dren rengi nasıl olmalı / Drenaj Tedavisi | Prof. Dr. Levent OĞUZKURT

Dren Rengi Nasıl Olmalı

dren rengi nasıl olmalı

Bize en çok sorulan sorulardan birçoğu, ameliyatların hemen sonrasında yapılan dren, sonda gibi uygulamalar ve yara izleriyle ilgili oluyor. Başta söylemek gerek, hastalarımıza sonda takma gereği doğmuyor çünkü, her biri ameliyatının hemen sonrasında kalkıp rahatlıkla yürümeye başlıyor. 🤗 Laparoskopi sırasında karnınızın 4 farklı yerinde açılan minik yara izlerini ise, scar izini önleyici hiçbir müdahalede bulunmasanız bile birkaç ay içinde zar zor bulup gösterebiliyorsunuz; yok oluyorlar! 😎 Drenin ise özellikle çıkartılması kısmında kafanızda büyük sorular oluşturduğu çok iyi biliyoruz. Nasıl kolay, hepi topu 30 saniye sürecek şekilde ve hatta şarkılar söyleyerek çıkarılabildiğini görün istedik. 🤷🏻‍♀️

Bize en çok sorulan sorulardan birçoğu, ameliyatların hemen sonrasında yapılan dren, sonda gibi uygulamalar ve yara izleriyle ilgili oluyor. Başta söylemek gerek, hastalarımıza sonda takma gereği doğmuyor çünkü, her biri ameliyatının hemen sonrasında kalkıp rahatlıkla yürümeye başlıyor. 🤗Laparoskopi sırasında karnınızın 4 farklı yerinde açılan minik yara izlerini ise, scar izini önleyici hiçbir müdahalede bulunmasanız bile birkaç ay içinde zar zor bulup gösterebiliyorsunuz; yok oluyorlar! 😎Drenin ise özellikle çıkartılması kısmında kafanızda büyük sorular oluşturduğu çok iyi biliyoruz. Nasıl kolay, hepi topu 30 saniye sürecek şekilde ve hatta şarkılar söyleyerek çıkarılabildiğini görün istedik. 🤷🏻‍♀️
Salon: EPOSTER SALONU

Blake Silikon Dren Kullanım Sonuçlarımız: Yedi Yıllık Deneyim

Serhat Yalçınkaya1, Ahmet Hakan Vural2, Ahmet Fatih Özyazıcıoğlu2
1Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Servisi, Bursa
2Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, Bursa

Torakotomi sonrası hava ve sıvı drenajını takip etmek amacıyla bir veya iki dren kullanılabilir. Birçok cerrah iki dren koymayı tercih etmektedir. Konulan drenler genellikle plastik türevlerinden üretilmiş, kalın çaplı drenler olup en sık rastlanan sorunlardan birisi özellikle sıvı drenajı için arkaya, akciğerin bazaline doğru yerleştirilen drenlerin hemorajik vasıflı sıvı drenajı sonrasında pıhtı ile tıkanması ve işlev görmemesidir. Bunu önlemek için çeşitli manevralar yapılarak dren açık tutulmaya çalışılsa da bazen bu mümkün olmamakta, hastada sorun yaratmaktadır. Son yıllarda daha küçük çaplı olmasına karşın silikondan üretilmesi ve özel tasarımı nedeniyle 19 F Blake® drenler sıvı drenajı için sorunsuzca kullanılmaktadır. Servisimizde de Blake® dren hastanemize ilk alındığı 2003 yılının Haziran ayından beri düzenli olarak kullanılmakta olup yedi yıllık bu deneyimi paylaşmak amacındayız. Blake® drenin hastanemize alındığı 2003 yılı Haziran ayı başından, verilerin toplandığı 2009 yılının Aralık ayı sonuna kadar geçen sürede servisimizde çeşitli nedenlerle torakotomi uygulanmış hastaların pnömonektomi uygulananlar dışındakilerinde arka bazal dren olarak 19 F Blake® dren, ön apikal dren olarak da normal PVC den üretilmiş 32 F toraks dreni kullanıldı. Bu sürede toplam 233 olguda Blake® dren kullanıldığı kayıtlardan çıkarıldı. Olguların 154 ü erkek (%66), kalan 79 u (%34) ise kadındı. Olguların ortalama yaşı 42.9±16.9 yıl (aralık 9-78) olarak bulundu. Ortalama sıvı drenaj süresi 3.6±1.6 gün, ortalama hava drenaj süresi 6.8±4.2 gün, ortalama hastane kalış süresi ise 8.8±4.2 gün olarak hesaplandı. Hiçbir hastada Blake® drende tıkanıklık veya işlev görmeme sorunu yaşanmadı. Hasta sayısının az olmasına karşın 7 yıllık deneyimimiz sonucunda Blake® drenlerin sıvı drenajının sağlanması ve takibinde herhangi bir sorun yaşanmadan güvenle kullanılabileceği kanısındayız.

Torakotomi sonrası plevral aralıkta birikmesi beklenen hava ve sıvı drenajını sağlamak amacıyla dren konulması gereklidir. Bu uygulamayı tek veya çift dren koyarak yapmak mümkündür. Birçok cerrah iki dren koymayı tercih etmektedir. Konulan drenler genellikle plastik türevlerinden üretilmiş, kalın çaplı drenler olup en sık rastlanan sorunlar hava veya sıvı drenajı için yerleştirilen drenlerin tıkanması ve işlev görmemesidir. Bunu önlemek için çeşitli manevralar yapılarak dren açık tutulmaya çalışılsa da bazen bu mümkün olmamaktadır. Son yıllarda daha küçük çaplı olmasına karşın silikondan üretilmesi ve özel tasarımı nedeniyle Blake® drenler (BD) hava ve sıvı drenajı için sorunsuzca kullanılmaktadır. Bu çalışmada 2003 yılı Haziran ayından itibaren rutin olarak kullandığımız BD ile ilgili deneyimimizi paylaşmayı amaçladık.


Blake® drenin tek başına ve/veya klasik drenlerle birlikte başarı ile kullanımının bildirilmesi ve göğüs cerrahisinde de kullanılabileceğini öneren yayınlar üzerine, servisimizde bu drenin rutin kullanımına başlandı. Haziran 2003 tarihinden itibaren servisimizde pnömonektomi dışında kalan her türlü torakotomi işlemi sonrasında, sıvı drenajı için arka bazale 19Fr BD, hava drenajı için ön apikale plastik 32Fr toraks dreni yerleştirildi. Bu iki dren bir “Y” bağlantı sayesinde tek kapalı su altı drenaj sistemine bağlandı (Resim 1). BD sıvı drenajının seröz nitelikli ve günlük 100 cc altında olması üzerine, plastik dren ise hava drenajının kesilmesinden 48-72 saat sonra çıkarıldı. Drenleri alınan olgular ertesi gün taburcu edildi. Olguların cinsiyet, yaş, sıvı drenaj miktarı ve süresi, hastanede kalış süreleri ve varsa komplikasyonlar retrospektif olarak derlendi.

Veriler bilgisayar ortamında Epi Info bilgisayar programı ile (Version 3.5.1., CDC, USA) değerlendirildi.




Resim 1



Klasik Dren ve Blake Dren Yerleşimleri




Haziran 2003 ile Aralık 2009 tarihleri arasında pnömonektomi dışında yapılan toplam 233 torakotomi olgusu çalışmaya dahil edildi. Olguların 154 ü erkek (%66), kalan 79 u (%34) ise kadındı. Olguların ortalama yaşı 42.9±16.9 (9-78 yıl) olarak bulundu. Tüm ameliyat tipleri hesaba katıldığında ortalama sıvı drenaj miktarı 632.8± 305.0 ml (250-1700), ortalama sıvı drenaj süresi 3.6±1.6 gün (2-11), ortalama hava drenaj süresi 6.8±4.2 gün (1-28), ortalama hastane kalış süresi ise 8.8±4.2 gün (3-30) olarak hesaplandı. Hiçbir hastada BD de tıkanıklık ve buna bağlı komplikasyona rastlanmadı.


Göğüs cerrahisi ameliyatlarından sonra kullanılan drenler hem sıvı hem de hava drenajını sağlamalıdır. Bu amaçla genellikle 28-32Fr kalınlığında iki dren kullanılmaktayken son yıllarda silikon esaslı BD kullanımını öneren çalışmalar bildirilmiştir. BD 19 ve 24Fr olarak üretilmelerine karşın klasik drenler kadar etkili olduklarını savunan çalışmalar özellikle Kalp Cerrahisi alanında 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Göğüs Cerrahisi alanında ise ilk kez 2005 yılında Kejriwal ve Newmann tarafından 37 hastada 19Fr BD kullanımı bildirilmiştir. Bu çalışmada BD arka bazal taraftan takılarak arka paravertebral alana yerleştirilmiş, 37 hastanın 3 ünde hava kaçağı, tüp yer değiştirmesi veya bronkoplevral fistül gelişimi gibi nedenlerle klasik dren takılması gerektiği, diğer hastalarda ise hiçbir sorun yaşanmadığı bildirilmiştir. Aynı tarihlerde Stolz ve arkadaşları ise iki drenden önde olanını 24Fr BD olarak kullandıklarını ve iyi sorunlar aldıklarını bildirmişlerdir. Basılmış çalışmalar içinde 19 ve 24Fr BD ön veya arkaya yerleştirildiği, tek başına, çift veya klasik drenle beraber kullanıldığını bildirenler olmuştur. Bizim çalışmamızda da öne klasik 32Fr dren, arkaya 19Fr BD yerleştirilmiştir.

Blake® dren ile klasik drenin sıvı taşıma güçlerinin incelendiği bir çalışmada 19Fr çapındaki BD in 28Fr kalınlığındaki klasik drene göre sıvı taşıma gücünün yaklaşık 9 kat fazla olduğu bildirilmiştir. Bu taşıma gücünün en fazla drenin açık uç tarafında olduğunu bildiren çalışmalar da vardır. Bu bilgilerden yola çıkarak ameliyatlarımızda 19Fr BD arka bazale, ameliyat sonrası dönemde hastanın yarı oturur veya yatar pozisyonda olacağı düşünülerek ucundan 10-15 cm kısaltılarak yerleştirildi (Resim 2).

Tek başına BD kullanılan bir başka çalışmada hastaların bazılarının özellikle aşırı hava kaçakları ve ameliyat sonrası devam eden kanamalar nedeniyle yeniden ameliyata alınması gerektiği bildirilmiştir. Tek BD takılan ve tıkandığı bildirilen tek olgu iki taraflı bül rezeksiyonu yapılmış bir hasta olup aynı tarafa talk verilmesi sonrası gelişmiştir. Bizim 7 yıllık deneyimimizde bu bahsedilen komplikasyonlara rastlanmamasının nedeninin hava drenajı için BD tek başına değil, öne takılan 32Fr dren ile birlikte kullanılması olduğu kanısındayız. Boyu da kısaltılmış olan BD bazale yakın seviyedeki sıvıyı drene etmekte zorlanmamış, hiç tıkanıklık gelişmemiştir.




Resim 2



Blake Drenin Grafide Görünümü




Hasta sayımızın az olmasına karşın 7 yıllık deneyimimiz sonucunda BD sıvı drenajının sağlanması ve takibinde herhangi bir sorun yaşanmadan güvenle kullanılabileceği kanısındayız.

Hava drenajını da sağlamak üzere daha kalın çaplı olan tek BD kullanımının veya bizim kullandığımız şekliyle ikili kullanımdan hangisinin tercih edilmesi gerektiği sorusunu yanıtlamak için daha geniş hasta sayılarıyla prospektif çalışmalar gerektiğine inanıyoruz.


1. Nakamura H, Taniguchi Y, Miwa K, Adachi Y, Fujioka S and Haruki T. The use of Blake drains following general thoracic surgery: is it an acceptable option? Interact CardioVasc Thorac Surg 2009;8:58-61.

2. Obney JA, Barnes MJ, Lisagor PG, Cohen DJ. A method for mediastinal drainage after cardiac procedures using small silastic drains. Ann Thorac Surg 2000;70:1109–1110.

3. Kejriwal NK, Newman MA. Use of a single silastic chest drain following thoracotomy: initial evaluation. ANZ J Surg 2005;75:710–712.

4. Stolz AJ, Lischke R, Simonek J, Schu¨tzner J, Pafko P. Comparison study on the use of tubular and spiral thoracic drains following lung resections. A prospective study. Rozhl Chir 2005;84:529–532.

5. Ishikura H, Kimura S. The use of flexible silastic drains after chest surgery: novel thoracic drainage. Ann Thorac Surg 2006;81:331–333.

6. Icard P, Chautard J, Zhang X, Juanico M, Bichi S, Lerochais JP, Flais F. A single 24F Blake drain after wedge resection or lobectomy: a study on 100 consecutive cases. Eur J Cardiothorac Surg 2006;30:649–651.

7. Saxena P, Kejriwal N, Newman MA. Use of Blake drains following lung resection. Eur J Cardiothorac Surg 2006;30:952–955.

8. Niinami H, Tabata M, Takeuchi Y, Umezu M. Experimental assessment of the drainage capacity small silastic chest drains. Asian Cardiovasc Thorac Ann 2006;14:223–226.

9. Frankel TL, Hill PC, Stamou SC, Lowery RC, Pfister AJ, Jain A, Corso PJ. Silastic drains vs conventional chest tubes after coronary artery bypass. Chest 2003;124:108–113.

10. Roberts N, Boehm M, Bates M, Braidley PC, Cooper GJ, Spyt TJ. Twocenter prospective randomized controlled trial of Blake versus Portex drains after cardiac surgery. J Thorac Cardiovasc Surg 2006;132:1042–1046.

11. Bjesssmo S, Hylander S, Vedin J, Mohlkert D, Ivert T. Comparison of three different chest drainages after coronary artery bypass surgery. A randomised trial in 150 patients. Eur J Cardiothorac Surg 2007;31:372–375.

12. Sakakura N, Fukui T, Mori S, Hatooka S, Yokoi K and Mitsudomi T. Fluid Drainage and Air Evacuation Characteristics of Blake and Conventional Drains Used After Pulmonary Resection. Ann Thorac Surg 2009;87:1539-1545.

13. Clark G, Licker M, Bertin D, Spiliopoulos A. Small size new silastic drains: life-threatening hypovolemic shock after thoracic surgery associated with a non-functioning chest tube. Eur J Cardiothorac Surg 2007;31:566–8.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır