aynalı martin yaptırdım / REPERTÜKÜL - TÜRKÜPEDİA Repertuar Türküleri Külliyatı - Türkü Ansiklopedisi

Aynalı Martin Yaptırdım

aynalı martin yaptırdım

Hekimoğlu

Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı martin yaptırdım kendi nefsime

Konaklar yaptırdım mermer direkli
Hekimoğlu geliyor aslan yürekli

Konaklar yaptırdım döşetemedim
Ünye Fatsa bir oldu başedemedim

Pencereden baktım kırat geliyor
Kıratın üstünde paşa geliyor

İster vali gelsin isterse paşa
Gelme paşa gelme ben atmam boşa

Çiftlice'nin muhtarı puşttur pezevenk
Hekimoğlu geliyor uçkur çözerek

Mangallarda yanıyor fındık kömürü
Çok canları yakıyor martin demiri

Ünye Fatsa arası Ordu kuruldu
Hekimoğlu dediğin o da vuruldu

***

Mehmet Özbek, "Folklor ve Türkülerimiz" adlı
kitabında türküyü şu şekilde aktarmaktadır
(Yayın No, s)


Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı martin yaptırdım da (Narinim) kendi neslime

Hekimoğlu derler ufak bir uşak
Bir omuzdan bir omuza (Narinim) on arma fişek

Konaklar yaptırdım mermer direkli
Hekimoğlu dediğin de (Narinim) aslan yürekli

Konaklar yapdırdım döşedemedim
Ünye Fatsa bir oldu da (Narinim) baş edemedim

Ünye Fatsa arası Ordu'da kuruldu
Hekimoğlu dediğin (Narinim) o da vuruldu

Hekimoğlu derler benim aslıma türküsü

Sözleri

Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı martin yaptırdım da (narinim) kendi neslime

Hekim oğlu derler ufak bir uşak
Bir omuzdan bir omuza (narinim) on arma fişek

Konaklar yaptırdım mermer direkli
Hekimoğlu dediğin de (narinim) aslan yürekli

Konaklar yaptırdım döşeyemedim
Ünye Fatsa bir oldu da (narinim) baş edemedim

Ünye Fatsa arası ordu&#;da kuruldu
Hekimoğlu dediğin (narinim) o da vuruldu

Öyküsü

Hekimoğlu derler benim aslıma türküsünün öyküsü

Eserin künyesi

Yöresi: Ordu &#; Fatsa
Kaynak kişisi: Kadir İnanır
Derleyeni ve notaya alanı: Ümit Tokcan
Formu: Türkü

Video yorumları

Ümit Tokcan

Ümit TOKCAN Hekimoğlu(ilk 45&#;lik kaydı)

Soner Olgun

Hekimoğlu Türküsü - Soner Olgun

Notası

Hekimoğlu derler benim aslıma notası

Hekimoğlu derler benim aslıma, aynalı martin yaptırdım da Narin'im kendi neslime

Ordu’da yaşayan Hekimoğlu yiğit, mert, ufak tefek delikanlı, bulunduğu yerde hakim olan bir Gürcü beyinin kızına tutulmuş. Gürcü Beyi ise kızıyla görüşmesini istemediği için Hekimoğlu’na düşman olmuştur. Gürcü Beyi haber gönderip teke tek hesaplaşmak istediğini söyletir. Bunun üzerine, aynalı martinini alan yiğit delikanlı geldiğinde, Gürcü Beyi’nin adamları Hekimoğlu’nun çevresini sarar ve ateş altına alır. Hekimoğlu çemberi yararak yaralı kaçar ve Bolu tarafındaki annesinin yanına döner. İyileşir iyileşmez iki akrabasını yanına alıp artık dağlara çıkma kararı alır. Tekrar Ordu taraflarına dönerek zengin Gürcülerden aldığı malları fakir halka dağıtır, bu sayede halk onun mertliğine karşı büyük bir sevgi gösterir. Artık olay Gürcü – Türk çatışmasına dönüşür. Gürcü Beyi ise jandarmaya şikayet ederek devamlı yakalanmasını sağlamaya çalışsa da onu çok seven yöre halkı kaçmasına hep yardımcı olur. Bir gün Hekimoğlu iki akrabasının ölüm haberini alır ve Gürcü Beyi’ne bunun hesabını sormak için Bey’in yaşadığı Çiftlice köyüne gider ve muhtara varır. Muhtar Hekimoğlu’ndan gözükse de aslında Gürcü Beyi’nin adamıdır. Hainlik yapan muhtar ise Bey’e haber salarak jandarmaya haber verdirir. Çıkan yoğun çatışmada ise Hekimoğlu ölür. Adına yakılan Hekimoğlu türküsünde, sözler Hekimoğlu’nun yaşadıklarını bire bir anlatmaktadır.

#UPLTurkey#UPL#openag#türküler#türkü#türkmüziği#halkmüziği#türkhalkmüziği#halktürküsü

Aynalı Martini'siyle vurulmuş yatıyor Hekimoğlu

Kurtlar Vadisi dizisinde, Oktay Kaynarca'nın sesinden dinlediğimiz, Hekimoğlu ve meşhur "aynalı martini"sinin türküsünü bilirsiniz. "Hekimoğlu derler benim aslıma, aynalı martin yaptırdım da narinim kendi neslime" diye devam eden türkü, 'lü yıllarda yaşayan ve adına türkü yakılacak kadar halkın hafızasında yer eden Hekimoğlu'nun hikayesini anlatıyor. Halk arasında Hekimoğlu acıklı bir aşkla birlikte anılıyor. Değirmeninde çalıştığı ağanın güzel kızı Fadime'ye aşık olan Hekimoğlu, Fadime'nin nişanlısı olarak bilinen Seyyid Ağa'nın düşmanlığını kazanır. Çıkan arbedede Seyyid Ağa'nın yeğenini öldüren Hekimoğlu, dağa çıkar.

Hikayenin sonrasını Arşiv Uzmanı Sabri Bacacı'nın Osmanlı Devlet Arşivleri'nde yaptığı çalışmalarla hazırladığı "Tarihin Bir Döneminde Ünye ve Çevresinde Yaşanan Olaylar" adlı kitabındaki belgelerden okuyoruz. Hekimoğlu'nun devletten af talepleri, Hekimoğlu'nun ele geçirilişi, halkın bu olaylar karşısındaki tutumunu bu belgelerden takip etmemiz mümkün. 18 Kasım tarihli belgeye göre Hekimoğlu'nun şahsi hukuku baki kalmak üzere hükümete teslim olmak istediği, ancak bu isteğinin maslahaten uygun olamayacağı bildirilmiş. 15 Mayıs tarihli belgeden Hekimoğlu'nun affının kötü örnek teşkil edeceği düşüncesiyle af talebinin kabul edilmediğini öğreniyoruz. 27 Nisan tarihli belge ise Hekimoğlu ve avanesinin, üç gün önce hanesine gelip gizlenmekte olduğunun haberinin alınması üzerine evin abluka altına alındığı ve sekiz saat süren çatışma sonucu Hekimoğlu ve bir adamının [Alanlı Mehmet] ölü olarak ele geçirildiği haber veriliyor.

Kitapta, Hekimoğlu İbrahim'le ilgili belgelerin yanında yöredeki Ermeni çete faaliyetleri ve diğer bir takım asayişi bozucu olayların rapor veya yazışmaları da yer alıyor. Kitapta, okuyucunun metni anlayabilmesi için her belgenin üst tarafına konunun özeti çıkarılmış ve yorumsuz olarak sunulmuş.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir