rulman takma yöntemleri / Rulman Eğitim Seti

Rulman Takma Yöntemleri

rulman takma yöntemleri

Rulman Eğitim Seti

Ülkemizde üretimi olmayan ve dünyada sayılı firma tarafından üretilen çok kapsamlı bir eğitim setidir. Böyle kapsamlı bir setin ülkemizde üretilmesi büyük bir boşluğu dolduracaktır. Setin tasarımı teknik personelimiz tarafından yapılmıştır. Diğer eğitim setlerinde olmayan ve patent başvurusu yapılan yenilikler içermektedir. 
Rulman Eğitim Seti yardımıyla çeşitli tip, ölçü ve özellikteki rulmanların, farklı yöntemlerle çakma ve çıkarma uygulamaları kolaylıkla yapılabilir. Rulmanların takma ve sökülmesinde mekanik darbe, mekanik baskı, hidrolik basınç, hidromekanik kuvvet, ısıtma ve genleşme gibi  kullanılabilecek tüm yöntemler kullanılmıştır. Rulman eğitim seti 15 ayrı modülden oluşmaktadır. Eğitim seti ile bilyeli rulman, eğik bilyeli rulman, silindirik makaralı rulman, konik makaralı rulman, eksenel rulman vb. rulmanların sökülüp takılması yapılabilmektedir. 

Montaj, rulmanın yaşam döngüsünün kritik aşamalarından biridir. Bir rulman uygun yöntem ve aletler kullanılarak düzgün şekilde monte edilmezse, hizmet ömrü olumsuz şekilde etkilenecektir. Bağımsız uygulamalar, doğru ve verimli rulman montajı için, mekanik, ısı veya hidrolik montaj yöntemleri gerektirebilir.

Sökülen bir rulman tekrar kullanılamayacak olsa da, uygun sökme yöntemleri ve aletleri, çoğunlukla tekrar kullanılan mil ve muhafaza gibi diğer makine bileşenlerinin hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, yanlış sökme teknikleri bakım personeli için tehlikeli olabilir.

SKF makaralı rulmanlar için montaj ve sökme web uygulaması, SKF makaralı rulmanların büyük bir çoğunluğunu güvenli ve verimli şekilde monte etmeye ve sökmeye dair en uygun yöntemlere ve aletler için adım adım talimatlar sunmaktadır.

Montaj zorluklarının, sahte ürünlere işaret edebileceğini lütfen göz önünde bulundurun. Sahte ürünlerden en iyi şekilde SKF veya yetkili dağıtım kanalları üzerinden alışveriş yapılarak kaçınılabilir. Sahte ürünler aldığınızdan şüpheleniyorsanız, lütfen doğrulama için [email protected] adresi üzerinden SKF ile iletişime geçin.

Bu araca erişim sağladığınız ve kullandığınız zaman, aşağıdaki hüküm ve koşulları kabul etmiş olursunuz.

Rulman Montajı ve Demontajı

Rulman Montajı

Rulmanların ömür hesapları ile ilgili bilgilendirmeler gelişmelere açık olduğu bildirilerek
ISO , ISO , ISO 76 standartlarında tanımlanmıştır.

Rulman montajından önce rulmanın nasıl geçmesi gerektiğinin belirlenmesi ilk adımdır; rulmanın takıldığı yuva ve mil tasarlanırken, rulmanın yuva ve mile yeterli sıkılıkta oturmasının sağlanmasına dikkat edilmelidir. Genel olarak rulmanların dış ve iç bilezikleri aynı anda dönmezler. Prensip olarak, hangi bilezik dönüyorsa o bileziğin yatağa (dış bilezikse yuvaya, iç bilezikse mile) sıkı geçmesi, dönmeyen bileziğin ise boşluklu (serbest) geçmesi kabul edilebilir. Yalnız bu genel kurala uymayı engelleyen ve boşluklu (serbest) geçme ile sıkı geçmenin ne kadar olması gerektiğini etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin başında yükün cinsi ve miktarı gelir.

Çevresel yük: Eğer yük sabit, bilezik dönüyorsa veya bilezik sabit, yük dönüyorsa çevresel yük vardır.
Noktasal yük: Eğer bilezik dönmüyor ve yük sabitse veya yük bilezikle birlikte dönüyorsa noktasal yük vardır.
Belirsiz yük: Hem çevresel hem de noktasal yük varsa belirsiz yük vardır.

Çevresel yük taşıyan bilezik, yuva veya mile mutlaka sıkı geçme ile takılmalıdır. Yük ne kadar büyük olursa geçme de o kadar sıkı olmalıdır. Noktasal yük taşıyan bilezik takılan yuva ve millerde boşluklu (serbest) geçme tercih edilmelidir. Belirsiz yüklerde ise hem mil hem de yuva sıkı geçme olarak tasarlanmalıdır. Sıkı geçmeler rulmanın çalışma boşluğunu (radyal veya eksenel) azalttığından rulman seçimi yapılırken rulman çalışma boşluğuna dikkat edilmelidir. Gerekirse daha yüksek boşluklu rulmanlar tercih edilmelidir.
Rulmanlar, yüksek hassasiyetle işlenmiş, yüksek yükler altında çalışan makina elemanlarıdır. Rulmanların kapasitelerinden tam olarak yararlanabilmek için rulman tipi ve yapısının seçimi ile çevre elemanlarının konstrüksiyonu sırasında takma ve sökme şartlarını dikkate almak gerekir.
Uygun montaj aletlerinin kullanılması, montaja gerekli özenin gösterilmesi ve montaj yerinin temiz olması rulman ömrünü artırıcı en önemli şartlardır.
Montaj esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda listelenmiştir:

1. Çekiç ile direk olarak rulman bileziklerine vurmaktan kaçınılmalıdır, vurma burçları kullanılabilir.
2. Parçalarına ayrılmayan rulmanlarda kuvvet sıkı geçirilen bileziğe uygulanmalı ve önce bu bilezik takılmalıdır.
3. Parçalarına ayrılan rulmanların bilezikleri ayrı ayrı takılabilir.
4. Küçük çaplı rulmanlar soğuk presleme ile takılabilir.
5. Hassas ve kapaklı rulman dışındaki rulmanlar yağ banyolarında ısıtılarak takılabilir.
6. İndiksiyonlu ısıtma cihazları kullanılarak rulmanların montajı yapılabilir.
7. Hidrolik yöntemlerle büyük çaplı rulmanların montajları yapılabilir.

Rulman Demontajı

Rulmanların demontajı da montajı kadar önemlidir, bu nedenle uygun yöntemler seçilmelidir.
Demontaj esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda listelenmiştir:

1. Çektirme ya da mekanik pres kullanılırken rulman tekrar kullanılacaksa sıkı geçme yapılan bilezikten çektirme yapılmalıdır.
2. Dış bilezik sıkı geçme yapıldıysa önce yuva ve rulman mil üzerinden kaydırılır daha sonra dış bilezik yuvadan sökülür.
3. İç bilezik sıkı geçme yapıldıysa mil ve rulman yuva içinden kaydırılarak çıkarılır, daha sonra iç bilezik milden sökülür.
4. Indiksiyonlu ısıtma cihazları kullanılarak rulmanların demontajı yapılabilir.
5. Isıtma halkaları kullanılarak makaralı rulmanların demontajı yapılabilir.
6. Hidrolik yöntemlerle büyük çaplı rulmanların demontajları yapılabilir.
© ORS - Ortadoğu Rulman Sanayi ve Tic. A.Ş..

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir