ezan bitince dua / Ezan Duası Okunuşu: Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Fazileti, Sırları, Meali ve Okunuşu

Ezan Bitince Dua

ezan bitince dua

Akşam ve sabah ezanından sonra okunan dua nedir?

- Akşam ve sabah ezanından sonra okunan dua, bildiğimiz ezan duasından başka mıdır?
- Akşam ezanını işittiğinde okunacak duayı Arapça ve Türkçe yazar mısınız?

Tarih boyunca -her vaktin ezanından sonra- bütün ümmet “Allahumme rabbe hazihiddaveti...” duasını okumuştur.

Ancak, Hz. Ümmü Seleme’den gelen bir rivayete göre, akşam ezanından sonra şu dua okunur:

“Allâhumme hâzâ ikbâlu leylike ve idbâru nehârike ve asvâtu duâtike ve hudûru salavâtike  fağfir lî.”

Anlamı:

"Allah'ım! Bu (vakit), senin gecenin yönelip geldiği, gündüzün gidip kaybolduğu, davetçilerinin seslendiği, namazının hazır olduğu vakittir. Ne olur, beni bağışla!"

Sabah ezanından sonra ise, şu dua okunur: 

“Allahumme hâzâ ikbâlu  nehârike ve idbâru leylike ve asvâtu duâtike fağfir lî.”

Anlamı:

"Allah'ım! Bu (vakit), seni gündüzün yönelip geldiği, gecenin gidip kaybolduğu, davetçilerinin seslerinin geldiği, vakittir. Ne olur, beni bağışla!" (bk. Nevevî, Mecmu, I, 59; V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, I, 557).

Kanaatimizce, bu iki dua normal ezan dualarından farklı olarak, yepyeni bir gece ve gündüz âlemlerinin gelmesiyle alakalı olarak Efendimiz (asm) tarafından okunmuş vakte uygun birer duadır.

Akşam ve saban ezanlarından sonra her zaman okunan “Allahumme rabbe hazihiddaveti...” duasına yukarıdaki dualar da eklenebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ezan duası hakkında bilgi verir misiniz?

EZAN DUASI Okunuşu - Ezan duası nedir ve nasıl yapılır? Diyanet Ezan duası Arapça Yazılışı ve Türkçe Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 01:49

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ezan okunduktan sonra okunan dua, İslam alimleri tarafından sünnet olarak belirtilmiştir. Allah'ın büyüklüğünü dile getirmek için ezandan sonra okunan dua, hayırlara vesile olmada şefaatçi olmaktadır. Peki, Ezan duası nedir? Diyanet Ezan duası anlamı nedir? İşte, Ezan duasının Arapça ve Türkçe okunuşu..

Haberin Devamı

Ezan duası, İslam dininde ezan okunduktan sonra okunan duadır. Ezan duası okumak Müslümanlar için sünnettir. Alimler bu duayı ezandan sonra okuyanların hayırlara kapı açacağını belirtmişlerdir. Ezan duasının Arapça' ve Türkçesini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ezan Duası Okunuşu

Ezan duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd.

Ezan Duası Nedir?

Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S.A.V), her kim ezanı işitirse bu duayı okuması hayırlıdır demiştir. Bu duanın okuyan kişiye şefaatçi olduğu İslam alimleri tarafından belirtilmiştir. Ezan okunduktan hemen sonra okunan bu dua, Allah'ın büyüklüğünü dile getirmek içindir. Sizlere ezan duasının diyanet Türkçe ve Arapça okunuşlarını paylaşacağız.

Diyanet Ezan Duası Türkçe Meali ve Anlamı

Ey bu eksiksiz davetin ve kılınan namazın sahibi! Muhammed'e vesîle'yi ve fazîleti ver. O'nu, vaat ettiğin Makam-ı Mahmûd üzere dirilt.

Ezandan sonra dua Türkçe meali şeklinde okunabilir. Alimler, duanın Arapçasının ezberlenip okunmasının, Müslümanlar için daha hayırlı olacağını dile gelmişlerdir.

Diyanet Ezan Duası Arapça Yazılışı

Haberin Devamı

أَللّٰهُمَّ رَبَّ هٰذِهِ الدَّعْوَةِ التَّآمَّةِ وَالصَّلاَةِ الْقَآئِمَةِ اٰتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذ۪ى وَعَدْتَهُ

Bu ezandan sonra okunmakta olan duanın Arapçasıdır. Alimler bu duanın ezberlenmesini ve her ezan okunduktan sonra, tekrar edilmesinin faydalı olacağını söylerler.

Diyanet Ezan Duasının Anlamı Nedir?

Ezan duasının anlamını Türkçe şeklini okuduğumuzda anlayabiliriz. Yapılan bu duada namazın ve her şeyin sahibi Allah'a şükür edilir. Ondan dilekte bulunulur. Ezan duasının ezandan sonra muhakkak okunması hayırlı olmaktadır.

Ezan Duasının Hikmeti Nedir?

Ezan duasının hikmeti, pek çok alime göre güzellik ve ihsandır. Allah'ın peygamberi Hazreti Muhammed yanında gelen kimselere bu duanın ezandan sonra okunmasının çok hayırlı olacağını söylemiştir.

Kim ki bu duayı okursa, ona şefaat edeceğini, Allah'ın kendisini seveceğini dile getirmiştir. Ezan duası okunduktan sonra kişinin rahatlamasına, üstündeki yüklerin kalkmasına haizdir. Allah'ın izniyle bu duayı okuyanların üzerine Allah'ın rahmeti yağacaktır.

- Allah'ın rahmetine nail olunur.

- Şeytanın hilelerinden korunmak için bu dua bir kalkan gibidir. Hulasa şeytanın, duayı okuyan Müslümandan uzak durduğu söylenir.

- Kişi bu dua ile Allah'a şükür eder. Allah'ın gazabından yine Allah'a sığınır.

- Bu duanın okunması demek, ihsan ve şeref edinmektir. Okunan duanın fazileti güzelliktir, nur ve berekettir. Kim ki duayı okuyarak camiye gider ve namazını kılarsa, Allah'ın katında daha hayırlı kişi olur.

- Ezan duası kötülükten, haramdan korunmak için okunan duadır. Dua okunduğunda melekler insana daha çok yaklaşırlar.

Ezan Duasıyla Beraber Okunabilecek Dualar

Müslümanların pek çoğu, ezan duasını okuyamamaları büyük bir eksikliktir. İslam alimlerinden birisi ezan okunduktan sonra Müslümanın bu duayı okuması, şeytanın vesveselerinden kurtulması için gerekli olduğunu söyler. Yine eğer bu dua okunamazsa, fatiha okunması tavsiye edilmiştir.

Allah, Kur'anda okunacak duaların Müslümanı şerden ve sıkıntıdan kurtaracağını söyler. Dolayısıyla mutlaka dua okunması eksik edilmemelidir. Ezan duasıyla birlikte, fatiha, Nas, Felak gibi dualar da okunabilir.

Ezan Duası Farz mıdır?

Ezan işitildikten sonra hemen dua okunmalıdır, diyor Hazreti Muhammed. Ancak duanın farz olmadığı alimler tarafından belirtilir. Duanın farz değil ama sünnet olduğu üzere dikkat çekilir. Bu yüzden Müslümanların duayı okuyarak namaza gitmeleri, başlamaları çok daha hayırlı olacaktır.

Hazreti Muhammed ve yanında sahabelerinin bu duayı her ezan okunuşundan sonra söyledikleri alimler tarafından belirtilir. Hayrının çok olması hasebiyle, Müslümanlar arasında bu duanın farz olduğu üzerine düşünceler oluşur. Ancak alimlere göre İslam kolaylık dinidir.

Günde 5 vakit minarelerimizden yükselen ezan-ı şerifler, bizleri Allah (c.c)'un huzuruna çıkmamıza çağıran yani namaza davet eden en önemli hakikatlerdendir. Ezanı işiten Mümin kimselerin bu davete icabet edip namazlarını vaktinde eda edebilmesi önemlidir. Evde tek başına kılmaya göre 27 kat daha fazla ecri bulunan cemaatle kılma sevabı çok daha üstün olduğu için Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Namazdan dolayı insanların en büyük ecre nâil olanları, derece derece uzaktan yürüyüp gelenlerdir. İmam ile berâber kılayım diye namazı bekleyen kimse de evinde hemen kılıp yatıverenden daha büyük ecre nâil olur.”(Buhârî, Ezân, 31) Ezanı işittiğimiz vakit dünyalık işlerle meşgul oluyorsak o esnada işi bırakıp ezana kulak vermeli ve müezzin okudukça da tekrar etmeliyiz. Peygamber Efendimiz (SAV)'in en faziletli sünnetleri arasında olan bu davranışı bizler de gündelik yaşantımızda alışkanlık haline getirmeliyiz. Ayrıca “Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Tirmizî, Salât, 46) hadisi şerifi de gerek dünyevi gerek ahiret saadetimiz için isteyeceğimiz dileklerin kabul olunmasını gözler önüne seren önemli hadis-i şeriflerdendir. Peki ezan okununca nasıl dua etmeliyiz? Ezan duası Arapça ve Türkçe okunuşu nedir? İşte ezan vakti yapılabilecek sünnetler...

TIKLA OKU: 5 VAKİT NAMAZ SURELERİ SIRALAMASI!

EZAN OKUNURKEN ŞEYTAN KAÇAR MI? EZAN OKUNURKEN ŞEYTAN...

Ezan duası! Ezan okununca şeytan kaçar mı?

Ezan okunduğu vakit bunu işiten şeytanın durumu hadis-i şerifte açıkça belirtilmektedir: “Namaz için ezan okunduğu zaman, sesli sesli yellenerek, şeytan ezanı duyamayacağı yere kadar uzaklaşır. Ezan bitince ise, tekrar geri gelir şeytan. Kamet getirmeye başlanınca yine kaçar. Kamet bitince tekrar geri dönüp, namazda kişi ile kalbinin arasına girip, vesvese atar. Şunu hatırla, bunu düşün vb. gibi aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesveseye vermeye başlar. Öyle ki buna kapılan kişi kaç rekat kıldığını bilmeyecek hale gelir.” Buhârî, Ezân 4, Amel fı’s-Salât 18, Sehv 6, Bed’ü’I-Halk 11; Müslim, Salât 19, Mesâ cid 83; Ebu Dâvud, Salât 31; Muvatta, Nidâ 6; Nesâi, Ezân 30.

TIKLA OKU: NAMAZI GEÇ KILMAK GÜNAH MI? TADİLİ ERKANA GÖRE NAMAZ

EZAN OKUNURKEN NE YAPMALIYIZ? PEYGAMBERİMİZİN EZAN SÜNNETLERİ!

Ezan duası arapça ve türkçe okunuşu

Peygamberimiz (SAV) ezan okunacağı sıra Müslüman kimselere müezzinlik yapılmasını yani ezan okumayı önermiştir.  “Namaz vakti gelince içinizden biri ezan okusun.” (Buhari, Ezan: 18)

Ezanı duyar duymaz söylenilen cümlelerin içimizden tekrar edilmesini bizlere tavsiye etmiştir. Bu durum hadis-i şerifte şöyle geçmektedir: “Ezanı işittiğiniz zaman müezzinin söylediklerini aynen söyleyiniz.” (Buhari, Ezan: 17)

Hemen yukarıda bahsedildiği gibi ezanı tekrarlayan kimsenin Peygamberimizin şefaatine nail olunabileceği müjdesi ile ilgili şu hadis-i şerif mevcuttur: “Ezanı müezzinle beraber tekrar edip, ezan duasını yapana şefaatim helal olur.” (Buhari, Ezan: 8)

Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in ezan sünnetleri ile ilgili bir hadis-i şerifte yeni doğan bebeklere yapılması gerekenlerle bağlantılıdır. Öyle ki, “Kimin bir çocuğu olur da, sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa, o çocuğa ümmüsıbyan hastalığı zarar vermez (cin zarar vermez).” (Feyzü'l-Kadir, VI/237.) buyurulmaktadır.

TIKLA OKU: 5 VAKİT NAMAZA NASIL BAŞLANIR? NAMAZDA ÜŞENGEÇLİK

EZAN DUASI NASIL YAPILIR? EZAN DUASI ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU

EZAN BİTTİKTEN SONRA OKUNACAK DUA...

EZAN DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU:

Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd

Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Her kim ezanı işittiğinde ardından; derse kıyamet gününde benim şefaatim ona vâcib olur.” (Buhârî, Ezan, 8)

EZAN DUASI TÜRKÇE ANLAMI:

"Allah'ım! Ey bu tam davetin ve kılınacak namazın Rabb'i, Muhammed'e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) vesileyi, fazileti ve yüksek dereceyi ver, O'nu kendisine vaadettiğin Makam-ı Mahmud'a ulaştır."

HADİS-İ ŞERİF:"Kim müezzini işittiği zaman: 'Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah'tan, resûl olarak Muhammed'den, din olarak İslam'dan razı oldum.' derse, o kimsenin günahları bağışlanır." (Müslim, Salât 13. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 42; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4)

TIKLA OKU: KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN? NE YAPILIR, NE YAPILMAZ?

 MÜEZZİNLİK NASIL YAPILIR? EZAN NASIL OKUNUR?EZAN OKUNUŞU VE ANLAMI...

Müezzinlik nasıl yapılır? Müezzin duası

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),

"As-salatu hayrun mine'n nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır) (2 kere), (Sadece sabah ezanında),

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),

"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

TIKLA OKU: NAMAZ SONRASI İÇİN FAZİLETLİ TESBİHLER

PEYGAMBERİMİZİN ŞEFAATİNE NAİL OLMAK İÇİN EZAN OKUNUNCA...

Ezan okununca dua etmek

Abdullah bin Amr bin Âs (r.a), Resûlullah Efendimiz’in şöyle buyurduğunu işitmiştir:

“Müezzinin ezan okuduğunu duyduğunuzda, söylediklerinin aynısını siz de tekrar edin. Sonra bana salevat getirin. Çünkü kim bana bir salevat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan «Vesîle»yi isteyin. Vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kişiye nasîb olacak bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Kim benim için Vesîle’yi isterse, ona şefaatim vâcip olur.” (Müslim, Salât, 11)

VESİLE DUASI NEDİR? EZAN OKUNUNCA DUA EDİLİR Mİ? EZAN İLE KAMET ARASI DUA ETMEK...

Ezan ile kamet arası okunacak dua! Vesile duası nedir? Ezan okunduktan sonra okunacak dua

Duaların kabul olunacağı vakitler arasında ezan ile kamet arasının çok kıymetli olduğuna değinen Efendimiz (SAV), hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:

 “Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Tirmizî, Salât, 46) hadisi gereği, vesile duasının ardından başka dualar da yapılabilir. (Nevevî, el-Mecmû’, III, 118)

İslam alimi Bediüzzaman, sünnet olarak ezandan ve kametten sonra Vesile duâsı okumuştur.

Efendimiz (SAV) buyurmuştur ki: ‘Her kim, ezanı işittiği zaman, “Allahümme rabbe hâzihi’d-da’veti’t-tâmmeti ves’salâti’l-kâimeti Âti Seyyidinâ Muhammeden’il-vesilete ve’l-fazilete ve’b’ashü mekâmen-mahmûdeni’llezî ve’addeh.”  derse, kıyamet gününde benim şefaatimi hak etmiş olur.”  Buharî, Ezan, 365.

TIKLA OKU: DUANIN KABUL OLMASI İÇİN NE YAPILMALI?

KAMET NASIL GETİRİLİR? FARZ NAMAZDAN ÖNCE OKUNAN DUA NEDİR? CAMİDE MÜEZZİNLİK NASIL YAPILIR?

ezan bittikten sonra okunacak dua! Ezan duası nasıl yapılır?

1- Müezzin ezanı okur...

2-  Ezandan sonra müezzin ezan duası olan (Allahumme Rebbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tuhlifu'l-mîâd.) duasını okur.

3- Farz namazdan önce kamet getirilir:

''Allahu Ekber, Allahu Ekber
Allahu Ekber, Allahu Ekber
Eşhedü en Lailahe illallah,
Eşhedü en Lailahe illallah
Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah
Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah
Hayyaala’s-salâh, Hayyaala’s-salâh
Hayyaala’l-felâh, Hayyaala’l-felâh
Kad kâmetis-Salâh, Kad kâmetis-Salâh
Allahu Ekber, Allahu Ekber
La ilahe illallah''

4- Farz namaz kılındıktan sonra selam duası okunur:

Namaz duası! Ezan okununca ne yapılmalı? Ezan duası

FARZ NAMAZDAN SONRA OKUNAN DUA:

"Allâhumme ente’s-selâmü ve minke’s-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve’l-ikrâm."

5- "Alâ Rasulina salavat" denir ve cemaat salavat çeker.

6- Ardından müezzin "Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim." duasını okur.

7- Dua bitince herkes sessiz şekilde ayetel kürsi okur.

8- Müezzin; Ve huvel aliyyil azimi zul celali Subhanallah der. Herkes 33 kez; subhanallah der. 

9- Müezzin daha sonra Subhanel Kerimi daimenil hamdulillah der. Herkes 33 kez; elhamdülillah der. 

10- Müezzin; Rabbil alemine teala şanuhullahu ekber der. Herkes 33 kez; Allahu Ekber der.

11- Tesbih sonrası müezzin: La ilahe illallahu vahdehu la şerikeleh, lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kulli şey’in gadir der.

12- "Subhane Rabbiye'l-aliyyi'l-a'le'l-vehhab" denir, cemaat ellerini açıp dua eder. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir