. Hastanın kendiliğinden tampon yerleştirmesi steril olmayan maddelerden mikrop kapılmasına neden olabilecektir.

Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit  (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.  Bu iltihabi durum; alt çenede kulağa ve şakak bölgesine, üst çenede alın ve göz çevresine sirayet eden ağrılara yol açan, bitkinlik ve rahatsızlığa neden olan, diş çekiminden 1 ile 3 gün sonra ortaya çıkan, kısmen veya tamamen bozulmuş pıhtı, pis ağız kokusu ve ağrı kesiciler ile geçmeyen şiddetli ağrıların olduğu bir durumdur. Şiddetine bağlı olarak 7 ile 10 gün sürebilir.


Alveolit Oluşum Nedenleri:

Alveolit oluşumunun nedenleri arasında, lokal anestezi işleminin çok ağır kullanılması, diş çekimi sırasında dokulara zarar verme, dişin yerine bölgesine göre kan dolaşımının az olması (20’lik dişler gibi), sigara kullanımı, sürekli tükürmek sureti ile pıhtı oluşumunun engellenmesi gibi etkenler vardır.


Alveolitin Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir:

Alveolitin önlenmesi için bilinçli ağız bakımı yapılmalıdır. İyi bir cerrahi müdahale ve titiz çalışma gereklidir. Çekim işleminden sonra pıhtı oluşumu değerlendirilmelidir. Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ile hasta şikayetinin en aza indirgenmesi için hastanın sigara içmemesi veya ilk birkaç gün ara vermesi istenerek, ilk 24 saatte kuvvetli gargara yapmaktan kaçınması önerilir. Ayrıca sistemik antibiyotikler (gerekli ise), antiseptik gargaralar, tuzlu su ile gargara yapılması gibi birçok yöntem de kullanılabilir.

Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir sorusu hakkında araştırma yapmak, diş çekimi sonrası herhangi bir problem yaşamamak adına önemlidir. Diş çekimi işlemi birçok kişiye korkutucu bir tedavi gibi gelmektedir. Bu sebeple pek çok kişinin uzak durduğu bu işlem, dişlerin kurtarılamayacağı durumlarda mecburi olmaktadır.

Diş Çekimi Ağrılı Bir İşlem midir?

Diş çekimi her hastaya yapılacak bir işlem olmayıp, kanal tedavisi yapılamayan ve yüksek düzeyde çürük ve enfeksiyon nedeniyle kanal tedavisi ve dolgu yapılamayan hastalara yapılmaktadır. Çekim sırasında lokal anestezi kullanılır ve dişin çekildiği bölge uyuşturulur ve hasta  ağrı ya da rahatsızlık hissetmez.

Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir sorusuna verilmesi gereken uzun bir yanıt listesi vardır. Çünkü diş çekimi, çekilen bölgede büyük bir hassasiyet oluşmasına neden olur. Diş çekimi yapılacak bir hasta, çekimden sonra en az yarım saat ağzını çalkalamamalıdır. Gargara kanın pıhtılaşmasını engellediği için iyileşme süreci olması gerekenden daha uzun sürer.

Diş çekiminden sonra uzman tarafından çekim bölgesine yerleştirilen tamponu 20-25 dakika boyunca bölgede kalmalıdır. Tekrarlanan yutma veya tükürme de kanın pıhtılaşmasını engellediği için iyileşme sürecini yavaşlatır. Tampon bu durumu engeller.

Çekilen dişin olduğu bölgede 2 ila 6 saat arasında kanama olması normaldir. Tükürüğünüzde kan gördüğünüzde paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Bunun yanı sıra diş çekiminden sonra ağrı olması normaldir. Özellikle uyuşma gittiğinde ağrı daha da artar. Bu durumu önlemek için doktorunuzdan ağrı kesici isteyebilirsiniz.

Diş Çekiminden Sonra Yapılmaması Gerekenler

Diş çekiminden sonra ne kadar süre boyunca yemek yemeyeceğiniz hakkında diş hekiminiz gerekli bilgiyi verecektir ancak yemek yemeye başladıktan sonra da çok sert, sıcak ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız önerilmektedir.

Enfeksiyon durumunda çekiminin olduğu gün sigara içilmesi önerilmez. Diş çekildikten hemen sonra araç sürmemek gerekir. Mümkünse, operasyondan sonr başınızın altına yüksek bir yastık koymalısınız ve istirahat etmelisiniz. Operasyondan sonra sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınmalısınız.

Diş çekimi operasyonlarından sonra ağzınız ve genel olarak yüzünüzde şişme normaldir. İşlemin üstünden 3-4 saat geçmesine rağmen yüzdeki şişlik azalmadıysa ya da ağrı ve kanama devam ediyorsa hemen diş hekimine başvurunuz. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir sorusuna verilmesi gereken bir yanıt ise dikişlerinizi diş hekiminizin belirttiği sürede tekrar gelerek kontrol ettirmeniz gerektiğidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır