kara listede kredi çekmek / Sicili Bozuk Olanlara Kredi Veren Bankalar Haziran (Kara Listeye Tek Çözüm)

Kara Listede Kredi Çekmek

kara listede kredi çekmek

Kredi sicili nedir?

İ&#;eriğe GitAlt B&#;l&#;me Git
Kredi Sicili Nedir?

"Kredi sicili", "kredi notu" ve "kara liste" gibi kavramların ne olduğunu ve ne şekilde oluştuğunu bilmek, tüm kredi ürünlerinden faydalanmayı kolaylaştırır. Yalnızca gündelik ihtiyaçlar için kredi kartı ve kredi kullanılabileceği gibi ev alma veya düğün gibi konularda da kredi ihtiyacı doğabilir. Sermaye sahipleri ise aldıkları krediler ile işlerini büyütür ve işletmelerinin devamını sağlar. Kredi ihtiyacının boyutu ne olursa olsun kredi sicili ve kredi notu gibi konular hakkında bilgili olunması, kredi kullanıma ihtiyaç doğduğunda avantaj sağlar.


ENPBILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSUx

Bankalar, kredi verirken bir dizi protokolü göz önünde bulundurur. Kredi sicilinde problem olan kişi ya da kurumlar yerine ödeme konusundaki geçmişi daha olumlu olanlara kredi vermeyi tercih eder. Kişiler ve kurumlar, ihtiyaçları doğrultusunda borçlanabilir. Bu yüzden hem kredi notu ve kredi sicilinin ne anlama geldiğini bilmek hem de bunları mümkün olduğu kadar pozitif konumlarda tutmak, oldukça önemlidir. Zorlu dönemlerden geçildiğinde borçların yasal takibe düşmemesi için gerekli önlemleri almak, çıkarılan afları ve bankaların uyguladığı kolaylıkları takip etmek gerekebilir.


Kredi Sicili Nedir?


Kredi sicili, kredi kullanacak kişiler için oluşturulan ve kişinin finansal geçmişini detaylı olarak ele alan bir karnedir. Kullanılmış kredilerin, kredi kartları ödemelerinin, kredi başvurusu sıklığının ve buna benzer faktörlerin göz önüne alındığı kredi sicili, kişilerin finansal geçmişini kredi veren bankalar için hazır bulundurur. Kredi sicili, sıklıkla kredi notu ile karıştırılır. Kredi notu, bankaların finansal geçmişinize dair KKB'ye sunduğu raporlar sonucu ortaya çıkan ve belirli sayı aralıklarını ifade eden bir özet olarak bilinir. 0'dan 'e kadar aralıkta verilen bu sayı, kişinin kredi ödeme konusundaki güvenilirliğini yansıtır. Genel olarak kredi notunun 'ün altında olması durumunda kredi ürünlerinden faydalanmak, oldukça zorlaşır. Benzer şekilde genellikle notun 'ün üzerinde olması ise kredi alınmasını kolaylaştırır. Kredi sicili, kredi notundan farklı olarak, bu puanlamadan bağımsız biçimde daha fazla ayrıntı içeren parametrelerden oluşur. Kredi sicil raporunda kredi limitleri, ödeme sıklığı, ne kadar süre gecikmeye düşüldüğü, ne kadar borçlu olunduğu gibi daha fazla detay yer alır. Kredili mevduat hesapları ve kredi kartı dâhil olmak üzere kredi sicilinde finansal geçmişe dair her ayrıntı bulunur.


Kredi ürünlerinin ne kadarının nasıl kullanıldığına göre kredi sicili değişkenlik gösterir. Kredi kartı kullanan; ev, ihtiyaç gibi kredileri almış olan ve kredili mevduat hesabı bulunan kişilerin kredi sicili tutulur. Her finans kurumu, kendi kredi sicil sistemini geliştirse de kişinin tüm finansal geçmişi, finansal işlemlerin gerçekleştiği kurumlar tarafından Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne gönderilir. Kredi Kayıt Bürosu ise bu bilgileri ihtiyaç duyan kişi ve kurumlara iletir. Kredi sicili, son 5 yıl içerisinde kapanan tüm kredi bilgilerinin yanı sıra 5 yıldan öncesinde yasal takibe alınmış ve ödenmemiş kredilere de yer verir. Bu raporda kefil olunan krediler de bulunur. Bu yüzden alınacak ve kefil olunacak kredilerde yasal takibe girmemek, gelecekte başvurulacak krediler için son derece önemlidir. Sicilin bozulmaması için kredi kartı kullanırken en azından belirli bir dönem boyunca yalnızca asgari ödeme tutarını ödemek gerekebilir.


Kredi Sicili Nasıl Bozulur?


Kredi sicilinin kredi verilmeyecek derecede bozuk olması durumunda kredi almak, son derece zor olur. Halk arasında "kara listeye girmek" olarak bilinen bu durum, kredi sicilinin bozuk olduğu anlamına gelir. Çekilen kredinin ödemesinin ya da kredi kartlarına ait borçların belli bir süre içinde ödenmemesi sonucunda bankalar yasal takip başlatabilir. Aynı şekilde kefil olunan bir kredinin zamanında ödenmemesi de yasal takibin başlamasına neden olur. Bu gibi durumlarda kredi almak, imkânsız hâle gelebilir. Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir. Bu sebeple kredi sicili düzelmiş olsa bile aynı bankadan tekrar kredi alma ihtimali düşebilir.


Kredi almak ya da kredi kartı çıkarmak istenilen bankadan sicil öğrenilebilir. Aynı şekilde Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi veya Kredi Kayıt Bürosu'na bireysel başvuru yaparak da sicil durumu görülebilir. Kredi sicilinin hiç olmaması ya da 5 yıl sonunda silinmiş olması, bankalardan kredi alma konusunda problem yaşanmasına neden olur. Değerlendirme yapmak için hiçbir veriye ulaşamayan bankalar, güvenilir bir borç ödeme geçmişi ile karşılaşmadıkları için genelde kredi vermemeyi tercih eder. Bu durumu en kısa zamanda düzeltmek için kişinin, gelirine uygun bir kredi kartı edinip, borçlarını zamanında ödemesi gerekir. Bankaların ödeme geçmişine dair olumlu bir örnek görmesi sayesinde bir süre sonra kredi alınabilir ya da daha yüksek limitlere sahip bir kredi kartına başvurulabilir. Kredi sicili bozuksa teminat ve ipotek gibi seçenekleri değerlendirerek de kredi almak mümkündür. Bu durumlar, çalışılmak istenen bankanın inisiyatifindedir. Bu yüzden öncelikle banka sicilinin temiz tutulması için çaba gösterilmesi önemlidir.


Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?


Bozuk bir kredi siciline sahip olmamak için ödemesi yapılmamış borçların yasal takibe düşeceğini bilmek gerekir. Borçlar, kredilerin ve kredi kartlarının yalnızca bugün için gerekli olmadığını; gelecekte de kredilere ihtiyaç duyulacağını düşünerek hesaplanmalıdır. Gelir durumuna göre çekilecek kredi miktarlarını ve kredi kartı limitlerini belirlemek de oldukça önemlidir. Aksi takdirde uzun süre kredi sicilinin bozuk kalmasına neden olacak borçlar ile karşılaşılması tehlikesi ortaya çıkabilir. Takibe düşmüş borçlar ödenerek, kredi sicilinin temizlenmesi konusunda bir ilk adım atılabilir. Fakat bu temizlenme işlemi, anında gerçekleşmez. Borçların ödemesi yapılsa da yasal takibe düşen işlemler, 5 yıl boyunca sicil raporunda yer alır. Bu yüzden borçlardan kurtulmak için bankaların sunduğu yapılandırma seçenekleri değerlendirilebilir. Ayrıca refinansman kredileri gibi farklı kredi ürünleri ile borcun vadesi uzatılabilir ve yasal takibe düşülmemesi sağlanır. Kredi sicilinin temiz kalması konusunda en önemli noktanın borçların yasal takibe girmemesi olduğunu unutmamak gerekir.


Çeşitli sebeplerle yasal takibe düşen borç için farklı zamanlarda devletin de sunduğu sicil affı gibi avantajlardan faydalanmak da mümkündür. Örneğin yılında Resmî Gazete'de yayımlanan karar, kredi sicili bozuk olanlar için doğan fırsatlara bir örnek olarak gösterilebilir. Kredi borçlarını ödemesinin üzerinden 5 yılı geçmemiş kişilerin ve borcu olsa da 6 ay içinde ödeme ya da yapılandırma gerçekleştirenlerin kayıtlarındaki olumsuz referansların bir süre dikkate alınmaması gibi avantajlar da bu dönemlerde söz konusu olur. Fakat bu tarz yönergeler, genelde bankalara tavsiye niteliğinde çıkarıldığı ve piyasaya net bir müdahalede bulunmadığı için bu dönemlerde de kredi alamama ihtimali mevcuttur. Normalde bankalar, sicili bozuk kişilere kredi verdiğinde hukuki yaptırımlar ile karşılaşır. Bazı dönemlerde yapılan uygulamalar ise yalnızca bankaların bu hukuki yaptırım ile karşılaşmasının önüne geçer.


Kredi siciliniz hiç yoksa monash.pw Kredi Kartı’na başvurarak Kredi Kayıt Bürosu'ndaki finansal varlığınızın ilk adımlarını atabilirsiniz. Gelirinize uygun limite sahip bir kredi kartı ile başlayan finansal yolculuğunuza aidat almayan monash.pw Kredi Kartı’nı kullanarak başlayabilirsiniz.


ENPBILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSUx

İlgili &#;r&#;nler

Daha fazla bilgi

  • Kredi sicili nedir?

    Finansal açıdan zorlandığınız zaman ihtiyaçlarınızı karşılamak için bankalardan kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kredi başvurusu yaptığınızda reşit olmak, belirli bir gelire sahip olmak gibi kriterlerin yanı sıra her zaman kredi sicilinize bakılır.

    Kredi sicili, daha önce kullanmış olduğunuz krediniz varsa, bu kredilerin taksitlerini ne kadar düzenli şekilde ödediğinize, kredi kartı ödemelerinizi her ay zamanında gerçekleştirip gerçekleştirmediğinize, mevcut borç durumunuza, ne sıklıkla kredi kullandığınıza bağlı olarak ortaya çıkan bir finansal karnedir. Kredi notunuz yüksek olduğu takdirde kredi talebinizin onaylanma olasılığı artar. Ancak, eğer kredi siciliniz kötü etkilenmiş ve dolayısıyla notunuz düşük ise talebinizin onaylanma olasılığı düşer ve kredi geri ödemesini yapacağınıza dair bankalara güven vermezsiniz.

    İyi bir kredi siciline sahip olmak için ne yapmanız gerekir?

    Kredi Kayıt Bürosu tarafından sunulan Findeks Kredi Notu'nu ya da bankanız aracılığıyla kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunuzun hangi aralıkta olduğunu öğrenmenizin ardından notunuzu yükseltmenin çeşitli yollarını deneyebilirsiniz. Mevcut durumunuzda kredi ihtiyacınız henüz doğmamış olsa da belirli miktar birikiminizle ev almak, araba sahibi olmak ya da ani bir gelir kaybına karşı bir kenarda paranızın durması adına önlem almak amacıyla kredi başvurusunda bulunmanız gerekebilir. Kredi notunuzun yüksek olması, sizi ekonomik açıdan zorlu durumlara karşı korur.

    Daha önce hiç kredi veya kredi kartı kullanımında bulunmadıysanız ve iyi bir kredi sicilinizin oluşmasını istiyorsanız düşük limitli bir kredi kartı talebinde bulunarak aylık ödemelerinizi düzenli şekilde yapabilirsiniz. Her ay zamanında yaptığınız ödemelerle hanenize pozitif puan yazılır ve ileride kredi ihtiyacınız doğduğunda iyi bir kredi siciliniz oluşmuş olur.

    Kredi notunuzu düşüreceğinden haberinizin olmadığı çeşitli durumlar da kredi sicilinizi oldukça olumsuz etkileyebilir. Örneğin, kredi kartınızın son ödeme tarihini hep geciktiriyor; ancak gecikmeli de olsa borcun tamamını ödediğiniz için kredi notunuzun düşmediğini düşünüyorsanız aslında yanılıyorsunuzdur. Çünkü; son ödeme tarihini geciktirmemeniz beklenir. Bir tanıdığınıza kredi çekerken kefil olduysanız ve ilgili kredinin ödemesi aksatıldıysa ya da hiç yapılmayarak yasal prosedür uygulanmaya başlandıysa da siciliniz zarar görür. Kredi başvurusunda bulunup red cevabı aldıktan kısa süre sonra başka bankalara başvuru yapmanız ve başvurunuzun yine olumsuz sonuçlanması da kredi sicilinizi olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda başka bir bankaya başvurmadan önce aradan biraz zaman geçmesini beklemeniz fayda sağlar.

    monash.pw İhtiyaç Kredisi başvurularınızda geçmişe dönük finansal hareketlerinize bağlı olarak oluşan kredi siciliniz doğrultusunda bir değerlendirme yapılır. Düzenli ödenen kredi taksitleri, son ödeme tarihinden önce yapılan kredi kartı ödemeleri ve düzenli bir gelirinizin olması, ihtiyaç kredisi başvurunuzun olumlu değerlendirilmesini sağlayan kriterlerdendir. Olumlu değerlendirme sonrasında hiç vakit kaybetmeden kredinizi kullanabilirsiniz.

  • Kredi sicili kötü ise ne yapılmalı?

    Kredi başvurusu işlemleri, her zaman beklediğiniz gibi sonuçlanmayabilir. Kredi talebiniz, kredi sicilinizin kötü olması nedeniyle olumlu değerlendirilmeyebilir. Çünkü kredi sicilinin kötü olması, banka nezdinde kredibilitenizin düşük olduğunu gösterir. Bu anlamda kredi sicili kavramı, kredi notu kavramı ile karıştırılabilir. Ancak, kredi sicili, kredi notundan farklıdır. Kredi sicili, kişinin kredi borcu geçmişini ve kredi başvurularını gösteren veri tabanına verilen addır. Veri tabanı, Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası bünyesinde bulunur. Kredi notu ise kredi başvurusu yaptığınızda geçmiş kredilerdeki ödeme düzeninizi ve kredili mevduat hesabı kullanım alışkanlıklarınızı yansıtan sayısal bir bilgidir. Kredi notunuz, ödeme düzeninize göre artar ya da düşer. Örneğin kredi kartı borcunuzu ödemediğinizde kredi notunuz düşerken, bir bankadan ihtiyaç kredisi alıp taksit ödemelerini düzenli olarak yaparsanız kredi notunuz artar. Bankalar, kredi kullandırma kararında kredi notunu göz önünde bulundurur.

    Kötü kredi sicili silinebilir mi?

    Aldığınız bir krediyi ya da kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödememeniz hâlinde banka, hakkınızda yasal takip başlatır ve bu durum, hem kredi notunuzu düşürür hem de kredi sicilinizi bozar. Kredi borcunuz nedeniyle hakkınızda yasal takip başlatılması hâlinde kötüleşen kredi sicilinin dönüşü olmaz. Günlük hayatta "kara listeye girmek" olarak adlandırılan bu durumun oluşması hâlinde kredi kullanmanız, neredeyse imkânsız hâle gelir. Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan kredi sicil kaydının silinmesi ise belirli şartlara tabidir. Kaydın silinmesi için borcunuzu ödemeniz ve ödemenin üzerinden 5 sene geçmiş olması gerekir. 5 yıllık süre boyunca yapacağınız kredi kartı başvurularında ya da kredi başvuru işlemlerinde kötü kredi siciliniz karşınıza çıkar. Ayrıca 5 sene sonra kredi sicil kaydının silinmesi de mutlak bir silinme değildir. Bankalar, 5 sene geçse bile kendi sistemleri üzerinden her zaman kredi geçmişinizi ve kredi sicilinizi görebilir.

    Kredi silicinin bozulmaması ise mevcut kredi borçlarınızı zamanında ve düzenli olarak ödemenize bağlıdır. Bankaların sunduğu kredi yapılandırma veya kredi refinansman olanaklarından faydalanabilirsiniz. Bu tür olanaklar, kredi ödemelerinizi yapmamanız nedeniyle yasal takibe düşmenizi önler. Sürekli kredi arayışında olmanız ve bir kredi başvurunuzun herhangi nedenden dolayı reddedilmesi de kredi sicilinizin bozulmasına yol açar. Örneğin gelirinize oranla çok yüksek miktarda bir kredi talep etmeniz durumunda kredi başvurunuz reddedilebilir ve kredi siliciniz de olumsuz etkilenebilir.

    Günlük bankacılık işlemlerinde yanınızda olan monash.pw, kredi ürünleri ile nakit gereksinimleriniz için pratik çözümler sunar. İnternet bankacılığından ya da cep şubeden rahatlıkla kredi başvurusu yapabilir; en kısa sürede kredi talebinizin sonucunu öğrenebilirsiniz.

monash.pw Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup monash.pw’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Web sitemizi ziyaret eden kişilere mümkün olan en iyi dijital bankacılık deneyimini yaşatabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kara Liste Nedir?

Kara liste, kredi ya da kredi kartı borcunun ödenmemesi neticesinde açılan yasal takibin sonuçlarından biridir. Borcunuzdan dolayı yasal takibe girdiğinizde kredi sicilinizin bozulmasını takiben kara listeye girersiniz. Kara listeye girmek ise neredeyse tüm bankacılık işlemlerinizi durma noktasına getiren bir durumdur. Bu anlamda kara listeye girmek, kredi alamama nedenlerinin başında gelir. Peki böyle bir durumdayken nasıl kredi alınabilir?

Sorunun çeşitli cevapları var. Bazı bankalar kara listede olmanıza rağmen size kredi verebilir. Ancak ilerleyen zamanlarda da kredi çekmenin stresli ve külfet dolu bir sürece dönmemesi için çoğu durumda sorunu kökünden çözmeniz tavsiye edilir. Bu anlamda öncelikli hedefiniz kredi almak için kara listeden çıkmak olmalıdır.

Kredi Notu ile Kara Liste Arasındaki Fark Nedir?

Kara listeyle kredi puanı aynı süreçlere sahip değildir. Düşük kredi notuna sahip olmak ve kara listeye girmek olumsuz bir durum olsa da arada ciddi farklar bulunur. Bunların başında kredi notu düşük kişilerin hâlen bankacılık hizmetlerinden faydalanabilmesi gelir. Kara listedekiler için ise yasal takip süreci başlatıldığından hizmetlerden yararlanması neredeyse imkânsıza yakındır. Üstelik listede adı yer alan kişinin borcu kalmasa bile 5 yıl boyunca hizmet alması bir hayli zordur. Kredi notu düşük olan kişi 3 ay boyunca ödeme yapmazsa kara listeye alınır. Kredi puanının düşük olması, kişiyi ve bankayı ilgilendirir. Ancak kara listedeki isimler ise bankanın hukuka devrettiği ve Merkez Bankası’na bildirilen kişilerden oluşur.

HangiKredi Finansal Raporu'nuzu Öğrenin!

Kara Listede Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Kara listedeyken kredi almak oldukça zor bir durumdur. Ancak bazı bankalar, bu listede ismi yazan kişilerin ihtiyaçlarını giderebilmesi için belli başlı kredi hizmetleri verir. Kara listedeyken kredi veren bankaları aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kredi başvuru sürecinde sicili bozuk kişiden istenen belgeler ve talep edilen şartlar, bankaya göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bu kişilerin kredi çekebilmeleri için bankaların düzenledikleri senetleri imzalamaları gerekir.

Kara Listedeyken Kredi Almanın Yolları Nelerdir?

Kara listedeyken kredi alabilmenin bazı şartları bulunur. Belirtilen şartlar, bankaya göre değişiklik gösterir. Genellikle yüksek faiz oranlarıyla sicili bozuk kişilere hizmet veren bankalar, aynı zamanda kredi kartı alabilmek için şartlar da sunar. Tüm bu şartlar; ipotek, teminat ve kefil gösterme olarak sıralanabilir.

Kara Listedeyken Kredi Alabilir miyim?

İpotekli Kredi ile Kredi Başvurusu

Kara listedeyken yapılan kredi ve kredi kartı başvurularının onaylanma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak yine de başvurunuzun onaylanmasını sağlayacak yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri bankaların sunduğu ipotekli kredi ürünleridir. Kara listedeyken kredi başvurusu yaparsanız talebiniz siciliniz nedeniyle ya da maaşınızda haciz olmasından dolayı onaylanmayacaktır. İpotek ettirebileceğiniz bir gayrimenkulünüz varsa bankayla birebir görüşüp kredi başvurusu yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki ipotek gösterebileceğiniz bir gayrimenkulünüz de olsa kara listede olduğunuz ve siciliniz bozuk olduğu için böyle bir durumda kredi başvurunuz onaylanmayabilir.

Kefil Gösterme ile Kredi Başvurusu

Kara listedeyken kredi alabilmek için başvurabileceğiniz bir diğer yöntem ise kefil göstermektir. Yine bankayla birebir görüşüp notu ve geliri yüksek bir kefil göstererek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak bir önceki yöntemde olduğu gibi bunda da unutmamalısınız ki kara listede olduğunuz için başvuru isteğiniz geri çevrilebilir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi Almak Kolaylaşır mı?

Kara listeden çıkmak için gereken süre geçtikten sonra bir mevduat hesabı açarak düzenli para girişi ve banka kartı ile yapacağınız alışverişler sayesinde kredi notunuzu yükseltmeye başlayabilirsiniz. Kredi notunu yükseltmek, bankaların size yeniden güven kazanmasını sağlar. Ayrıca notunuzun yükselmesi, kredi kartı alma ihtimalini artırmak için oldukça yardımcıdır. Listeden çıktıktan sonra kredi dâhil tüm bankacılık hizmetlerinden onay almak kolaylaşır.

Kullanıcılarına en avantajlı bankacılık ürünlerini karşılaştırarak sunan HangiKredi, kara listedeyken kredi başvurusu hakkında da sizi bilgilendirir. Avantajlı çözümlerle kullanıcısının yanında olan HangiKredi’den ihtiyaç kredisi hesaplaması yapmak için de destek alabilirsiniz!

İşte kara liste hakkında bilinmesi gereken 9 önemli nokta…

  1. Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
  2. yılında Merkez Bankası, tüm borçlar kapatıldıktan 5 yıl sonra, kişilerin isimlerinin kara listeden otomatik olarak kaldırılacağını duyurmuştur. Geri ödemesi bitmemiş borçların zaman aşımına uğraması için geçmesi gereken süre ise 10 yıldır.
  3. “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği"nin maddesine göre kredinin geç ödenmesi ve kara listeye girme süresi ile ilgili şöyle denmektedir: “Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.” Bu maddeye göre toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kişi, kara listeye alınmış oluyor. Belirtilen yasal sürelere ek olarak, kredi veren kurum/banka süreyi uzatabilir. Fakat, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda pek esnek olmadıkları bilinmektedir.
  4. Geçmişte Merkez Bankası’ndan, kara listedeki durumunuzu öğrenebiliyordunuz. Ancak artık sorgulama işlemleri Kredi Kayıt Bürosu’na devredildi. Kara liste sorgulama ve kayıt işlemleri buralardan yapılmaktadır.
  5. Kendi borçluluk durumunuzu kontrol etmek ve kara liste sorgulama işlemini yapmak için monash.pw’u kullanabilirsiniz. Ayrıca farklı bankalardan da Findeks kredi risk raporunuzu alabilirsiniz.
  6. Bazı dönemler, hükümet kişilerin kara listedeki isimlerinin silinmesi için aflar çıkartır. Bu dönemleri takip edebilirsiniz. Bu af sonucunda kara listeden silinmek için 5 yıl beklemenize gerek kalmayabilir. Elbette bu fırsattan faydalanabilmek için öncelikle tüm borcun kapatılması gerekmektedir.
  7. Kara listede olan kişilere verilen bir öneri, borçlarını ödedikten sonra isminin silinmesi için genel merkeze bir dilekçe yazarak, adlarının silinmesini beyan etmeleridir. Genel merkezin vermiş olduğu karar doğrultusunda kişinin ismi kara listeden kaldırılabilmektedir.
  8. Bankalar, kendilerinden kredi çeken kişilerin takibe düşmelerini veya kara listeye girmelerini istemezler. Bankalar, kara listeye girmeden önce kredi yapılandırmak ya da var olan borcu taksitlendirmek üzere, borçlu olan kişilere yardımcı olmayı seçeceklerdir. Bu sebeple kara listeye girmeniz durumunda bankanızla iletişime geçerek borcunuzu yapılandırmanızı tavsiye ederiz.
  9. Kara listeye giren kişilere yasal olarak haciz işlemi başlatılabilir. Bu durumda, borçlu kişi adına ait gayrimenkul veya araç varsa, bunlara icra gelir. Küçük meblağlar içinse maaşın belli bir kısmına haciz koyma yolunu tercih ediyorlar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır