lewis simgesi / Lewis yapısı - Vikipedi

Lewis Simgesi

lewis simgesi

Lewis Sembolleri ve Oktet Kuralı

Kimyasal bağlar, molekülün potansiyel enerjisini azaltan iki veya daha fazla atom veya iyon arasındaki karmaşık etkileşimlerdir. Gilbert N. Lewis, kimyasal bağ oluşumunun tasvirini basitleştiren ve en yaygın bileşiklerde görülen kimyasal bağlar için basit açıklamalar sağlayan Lewis modeli adlı bir model geliştirdi. 

Lewis Modeli

Lewis modeli, kararlı bir elektron konfigürasyonu elde etmeye yardımcı olan değerlik elektronlarının paylaşılması veya aktarılması yoluyla kimyasal bağ oluşumunu gösterir. Elektronlar bir metal ve bir ametal arasında aktarıldığında iyonik bir bağ oluşurken, elektronlar iki ametal arasında paylaşıldığında kovalent bir bağ oluşur.

Lewis modeli, komşu atomlardaki elektronlar ve çekirdekler arasındaki çekimler ve itmelerle ilişkili enerji değişikliklerini hesaba katmadan yalnızca bağ oluşumlarını tanımlamak için kullanılır. Bu etkileşimler kimyasal bağın merkezinde yer alırken, değerlerin tam olarak belirlenmesi karmaşıktır. Bunun yerine Lewis, Lewis sembolleri adı verilen değerlik elektronlarını kullanarak kimyasal bağları tasvir etmek için özel çizimler tasarladı. 

Lewis Sembolleri

Lewis sembolleri, atomların ve tek atomlu iyonların değerlik elektron konfigürasyonlarını tanımlar. Bir Lewis sembolü, değerlik elektronlarının her biri için bir nokta ile çevrili bir element sembolünden oluşur. Örneğin, sodyumun bir değerlik elektronu vardır; böylece Na sembolünün etrafına bir nokta çizilir. 

Eq1

Ana grup elementleri için, değerlik elektronlarının sayısı periyodik tablodaki harfli grup numarasıyla belirtilir. Örneğin, lityum (Li) IA grubuna aittir ve bir elektrona sahiptir; berilyum (Be) bir grup IIA elementidir ve iki değerlik elektronuna sahiptir. 

Lewis modelinin istisnaları vardır. Helyumda değerlik elektronu sayısı, grup numarasıyla aynı değildir. Geçiş metalleri, lantanitler ve aktinitler tam olarak doldurulmamış iç kabuklara sahiptir; bu nedenle basit Lewis nokta sembolleriyle yazılamazlar. 

Oktet Kuralı

Halojen molekülleri (F2, Br2, I2 ve At2), klor molekülündekiler gibi bağlar oluşturur: atomlar arasında tek bir bağ ve atom başına üç yalın çift elektron. , her halojen atomunun bir soy gaz elektron konfigürasyonuna sahip olmasına izin verir. s- veya p-blok atomlarının sekiz değerlik elektronu elde etmek için yeterli bağ oluşturma eğilimi oktet kuralı olarak bilinir. Oktet kuralı, birbirine bağlandıklarında daha düşük potansiyel enerjiye sahip olacak atom kombinasyonlarını tahmin eder.

Bir atomun oluşturabileceği bağların sayısı, genellikle bir oktete (sekiz değerlik elektronu) ulaşmak için gereken elektron sayısından tahmin edilebilir; bu özellikle periyodik tablonun ikinci periyodunun (C, N, O ve F) ametaller için geçerlidir. 

  • Grup 4A elementlerinin en dıştaki kabuklarında dört elektron vardır ve bu nedenle bir sekizliye ulaşmak için dört elektron daha gerektirir. Bu dört elektron, CH4'teki (metan) karbon ve SiH4'teki (silan) silikon gibi dört kovalent bağ oluşturularak elde edilebilir. 
  • Azot gibi Grup 5A elementleri, atomik Lewis sembolünde beş değerlik elektronuna sahiptir: bir yalın çift ve üç eşleşmemiş elektron. Bu atomlar, NH3'te (amonyak) olduğu gibi üç kovalent bağ oluşturur. 
  • Oksijen ve diğer atomlar gibi 6A elementler, iki kovalent bağ oluşturarak bir oktet elde ederler - H2O'da (su) iki hidrojen atomuyla bağlanmaya benzer.

Oktet kuralının istisnaları vardır. Hidrojenin değerlik kabuğunu doldurması için yalnızca iki elektrona ihtiyacı olduğu için, oktet kuralı için bir istisnadır. Bu durumda hidrojenin ikiliye ulaştığı söyleniyor. Geçiş öğeleri ve iç geçiş öğeleri de oktet kuralını izlemez.

Bu metin bu kaynaktan uyarlanmıştır: Openstax, Chemistry 2e, Chapter Lewis Symbols and Structures.

Okunma

Lewis Elektron Nokta Yapısı Nasıl Bulunur: Bir elementin atomunun temel halde son yörüngesindeki elektron sayısı değerlik elektron sayısı(des)dır. Biz buna kısaca des diyeceğiz. Değerlik elektron sayısı(des) aynı zamanda bir elementin periyodik tablodaki yerini göstermede de kullanıldığını hatırlayalım. Yine değerlik elektron sayısı bir o elementin kaç bağ yapacağı hakkında da bize bilgi verecektir.

Bir atomun sembolünün etrafında değerlik elektronlarının gösterilmesine lewis elektron nokta yapısı denir. Örneğin hidrojen atomunun des=1&#;dir ve &#;H•&#; şeklinde gösterilir.

  • Atomun etrafında bağ yapmayan tek noktaya ortaklanmamış elektron denir.
  • Atomun etrafında bağ yapmayan ikili noktalara ortaklanmamış elektron çifti denir.
  • Moleküldeki iki atomun elektronlarından uç uca gelerek kovalent bağ yapımına katılan noktalara ortaklanmış elektron çifti veya bağlayıcı elektron çifti denir.

Bu üç ifadede noktadan kastın elektron olduğunu unutmayalım!

Örneğin; CO2 molekülünü inceleyelim:

Ortaklanmamış elektron çifti sayısı (omeç) = 4&#;tür.

Ortaklanmış elektron çifti sayısı (oeç) = 4&#;tür.

Lewis formülleri yazılırken dikkat edilecek kurallar nelerdir?

  1. Moleküldeki atomlara ait toplam değerlik elektron sayısı hesaplanır. (X)
  2. Oktet veya dublet sağlaması için gerekli olan elektron sayıları toplanır. (Y)
  3. Bağ sayısı = (Y-X)/2&#;dir.

Örneğin O2 için her bir oksijenin des=6&#;dır. O zaman

(X)topam des=6+6=

(Y)Oktet için =8+8=

Formülü uygularsak;

Bağ sayısı=(Y-X)/2

=()/2

=4/2

=2 olarak hesaplanabilir.

Fakat buna gerek yoktur.

Her bir atomun lewis elektron nokta yapısı çizildiğinde zaten kaç bağ yapabileceği görülmektedir. Noktaları yerleştirdiğimizde tek kalan elektron sayısı kadar bağ yapabileceğini anlarız. Buna göre yapılacak yapılacak eşleştirmeyle bağ sayısı ve lewis formülü ortaya çıkar.

Verilen molekülde en fazla tek nokta bulunduran yani en fazla bağ yapabilecek olan atoma merkez atom denir.

(Hibritleşme konusuna bağlantıdan göz atabilirsiniz.)

 

bağ sayısı formülübağ sayısı nasıl bulunurbağ sayısını formülsüz bulmalewis yapısı kovalent bağlewis yapısı kurallarılewis yapısı nasıl gösterilirmerkez atom nasıl belirlenirorganik kimya lewis

Bu yazıda İyot Lewis nokta yapılarını tartışacağız.

GN Lewis, bir kovalent bağı, iki farklı atomun değerlik kabuklarında iki elektronun paylaşılmasıyla üretilen bir bağlantı olarak tanımladı. Sonuç olarak, her atom ortak çifte bir elektron verir. Ortak bir elektron çifti, bağlı atomlardan herhangi biri ile hesaplanabilir ve bu da moleküldeki her atomun sekizlisini tamamlar. Elektron-nokta yaklaşımı, kovalent bağların oluşumunu açıklamaya yardımcı olur.

  1. İyot ve İyot iyonu Lewis Nokta Yapısı
  2. Magnezyum ve iyot Lewis nokta yapısı
  3. Potasyum iyot Lewis nokta yapısı
  4. Lityum ve iyot Lewis nokta yapısı
  5. Sodyum ve iyot Lewis nokta yapısı
  6. Silikon ve iyot Lewis nokta yapısı
  7. İyot monoklorür Lewis nokta yapısı
  8. fosfor iyot için Lewis nokta yapısı

Bir Lewis elektron nokta diyagramı, elementin sembolünü noktalarla çevreleyerek bir atomun değerlik elektronlarını gösterir. Bir atomdaki noktaların miktarı, değerlik elektronlarının sayısını gösterir. Bu noktalar, her iki tarafta en fazla iki nokta olacak şekilde, işaretin sağında ve solunda, üstünde ve altında konumlandırılır.

İyot, iki atomlu bir moleküldür, yani sadece iki atomu vardır. içinde sadece bir II bağı vardır. Lewis yapısı bir iyot molekülünün ve her iyot atomunun üç yalnız çifti vardır.

1. İyot ve İyot iyonu Lewis Nokta Yapısı:

İyot molekülünde her bir iyot atomunun 7 değerlik elektronu vardır, her ikisini birleştirerek oktetini tamamlar.

İyot iyonu, fazladan bir elektrona sahip olduğu anlamına gelen negatif bir yüke sahiptir. Hangisi daha tutarlı ve sekizlilerini tamamlıyor.

2. Magnezyum ve iyot Lewis nokta yapısı:

Magnezyum, iki ucunda iyot atomları ile çevrili olan orta atomdur. Magnezyum en dıştaki iki değerlik elektronu içerir, yani elementin en dış kabuğunda iki elektron bulunurken, iyodin yalnızca en dıştaki yedi değerlik elektronu vardır. Bir iyodin atomunun oktetini tamamlamak için bir elektron gereklidir. Sonuç olarak, iki iyot atomu, magnezyum atomu ile kovalent bağlar oluşturarak magnezyum atomunu yalnız çiftler olmadan bırakır. Magnezyumun çekirdek atomu, iki Mg-I'nin bağ eşleşmelerine dayanabilecek yalnız çiftlere sahip değildir.

Hiçbir elektronik itme MgI'ye neden olmaz2 NO gibi doğrusal bir moleküler yapı almak için molekül2+ ve CS2, VSEPR teorisine göre. MgI'nin Mg-I bağları2 molekül, lineer geometri etrafında simetrik bir sıraya yerleştirilir ve MgI'yi verir.2 molekülün doğrusal formu. Çünkü MgI arasında elektriksel bir itme yoktur.2 moleküller, doğrusal bir moleküler geometriye sahiptirler.

3. Potasyum iyot Lewis nokta yapısı:

İyot, potasyum atomları (doğrusal yapısal geometri) ile iki terminalde ve merkezi iyot atomunda dört yalnız çiftle sınırlanan lineer moleküler geometrideki çekirdek atomdur. İyotun en dıştaki yedi değerlik elektronu vardır, bu da en dış kabuğunda yedi elektrona sahip olduğu anlamına gelirken potasyum yalnızca bir elektrona sahiptir. Okteti tamamlamak için, iyodin atomunun en dıştaki kabuklarının her biri için bir değerlik elektronu gereklidir. Cevap olarak, bir potasyum atomu, ortadaki iyot atomu ile kovalent bağlantılar oluşturarak iyot atomu üzerinde üç yalnız çift oluşturur. İyot çekirdek atomundaki üç yalnız elektron çifti, KI bağının bağ çiftlerine karşı çıkar. KI iyonik bağ çiftinin polaritesi, VSEPR teorisine göre KI molekülünün doğrusal bir geometrik yapı benimsemesine neden olur.

KI moleküler şekli, bir KI'nin düzenlenmesiyle oluşturulur. asimetrik polarite sırasına göre bağ doğrusal moleküler geometri etrafında. Molekül lineer bir moleküler yapıya sahiptir, çünkü iyodin yalnız elektron çiftleri ve KI molekülünün soliter iyonik bağ çifti (KI) birbirine zıttır. nokta elektron temsilcisi KI Lewis'in yapısı yapı. Kimyasal işlemlerde, atomların değerlik elektronları, KI moleküler türlerinin yeni formlarıyla sonuçlanan orbital karıştırmaya maruz kalır. Molekül, atomların değerlik elektronlarının bir koleksiyonundan başka bir şey değildir. Ancak moleküler yapıda iyonik bağ çiftlerine ve yalnız çiftlere dönüşür.

4. Lityum ve iyot Lewis nokta yapısı:

İyot 7 değerlik elektronu içerir ve lityumda toplam 8 değerlik elektronu vardır. Lityum ve iyot arasındaki bağlantı kurulur ve hem lityum hem de iyot oktetlerini tamamlar.

5. Sodyum ve iyot Lewis nokta yapısı:

Merkez atom, sodyum atomları (doğrusal yapısal geometri) tarafından iki terminalde sınırlanan ve doğrusal moleküler geometride merkezi iyot atomu üzerinde dört yalnız çifte sahip olan iyottur. Sodyum da aynı şekilde en dıştaki bir değerlik elektronuna sahip olsa da, iyodin en dıştaki yedi değerlik elektronu vardır, bu da en dış kabuğunda yedi elektrona sahip olduğunu gösterir. Okteti tamamlamak için, iyot atomunun en dıştaki kabuklarının her birinde bir değerlik elektronuna ihtiyaç vardır. Sonuç olarak, bir sodyum atomu, ortadaki iyot atomu ile kovalent bağlantılar oluşturarak iyot atomu üzerinde üç yalnız çift oluşturur. İyot çekirdek atomundaki üç yalnız elektron çifti, Na-I bağının bağ çiftlerine karşı çıkar. Na-I iyonik bağ çiftinin polaritesi, VSEPR teorisine göre NaI molekülünün doğrusal bir geometrik şekil benimsemesine neden olur.

NaI molekülünün bir Na-I bağı, lineer moleküler geometri etrafında eşit olmayan polarite düzeninde düzenlenir ve ona şeklini verir. NaI molekülü doğrusal bir moleküler şekle sahiptir, çünkü iyottaki yalnız elektron çiftleri ve NaI molekülünün tek bir iyonik bağ çifti (Na-I) birbirine direnç gösterir. nokta elektron temsilcisi Lewis'in yapısı NaI'nin yapısı. Kimyasal süreçlerde, atomların değerlik elektronları orbitalleriyle birleşerek yeni NaI moleküler tür biçimleriyle sonuçlanır. Molekül, atomların değerlik elektronlarının bir koleksiyonundan başka bir şey değildir. Ancak moleküler yapıda iyonik bağ çiftlerine ve yalnız çiftlere dönüşür.

6. Silikon ve iyot Lewis nokta yapısı:

Silisyum dört değerlik elektronu içerirken, iyodin toplam 32 değerlik elektronu için yedi tane vardır. Tüm elementler arasında en az elektronegatif olan silikondur. Silisyum ve iyot arasındaki bağlar oluşur ve daha sonra hem silikon hem de iyot oktetlerini tamamlar.

7. İyot monoklorür Lewis nokta yapısı:

İyot monoklorür, ICl'de 7 değerlik elektronu içerir Lewis yapısıKlor 7 değerlik elektronuna sahipken, toplam 14 değerlik elektronu vardır. İyot buraya gidecek ve klor hemen yanında olacak. Toplamda 14 değerlik elektronu vardır. Kimyasal bir bağ oluşturmak için atomların arasına iki tane koyacağız, sonra çevreyi dolaşacağız. Sırasıyla 2, 4 ve 14 değerlik elektronumuz var. Görüldüğü gibi iyodin çevresinde sekiz değerlik elektronu ve klor çevresinde sekiz değerlik elektronu vardır ve bu da oktetlerinin dolu olduğunu gösterir.

8. Fosfor iyodin için Lewis nokta yapısı:

Fosfor triiyodidin (PI) Yapısı3):

İyot yedi değerlik elektronu içerirken fosfor beş değerlik elektronuna sahiptir ve toplam 26'dır. Fosfor en az elektronegatif elementtir. Çekirdek element olan fosfor üç iyot atomu ile bağlantı kurar ve böylece Fosfor ve İyot oktetlerini tamamlar.

Fosfor pentaiyodidin (PI) Yapısı5):

İyotun yedi değerlik elektronu vardır, oysa fosforun toplam 40 değerlik elektronu için beşi vardır. Fosfor, elektronegatifliği en az olan elementtir. Çekirdek element olan fosfor, üç iyot atomu ile bağlantı kurar ve böylece Fosfor ve İyot, oktetlerini tamamlar.

LEWİS ELEKTRON NOKTA YAPISI Gösterimi Lewis Formülü Örnekleri Konu Anlatımı

  • Bir atomun son tabakasında buluna elektronlar atomun kimliğini büyük bir oranda belirlediği için Lewis böyle bir simge sistemi oluşturmuştur

  • Bir elementin sembolünün üzerine değerlik elektron sayısı kadar nokta konursa Lewis Simgesi ile ya da Lewis Elektron Nokta Yapısı ile gösterilmiş olur.

  • Yani Lewis Simgesi elde etmek için elementin sembolünün etrafına değerlik elektron sayısı kadar nokta konulur.

  • Son katmanda bulunan elektronlar 4 den az ise önce teker teker yerleşseafoodplus.info anlamda seafoodplus.info tekli noktalar yoksa seafoodplus.info geçmeyeceğiz

8O : 2. 6

Son katmanda 6 e- bulunuyor. Yani değerlik e- sayısı Des: 6 dır

Elementin sembolünün üzerine 6 nokta yerleştirmemiz gerekiyor.

Önce tek tek 4 tarafa 4 tane yerleştiririz.

Kalan 2 e- u da eşleştirerek yerleştiririz.


Lewis Simgesi Elektron Nokta Yapısı Örnekler

Örnek: Hidrojen Lewis Yapısı

1H Lewis  Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

1H :1Des:1 1 nokta


Örnek: Helyum Lewis Yapısı

2He Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

2He :2Des:2 2 nokta

NOT:2He Lewis Simgesinde elektronlar tek tek yerleştirilmez.Çift olarak yerleştirilir.Çünkü He bağ yapmaz yani Helyumun elektronları bağ yapan, bağ yapacak elektronlar değseafoodplus.info için çift olarak yazılır


Örnek:Lityum Lewis Yapısı

3Li Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

3Li : 2. 1Des:1 1 nokta


Örnek: Berilyum Lewis Yapısı

4Be Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

4Be : 2. 2 Des:2 2nokta

Elementlerin Lewis Nokta Yapısı GösterimiVİDEO İZLE Youtube Kimya Denizi 


Örnek: Bor Lewis Yapısı

5B Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

5B : 2. 3Des:3 3 nokta


Örnek: Karbon Lewis Yapısı

6 Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

6C : 2. 4Des:4 4 nokta


Örnek: Azot Lewis Yapısı

7N Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

7N : 2. 5  Des:5 5 nokta


Örnek: Oksijen Lewis Yapısı

8O Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

8O : 2. 6Des:6 6 nokta


Örnek: Flor Lewis Yapısı

9F Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

9F : 2. 7Des:7 7 nokta


Örnek: Neon Lewis Yapısı

10Ne : Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

10Ne: 2. 8Des:8 8 nokta


Örnek: Sodyum Lewis Yapısı

11Na Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

11Na : Des:1 1 nokta


Örnek: Magnezyum Lewis Yapısı

12Mg Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

12Mg : Des:2 2 nokta

Kovalent Bağlar Lewis Gösterimi  VİDEO İZLE Youtube Kimya Denizi 


Örnek:Alüminyum Lewis Yapısı

13Al  Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

13Al : Des:3 3 nokta


Örnek: Silisyum Lewis Yapısı

14Si Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

14Si : Des:4 4 nokta


Örnek: Fosfor Lewis Yapısı

15P Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

15P : 5Des:5 5 nokta

Örnek: Kükürt Lewis Yapısı

16S Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

16S : Des:6 6 nokta


Örnek: Klor Lewis Yapısı

17Cl Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

17Cl Des:7 7 nokta


Örnek: Argon Lewis Yapısı

18Ar Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

18Ar : 2. 8. 8Des:8 8 nokta


Örnek: Potasyum Lewis Yapısı

19K Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

19K 8. Des:1 1 nokta


Örnek: Kalsiyum Lewis Yapısı

20Ca Lewis Simgesi Değerlik Elektron Sayısı Elektron Dizilişi Elektron Nokta Yapısı

20Ca 8. Des:2 1 nokta

İyonik Bağlar Lewis Gösterimi İyonik Bileşiklerin ÖzellikleriVİDEO İZLE Youtube Kimya Denizi




nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir