Bebekte kabızlık belirtileri

Bebekte Kabızlık Belirtileri

bebekte kabızlık belirtileri

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Kabızlık, dışkının, sert ve kuru veya geçmesi zor olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin kakasının kıvamı (sertliği veya yumuşaklığı) neyle beslendiğine bağlıdır. Ayrıca, diyete katı yiyecekler eklendikçe ve bebeğinizin sindirim sistemi daha olgunlaştıkça zamanla değişir. Bazı ebeveynler, her gün kaka yapmazlarsa bebeklerinin kabız olacağından endişelenir. Bazı bebeklerde ise her bağırsak hareketi arasında birkaç gün olabilir ve bu genellikle bir sorun değildir.

Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, başlangıçta oldukça gevşek ve akıcı dışkıya sahip olma eğilimindedir. Dışkıları zamanla biraz daha sert ve daha az sıklıkta olmaya başlar. Emzirilen bebeklerin kaka miktarında da büyük farklılıklar olabilir. Bazı anne sütü ile beslenen bebekler günde birkaç kez, bazıları ise haftada sadece bir veya iki kez kaka yapabilir. Bu aralık normaldir. Mama ile beslenen bebekler, emzirilen bebeklere göre biraz daha sert dışkıya sahip olma eğilimindedir ve bağırsak hareketleri daha azdır.

Kabızlık belirtileri nelerdir?

Kabızlığın en önemli belirtisi, kakanın sert, kuru veya ufalanan yapıda olmasıdır. Bebeklerde kabızlığın diğer belirtileri şunlardır:

Bebeğiniz ağlıyorsa ve kaka yapmadan önce rahatsız görünüyorsa (Bebekler kaka yaparken biraz zorlama normaldir; bu genellikle kabızlık anlamına gelmez.)

Bebeğinizin kakası kötü kokuyorsa.

Bebeğiniz az besleniyorsa.

Bebeğinizin göbeğinde sertleşme varsa.

Kaka çok sertse, bazen bebeğinizin anüsünde küçük yırtıkların oluşmasına neden olabilir. Bu yırtıklar kanayabilir ve bebeğinize daha fazla acı ve rahatsızlık verebilir.

Kabızlığa ne sebep olur?

En yaygın neden, bir çocuğun ağrı beklediği için dışkıyı çıkaramaması ve bu nedenle tuvaleti geciktirmesi ve sorunun daha da kötüleşmesidir. Bir bebekte kabızlık meydana geldiğinde, bunun nedeni genellikle diyetlerinde yeterince sıvı almamalarıdır.

Sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte kabızlık oldukça nadirdir, ancak katı gıdalarla ve bazen formül mama ile tanışan bebeklerde daha sık görülür.

Bebeğimde kabızlık varsa ne yapabilirim?

Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe veya reçete edilmedikçe bebeğinize kabızlık ilaçları vermeyin.

Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa:

Bebeğinizi daha sık beslemeniz gerekebilir. Tavsiye için doktorunuza veya hemşirenize başvurabilirsiniz.

Bebeğiniz formül mama ile besleniyorsa:

Formülü doğru bir şekilde oluşturulmamış olabilir, bu nedenle yeterli su içermiyor olabilir. 

Formül kutusundaki talimatları doğru uyguladığınızı iki kez kontrol edin.

Kullanmakta olduğunuz formül kutusuyla birlikte verilen kepçeyi kullandığınızdan emin olun, farklı markaların farklı boyutlarda kepçeleri olabilir.

Toz formülü kepçeye çok sıkı doldurmadığınızdan emin olun, gevşek bir şekilde doldurulmalı ve bir bıçağın düz tarafı veya sağlanan düzleştirici kullanılarak düzleştirilmelidir.

Önce şişeye su, ardından toz formülü eklediğinizden emin olun. Önce formülü eklerseniz, şişeye çok az su eklemiş olursunuz.

Bebeğiniz katı yiyecekler yiyorsa (6 aylıktan itibaren):

Normal öğünleri arasında veya seyreltilmiş meyve suyu (özellikle kuru erik suyu), 1 kısım meyve suyuna 3 kısım su arasında ekstra su verin.

Çocuğunuzu püre haline getirilmiş veya doğranmış (çiğneme yeteneklerine bağlı olarak) fazladan porsiyon meyve ve sebze yemeye teşvik etmeye çalışın. Bunlar, haşlanmış kuru erik, haşlanmış kayısı ve buğulanmış sebzeleri içerebilir.

Bebeğinizin katılarına daha fazla su ekleyin.

Deneyebileceğiniz diğer şeyler:

Bebeğinizin bacaklarını bisiklet hareketleriyle nazikçe hareket ettirin, bu, bağırsaklarını uyarmaya yardımcı olabilir.

Bebeğinizin karnına nazikçe masaj yapın.

Ilık bir banyo kasların gevşemesine yardımcı olabilir.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Çok nadiren, kabızlık altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. 6 haftadan küçük bir bebek kabızsa, altta yatan bir durumu dışlamak için bir doktor tarafından değerlendirmeye ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki durumlarda bebeğinizi bir doktora götürmeniz yararlı olacaktır:

Bebeğinizin kakası kuru ve ufalanan veya topaklar gibiyse ya da kaka yaparken ağrı ve rahatsızlık duyuyor gibi görünüyorsa,

Bebeğiniz kabızlık yaşıyor ve yavaş kilo alıyorsa,

Bebeğinizin kakasında kan varsa doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ve Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bağırsak hareketlerinin yavaş çalışması nedeniyle dışkılama sırasında güçlük yaşanmasına kabızlık denir. Kabızlık, yetersiz ya da yanlış beslenmenin sonucudur. Bu nedenle bebeğinizin gün boyu tükettiği gıdalarla yakından ilgilidir. Bebeklerde kabızlığı önlemek için, lifli ve Omega yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin gıdalarla besleyebilirsiniz. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin 10 güne kadar kakalarını yapmamaları normaldir. Eğer bebeğinizin çişli bez sayısı fazlaysa ve herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermiyorsa panik yapmanıza gerek yok. Çünkü anne sütünün sindirimi çok kolaydır. Bu nedenle büyük oranda emilimi gerçekleşir.

Bebeğinizi beslerken yapacağınız ufak değişikliklerle kabızlık sorunundan kurtulabilirsiniz. Ek gıdaya geçmiş bebeğinizin beslenmesinde suyun önemli bir yer tuttuğu gerçeğini göz önünde bulundurun.

Bebeklerde Kabızlık Sebepleri

6 aylık bebeklerde kabızlık daha çok ek gıdaya geçilmesi sonrası görülür. Yeni besinlerle tanışan bebeğinize tadımlık küçük porsiyonlar teklif edin. Zamanla yeme düzeni oturacaktır. Bu nedenle aceleci davranmayın.

Bebeklerde Kabızlık Sebepleri

Bebeklerde görülen kabızlığın başlıca sebepleri;

  • Bebeğin çok hareketsiz kalması.
  • Ekmek, hamur işi, makarna tarzı besinleri fazla tüketmesi.
  • Lif açısından zayıf gıdalar.
  • Sağlıksız yağlarlar pişirilen gıdalar ve kızartmalar.
  • Su tüketiminin yetersiz olması.
  • Bebeğin alerjisi olan bir besini tüketmesi.

Bebeklerde Kabızlık Yapan Yiyecekler

Sindirimi zor olan besinler bebeklerde kabızlığa sebep olur. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya geçtikten sonra bol posalı ve sağlıklı yağlardan oluşan besinleri tüketmesini sağlayarak kabızlığı önlemiş olursunuz.

Kabızlığa sebep olan besinlere örnek olarak aşağıdakiler sayılabilir:

  • İnek sütü
  • Muz
  • Ekmek, hamur işi, makarna
  • Pilav

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabız olan bebekler;

  • Uzun süre kakalarını yapamayabilir.
  • Karın ağrısı çekebilir.
  • Kakalarının boyutu ufak ve çok sert bir yapıda olabilir.
  • Dışkılama yaparken ağrı hissedebilirler.
  • Makat bölümünde kızarıklık, çatlak ve kanama gözükebilir.
  • Bebek, rahatsız hissettiği için huysuz olabilir.
  • Kakasını yaparken ıkınıp zorlanabilir.
  • Kötü kokulu gaz ve dışkılama görülebilir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

6 aydan küçük bebeğiniz kakasını yaparken zorlanıyorsa karnına saat yönünde masaj yaparak bağırsaklarını rahatlatın. Böylece kolayca gazını ve kakasını yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer

6 aydan büyük bebekler için ise bol anne sütü aldığından emin olun. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda içtiği su miktarını artırın. Posalı yiyecekler yedirerek kakasının bağırsaklarından kolayca geçmesini sağlayın.

Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Doğal Besinler

Posası yüksek besinler ve içerisinde sağlıklı doğal yağlar bulunan gıdaların sindirimi daha kolay olmaktadır. Aşağıdaki besinlerin tüketimlerini artırarak kabız olan bebeğinizin bağırsaklarını rahatlatabilirsiniz.

  • Avakado
  • Fasulye
  • Bezelye
  • Su
  • Elma
  • Erik
  • Kabak
  • Semizotu

*Tavsiye niteliğinde değildir, anne ve bebek beslenmesi mutlaka doktor gözetiminde takip edilmelidir.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa uzun süre kakasını yapmaması normaldir.

Mama ile besleniyorsa, doktorunuzun bebeğinizin ayına ve kilosuna göre verdiği ölçüye harfiyen dikkat etmeniz gerekir.

Bebeğiniz kakasını yapmakta zorlanıyorsa karnına saat yönünde masaj yaparak bağırsaklarını rahatlatabilirsiniz.

Bebeğinizi sıcak suya oturtmayın, bu uygulama bebeğinizin bağırsaklarında iltihaba sebep olabilir. Doktorunuzun tavsiye etmediği tüm uygulamalardan kaçının.

Popo bölgesinin çok sık uyarılması bağırsakta tembelliğe sebep olacağından, krem veya fitil gibi uygulamaları doktorunuzun tavsiyesi olmadığı sürece tercih etmeyin.

Bebeğinizin bağırsaklarıyla ilgili doğuştan bir sağlık problemi varsa ve kabızlığı 3 günü geçip kanlı bir şekildeyse durumu mutlaka doktorunuzla takip edin.

Kaynak;
www.florence.com.tr
www.medicana.com.tr
www.memorial.com.tr

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

Bebeklerde Kabızlık

Sindirim sistemi problemleri, her yaştan kişiyi etkileyebilen ve toplumda oldukça yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Özellikle kabızlık gibi bağırsak hareketleriyle alakalı rahatsızlıklar yetişkinlerde kolaylıkla ifade edilebilen klinik belirtiler gösterirken; çocuklarda ve bebeklerdeki kabızlık sorunu ebeveynler tarafından fark edilmediği takdirde, uzun süre boyunca devam edebilir ve çocuk/bebek sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Bebeklerde Kabızlık Nedir?

Kabızlık; bağırsak hareketlerinde yavaşlama ile birlikte dışkılamanın seyrekleşmesi veya zorlaşması durumudur. Tipik olarak haftada bir kere veya daha seyrek dışkılama ile karakterizedir. Kabızlık sorunu, yetişkinlerde kolaylıkla tanınıp giderilmeye yönelik adım atılabilen bir durum olsa da özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde fark edilmesi güç olabilir.

Bebekler yetişkinler gibi sindirim sorunlarını ifade edemediğinden, bebeklerin günlük hareketleri ile bağırsak alışkanlıklarının takibi kabızlık sorununun tespit edilebilmesi için çok önemlidir. Bu anlamda; bebeklerde karın bölgesinde sertlik, kasılma veya şişlik görülmesi, bağırsak hareketleri esnasında huzursuzluk veya ağlama olması; bebeğin beslenmeyi reddetmesi, dışkısının sert kıvamda küçük parçalar hâlinde olması, dışkılama esnasında zorlanma ve ıkınmaya bağlı anüste oluşan çatlaklar ile kanama olması gibi durumlarda kabızlıktan şüphelenilmelidir.

Her bebeğin dışkılama sıklığı farklı olabildiğinden, kabızlık şüphesi olduğunda izlenilmesi gereken dışkılama sıklığı değil, dışkılamada yaşanan zorluğun derecesidir. Bebeklerde kabızlık sorunu sıklıkla kısa süreli, geri dönümlü olarak gerçekleşir ve tedavi ile kolayca düzeltilebilir.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Anne sütüyle beslenen bebeklerde, anne sütünün laksatif ve sindirimi kolaylaştırıcı doğası nedeniyle, kabızlık probleminin görülmesi sıklıkla beklenmez. Ancak, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanılması ile birlikte bebeklerde kabızlık sorununun görülme sıklığı artar. Bu bakımdan, aşağıdaki gıdalarla beslenme durumunda kabızlıkla karşılaşılabilir:

• İnek sütü: Beslenmede inek sütünün tercih edilmesi, alerji veya çeşitli sindirim problemlerinin yanı sıra kabızlık gelişimini de tetikleyebildiğinden bebeklerin diyetinde 1 yaşına kadar inek sütüne yer verilmemesi tavsiye edilir.

• Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir. Ek gıdaya başlanılan dönemde pirinç yönünden zengin mamalar kullanıldığında kabızlık görülebilir.

• Lif yönünden fakir gıdalar: Lifler, dışkıyı yumuşak hâle getiren karbonhidratlardır. Beyaz ekmek, makarna gibi lif yönünden fakir gıdaların bebeğin katı gıdalara geçtiği dönemde kullanılması kimi zaman kabızlığa sebebiyet verebilir.

Beslenmenin yanında, çeşitli koşul ve sağlık sorunlarının varlığında bebeklerde kabızlık tetiklenebilir. Bu bağlamda, aşağıdaki etkenler bebeklerde kabızlık nedenleri arasında sayılabilir:

• Sıvı alımında yetersizlik: Bebeklerin gün içinde yeterli miktarda sıvı alamadığı durumlarda daha katı dışkılama ve kabızlık görülebilir.

• Stres: Bebeğin alışkın olduğu koşul veya ortamlardan uzaklaşmasına yol açarak fiziksel veya psikolojik stres yaratan seyahat, çeşitli hareketler veya yüksek sıcaklık gibi durumlarda kabızlık tetiklenebilir.

• Enfeksiyonlar: Bebekte hastalanma ile sonuçlanan her türlü solunum, sindirim veya idrar yolu enfeksiyonlarında, vücudun yüksek ateş ve ishal ile birlikte sıvı kaybetmesi sonucu kabızlık ortaya çıkabilir.

• Kronik hastalıklar: Sindirim sistemini doğrudan etkileyen bazı rahatsızlıkların seyrinde kabızlık görülebilir.

Bebeklerde Kabızlık Tedavisinde Neler Yapılır?

Bebeklerde kabızlık sorunu genellikle altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılması ile kısa sürede düzelir. Kabızlık ile mücadelede evde uygulanacak çeşitli tedbirler ve yaşam tarzı değişiklikleri de yeterli etkiye sahip olabilir. Bu doğrultuda yapılabilecek uygulamalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

• Gün içinde bebeklerin bol sıvı almasının temin edilmesi oldukça faydalıdır. 6 aydan küçük bebeklerde düzenli anne sütüyle beslenme yeterli olurken; 6 aydan büyük bebeklerde günlük 900 ml’ye kadar sıvı alımı önerilir.

• Ek gıdalara başlanılmasıyla birlikte meyve suyu tüketimi tercih edilebilir. Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar.

• Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.

• Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır. Benzer bir etki yaratmak için, alternatif olarak, oyuncakların bebeğin karnına koyulması suretiyle bebeğin oyuncağa ulaşması için karın kaslarını çalıştırması sağlanabilir.

• Bebeklerin karnına tek elle yumuşak, dairesel hareketlerle masaj yapılması yoluyla bağırsak hareketleri artırılabilir.

• Bebeklere ılık banyo yaptırılması bağırsak hareketlerini tetiklediği için yararlı olabilir.

• Bebeklerde anal bölgeden ateş ölçmeye yarayan rektal termometrelerin kullanılması dışkılamayı tetikleyebilir.

• Dışkılamanın kolaylaştırılıp anal bölgede yaralanmanın önlenmesi adına anal bölgeye fitil veya gliserin uygulaması yapılabilir.

Bu tedbirlere rağmen kabızlık sorunun devam etmesi hâlinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması yararlı olacaktır. Uzman bir hekim tarafından, bebeğin genel durumu incelenmeli ve detaylı muayene ile olası hastalık bulguları araştırılmalıdır.

Bebeklerde Kabızlığın Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerde kabızlığın gelişmesini tetikleyen koşul ve etkenlerin ortadan kaldırılması, özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlığı önlemek için yeterli olur. Bu anlamda, aşağıdaki tedbirlerin günlük hayata tatbik edilmesi ile bebeklerde kabızlık sorunu önlenebilir:

• 6.aya kadar bebeklerde sadece anne sütü ile beslenme yapılmalıdır. 6. aydan önce herhangi bir katı gıdaya başlanmamalıdır.

• 6.ay sonrasında bebeğe verilecek ek gıdaların arasında lif içeriği yüksek fasulye, tahıl, bezelye gibi besinler olmasına dikkat edilmelidir.

• Bebeklerin günlük yeterli miktarda sıvı alması önemlidir. Bu bağlamda günlük 1 litreye yakın sıvı alımı yararlıdır.

• Bebeklerin günlük aktivitede bulunması; karın masajı, bacakların karna doğru hareket ettirilmesi gibi bağırsak hareketlerini teşvik edici hareketlerin yaptırılması faydalıdır.

Bebeklerde kabızlık nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Kabızlık bir yaşından küçük bebeklerde yaygındır, ancak ebeveynler için endişe kaynağı olabilir. Bazen bebeğiniz gerçekten kabız değildir, ancak bağırsaklarının düzene girebilmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır. Normalde, bir bebeğin kakası yumuşaktır ve bağırsaktan kolayca geçer. Bebek kabız olmasa bile, bağırsak hareketleri düzensiz olabilir. Nadir durumlarda, kabızlık sinir eksikliği veya alt kalın bağırsakta yapısal sorunlardan kaynaklanabilir. Şimdi, bebeklerde kabızlık nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlere bir göz atalım...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma:

Bebeklerde kabızlık nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Kabızlık özellikle bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Kabızlığın birden çok sebebi bulunmaktadır. Kabızlık tedavi edilmediği ve kronikleştiği durumlarda şiddetli karın ağrısı ile sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan kabızlık ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… Bebeklerde kabızlık nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

BEBEKLERDE KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlık sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte oldukça nadir görülür, ancak katı ve bazen de mama ile beslenen bebeklerde daha yaygındır. Bir bebekte kabızlık meydana geldiğinde, bunun nedeni genellikle diyetlerinde yeterince sıvı alamamalarıdır.

Bebeklerde kabızlığa ayrıca; Hirschsprung hastalığı, hipotiroidizm veya kistik fibroz gibi altta yatan bir durum neden olur. Bunların dışında kabızlığa sebep olabilecek nedenler arasında;

– Doğuştan var olan anatomik bozukluklar,
– Endokrin hastalıklar,
– Mide-barsak sistemi hastalıkları,
– Sinir sistemi bozuklukları,
– Bağırsağın sinir ve kas bozuklukları,
– Diş çıkarma döneminde bağırsak florasının değişmesi,
– Doğuştan anormal karın kas yapısı,
– Yetersiz ve dengesiz beslenme,
– Bağ dokusu hastalıkları,
– İnek sütü alerjisi,
– Kalsiyum yüksekliği,
– Potasyum azlığı,
– B12 vitamini eksikliği,
– Demir ilaçlarının kullanımı
– Diyet faktörleri yer alır.

BEBEKLERDE KABIZLIK BELİRTİLERİ

– Karın bölgesinde sertlik
– İştah kaybı
– Kokulu kaka
– Ağlama ve huzursuzluk
– Kaka yapmadan önce ağrı, hırçınlık
– Kuru, sert ve topaklanmış kaka

KABIZLIK TEDAVİSİ

Kabızlık tedavi edilmediğinde uzun dönemde iştahsızlık-gelişme geriliği, karın ağrısı, çocuğun konforunda ciddi bozulma, mutsuzluk, huzursuzluk ve bunların sonucunda psikolojik bozukluklar (sosyal dışlanma, depresyon ve anksiyete, özellikle kaka kaçırma da varsa), anüste çatlaklar (fissür), popodan kan gelmesi, hemoroid, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve idrar kaçırmaya neden olabileceğinden mutlaka tedavi edilmelidir. Kabızlığın giderilmesi için yapılabileceklerden bazıları şu şekildedir:

– Bebeğiniz ek gıdalar yiyecek yaşta ise, ona meyve ve sebze verebilirsiniz.

– Bebeğiniz henüz hazır bebek maması yemiyorsa, günde 60 ila 120 mililitre meyve suyu (kuru erik, armut, kiraz veya elma) verebilirsiniz.

– Doktorunuz tarafından söylenmediği sürece bebeğinize lavman, müshil veya fitil vermeyin.

Çok fazla kaka yapmayan bebeklerin çoğunun “kabız” olmadığını ve normalden farklı bir şeye ihtiyaç duymadıklarını unutmayın.

Bebeklerde cilt hastalıkları nelerdir?İlginizi ÇekebilirBebeklerde cilt hastalıkları nelerdir?Kolik bebekleri sakinleştirmenin 7 yöntemiİlginizi ÇekebilirKolik bebekleri sakinleştirmenin 7 yöntemi

AğrıanksiyeteanneBebekdepresyondiyetkabızlık

Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde kabızlık nedenleri ve belirtileri

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık, hazır mama ile beslenen bebeklere göre daha az görülür. Kabızlığın bir hastalık sonucu ortaya çıkması ihtimali oldukça düşüktür. Nörolojik anormallikler haricinde bebeklerde kabızlık genellikle ek gıdaya geçilen dönemde görülür. Özellikle unlu gıdalara ve pirinç ununa geçilmesi kabızlığı tetikler. Bir diğer kabızlık nedeni ise inek sütü ile hazırlanan gıdalardır. İnek sütüne alerjisi ve intoleransı olan bebeklerde kabızlık önemli bir problemdir. Ek gıdaya geçildiğinde kabızlık problemi ile karşılaşan ebeveynler mutlaka gıda alerjisi yaptırmalıdır. Yapılan testler sonucunda alerjiye neden olan gıdalar birkaç haftalığına diyetinden çıkartılarak değişiklikler izlenmelidir. Bebeğin karın bölgesinde sertlik, kaka yaparken ağlama, kokulu dışkı, kuru, sert ve topaklanmış dışkılama halinde kabızlıktan söz edilebilir. Kabız bebek huzursuz, iştahsız ve mutsuzdur.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde kabızlık tedavisi nedene göre yapılır. Altta yatan herhangi bir hastalık var ise öncelikli olarak hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak gelişen kabızlık için bebeklerin beslenme programlarına yüksek posa içeriğine sahip gıdalar eklenmeli ve su tüketimleri artırılmalıdır. Ek besinlerin azar azar başlanması bebeğin sindirim sisteminin bu besinlere olan reaksiyonunu azaltır. Muz, havuç, patates, pirinç, şeftali kabızlığı tetikler. Su ile birlikte erik püresi, elma suyu, kayısı suyu ve armut suyu verilebilir. 4 aylık bebekler günde 6-120 mililitre meyve suyu tüketebilir. 4-8 aylık bebeklerde bu miktar 180 mililitreye çıkarılabilir. Kabızlık çözümü için bebeğinizin bacaklarını dairesel şekilde oynatabilir, karın bölgesine hafif masajlar yapabilirsiniz. Yapılan kabızlık giderici beslenme programı ve diğer aktivitelere rağmen kabızlık devam ederse mutlaka doktora danışılmalıdır ve kabızlık ilacı mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeyler

Bebeklerde kabızlık karında sertlik oluşması ve huzursuzluk ile ortaya çıkabilir. Bebeğin kakası çok zor ve sert çıkabilir. Çıkarken de oldukça zorlayabilir. Bu durumda kabızlık bebekleri oldukça etkiler. Bebeklerde sık sık ağlama nöbetleri de görülebilir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlığın nedeni farklılık gösterebilir. Özellikle bebekler doğru bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin karın ağrısı ve huzursuzluğu olduğunda mutlaka doktoru ile iletişime geçmek lazım. Bebek anne sütü ile besleniyorsa sıvı eksikliğinden kaynaklanan kabızlık meydana gelebilir. Bebeklerde mevsim değişiklikleri de kabızlığa yol açar.

Mama ile beslenen bebeklerde mama markasını değiştirmek kabızlığı önleyebilir. Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde kabızlık en çok görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kabızlığı önlemek için de bazı yöntemler kullanılmalıdır. Özellikle bebekler iyi bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin kakasının ne sıklıkla çıktığı ve şekli de not edilmelidir. Bu gözlemler bebeğin doktoru ile mutlaka paylaşılmalı.

Günümüzde hazır mama ile beslenen bebeklerde anne sütü ile beslenen bebeklere göre daha fazla kabızlık görülebilir. Bebekler hazır mama ile besleniyor ise mama doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde az sıvı alımı nedeni ile kabızlık da olabilir. Bebeklerde ayaklar bisiklet çevirme şeklinde hareket ettirilir. Aynı zamanda bebeklerin karınlarına da yağ ile masaj yapılabilir. Yumuşak bir şekilde masaj uygulanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde kabızlığın giderilmesi için çoğunlukla lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Lifli besinler bağırsak hareketlerini arttırması ile bilinir. Bu şekilde kabızlık da giderilir. Lifli besinler çoğunlukla taze sebze ve meyvelerde bulunur. Ek gıdaya geçen bebeklerde erik, kayısı, incir, üzüm ve karpuz gibi meyveler tüketilmelidir.

Bebeklere yeşil yapraklı sebzeler ile az haşlanan karnabahar, kereviz ve pırasalar da yedirilebilir. Bu şekilde bebeklerin kabızlık sorunu da çözülecektir. Bebeklerde kabızlığın ortadan kaldırılması için besinler doğru bir şekilde tüketilmeli ve bebeklerin sıvı alımı da arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeklerin karnına masaj yapılmalıdır. Bebeklerin ayaklarını hareket ettirerek kabızlığın önlenmesi de sağlanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerKabızlık Devam Ederse Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde kabızlık devam ederse çok dikkatli davranılması gerekir. Anne ve babalar uzman bir hekimden de yardım almalılar.

Bebeklerde kabızlık sorunu devam eder ise bu kabızlık problemi kronik bir hal almaktadır. Kronik hale gelen kabızlık da ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu da kalın bağırsakta tıkanıklık meydana getirebilir.

Ayrıca alerji ve tiroit problemleri de ortaya çıkar. Bu durumda bebeği iyi gözlemleyerek mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir. Bebeğin yaşına göre ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kabızlık belli belirtiler ortaya koyar. Anne sütünün dışında ek gıdaya başlayan bebeklerde kile benzeyen dışkılar ortaya çıkabilir. Ayrıca sert yapıda ve topaklar halinde dışkılar da ortaya çıkar.

Bebekler genel olarak huzursuzluk halinde ve uykusuz kalabilirler. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin çoğunda iştahsızlık problemi yaşanır. Bebeklerin bağırsak hareketleri de durağan bir hal alır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? Bebeklerde Kabızlık En Hızlı Nasıl Geçer, Neler Yapılabilir?

Bağırsak problemleri herkeste görülebilecek bir durumdur. Özellikle bebeklerde görülmesi hem anneyi hem de bebeği huzursuz etmektedir. Normal şartlarda bebeklerin tuvaleti yumuşaktır ve bağırsaklardan kolayca geçebilir. Ancak zorlanarak tuvalete çıkması kabız olduğu anlamı taşımaz. Bazen bağırsak hareketleri yavaş ya da düzensiz olabilir. Bebekler ve çocuklarda sık görülen bu durum tedavi edilmezse kronikleşme durumu vardır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık az sıklıkta görülür. Ancak katı gıda ve mama ile beslenenlerde daha fazla görülebilir. Böyle durumlarda anneler bebekleri adına endişe duyar ve internet üzerinden araştırmalar yaparlar. Aynı zamanda evde bebeklerine masaj yaparak durumun düzelmesini de sağlayabilirler. Buna göre; bebekler neden kabız olur? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer?

BEBEKLERDE KABIZLIK BELİRTİLERİ

  • İştah kaybı
  • Huzursuzluk
  • Ağlama
  • Hırçınlık
  • Zor tuvalete çıkma
  • Karın bölgesinde sertlik

BEBEKLER NEDEN KABIZ OLUR?

Bebeklerin kabız olmasının birden fazla sebebi olabilir. Bunlardan bazıları;

Anne sütü yerine mama ile beslenme: Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az görülür. Bunun sebebi anne sütünün sindiriminin kolay olmasıdır. Anne sütü bebeklerin bağırsak hareketlerini arttırır ve daha sık tuvalete çıkmasını sağlar.

Katı gıdaya geçiş evresi: Anne sütünden katı gıdaya geçiş evresinde bağırsaklar bu besinleri kolayca sindiremez. Bu sebepten ötürü daha sık kabız olurlar. Tuvalete çıkma sıklığı ve sertliğinde değişiklikler görülebilir. Bu durum zaman içerisinde değişebilir, düzelebilir ya da daha ileri seviyeye çıkabilir.

Liften eksik beslenme: Ek gıdaya geçen bebeklerde beslenmeden kaynaklı bir takım problemler görülebilir. Bu sebepten bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Püre, havuç, kayısı, ezilmiş elma, çilek gibi besinler bebeklerde kabızlık durumunu çözecektir.

Az sıvı ya da su tüketimi: Bol su tüketimi bebeklerin kabız olma ihtimalini düşürür. Kolay tuvalete çıkılmasını sağlar. Bu durumda bebekler rahat eder.

BEBEĞİNİZ KABIZ OLDUYSA NELER YAPMALISINIZ?

  • Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapılır. Bu durum bağırsakların kolayca hareket etmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebek masajı yapılabilir. Bağırsak fonksiyonlarının çalışmasını sağlar.
  • Sıcak bir banyo bebeğin kolay dışkılamasını sağlar. Banyo sırasında da masaj iyi gelecektir.
  • Anüsün dış tarafında krem ya da vazelin sürmek iyi gelecektir.

Bebeklerde kabızlık birtakım hastalıkların başlangıcı olarak da bilinir. Gıda alerjisi veya zehirlenmesi gibi durumları tetikleyebilir. Metabolizma bozukluğu ya da doğuştan gelen hastalıkların habercisi de olabilir. Bu durum ihmal edilmemeli, mutlaka doktora kontrol ettirilmelidir.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NEDEN OLAN ETKENLER

  • Endokrin hastalıklar
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Kalsiyum yüksekliği
  • Potasyum azlığı
  • İnek sütü alerjisi

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Bebeğe ılık suda banyo yaptırmak kasların gevşemesine neden olur, bu durumda bebek rahatlar. Banyo sırasında ılık suyun içine kısa süreliğine oturtmak da etkili olacaktır.

Bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir.

Bebeğe egzersiz yaptırmak iyi gelecektir.

Bebeklere masaj yapılması iyi bir yöntemdir. Bebeğin karın bölgesine yarım ay hareketlerinin yapılması bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Kabızlık neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir ve nasıl geçer? Kabızlığı anında kesen yöntemler!

Minik yavrunuz dünyaya geldikten sonra annelik duygusunun getirmiş olduğu kaygılar, sizi bambaşka bir kişiye dönüştürmeye başlar. Özellikle yenidoğanların bakımı söz konusu olduğunda beslenme, uyku düzeni, alt değiştirme rutini gibi günlük bebek bakımı ile ilgili birçok konuya ilişkin sorularınız ve endişeleriniz baş gösterir. Miniğinizin gün içerisinde kaç kez emdiği, kaç kez altını pislettiği ve ne kadar süre uyuduğu, hayatınızın en önemli soruları haline gelir. Çünkü bebeğinizin gelişimi ve sağlıkla büyümesi için bu üç sorunun cevabı can alıcı noktalardır. Beslenme ve uykunun önemi tartışılmaz; ama bebeğinizin bezinin kirlenmesinden mutlu olmak, bunu siz de pek tahmin etmiyordunuz. Yavrunuzun gaz sancısı çekmemesi, huzurlu olması ve düzenli emebilmesi için düzenli olarak da dışkılaması gerekecektir. Ancak ortaya çıktığında yetişkinleri bile olumsuz etkileyebilen bir durum olduğu düşünüldüğünde, bebeklerde kabızlık daha sancılı bir hale dönüşebiliyor.

Peki bebekler neden kabız olur? Belirtileri ve tedavisi hakkında tüm merak edilenler bu yazımızda!

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde beslenme bozukluklarından veya bağırsak tembelliğinden kaynaklı olarak dönemsel kabızlık yaşanabilmektedir. Kişi, karında şişliğe sahipse veya dışkılama sorunları yaşıyorsa kabız olduğunu düşünerek önlemlerini alır. Maalesef bebeklerde ve çocuklarda durum bu şekilde ilerlemez. Derdini anlatamayan minikler bazı belirtiler gösterse de ancak sizin bunları doğru yorumlamanız sonucunda sıkıntı fark edilir.

Bebek kabızlığı belirtileri şu şekildedir;

  • Bebeğin kakasında kan varsa;

Bebeğinizin kakasını yaparken zorlandığı anlamına gelir. Kabız olan bebekler zorlanarak tuvaletlerini yaptıklarında, anüs çevresinde yırtılmalar ve kanamalar meydana gelebilir.

  • Bebeğin karnında şişlik ve sertlik varsa;

Bağırsaklarını tam olarak boşaltamadığı için karın bölgesinde gözle görülür şişlik ve elle dokunduğunuzda hissedilebilen bir sertlik vardır. 

  • Bebek ıkınarak kaka yapıyorsa;

Kabız olduğunun bir işaretidir. Bağırsak hareketleri azalmıştır ve dışkının yapısı değişime uğramıştır. Bu da, bebeğinizin zorlanarak ve ıkınarak kakasını yapmasına yol açar.

Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından dolayı yavrunuz karın ağrısı ve gaz sancısı çekebilir, bu durum bebeklerde huysuzluk yaratabilir.

Huysuzluk ve karın ağrısı yaşayan bebeklerde iştahsızlık görülebilir. Boşaltım tam olarak gerçekleşmediği için karında baskı oluşur ve bebek acıktığını anlamaz.

  • Bebeğin kakası kuru ve sertse;

Yeterli sıvı tüketimi olmadığı veya yanlış beslenmeden kaynaklı bağırsak tembelliği oluştuğunun bir işareti olabilir. Kabız bebeklerde dışkının yapısı, kuru ve sert olur. Bebek kakasını seyrek yaptığında bu durum daha belirgindir.

bebeklerde-kabizlik-nedenleri

Bebeklerde Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda kabızlık, ilk 6 aydan sonra 2 yaşına kadarki süre içerisinde daha sık görülüyor. Özellikle bu dönemde bu sorunun daha sık yaşanması ‘bebeklerde kabızlık neden olur?’ sorusunu da beraberinde getiriyor;

  • Bebekler, 6.aydan sonra katı gıda ile beslenmeye başlayabilirler. Anne sütünden ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklerin vücudu yeni besinlere alışmaya çalışır ve alışma evresinde dışkılama düzenleri değişiklik gösterebilir. Yeni beslenme alışkanlıkları, bebeklerde kabızlığa neden olabilir.
  • Anne sütüne ek olarak verilen besinler, bebeklerde kabızlığa yol açabilir. Bu durum, annenin emzirme döneminde kabızlığa yol açabilen besinleri tüketmesi durumunda da ortaya çıkabilir. Kısacası, anne nasıl beslenirse anne sütünü emen bebek de bu besinleri alacağı için kabız olabilir.
  • Gün içerisinde az sıvı tüketen bebeklerin kabız olma olasılığı daha yüksektir. Vücutta bulunan su miktarının azalması durumunda kabızlık meydana gelebilir. Bu durum, mevsim geçişlerinde daha sık yaşanabilmektedir.
  • Bebeklerde bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, yan etki olarak kabızlığa neden olabilir. Genelde ilaca ara verildiğinde sorun da ortadan kalkmış olur.
  • İnek sütü tüketen çocuklarda kabızlık görülebilir. Bazı çocukların bünyeleri, inek sütünü hazmetmekte zorlanmakta ve bu durum kabızlığa yol açmaktadır.
  • Bazı bebeklerin sindirim ve boşaltım hareketleri, diğer bebeklere kıyasla daha yavaştır. Bunun sebebi, genetik yatkınlıktan kaynaklıdır. Metabolik hareketlerin bebekten bebeğe farklılık göstermesi, daha seyrek dışkılamaya neden olabilir.
  • Bebeklerin bazı dönemlerde bağırsak hareketlerinde azalma görülmektedir. Emekleme ve yürümeyi öğrenme zamanları ile diş çıkarma dönemleri, çocukların beslenme düzenlerinin değişmesine ve buna bağlı olarak kabızlığın daha sık yaşanmasına sebep olmaktadır.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Yenidoğan bir bebek 2-3 gün kakasını yapmamışsa, bu durum kabız olduğunun bir göstergesidir. Peki bebekte kabızlık nasıl geçer?

  1. İlaç tedavisi ile: Kabız olan bebeklerde, doktorun tedavi için uygun gördüğü bir ilaç takviyesi ile sorun giderilebilmektedir. Bitkisel destekli fitiller veya prebiyotik ve probiyotik destekli damlalar, bu amaçla kullanılan ilaç takviyeleridir. Bağırsak florasını düzenleyici etki gösteren bu ürünlerin, mutlaka bir hekime danışılarak kullanılması gerekir. Aksi halde, çocuğunuzda alerjik etki gösterme olasılığı mevcuttur.
  2. Masaj yaparak: Bebek kabızlığının ilaçsız tedavilerinden biri de, bebeğin karın bölgesine uygulanan masajlardır. Kabız olan bebekte karında şişlik ve sertlik meydana gelir. Uygun bir masaj yağı veya doğal içerikli bir krem yardımı ile bebeğin karnına dairesel ve yumuşak hareketlerle masaj yapılabilir. Bu yöntem, bebeğin huysuzluğunu gidermede ve rahatlamasında oldukça yardımcı olacaktır.
  3. Sıcak su uygulaması ile: Bağırsak hareketlerini hızlandırmada sıcak suyun etkisi çok yüksektir. Bebeğinizi banyo yaptırırken veya banyo hariç bir zamanda, 10 dakika süre ile çok sıcak olmayan ve miniğinizi yakmayacak sıcaklıkta bir suyun içerisine oturtarak bekletmeniz, kakasının yumuşamasına yardımcı olacaktır.
  4. Egzersiz yaparak: Bol hareket, bağırsak hareketleri yavaşlayan bebekler için en ideal çözümdür. Bebeğiniz henüz yürüyemiyor hatta emekleyemiyor ise, bazı küçük egzersiz hareketleri oldukça faydalı olacaktır. Bebeğiniz sırt üstü yatar pozisyondayken bacaklarını ileri geri pedal çevirir gibi hareket ettirmek, onu hem rahatlatır hem de bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri ve Çözümleri

Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kabızlığın ana nedeni, bebeğin yanlış beslenme tarzıdır. Aileler kabızlığı gidermede ve önlemede yavrularını beslerken ‘kabız olan bebeğe ne iyi gelir?’ sorusunu sıkça sormaktadır.

  • Sıvı tüketimi bu dönemde çok önemlidir. Bebeklere taze sıkılmış meyve suları, özellikle şeftali, elma, portakal suyu içirilebilir.
  • Lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Karnabahar ve kereviz püre haline getirilerek bebeklere verilebilir.
  • Günde bir küçük kâse yoğurt yedirmek, yavrunuzun bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
  • Tahıllı gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Beyaz ekmeğin yerine tam buğday ekmeği tercih edilebilir.
  • Kayısı, şeftali, mürdüm eriği, elma, armut gibi meyvelerin püresi kabızlığa iyi gelir. Posalı meyveler, bağırsakları çalıştırır.
  • Makarna ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmek, kabızlığı önlemede yardımcı olacaktır.
  • Bol su tüketimi, özellikle ek gıdaya yeni geçen çocukların sindirimini kolaylaştıracaktır.

Gaz sancısı gibi bebeklerde kabızlık da, yavrunuzun huzursuz günler geçirmesine yol açabilir. Bu süreç içerisinde, özellikle bebeğinizin beslenmesi konusunda ve emziriyorsanız kendi beslenmeniz konusunda hassas ve seçici davranmanız, kabızlığı gidermede en önemli nokta olacaktır.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede