yay ayraç cümle örnekleri / Yay Ayraç ( ) Kullanıldığı Yerler 4.Sınıf Türkçe Örnekler Sorular Konu A

Yay Ayraç Cümle Örnekleri

yay ayraç cümle örnekleri

Yazı Ayrıntıları

Noktalama İşaretleri Yay Ayraç

Kısa Açıklama: Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretlerikullanılır.

Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.

Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri; nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti şeklindedir.

Yay Ayraç ( )

1. Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgiler için kullanılır. Yay ayraç içinde bulunan ve yargı bildiren anlatımların sonuna uygun noktalama işareti konur:

Anadolu kentlerini, köylerini (Köy sözünü de çekinerek yazıyorum.) gezsek bile görmek için değil, kendimizi göstermek için geziyoruz. (Nurullah Ataç)

2. Özel veya cins isme ait ek, ayraçtan önce yazılır:

Yunus Emre’nin (?)…

İmek fiilinin (ek fiil) geniş zamanı şahıs ekleriyle çekilir.

3. Tiyatro eserlerinde ve senaryolarda konuşanın hareketlerini, durumunu açıkla­mak ve göstermek için kullanılır:

İhtiyar – (Yavaş yavaş Kaymakam’a yaklaşır.) Ne oluyor beyefendi? Allah rızası için bana da anlatın… (Reşat Nuri Güntekin)

4. Alıntıların aktarıldığı eseri, yazarı veya künye bilgilerini göstermek için kullanılır:

Cihanın tarihi, vatanı uğrunda senin kadar uğraşan, kanını döken bir millet daha gösteremez. Senin kadar kimse kendi vatanına sahip ol­maya hak kazanmamıştır. Bu vatan ya senindir ya kimsenin. (Ahmet Hikmet Müftüoğlu)

Eşin var, aşiyanın var, baharın var ki beklerdin

Kıyametler koparmak neydi ey bülbül, nedir derdin? (Mehmet Akif Ersoy)

Bir isim kökü, gerektiğinde çeşitli eklerle fiil kökü durumuna getirilebilir (Zülfikar 45).

5. Alıntılarda, alınmayan kelime veya bölümle­rin yerine konulan üç nokta, yay ayraç içine alınabilir.

6. Bir söze alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için kullanılan ünlem işareti yay ayraç içine alınır: Adam, akıllı (!) olduğunu söylüyor.

7. Bir bilginin şüpheyle karşılandığını veya kesin olmadığını gös­termek için kullanılan soru işareti yay ayraç içine alınır:  (?) yılında doğan Fuzuli…

8. Bir yazının maddelerini gösteren sayı ve harflerden sonra kapama ayracı konur:

                I)             1)                   A)           a)

                II)           2)                    B)           b)

Diğer Noktalama İşaretleri 

Kaynak: monash.pw

Noktalama işaretleri, nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç, kesme işareti, Yay ayraç cümle örnekleri, yay ayraç 8. sınıf, Yay ayraç Nerelerde kullanılır, Yay ayraç işareti, Yay ayraç cümle örnekleri Eodev, Yay ayraç kullanımı, Yay ayraç ne demek eodev, Ayraç örnekleri, Yay ayraç cümle örnekleri Eodev, Yay ayraç ile ilgili 5 cümle, yay ayraç cümle örnekleri 4. sınıf, Yay ayraç ile ilgili 10 cümle, Yay ayraç ile ilgili cümleler evvel cevap, Ayraç ile ilgili cümleler, Köşeli ayraç örnekleri, Yay ayraç ile ilgili 2 cümle,

Yay ayraç kullanıldığı yerler, örnek cümleler ve konu anlatımı: Yay ayraç nerelerde kullanılır?

Okuyucuya aktarılmak istenen birtakım detayların ek cümleler kurmaya ihtiyaç olmadan verilebildiği yay ayracın nerelerde kullanılır?Yay ayraç ile ilgili cümleler nelerdir? Yay ayraç hakkında merak edilen tüm bilgilere yer verdiğimiz içeriğimizi sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…

Yay Ayraç Nedir?

Yay ayraç ya da parantez; kelimelerin ortalarında veya cümle sonlarında kullanılarak açıklama yapmaya yardımcı olan bir noktalama işaretidir. Yay ayracın görevleri arasında bir açıklama oluşturmak ve bunu okuyucuya aktarmak bulunmaktadır. Bir cümlenin ortasında ya da sonunda yay ayraç kullanılarak arzu edilen tüm bilgiler verilebilir. Aynı zamanda yay ayraç ile metin içinde geçen bir kişinin yaşı, mesleği gibi bilgiler de okuyucuya sunulabilmektedir.

Yay Ayraç Nerelerde Kullanılır?

İçinde ifade edilen açıklamalar sayesinde bağlı olduğu cümlenin anlamını güçlendiren yay ayracın kullanıldığı yerler oldukça çeşitlidir. Şimdi gelin hep birlikte cümle içinde yay ayracın kullanımı ve yay ayraç görevleri konusuna birlikte göz atalım.

  • Cümlenin yapısıyla direkt olarak bir ilgisi olmayan, aktarılan metnin aslında olmayıp, sonradan eklenmiş olan açıklayıcı sözcük ve söz gruplarını cümle içinde göstermek için kullanılır:

Örnek:

  • Bahsedilen tarihte () henüz burada elektrik yoktu.
  • Bir öyküyü meydana getiren üç bölüm de (serim, düğüm, çözüm) oldukça önemlidir.

Önemli Not: Ayraç içindeki verilen cümleler her zaman büyük harfle başlar ve sonuna uygun olan noktalama işareti konulur.

Örnek:

  • Bu şehri (Şehir demeye de bin şahit lazım.) hiç beğenmedim.
  • Tiyatro eserlerinde ya da bir senaryoda, konuşanın hareketini ve durumunu belirtmek için kullanılır.

Örnek:

  • Halit Bey (Usulca yerinden doğrulur.) – Evladım şu kasketimi uzatır mısın?
  • Kaymakam (Necip Efendi’ye) – Senin ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu efendi?
  • Alıntılarda başta, ortada ya da sonra alınmayan bir cümle yerine kullanılan üç nokta ayraç içinde kullanılır:

Örnek:

  • ‘’Filmlerimdeki ritim masa başında senaryodan doğar, kamera karşısında da yaşamaya başlar. (…)Eğer çabuk karar vermeye zorlanırsam ter içinde kalır ve korkudan kaskatı kesilirim. ‘’
  • Alıntı yapılan eser ve yazar adı yay ayraç içinde belirtilir.

Örnek:

  • ‘’İnsanın canını sıkan ne biliyor musun? Herhalde onların yalan söylemesi değil. Yalan, her zaman affedilebilir… Yalan sevimli bir şeydir, çünkü insanı gerçeğe ulaştırır. Hayır, burada insanın canını sıkan şey, yalnız yalan söylemeleri değil, kendi yalanlarına kendilerinin de inanmalarıdır.” (Fyodor Mihayloviç Dostoyevski – Suç ve Ceza)
  • Bir bilgi eğer şüpheyle karşılanıyorsa yay ayraç içinde soru işareti kullanılır.

Örnek:

  • İstanbul’dan Bursa’ya 1 saatte (?) gitmiş.
  • Söze alay etme, hafife alma, küçümseme, inanmama, kinaye anlamları katmak için ünlem işaretiyle birlikte kullanılır:

Örnek:

  • Gençliğinde hiç dinlenmeden 2 saat yüzermiş (!).
  • İsterse bütün enstrümanları çalmayı öğrenebilirmiş (!).
  • Yabancı kelimelerin telaffuz ve okunuşları yay ayraç içinde verilir.

Örnek:

  • Toplum Sözleşmesi, Jean Jack Rouesseau’nun ( Jan Jak Russo)

Yay Ayraç İle İlgili Cümleler

  • ‘’Üç çeşit meslek varmış: mühendislik, doktorluk bir de hukukçuluk. Ben ressam olmak istiyordum. Babam böyle bir meslek olmadığını söyledi. (Oğuz Atay – Tutunamayanlar)
  • Sürrealizm (Gerçeküstücülük) önemli bir sanat akımıdır.
  • Kanuni Sultan Süleyman 46 yıl ( – ) padişahlık yapmıştır.
  • Beni arayacakmış ama fırsat (?) bulamamış.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır