anne sütüne su karışırsa ne olur / Anne Sütü İle Bebek Formülü Karıştırılabilir Mi? - Ben anneyim

Anne Sütüne Su Karışırsa Ne Olur

anne sütüne su karışırsa ne olur

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin tüm besin ögesi ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasının temellerini atmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaş ve ötesine kadar sürdürülmesini önermektedir.

Anne sütünün bir mucize olduğunu, bir damla anne sütünün bile bebeğiniz için çok değerli olduğunu bildiğinize eminiz. Anne sütünün binlerce fayda ve mucizelerinden birinin üzerinde duracağız bugün..

&#;Anne sütünün içeriğinin bebeğin durumuna ve saatlere göre değişmesi&#;

Anne sütü, emzirme sadece bebeğin beslenmesinden ya da karnını doyurmasından ibaret değildir. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmenin en önemli yollarından biridir.

Anne için doğal bir sakinleştirici, bebek için güvendir..

Anne sütünün içeriği gün boyunca değişiklik gösterir. Sabah bebeğe enerji verirken akşam saatlerinde biraz daha rahatlatıcı ve uykuya teşvik edici bir içeriğe dönüşür.

Kortizol hormonu vücudun enerji seviyesini yükseltir. Sabah sağılan anne sütünde kortizol miktarı oldukça yüksektir. Bu sebeple sabah saatinde sağılan anne sütü bebeğinizi güne hazırlar, daha enerjik hissettirir.

Uykuya teşvik eden hormon olarak bilinen Melatonin ise gündüz saatlerinde yok denecek kadar azdır. Gece sütü sağlıklı bir uykuya yardımcı olan melatonini daha fazla içerdiği için gece sütünü alan bebeğiniz sakinleşir ve daha rahat bir uyku uyur.  

Anne sütünün bu özelliği sayesinde bebekler gece ve gündüz ritmini daha rahat ayırt edebiliyor ve bu durum “krono-nutrisyon” yani beslenmenin vücudun günlük ritmine uygun olarak şekillenmesi olarak adlandırıyor.

Araştırmacılar anne sütünün içeriğinde bulunan hormonların ve bağışıklık bileşenlerinin bebeklere iletildiğini ve bu sayede bebeklerin ilk aylarında kendi düzenlerini geliştirebildiğini söylüyor.

Anne sütü nasıl sağılır? Bilmeniz gerekenler! Videomuzu izleyebilirsiniz.

Peki Anneler Sütlerini Sağdığında Durum Nasıl Oluyor?

İnsanlık tarihinin ilk zamanlarında anne sütü bebeğe doğrudan verilirdi, bebek emzirilirdi. Şimdi gerek iş yaşantısı gerek hastalık durumları, annelerin psikolojileri derken anneler bebeklerine sütlerini sağarak vermeye başladı.

Peki anneler sütlerini sağdıklarında gece sütü gündüz sütü olarak ayırıyorlar mı? Hayır.

Anne sütü sağıldığında sadece süt saklama koşullarına dikkat ediliyor olmasına rağmen bazen bu sağılan anne sütleri karıştırılabiliyor ya da sabah sütü ve akşam sütü fark edilmeksizin bebeğe verilebiliyor.

Peki bebekler sabahları gece sütü akşamları sabah sütü tükettiğinde ne olur?

Bu durumda sorunun cevabı çok basit; yanlış süt içen bebek uyku ve sindirim problemleri ile mücadele etmek zorunda kalacak.

Aslında çözümü de basit; Anneler sütlerini sağdıklarında süt saklama poşetlerindeki etiket bölümüne sütlerini sağdıkları saati yazmaları ve bebeklerini beslerken sabah sütü, öğle sütü ve akşam sütünü zamanına göre koordine etmeli.

Anne Sütü Saklama Koşullarını Tekrar Hatırlayalım;

  • Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Peki Sağılan Anne Sütü Bebeklere Nasıl Verilmeli?

Sağılan süt bebeğe kaşık, kaşık biberon, şırınga ya da kadeh kullanarak verilmelidir. Biberon kullanımı sonucu kolay akışa alışma durumunun meme reddinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu da unutmamalısınız.

Umarım yazımız faydalı olmuştur. Emzirme konusunda aklınıza takılan soru olduğunda, desteğe ihtiyaç duyduğunuzda ebebek hep yanınızda!

Emzirme Destek Projesi ile Emzirme Destek Elçimiz ile 81 ildeki bebeveynlerimize BİREBİR ve ÜCRETSİZ emzirme danışmanlığı veriyoruz. Birebir ve ücretsiz emzirme danışmanlığı almak için bağlantıya tıklayın!

Emzirme Destek Projesi &#; seafoodplus.info

Beyza Uyan
ebebek &#; Beslenme ve Diyet Uzmanı & Emzirme Danışmanı
instagram: seafoodplus.info

Anne s&#;t&#; ve form&#;l s&#;t&#; karıştırmak doğru mu?

Eğer bebeğinizin beslenmesine takviye yapmanız gerekiyorsa bunu ne ile ve nasıl yapacağınıza dair pek çok yol vardır. Bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği konusunda Dünya Sağlık Örgünü’nün (DSÖ) belirlemiş olduğu öncelik sırası şu şekildedir:

  • Bebeği emzirmek
  • Annenin sağdığı sütü bebeğine vermesi
  • Başka bir sağlıklı annenin sütü
  • Bebekler için üretilmiş formül süt

Doktorunuza danışarak bebeğinizin ihtiyaçlarına en uygun yöntemi seçebilirsiniz.

ANNE SÜTÜ VE FORMÜL SÜT KARIŞTIRILIR MI?

Eğer formül süt ile takviye yapılacaksa annelerin akıllarına sıkça, “Anne sütü ve formül sütü aynı kapta karıştırarak mı vermeliyim?” sorusu gelir. Ayrı ayrı vermeniz çok daha iyi olacaktır. Çünkü eğer anne sütü ile formül sütü karıştırırsanız ve bebeğiniz bu karışımı bitiremezse, mama tekrar kullanılamayacağından atılır ve içerisindeki anne sütü ziyan olmuş olur. Aksine, formül sütü vermeden önce sağdığınız sütü verirseniz, bebeğiniz kendisi için özel üretilmiş anne sütünden maksimum faydalanır ve israf büyük ölçüde önlenmiş olur. Ayrıca, annenin veya bebeğin beslenmesi ile ilgilenen kişinin, “bebek önderliğinde biberonla besleme metodunu” öğrenmesi önemlidir. Böylece takviye edilen süt, emzirmeye benzer bir biçimde verilir ve bebek, sütün emzirmeye oranla çok daha hızlı aktığı biberona alışmamış olur.

Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada, anne sütü ve formül sütü karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formül sütü karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.

Anne sütünü artırıcı besinler

sütü çoğaltan en önemli besin sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su için. Sütün önemli bir kısmının sudan oluştuğunu unutmayın. Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin. Her gün 1 yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil anne süstüne olumlu katkıda bulunur. A vitamininin bolca bulunduğu havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısıyı menülerinizden eksik etmeyin. Anne sütünü artırmak için her gün düzenli olarak taze sebze ve meyve yiyin.


1- Anne sütünü saklama yöntemleri

Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında ('C) saat, buzdolabı rafında gün, derin dondurucuda ('C) ay saklanabilir. Süt kullanılmadan önce, kavanozunda sıcak su içinde bekletilerek benmari usulü (bir kabı kaynar suya oturtmak yoluyla içindekini ısıtma ya da eritme yöntemi) ısıtılır. Süt doğrudan ısı kaynağı üzerine konulmamalı ve asla ısıtılmamalıdır.

2- Su verilmesi gerekmez

Anne sütüyle beslenen bebeklere ayrıca su verilmesi gerekmez. Sütün içeriği, bebeğin ayına ve dış ortamlara uygundur. Ancak ek besinlere geçişle beraber bebeklere kaynatılmış ılıtılmış su verilebilir. İlk günlerde bebeklere sarılık olmasın diye verilen şekerli su hem bağırsak florasını olumsuz etkiler hem de bebeğin kan şekerini yükselterek gereksiz tokluk hissi yaratır, emme problemlerine neden olur

3- Gaz yapmaz

Kitaplara göre anne sütü gaz yapmaz ama günlük hayatta gaz yapacak besinlerle (kuru baklagiller, yeşil yapraklı çiğ sebzeler, soğuk gazlı içecekler gibi) beslenen ya da gazı olan annelerin bebeklerinin o günlerde huzursuzluğunun ya da gaz sancılarının arttığı gözlemlenir. Annelere besinleri iyice çiğnemeleri önerilir.

4- Anne sütü bebek için yeterlidir

Son yıllarda anne sütü vermek isteyen ve konunun önemini kavramış anne sayısı gittikçe artmıştır. Bilinçli annelerin en büyük endişelerinden birisi bebeğinin doymadığı yönündedir. Özellikle doğumu takip eden ilk günlerde bu endişe ek besin başlanmasına neden olmaktadır. Ama bebeğin ilk günlerinde gıda gereksinimi çok olmadığı için endişeye gerek yoktur. Bebek 1. gününde yaklaşık olarak kilo başına 30 ml ile ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da gr. doğan bir bebek için ml demektir. Daha sonra her gün bu miktar kilo başına 20 ml artar ve yaklaşık bir hafta sonra ml/kg değerine ulaşır. Kaba bir hesapla ml günlük anne sütü ile bebeğin doyduğu söylenebilir.

5- Anne sütü kalitesi nasıl artar?

Sağlıklı beslenen annelerin süt kalitesi yükselir. Çünkü annenin beslenmesi süt kalitesini ve içeriğini doğrudan etkiler. Doğru beslenmeyen annede emzirme sırasında bir takım eksiklikler gelişir ya da sütün kalitesi düşebilir. Bu da bebeğin daha az kilo almasına neden olur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak sütün yağ miktarı da kişiden kişiye değişebilir.

6- Sütün bebeğe yetersiz geldiği kilo alma miktarıyla anlaşılabilir

Anne sütünün bebeğe yeterli gelip gelmediğine doktor karar vermelidir. Sütün yetmemesinin en belirgin işareti bebeğin yetersiz kilo almasıdır. Bebek alt sınır olarak ayda gram ve üzerinde kilo alıyorsa, anne sütünün yettiği düşünülür. Bu durumda annelerin ilk 6 ay emzirmeyi bırakmaması gerekir.

7- Annenin yedikleri sütünü de etkiler

Annenin çok yemek yemesi anne sütünün protein ve enerji içeriğini fazla değiştirmez. Sadece özellikle omega 3 yönünden zengin beslenme ya da omega 3 takviyesi, anne sütünü bu açıdan zenginleştirir. Öte yandan annenin yediği soğan ve sarımsak gibi kokulu gıdalar anne sütünün kokusunu değiştirip, bebeğin memeyi itmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra anneler mutlaka beslenmelerine özen göstermeli ve bol su tüketmeliler. Dereotu, maydanoz ve naneden elde edilen bitki çayları anne sütünü artırır.

8- Annenin psiko-sosyal durumu rahatsa sütü de fazla olur

Anne ne kadar rahat bir yapıya sahipse sütü de o kadar fazla olur. Kaygılı, stresli, takıntılı ve mükemmeliyetçi annelerde süt verimi düşüktür. Ayrıca annenin iyi dinlenip düzenli uyuması süt verimini artıran önemli bir etkendir. İş hayatının yorgunluğu ve stresli ortamı, aile içi sorunlar, annenin geçirdiği hastalıklar, ağrı ve sancılar süt verimini olumsuz etkiler.

9- Emzirme tekniğindeki hatalar anne sütünün verimini düşürür

Emzirmeye geç başlamak, formül mamaya ve ek besine erken geçmek, bebeğe biberon ya da yalancı emzik vermek, bebeği memeye yanlış yerleştirmek, bebeğin meme başını doğru kavramaması, gece emzirmemek, saatten uzun süre emzirmemek anne sütü verimini düşürür.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir