işsizlik maaşım neden yatmadı / İstifa eden işçi ve kıdem tazminatı - Boşanma Avukatı

Işsizlik Maaşım Neden Yatmadı

işsizlik maaşım neden yatmadı

Kısa &#;alışma &#;deneği yatmadı, ne yapmayım? Kısa &#;alışma &#;deneği neden yatmıyor? İŞKUR Kısa &#;alışma &#;deneği sorgulama…

Corona virüsü salgını sonrası iş yerleri kapanan ve bu nedenle ekonomik olarak zorlanan vatandaşlara devlet tarafından kısa çalışma ödeneği desteği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında işçiye çalışmadığı süre boyunca aylık maaş ödenecek. İŞKUR tarafından yatırılan kısa çalışma ödeneği hesaplarına ulaşmayan vatandaşlar da var. İŞKUR çalışma ödeneği yatmadı, ne yapacağım? Soruları oldukça fazla soruluyor. Kısa Çalışma Ödeneği parası hesaba yatmayanların PTT'ye başvurması gerekiyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YATMADI, NE YAPABİLİRİM?

Kısa Çalışma Ödeneği parası hesaba yatmayan vatandaşların PTT'ye müracaat etmesi gerekiyor. Kısa çalışma ödeneği, İŞKUR'daki hesabında İBAN bilgisi bulunmayanlara yapılıyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu, İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işverene, İŞKUR tarafından bildirilir. İşveren de durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır. Kısa çalışma talebi uygun bulunan işveren Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek gönderir.
İŞKUR Kısa çalışma ödeneğinin başvuruları İŞKUR'un resmi internet sitesi üzerinden yapıldı. Normal şartlar altında işsizlik ödeneği ya da iş kaybı tazminatı ile benzer bir niteliğe sahip olan kısa çalışma ödeneğinin, E-Devlet üzerinden "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama" ekranı ile görüntülenebilmesi beklenmektedir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İÇİN 1 MİLYON BİN KEZ ARAMA YAPILDI

ALO 'e yapılan çağrılara bakıldığında en fazla talep gelen kurum İŞKUR oldu. 11 Mart'tan Nisan ayının sonuna kadar İŞKUR'a gelen çağrı sayısı yüzde artarak 1 Milyon bine yükseldi. Yine,11 Mart'tan Nisan ayı sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu için 1 Milyon bin kez arama yapıldı.

Kısa çalışma ödeneği yatmadı, ne yapmayım Kısa çalışma ödeneği neden yatmıyor İŞKUR Kısa çalışma ödeneği sorgulama…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TUTARI NE KADAR?

BRÜT Kısa Çalışma

ÜCRET Ödeneği

Not: İlk satırda yer alan TL,son 12 ay ortalama brüt kazancı asgari ücret olanları gösterir. TL ve üzerinde kazanç elde edenlerin kısa çalışma ödeneği TL'yi aşamaz

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?

İŞKUR'un yatırdığı kısa çalışma ödeneği çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık (her ayın 5'inde) olarak ödenecek.

İşçilerin ödenekten yararlanabilmesi için;İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması,
İşçinin kısa çalışmaya tabi tutulması ve Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %'sini geçemez.

Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde ,40 TL ile ,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.

Çalışanlara bu kapsamda yapılacak ödemelerde sıkıntı olmaması için de nisan ayı formülleri üzerinde de duruluyor. Halen geçerli mevzuata göre, kısa çalışma ödeneğinden ücret desteği alan çalışanlar ayın 5'inde bu ödemeyi alıyor. Ancak birçok firmanın başvuru süreçlerinin ve incelemelerinin devam etmesi nedeniyle çalışanların büyük bölümü 5 Nisan'da bu ödeme imkanından yararlanamayacak. Bu nedenle nisan ayında belirlenebilecek başka bir tarihte daha kısa çalışma ödemelerinin yapılması için çalışılıyor. Böylece kısa çalışma kapsamına giren çalışanlar, mayıs ayına kalmadan, önümüzdeki haftalarda maaş desteklerini alabilecekler.

İşsizlik Ödeneği İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İşsizlik Maaşı olarak da telaffuz edilen İşsizlik Ödeneği, zorunlu olarak işsizlik sigortası kapsamında olan çalışanlara işsiz kalmaları durumunda yapılan ödeneğe verilen bir isimdir. “İşsizlik Sigortası” adından da anlaşılacağı üzere bir sigortadır. Yani işçi bu ödenekten işsiz kaldığında şartları sağlaması koşuluyla faydalanır. Çalışan, primleri ödenmesine rağmen çalışma hayatı boyunca işsizlik ödeneği şartları oluşmadığı için hiç ödenek almadan da iş yaşamını tamamlayabilir.

İşsizlik Sigortasının kapsamını ve şartlarını düzenleyen Kanun sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’dur.

İşsizlik Sigortası Kimleri Kapsar?

İşsizliğin söz konusu olabilmesi için bir hizmet akdine bağlı çalışmış olmak gerekir.

  • sayılı Kanunun 4 . maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi ile 2. fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
  • sayılı Kanunun geçici maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,
  • İstekleri halinde;
    &#; sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
    &#; Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,

işsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

İşsizlik sigortası kapsamında olmayan çalışanların ücretlerinden işsizlik sigortası primi kesilmez. Bu kişilere işsizlik ödeneği de hesaplanmaz. Mesela emekli personeller işsizlik sigortası kapsamına dâhil olmadıkları için işsizlik durumunda ödenekten de yararlanamazlar.

Yabancı Sigortalılar İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için vatandaş olma şartı aranmamaktadır. Çalışma izni ile ülkemiz sınırları içerisinde bir hizmet akdine bağlı olarak çalışmaya başlamış, sayılı kanuna tabi olarak sigorta primleri ve beraberinde işsizlik sigortası primleri ödenen yabancı çalışanlar da işsizlik ödeneğinden faydalanabilirler.

İşsizlik Sigortası Primi Nasıl Ödenir?

İşsizlik sigortası primleri; hem işçi, hem işveren hem de devlet tarafından ödenir. Her katılımcının payı İşsizlik Fonuna aktarılır. Yani işçiye ödenecek işsizlik ödeneği üçlü katılım ile oluşturulan İşsizlik Fonu üzerinden karşılanır.

İşçinin ücretini hesaplayıp yasal kesintilerini kurumlara bildiren kişi bağlı çalıştığı işverendir. İşveren, işçinin prime esas kazanç matrahı üzerinden işçinin ödemekle yükümlü olduğu işsizlik sigortası prim payını hesaplar ve ilgili kuruma bildirir. Aynı matrah üzerinden işveren kendi sorumlu olduğu işsizlik prim payı tutarını da hesaplar. Primler, SGK prim paylarının da hesaplandığı SGK Matrahı / Prime Esas Kazanç Matrahı üzerinden hesaplanır. Bu matrahın hesabı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilmiştir.

İşsizlik Sigortası Primleri;

  • % 1 sigortalı,
  • % 2 işveren
  • %1 Devlet payı

olmak üzere toplam %4 oranındadır.

İşsizlik Ödeneğine Hak Kazanma Şartları Nelerdir?

İşsizlik ödeneği alabilmek için öncelikle işten çıkışın işsizlik ödeneğini hak eder şekilde gerçekleşmiş olması gerekir. Bu şartı sağlayarak işten ayrılan işsizlik sigortası kapsamındaki çalışan;

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son gün kesintisiz olarak primleri ödenmişse,
  • Son 3 yıl içinde en az toplam prim günü çalışması varsa

işsizlik ödeneği alabilecektir.

Son gün kesintisiz çalışmış olma şartını aşağıdaki durumlardan dolayı primleri eksik bildirilmiş çalışanlar ihlal etmiş sayılmayacaktır.

  • Hastalık,
  • Ücretsiz izin,
  • Disiplin cezası
  • Gözaltına alınma,
  • Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
  • Kısmi istihdam,
  • Grev,
  • Lokavt,
  • Genel hayatı etkileyen olaylar,
  • Ekonomik kriz,
  • Doğal afetler.

Hangi Nedenlerle İş Aktinin Son Bulması Sonucu İşsizlik Ödeneği Alınabilir?

İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler diğer tüm şartları sağlamak koşulu ile işsizlik ödeneğine hak kazanırlar.

İşten çıkış koduna göre işsizlik ödeneğine hak kazanma durumu ile ilgili yazımızı ve listeyi incelemek için tıklayınız.

SGK İşten Çıkış Kodları ve Kıdem Tazminatı &#; İhbar Süreleri / Tazminatı &#; İşsizlik Ödeneği / Maaşı

İşsizlik Ödeneğine Nasıl Başvurulur?

İş akdi feshini takip eden gün itibariyle 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.

Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Ödeneği Tutarı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik Ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır.

İşsizlik ödeneği hesaplaması örneklerini içeren yazımızı incelemek için tıklayınız.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır

Ödeneği Ne Zaman ve Nereden Alabilirim?

İşçi Kuruma İşsizlik ödeneği başvurusu yaptıktan sonra, İŞKUR tarafından değerlendirmeye alınır. İŞKUR, işçinin ödeneğe hak kazandığı tarihi takip eden ayın sonuna kadar işsizlik ödeneğini yatırır. Ödenek PTT Şubelerinden nüfus cüzdanı ile başvurarak alınabilir.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir