gözde şimşek çakması nasıl geçer / Gözde Uçuşan Cisimler - Vitreolizis Tedavisi - Veni Vidi Göz

Gözde Şimşek Çakması Nasıl Geçer

gözde şimşek çakması nasıl geçer

G&#;zde Işık &#;akması

Gözde ışık çakması olarak da ifade edilen ani parlama; gözlerin birinde ya da ikisinde meydana gelen, gözün kenarında aniden fark edilen ve sıklıkla gözün iç yapısıyla ilgili bir probleme işaret eden bir durumdur. Hastaların gördüğü ışıklar şekil, renk, sıklık ve görülen süre açısından farklılık gösterebilir.

Gözde Işık Çakmasının Nedenleri Nelerdir?

Gözde ışık çakmasının pek çok sebebi olabilir. Bazen yalnızca gözlerin bastırılarak ovulması ile oluşabilir.

Arka Vitre ayrılması

En sık karşılaşılan sebep ise yaşlanmaya bağlı olarak vitre yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Vitre sıvının yapısında bozulmalar sonucu arka vitre büzüşerek öne doğru gelir ve arka vitre  retinanın belli bölgelerinden ayrılıseafoodplus.info durumda hastalar ışık çakmaları olduğunu tarifleyebilir.

Retina Yırtılması

Retinada herhangi bir zedelenme ya da yırtılma gerçekleştiğinde hasta, giderek artan ışık çakmaları  ve göz hareketleriyle belirginleşen cisimcikler görebilir. Retinanın yırtılması ciddi acil bir problemdir. Kısmi ya da tam görme kaybına neden olabilir.

Migren

Migren, ışık çakmalarının diğer bir sebebidir. Migrenler auralı ve aurasız olarak ikiye ayrılır. Bazılarında yalnızca baş ağrısı ile kendini gösteren migren, toplumun bir kısmında ise ışıklı/auralı olarak ortaya çıkar. Bu aura, çoğunlukla migren ağrısı ortaya çıkmadan önce görülür. Beyindeki olağan dışı elektrik akımları sonucu, görmede bozukluklar ortaya çıkar ve ışık çakmaları da bu esnada oluşur. Çoğunlukla bu çeşit ışık çakmaları dakika arası sürer ve migren ağrısının başlamasıyla birlikte ortadan kaybolur.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Gözde ışık çakmaları, çoğunlukla yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülse de takip edilmeleri gereklidir.

Daha önce var olmayan miktarda uçuşan cisimlerin ortaya çıkması; tekrarlayan, güçlü ve normalden parlak çok sayıda ışık çakması gerçekleşmesi, gözün önüne perde inmesi gibi bir görüntünün oluşması, odaklanmada zorlanma, ek olarak görmede bulutlanma siyah leke görüldüğü hastalar tarafından farkedilebilir. Bu şikayetler için bir göz doktoruna  başvurulması gerekir.

Tanı Nasıl Konur?

Tanı çoğunlukla hastanın anamnezinin alınmasını takiben göz muayenesi ile konur. Gözün arkasının muayene edilebilmesi için göz bebeklerini büyüten bir damla damlatılır ve böylelikle göz muayene edilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer arka vitre ayrılması normal şekilde yani retinaya zarar vermeden meydana gelirse, tedaviye gerek yoktur.

Eğer retinada yırtık varsa, retinaya lazer tedavisi ya da retina cerrahisi gerekebilir. Vitrektomi ameliyatı ile, gözün içindeki vitre sıvısı alınıp, retinanın göz duvarına yapışması sağlanır. Her kişide ortaya çıkabilecek retina problemleri farklı olduğundan operasyonun detayları da farklılık gösterebilmektedir.

Işık çakmalarının sebebi migrenin tedavi edilmesi ile atakların azaltılması sonucu ışık çakmaları da ortadan kalkacaktır.

Ciddi bir sorunla karşılaşmamak için, bir şikâyetimiz olsun ya da olmasın senelik göz muayenesini ihmal edilmemesi önemlidir.

Gözlerdeki Uçuşma ve Işık Çakmaları Ne Anlama Geliyor?



Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler ve bulutçuklar görürsünüz. Bunlara uçuşmalar denir. Bu uçuşan noktalar genellikle, vitreusun (göz içinde bulunan jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka (retina) üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarsınız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilir.


İnsanlar orta yaşa geldiğinde, gözlerinin içinde bulunan jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler olur. Jelin, gözün arka duvarında görme zarına yapışık olduğu yerlerden ayrılmasıyla bu yapı küçülür ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar. Rahatsızlığın ortaya çıktığı diğer kişiler;

  • Miyoplarda (Uzağı göremeyenlerde)
  • Katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde
  • Göz içi iltihabı geçirenlerde
  • YAG lazer yapılan hastalarda.

Eğer bu uçuşmalar çok ani oluşmuşsa ve kişi özellikle 45 yaşın üzerindeyse, acil olarak doktora başvurması gerekir.


Işık çakmaları hissederseniz ve bunun yanı sıra göze perde inmesi gibi bir şikayetiniz de olursa, acil olarak göz doktoruna başvurmalısınız.

Uçuşmalar özellikle bir şeyler okurken can sıkıcı olabilir. Bu durumda; gözlerinizi oynatarak, aşağı ya da yukarı bakarak, uçuşmaları gözünüzün önünden yok etmeye çalışabilirsiniz.

Işık çakmalarına gelecek olursak; buna benzer bir durumu daha önce bir şekilde gözünüze bir cisim çarptığında hissetmişsinizdir. Vitreus (göz içindeki jel kıvamındaki sıvı) ağ tabakadan ayrılırken, sanki yüzlerce yıldız varmış gibi ışık çakması benzeri bir his yaratır. Bu ışık çakmaları günler, haftalar ya da aylarca görülür.

Bazı kişiler her iki gözlerinde ateş çizgileri olarak tarif ettikleri, genellikle dakika kadar süren ışık çakmalarından bahseder. Bu türden çakmalar genellikle beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak ortaya çıkar ve “Migren” olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir. Genellikle buna baş ağrısı eşlik eder.

Bu durumda ışık çakmalarına “göz migreni” veya “baş ağrısı olmayan migren” denir.



Prof. Dr. Taner Güneş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Acıbadem Eskişehir Hastanesi

» Uçuşan cisimler (muşvolan)

Bazen görme alanınızda küçük uçuşan noktalar veya karanlık alanlar görürsünüz. Bunlar genellikle boş bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken belli olurlar. Uçuşan cisimler aslında, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileridir.

Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen aslında gözün içindedirler. Sizin gördükleriniz onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir. Uçuşan cisimler farklı şekillerde olabilirler: Küçük noktalar, çemberler, çizgiler, bulutsu veya ağ şekiller veya tespih taneleri gibi.

» Uçuşan cisimlerin sebepleri nelerdir?

İnsanlar orta yaşlara ulaştığında vitre kalınlaşmaya ve büzüşmeye başlar ve gözün içinde kümeleşmeler veya lifler oluşur. Vitre jeli gözün arka duvarından ayrılır. Böylece arka vitre dekolmanı oluşur. Bu durum, uçuşan cisimlerin sık görülen bir nedenidir. Arka vitre dekolmanı aşağıdaki durumlarda daha sıktır:

• Miyopi;
• Göz yaralanması;
• Katarakt cerrahisi geçirilmiş olması;
• YAG lazer cerrahisi yapılmış olması;
• Göziçinde iltihap olması;

Uçuşan cisimler ani gelişirse uyarıcı bir belirti olabilir. yaşından itibaren pekçok insanda görülebilir. 45 yaşın üzerindeyseniz ve aniden uçuşan cisimler görmeye başlamışsanız hemen göz doktoruna müracaat etmelisiniz.

» Uçuşan cisimler ciddi bir durum olabilir mi?

Büzüşmekte olan vitre retinayı çekerse yırtık meydana gelebilir. O zaman göz içinde hafif bir kanama olur ve kan, yeni oluşan uçuşan cisimler olarak görünebilir. Retina yırtılması daima ciddi bir problemdir, çünki retina dekolmanına yol açabilir.

• Ani bir uçuşan cisim oluştuğunda;
• Ani ışık çakmaları olduğunda hemen göz doktoruna müracaat ediniz.

Çevresel görme kaybı gibi ek belirtiler olduğunda da mutlaka göz doktoruna görünmelisiniz.

Gözde Işık Çakması

Gözde Işık Çakmaları ya da Uçuşmalarınız Varsa Sakın İhmal Etmeyiniz!

Uçuşmalar aniden ortaya çıkarsa, ışık çakması gibi şikayetleriniz varsa ve gözünüze perde inmiş gibi hisederseniz acil olarak sağlık kuruluşuna gitmeli ve bir göz hekimine muayene olmalısınız!

Gözde Işık Çakması Nedir?

Düz bir zemine bakıldığında; bazen göz önünde fark edilebilir boyutta küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekiller meydana gelebilir. Bunlar göz önündeki uçuşmalardır. Normal bir gözde retina, gözün içini kaplayan homojen vitreus sıvısıyla (göz içindeki jel kıvamındaki sıvı) temas durumundadır. Bazı durumlarda gözün içindeki bu jel kıvamındaki yapıda birtakım değişiklikler ortaya çıkabilir.

Vitreus jelinin, gözün arka duvarında görme zarında yapışık olduğu alanlardan ayrılması ie birlikte bu yapı küçülebilir ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkabilir. Vitreus sıvısının retinadan ayrılması sonucu, gözün önünde siyah noktaların uçuşmasına ya da ışık çakmalarına neden olabilir.  Vitreus jelinin, gözün arka duvarından ayrılması sonucu ağ tabakada yırtıklar da oluşabilmektedir. Yırtılmalar esnasında az miktarda kanamalar olabilir. Bu kanamalar da kurum yağıyormuş gibi yine uçuşmalara yol açabilir. Vitreus, ağ tabakadan ayrılırken bir sürü yıldız varmış gibi ışık çakmasına benzer bir durum hissedilir. Bu ışık çakmaları uzunca bir süre devam edebilir.

Işık çakması veya sinek uçuşması gibi belirtiler ciddi bir göz hastalığının habercisi olabilir. Özellikle "retina dekolmanı" gelişen hastalar, başta ışık çakmaları, oval-yuvarlak şekiller ve örümcek ağı şeklinde görüntüler, siyah veya kırmızı renkli yağan noktalar ve son aşamada da görme alanı kaybını tarif edebilirler.  

Uçuşmaların daha fazla oranda görüldüğü durumlar sıklıkla aşağıdaki gibidir:

  • İleri yaş
  • Kaza ve darbeler
  • Göz içi iltihabı
  • Miyop
  • Kalıtımsal hastalıklar,
  • Geçirilmiş göz ameliyatları,
  • Katarakt ameliyatı olma,
  • Yağ lazer yaptırma

Retina Dekolmanı (Yırtılması) Nedir?

Vitreus jelinin, gözün arka duvarından ayrılmasına “arka vitreus dekolmanı” denir. Yukarıda da bahsedildiği üzere göz açık ya da kapalıyken görülen ışık çakmaları, uçuşan noktalar, cisimcikler, örümcek ağları, arka vitreus dekolmanı belirtileri arasında yer alır.

Arka vitreus dekolmanı oluşumu esnasında bazen retinada yırtıklar meydana gelebilir. Retina yırtığının meydana gelmesinin ardından, söz konusu yırtıktan göz içi sıvısının retina ile altındaki duvar arasına geçmesiyle “retina dekolmanı” adı verilen bir hastalık ortaya çıkar.

Retina Dekolmanı Belirtileri:

  • Çok sayıda uçan cisimlerin ani olarak belirmesi,
  • Görme alanı içinde oluşan gri-siyah perde,
  • Göz kırpma ile geçmeyen görme bulanıklığı veya görme kaybı,
  • Giderek artan ışık çakmaları.

Neler Yapılmalıdır?

Gözde ışık çakması varsa kesinlikle beklememek gerekir.

Uzun zamandır yaşadığınız devam eden uçuşmalarınızın yanında ani olarak yeni uçuşmalar ortaya çıktıysa mutlaka hiç vakit kaybetmeden göz muayenesi olmalısınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir