ders tekrarı nasıl yapılmalı / Okulistik Blog:Başarının Anahtarı: Düzenli Ders Tekrarı - Okulistik Blog

Ders Tekrarı Nasıl Yapılmalı

ders tekrarı nasıl yapılmalı

Ders Tekrarının Önemi

“Saatlerce ders çalıştım ama şimdi hiçbir şey hatırlamıyorum.”

Bu sözü çocuklarınızdan mutlaka en az bir kez duymuşsunuzdur. Birçoğu, siz ona “Ders çalış.” dediğinizde zaten çalıştığını ama yine de derslerde, sınavlarda “yapamadığını” söyler.

Bunun nedeni yeterli ders çalışmamaları değil, etkili ders çalışmamalarıdır.

Öğrencilerin birçoğu sınav dönemlerinde sınav konularıyla ilgili bütün notlarını peş peşe okuyup ezberlemeye çalışır. Ancak ne yazık ki ezber, etkili çalışma yöntemlerinden biri değildir. Örneğin, sene başındaki bir konuya dair yapılan ezber, sene sonunda yapılacak bir genel değerlendirme sınavında işe yaramaz.

Bir anda bütün konuları peş peşe ezberlemeye çalışmak yerine günlük ders tekrarı yapmak, hem konuların daha iyi kavranması hem de bilgilerin kalıcılığı açısından önemlidir. Ders tekrarı dendiğinde birçok öğrenci yüzünü buruşturur, bunun nedeni çoğunlukla ders tekrarının nasıl yapıldığının bilinmemesidir.

Ders tekrarı, o gün okulda işlenen konulara kısaca göz gezdirilen, bir ders için en fazla 10 dakika sürmesi gereken bir yöntemdir. Tekrar yaparken not tutmak, akılda kalıcılığı sadece okuyup geçmeye göre daha fazla artırmaktadır. Tekrar yaparken tutulan küçük notları konuya dair diğer bilgilerin yanına iliştirmek, çalışılan konunun bütününü göz önünde bulundurmaya yardımcı olacak, bilgilerin akılda kalıcılığını da artıracaktır.

Tekrarın faydası sadece hatırlamayı sağlamak değildir. Tekrar edilen konular daha iyi öğrenilir.  Bir konu, ilk öğrenildiğinde çok iyi anlaşılsa bile bilgiler beyinde tam olarak oturmaz. Aynı konu birkaç defa daha tekrar edilirse beyin bilgileri yeniden tazeler, eski bilgilerle de bağlantılı hâle getirir.

Tekrar yaparken not tutmak veya eskiden tutulmuş notları hızlıca gözden geçirmek önemlidir. Böylece bilgiler daha sağlam bir şekilde diğer bilgilerle ilişkilendirilir. Bilgileri diğer konulardaki ilişkili bilgilerin yanlarına not almak da görsel olarak ilişkilendirmeyi kuvvetlendirir.

Ders tekrarları haftalık ya da aylık değil, günlük yapılmalıdır. Birçok öğrenci ders tekrarı yerine soru çözmeyi seçer ya da ders tekrarını erteler. Uzun aralıklarla yapılan tekrarlar ne yazık ki öğrenme konusunda etkili olmamaktadır.

Düzenli tekrar yapılırsa bilgiler beyne kalıcı olarak kodlanır. Öğrenci düzenli olarak tekrar yaptığında o konuda hiçbir eksiklik hissetmemeye başlar. Tekrar ettiği konularda daha az hata yapar ve sınavlarda daha başarılı olur.

Unutmayın! Ders tekrarı için ortalama süre 10 dakikadır. Eğer tekrar, bu süreyi aşıyorsa yani 10 dakikalık genel okuma sonrasında hâlâ eksikler var ise bu, o dersin iyi öğrenilmediği anlamına gelir. Bu durumda tekrardan çıkılarak o konunun baştan bir kez daha çalışılması gerekmektedir.

Ders Tekrarı Nasıl Yapılır?

Başarılı olmak için yapılması gerekenlerin başında gelen ders tekrarı öğrencilerin genellikle sıkılıp yapmak istemediği, onun yerine soru çözümüne geçtiği bir çalışma aşamasıdır. Fakat tekrar yapılmadan soru çözümüne geçildiğinde daha büyük sorunlar ortaya çıkar, öğrenci soruları çözemedikçe daha çok sıkılır ve o konuda başarısız olacağına inanıp çalışmayı bırakabilir.

Bu nedenle, her ne kadar bir an önce bu sıkıcı bulunan süreci atlayıp soru çözmeye geçmek istesek de soru çözümüne başlamadan konuyla ilgili her şeyi özümsemiş olmamız çok daha önemlidir. Ders tekrarını daha eğlenceli hale getirmek için küçük renkli yapışkan kâğıtlar kullanarak defteriniz üzerinde o kâğıtlara ufak notlar alıp yapıştırabilirsiniz.

Ayrıca, her ders için küçük birer özet defteri edinin. Bu defterlere konu özetini kendi anlayacağınız şekilde yapın. Özet yaparken önemli noktaları içermeniz ve olabildiğince kısa şekilde konuyu özetlemeye çalışmanız konu hakkında daha çok kafa yormanıza bu sayede konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Haftalık Ders Tekrarları Nasıl Olmalı?

Gerek lise gerek ortaokul öğrencilerinin girdikleri sınavlar öğrencilerin bir sene boyunca birden fazla dersi bir arada yürütmelerini gerektirmektedir. Hal böyleyken, öğrencinin tüm dersleri bir arada sorunsuz bir şekilde yürütebilmesi yaptığı ders tekrarına bağlıdır. Haftalık ders tekrarı günü belirlemek öğrencinin verimli çalışma adına atabileceği güzel bir adımdır. Çünkü bir gün belirlemez ve plansız giderse öğrenci geriye baktığında ardında yığınla tekrar edilmesi gereken ders ve konu biriktiğini fark edebilir ve toparlaması daha güç olur.

Öğrencinin haftada bir gününü ders tekrarına ayırması bu sebeple oldukça önemlidir. Belirlediği günde geçtiği hafta içinde işlenmiş olan tüm konuları önce defterinde veya kitabında not alarak, sonra da kendi özet defterine konuları özetleyerek tekrar yapması gerekir. Ayrıca, eğer önceden zorlandığı veya henüz pekiştiremediği konular varsa tekrar günü içinde o konuları da tekrar etmesi önerilir.

Sınavlara çalışırken ders tekrarı yapmak çoğu zaman soru çözmekten bile daha önemlidir. Bu nedenle, öğrencinin sevdiği veya sevmediği her ders için ders tekrarını yukarıda belirtildiği gibi yaparak ilerlemesi oldukça önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır