burundan siyah sümük gelmesi / Siyah sumuk neden olur? – seafoodplus.info

Burundan Siyah Sümük Gelmesi

burundan siyah sümük gelmesi

seafoodplus.info

  • Yönergeler
  • İçindekiler

    Siyah sümük neden olur?

    Sigara içmiyorsanız ancak sümüğünüz yine de siyahsa mantar enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

    Sümükte kan pıhtısı neden olur?

    sinüzit hastalarında sık sık görülebilir. bunun dışında uzun sürede iyileşmeyen gripler; bunlar ardından çok sık ve şiddetli burun silme sonucu zarar gören burun içi kılcal damarları da bu kanamaların sebebi olabilir.

    Sümükte kan olması ne demek?

    Sümüğün renginin kan kırmızıya dönmesi veya sümüğün kan ile birlikte akması diğer durumlara göre daha ciddidir. Beyin kanaması riskinin olmasına işaret olan bu durum ayrıca sinüslerdeki ciddi sorunları da belirtmektedir. Ayrıca sümüğün kan renginde olması ciddi nörolojik sorunların da habercisidir.

    Sümük içinde ne var?

    Sümük, burun boşluklarında ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı. Sümüğün içinde epitelyum hücreleri, mikroplar, tozlar ve su bulunur. Suyun az veya çok oluşuna göre sümük akıcı veya uzayıcı bir yapı gösterir. Kuruyunca az çok kalın ve yapışkan bir kabuk halini alır.

    Koyu sümük nasıl geçer?

    Burun akıntısına ne iyi gelir?

    1. Bol miktarda sıvı tüketmek. Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı belirtileri de varsa bol sıvı içmek önemlidir.
    2. Buhar banyosu yapmak. Sıcak buhar teneffüs etmek, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olur.
    3. Sıcak bitki çayları içmek.
    4. Zerdeçal.
    5. Zencefil.
    6. Sarımsak.

    Mukus rengi neyi ifade eder?

    Burunda nem kaybolur ve mukus beyaz bir hale gelir. Bu soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır.

    Burundan neden kanli balgam gelir?

    Balgamda Kan, Hangi Hastalıkların İşareti Olabilir? Her türlü akciğer hastalığı balgamda kan görülmesine sebep olabilir. Balgamda görülen kan, akciğer kanseri gibi çok önemli bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, kronik bronşit, bronşektazi, verem gibi daha iyi seyirli bir hastalığa da işaret edebilir.

    Kanlı balgam ve kanlı sümük neden olur?

    Pekçok sebeple oluşabilen, solunum yollarının genişlemesi sonucu oluşan bronşektazi (hastalıklı bronş genişlemesi) ve akciğer kanseri en sık diğer iki nedendir. Bunun dışında akciğer damarlarında tıkanmaya yol açan pulmoner emboli, akciğer apsesi, kronik bronşit, zatüre de kanlı balgama yol açabilir.

    Burun silerken gelen kan gelmesi abdesti bozar mı?

    Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur. Kanama sadece yaralama ile olmasa bile abdest yine de bozulur.

    Burun Akıntısı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

    Genellikle soğuk algınlığından kaynaklandığı düşünülerek geçiştirilen burun akıntısının rengi, kokusu, süresi veya tek taraflı olması farklı hastalıkları işaret edebiliyor. Burun akıntısının 10 günden fazla sürdüğü durumlarda zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Yalçın Varnalı, geçmeyen burun akıntısı ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

    Vücudu enfeksiyonlardan koruyor

    Burun ve sinüslerin içini döşeyen mukozada bulunan salgı bezleri günde ,5 litre civarında salgı üretmektedir. Burun mukozası; yüzeyinde ancak mikroskopla görülebilen ve siliya adı verilen hareketli minik tüyler sayesinde solunan havayı ısıtarak nemlendirmektedir. Bakteri, virüs ve tozları filtre ederek alt solunum yollarına inmelerini engelleyen burun mukozası vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına katkıda bulunmaktadır.   

    Burun akıntınız duymanızı engelleyebilir

    Aşırı üretilen mukus burun- geniz akıntısına, öksürük ve boğazda tahriş hissine yol açabilmektedir. Yaşanan akıntı şeffaf ve sulu olabileceği gibi; yoğun, kokulu hatta kanlı olabilmektedir. Aşırı burun akıntısı; bağışıklık sistemi düşük ve sigara içenlerde sinüzit, bronşit gibi ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlayabilmektedir.  Yoğunlaşan mukus akıntısı orta kulakta sıvı birikimi ve orta kulak iltihabı gelişmesine, dolayısıyla kulak ağrısına ve işitme kaybına yol açabilmektedir. Mukus akıntısıyla birlikte görülebilen kronik geniz akıntısı ise geçmeyen öksürüğe ve hatta ses kısıklığına neden olabilmektedir.

    Akıntının nedenleri araştırılmalı

    Burnu ya da burun içindeki dokuları tahriş eden her şey burun akıntısına yol açabilmektedir. Burun akıntısı yaygın görülmesine ve genellikle kendiliğinden düzelmesine rağmen, daha ciddi sorunların göstergesi de olabilmektedir. Bazı kişilerde herhangi bir neden olmamasına rağmen kronik burun akıntısı görülebilmekle beraber genellikle; sinüzit, alerji, grip, nezle, burun damlasının aşırı kullanımı, burun kemik-kıkırdak eğriliği, sigara kullanımı, madde bağımlılığı, bazı ilaçlar, kuru hava, gebelik, hormonal değişimler, fasulye, bezelye gibi yabanca cisimlerin buruna kaçması, burun içi polipler, burun ve sinüs tümörleri, mesleki astım, akciğer ve solunum yolları enfeksiyonuna neden olan virüsler ile beyin omurilik sıvısının burundan gelmesi (BOS rinore) neden olabilmektedir.

    10 günü geçtiyse doktora başvurun

    10 günü geçen, ateşin eşlik ettiği, bulanık görmeye neden olan, sarı-yeşil renkli ve koyu kıvamlı, kanlı, kokulu, tek taraflı ya da kafa travması sonrası ortaya çıkan burun akıntılarında zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Belli bir süre tedaviye rağmen akıntı kesilmiyorsa nedeni belirlemek için; kan ve alerji testleri, burun, boğaz ve balgam kültürü, sinüs grafisi gibi tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Muayenede; burun akıntısını ne zaman başladığı, ateş, eklem ve kas ağrılarının eşlik edip etmediği, belli dönemlerde örneğin mevsim dönümlerinde tekrar edip etmediği, gözlerde sulanma, akıntının karakteri, meslek ve hobilerin belirlenmesi önemlidir.

    Tek taraflı akıntılara dikkat

    Burun akıntılarında tedavi, nedene yöneliktir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilirken, kronik sinüzit, kemik eğriliği ve burun içi et büyümesi gibi yapısal bozukluklar ya da alerjik kişilerde görülen polipler cerrahi bir girişim gerektirebilmektedir. Alerjiye bağlı olgularda antialerjik ilaçlar kullanılırken, alerjenle temas mümkün olduğunca önlenir. Tek taraflı burun tıkanıklığı ve kötü kokulu burun akıntısı; çocuk hastalarda burunda yabancı cisim düşündürürken, yaşlı hastalarda burun ve sinüs tümörü belirtisi olabilmektedir.

    Alınması gereken önlemler;

    Burun akıntısıyla ilgili doktora başvurana kadar kişinin kendi kendine alabileceği önlemler de bulunmaktadır.  

    • Sık sık ellerinizi yıkayın.
    • Burnunuzu çekin, yutkunun ya da hafifçe sümkürün.
    • Bilinen alerjen maddelerle temastan kaçının.
    • Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın.
    • Ani ısı değişimlerine maruz kalmamaya çalışın.
    • Yatağınızın baş kısmını hafifçe yükseltin.
    • Odanızı nemlendirin.
    • Bol miktarda su için ve sıvı alımını artırın. Ancak bu sıvıların şeker içermemesine dikkat edin.
    • Serum fizyolojik, okyanus suyu gibi tuzlu sularla burnunuzu yıkayın.

    fazla oku

    Halk arasında "sümük" diye tabir edilen, burundaki mukus tabakasının birçok işlevi var. Örneğin bu tabakanın rengi, bireylerin vücudunda neler olup bittiğine dair çok önemli bilgiler veriyor.

    Uzmanlara göre normalin dışında bir renk tonu, özellikle de uzun süreli olduğunda çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

    Sümük rengi, herhangi bir hastalığın teşhisi için tek başına yeterli değil. Ancak bireylerin derhal bir doktora başvurması gerektiğini gösterebileceği için dikkate değer bir konu.

    Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

    Science Alert'ün aktardığına göre, normal olan berrak mukus tabakası, koruyucu proteinler ve suyla karışık tuzları içeriyor.

    Bu tabaka, susuz kalmaya ve bakterilerle virüsler gibi yabancı cisimlerin vücuda girişine karşı nemlendirici bir bariyer görevi görerek solunum yollarını nemli ve temiz tutuyor.

    Solunan her şey bu mukusa yapışabiliyor. Burundaki küçük kıllar, mukusu boğazdan mideye doğru itiyor ve burada tüm kötü mikroplar mide asidi tarafından eritiliyor.

    Ancak mukus sadece burunda yer almıyor. Bu jel, vücudun nemli olması gereken her yüzeyini, aynı zamanda akciğerleri, sinüsleri, ağzı, mideyi, bağırsakları ve hatta gözleri kaplıyor.

    Mukusun şeffaf olması endişelenecek bir şey olmadığı anlamına geliyor. Ancak miktarı çok artarsa alerji, soğuk algınlığı veya grip başlangıcı olduğuna işaret edebilir.

    Mukusun diğer renkleri ve anlamları ise şu şekilde:

    Beyaz mukus: Birçok farklı anlamı olabilir. Ancak çoğu zaman, solunum yollarının tahriş olduğu, şiştiği, mukus akışını kısıtladığı ve kurumasına neden olduğu anlamına geliyor.

    Aynı zamanda burun enfeksiyonu, alerji veya susuz kalmaktan da kaynaklanabilir.

    Zira bağışıklık hücreleri burnu tahriş eden faktörle mücadele ederken, mukusa bulanık bu dokuyu veren molekülleri serbest bırakıyor.

    Yaygın bir mit olmasına rağmen, araştırmalar süt tüketiminin mukusu daha bulanık hale getirmediğini gösteriyor.

    Sarı mukus: Muhtemelen vücudun bir enfeksiyonla mücadele ettiği anlamına geliyor.

    Bir enfeksiyon durumunda bağışıklık sisteminin beyaz kan hücreleri, ister bakteri ister virüs olsun, mikrobiyal istilacıyı onu yok etmek için bölgeye hücum ediyor. İşlerini tamamlayıp ölen beyaz hücreler mukusla birlikte vücuttan atılıyor ve bu süreçte onu sarıya boyayabiliyor.

    Öte yandan, sarı mukus, antibiyotiğe ihtiyaç olduğu anlamına gelmez. Çünkü vücut her zaman enfeksiyonlarla karşı karşıya kalır ve onlarla mücadelede çok iyidir.

    Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor.

    Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.

    Pembe veya kırmızı mukus: Burunda kan olduğu anlamına geliyor.

    Bu durum, alerji, enfeksiyon ve hünkürme veya sürtünmegibi birçok faktörden kaynalanabilir. Yüzüstü düşmek gibi fiziksel travmalar da sümüğü kırmızıya çevirebilir.

    Aynı zamanda havanın çok kuru olduğuna da işaret edebilir.

    Kahverengi mukus: Bu da kanın kuruduğu veya bireylerin kirli ortamlarda vakit geçirdiği anlamına geliyor.

    Nazal astardaki kan kuruduğunda mukusa karışıp onu kahverengiye çevirebiliyor.

    Ancak kahverengi mukus her zaman kandan kaynaklanmayabilir. Kir, toz, sigara dumanı, enfiye veya baharatlar da bu renk değişikliğinin nedenlerinden.

    Öte yandan öksürürken kahverengi balgam geliyorsa, bir doktora görünmek gerek. Çünkü bu, bronşit belirtisi olabilir.

    Siyah mukus: Genellikle sigara içenlerde görülüyor.

    Özellikle akciğer hastalığı olanlarda ve çok sigara içenlerde gözlemlenebiliyor.

    Sigara veya esrar kullanımından sonra ortaya çıkabildiği gibi kir ve tozun solunmasından da kaynaklanabilir.

    Bağışıklık sistemi zayıflamışsa, ciddi bir mantar enfeksiyonuna da işaret edebilir.

    Buna eşlik eden başka belirtiler varsa doktora görünmek önemli.

    Independent Türkçe, Science Alert, Business Insider

    Derleyen: Çağla Üren

    S&#;m&#;k Neden Yeşil Olur? S&#;m&#;k Rengi Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

    Halk arasında sümük olarak bilinen sıvı aslında burun içinde hapsedilen bakterilerin tutulduğu yapıdır. Mukozalar tuttukları zararlı bakterileri, sümük yolu ile dışarı atarlar. Bu durum son derece hayati bir önem taşımaktadır. Sümüklerin dışarıya çıkmaması durumu sinüzit gibi kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

    Sümük Neden Yeşil Olur?

    Sümüğün belirli bir rengi vardır. Normal şartlarda sıvı sarı bir şekilde görülmektedir. Ancak bazı durumlarda sümüklerin renkleri de değişim göstermektedir. Bu durum ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Özellikle sümüğün yeşil olması önemli hastalıkların başlangıcına işaret olabilir. Sümüğün yeşil olması aşırı derecede sigara tüketimi veya alkol tüketimi nedeniyle olabilir.

    Bunların yanı sıra da hastalık belirtisi olarak da kabul edilmektedir. Sümüğün yeşil olması vücuda bir virüsün girdiğine ve bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı mücadele ettiği şekilde değerlendirilmektedir. Enfeksiyon durumlarında burundan çıkan sümük yeşil ve nispeten daha katı bir şekilde dışarıya çıkmaktadır. 

    Sümük Rengi Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

    Sümük rengi ile belirli rahatsızlıkların habercisi olabilir. İnsan vücudunda ortaya çıkan pek çok hastalık belirtileri ile kendilerini göstermektedir. Özellikle vücuttan çıkan dışkı, idrar, sümük ve balgam gibi sıvıların katılık halleri renkleri ciddi belirtiler olarak görülmektedir. Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir.

    Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir. Sümüğün renginin kan kırmızıya dönmesi veya sümüğün kan ile birlikte akması diğer durumlara göre daha ciddidir. Beyin kanaması riskinin olmasına işaret olan bu durum ayrıca sinüslerdeki ciddi sorunları da belirtmektedir. Ayrıca sümüğün kan renginde olması ciddi nörolojik sorunların da habercisidir.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir