27 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı / Hamileliğin Kaçıncı Ayında Kaç Kilo Alınmalı? - seafoodplus.info

27 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı

27 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı

Gebelikte kaç kilo almalı

Uygun bir beslenme tarzı ve yeterli kilo alımı annenin sağlığı ve bebeğinin ideal gelişimi açısından son derece önemlidir. Eğer hamileliğinizde yeteri kadar kilo almazsanız bebeğiniz küçük doğabilir. Ancak bu bir kural değildir ve istisnaları vardır. Hem kişisel deneyimlerimiz hem de bilimsel veriler annenin kilo artışı ile bebeğin doğum kilosu arasında her zaman doğru bir ilişki olmadığını göstermektedir. Hamileliği süresince 30 kilo aldığı halde küçük bebek dünyaya getiren anenler olduğu gibi bunun tam tersi olarak da kilo artışla hamilelik süresini tamamlayan annelerin hatta gram civarında bebekler dünyaya getirdiklerine de şahit oluyoruz. Ancak bu durumlar nadiren karşımıza çıkıyor. Genelde bebeğin doğum kilosu ile annenin hamilelik süresince aldığı kilolar arasında yakın ilişki mevcut. Ancak bu ilişkide açığa kavuşmamış bazı nokatlar var. Örneğin küçük bebek doğuran annelerde bebeğin küçük olmasından dolayı mı annenin az kilo aldığı yoksa anne az kilo aldığı için mi bebeğin küçük olduğu konusunda bilimsel veriler yeterli değil. Tabii aynı belirsizlik tersi durumlar için de geçerli.

Hamile kalan kadınların ilk doktor ziyaterlerinde en sık sorulan soruların başında kaç kilo almam gerekiyor sorusu gelmekte? Bu sorunun cevabı bir kaç faktöre bağlı olarak değişmekte. Gebelikteki ideal kilo artışı hamilelik öncesi kilonuzla ve yaşınızla direk ilişkili. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla alması uygundur. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır. Bu durum kanınınzda bebeğiniz için son derece zararlı olan ketoasitlerin birikimine yol açabilir

Örneğin hamile kaldığınızda vücut ağırlığınız normal aralıktaysa (vücut kitle indeksi (VKI) arasında) bu durumda hamileliğinizin sonunda kilo arasında almış olmanız idealdir. Vücut kitle indeksinizi buradan hesaplayabilirsiniz. Hamileliğinizin ilk haftasında kilo artışınız çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalarınız varsa bir kaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. İkinci trimesterin başlangıcı ile birlikte kilo artışı da hızlanır ve haftada gram arasında kilo almanız beklenir (grafiğe bakınız). Boyu kısa olan kadınların kendilerine hedef olarak grafikteki alt sınırı seçmelerini öneririm.

prenormwt

Hamilelik öncesi kilosu normal olanlar için (VKI= ) kilo artış eğrisi

Düşük kilolu kadınlar

Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksiniz 20&#;nin altındaysa yani zayıf kabul edilen gruptaysanız hamileliğinizde normal kilolu olanlara göre daha fazla kilo almanız önerilir. Bu durumda tüm hamilelik süresince kilo arasında almanız idealdir. İkinci trimesterdan başlayarak haftada gram almalısınız.

prelowwt

Hamilelik öncesi kilosu düşük olanlar için (VKI < 20) kilo artış eğrisi

Fazla kilolu kadınlar

Hamile kalmadan önce fazla kiloluysanız (VKI = ) bu durumda tüm hamileliğinizde kilo arasında almanızı öneririm. Eğer aşırı obes kabul edilen ve vücut kitle indeksi 29&#;dan büyük bir kadınsanız bu durumda tüm gebelik süreniz 7 kilodan fazla artışla bitmemeli. İkinci trimesterdan sonra haftada gramdan daha fazla almamaya özen göstermelisiniz.

prehiwt

Hamilelik öncesi kilosu fazla olanlar için (VKI = ) kilo artış eğrisi

 

Hangi gruba dahil olursanız olun önemli olan doktorunuzun fikirleri ve önerileridir. Kişisel gereksinimleriniz burada anlatılanlardan farklı olabilir.

İkiz gebeliklerde kilo artışı

İkiz gebelikler her açıdan olduğu gibi alınması gereken kilo bakımından da tekiz gebelikerden ayrılır. Eğer ikiz bebekleriniz olacaksa beslenmeniz ve dolayısıyla almanız gereke kilo da farklı olacaktır.

İkizbebek bekleyen ve hamilelik başlangıcında optimum ağırlığından daha düşük olan bir kadının (VKİ < 20) tüm hamileliği boyunca kilo alması önerilir. Böyle bir anne adayı 2. trimesterdan itibaren haftada gram civarında almalıdır. Öte yandan hamilelik öncesi vücut kitle indeksi arasında olan normal ya da fazla kilolu bir kadın (VKİ > 26) ikiz bebeklere hamile ise toplamda kilo arasında almalı, 2. trimesterdan itibaren ise haftada gram almaya çalışmalıdır.

Sıvı tutulumu

Hamileliğinizin sonları yaklaştıkça vücudunuzda su tutulmaya başlar. Bunu el ve ayaklarınızdaki şişmeler ile fark edebilirsiniz. Yüzükleriniz dar gelmye başlar. Ayaklarınızı sanki sizin değilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu durumda vücut ağırlığınız da artacaktır. Ancak bu artışı hamilelikte beslenmeye bağlı olması gereken kilo artışı ile karıştırmamalısınız. Ayak bileklerinizde ve özellikle el parmaklarınızda şişme fark ettiinizde doktorunuzu mutlaka durumda haberdar edin. Bu tablo gebeliğin yüksek tansiyonu ile ilişkili olabilir.

Yüksek riskli gebelikler

Yüksek riskli gebelii olan anne adaylarında optimum kilo artışının ne ve artış eğrisinin nasıl olması gerektiği konusunda yeterli bilimsel veri mevcut değildir. Özellikle ergenlik dönemindeki çok genç anne adaylarında bu belirsizlik daha fazladır. Genel olarak bakıldığında genç anne adaylarının bir kaç kilo daha fazla alması önerilir. Anne yaşı ne kadar gençse gebeği de o kadar riskli kabul edilir. Yeterli kilo alımının hem anne adayının hem de doğacak olan bebeğinin sağlığı açısından önemli olduğunu biliyoruz ancak riskli gebelik söz konusu olduğunda hamileliğinizi takip eden doktorunuzun size özel önerileri olacaktır. Bu önerilere dikkatli bir şekilde uymanızı tavsiye ederim.

 

27 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebeliğinizin haftası ile hamileliğinizin 3. Trimester’ına ulaştınız ve birçok gebelik sorunu ile yeni yeni karşılaşmaya başladınız. Sırt ağrıları, idrar kaçırma, uykusuzluk… Ancak hatırlatmak isteriz ki bebeğinizle çıktığınız hamilelik yolculuğunuzun sonlanmasına ve miniğinizi kucağınıza almanıza sayılı günler kaldı ve gebelik sağlığı hakkında bilgili bir anne olduğunuz sürece, en zor bilinen hamilelikte son günler bile kolayca geçecektir.

27 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplama, normalde yaptığımızdan biraz farklı olduğu için her ebeveynin kafası karışmaktadır. Ancak, Gebelikte Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek hafta hafta gebelik takibinizi sağlayabilir ve bebeğinizin kaç aylık olduğunu öğrenebilirsiniz.

  • 27 haftalık gebelik, gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple de 6 ay 9 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • Ayrıca hafta, hamileliğin son trimester’ının da başlangıcıdır.

Daha kolay takip edebilmek için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

27 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

27 Haftalık Bebek Gelişimi

Ortalama boy

37 cm

Ortalama kilo

1 kg

  • 27 haftalık boy ve kilo değerleri tablodaki gibi olsa da “27 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da akılları kurcalamaktır ve cevaben bir lahana ya da karnabahar büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.

27 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

gebelikte hafta ultrason

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette karşılaştığınız bu fotoğraflardan ya da arkadaşlarınızın ultrason görüntülerinden oldukça farklı olması normaldir. Zaten zamanla gözlemleyeceğiniz gibi, artık bebeğiniz ultrason görüntüleri kendi içinde bile benzememeye başlayacak; çünkü bebeğiniz çok hareketli ve anne karnında yeterli alana da sahip olduğu için, onu her zaman istediğiniz pozisyonda yakalayamamanız normal.

  • Ultrasonda bebeğinizin irkilir ya da hıçkırır gibi düzenli bir sarsılma hareketi yaptığını görebilirsiniz. Birçok ebeveyn bu durumdan endişelense de telaşlanacak bir şey yok: Bebeğiniz nefes alma egzersizleri yapıyor.
  • Bebeğinizin tüm oksijen ihtiyacını plasenta yoluyla karşılamasına rağmen, amniyon sıvısını yutarak nefes alıp vermeye çalışması, ultrasondaki hıçkırığa neden oluyor.
  • Bebeğinizin ultrason görüntüsündeki cılızlık da bu haftadan itibaren azalmaya başlayacak ve bebeğiniz tombullaşacaktır.

27 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Cilt altı yağ dokusu ve organların çevresindeki yağlanma haftadan itibaren artmaya devam edecektir. Bu sebeple hem bebeğiniz daha tombul gözükecek ve ultrasondaki cılız görüntü silinecektir hem de bebeğinizin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri dökülerek, vücudu ısıtma işini yağlara bırakacaktır.
  • Bebeğinizin başındaki büyümeyi ultrasondan dâhi fark etmişsinizdir; çünkü bebeğinizin beyni giderek büyüyor ve artık beyin dalgaları yenidoğan bir bebeğinki ile aynı. Bu sebeple de ilkel bir hafızaya sahip olduğu ve anne karnında sürekli duyduğu sesleri, dili, şarkıyı depolamaya başladığı biliniyor.
  • Bebeğinizin doğumdan sonra beyaz gürültü sayesinde sakinleşmesi ve uykuya dalması, anne ve baba sesine olumlu tepki vermesi ya da belirli şarkılarda sakinleşmesi, haftada geliştirdiği ilkel hafıza ile bağdaştırılmaktadır.
  • 27 haftalık bebeğinizin, işitme dışındaki duyu organları da oldukça gelişmiştir. Örneğin görme duyusunun gelişimine bağlı olarak, gebeliğinin haftasındaki bir bebeğin karnına ışık tutulduğunda, bebek içeride gözlerini kısar.
  • Artık bebeğinizin tat alma ve koklama duyusu da gerekli olgunluğa erişmiş durumdadır ve belli yöntemlerle siz de bu gelişiminin farkına varabilirsiniz; çünkü yediğiniz yiyeceklerin tadı ve kokusu, plasenta tarafından bebeğinize geçmekte ve bebeğiniz tepki vermektedir. Örneğin baharatlı bir besin tükettiğinizde, bebeğiniz hıçkırabilir ya da tatlı besinler tükettiğinizde, bebeğiniz hareketlenebilir.
  • haftadan itibaren bebeğinize plasenta yoluyla, antikorlarınız da geçmeye başlayacak ve bebeğinizin doğumdan sonraki 5. ayına kadar, bebeğinizi bu antikorlar koruyacaktır. Bu sebeple, 25 haftalık gebe anne kontrollerini yaptırmadıysanız, bir an önce doktorunuza başvurmanız ve bağışıklığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Bebeğinizin akciğerleri de son hızla gelişmeye devam etmektedir ve bu sayede bebeğinizin erken doğum ihtimalinde, tıbbi müdahale ile yaşama şansı her geçen gün artmaktadır.

27 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin 3. Trimester’a ulaşmasıyla birlikte, bebeğiniz 5 aylık olana kadar ihtiyacı olan antikorları, plasenta yoluyla sizin vücudunuzdan almaya başlayacaktır. Be sebeple, bu ayda vücudunuzdaki tüm değişimleri kontrol altında tutmanız, beslenme ve uyku düzeninize özen göstermeniz çok önemlidir.

Hamileliğin Haftasında Anne Vücudu

  • haftadan itibaren, rahminiz göbek deliğinden yaklaşık 7, rahmin tepe noktasına kadar ise yaklaşık 27 cm yüksekliğe erişmiştir.
  • Bu sebeple, göğüs kafesinizde genişleme olması, bel ve sırt ağrıları yaşamanız gayet normaldir ve düzenli egzersiz ya da doğru uyku pozisyonları ile üstesinden gelinebilecek sorunlardır.
  • Rahim genişlemesi ve bebeğin ağırlığının artmasıyla paralel olarak gelişen bir diğer sıkıntı da bacaklardan kalbe giden damarlarda oluşan baskı ve sonucunda yaşanan kramplardır. haftadan itibaren damarlarınız daha fazla genişlemeyeceği için, huzursuz bacak sendromu adı verilen bu krampların hamilelik sonuna kadar yaşanması ve artması kaçınılmazdır. Ilık duş ve düzenli egzersiz yardımıyla hafifletilebilir.
  • Damarlarınızın daha fazla genişleyememesine bağlı olarak, kan basıncınız da giderek artacaktır ve preeklampsi hakkında bilgi edinerek önlemlerinizi almanız önemlidir.
  • Akciğerlerinizin tam anlamıyla hava ile dolmaması sebebiyle, solunum sıkıntıları da yaşayabilirsiniz ve özellikle yatağa uzandığınızda bu sıkıntı artabilir. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu solunum sıkıntısının bebeğinize bir zararı yoktur; çünkü progesteron hormonu sayesinde bebeğinize ihtiyacı olan tüm oksijen taşınabilmektedir. Sizin yaşadığınız bu semptomun sebebi ise büyüyen rahmin göğüs kafesine ve diyaframa baskı yapmasıdır.
  • 27 haftalık gebelikte kolesterol artışı yaşamanız da endişe edici durumlardan biri değildir; çünkü kolesterol, plasenta tarafından üretilen çeşitli hamilelik hormonlarına blok oluşturmak için artmaktadır.
  • 27 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz ve normal kabul edilen değişimleri kısaca açıklamaya çalıştık. Ancak bu haftadan itibaren yaşayabileceğiniz ve kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken tehlikeli hamilelik semptomları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yazımızın devamında ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki “27 haftalık gebelikte kaç kilo olunmalı?” gibi sorular oldukça sık sorulsa da yanlıştır; çünkü hamileliğe başlangıç kilosu, genetik faktör, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları nedeniyle, hamilelik kilosu kişiden kişiye ciddi değişim göstermektedir. Fakat haftalar arasında alınması gereken kilolar hemen hemen aynıdır.

  • 27 hafta boyunca almanız gereken toplam kilo, ortalama olarak gram olarak belirlenmiştir. Ancak hamile kalma kilonuz düşükse, 1 kg’a yakın bir kilo artışı da normaldir.
  • Eğer haftada kg gibi bir kilo artışı yaşıyorsanız ise, acilen doktorunuza başvurmanız ve uygun bir beslenme/ egzersiz programına başlamanız gerekmektedir; çünkü hamilelikte alınan fazla kilolar preeklampsi’yi tetiklemekte ve doğumu zorlaştırabilmektedir.
  • Artan kilo artışınız nedeniyle endişelenmeniz ve haftada gr- 1 kg arası kilo artışından tedirgin olmanız gayet doğaldır ve birçok anne aynı tedirginliği yaşamaktadır. Ancak kesinlikle doktorunuza başvurmadan diyet yapmak gibi bir hataya düşmemeli ya da ağır egzersizlere yönelmemelisiniz.
  • Aldığınız kilolar yağ olarak depolanmamakta ve bebeğinizin kilo artışına, plasenta gelişimine ve amniyon sıvısının artışına bağlıdır.

Hamilelikte Tehlikeli Durumlar ve Belirtileri

  • Bebeğiniz aşağıya kayıyormuş gibi hissetmenize neden olan pelvik baskı
  • Vajinadan gelen koyu renkli, kötü kokulu ya da kanlı akıntı (Bu akıntıyı haftada da sıklıkla karşılaşacağınız renksiz ve kötü kokmayan akıntı ile karıştırmamak gerekmektedir.)
  • İdrar yaparken yanma ve sarı- yeşil renkli akıntı (Bu durum hamilelikte acil tedavi gerektiren vajinal enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir.)
  • Eğer henüz hamileliğin haftasına ulaşmadıysanız, regl sancısına benzer ağrılar ve saatte 4 defayı geçen kramplar
  • Bebeğinizin hareketliliğindeki ani değişimler (Özellikle haftada anne karnının bebeğe daha dar gelmeye başlaması ile bebeğinizin hareket rutinini daha kolay takip edebileceksiniz.)
  • Karın ağrısına eşlik eden ve 24 saati geçen şiddetli kabızlık ve otururken sancı
  • Yeterli uykunun alınmasına rağmen, görmede oluşan bulanıklık, baş dönmesi ya da gözün önünde hareler uçuşması
  • Kalp çarpıntısı ya da bayılma
  • Hamileliğin son aylarında yaşanan aşırı kusma (Hamilelik başında yaşadığınız sabah bulantıları gibi olağan kabul edilmemektedir.)
  • Vücutta aşırı ya da tek taraflı şişme (Hamilelik boyunca ödeme bağlı şişkinlikler yaşamanız oldukça normaldir; ancak ödem şişkinliğinden daha fazla bir şişlik ve özellikle tek taraflı şişlik, doktor kontrolü gerektirmektedir.)
  • Sulu kaşınma ya da aşırı kaşınma (Aslında sağlığınız için tehlikeli bir durum değildir; ama amniyon kesesi açılmış ve doğum başlamış olabileceği için, doktora başvurmanızı gerektirir.)

Gebelik boyunca gitmeniz gereken kontrolleri düzenli takip edebilmek için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Rehberi'ni takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte 27 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?

27 haftalık bebeklerin ortalama boyu 37 cm’dir.

Gebeliğin haftasında bebek kaç kilodur?

Gebeliğin haftasında bebek yaklaşık olarak 1 kloya ulaşmıştır.

Gebeliğin haftasında anne kaç kilo almalıdır?

Hamileliğin ilk 6 ayında haftada almanız gereken ortalama kilo gramdır.

Sağlıklı bir hamlelik için neler yapılmalıdır?

Hamilelikte tehlikeli durumları bilmek ve takip etmek gerekmektedir.

Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olur? Gebelikte Hangi Hafta Ka&#; Kilo Alınmalıdır?

Hamilelikte kilo alımı kişiden kişiye değişebilir. Bunun yanı sıra gebelikte kilo alımı bir ortalamaya göre olabilir. Özellikle gebeliğin haftasına kadar yaklaşık 20 kg alınabilir. 

Hamilelikte Kilo Alımı İle İlgili Merak Edilenler

Anne adayları gebelik dönemi boyunca kilo alırlar. Bu kilolar ise hamileliğe başlanan dönemde alınan kilo temel alınarak hesaplanır. Ayrıca yaklaşık kırk hafta süren bu gebelik dönemi sürecinde anne adayları da merak içerisinde bir dönem geçirirler. Özellikle hamilelik dönemindeki kilo alımı da bu sürece göre belirlenir. Hamilelik dönemindeki kilo alımı hem annenin hem de bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir. O nedenle anne adaylarının vücut kitle indeksi de göz önünde bulundurularak bir hekim gözetiminde kilo alma süreci incelenmelidir. Gebelik dönemindeki kilo alma süreci ise doğru hesaplamalar yapılarak belirlenmelidir. Gebelikteki kilo dağılımı gebelik haftasına göre değişir. 

Gebelikte Sürece Göre Kilo Alımı

Gebelik döneminde ilk üç ay boyunca en az kilo alınan dönemdir. Buna göre bebek haftasına girdiğinde anne adayı yaklaşık 2,5 kilo alabilir. Bu kilo oranı 3 aylık gebeliklerde oldukça normal karşılanır. Bu dönemde anne adaylarında bulantı ve kusmalar meydana gelir.

Anne adaylarında gebeliğin ilerleyen süreçlerinde ise yaklaşık yarım kilo alınabilir. Gebeliğe aşırı kilo ile başlayan anne adaylarının haftada yalnızca gram almaları önerilir. Ayrıca ikiz bebeğe hamile olan anne adaylarında kalori ihtiyacı tek bebeğe göre daha fazla olacaktır. 

Gebelikte Ortalama Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde yaklaşık 9 ve ya 12 kilo alınması oldukça normal karşılanır. Gebelik dönemindeki kilo alım süreci ise anne adaylarının yaşına ve kilosuna bağlı olabilir. Anne adayı gebelik döneminde zayıfsa 16 kilo alabilir. Ancak aşırı kilo ile gebe kalan anne adayı gebelik sırasında 11 kilo alabilir. Planlı gebeliklerde anne adayı hamilelik öncesinde sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır.

Anne adaylarının ilk aylardaki bulantı ve kusmalarına göre ilk haftalarda kilo verilir. Sonrasında ise gebelikteki kilo alımı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hamilelik döneminde ayda 1 ve ya 2 kilo alınması normal karşılanabilir. Hamilelik döneminde kilo alımını etkileyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Buna göre hamilelikte kilo alımı gebelik öncesi kilo durumuna göre belirlenir. Sağlık durumuna göre de hamilelikte kilo alımı belirlenir.

Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı

Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı

Bebek bekleyen anne adayları hem karınlarındaki bebekleri hem de kendi sağlıkları için mevcut olan kilosunu ideal düzeyde tutmalıdır. Aşırı kilo alımı bebek ve doğumla ilgili birçok riski beraberinde getireceği için oldukça önemli bir konudur. Peki hamilelikte 2 kişilik beslenmek doğru mu, hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar?

Hamilelik döneminde hem beden hem de psikolojik anlamda belirgin olarak görülecek olan değişimler arasında kilo alımı gelmektedir. Gün geçtikçe büyüyen karınla beraber genel vücut ağırlığı artacak ve buna bağlı olarak birtakım rahatsızlıklar meydana gelecektir. Özellikle de hamileliğin son zamanlarına doğru artacak olan ödem problemi ile anne adayı kendini olduğundan daha fazla kilolu görecek ve psikolojik anlamda daha hassas olacağı için olumsuz bir ruh haline bürünecektir. Ancak her anne adayında aynı hamilelik dönemi belirtileri ve seviyeleri birebir yaşanmaz. 9 aylık yepyeni maratonlarında bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için kilo almaya çalışan hamileler olduğu gibi kilo dengesini tutturamadığı için ölçülü beslenmesi gerektiğini bilen anne adayları da vardır. 

HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI? İDEAL KİLO

hamilelikte kilo alımı

hamilelikte kilo alımı

Her vücudun kendine has biyolojik ve metabolik özellikleri farklı olduğundan dolayı anne adaylarının kilo alma süresi ve miktarının aynı olmayacağı bilinmelidir. Genel anlamda bakacak olursak; hamileliğin başlangıcından itibaren yavaş yavaş kendini gösterecek olan kilo alımı hamilelik bitimine kadar devam edecektir. Anne karnındaki bebeğin organ gelişimi ilk üç ayda gerçekleştiği için bu süreç çok önemlidir. Genellikle fazla kilo alımının görülmediği ilk üç ayda toplamda ancak 2 ya da 3 kilo alınabilir. Çok zayıf ya da şişman anne adaylarında alınan kilo değerleri birbirlerinden farklı olsa da kilo alımında haftalık gram artış beklenir.

Kısaca açıklayacak olursak:
1 ve 3 ay arasında yaklaşık 2 kilo alımı,
3 ve 6 ay arasında yaklaşık 6 kilo alımı,
6 ve 9 ay arasında yaklaşık 4 kilo alımı beklenmektedir.

HAMİLELİKTE 2 KİŞİLİK BESLENMEK DOĞRU MU?

hamilelikte beslenme

hamilelikte beslenme

Bebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemlerİLİŞKİLİ HABERBebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemler

Hamilelik dönemiyle ilgili halk arasında yaygın hale gelen batıl inanışlardan birisi de hamilelerin 2 kişilik kadar beslenmesidir. Hem bebeklerinin hem de kendileri için 2 kişilik kadar yemek yemenin hiçbir bilimsel göstergesi yoktur. Bilakis hamilelik döneminde fazla kilo alımına sonrasında ise obezliğe zemin hazırlayabilmektedir. Doğum sonrasında kiloları vermek epey zorlaşacaktır.

Genelde hamileliğin ilk aylarında görülen mide bulantıları literatürde 'sabah hastalığı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide bulantısı sonucu kusmaların yaşandığı ilk aylarda kilo almak biraz zor olacağı için anne adayları kendilerini kilo almaya zorlamamalıdır.

(Hamilelikte mide bulantısını kökten çözen en etkili yöntemler için tıklayın)

HAMİLELİKTE NEDEN KİLO ALINIR? KİLOLAR NEREDEN GELİYOR?

Anne adaylarının hamilelikleri boyunca aldığı kiloların tümü birden yağa dönüşmez. Bebeklerini yaklaşık 3 ila 3,5 kilo ile dünyaya gelen anne adaylarının kilolarına katkı sağlayan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bebek; 4 kg
Plasenta; kg
Amniyotik sıvı; 1 kg
Göğüsler; kg
Uterus; 1 kg
Anne kan hacminde artış; kg
Yağ deposu; 3 veya daha fazla
Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- kg
Toplam; kg civarındadır. Hamilelikte alınması gereken ideal kilo değerini rakamla açıklayamayız. Ancak, hamilelik öncesindeki vücut kitle endeksine göre yani boyun kiloya oranını hesaplayarak kilo dengesini korumaya çalışabilirsiniz.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Anne karnındaki bebeği etkileyen besinlerİLİŞKİLİ HABERAnne karnındaki bebeği etkileyen besinler

Örneğin ağırlığınız 65, boyunuz ise cm ise vücut kitle endeksini hesaplamak için kiloyu boya bölmeniz gerekecektir. Ardından çıkan rakamı tekrar boyunuza bölüp BKİ'yi (Beden kitle endeksi) tespit edebilirsiniz.

=

=

Örnek rakamlar vererek hesapladığımız bu sonuçta sizde kendi boy ve kilo ölçülerine göre hesaplama yapabilirsiniz. Elde edeceğiniz sonuç;

'ten az ise: ZAYIF

ile arasında ise: NORMAL

ile arasında ise: HAFİF KİLOLU

ve  arasında ise 1. derece: KİLOLU- OBEZ

arasında 2. derece: KİLOLU- OBEZ

arasında 3. derece: KİLOLU-OBEZ

ANNE ADAYLARINDA AYLARA GÖRE KİLO ALIM DEĞERLERİ

hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı

hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı

1. TRİMESTER: İlk üç ayı kapsayan bu süreçte rahim içerisindeki bebek ancak bir haşhaş tohumu kadardır. Kilo alım miktarı 2 ila 3 arası gidip gelebilir. Bulantıların yoğunlukla görüldüğü bu evrede kusmalardan dolayı pek kilo alınmaz ama bulantıyı bastırmak için tüketilecek kalorili besinlere dikkat etmekte yarar var.

2. TRİMESTER: İkinci 3 aylık dönemde bebeğiniz ilk aylara göre daha hızlı büyüyecektir. Hamilelikte iştah açılmasına balı olarak en fazla kilo alınan evre 2. trimesterdir. Bu süreçte – 6 kilo alınabilir.

3. TRİMESTER: Son 3 aylık süreçte bebeğin kilo alımı hızlanacaktır – kilo kadar alınabilir.

Hamilelikte aşerme ve tiksinme! Aşerme ne zaman başlar?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte aşerme ve tiksinme! Aşerme ne zaman başlar?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir