gastrite ne iyi gelir / Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Gastrite Ne Iyi Gelir

gastrite ne iyi gelir

Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir, neden olur, nasıl ge&#;er? Gastrit belirtileri, tedavisi ve iyi gelen yiyecekler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Mide rahatsızlıkları arasında en yaygın olanı olarak bilinen gastrit, günlük hayatı ciddi oranda olumsuz etkiler ve sinirsel, antral gibi çeşitli türleri vardır. Başta beslenme alışkanlıkları ve stres olmak üzere birçok faktör gastrit hastalığına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmaktadır. Peki, gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? Gastrit neden olur, nasıl geçer? İşte gastrit belirtileri, tedavisi ve iyi gelen yiyecekle

Haberin Devamı

Gastrit, iltihap seviyesi hastadan hastaya değişen bir mide hastalığıdır. Midede koruyucu bir görevi olan mukozanın enfeksiyon kapması sonucu gelişir. Türkiye'de ve diğer ülkelerde en sık rastlanan mide rahatsızlıklarının başında gelmektedir. Başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere birçok faktör gastrit hastalığına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmaktadır. Midenin iç duvarını ciddi oranda etkileyen enfeksiyon başka hastalıkların oluşmasında da etkilidir.

Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrit için öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir. Bunun için;

- Renkli meyve ve sebzeler, taze otları öğünlerinize eklemeniz, gastrit kaynaklı mide ekşimelerini ve yanmalarını en aza indirmeye yarar.

- Sebzeler tercihen pişirilerek yenmeli, et veya balık çeşitleri ise yağsız pişirilmelidir.

Haberin Devamı

- Salata soslarında ise tereyağı veya sıvı yağ gibi çiğ yağları çok sık kullanmamaya dikkat edin. 

- Bol bol su için. Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite iyi gelen en önemli maddelerdendir.

- Meyan kökü gastrit için doğal çözüm önerilerinden biridir. Meyan kökünü bitki çayınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

- Enginar, zencefil ve nane de mideyi rahatlatarak gastrite iyi gelebilen gıdalar arasındadır.

Gastrit Neden Olur?

Sigara ve alkol kullanımı: Midenin baş düşmanı olan iki alışkanlık sigara ve alkol, birçok organa zarar verdiği gibi mide içi iltihaplanmalarına da sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte özellikle sabahları aç karnına tüketilen kahveler de son derece zararlıdır. Günde iki fincandan fazla kahve tüketen kişilerde gastrit görünme riski çok daha yüksektir.

Fiziksel ve ruhsal stres: Kişiler hem fiziksel hem de ruhsal olarak strese girebilir. Örneğin ciddi yaralanmalar ya da ameliyat sonrası fiziksel bir stres tüm vücudu kaplar. En hassas organlardan biri olan mide de bundan fazlasıyla etkilenir. Kaygı, stres ve depresyona meyil gibi faktörler de bu hastalığın ileri seviyelere çıkmasında önemli rol oynuyor.

Uykusuzluk: Uykusuzluk kişilerin zihinsel ve ruhsal olarak yorulmalarına neden olur. Daha sonrasında ise vücudun önemli görevleri üstlenen organlarında da negatif sonuçlar doğurur. Uyku kalitesi düşük olan kişilerde mide şikayetleri periyodik olarak artış gösterebilir.

Fast- food tarzı beslenme: Sağlıklı ve doğal beslenme yerine genellikle fast-food tarzı beslenen kişilerde mide ağrıları ve gaz şikayetleri had safhaya varır. Asitli içecekler de mide duvarının delinmesine ve iltihabın yayılmasına neden olmaktadır. En zararlı pişirme yöntemi olarak gösterilen kızartma, midenin büyük ölçüde zarar görmesine zemin hazırlar.

Haberin Devamı

Gastrit Nasıl Geçer?

Maden suyu: Ana öğünlerden on - on beş dakika sonra bir şişe maden suyu içmek mideyi büyük ölçüde rahatlatır. Gastrit ile birlikte görülen belirtiler yarı yarıya az hissedilir.

Sağlıklı beslenme: Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmeli, sindirilmesi nispeten kolay olan öğünlerle beslenilmelidir. Kahve ve çay gibi alışkanlıklar terk edilip günlük olarak bitki çayı tüketilmelidir.

Yoğurt: Özellikle az yağlı yoğurtlar birçok sağlık sorununa alternatif çözümler getirdiği gibi midenin de daha rahat çalışmasını sağlar.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit oluşumunda aşağıdaki bazı belirtilere rastlarsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. 

Sürekli geğirme ve öğürme ihtiyacı: Gastrit hastalarında en sık rastlanan belirtilerin başında geğirme ve öğürme ihtiyacı gelir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra mide, hazımsızlık şikayetleri ile birlikte ağrımaya başlar. Mide fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği için sıkışma ve doluluk hissi de baş gösterebilir.

Ekşime: Sindirilmesi zor gıdaların alımından sonra gastrit ve ülser gibi hastalıklarda ekşime semptomu görülür. Yanma ile birlikte ekşimeyi dindirmek için ağır, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

İştahsızlık ve kusma: Midedeki doluluk hissi ile birlikte kişilerin yemek yeme alışkanlıkları büsbütün bozulur. Sürekli ağrıyan mide, yemek yemeye düşkün insanların bile iştahsızlık belirtileri göstermesine neden olmaktadır. İleri uçlu gastrit vakalarında kusma da görülmektedir.

Gastrit Çeşitleri Nelerdir?

Akut Gastrit: Ağrılı gastrit tipidir. En yaygın belirtisi karında şişlik olarak görülür. Söz konusu şişkinliğe temas edildiğinde ağrı daha da artar.

Kronik Gastrit: Yerleşmiş gastrit tipidir. Bariz belirtileri belli başlı dönemlerde görülür. Özellikle sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerin öğünlerinden sonra ortaya çıkar. Midede ekşime, yanma, hazımsızlık ve şişkinlik gibi belirtilerin tümü kronik gastrit tipinde görülmektedir. 

Gastrit tedavi edilir mi?

Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte görülür. Ancak ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora görünmeniz gerekir. 

Gastrite ne iyi gelir? İyi gelen yiyecekler, gıdalar ve besinler

Gastrit mide zarında oluşan bir iltihaplanma hastalığıdır. Mide ülserine göre iyileşmesi daha kolaydır. Beslenme biçimi ve dikkat edildiği takdirde düzelebilecek bir hastalıktır. Genelde kullanılan ilaçların yan etkileri, alkol, bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalıklar ve gıdalrdan oluşan alerjiler neden olmaktadır.

Gastritte Beslenme Nasıl Olmalı?

Az Yağ İçeren Proteinler: 

Gastrit sorunu yaşayanların en öneli sıkıntısı hazmın sonunda yaşanan ağrılardır. O yüzden prtotein içereb gıdalar hazmı kolylaştırarak mide zarında thribattan oluşan iltihabın iyileşmesine fayda vermektedir. Ancak aşırı yağlı proteinleri değil az yağlıları tercih edilmelidir. Balık, tavuk (derisiz),soya içerikli ürünler, baklagiller, az yağlı yoğurt ve süt uygun olacaktır.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: 

A,C ve ka vitamini içeren yeşil yapraklı sebzelerkalsiyum, demir ve folat içerir. Bu vitaminler iltihabın tedavi edilme imkânını sağlar. Yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karalahana, gibi sebzeler faydalı olacaktır.

Flavonoidler İçeren Gıdalar: 

Flavonoidler; helicobacter adlı bakteri ile mücadele ederk iltihabın çoğalmasını ve ülsere dönmesini engeller.

Flavonoidler içeren gıdalar ise; kızılcık, kereviz, kabak yaban mersini,  yeşil çay, kiraz elma ve biberdir.

Gastrite Zarar Veren Besinler

Hazır olarak satılan gıdalar, kızartılarak yapılan yemekler, hamur işlerigibi bazı gıdalar iltihaplanmayı artırabilir. Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur.  

İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. 

İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber, jalapeno biberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur. 

Hazımsızlık (dispepsi), Karın ağrısı, İştah kaybı, Hıçkırık, Bulantı, Mide ekşimesi, Kanlı kusma, Koyu renkli dışkı gastrit hasatlığının belirtileridir.

Gastritin en doğal ilacı oymuş!

Gastrit, mide zarının akut veya kronik olabilen iltihabıdır. Akut gastritte iltihaplanma geçicidir ve nedenleri çeşitli faktörlere, özellikle mide mukozasına doğrudan hasar veya aşırı asit salgılarına bağlıdır. Bazı durumlarda akut gastritin nedenlerini belirlemek zor olsa da, bu bozukluk genellikle ilaçların, özellikle NSAID'lerin (steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar), alkollü içeceklerin tüketimi ve sigara kullanımı ile bağlantılıdır.

 Akut gastrit aniden ortaya çıkar ve mide bulantısı, mide ekşimesi veya mide rahatsızlığına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Kronik gastrit ise yavaş yavaş gelişir ve birkaç lokma bile yedikten sonra hafif bir mide ağrısına, dolu mide hissine veya iştah kaybına neden olma olasılığı daha yüksektir. Ancak birçok hastada kronik gastrit herhangi bir fiziksel belirtiye neden olmaz.

Kronik gastrit tedavi edilmezse yıllarca hatta ömür boyu sürebilir. Bazı durumlarda mide kanamasına dönüşür.

 İşte gastrit için en etkili 8 doğal ilaç:

1. Meyan kökü

Meyan kökü, gastritin neden olduğu rahatsızlıklara karşı yararlı sindirim ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, bu doğal ilaçta bulunan aktif bileşenler, genellikle akut ve kronik gastrit ile ilişkili bir bakteri olan Helicobacter pylori enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olur.

2. Papatya 
Papatya, mide-bağırsak rahatsızlıklarında faydalı, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahip bir bitkidir. Akut gastrit durumunda, gerektiğinde ılık olarak içilmek üzere papatya çiçeği çayı kullanılabilir.

Papatya, belirli bir yan etkisi ve etkileşimi olmayan güvenli bir bitkidir, bu nedenle çoğu insan tarafından sorunsuz bir şekilde tüketilebilir.

3. Zencefil 
Zencefil sindirim, antibakteriyel ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve mide bulantısı ile ilişkili gastrit ile yardımcı olabilir. Zencefil çay, kuru ekstrakt veya sıvı şeklinde kullanılabilir.

Zencefil çayı hazırlamak çok kolaydır. Sadece birkaç dilim zencefili yarım litre suda kaynatın, beş ila on dakika demlenmeye bırakın, ardından ılık olarak tüketin.

4. Aloe vera suyu 
Aloe vera suyu, mide mukozasında koruyucu etkiye sahip polisakkaritler içerir. Aloe vera aynı zamanda iyileştirici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve bu da onu akut ve kronik gastrit durumunda faydalı yapar.

Aloe vera suyu yemeklerden önce veya sonra veya yanma hissinde alınabilir.

5. Ebegümeci

Ebegümeci yaprakları ve çiçekleri mide mukozasını korumaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan yumuşatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

Akut gastritiniz varsa ebegümeci çayına başvurabilirsiniz.

 6. Rezene 
Rezene, sindirim ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Gastrit semptomlarını iyileştirmek için tek başına veya papatya, ebegümeci ve meyan kökü ile birlikte çay olarak kullanılabilirler.

Gastrite karşı midedeki ağırlık hissini veya kronik gastrit ile ilişkili herhangi bir bağırsak problemini azaltmak için çiğ rezene de yiyebilirsiniz.

7. Manuka balı 
Manuka balı, gastrite karşı olağanüstü bir doğal ilaçtır çünkü güçlü bir iltihap önleyici, iyileştirici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Günde bir ila üç çay kaşığı alınabilir.

8. Yeşil kil 
Yeşil kil, mide asiditesini hafifletmeyi ve buna bağlı mide geri akışını önlemeyi sağlar. Gastrit tedavisinde yeşil killi suy olarak kullanılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir